Griekenland - Zagoria, 7 dagen Wandelen door de Vikoskloof in het Pindosgebergte

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs traditionele guesthouses

Langs en door één van de grootste Canyons van Europa: de Vikoskloof in het Griekse Pindosgebergte. Niet alleen deze Grand Canyon van Griekenland is een unieke parel tijdens deze wandelreis door de Zagoria. De trektocht loodst je over fraai geplaveide 'kalderimia' en oude boogbruggen langs bijzondere beschermde bergdorpen. Opgebouwd uit dezelfde platige steen als de bergen zijn ze op een unieke manier versmolten met de omgeving. De Zagoria is 'wereldberoemd' in Griekenland, maar vreemd genoeg nog niet elders. Zonde?

Uniek aan deze reis

 • Grand Canyon van Griekenland
 • Kalderimia en boogbruggen
 • Mooiste bergdorpen van Griekenland
 • Rotslabyrint bij Monodendri
 • Verblijf in oude herenhuizen
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Vijf redenen waarom je Noord-Griekenland wilt bezoeken

In haar blog geeft Antonette Spaan - van Outdoorbloggers - je vijf redenen waarom je graag een bezoek aan Noord-Griekenland wilt brengen. Hier lees je haar top vijf redenen! 

Dag tot dag

Griekenland - Zagoria en Vikoskloof

In het kort ziet het programma voor de komende 7 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Kipi, overnachting Kipi
 • Dag 2: wandeling naar Monodendri, overnachting Monodendri
 • Dag 3: wandeling viewpoints Vikoskloof en stenen woud, overnachting Monodendri
 • Dag 4: wandeling door Vikoskloof naar Vikos, overnachtingVikos
 • Dag 5: wandeling Voidomatisbronnen, overnachting Papingo
 • Dag 6: rondwandeling Mikro Papingo en Kolimbitria, overnachting Papingo
 • Dag 7: vertrek

Dag 1

Heenreis naar Ioannina. Vanaf Ioannina reis je in ca. 40 min. naar het Zagoriadorp Kipi (transfer optioneel boekbaar), waar je verblijft in een mooi natuurstenen ‘Archontiko’ (traditioneel herenhuis).

Tip: boek hier een extra overnachting om te acclimatiseren én om een mooie wandeling te lopen over de bijzondere ‘Vradeto-steps’. Wandeling: 12,5 km, 210 m stijgen en 780 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Kipi

Dag 2

Vanaf Kipi wandel je langs en over enkele van de fraaiste oude boogbruggen van de streek. Aangekomen bij de Vikoskloof kom je via de Misiou brug uit 1748 op de kalderimi (oud stenen trappenpad) naar het mooie dorp Vitsa, met een leuk pleintje en café. Langs de 600 jaar oude plataan verlaat je Vitsa over een mooi bospad naar het wat grotere dorp Monodendri.
Wandeling: 9 km, 500 m stijgen en 200 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Monodendri

Dag 3

Vanuit Monodendri kun je vandaag naar drie bijzondere uitzichtpunten over de imposante Vikoskloof lopen. Ga in elk geval naar het verlaten Agia Paraskevi klooster en het uitgehakte kluizenaarspad. Het meest bekende uitzichtpunt, Oxia, bereik je door een bizar rotsendoolhof (het ‘Stenen Woud’) en een in het voorjaar met bloemen bezaaide weide.
Wandelingen: 1,5 tot 7,5 km, 50 tot 330 m stijgen en dalen, 0,5 tot 2,5 uur. 

Overnachting in

Monodendri

Dag 4

Vanaf Monodendri daal je over een beboste kalderimi steil af in de diepe Vikoskloof. Na bijna 400m dalen verder ben je bij de bedding en torenen de rotswanden boven je uit. Je volgt een doorgaans goed begaanbaar pad net boven de kloofbodem en soms even de bedding. De kloofwanden worden steeds indrukwekkender. Geleidelijk aan daal je nog zo’n 200 meter tot je bij de indrukwekkende karstbronnen van de Voidomatis bent. Daarvandaan stijg je over een prachtige kalderimi naar Vikos, een klein rustig dorpje boven de kloof.
Wandeling: 12,5 km, 580 m stijgen en 870 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Vikos

Dag 5

Voor het vervolg van de route naar Papingo, daal je via dezelfde route als waar je gisteren omhoog kwam af naar de kloofbedding. Hier borrelen de grote en ijskoude Voidomatisbronnen op die een complete nieuwe rivier vullen. Tot in juni staat er ook stroomopwaarts nog water en moet je hier waarschijnlijk waden, daarna is de bedding naast de bronnen droog. Het smalle zigzag pad stijgt nu snel, later volgt het meer de hoogtelijnen. Door een laatste kloofje en weer omhoog kom je uiteindelijk in Megalo Papingo, een volgend juweel van een bergdorp.
Wandeling: 5,5 km, 570 m stijgen en 400 m dalen, 3,5 uur.
Tip: boek een extra nacht in het heerlijk rustige Vikos en geniet van het fenomenale uitzicht op de Vikoskloof. Voor avontuur kun je dan later op de dag gaan raften op de Voïdomatisrivier.

Overnachting in

Megalo Papingo

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Pindos

Rafting op de Voïdomatis

Raftingtocht, geschikt voor beginners, in de schoonste rivier van Europa. Je begint namelijk vlak na de grote bron van de rivier en volgt deze vanaf de brug van Aristi tot aan het dorp Klidonia. Dit is een tocht van ca. 10 km waarbij je vanaf het einde van de imposante Vikoskloof via 2e-3e graads stroomversnellingen het blauwe rivierwater volgt, met als hoogtepunt de afdaling van de kleine waterval bij de oude stenen brug Kleidonia.

Voor de noodzakelijke uitrusting als neopreen pak, zwemvest, helm, neopreen sokken e.d. wordt gezorgd. Het is wel aan te raden om een setje droge kleren mee te nemen en schoenen die de raft niet kunnen beschadigen. Gymschoenen zonder grof profiel zijn hiervoor het beste. Laat je fototoestel of mobiele telefoon thuis! De organisatie zorgt voor beeldopnames!

Dag 6

Rondwandeling van Megalo Papingo naar Mikro Papingo. Vlak onder Mikro Papingo ligt de Agios Charalambos kapel: vanaf hier kun je heen en weer naar twee iconostases bij de ‘Kokkino Lithari’ ofwel Rode Rots. Zo heb je prachtig uitzicht over beide Papingo dorpen en de omgeving. Via Mikro Papingo naar de ‘Kolimbitria’, een serie natuurlijke poelen in een klein kloofje, waarvan de grootste ‘s zomers met een sluisje tot zwembad kan worden omgetoverd: een verkoelend en groen paradijsje! Iets omlopend kun je ook een pad volgen langs een mooi kleine boogbrug.
Wandeling: 8,5 km, 720 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Megalo Papingo

Dag 7 Einde of vervolg Astrakas

Einde arrangement of extra dag (extra wandeling via Klidonia en platanendal mogelijk). Optioneel kun je een transfer naar Ioannina bijboeken, vanwaar je per bus of vliegtuig verder reist.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in elk Zagori-dorp in een prachtig natuurstenenen traditioneel 'Archontiko'. Dit zijn  veelal oude herenhuizen uit vooral de 17e en 18e eeuw, toen deze streek tijdens de bezetting door Turkije een grote welstand kende, als gevolg van handelsprivileges. Het kan ook een nieuw gebouw zijn, maar dan wel helemaal in de traditionele stijl. Op een andere manier mag er in deze beschermde dorpen niet gebouwd worden.
De onderkomens zijn bijzonder qua inrichting met o.a. mooi houtwerk, plafonds, regelmatig een schouw/ open haard. Al het modern comfort is ook gewoon aanwezig uiteraard. Door de traditionele stijl ontbreekt vaak wel een balkon, maar er is altijd bij de accommodatie een fijn terras en/ of binnenplaats en tuin waar je heerlijk kunt zitten.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een prima ontbijt, dat ook voor wandelaars ruim voldoende energie levert. Overal worden lokale producten gebruikt en de plaatselijke 'pita's' zijn een traktatie. In dit land van herders, geiten en schapen zijn heerlijke Griekse Yoghurt en kaas bijna een vanzelfsprekendheid.

Voor de lunches kun je soms in een winkeltje wat inkopen, via je onderkomen een lunchpakket regelen of (tegen betaling) zelf wat meenemen van het ontbijt. Een enkele keer, bij een rondwandeling, kun je onderweg ook bij een taverna lunchen.
Tavernas voor het avondeten zijn in elk dorp te vinden en soms kun je ook eten bij de accommodatie.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2,4, en 5
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

De wandelingen spelen zich af in bergachtig terrein met behoorlijk wat bos, over stenige paden met af en toe een stukje rivierbedding. Gemiddeld loop je ca. 8-13 km per dag en zijn er hoogteverschillen tussen 400m en 600m. Sommige paden zijn steil. Sommige paden zijn zogenaamde ‘kalderimia’, aangelegde en met stenen ingelegde paden uit de 17e-18e eeuw. Soms zijn deze paden in uitstekende conditie, soms enigszins vervallen met losse stenen. Daarnaast loop je over smalle bergwandelpaden. Tredzekerheid is een vereiste en enige ervaring met bergwandelen is handig. In de zomer kan de warmte een rol spelen, maar onderweg is er regelmatig schaduw. Afgezien van de uitzichtspunten over de Vikoskloof (waar je zelf bepaalt hoe dicht je bij de rand gaat staan), kom je onderweg geen afgronden tegen.

Geschikt voor kinderen

De relatief korte afstanden, de avontuurlijke paden en het ronduit imposante landschap maken de tocht ook zeker aantrekkelijk voor (wat oudere) kinderen. Bovendien vormen de dorpen met hun netwerk aan smalle stenen straatjes een nagenoeg autovrij speelparadijs en hebben ze genoeg mooie 'chill'plekken voor na afloop van de wandelingen. Om af te koelen zijn er in de Vikoskloof in het voorjaar/ voorzomer nog waterpoelen en de natuurlijke 'zwembadjes' bij Papingo. De Voidomatisbronnen leveren altijd water, maar zijn ijskoud. Op de dag dat je verblijft in Papingo is een dagje rafting mogelijk op de Voidomatisrivier.
Qua niveau is de reis geschikt vanaf ca. 10 jaar. Wel is enig doorzettingsvermogen gevraagd: met name de tocht door de Vikoskloof is lang.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name Kipi (voor 1 dag) en Papingo hebben goede mogelijkheden voor extra wandelingen en andere activiteiten.

Extra's

Verlengingshotels

interieur_kamer.jpg

Hotel Jason Inn

Modern hotel, prima kwaliteit. Ruime, comfortabele kamers met eigen badkamer, airco, telefoon, tv, minibar. Het hotel beschikt over een bar en een restaurant en tijdesn de zomermaanden worden de maaltijden (naar wens) op het dakterras geserveerd waar u kunt genieten van een magnifiek uitzicht.

Hotel Astoria (Thessaloniki)

Degelijk 3* hotel op een gunstige locatie in Thessaloniki. Er is een ontbijtzaal met ontbijtbuffet en een bar. De kamers hebben allemaal airconditioning, TV, douche of bad met toilet, telefoon en een koelkastje. Wil je meer luxe en rust, boek dan een suite met ruim balkon op de bovenste verdieping! De meeste overige kamers hebben ook een balkon. Gelegen aan de rand, op 5 min. lopen, van het boeiende centrum van de hoofdstad van Noord Griekenland: Thessaloniki. Ook ligt het dichtbij het treinstations en de belangrijkste interregiobusstations.

Coco-Mat hotel Athens

Middenin de elegante wijk Kolonaki, net buiten de National Gardens, vind je het kleinschalige designhotel 'Coco-Mat Athens'. Het heeft een bijzondere architectuur en is modern ingericht met oog op comfort, service en design alsmede duurzaamheid. Daar past ook het verkooppunt van de duurzaam ontwikkelde Coco-Mat slaapproducten bij. Dit 4* hotel heeft uiteraard alle moderne faciliteiten die je van een dergelijk hotel kunt verwachten, maar bijzonder is dat je slaapt op de superieure bedden van 'Coco-Mat'. In het souterrain is de ontbijtruimte en de cafetaria, met een klein binnenplaatsje. Koffie drankjes en eenvoudige maaltijden worden hier geserveerd, maar eten op het dakterras kan ook. Op het dak vind je een fraai dakterras met schitterend uitzicht op Lycabbettus en de rest van de stad. De muren zijn hier opgefleurd met fantasievolle muurschilderingen.

De verschillende kamertypes zijn ruim en de luxere versies hebben een klein balkon. De exacte inrichting varieert per kamer. De standaardkamers gaan vanaf 20 m2 en de suites gaan tot 30 m2. De luxe metropolitan loft is 40 m2. Er is een moderne badkamer met inloopdouche. De kamertypes:

 • Sleep tight room: de basic slaapkamer, zonder balkon, met zicht op de binnenplaats.
 • Boulevard room: vergelijkbaar met sleep tight, alleen met uitzicht over het Kolonaki district.
 • Urban room: kamer vergelijkbaar met sleep tight, maar met balkon.
 • Boulevard suite: ruime 30 m grote kamer inclusief zithoek, met balkon en uitzicht over Kolonaki
 • Urban Suite en Metropolitan suite: de grootste (40 m2) suites met de meest riante inrichting en balkon met city-view.

Coco-Mat Athens Jumelle

Cocomat Athene Jumelle is gevestigd in Kolonaki, een wijk op stand net buiten het centrum en hier vind je ook veel ambassades. Hotel Jumelle bestaat uit een neoklassiek gebouw met een stijlvolle moderne uitbreiding. De kamers zijn volledig ingericht met hoogwaardige COCO-MAT meubels en beddengoed voor een unieke slaapervaring.

Het neoklassieke gebouw bestaat uit zes kamers en een suite. De overige kamers zijn in de moderne vleugel. De stijl van de inrichting is trendy en eenvoudig. Alle kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat, waterkoker, koffiecapsules en theesoorten, die gratis zijn. Het gebruik van de minibar is ook gratis voor de gasten in de suites.

In het restaurant geniet je van traditionele Griekse gerechten in zoete en hartige smaken, terwijl je je kunt verfrissen in het binnenzwembad of de hamam in de spa van het hotel.

 

De kamers:

‘Proxy’-kamers bevinden zich op de begane grond (raam geen uitzicht).

‘Peer’-kamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel met een groot raam met uitzicht op de wijk Kolonaki

‘Peer’-balkonkamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel en hebben een balkon met uitzicht op de wijk Kolonaki

Familie ‘peer’ kamer bevindt zich op de eerste verdieping met raam voor 4 personen

Neoklassieke kamers hebben de oorspronkelijke vorm van het neoklassieke gebouw behouden, waarbij luxe wordt gecombineerd met de sfeer van een ander tijdperk.

De neoklassieke suite heeft een extra living-ruimte.

Athenean Suites:  suite met balkon met uitzicht op de Atheense skyline en kunstwerken, geïnspireerd op het bruisende stadsleven.

Coco-Mat Athens BC

Coco-mat Athens BC is een luxe 5* designhotell tegenover het Acropolis museum, aan de rand van Plaka. Bijzondere en moderne vormgeving met een prachtig atrium, waar rondom de kamers gegroepeerd zijn. Vanaf het dakterras met zwembad vrij uitzicht op de Acropolis. Eén van de beste hotels in Athene centrum.

Coco-mat Athens BC is slechts een korte wandeling van de Akropolis en dicht bij een aantal bezienswaardigheden van de stad. De elegant ingerichte kamers en suites bieden een ontspannen verblijf op de beste matrassen gemaakt door Coco-mat, een gerenommeerd Nederlands-Grieks bedrijf in het maken van bedden.
Het dakterras met het panoramische uitzicht over de stad Athene (helemaal tot aan de zee) met zwembad is een unieke plek met uitzicht op het Acropolis Museum en natuurlijk de Acropolis zelf.

De entree van het hotel is indrukwekkend met een groot atrium tot aan het glazen dak. Rondom dit atrium zijn de kamers gegroepeerd. Het hotel beschikt over een lounge, café en restaurant. In de wintermaanden is ook het binnenzwembad geopend.

Er zijn de volgende standaard kamertypes; City View, Museum View, Acropolis View en de riante Acropolis Suites.

 • City View (kamers aan de achterkant van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op de buurt van Athene)
 • Museumzicht (kamers aan de voorzijde van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op het Akropolismuseum)
 • Acropolis View (kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis en het Akropolismuseum)
 • Acropolis Suite (ruime kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis, het Akropolismuseum en de heuvel Filopappou).

Excursies

Pindos

Rafting op de Voïdomatis (vanaf € 52,- per persoon)

Raftingtocht, geschikt voor beginners, in de schoonste rivier van Europa. Je begint namelijk vlak na de grote bron van de rivier en volgt deze vanaf de brug van Aristi tot aan het dorp Klidonia. Dit is een tocht van ca. 10 km waarbij je vanaf het einde van de imposante Vikoskloof via 2e-3e graads stroomversnellingen het blauwe rivierwater volgt, met als hoogtepunt de afdaling van de kleine waterval bij de oude stenen brug Kleidonia.

Voor de noodzakelijke uitrusting als neopreen pak, zwemvest, helm, neopreen sokken e.d. wordt gezorgd. Het is wel aan te raden om een setje droge kleren mee te nemen en schoenen die de raft niet kunnen beschadigen. Gymschoenen zonder grof profiel zijn hiervoor het beste. Laat je fototoestel of mobiele telefoon thuis! De organisatie zorgt voor beeldopnames!

Transfers

Transfer Athene airport-busstation & busticket Ioannina incl. retour

Om zo efficient mogelijk vanaf het vliegveld van Athene naar Ioannina te kunnen reizen kunnen wij een transfer naar het busstation organiseren en een retourticket van de best aansluitende intercitybus naar/ van Ioannina voor je reserveren en bestellen. Het busticket naar en vanaf Ioannina is dus inclusief. Je hebt in de intercitybus gereserveerde stoelen. Deze bus doet er ca. 5 uur over naar Ioannina inclusief een pauze ongeveer halverwege.
De taxichauffeur wacht je op met een SNP-bord in de aankomsthal van het vliegveld.

Zo verlies je geen tijd met het wachten op de expresbus vliegveld-busstation Kifissos en word je ook niet onverwacht geconfronteerd met een volgeboekte intercitybus. Met deze service reis je op de snelst mogelijke manier van het vliegveld van Athene naar de Pindos en terug.

Voorwaarden:

Je dient deze transfer + busticket bij boeking te reserveren én te zorgen dat wij je vluchtschema weten; indien je de vlucht bij SNP boekt, weten we dat automatisch.

Omdat de prijs afhankelijk is van het aantal personen waarmee je reist, zie je die pas bij het maken van een (proef)boeking in het prijsoverzicht.

De prijs is per boeking en inclusief:

 • transfer vliegveld-busstation bij aankomst
 • retourbustticket Athene - Ioannina.
 • transfer busstation - vliegveld- bij vertrek

NB: Indien je op heen of terugweg naar of vanaf een hotel in Athene centrum wilt reizen kan dat ook. Dit moet bij boeking duidelijk worden aangegeven. De prijs blijft gelijk.

Transfer Thessaloniki airport-busstation & busticket Ioannina incl. retour

Om zo efficient mogelijk vanaf het vliegveld van Thessaloniki naar Ioannina te kunnen reizen kunnen wij een transfer naar het busstation organiseren en een retourticket van de best aansluitende intercitybus naar/ van Ioannina voor je reserveren en bestellen. Het busticket naar en vanaf Ioannina is dus inclusief. Je hebt in de intercitybus gereserveerde stoelen. Deze bus doet er ca. 3,5 tot 4 uur over naar Ioannina inclusief een pauze ongeveer halverwege.
De taxichauffeur wacht je op met een SNP-bord in de aankomsthal van het vliegveld.

Zo verlies je geen tijd met het wachten op de expresbus vliegveld-busstation Thessaloniki en word je ook niet onverwacht geconfronteerd met een volgeboekte intercitybus. Met deze service reis je op de snelst mogelijke manier van het vliegveld van Thessaloniki naar de Pindos en terug.

Voorwaarden:

Je dient deze transfer + busticket bij boeking te reserveren én te zorgen dat wij je vluchtschema weten; indien je de vlucht bij SNP boekt, weten we dat automatisch.

Omdat de prijs afhankelijk is van het aantal personen waarmee je reist, zie je die pas bij het maken van een (proef)boeking in het prijsoverzicht.

De prijs is per boeking en inclusief:

 • transfer vliegveld-busstation bij aankomst
 • retourbustticket Thessaloniki - Ioannina.
 • transfer busstation - vliegveld- bij vertrek

NB: Indien je op heen of terugweg naar of vanaf een hotel in Thessaloniki centrum wilt reizen kan dat ook. Dit moet bij boeking duidelijk worden aangegeven. De prijs blijft gelijk.

Transfer van Ioannina naar Kipi (vanaf € 126,- per boeking)

Optionele transfer van Ioannina (busstation of vliegveld naar keuze) naar de eerste accommodatie in Kipi. Je wordt opgewacht en zonder wachttijden en onderhandelen over taxiprijzen met een goede taxi en veilig rijdende chauffeur naar Kipi gereden. De rit duurt ca. 30 - 40 minuten.

Voorwaarden:

 • Je dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs per transfer geldt voor max. 4 personen.
 • Geef bij boeking aan of je vanaf het vliegveld of het busstation van Ioannina reist.

Transfer van Papingo naar Ioannina (vanaf € 126,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie van de reis in Megalo of Mikro Papingo naar Ioannina (busstation of vliegveld naar keuze). Je wordt op een af te spreken tijdstip en opgehaald en zonder onderhandelen over taxiprijzen met een goede taxi en veilig rijdende chauffeur naar Ioannina gereden. De rit duurt ca. 45 minuten.

Voorwaarden:

 • Je dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs per transfer geldt voor max. 4 personen.
 • Geef bij boeking aan of je naar het vliegveld of het busstation van Ioannina wilt reizen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Preveza, Ioannina* (via Athene), Athene of Thessaloniki.
* Athene - Ioannina: meestal 2 vluchten per dag, 's ochtends (aansluitend op middagvlucht terug naar NL) en 's avonds (aansluitend op vlucht aankomend in de middag)

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis

Vlucht op Preveza
Dit is de dichtstbijzijnde luchthaven met directe vluchten vanuit Nederland. 
Vanaf het vliegveld het beste per taxi naar het intercity (KTEL) busstation in Preveza stad. Vanaf daar gaan op weekdagen 8 en in de weekends 4 bussen per dag in ruim 1,5 uur naar Ioannina.

Vlucht op Thessaloniki (SKG): 
Bij een heenvlucht naar Thessaloniki is de reisduur per bus het kortste; ca. 3,5 tot 4 uur. Er gaan ca. 6 bussen per dag, laatste bus ca. 20.30 en een ticket is ca. € 35,- per enkele reis. Je kunt indien je 's ochtends of ’s middags arriveert nog dezelfde dag je startpunt bereiken. Vanaf het vliegveld Thessaloniki gaat er elk half uur een expressbus naar het treinstation of interregio busstation (circa 45 minuten). 

Vlucht op Athene (ATH):
Indien je op Athene vliegt en uiterlijk begin van de middag aankomt ga je per openbaar vervoer of een taxi naar het busstation voor de doorreis naar Ioannina en de Zagoria. Met een lijnbus reis je van Athene in ruim 5 uur naar Ioannina. De bus gaat  ca. 6 keer per dag tot ongeveer 18.00 uur plus nog een nachtbus. De bus kost ca. € 35,- per enkele reis.
TIP: we raden je aan een transfer + reservering van de intercitybus bij te boeken: zo voorkom je overbodig wachten en heb je gereserveerde stoelen!
Arriveert je vlucht later in de middag dan is een overnachting in Athene noodzakelijk, of je moet verder reizen per binnenlandse vlucht. Overnacht je na aankomst in Athene, dan neem je het openbaar vervoer of taxi naar je hotel.

NB: bij aankomst op Thessaloniki of Athene kan het lonend en prettig(er) zijn om een auto te huren, ook al staat die ter plekke een aantal dagen stil. Met name bij een combinatie van de reizen 'Vikoskloof' en 'Astrakas' is dit een te overwegen optie. Er is dan ter plekke namelijk geen extra transfer nodig om je auto op te halen.

Vanaf Ioannina 
We raden aan om vanaf Ioannina per taxi verder te reizen of een transfer te boeken. Het busvervoer naar de Zagoria-dorpen is beperkt. 

Terugreis

Je eindigt de reis in Megalo Papingo. Dit dorp heeft geen busverbinding. Je neemt vanaf daar een taxi of boekt een transfer naar het vliegveld of busstation van Ioannina Naar het vliegveld van Preveza reis je vanaf Ioannina verder per bus, Vanaf Ioannina per binnenlandse vlucht naar Athene of per bus naar Athene of Thessaloniki, ca. 6 bussen per dag vanaf 7.00 's ochtends.

Voor informatie over de busdienstregelingen tussen Athene of Thessaloniki en Ioannina kun je kijken op: http://www.ktelioannina.gr/ klik vervolgens op ''Routes'.
Er is een optie om digitaal tickets te boeken, maar dat kan helaas alleen in het Grieks.

Je kunt dit arrangement starten van medio mei tot medio oktober. Reserveer je reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol.
In de maanden juli en augustus kunnen hoge temperaturen het wandelen bemoeilijken, maar de hoogte en vele schaduwrijke plaatsen maken het toch mogelijk om dan te lopen.
Er is op zon- en feestdagen minder openbaar vervoer, inclusief veerboten, op enkele feestdagen en met name Grieks Pasen en 1 mei ligt alles zelfs stil. Houd er rekening mee dat Grieks Pasen niet altijd in hetzelfde weekend valt als bij ons. Meer informatie: Grieks Verkeersbureau.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Griekenland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen drie verschillende vluchtopties.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Griekenland - Zagoria

Wandelen door de Vikoskloof in het Pindosgebergte

Wandelvakantie langs traditionele guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.