IJsland - Zuid-IJsland, 7 dagen Vulkanen, gletsjers en lavavelden!

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit countryside hotel

Een korte wandelreis naar het zuiden van IJsland met lichte wandelingen en natuurlijk een bezoek aan de ‘highlights’. Vanuit een knus hotelletje met uitzicht op de Heklavulkaan verkennen we de zuidkust met de Seljalandsfoss, de Skogarfoss, de gletsjer Solheimajökull en de zwarte stranden van Reynisfjara. Met de ferry gaan we naar Heimaey, het grootste eiland van de Westmaneilanden, en we kunnen lekker wandelen in Thingvellir en in het Reykjadalur met zijn warme beek en zwavelbronnen. Natuurlijk kunnen we ook genieten van de Gullfoss en de geiser Strokkur en wie weet is ’s avonds in september en oktober het noorderlicht zichtbaar!

Uniek aan deze reis

 • Bezoek Westmaneilanden
 • Kans op noorderlicht
 • Klein gezelschap (max 8 personen)
 • Korte kennismakingsreis met alle highlights van Zuid-IJsland
 • Lichte wandelingen
 • Sfeervol klein familiehotel met uitzicht op de Hekla
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Zuid-IJsland

Tijdens deze lichte wandelreis met een kleine groep gelijkgestemde reizigers maak je kennis met een bijzonder eiland, gelegen midden op de Noord-Atlantische Oceaan. De jonge vulkanische ontstaansgeschiedenis is overal in het landschap zichtbaar en de verhalen over de ontdekking van IJsland door de Vikingen en de turbulente geschiedenis van het eiland zullen een diepe indruk maken. Vanuit een gezellig klein hotel, gelegen in de 7000-jaar oude lavavelden afkomstig van de Hekla, verkennen we het zuiden van IJsland met zijn gletsjers, vulkanen, watervallen, geothermische bronnen, eilanden en zwarte stranden.

De achtpersoonsbus, bestuurd door de SNP-reisleider, brengt ons comfortabel naar de wandelgebieden en geheel in ons eigen tempo bezoeken we de highlights die iedere IJslandganger gezien moet hebben: de waterval van Gullfoss, de geiser Strokkur en nationale park van Thingvellir. We maken lichte wandelingen in het Hengillgebergte, in het dal van Thingvellir, bij de Solheimajökull, op het eiland Heimaey en bij de zwarte stranden van Reynisfjara. Dit zijn de hoogtepunten tijdens iedere IJsland vakantie. Een middag in de gezellige en kleurrijke hoofdstad Reykjavik vormt het sluitstuk van deze reis naar het land van vuur en ijs.
Tijdens de reizen in september en oktober heb je kans dat je het noorderlicht, aurora borealis, kan zien. Om het noorderlicht te kunnen zien moet het 's nachts donker zijn en natuurlijk onbewolkt.

Dag 1

In het begin van de middag vliegen we van Amsterdam naar de luchthaven Leifur Eriksson op het schiereiland Reykjanes. Via de zuidkust rijden we naar ons hotel, gelegen in de zevenduizend jaar oude lavavelden afkomstig van de Hekla vulkaan (2 uur rijden).

Overnachting in

Hella - Hotel Laekur

Dag 2

Na het ontbijt rijden we naar Thingvellir. Dit nationale park staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hier kwamen in 930 na Chr. de toenmalige Viking-leiders voor de eerste maal bij elkaar en werd de IJslandse vrijstaat uitgeroepen. Geologisch is het een zeer interessant gebied omdat de geologische ontstaansgeschiedenis van IJsland zeer tastbaar is. We maken hier een wandeling van ruim 2 uur (9 km, 200m hoogteverschil). Na de wandeling rijden we naar het gebied van de Geysir, waar de Strokkur zeer regelmatig een indrukwekkende stoomkolom produceert. Enkele kilometers verderop ligt de spectaculaire Gullfoss. Aan het einde van de middag rijden we weer terug naar ons hotel (ruim 1 uur rijden).

Overnachting in

Hella - Hotel Laekur

Dag 3

Na het ontbijt rijden we naar Hveragerdi, gelegen aan de voet van het Hengillgebergte. We maken een mooie wandeling die ons steeds verder het Reykjadalur in brengt. Naarmate we verder het dal in wandelen wordt de beek steeds warmer en zien we steeds meer borrelende zwavelpoelen en stomende rookpluimen.
Wandelinformatie: 10 km, 3 uur wandelen, 200 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Hella - Hotel Laekur

Dag 4

Vandaag gaan we op verkenning langs de spectaculaire zuidkust. De dag begint met een wandelingetje achterlangs de Seljalandsfoss. Bij de Skogafoss kunnen we naar het mooi aangelegde panoramaplatform lopen, waar we een bijzonder zicht hebt op de waterval. Een paar kilometer verder ligt de gletsjer van de Solheimajokull. We wandelen (1 uur) naar de gletsjer die zich ieder jaar weer verder terugtrekt. Tenslotte bezoeken we het zwarte strand en de basaltgrot bij Reynisfjara. Terwijl we terug naar het hotel rijden hebben we een mooi uitzicht op de Eyjafjallajökull, de vulkaan die in 2010 uitbarstte en het vliegverkeer in Europa stil gelegd heeft.

Overnachting in

Hella - Hotel Laekur

Dag 5

Met de ferry varen (30 min) we ’s morgen naar het eiland Heimaey. Bij helder weer hebben we een mooi uitzicht over de zuidkust. Het grootste eiland van de Westmaneilanden werd in januari 1973 opgeschrikt door een spectaculaire explosie van de Eldfell en een deel van het dorp werd bedekt door een dikke lavalaag. We maken een wandeling over de nieuwe lavavelden en wandelen naar de top van de vulkaan. Liefhebbers kunnen na de wandeling het nieuwe museum bezoeken dat over de eruptie van 1973 gaat. Aan het einde van de middag varen we weer terug naar het vaste land.
Wandelinformatie: 3 uur, 7 km, 200 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Hella - Hotel Laekur

Dag 6

Over de ringweg rijden we vanmorgen naar de hoofdstad Reykjavik, 1,5 uur rijden. Bij de Thorsa-rivier stoppen we natuurlijk om de spetterende Urridafoss te bewonderen. De rest van de dag kunnen we diverse musea bezoeken, shoppen, koffie drinken in het concertgebouw Harpa of cafe Paris, naar het Höfdi huis wandelen of de mooie Halgrimskirkja bezoeken. We besluiten deze reis naar IJsland met een passend diner in een sfeervol restaurant.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 7

Transfer in de zeer vroege ochtend naar de luchthaven (45 min) en terugvlucht met Icelandair naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Laekur, in 2012 gebouwd, ligt zeer afgelegen, ten zuiden van de vulkaan Hekla. De 21 kamers zijn modern en sfeervol ingericht en hebben natuurlijk eigen douche en wc. De kamers op de begane grond hebben een eigen entree/buitendeur. Het restaurant is helder met veel grote ramen. Op de eerste verdieping is een gezellige zitruimte. Er is gratis wifi. Buiten is er een heerlijke hottub, die de gehele dag lekker warm is. De laatste nacht verblijven we in Reykjavik in een comfortabel hotel in of nabij het oude centrum.

Over de maaltijden

Het ontbijt en het avondeten, een heerlijk driegangen diner, worden geserveerd in het knusse restaurant. Voor de lunch krijgen we een lunchpakket mee. De koffie/thee staat de hele dag voor ons klaar: we zijn immers op IJsland! In Reykjavik bezoeken we ’s avonds een gezellig restaurant voor een passend diner.

Inbegrepen

 • Alle overige transfers met 8-persoons minibus
 • 5 nachten verblijf op basis van halfpension met lunchpakket en 1 nacht in Reykjavik op basis van halfpension
 • Ferry Westmaneilanden
 • Diner in Reykjavik
 • Diensten SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Lunch in Reykjavik
 • Transfers naar en van de plaats van je eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze wandelvakantie zijn licht en omdat we de hele reis in dezelfde accommodatie verblijven, kan elke deelnemer iedere dag bepalen om wel of niet mee te wandelen. We nemen alle tijd voor de wandelingen en er is volop gelegenheid om pauzes te nemen en van de natuur en de uitzichten te genieten.
De lengte van de wandelingen varieert van 2 tot 12 km en de hoogteverschillen zijn maximaal 300 meter. De wandelingen duren gemiddeld 1 tot 3 uur. We wandelen een enkele keer over onregelmatig terrein.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het internationale vliegveld Keflavik of in de eerste accommodatie.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Icelandair naar Reykjavik v.v.

Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.10 aankomst om 15.25 uur
FI 506 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 10.30 aankomst om 15.45 uur

Vluchtschema 17mei en 28september 2024 
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.10 aankomst om 15.25 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 12.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Het weer op IJsland heeft een veranderlijk karakter en dagelijks kunnen zon, regen, mist en zelfs sneeuw elkaar afwisselen. In het voor- en najaar zal de gemiddelde dagtemperatuur in het zuiden van IJsland liggen tussen de 5° en 10° C en 's nachts kan het soms vriezen! De zon gaat in het voorjaar ongeveer om 5 uur ‘s morgen op en om ongeveer 21.00 uur weer onder. In het najaar is dit tussen 7.30 uur en 19.00 uur. De daglengte is dus ruim voldoende om de in het dagprogramma genoemde wandelingen en excursies uit te voeren.
Hoewel de weertabellen in oktober een grote hoeveelheid neerslag laten zien, is de kans op meerdere dagen mooi weer echter groot.
Tijdens de reizen in september en oktober heb je kans dat je het noorderlicht, aurora borealis, kan zien. Om het noorderlicht te kunnen zien moet het 's nachts donker zijn en natuurlijk onbewolkt. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. Je kunt vrijwel overal met creditcard of pinpas betalen.

Op de luchthaven Keflavik staat een achtpersoons bus klaar. Deze wordt bestuurd door de SNP-reisleider.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken.

Tijdens de wandelingen heb je alleen een dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor je lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een fototoestel.

Paklijst:
• (Berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij je om je wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in je handbagage te vervoeren)
• Regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack, regenbroek. Geen poncho.
• Handschoenen, sjaal en muts
• Dagrugzakje en lunchtrommel
• Thermosfles (minimaal 0,5 liter) en drinkfles voor water
• Eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort of ID-kaart (mogen niet verlopen zijn)
• Kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
• Enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
De reisleider bestuurt tijdens deze reis het minibusje. 

Ga je binnenkort op reis naar IJsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ijsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/ijsland/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in IJsland is prima geregeld. De meeste ziekenhuizen en specialisten zijn te vinden in de hoofdstad Reykjavik.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de SNP Reiswijzer in Mijn SNP

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_2119.JPG

IJsland - Zuid-IJsland

Vulkanen, gletsjers en lavavelden!

Lichte wandelvakantie vanuit countryside hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.