Groot-Brittannië - Binnen Hebriden Zeilwandelreis, 10 dagen Met de Flying Dutchman langs Schotse lochs en eilanden

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis per zeilboot

Een ontspannende zeilcruise in combinatie met prachtige en rustige wandelingen op de eilanden van de Binnen Hebriden en langs de Schotse westkust, onder begeleiding van onze enthousiaste SNP-reisleider. Wij nemen je mee door het land van rust en ruimte, waar de natuur de boventoon voert. Laat je verrassen door Schotlands ruige kust, eilanden en schitterende vergezichten. Verblijf op de prachtige en comfortabel ingerichte klipper de Flying Dutchman, met Nederlandse bemanning.

Uniek aan deze reis

 • Beleef de Schotse eilanden en westkust op een bijzondere manier
 • Lichte wandelingen op onder andere Mull, Skye, Iona, Rum en Eigg
 • Sfeer en comfort aan boord van zeilschip de Flying Dutchman
 • Unieke combinatie van varen en wandelen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Binnen Hebriden Zeilwandelreis

Op deze zeil-wandelvakantie ervaar je het adembenemende landschap van de Schotse westkust en de eilanden van de Binnen Hebriden, zoals Mull, Rum, Iona, Staffa, Eigg en Skye, vanaf het water èn vanaf het land. Mooie zeiltochten door lochs en zee-engtes, worden afgewisseld met rustige en niet al te lange wandelingen. Tijdens het zeilen kun je genieten van een doorlopende vliegshow van vele zeevogels: Jan van Genten, papegaaiduikers, zeekoeten enz. Bovendien bestaat er grote kans om dolfijnen en walvishaaien in het vizier te krijgen.

Na een ochtendje varen word je per rubberboot aan land gebracht voor een kustwandeling langs de vogelrijke kliffen en basaltzuilen van Staffa of op het historische eiland Iona. Of we maken een tocht door de bergen van bijvoorbeeld Skye of Rum, die rijk aan wild zijn. We bezoeken prachtige havenstadjes, zoals Tobermory, en er is ruim gelegenheid om het rijke culturele erfgoed te bewonderen, zoals de abdij van Iona. Na de wandeling treffen we de Flying Dutchman weer, aan de kade van een haventje, of voor anker in een rustig baaitje. Met zijn bijna veertig meter lengte is deze tweemaster een van de grotere zeilklippers op het Nederlandse water. De imposante tuigage, de gezellige kuip en de uitgebreide zitgelegenheid rondom het stuurwiel zijn zo ingericht dat er een uniek zicht op het zeilen is. Klaas van Twillert en zijn bemanning zorgen ervoor dat op het schip een open en ontspannen sfeer heerst. ’s Avonds dineren we aan boord en genieten van een heerlijk drankje of een goede malt whisky. Je slaapt in kleine, maar comfortabele tweepersoonshutten met eigen sanitaire voorzieningen.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht naar Glasgow, waar een gecharterde bus klaarstaat om ons in ongeveer 2,5 uur naar de haven van Oban te brengen. We maken kennis met de crew en installeren ons aan boord van de Flying Dutchman. Oban is een belangrijke haven en toegangspoort tot de zuidelijke eilanden van de Binnen Hebriden en de eilanden van de Buiten Hebriden. Oban dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de whisky die hier wordt geproduceerd. Het is weliswaar een van de kleinere whiskystokerijen van Schotland, maar heeft dankzij zijn uitmuntende kwaliteit, zijn plekje op de whiskymarkt verdiend. Een bezoek aan de distilleerderij is de moeite waard. Ook kun je naar de hoog boven het stadje uittorende McCraigs Tower wandelen,  een negentiende-eeuwse replica van het Colosseum. ‘s Avonds volgt het ontvangstdiner en krijg je informatie over onze rondreis.  

Overnachting in

Oban

Dag 2

Na het ontbijt hijsen we de zeilen en varen naar het enkele kilometers verderop gelegen eiland Mull, een van de grootste Hebriden-eilanden. We zeilen langs de indrukwekkende kust met hoge kliffen afgewisseld met rotsachtige lochs met grotten en schitterende watervallen. Op een eenzame punt zien we Duart Castle liggen, een dramatische setting. Doel van de korte zeiltocht van vandaag is Loch Buie, een beschutte baai aan de zuidkust van Mull, een van de mooiste locaties op Mull. Hier gaat ons schip voor anker en maken we een rondwandeling in de omgeving van het gehuchtje Lochbuie. Onderweg ontdekken we een kleine kerk, een groot huis, een middeleeuws kasteel, een zandstrand, een mausoleum en een prehistorische stenen cirkel. We nemen ook een kijkje bij het meer Loch Uisg, met zijn beboste oevers, waar meerdere zeearenden nestelen. Lengte 10 km, 75 m stijgen en dalen, duur 2,5 uur.

Overnachting in

Lochbuie, Mull

Dag 3

Al vroeg varen we naar de uiterste zuidwestpunt van Mull, naar het kleine eiland Iona. Dit heet in het Gaelic/Keltisch Chaluim Chille: het eiland van Colm Cille, een Ierse priester en prins die later Sint Columba zou worden. Dit kleine eiland neemt een unieke plaats in de geschiedenis van Schotland in, en trekt nog jaarlijks vele pelgrims, monniken en clanhoofden. Het zacht glooiende granietlandschap van weilanden en heide en de prachtige afwisseling van hagelwitte zandstranden en rotsen, maken dit kleine eiland tot een uitgelezen wandeleiland. Natuurlijk mag je een bezoek aan het eeuwenoude klooster niet missen. En, bij mooi weer is er geen mooiere plek denkbaar om heerlijk te zonnebaden of een duik in zee te nemen. Er is een uitgebreide wandeling die ons over dit prachtige eiland leidt. We kunnen een wandeling maken naar de noordpunt (7,5 km) of naar de zuidpunt (8,5 km), of een combinatie van de twee (ongeveer 15 km). Hoogteverschil beide wandelingen circa 100 meter, duur 2,5 uur per wandeling.

Later in de middag varen we door naar het onbewoonde eiland Staffa, beroemd om Fingal's Cave. Deze indrukwekkende, op een kathedraal lijkende grot van basaltzuilen, is zeventig meter lang en twintig meter hoog. Deze plek heeft componist Felix Mendelssohn geïnspireerd tot het componeren van de ouverture Die Hebriden. We maken ook een kleine wandeling bovenlangs de vogelrijke basaltkliffen.

Overnachting in

Staffa

Dag 4

We varen 's ochtends langs de ruige westkust van Mull naar Eigg, een van de 'Small Isles'. De Small Isles zijn van internationaal belang vanwege de wilde planten, biotopen en vogels, waaronder zeearenden, papegaaiduikers, noordse stormvogels, pijlstormvogels en drieteenmeeuwen. Op het relatief vlakke Eigg, met zijn mooie stranden en heidevelden, maken we een rustige wandeling over de met heide en veen bedekte helling van de hoogste heuvel (An Sguirr) naar een verlaten nederzetting. Onderweg hebben we een mooi uitzicht over het eilandje Muck. We keren via dezelfde route terug. Bij de pier van Galmisdale Bay is een leuke pub met restaurant waar je prima kunt dineren. Maximaal 13 km, 200 m stijgen en dalen, duur 4 uur.

Overnachting in

Eigg

Dag 5-6

Vandaag zetten we koers naar Skye, het grootste en meest gevarieerde eiland van de Binnen Hebriden. Het eiland Skye is een absolute must en heeft een aantal van de meest indrukwekkende landschappen: ruige bergen van de Black Cuillins, oude vulkanische rotsen van de Quiraing, schilderachtige kusten en vele bezienswaardigheden. We leggen de eerste avond aan bij de ferrypier van Armadale aan de beschutte zuidkust. Van hier gaan we per busje naar de spectaculaire rotspieken van de Old Man of Storr, nabij de 'hoofdstad' Portree. Daar maken we een prachtige wandeling naar de beroemde rotsnaald (5,5 km, 350 m stijgen en dalen, duur circa 2,5 uur). Als we tijd hebben, houden we op de terugweg nog even halt in het levendige dorp Portree.

De volgende dag varen we naar de baai Loch Scavaig. Achterin de baai gaan we aan de voet van de indrukwekkend ruige bergen van de Cuillins aan land. Hier begint een prachtige wandeling rondom het meer Loch Coruisk, dat als een fjord diep de zwarte en grimmige bergen van de Cuillins binnen dringt. We wandelen over rotsachtig terrein onderlangs de steile bergwanden. Hier ben je echt in het hart van de ruigste bergen van misschien wel heel Schotland. Wandelingen maximaal 10 km en 100 m stijgen en dalen. Als we terug bij het schip zijn, steken we de baai van Scavaig over en leggen voor de nacht aan bij het kleine piertje van het gehuchtje Elgol. 

Overnachting in

Isle of Skye

Dag 7

We varen naar het bergachtige eilandje Rum, dat in zijn geheel als natuurreservaat een beschermde status heeft. We varen naar de beschutte baai van Kinloch, de enige bewoonde plek van dit bergachtige eiland. Hier gaan we aan land en maken een rustige rondwandeling door de vallei van Kinloch. Als de weersomstandigheden gunstig zijn proberen we de 350 meter hoge bergpas Bealach a Bhraigh Bhig te bereiken, waar we over de verlaten en ruige westkant van het eiland uit kijken. Mochten we bijtijds op het eiland zijn om de rondleiding in het bizarre Kinloch Castle mee te maken, dan is dat zeker een aanrader. Deze rondleiding is niet inclusief omdat het kasteel alleen met een gids kan worden bezocht en de rondleiding maar één keer per dag wordt gegeven, op wisselende tijden. Daarom kunnen we niet garanderen dat we op tijd voor de rondleiding in Kinloch zullen zijn. Tijdens onze wandeling maken we een goede kans om edelherten, zeehonden, verwilderde geiten, otters en arenden te zien. Maximaal 12 km, 350 m stijgen en dalen, duur 4 uur.

Overnachting in

Rum

Dag 8

Vandaag gaat onze zeiltocht verder naar Tobermory, een schilderachtig en kleurrijk vissersdorp met zijn bekende en gelijknamige whiskydistilleerderij. De levendige haven is het vertrekpunt van een  kleine vissersvloot. Tobermory is de kleurrijke hoofdplaats van Mull. Het heeft een gezellig centrum met leuke pubs en restaurantjes. Als we bijtijds in Tobermory zijn, kun je nog een mooie, korte wandeling naar Aros Park maken, met dichte bossen, een klein met lelies bedekt meer en een kleine waterval (5,5 km, 125 m stijgen en dalen). ’s Avonds  kun je genieten van een heerlijke maaltijd aan de wal (niet inclusief).  

Overnachting in

Tobermory

Dag 9

We varen door de nauwe zeestraat Sound of Mull, die het eiland scheidt van het Morvern-schiereiland. De tocht gaat naar Duart Point, waar het gelijknamige kasteel waakt over de toegang tot Loch Linnhe. We kunnen het kasteel bezoeken en een mooie en rustige wandeling maken over het schiereiland naar Loch Don (8 km). Van daar is het nog een klein stukje varen tot we de haven van Oban weer bereiken. Vanavond genieten we voor de laatste maal van de lekkernijen die de kok ons voorschotelt. Na het diner is er nog gelegenheid om de gezelligheid van een van de vele levendige pubs van Oban op te zoeken.

Overnachting in

Oban

Dag 10

Na het ontbijt nemen we afscheid van de Flying Dutchman en de crew. Een bus brengt ons in ongeveer vier uur terug naar de luchthaven van Glasgow, van waar we naar Nederland terug vliegen.

NB Programma

Let op:  de uitvoering van bovenstaand programma is sterk afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden, wind en getijde en is daarom onder voorbehoud. Uiteraard stellen de schipper en de reisleider alles in het werk om het programma zoveel mogelijk uit te voeren zoals op de website is vermeld. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider en de schipper. De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.

Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De Flying Dutchman is gebouwd in 1903. Ze is na vele omzwervingen  met deskundigheid en liefde voor detail gerestaureerd. Bij de renovatie van het interieur zijn comfort en sfeer de uitgangspunten geweest. De mahoniehouten betimmering roept de sfeer op van verre landen en vervlogen tijden.  De hutten zijn uitgerust met sanitaire voorzieningen zoals eigen douche, toilet en verwarming. Buiten is er een groot dek met genoeg banken en tafels om van uit  verschillende plaatsen heerlijk van de natuur en buitenlucht te genieten. De Flying Dutchman is voorzien van moderne navigatie, communicatieapparatuur en adequate reddingsmiddelen en volgens internationale veiligheidsvoorschriften wereldwijd gecertificeerd. Kapitein Klaas van Twillert en zijn crew zorgen ervoor dat op het schip een open en ontspannen sfeer heerst.

Op de boot is geen wifi aanwezig.

De Salon
Het voorste dekhuis is voor de gasten als dagverblijf ingericht. De banken met gezellige tafels bieden genoeg plaats voor alle gasten. Hier staat ook de Hifi-, CD speler. En natuurlijk een kleine maar gezellige bar.

Hutten
De “Flying Dutchman” heeft 11 tweepersoons hutten, waarvan 3 iets grotere hutten (waarvoor toeslag geldt), en 2 hutten die kleiner zijn en als  eenpersoonshut worden aangeboden. Elke hut heeft een eigen douche, toilet en centrale verwarming.

Het dek
Het achterdek is verhoogd en met hout bekleed. De rest van het dek is evenals het schip van staal. Aan Dek, in de buitenlucht staan tussen de twee dekhuizen ruime tafels met vaste (beklede) banken Hier is plek genoeg om gezamenlijk te eten en te ontspannen. Een vaste overkapping zorgt ervoor dat u ook bij regen droog buiten kunt zitten in Schotland niet geheel onbelangrijk.


Geschiedenis Flying Dutchman

Machiël
In 1903 liep bij Scheepswerf Vuyk te Capelle aan de IJssel zo’n typisch Hollandse stalen zeillogger van stapel. Het schip werd onder nummer KW 33 en de naam ‘Machiël’ in Katwijk ingeschreven. Tot 1929 werd er uitsluitend onder zeil gevaren echter ook de ‘Machiël’ ontkwam niet aan de motorisering en kreeg een Kromhout, motor. In 1962 werd de logger eigendom van de Noor A. Nilssen. Ze kreeg een vrachtluik en laadboom en werd ingezet voor het vervoer van levende zalm van de zalmkwekerijen.  In 1993 werd ze eigendom van De Wit van Terschelling en op 13 augustus 1994 weer van ene J. Meutgeert te Sneek, die er de chartervaart mee in gewild zou hebben.

Trix
Na circa negentig jaar hard en trouw werken lag ze onder de naam Trix langzaam weg te rotten tot ze door de Haagse Stichting De Nieuwe Aanpak werd gekocht. Met de restauratie tot zeillogger en daaraan verbonden activiteiten zijn er bijna zestig personen via de opleidingen bij en het werken aan de Trix aan een baan geholpen. De logger ‘Trix’ zou weer tot zeillogger gerestaureerd worden. Als het casco in 2002 zo goed als klaar is, ziet de gemeente echter niets in afbouw tot zeillogger en wordt het casco te koop aangeboden. Klaas van Twillert koopt het Casco en bouwt het schip verder op onder de naam Flying Dutchman. Het moet ‘Zo goed als zeker’ het eerste vier sterren schip van de zeilchartervaart worden. De accommodatie zal plaats bieden aan tweeëntwintig passagiers. Die worden ondergebracht in elf hutten met elk een eigen toilet en douche en airconditioning. De logger zal als tweemasttopzeilschoener in de vaart gebracht worden. Het tuigen doet Klaas zelf. In 2014 is de Flying Dutchman volledig gerestaureerd en kunnen er wereldwijd weer prachtige zeiltochten gemaakt worden.

 

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten aan boord inbegrepen. De lunches op dag 2 t/m 9 zijn eveneens inclusief; soms lunch je aan boord, op andere dagen maak je een picknick klaar voor tijdens de wandelingen. Ook zijn alle diners aan boord inbegrepen, inclusief koffie en thee en sapjes/frisdrank. Uitgezonderd zijn 2 diners: op dag 4 op het eiland Eigg en op dag 8 in Tobermory is het diner niet inbegrepen. In Tobermory zijn diverse restaurants en op Eigg is een leuke pub met restaurant.
Alle maaltijden aan boord worden verzorgd door de Nederlandse kok die mee vaart op de Flying Dutchman. Voor de drankjes die je buiten de maaltijden om neemt, en voor alle alcoholische dranken wordt aan het begin van de reis een drankenpot gemaakt.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • diensten SNP reisleider
 • diensten bemanning Flying Dutchman
 • transfer op Skye van en naar de wandeling op dag 5
 • transfers op dag 1 en 10 tussen Glasgow airport en Oban v.v.
 • havengelden
 • gebruik zodiak voor landingen
 • overnachtingen op Flying Dutchman in tweepersoonshutten met beddengoed en handdoeken (enkele eenpersoonshutten optioneel te boeken)
 • verblijf op basis van halfpension vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 10 (uitgezonderd diners op dag 4 en dag 8). Diners aan boord zijn inclusief frisdrank, koffie en thee
 • Lunches van dag 2 t/m dag 9

Niet inbegrepen

 • diners op dag 4 en dag 8
 • lunch op dag 1 en 10
 • uitgaven van persoonlijke aard (oa alcoholische dranken aan boord en drankjes buiten de maaltijden, kosten drankenpot ca GBP 65)
 • eventuele entrees
 • excursies destileerderijen
 • verzekeringen

 

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maak je rustige wandelingen, deels over onverharde of verharde stille weggetjes, deels over kleine paden, die bij nat weer modderig en drassig kunnen zijn. Af en toe lopen we een stukje 'cross country' dwars door een heide- of veengebied. De meeste wandelingen zijn niet lang (tussen de 5 en de 12 km) kennen weinig hoogteverschillen (van vlak tot maximaal 300m stijgen en dalen). De wandelingen duren van 2 tot 5 uur.
Aan boord worden tijdens het varen wat hand en spandiensten van je verwacht. Onder begeleiding van de matroos en schipper trekken we de zeilen de lucht in en maakt de touwen vast met de door de matroos voorgedane knopen. De schipper legt het schip op koers: de zeiltocht is begonnen, op weg naar de volgende wandelbestemming! Na de inspanning van het zeilen zetten is het aan boord relaxen en genieten. Sommige passagiers kleuren bij in de zon, anderen helpen de schipper mee met het sturen en navigeren, en enkelen besluiten tot het leggen van een kaartje in het dagverblijf. Alles mag, niets hoeft.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op de luchthaven van Glasgow of in Oban.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Glasgow v.v.

Vluchtschema
KL 1471 Amsterdam - Glasgow vertrek om 08.00 aankomst 08.30 uur
KL 1478 Glasgow - Amsterdam vertrek om 16.55 aankomst 19.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Wil je weten hoeveel bagage je mag meenemen tijdens je vliegreis met KLM? Voor veel KLM bestemmingen moet je voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Schotland heeft een Atlantisch klimaat. Dat wil zeggen zachte winters, koele zomers en kans op regen in alle jaargetijden. Op één dag kunt u zowel zon als regen, mist en harde wind treffen. Typerend voor het Schotse weer zijn dan ook de snelle weersveranderingen. Met name langs de westkust is de kans op dit instabiele weer het grootst. Het instabiele weer brengt ook een voordeel met zich mee: prachtige luchten en een heldere atmosfeer. Het kan tijdens de Schotse zomer echter ook aangenaam warm en rustig weer zijn. Dan zijn het de ‘midges’, heel kleine steekvliegjes, die in de vochtigste en windstille delen van de Highlands tijdens de schemering bij miljoenen actief worden en u binnenshuis drijven. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomer tussen 15º en 20 ºC. Rond de toppen van de Cairngorms kan het, mede door de wind, een stuk frisser zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Hebriden ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen hoeft je  maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Zo zijn alleen 2 diners (in Tobermory en op Skye), eventuele entrees en prsonnlijke uitgaven, zoals drankjes voor eigen rekening. Er is bij aankomst op het vliegveld gelegenheid om geld te pinnen. Vergewis je er van dat je bij terugkeer naar Nederland Engels ponden mee terug neemt, omdat Schotse ponden buiten Schotland niet ingewisseld kunnen worden. Reken voor persoonlijke uitgaven op ca. € 150,- aan persoonlijke uitgaven, Groot-Brittannië heeft een hoog prijspeil.

Een gecharterde midibus breng ons van de luchthaven van Glasgow naar Oban en aan het eind van de reis van de haven van Oban weer naar Glasgow aiport terug. Tijdens de reis zijn er op Skye een paar korte transfers per taxibusje naar en van de wandelingen.

Wij raden u aan om uitgerust aan de reis door Schotland te beginnen. Het vakantieplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt.

Tijdens de wandelingen draag je  een dagrugzakje waarin in ruimte moet zijn voor: een warm kledingstuk, een grote veldfles, regenkleding, de lunch.

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij je je wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (voor tijdens de wandelingen en voor aan boord)
 • goede regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest; geen poncho)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • anti-muggen olie (bijv. jungle-oil) of zalf tegen de "midges"
 • eventueel fijnmazig muskietennetje voor over het hoofd
 • handschoenen, sjaal en muts
 • slippers of sloffen voor aan boord
 • eventueel zwemkleding
 • dagrugzakje (min. 20 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes en zitmatje (optioneel) voor eventuele lunches in het veld
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband,sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. Compeed, zeeziektepilletjes,

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’


 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De bemanning van de Flying Dutchman bestaat uit de kapitein, Klaas van Twillert, een stuurman en een kok.

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort nodig. Per 1-1-2021 is de Nationale Identiteitskaart niet meer geldig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

flying-dutchman-bij-staffa.jpg

Groot-Brittannië - Binnen Hebriden Zeilwandelreis

Met de Flying Dutchman langs Schotse lochs en eilanden

Wandelreis per zeilboot

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten