Groot-Brittannië - Cornwall – Land’s End & Scilly Isles, 8 dagen South West Coast Path & Scilly Walks

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en B&B’s

Ultieme wandelvakantie langs de ruige kliffenkust van het uiterste zuidwesten van Cornwall, met een verblijf op de paradijselijke Scilly Isles als toetje! Een week lang wandel je langs het mooiste wat de kust van Zuidwest-Engeland te bieden heeft. Je begint in het kunstenaarsplaatsje St. Ives, met zijn hagelwitte stranden. Dan volgen vier wandeldagen langs het South West Coast Path, hoog boven de ruige kliffen van Zennor, Pendeen Watch, Cape Cornwall en Land’s End. Je komt langs prachtige baaitjes en de restanten van de mijnindustrie die de streek in de negentiende eeuw deden floreren, de tijd van Poldark… 

De wandeltocht eindigt in Penzance, waar je de volgende dag de boot naar de Scilly Isles neemt. Daar wandel je 2,5 dag over de verschillende eilandjes, langs granietformaties, witte stranden, megalithische monumenten en prachtige tuinen. Waarlijk een paradijselijke plek waar je niet meer weg wilt. De reis eindigt in Penzance en is daarom prima te combineren met de Cornwall-Lizard-reis, die hier start.

Uniek aan deze reis

 • Begin in het kunstenaarsstadje St. Ives
 • Boottocht van en naar de Scilly Isles inbegrepen
 • De tinmijnen zijn Unesco-werelderfgoed
 • De witte stranden en baaien van de paradijselijke Scilly Isles
 • Via het South West Coast Path over de kliffen van Land's End
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Cornwall - Land's End & Scilly

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst St. Ives, overnachting St. Ives
 • Dag 2: wandeling naar Zennor, lijnbus terug naar St. Ives, overnachting St. Ives
 • Dag 3: lijnbus naar Zennor, wandeling naar St. Just. Overnachting St. Just
 • Dag 4: wandeling naar Portcurno, overnachting Portcurno
 • Dag 5: wandeling naar Mousehole. Lijnbus naar Penzance, overnachting Penzance
 • Dag 6: veerboot naar Scilly Isles, wandeling Tresco Isle en bezoek gardens (niet inclusief). Overnachting Hugh Town, St. Mary’s
 • Dag 7: rondwandeling St. Mary’s, overnachting Hugh Town, St. Mary’s
 • Dag 8: wandeling St.Martin of Bryher Isle, veerboot naar Penzance, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in St. Ives. Met nauwe geplaveide kasseienstraatjes en steegjes, schilderachtige vissers-cottages en groene bochtige lanen krult St. Ives zich om beschutte baaien met zandstrand. Het plaatsje profiteerde in de 19e eeuw vooral van de pilchard-visserij (sardientjes). Aangetrokken door het speciale licht kwamen eind 19e eeuw kunstschilders en later ook andere kunstenaars als eerste toeristen naar St. Ives. Zo verbleef hier toentertijd het gezin Stephen met hun kinderen, de latere kunstschilderes Vanessa Bell en haar zus de schrijfster Virginia Woolf hier tien jaar lang elke zomer in Talland House. Het leverde de literatuur de St. Ives-trilogie ‘Jacob’s Room’, ‘To the Lighthouse’ en ‘The Waves’ op. Beeldhouwster Barbara Hepworth liet haar beeldentuin na aan St. Ives, omdat deze altijd toegankelijk voor iedereen moest zijn. Samen met het museum Tate St. Ives zeker een bezoek waard. Hoewel het er in het hoogseizoen erg druk is, is St. Ives de moeite waard om er een extra dag door te brengen.

Overnachting in

St. Ives

Dag 2

Vanuit het centrum van St. Ives begint deze vierdaagse wandeltocht over het South West Coast Path langs de rafelige klifkust van Penwith. Deze uiterste zuidwestpunt van Cornwall met Land’s End is een Area of Outstanding Natural Beauty. Na de levendigheid van Porthmeor Beach gaat het goed gemarkeerde pad steeds op en neer bovenlangs de ruige granietkliffen. In het voorjaar bloeien er de gele Gaspeldoorn en het roze Engels Gras, in de nazomer paarse Struikhei. Op de steile kliffen broeden Noordse stormvogels en verschillende meeuwensoorten, op zee zie je Jan-van-Genten zich in loodrechte duikvlucht op vis storten. Op de vlak voor de kust liggende puntige Carracks en bij Mussel Point kun je zeehonden op de rotsen zien liggen. Je wandelt bij Wicca Pool over spectaculair gevormde rotsen. Aan de westkant van Zennor Head ligt de diepe, verscholen baai Pendour Cove, de woonplaats van een zeemeermin. Tot slot wandel je landinwaarts naar het fraaie dorpje Zennor. Hier neem je de lijnbus terug naar St. Ives. Lengte 12,5 km, 300 m stijgen en 200 m dalen, wandelduur ongeveer 4,5 uur. 

Overnachting in

St. Ives

Dag 3

Na het ontbijt neem je de lijnbus terug naar Zennor, waar je het kustpad vervolgt. Je bagage wordt naar de volgende accommodatie vervoerd. Er wacht je een pittige, maar prachtige en afwisselende kustwandeling. Onderweg kom je restanten tegen van prehistorische forten op in zee uitstekende kapen, zoals Trereen Dinas op Gurnard’s Head en Bosigran Castle. Portheras Cove heeft een prachtig strand, waar soms Grijze zeehonden liggen te zonnebaden. Zwemmen is hier niet aan te bevelen vanwege de sterke stroming! Na de vuurtoren op Pendeen Watch uit 1900 bereik je Poldark-county: het mijngebied met de tin- en kopermijnen van Boscaswell, Levant en Botallack. De bijzonder fraai gelegen en deels gerestaureerde restanten van deze mijnen geven het landschap een bijzonder cachet van vergane glorie. Sommige gebouwen zijn te bezichtigen. De kliffen en 19e eeuwse mijnen staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Na Botallack ga je een stukje landinwaarts en eindigt de dag in het vroegere markt- en mijnwerkersdorp St. Just. Lengte 19,5 km, 420 m stijgen en 400 m dalen, wandelduur ongeveer 6,5 uur.

Overnachting in

St. Just

Dag 4

Ook vandaag maak je een lange wandeling over het kustpad van St. Just en Cape Cornwall via Land’s End naar Porthcurno. Je komt langs de Ballowall Barrow, een megalithische grafheuvel, en het strandje van Nanven met fraaie rotsformaties van grote afgeronde rolkeien die wel wat op dinosauruseieren lijken. Na de beboste Cot Valley wandel je op en neer over de kliffen tot aan het langgerekte strand van Whitesand Bay waar je misschien wilt zwemmen. Langs of over het strand bereik je het badplaatsje Sennen Cove, waarna het kustpad drukker wordt. Want ineens sta je op de uiterste westpunt van Engeland: Land’s End, waar je je kunt laten fotograferen bij de bekende, zelf aan te passen ‘laatste/eerste’ richtingwijzer. Noordse stormvogels scheren langs de kliffen en een enkele slechtvalk jaagt hier op zeevogels. Algauw laat je de drukte achter je. De granieten kliffen en baaien vormen een prachtige weidse kustlijn. Bij Gwennap Head, de zuidwestpunt van Penwith komen officieel Het Kanaal en de Atlantische Oceaan samen: je hebt er een adembenemend panorama met aan de horizon de Scilly Isles. Ten slotte kom je door de smalle inham met fraai ‘gebeeldhouwde’ rotsen en het schilderachtige Porthgwarra, waarna je bij het eindpunt van deze enerverende, maar stevige wandeling komt: Porthcurno. Lengte 21,5 km, 390 m stijgen en 470 m dalen, wandelduur ongeveer 7,5 uur. 

Overnachting in

Porthcurno

Dag 5

Vanaf het mooie schelpenzandstrand van Porthcurno Cove wandel je langs het laatste deel van het South West Coast Path over de kliffen van de Penwith Area of Outstanding Natural Beauty naar de vissersplaats Mousehole. Eerst kom je langs het grote fort Treryn Dinas, het indrukwekkende ‘wiebelrotsblok’ Logan Rock en het schilderachtige vissershaventje aan Penberth Cove. Op de beboste oever van de St. Loy’s Cove spring je van steen op steen over een stukje rolkeienstrand. Je merkt hier dat de meer beschutte zuidkust een vriendelijker klimaat heeft dan de westkust. Pauzeer even bij Lamorna Cove, gelegen aan het einde van een groene vallei en door het bijzondere licht altijd kunstschilders, schrijvers en andere kunstenaars aangetrokken heeft. Ook in het Kemyel Crease Nature Reserve zorgt het milde klimaat voor een bijzonder bos met aangeplante, exotische Monterey-cipressen en Monterey-dennen. Na de laatste steile kliffen bereik je Mousehole, waar je de lijnbus neemt naar het verderop gelegen Penzance. Dit levendige stadje, met zijn mooie strand, zeezwembad, haven en oude visserscafé’s, is het eindpunt van het vierdaagse traject langs de afwisselende klifkust van het schiereiland Penwith. Lengte 13 km, 320 m stijgen en 340 m dalen, wandelduur ongeveer 4,5 uur.

Overnachting in

Penzance

Dag 6

Na het ontbijt ga je met een taxi naar de terminal/aanlegsteiger van de ferry naar de Scilly Isles in de haven van Penzance. Hier check je in op de Scillonian III, die op de meeste dagen rond 9.15 uur vertrekt. Eerst vaar je langs de zuidkust van het Penwith-schiereiland, daarna steekt de ferry de zeestraat over naar de Scilly Isles. Onderweg maak je goede kans dolfijnen te zien en talrijke zeevogels, zoals Jan-van-Genten, zeekoeten, alken en Noordse stormvogels. Na 2,5 uur kom je aan op de pier van de haven van Hugh Town, op het hoofdeiland St. Mary’s waar je de komende twee dagen verblijft. ‘s Middags kun je met een bootje overvaren naar Tresco Island. Hier liggen de beroemde subtropische Tresco Abbey Gardens, de ‘sterattractie’ van de Scilly Isles. De tuin is in 1834 aangelegd en herbergt vierduizend plantensoorten van over de hele wereld. Liefhebbers kunnen hier de hele middag ronddwalen. Op dit nagenoeg autovrije eilandje met zijn prachtige witte stranden, gecultiveerde akkertjes, weilanden, meertjes (vogels kijken) en het schilderachtige dorpje New Grimsby, kun je ook een korte, mooie wandeling maken. Het klimaat is er ongewoon mild en de sfeer vriendelijk. Lengte 4 - 5,5 km, max 40 m stijgen en dalen, wandelduur ongeveer 1,5 - 2 uur.

Overnachting in

Hugh Town, St. Mary's

Dag 7

St. Mary’s is het hoofdeiland van de Scilly’s met het gezellige Hugh Town als hoofdplaats. Het dorp ligt op een zandrichel tussen het eiland en The Garrison met bovenop het 16e eeuwse fort Star Castle. Bij zware storm en hoog tij kan Hugh Town overspoeld worden. Je kunt het eiland per fiets verkennen of een mooie rondwandeling maken die je langs prachtige baaien voert, zoals Porth Hellick, Old Town Bay en Porth Cressa. De stranden zijn wit en de zee kleurt groen tot turquoise blauw. Aan de oost- en noordkust wandel je langs Bant’s Carn, de Innisigden Tombs en Giant’s Castle, zo’n 4.500 jaar oude megalithische grafkamers uit de Bronstijd. De vegetatie is uitbundig en in de tuinen zie je de mooiste, bloeiende (sub)tropische planten. Midden op St. Mary’s ligt het moerassige Holy Vale. Via een Nature Trail wandel je er doorheen en tref heel andere planten- en vogelsoorten aan. Bij Old Town kruist het kustpad de landingsbaan van het vliegveld, Je moet wachten als het stoplicht (!) op rood staat voor landende of opstijgende vliegtuigjes. De zuidkust is ruiger en je komt hier langs de spectaculair gestapelde granietblokken van Pulpit Rock op Penninis Head. De uitgezette wandeling via Holy Vale is korter dan die rond het hele eiland. Lengte 12,5 km, 130 m stijgen en dalen, wandelduur ongeveer 4,5 uur.

Overnachting in

Hugh Town, St. Mary's

Dag 8

De laatste dag op de Scilly Isles kun je nog een van de kleinere eilanden bezoeken, voordat je in de namiddag de ferry terug naar Penzance neemt (op de meeste dagen vertrekt deze om 16.30 uur). Een mogelijkheid is een bezoek aan het wat verder weg gelegen, autovrije St. Martin’s. De prachtige stranden langs Higher Town Bay, Great en Little Bay, het uitzicht vanaf Top Rock Hill en de drie dorpjes Higher, Middle en Lower Town: alles is even pittoresk en fotogeniek.

In het hoogseizoen kun je evt ook naar Bryher, het kleinste van de bewoonde eilanden. De vriendelijke oostkant kijkt uit op Tresco Island en is beschut tegen westenwinden. De westkant kent een ruige kust met baaien met prachtige rotsformaties en namen als Hell Bay en Great Porth. De noordpunt van het eiland is begroeid met een kustheidevegetatie die bestand is tegen de elementen. Het zuiden komt op Healthy Hill en langs Rushy Bay een vriendelijke en rijke dwergvegetatie voor.

Zorg er wel voor om weer bijtijds terug te zijn op St. Mary’s voor de ferry naar Penzance. Daar kom je vroeg in de avond rond 19.00 uur aan en eindigt het arrangement. Als je met eigen vervoer, trein of vliegtuig terugreist naar Nederland, is een extra overnachting in Penzance nodig.

NB Programma

BELANGRIJK:  in de maanden mei, juni, september en oktober vaart de Scillonian ferry niet op zondag. In die periode mogen dag 6 en dag 8 dus niet op een zondag vallen.

22-4-22: in de maand augustus is een 2e nacht in Porthcurno verplicht.  Als je dit niet wilt kunnen je op dag 4 ook in St.Just overnachten, met een extra transfer aan het eind van dag 4 en begin van dag 5 van en naar Porthcurno.  Voor deze transfers betaal je dan extra kosten (ca € 80,- voor beide ritten). 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kwalitatief prima, gastvrije  en sfeervolle guesthouses hotels en B&B's  op kamers voorzien van douche en toilet. B&B's zijn over het algemeen grotere woonhuizen, met enkele gastenkamers. Deze kamers zijn vaak allemaal verschillend (bv. in grootte en uitzicht). We proberen uiteraard de beste kamers voor je te reserveren, maar in het hoogseizoen worden de mooiste kamers gegeven aan mensen die langer blijven dan 1 of 2 nachten. Guesthouses zijn meestal wat groter met meer kamers. 

Let op: omdat de meeste accommodaties klein zijn en omdat het aantal accommodaties op de Scilly Isles beperkt is, is het sterk aan te bevelen zo tijdig mogelijk te boeken. 
Let op:  in augustus is een extra nacht in Porthcurno verplicht. Als je dat niet wil, geef dat dan aan bij boeking, dan wordt hiervoor in de plaats een overnachting in St.Just geboekt. Dit brengt dan wel extra transferkosten met zich mee. 

Over de maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen en bestaat uit een cooked breakfast met toast en jam en een buffet met fruit, zuivelproducten en cereals. Voor het avondeten is er steeds een pub of restaurant in de buurt. De lunch kun je dagelijks zelf inkopen. In Porthcurno heeft het laatste restaurant zijn deuren gesloten; alleen in Treen, 1,5 km verderop, is een restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 5 (1 koffer, max 15 kg, per persoon)
 • veerboot Penzance - Scilly Isles vv
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfer per lijnbus dag 2, 3 en 5
 • bootjes tussen de eilandjes van Scilly
 • eventuele entrees
 • diners
 • lunches
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • transfer per lijnbus dag 2, 3 en 5  (ca GBP 15 pp)
 • bootjes op de Scilly Isles tussen de eilanden (ca GBP 20 pp)

Over de activiteiten

Je maakt niet al te lange wandelingen over grotendeels goede paden, soms ook over het strand, maar meestal ver boven de branding bovenlangs de kliffen. Kleine delen van de route zijn rotsachtig en steil. Een paar wandelstokken kunnen dan van pas komen. De route volgt grotendeels het goed aangegeven Coastal Path en is makkelijk te volgen.

Geschikt voor kinderen

Deze tocht is tevens geschikt voor gezinnen met tieners (12+). De wandelingen zijn ontspannen, niet zwaar en de route is gemakkelijk te volgen. Daarnaast is het programma afwisselend en is er onderweg genoeg te zien en te beleven wat ook zeker leuk is voor kinderen!

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. St.Ives is een aangenaam kunstenaarsstadje met mooie musea en prachtige stranden, Penzance bevelen we aan vanwege veel activiteiten als excursies, wandel- en (fiets)mogelijkheden of bezienswaardigheden in de omgeving. Ook op de Scilly Isles kun je één of meerdere nachten bijboeken omdat er van alles te beleven en te zien is, zeker als je ook de kleinere eilandjes zoals St.Martin’s of St.Agnes wil bezoeken.

Extra's

Verlengingshotels

Rodney Hotel (Bristol)

Dit hotel in Bristol brengt u terug naar de vervlogen tijd van Koning George en laat deze herleven. Het Rodney Hotel beschikt over 31 kamers die allen de naam dragen van één van de schepen die samen de vloot vormden onder de vlag van Admiraal Rodney. Deze admiraal was een grote held in Bristol ten tijde dat het pand gebouwd werd. Bij het hotel hoort een ommuurde tuin waar u rustig kan zitten met een drankje of kan genieten van uw maaltijd.

St.Andrews Hotel (Exeter)

St.Andrews Hotel is een B&B die op loopafstand van het centrum en het station van Exeter ligt. De 19 kamers zijn comfortabel en in klassieke Engelse stijl ingericht, met wifi, tv, bureau en badkamer met douche en wc. De B&B heeft geen restaurant.

Guesthouse in Penzance

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – St.Ives, door de Kanaaltunnel, is ca. 950 km. In St.Ives zin diverse grotere parkings met betaald parkeren. Op de laatste dag neem je vanuit Penzance de trein of de bus naar St.Ives om je auto op te halen.
N.B. indien je veel tijd hebt op de aankomstdag kun je ook overwegen om de auto (gratis) te parkeren in Penzance (evt. nadat je eerst de bagage hebt afgegeven in St. Ives) en van daaruit met het openbaar vervoer te reizen naar St. Ives. 

Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland:klik hier

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen reis je in ca. 12 uur naar St.Ives (3x overstappen incl. overstap in Londen) . Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Deze treinreis naar zuidwest Engeland duurt ca 12 uur. Afhankelijk van waar je woont en de dag van de week dat je reist, is het krap of soms zelfs onmogelijk de treinreis in een dag te doen. Aan het eind van het arrangement is een extra overnachting in Penzance noodzakelijk, omdat de veerboot van de Scilly Isles op dag 8 pas om 19.00 uur in Penzance aankomt. . 

Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland:klik hier


LET OP
Neem voldoende overstaptijd in London (minimaal 1 uur). Je reist hier (bijna) altijd per metro van het ene naar het andere station. Het is ook mogelijk om op de heen- of terugreis in London te overnachten en een stadsbezoek aan de wandelreis te koppelen.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier

Vluchtinformatie

Kies voor deze reis een retour vlucht op Bristol.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je  kiest voor een vlucht op Bristol of Exeter. Na aankomst op het vliegveld reis je met de trein door naar je accommodatie. Houdt bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom voor een ochtendvlucht heen en een middagvlucht terug. NB. Op zon- en Engelse feestdagen zijn er vaak minder treinverbindingen.

Heenvlucht op Bristol (BRS):
Vanaf het vliegveld pak je de bus naar het treinstation Bristol Temple Meads. Vanaf hier reis je per trein naar via St.Erth naar St.Ives. Reistijd ca. 4½ uur. Vanaf het station in St.Ives loop je of neem je een taxi naar de eerste accommodatie in het stadje. 

Terugreis:
Vanuit Penzance neem je de rechtstreekse trein naar Exeter St. Davids en verder naar Bristol Temple Meads, en van daar per bus verder naar het betreffende vliegveld,  Reistijd respectievelijk 3 of 4,5 uur.

LET OP: Aan het eind van het arrangement is een extra overnachting in Penzance noodzakelijk, omdat de veerboot van de Scilly Isles op dag 8 pas om 19.00 uur in Penzance aankomt. . 

Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier
Voor meer informatie over dienstregelingen van het openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier.

NB1. Eventueel kun je een hotelovernachting in Bristol bijboeken.

Je kunt dit arrangement starten van 10 april t/m 20 oktober. Juli en augustus zijn drukke maanden aan de Engelse zuidkust. De Scilly Isles zijn het hele jaar door populair. Omdat de meeste accommodaties klein zijn, en omdat het aantal accommodaties op de Scilly Isles beperkt is, is vroeg boeken zeer aan te raden
In het  voorjaar en najaar is het, vanwege de warme golfstroom, over het algemeen heerlijk wandelweer, hoewel koude of regenachtige periodes voor kunnen komen. Het kan op de kliffen het hele jaar door hard waaien, en ook (zee)mist komt het hele jaar met enige regelmaat voor, zij het met name in het voorjaar als de zee nog relatief koud is. Met name de Scilly Isles kennen een aangenaam mild klimaat met weinig neerslag. 

BELANGRIJK:  in de maanden mei, juni, september en oktober vaart de Scillonian ferry niet op zondag. In die periode mogen dag 6 en dag 8 dus niet op een zondag vallen.

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. U kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Cornwall ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Op dag 2 neem je na de wandeling de frequent rijdende lijnbus van Zennor terug naar St. Ives. De dag erna neem je 's ochtends de bus weer terug naar Zennor om de wandeling voort te zetten. Op dag 5 kun je vanuit Mousehole ook de lijnbus naar Penzance nemen, om de wandeling eventueel in te korten. Deze transfers zijn niet inbegrepen. Wel inbegrepen is de boot die je op dag 6 van Penzance naar de Isles of Scilly brengt en op dag 8 weer terug (2,5 uur varen).  De bootjes die je vanaf het haventje van Hugh Town op  St.Mary's neemt, naar de verschillende andere Scilly Isles zijn niet inbegrepen. 

Voor de wandelingen raden we je aan goed ingelopen wandelschoenen met een goed profiel mee te nemen, bij voorkeur hoogsluitend. Een dagrugzakje van 25 liter met daarin plaats voor warme kleding, regenkleding, wat te drinken en een lunchpakketje volstaat. Wandelstokken en gamaschen zijn aanbevolen. 

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (25 liter)
 • drinkfles (minimaal 1à 1,5 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • eventueel: klein zakmes en zitmatje voor lunch in het veld 
 • verloopstekker(s) UK
 • oplader(s)
 • voorts eventueel: zwemkleding en badhanddoek
  eventueel: camera, verrekijker
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: pilletjes tegen zeeziekte, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "compeet")

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xxx

Groot-Brittannië - Cornwall – Land’s End & Scilly Isles

South West Coast Path & Scilly Walks

Wandelvakantie langs hotels en B&B’s

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.