Ierland - Beara Way, 9 dagen Het mooiste schiereiland van Ierland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs bed & breakfasts

Afwisselende wandelvakantie over het, volgens insiders, meest authentieke schiereiland van Zuidwest-Ierland, met prachtige vissersplaatsjes als Castletownbere en Glengarriff, dat achter in een beschutte en weelderige baai ligt. Na een wandeling over het vogelrijke Bear Island maak je wandelingen vanuit het kleurrijke voormalige mijnwerkersdorp Allihies. Onderweg zie je in de kleine ‘crofters’-gehuchten de stille getuigen van het harde plattelandsleven uit voorgaande eeuwen. Ook passeer je de restanten van de oude kopermijnen. Hoogtepunt is een wandeling over Dursey Island, dat voor de uiterste westpunt van Beara Peninsula ligt en met een kleine kabelbaan te bereiken is.

Uniek aan deze reis

 • Bear Island
 • Dursey Island met kabelbaan
 • MacCarthy's Bar & Grocery
 • Subtropisch Glengarriff
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Ierland - Beara Way

Beara Peninsula: ongerept, onontdekt en bezaaid met kleine vissersdorpjes. In vroeger tijden een toevluchtsoord voor smokkelaars: sardientjes in ruil voor Franse cognac. De drank was vooral ’s winters zeer gewild in het zompige veenlandschap.

Vanuit Glengarriff volg je de Beara Way over de hoogste berg, Hungry Hill, naar de vissersplaats Castletownbere. Na een wandeling over het vogelrijke Bear Island gaat het verder naar het kleurrijke Allihies, dat tot in de jaren dertig het centrum was van de koperwinning op Beara Peninsula. Je maakt een wandeling over de hellingen van de Slieve Miskish Mountains en langs de steile kliffenkust van Garinish Bay. Onderweg zie je talrijke archeologische vindplaatsen, waaronder steencirkels, en, van recenter tijd, karakteristieke boerencottages. Deze behoorden toe aan grootgrondbezitters, de ’landlords’, en zijn stille getuigen van het harde plattelandsleven uit de negentiende eeuw.

Hoogtepunt is een wandeling over Dursey Island, dat via een klein kabelbaantje over het wilde water van Dursey Sound te bereiken is. Op dit eenzame eiland van schapen, kliffen en vogels voel je je echt aan 'het einde van de wereld'. Het verschil tussen dit door weer en wind geteisterde eiland en de beschutte, groene en haast subtropisch aandoende baai van Glengarriff, is enorm.

Dag 1

Aankomst bij je eerste bed & breakfast, net buiten Glengarriff. Van het bijna subtropische klimaat profiteren palmen en de Italiaanse tuinen op Garinish Island, dat vlakbij Glengarriff in Bantry Bay ligt. Je kunt in Glengarriff ook de Coastal Woodland Walk maken langs de oevers van Bantry Bay, met een grote kans om zeehonden te zien.

Overnachting in

Glengarriff

Dag 2

Vanuit Glengarriff wandel je over de Beara Way naar Adrigole. Eerst kom je door het Glengarriff Nature Reserve, door een van de weinige Ierse loofbossen. Vervolgens is er een stevige klim door de Coomerkane Valley naar een ruim vijfhonderd meter hoge pas op de flanken van de Sugarloaf Mountain. In deze vallei hielden de overlevenden van de O’Sullivan-clan zich schuil, na de val van Dunboy Castle in 1603, voor de hen achtervolgende Engelsen. Na de pas volgt een pittige afdaling door het veen en over landweggetjes (‘boreens’) naar Adrigole. Onderweg heb je bij goed weer schitterende uitzichten op Bantry Bay en Sheep's Head en enkele kaarmeren: een prachtige eerste kennismaking met de bergen van het schiereiland Beara. Wandeling: 16,5 km, 570 m stijgen en dalen. Wandelduur: ongeveer 6,5 uur.

Omdat er maar één kleine B&B in Adrigole is, kan het voorkomen dat je een extra nacht in Glengarriff verblijft. In dat geval word je aan het eind van de wandeling van Adrigole naar Glengarriff teruggebracht en na het ontbijt op dag 3 weer naar Adrigole gebracht. 

Overnachting in

Adrigole

Dag 3

Via de Beara Way loop je over de voet van Hungry Hill, de hoogste berg van Beara, naar het meertje Park Lough. Je krijgt Castletownbere en Bere Island steeds beter in zicht. Maar eerst gaat het door een indrukwekkend landschap nog op en neer door venige heide en boerenlandschap en over ‘boreens’. Daarna bereik je na een lange, geleidelijke afdaling het levendige vissersplaatsje Castletownbere. Uiteraard bezoek je hier ’s avonds de heel bijzondere, je zintuigen prikkelende MacCarthy’s Bar uit het bekende, gelijknamige boek van de overleden schrijver Pete McCarthy. Wandeling: 18 km, 600 m stijgen en dalen. Wandelduur: ongeveer 6,5 uur.

Overnachting in

Castletownbere

Dag 4

Vanuit Castletownbere steek je met de veerboot in twintig minuten over naar Bere Island, waar de eilanders in oude auto’s, al of niet met nummerplaten, onverzekerd rondrijden. De laatste twee eeuwen was Bere Island van grote strategische waarde om de Ierse 'achterdeur' van Groot-Brittannië gesloten te houden. Er staan nog Martello-torens om de Napoleontische Fransen te beletten in Bantry Bay aan land te gaan, en militaire barakken en kazematten uit de Eerste Wereldoorlog tegen de Duitsers.

Je wandelt via de Beara Way over de westpunt met z’n witte vuurtoren, langs de zuidkant en terug naar de ferry in Derrycreeveen. Je kunt ook doorlopen naar Rerrin in het oosten. Van hieruit kun je een ferry nemen, terug naar het vasteland. Je moet dan wel weer op de 'vaste wal' bij Pontoon vier kilometer terug lopen naar Castletownbere. Wil je dat niet, dan moet je geregeld hebben dat de gastheer/-vrouw je ophaalt in The Pontoon. In het hoogseizoen hebben de accommodaties het echter zeer druk, zodat wij je aanraden het wandelrondje op het eiland te maken. Wandeling: 12,5-17 km, 380 m stijgen en dalen. Wandelduur: ongeveer 4-6 uur.

Overnachting in

Castletownbere

Dag 5

Vandaag maak je een rondwandeling over Dursey Island, hoogtepunt van deze wandelvakantie over het Beara-schiereiland. Na het ontbijt word je vanuit Castletownbere naar de ‘terminal’ van de cable car naar Dursey Island gebracht. Dit is een kabelbaan over de Dursey Sound met z'n sterke eb- en vloedstromingen, en een historisch vervoermiddel voor bewoners en toeristen dat je eigenlijk niet mag missen. Op Dursey Island, vooral het domein van schapen en zeevogels, maak je via de Beara Way een rondwandeling over eeuwenoude landerijen naar de westpunt Dursey Head. Je loopt over het enige landweggetje dat de drie dorpjes (met elk nog een paar bewoonde huizen) en de kabelbaan met elkaar verbindt. Hier ben je aan de westrand van Europa. Zorg er wel voor dat je op tijd terug bent bij de cable car, anders mis je de laatste overtocht... Wandeling: 14,7 km, 440 m stijgen en dalen. Wandelduur: ongeveer 5 uur. Aan het eind van de wandeling word je bij de kabelbaan van Dursey Sound opgehaald en naar Allihies gebracht.  

Mocht door (weers)omstandigheden de cable car naar Dursey Island niet gaan, dan hebben wij een vervangende rondwandeling uitgezet langs de Dursey Sound, Garinish Bay en over een schiereiland naar de punt Crow Head. Om je heen zie je Jan-van-genten, kuifaalscholvers of scholeksters in de weer hun voedsel bij elkaar te krijgen. Op de punt van het Reen-schiereiland, Crow Head, maak je kans dolfijnen en walvissen te zien. Bijna de hele dag zie je Dursey Island van meerdere kanten. Wandeling: 15 km, 430 m stijgen en dalen. Wandelduur: ongeveer 5,5 uur.

Overnachting in

Allihies

Dag 6

Na het ontbijt word je  terug naar Dursey Sound gebracht en wandel je via de Beara Way terug naar Allihies, bovenlangs de kliffen, langs Garinish Bay en Ballydonegan Bay. Rondom Allihies lagen in de negentiende eeuw verschillende kopermijnen. Al snel zie je de kleurige huisjes van dit dorp naderen. Bij warm weer heb je tijd om te zwemmen of te zonnen op het nabijgelegen Ballydonegan Beach. Dit strand bestaat uit het vergruisde kwarts waaruit het koper gewonnen werd. Wandeling: 12 km, 380 m stijgen en 350 m dalen. Wandelduur: ongeveer 4 uur.

Overnachting in

Allihies

Dag 7

Vandaag kun je kiezen uit twee rondwandelingen in de omgeving van Allihies.

Bij goed weer kun je een rondwandeling maken over de top van Knockoura Mountain (488 meter), de hoogste top van de Slieve Miskish Mountains. Je hebt dan prachtige vergezichten over het Beara-schiereiland, over Bantry Bay en het Sheep Head-schiereiland in het zuiden en op de bergen van Kerry in het noorden. Na de geleidelijke afdaling wandel je langs de restanten van oude kopermijnen en langs de kust terug naar Allihies.

Als het minder goed weer is, kun je vanuit Allihies een kortere rondwandeling maken langs de kust en de overblijfselen van de negentiende-eeuwse kopermijnindustrie. Wandeling: 17 of 10 km, 470 m of 200 m stijgen en dalen. Wandelduur: ongeveer 6,5 of 3 uur.

Overnachting in

Allihies

Dag 8

Op deze laatste wandeling loop je, via de Beara Way, van Allihies terug naar Castletownbere. Vanaf de voet van Knockoura Mountain en de zuidhelling van de Miskish Mountain heb je tijdens de afdaling voor het laatst een schitterend uitzicht op Hungry Hill, Bantry Bay en over het Beara-schiereiland. Dit laatste is het ‘homeland’ van de O’Sullivan Bere-clan, dat zij door een lange mars, op de vlucht voor de Engelsen, begin zeventiende eeuw moesten verlaten. Vlak voor Castletownbere kom je de goed bewaarde Derreenataggart ‘stone circle’ uit de bronstijd tegen. Wandeling: 14,5 km, 480 m stijgen en 520 m dalen, (bij afsteker 200 m minder stijgen en dalen). Wandelduur: ongeveer 5 uur.

Overnachting in

Castletownbere

Dag 9

Na het ontbijt eindigt je reis.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in gezellige door Ierse families gerunde bed & breakfasts. Op de kamers zijn douche en toilet aanwezig.

Over de maaltijden

Je verblijf is inclusief uitgebreid Iers ontbijt. Voor je avondmaaltijden kun je terecht in een dorpsrestaurant, in de lokale pub of in sommige gevallen in je B&B. Als er geen restaurant in de buurt van je overnachtingsplek is en de accommodatiehouder verzorgt geen diners, dan wordt je naar een pub of restaurant gebracht voor je diner. Informatie hierover vind je in je reispakket.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers op dag 5 en 6
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 5 en 8
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • aanvullende Engelstalige informatie (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers per veerpont en kabelbaan (dag 4 en dag 5)
 • eventuele overige transfers
 • lunches
 • diners
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • kabelbaan Dursey Island (ca € 8,-)
 • veerpont naar en van Bere Island (ca €5,-)

Over de activiteiten

Je wandelt tot maximaal 6 uur per dag door open gebergte en veenland dat vaak drassig is. De route verloopt meestal over goede paden en kleine asfaltweggetjes. Soms wandel je ook grotere stukken door de heidevelden. Een goede conditie en oriëntatievermogen zijn noodzakelijk. Doordat een aantal boeren niet langer wandelaars over hun land willen (oa. vanwege veeziekten) is het niet te vermijden dat je af en toe stukken over een asfaltweg loopt. Slechte weersomstandigheden kunnen de route aanzienlijk verzwaren, omdat veel paden dan modderig zijn. Dit is vooral op de eerste 2 wandeldagen het geval.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Een extra dag in Glengarrif is aanbevolen als je de tuinen en de mooie bossen aan de Bantry Bay wil bezoeken en je op dag 1 laat in Glengariff arriveert.

Extra's

Verlengingshotels

buitenkant_hotel.jpg

The Lansdowne Hotel (Dublin)

Een sfeervol hotel in Dublin in 'Georgian Style', ruime kamers en- suite voorzien van eigen badkamer, telefoon en TV.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Glengariff is ca 840 km (via de veerhavens Harwich en Holyhead). Je kunt de auto parkeren bij de eerste accommodatie. Van Castletownbere reis je per openbare bus terug naar Glengariff (30 km). Zie voor bustijden: Bus Eireann

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Ierland kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat je SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Cork of  Dublin.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Dublin (DUB):
Vanaf het vliegveld van Dublin neem je de bus (Airlink) naar Dublin-Heuston railwaystation. Reistijd ca. 45 min. Vanaf hier neem je de trein naar Cork (reistijd ca. 3 uur). Van Cork reis je per bus naar Glengariff (reistijd ca. 3 uur).

Heenvlucht op Cork (ORK) :
Vanaf Cork Airport gaat iedere 30 minuten een bus naar Cork-Busstation (Parnell Place Bus Station). Vanaf hier reis je per bus naar Glengariff (reistijd ca. 3 uur). Indien je geen bus kunt vinden naar Glengariff (bv. op zondag) dan is het een optie om de bus naar Bantry te nemen en voor de resterende 20 km naar Glengariff een taxi.

Vanaf het eindpunt Castletownbere gaat er bijna dagelijks een rechtstreekse bus naar Cork city en Cork airport. Maar op sommige dagen (o.a. dinsdag en donderdag) rijdt die niet vanaf Castletownbere terug, maar pas vanaf Glengariff (kijk goed op de dienstregeling!) Je kunt dan een taxibusje regelen (meer informatie in het reispakket)

Vanaf Cork city reis je snel en gemakkelijk per trein of bus naar Dublin. Er gaat dagelijks een rechtstreekse bus vanaf Castletownbere om 07.20 uur.

De kans is groot dat je enkele uren in Cork moet doorbrengen voordat je verder kunt reizen. In dat geval is het handig om je bagage in bewaring te geven. Dat kan niet (meer) op het busstation. Vlakbij het busstation op Parnell Place is er overigens wel een mogelijkheid om bagage te stallen bij TWILIGHT, 118 Patrick Street, Cork, tel 021 427 9272. Opslag tot 19:00 uur.

Klik hier voor bustijden in Ierland
Klik hier voor treintijden in Ierland.
NB1. Op zon- en Ierse feestdagen rijdt er minder (of geen) openbaar vervoer en zal je soms een taxi moeten nemen. 
NB2. Indien je vooraf tickets via internet bestelt, betaalt u minder dan ter plekke.   

Je kunt dit arrangement starten van 15 april t/m 31 okt. Heb je de heen of terugreis in het weekend gepland, dan moet je rekening houden met hogere kosten aan transfers, aangezien het openbaar vervoer op deze dagen afwezig of minimaal is en je dus vaak aangewezen bent op taxi's.

Omdat je regelmatig over drassig terrein en modderige paden loopt, zijn goede waterdichte en hoogsluitende wandelschoenen en gamaschen sterk aanbevolen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

17-5-21:  de accommodatie in Adrigole (dag 2) is voor de rest van het jaar 2021 gesloten. Je verblijft daarom standaard op dag 2 een extra nacht in Glengarriff.  Na de wandeling op dag 2 word je van Adrigole terug naar Glengarriff gebracht en vóór de wandeling op dag 3 terug van Glengarriff naar het beginpunt van de wandeling in Adrigole.

12-7-21: tot en met 25 juli geldt dat je in Ierland in restaurants alleen buiten kunt eten. 

Voor een verblijf in Ierland hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn tot na uw verblijf. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging voor de eerste accommodatie(s), over tickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen.


N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Ierland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Ierland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Ierland is goed geregeld.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Map_check_on_the_way_to_Adrigole_2_Op_Pad_-_Jonathan_Andrew.jpg

Ierland - Beara Way

Het mooiste schiereiland van Ierland

Wandelvakantie langs bed & breakfasts

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten