Groot-Brittannië - Great Glen Way, 9 dagen Langs de grootste breuklijn van Europa

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B's

De Great Glen Way leidt je dwars door Schotland langs de grootste breuklijn van Europa, van Fort William naar Inverness. Je maakt rustige wandelingen en volgt de loop van het negentiende-eeuwse Caledonian Canal, dat Loch Lochy en Loch Ness met de Noordzee en de Atlantische Oceaan verbindt. Je wandelt over jaagpaden, langs de oevers van spiegelende lochs en door bossen. Soms zoek je het wat hoger op en heb je prachtig uitzicht over de uitgestrekte vallei en de bergen van de Highlands. Verblijf in vriendelijke B&B’s, Inns en hotel. Je bagage wordt uiteraard vervoerd.

Uniek aan deze reis

 • Langs het Caledonisch Kanaal en Loch Ness
 • Lichter en rustiger dan de West Highland Way
 • Rustige wandelvakantie dwars door Schotland
 • Verblijf in gastvrije hotels en B&B's
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Great Glen Way

De Great Glen Way is Schotland vierde Nationale lange afstand wandelroute en  is het rustiger alternatief voor de populaire en drukke West Highland Way. De route volgt de Great Glen Fault, het grootste breuksysteem van Europa en gaat van Fort William, het eindpunt van de populaire West Highland Way, naar de stad Inverness.  De  118 km  lange wandelroute leidt je grotendeels over goed onderhouden jaagpaden en oude 'military roads' langs het 19e eeuwse Caledonian Canal en langs de beboste oevers van het mooie Loch Lochy en Loch Oich.  De wandeling start in Fort William, aan de voet van Schotlands hoogste berg, de Ben Nevis en aan de boorden van Loch Linnhe, een zeearm van de  Atlantische Oceaan.  Via de whiskydestilleerderij van Ben Nevis en de sluizen van Corpach, Neptunes Staircase wandel je over vlakke paden en landweggetjes en bovenlangs Loch Lochy. De route door de Great Glen is eeuwenlang een van de belangrijkste handelsroutes van  Schotland geweest, met grote strategische waarde. Dat is de reden waarom je langs de route veel kastelen vindt, zoals  Invergarry Castle en natuurlijk de fotogenieke resten van Loch Urquhart, boven het mysterieuze water van Loch Ness. Soms verlaat je de vallei en zoekt de route het hogerop en wandel je door met heide en veen bedekte heuvels, waar je geregeld prachtig uitzicht hebt op de weidse vallei en de bergen van de Highlands in de verte.  Uiteindelijk bereik je de ‘hoofdstad’ van de Schotse Highlands, Inverness, waar het Caledonisch Kanaal uitmondt in de Moray Firth, de toegang tot de Noordzee.
Je overnacht tijdens deze Schotland vakantie in sfeervolle en gastvrije bed & breakfast’s, inns en hotels, waar je na de wandeling en een goede maaltijd kunt nagenieten bij een goed glas ’very old Scotch whisky’.

Dag 1

Aankomst in Fort William, het levendige stadje aan de oever van Loch Linnhe, waar de spoorlijn en ook de West Highland Way eindigen. Dit is ook de uitvalsbasis voor iedereen die de hoogste berg van Schotland, de Ben Nevis, wil beklimmen. Fort William heeft ook een whisky-destilleerderij die Ben Nevis heet.

Overnachting in

Fort William

Dag 2

Na het ontbijt zet je je eerste schreden op de Great Glen Way en volg je de oever van Loch Linnhe via Old Inverlochy Castle en de destilleerderij van de Ben Nevis-whisky. In Corpach bereik je de sluizen van Neptune's Staircase, die 19,5 meter hoogteverschil tussen de 0 meter-lijn en het eerste stuk van het Caledonisch kanaal moeten overwinnen. Dan volg je de rest van de dag het jaagpad langs het kanaal, dat naar Gairlochy voert, waar het kanaal in Loch Lochy uitkomt. Je wandelt langs de vogelrijke weilanden op de bodem van de vallei waar de River Lochy rustig doorheen slingert. Vanaf Gairlochy kun je een taxi nemen of je wandelt door naar Spean Bridge. Lengte naar Garilochy 17 km, 70 m stijgen en 40 m dalen, 4,5 uur. Naar Spean Bridge: 24 km, 170 m stijgen en 120 m dalen, 6,5 uur. 

Overnachting in

Spean Bridge

Dag 3

Vandaag wandel je via dezelfde route als gisteren terug naar Gairlochy en van daar langs de beboste westoever van Loch Lochy, het land van de beruchte Cameron Clan. Achnacarry House was hun thuisbasis.  Aan het eind  van de dag bereik je de huizen, de sluis en de pub van Laggan, aan de noordpunt van het meer. Hier overnacht je ook. Wil je het eerste stuk naar Gairlochy overslaan, dan kun je een taxi nemen. Lengte vanaf Spean Bridge 28 km, 330 m stijgen en 350 m dalen, 8,5 uur. Vanaf Garilochy 21 km, 260 m stijgen en 250 m dalen, 6 uur.
Noot: Overnacht je niet in Laggan, maar in Invergarry, dan kun je een taxi bestellen voor het laatste stuk, of je volgt aan het eind van de dag het eerste deel van de wandeling van dag 4, maar dat is dan wel 6 km extra en 150m stijgen en dalen extra. 

 

Overnachting in

Laggan of Invergarry

Dag 4

Laggan Bridge is het ‘hoogste punt' van het Caledonian Canal, ruim 30 m boven zeeniveau. Je volgt een prachtig bospad langs het fraaie Loch Oich dat rijk is aan watervogels. Je loopt door de bossen bovenlangs de restanten van Invergarry Castle. Bij de Bridge of Oich bereik je het einde van dit kleine meer en volg je het pad langs een van de mooiste stukken van het Caledonian Canal via het fotogenieke sluisje van Kytra. Uiteindelijk bereik je het levendige stadje Fort Augustus, dat aan de zuidpunt van Loch Ness ligt. Lengte 19,5 km, 250 m stijgen en 260 m dalen, 6 uur wandelen.

Overnachting in

Fort Augustus

Dag 5

Vandaag wandel je hoog over de beboste flanken van de Great Glen. Af en toe moet je een steil stukje klimmen. Je kunt ook kiezen voor een hogere variant waarbij je over het plateau boven de bosrand wandelt, door heidevelden en veen. Geregeld heb je uitzocht over het Loch Ness dat de rechte Great Glen Fault  voor een groot deel  heeft opgevuld. Aan het eind van de wandeling daal je af naar het kleine dorpje Invermoriston. Lengte 13 km, 400 m stijgen en 380 m dalen, 4 uur wandelen.

Overnachting in

Invermoriston

Dag 6

Zodra je Invermoriston verlaat begint het pad flink te stijgen. Ook nu heb je de keuze of je ‘op hoogte’ blijft en het pad boven de bosrand volgt, of dat je de beboste steile westelijke flank van de Glen volgt. Dit is een pittige en lange wandeldag. Aan het eind van de dag maken bos en veen plaats voor weilanden en akkers en bereik je uiteindelijk Drumnadrochit, waar in een fraai Victoriaans gebouw het Loch Ness Centre gevestigd is. Dit is zeker de moeite van een bezoek waard. Lengte 22,5 km, 590 m stijgen en 610 m dalen (de hoge route), 6 tot 7 uur wandelen.

Overnachting in

Drumnadrochit

Dag 7

Vandaag kun je de bagage een dagje extra op de hotelkamer laten, want ook vanavond slaap je weer in Drumnadrochit. De lange etappe naar Inverness hebben we in tweeën geknipt en vanochtend word je na het ontbijt naar het mooie meertje Loch Laide gebracht, vanwaar je in tegenovergestelde richting terug naar Drumnadrochit wandelt.  Een afwisselende wandeling voert je door bos, over een venige vallei en tenslotte door de akkers en weilanden bij het dorp. De wandeling is niet lang en hoofdzakelijk dalend. Tijdens de afdaling kijk je uit op de baai van Urquhart en de prachtige kasteelruïne van het gelijknamige kasteel, dat op een rots boven Loch Ness ligt. De wandeling van vandaag is niet lang en er is dan ook nog voldoende tijd om aan het eind van de dag het dertiende-eeuwse kasteel te bezoeken en meer te weten te komen over zijn roerige geschiedenis. Lengte 12,5 km, 150m stijgen en 410 m dalen, duur circa 4 uur.

Overnachting in

Drumnadrochit

Dag 8

Je wordt opnieuw naar het Loch Laide gebracht, nu voor de laatste etappe van de Great Glen Way, naar Inverness. De wandeling voert eerst door een bos en daarna door open terrein van heide, veen en weilanden, voordat je uiteindelijk geleidelijk door een mooie vallei afdaalt naar de buitenwijken van Inverness. De wandeling eindigt in dit levendige stadje, met zijn mooie kasteel. Hier komt het Caledonische kanaal in de Moray Firth uit en eindigt ook de 120 km lange Great Glen Way. Lengte 18 km, 70 m stijgen en 360 m dalen, duur circa 5 uur.

Overnachting in

Inverness

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleinschalige maar sfeervolle en gastvrije bed & breakfast's, herbergen en hotels op kamers die standaard voorzien zijn van privé douche en toilet.

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een stevig Schots ontbijt. De lunch kun je onderweg inkopen en voor het avondeten kun je terecht in een lokaal restaurantje, pub of hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen op tweepersoonskamers met badkamer
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer (max 18 kg pp)
 • transfers op dag 7 en 8
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

 

Over de activiteiten

De Great Glen Way is een goed gemarkeerd lange-afstandspad (oa met paaltjes). Je loopt hoofdzakelijk over goede paden en (on)verharde weggetjes. Af en toe wandel je stukjes over paden door het veen of door het bos, waar de paden vaak modderig zijn. Bijzonder zijn de Military Roads waar veel van gebruik wordt gemaakt. Deze zijn in het midden van de 18e eeuw aangelegd, zodat de Engelse troepen snel bij opstandige Schotse clans konden komen. Tegenwoordig zijn het veelal half verharde wandel- en mountainbike paden. De hoogteverschillen blijven beperkt. De meeste wandelingen zijn nagenoeg vlak. Op enkele wandelingen overbrug je een groter hoogteverschil.

Extra dagen

Je kunt overal extra nachten bijboeken. Fort Augustus is een levendig stadje, van waaruit ook boottochten op Loch Ness georgainseerd worden. Wil je de bergwereld van Ben Nevis verkennen, dan kun je voorafgaand aan de reis in Fort William extra nachten bijboeken. Vanuit Inverness, het eindpunt van de tocht, kun je treinreizen naar de noordelijke Higlands ondernemen.

Extra's

Verlengingshotels

Argyll Hotel (Glasgow)

Het traditionele Argyll Hotel in Glasgow wordt door een familie gerund en ligt 800 meter van het Kelvingrove Art Gallery andMuseum. Het hotel biedt gratis WiFi en parkeergelegenheid, serveert gerechten met een goede prijs-kwaliteitsverhouding en heeft kamers met een eigen badkamer.

Transfers

Transfer per lijnbus van Inverness naar Fort William (vanaf € 17,- per persoon)

Optionele transfer per Citylink lijnbus van de laatste accommodatie in Inverness terug naar de eerste accommodatie in Fort William. Wij hebben standaard de bus van 09.00 uur voor je gereserveerd (aankomst 11.05). Er gaat ook een bus om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.  Als je liever een van deze vertrektijden wilt reserveren dien je dit bij boeking door te geven. Op zondagen is de eerste bus om 11.00, aankomst  13.05 uur.

Voorwaarden: De prijs is per persoon.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route van Newcastle naar Fort William is ca. 440 km (via veerverbinding IJmuiden-Newcastle).   Als de accommodatie in Fort William weinig klanten heeft tijdens uw verblijf, kun je daar gratis de auto parkeren, maar wij kunnen dit niet garanderen.  In sommige gevallen zul je de auto op een van de onbewaakte betaalde parkings van Inverness moeten stallen.
Terugreis
Vanaf Inverness kun je per lijnbus van Scottish Citylink (duur ca 2 uur) rechtstreeks naar Fort William terugreizen. (Zie hier voor bustijden van Scottish Citylink). Deze bus dient vooraf gereserveerd te worden.  Wij kunnen deze rit ook voor je reserveren (zie onder 'Extra's').

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Trein informatie

Treinreizigers raden wij aan om ook de reis te beginnen met de nachtelijke oversteek per veerboot van IJmuiden naar Newcastle. Van Newcastle neem je de trein, via Glasgow naar Fort William (2x per dag, reistijd ca 6 uur). U kunt vanuit Glasgow ook de bus nemen naar Fort William. Dat is vaak sneller dan de trein en de rit is adembenemend mooi.

Terugreis Voor de terugreis ga je per trein van Inverness via Edinburgh terug naar Newcastle waar je de boot neemt.

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.

NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt. We raden aan om tickets vooraf digitaal te boeken om zeker van een plaats te zijn op de gewenste verbinding.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Schotland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Inverness, Glasgow of Edinburgh.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vlucht op Glasgow (GLA)
Vanaf het vliegveld van Glasgow reis je per bus naar Buchanan Bus station of Queen Street  Train Station (frequent, reistijd 30 min). Van dit station vertrekken er treinen naar Fort William (3 à 4x per dag, reistijd 3,45 uur). Je kunt vanaf het busstation Buchanan Bus Station ook een rechtstreekse Scottish Citylink bus nemen naar Fort Wiliam (4x per dag, duur ca 3 uur).

Vlucht op Edinburgh (EDI)
Vanaf het vliegveld ga je per bus naar Edinburgh Waverley Station (frequent, reistijd 30 min). Van dit station vertrekken er treinen via Glasgow naar Fort William (3 à 4x per dag, reistijd 4,45 uur).  Als je per bus verder wilt reizen kan dat het beste via Glasgow. Er zijn frequente busverbindingen van Scotrtish Citylink tussen Edinburgh airport en Buchannan Bus station, in Glasgow (duur ca 55 min).  Vanaf Buchanan Bus Station neem je vervolgens de rechtstreekse Scottish Citylink bus naar Fort Wiliam (4x per dag, duur ca 3 uur).

Vlucht op Inverness
Vanaf het vliegveld reis je per bus naar het busstation van Inverness. Vanaf Inverness kun je per lijnbus van Scottish Citylink (duur ca 2 uur) rechtstreeks naar Fort William terugreizen. (Zie hier voor bustijden van Scottish Citylink). Deze bus dient vooraf gereserveerd te worden.  Wij kunnen deze rit ook voor je reserveren (zie onder 'Extra's').

Terugreis
Vanaf Inverness kunt je naar keuze in ca. 4,5 uur per Citylink bus via een overstap in Perth naar Glasgow Buchanan Busstation (naast Queen Street Trainstation) óf via een ’scenic route’ per trein in ca. 4 uur naar Glasgow Queen Street Trainstation. Vandaar verder naar het vliegveld van keuze.
Als je naar Edinburgh wil is er de keuze tussen de rechtstreekse Citylink bus (4 uur) naar Edinburgh St Andrew Square Busstation of de trein die een aantal keer per dag rechtstreeks gaat (3.45 uur) en een aantal keer met een overstap in Perth (3,35 uur).
Vlieg je vanaf Inverness dan pak je vanaf het centrum een taxi of stadsbus naar het vliegveld van Inverness.

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt. Dit is ook aan te raden om verzekerd van een plek te zijn op de gewenste verbinding.

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van 22 april t/m 14 oktober. Hou er rekening mee dat het voor- en najaar in Schotland soms koud en regenachtig kan zijn. Maar ook in het voorjaar is de kans op aangename dagen of langere periodes met rustig weer zeker ook aanwezig. Kans op neerslag is er het gehele jaar, net als bij ons. Het muggenseizoen begint doorgaans half juni en loopt tot eind september. Het meeste last heb je van muggen of midges als het rustig weer is, en dan met name 's ochtends en 's avonds. Zorg voor goede insecten werende spray en eventueel een muskieten netje voor over het hoofd.

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. U kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales! 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schotland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

24-3-23:
Vanwege grootschalige bosbouwactiviteiten op de route van dag 4 (van Laggan naar Fort Augustus) is de route voor deze dag veranderd.  Je wandelt nu niet over de oostoever van het meer Loch Oich, maar over de westelijke oever.  De wandeling wordt hierdoor iets langer (19,5 km) met iets meer stijgen en dalen (275m stijgen en dalen).  De routeapp is hierop aangepast.  Er staan in het veld duidelijke omleidingsmarkeringen.   Deze omleiding duurt van voorjaar 2023 t/m najaar 2024

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_John_Braid_Urquhart_Castle.jpg

Groot-Brittannië - Great Glen Way

Langs de grootste breuklijn van Europa

Wandelvakantie langs hotels en B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.