Lake District

Groot-Brittannië - Lake District, 8 dagen De Cumbrian Mountains

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's, guesthouses of hotels en inns

Het Lake District is een van Engelands favoriete wandelbestemmingen. Het landschap, met zijn stervormige patroon, kent steile, rotsachtige bergruggen en brede gletsjerdalen, veelal opgevuld met prachtige meren. De wandeltocht voert door de Tarn Hows, een van Lakelands ongerepte natuurgebieden. Je overnacht in gastvrije bed & breakfasts, veelal in de vrije natuur gelegen, of fraaie hotels en inns. Per boeking doen we een donatie aan Nurture Lakeland, een organisatie die ijvert voor het behoud van het bijzondere landschap in het Lake District.

Uniek aan deze reis

 • Afwisseling bergen en meren
 • Donatie aan Nurture Lakeland
 • Een vleugje Beatrix Potter
 • Engelands nummer 1 wandelbestemming!
 • Keuze uit variant met B&B's of variant met hotels en inn's
 • Onverwacht mooie Fells
 • Victoriaans erfgoed
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Lake District

Het Lake District ligt in het uiterste noordwesten van Engeland. Het is een landschap van glooiende heuvels overlopend in ruige bergkammen: de Cumbrian Mountains, met scherpe toppen die reiken tot bijna 1000 m hoogte. Het gebied heeft zijn naam niet alleen te danken aan de vele diepe en langgerekte meren, maar ook aan de ’tarns’, kleine ondiepe waterpartijen met prachtige waterlobelia’s. Je reis begint in Windermere, vlakbij het gelijknamige meer. Vanuit Coniston kun je het Lake District eventueel vanaf het water verkennen, tijdens een boottocht met een oud Victoriaans stoomjacht. Je wandeltocht voert je door het Tarn Hows, een van Lakelands ongerepte natuurgebieden. Onderweg leer je over de invloed van de Vikingen op het gebied, de werken van Beatrix Potter en passeer je steencirkels uit de Bronstijd, ruïnes van Romeinse badhuizen en kastelen uit de Schots-Engelse oorlogen. Kortom: in alle opzichten een boeiende en afwisselende wandelvakantie.

Dag 1

Als je vroeg arriveert, kun je een wandeling maken door het groene Windermere, waarbij je langs het meer komt en een uitzichtpunt boven het plaatsje. Een mooie kennismaking met Lakeland, zoals het Lake District hier wordt genoemd. De wandeling is 8 km lang, 110 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Windermere

Dag 2

Met de bus of lopend ga je naar de veerpont die je naar de westkant van het Windermere-meer brengt. Hier begin je met een pittig klimmetje door een mooi loofbos, totdat je boven de bomen uitkomt en zicht op Windermere krijgt. De route slingert door weiland en bos verder, om na een lange daling in het pittoreske dorpje Hawkshead aan te komen. Hier is keuze genoeg om de inwendige mens te versterken of je te verdiepen in de werken van Beatrix Potter, alvorens je weg te vervolgen door een parkachtig landschap met enorme alleenstaande bomen en af en toe een huis. Je klimt naar het uitzichtpunt Tarn Hows en daalt door een oud bos af naar Coniston. Wandeling: 15,5 km, 470 m stijgen en dalen, 6 uur. Daarbij maximaal 4 km optellen als je naar de veerpont loopt (optioneel). Eventueel kun je na 9 km in Hawkshead de bus naar Coniston nemen.

Overnachting in

Coniston

Dag 3

Achter Coniston ligt een dal vol bergmeertjes en relicten van oude kopermijnen, omsloten door een 800 m hoge bergkam. Je begint met de beklimming van de 803 m hoge Old Man of Coniston, de bekendste top in de omgeving. Al na een half uur laat je het lieflijke Engelse landschap achter je en komt in de ruige kale Fells terecht (een woord afgeleid van het Noorse Fjell, geïntroduceerd door de Vikingen rond het jaar 1000). Vanaf de Old Man loop je verder over de brede kam, met enorme vergezichten, naar de bijna even hoge Swirl How. Daarna daal je af langs het fraaie bergmeer Levers Water, in de negentiende eeuw een waterreservoir om de mijn-machinerie aan te drijven. Wandeling: 12 km, 800 m stijgen en dalen, 6 uur lopen (af te korten tot een wandeling naar Levers Water van 7 km, 400 m stijgen en dalen, 2,5 uur), Als het weer te slecht is of als je geen zin hebt de bergen in te gaan, dan raden we een vlakke wandeling langs het meer van Coniston aan (4-6 km), gevolgd door een boottocht naar Brantwood, het huis van de negentiende-eeuwse schrijver John Ruskin. Hier kun je de fraai aangelegde tuin en het huis met een interessante kunstcollectie bezoeken, af te sluiten met een High Tea met uitzicht op de Old Man (of de wolken er omheen).

Overnachting in

Coniston

Dag 4

De stevige wandeling van Coniston naar Eskdale begint met een lange klim over de kale flanken van de Old Man naar een pas van 600 m, met fraaie vergezichten bij mooi weer. Een afdaling brengt je van de ruige ‘moors’ naar een in een idyllisch dal gelegen inn. Na een versterking aldaar, brengt een korte klim je naar een nieuw dal, waar een drassig pad door sparrenbossen je naar een hoogte van 350 m leidt, die uitzicht biedt over het immer groene Eskdale, met zijn kenmerkende, drooggestapelde, stenen muren. Wandeling: 18 km, 760 m stijgen en 660 m dalen, 7,5 uur lopen (je kunt je eventueel halverwege, bij de inn, laten ophalen door de bagagevervoerder).

Overnachting in

Eskdale

Dag 5

Je begint de wandeling bij de twaalfde-eeuwse St.Catherine’s Church aan de rivier de Esk en volgt deze heldere stroom door een fraai en oud Brits landschap, met eeuwenoude eiken en een statig landhuis. Daarna stijg je naar de Muncaster Fell, een smalle bergrug, vanwaar je vrij uitzicht hebt over de kustvlakte en de bergen achter je. Op weg naar zee kom je over de landerijen van Muncaster Castle, een imposant kasteel met fraaie tuinen en een vermaard uilencentrum. En ook, niet te vergeten, een mooi lunchcafé. Een uurtje later loop je over de wadachtige kust het kleine plaatsje Ravenglass binnen, waar je op de Ravenglass & Eskdale Railway stapt, om met een gemoedelijk tempo terug te treinen naar waar je vanochtend bent begonnen. Wandeling: 14 km, 300 m stijgen, 250 m dalen, 5,5 uur.
Je kunt er uiteraard ook een rustig dagje van maken: met de trein heen en terug naar Ravenglass en van daar op en neer lopen naar Muncaster Castle.

Overnachting in

Eskdale

Dag 6

Vanuit Boot loopt u over een oude boogbrug, langs de even oude watermolen, de heuvels in. Al na 5 minuten bent u alleen met de schapen, de bergen en het mooie uitzicht. De geleidelijke klim brengt u langs het stille Burntmoor Tarn naar de vlakke pas tussen Eskdale en Wasdale. Rechts kijkt u tegen de Scafell Pike aan, met 978m de hoogste top van Engeland, die helaas vaak in de wolken zit. Daarom beklimt u de Illgill Head van 609m, waar de kans op uitzicht veel groter is. En wát voor uitzicht: de kustvlakte, de hoogste toppen van Lakeland en diep onder u Wastwater, een van de mooiste meren van de regio, en, aan het eind van het meer, Wasdale Head. Vlak voordat u de lokale Inn bereikt voor een welverdiende pint, kunt u een snelle blik in het kleinste kerkje van Cumbria werpen.Wandeling: 11,5 km, 550m stijgen en dalen, 5 uur (als u de top links laat liggen 3 km en 300 hoogtemeters minder).

Overnachting in

Wasdale Head

Dag 7

U verlaat het mooie Wasdale via een klim naar Sly Head Pass. Als u achterom kijkt vangt u nog een glimp van de zee op, in de verte. Voor u alleen maar imposante bergen van 900 meter hoog. Over een mooi aangelegd pad voor transport per paard, daterend uit de middeleeuwen, daalt u af in Borrowdale. Hier kunt u eventueel (na 10 km) de bus nemen. Als u doorloopt is er een kort maar krachtig klimmetje, met als beloning mooi zicht op de groene vallei. Terug langs de Derwent River kan er gepauzeerd worden bij een cafeetje, voor u de laatste vlakke kilometers loopt naar een aanlegsteiger aan het mysterieuze Derwent Water, een meer met vele eilandjes, omzoomd door eeuwenoud bos. Na een half uur varen bereikt u het statige Keswick, met een mooi historisch centrum, waar u de bus pakt om in 1 uur terug te reizen naar Windermere. Wandeling: 17 km, 550m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen (kan ingekort worden tot 10 km met 425m stijgen en dalen).

Noot: In plaats van de busrit per lijnbus aan het eind van de wandeling van dag 7 van Keswick naar Windermere, kunt u ook taxirit bijboeken. Wel wat duurder, maar ook minder omslachtig.

Overnachting in

Windermere

Dag 8

Na het ontbijt eindigt uw arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Bij deze reis heeft u keuze uit twee soorten accommodaties. Kiest u voor de comfortabel-variant, dan verblijft u in kleinschalige B&B’s, guesthouses en een farmhouse, waar u hartelijk ontvangen wordt en de typische Engelse gastvrijheid ervaart. Deze accommodaties hebben maar enkele kamers (van verschillende afmetingen), zodat we op elke overnachtingsplaats met meerdere adressen werken.  Kiest u voor de SNP Selectie-variant, dan verblijft u in comfortabele B&B's en inns met een hogere rating of in hotels.
Windermere is een wat grotere plaats en Coniston een dorpje. In Eskdale en Wasdale Head staan niet meer dan een paar huizen in het groene landschap.

Let op:  als je in het weekend in Windermere verblijft kan het zijn dat je verplicht ene nacht extra moet bijboeken, omdat de meeste accommodaties hier in het weekend geen verblijf van 1 nacht accepteren. 

Over de maaltijden

De dag begint met een stevig ‘cooked breakfast’, waar u het grootste deel van de wandeling op kunt teren. Voor wat extra’s voor onderweg kunt u in de dorpen inkopen doen, behalve in Eskdale en Wasdale Head. Hier kunt u van te voren wat inslaan of uw gastheer/vrouw vragen een lunchpakket samen te stellen. Op een aantal dagen komt u tijdens de wandeling een Inn tegen. Na aankomst kunt u altijd zelf koffie en thee zetten op uw kamer of in de zitkamer. Voor het avondeten is er altijd een eethuis of pub in de buurt (maximaal 15 min lopen), waar u voor niet te veel geld goed kunt eten en het ook nog gezellig is.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in B & B's van hotels
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,4 en 7
 • voetpontje dag 7
 • donatie aan Nurture Lakeland
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • transfer dag 7 per lijnbus
 • veerpont dag 2
 • eventuele overige transfers
 • bagagevervoer van Eskdale naar Wasdale Head, dag 6 en 7 (optioneel bij te boeken)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • transfer dag 7 per lijnbus (ca € 10,- pp)
 • veerpont dag 2 en voetpontje dag 7 (totaal ca € 12,- pp)
 • Over de activiteiten

  In de dalen wandelt u door een typisch, oud Engels landschap van afwisselend bos en weiland over Public Footpath's. In de bergen (fell's) bent u al snel boven de boomgrens en loopt u over soms drassige paden door open weideland, waar de geharde Lakeland schapen lopen. De paden zijn goed te belopen (behalve na zware regenval). U kunt tot op zekere hoogte zelf de zwaarte van de wandelingen bepalen door de routes af te korten of juist te verlengen. Vooral als het mistig is geeft een kompas extra zekerheid.
  U krijgt van SNP eenvoudig kaartmateriaal mee, waarmee u prima de route kunt vinden. In Windermere kunt u eventueel mooie en gedetailleerde OS topografische kaarten kopen. U heeft drie kaartbladen nodig.

  NB. Op dag 6 en 7 dient u zelf bagage voor 1 nacht te dragen. Op deze dagen is het bagagevervoer niet inbegrepen vanwege de relatief hoge kosten daar deze transfers lang zijn. De bagage die u voor die ene nacht in Wasdale niet nodig hebt, wordt naar Windermere gebracht en vindt u daar terug na de laatste wandeling. Tegen een toeslag kan de bagage op deze dag echter ook vervoerd worden.

  Extra dagen

  U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Bijvoorbeeld in het schitterend gelegen Wasdale Head vanwaaruit u prima Scafell Peak kunt beklimmen. De beklimming van Scafell Pike (978m), Engelands hoogste berg (ca. 900m stijgen en dalen, 5 uur, niet door SNP beschreven, maar eenvoudig te vinden). Afgezien daarvan is Wasdale Head een bijzondere plek, waar een extra dag goed op z'n plaats is (zie ook www.wasdaleweb.co.uk).
  In Coniston kunt u prima een 2e dag doorbrengen zodat u én de Old Man kunt beklimmen én het Coniston Water kunt verkennen. In het pittoreske Eskdale is ook prima een extra dag te vullen met een mooie wandeling.

  Extra's

  Transfers

  bagagevervoer dag 6 en 7

  Bij de reis is het bagagevervoer van dag 6 en dag 7 (van Eskdale naar Wasdale head en van Wasdale head naar Windermere) niet inbegrepen, omdat dit twee lange en dus vrij kostbare transfers betreft. U kunt deze transfers echter wel optioneel bijboeken.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per persoon.

  optionele taxitransfer dag 7 van Kesweick naar Windermere

  In plaats van de busrit per lijnbus aan het eind van de wandeling van dag 7 van Keswick naar Windermere, kunt u ook taxirit bijboeken. Wel wat duurder, maar ook minder omslachtig.

  Voorwaarden: De transferkosten zijn per persoon.

  Praktische informatie

  Over de route en parkeergelegenheden

  De route Utrecht - Windermere is ca. 175 km (via veerverbinding IJmuiden - Newcastle) of 275 km (via veerverbinding Rotterdam - Hull). U kunt uw auto parkeren in de rustige woonwijk bij de eerste, tevens laatste accommodatie.

  Trein informatie

  Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je vanaf Amsterdam in ca 10 uur naar Windermere (3x overstappen, waaronder overstap in Londen). Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

  www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

  Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

  Treinreizigers raden we aan om de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle te nemen. Na aankomst in Newcastle reis je 3,5 tot 4 uur per trein naar Windermere. 

  Klik hier voor treintijden.
  Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

  Veerboot informatie

  De nachtboot van IJmuiden naar Newcastle is een comfortabele verbinding met Noord-Engeland.
  Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
  Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

  Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

  Vanuit Newcastle neemt u de trein naar Windermere (ca. 3,5 uur reistijd)

  Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

  Vluchtinformatie

  Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Liverpool, Manchester of Leeds.

  SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
  e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

  Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

  Heenvlucht op Liverpool of Manchester (MAN):
  Vanaf het vliegveld neemt u de trein naar Windermere (in Liverpool eerst de shuttlebus naar Lime Street Station). Reistijd ca. 2½ uur. Afhankelijk van het tijdstip dat u de trein neemt is het mogelijk dat u moet overstappen. Kijk dit van te voren even na.

  Heenvlucht op Leeds Bradford (LBA):
  Vanaf het vliegveld van Leeds neemt u de metro of bus naar het treinstation. Vanaf hier reist u per trein (ca. 2 uur) naar Windermere. Er rijden dagelijks meerdere treinen.

  Vanaf het station in Windermere is het ca. 10 minuten lopen naar naar de accommodatie (taxi kan ook).

  Terugreis:
  Aan het eindpunt van het arrangement reist u per trein naar Liverpool, Manchester of Leeds voor uw terugvlucht.

  Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier
  Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.
  NB. op zon- en feestdagen rijdt het openbaar vervoer minder frequent

  U kunt dit arrangement starten van 11 april t/m 10 oktober.
  De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. U kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
  Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
  NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lake District ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

  Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

  Tijdens dit arrangement wordt u bagage steeds naar het volgende adres vervoerd door een taxibedrijfje. Alleen op dag 6 niet, omdat het een enorm stuk rijden (en duur is) is om met de auto in Wasdale Head te komen. U draagt zelf uw bagage voor 1 nacht van en naar Wasdale Head. De bagage die u voor die ene nacht in Wasdale niet nodig hebt, wordt naar Windermere gebracht en vindt u daar terug na de laatste wandeling.
  Tegen een toeslag kan de bagage op deze dag echter ook vervoerd worden.
  U kunt de chauffeur tijdens de wandeltocht altijd bellen als u om vervoer verlegen zit.

  Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

  Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’


   

  Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort nodig. Per 1-1-2021 is de Nationale Identiteitskaart niet meer geldig.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Rij- en kentekenbewijs
  Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

  Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
  NB.
  Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
  Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  EHBO
  U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Teken
  De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

  Midges in Schotland
  Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  zicht_op_Waste_Water_JM.jpg

  Groot-Brittannië - Lake District

  De Cumbrian Mountains

  Wandelvakantie langs B&B's, guesthouses of hotels en inns

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Privéreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  -text

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten