Griekenland - Pilion, 7 dagen Wandelen op bergachtig schiereiland Pilion

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Bijzondere trektocht over oude karavaanwegen, de kalderimia, op het groene en bergachtige schiereiland Pilion.

De kalderimia leiden naar verborgen diepblauwe baaitjes en prachtige tuindorpen. De bijzondere architectuur, grote herenhuizen en dorpspleinen met enorme platanen laten de vroegere rijkdom van dit gebied zien. Herleef de mythe van de Centauren, half mens, half paard, in de uitgestrekte groene bossen. Of ga terug in de tijd over het smalspoor van de kleine Pilion-stoomtrein.

Bonte bloemenpracht in het voorjaar, genoeg schaduw in de zomer en overal fruit in de herfst maken dit een fijne wandelreis in alle seizoenen. Heerlijke lokale gerechten en kleine gastvrije familiehotels zorgen voor een heerlijk verblijf.

Uniek aan deze reis

 • Dikste plataan van Griekenland
 • Echte wandeltrektocht
 • Geplaveide ezelpaden - de kalderimia
 • Historische smalspoortrein
 • Idyllische stranden en dorpspleinen
 • Verblijf in oude herenhuizen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Pilion

Wandelen over het bergachtige schiereiland Pilion aan de Griekse oostkust, in de sporen van de Centauren: mythologische wezens, half mens half paard, die hier volgens de mythes in de verre oudheid geleefd zouden hebben.

In dit weelderig groene landschap, met overal genoeg water en omringd door de diepblauwe Aegeïsche zee met goudgele zandstranden en verscholen baaien, moet het toen al buitengewoon goed toeven zijn geweest. Ook de hedendaagse Grieken zien het als een droombestemming. Volgens hen vind je hier de mooiste dorpen van Griekenland. Het ook in de zomer groene landschap, zorgt dan voor koelte en schaduw. Dat is in optima forma terug te vinden op de unieke dorpspleinen van deze streek. Omringd door fraaie oude herenhuizen en bijzondere kerkjes staan hier altijd één of meerdere enorme platanen, waaronder de oudste en dikste van Griekenland. Op de terrasjes op zo'n plein is het heerlijk uitrusten.

Deze wandeltrektocht 'pur sang' voert over panoramische kustpaden en door verlaten bergvalleien, door appel- en olijfboomgaarden, over oude kalderimia - geplaveide muildierpaden. Ontspannen genieten, want de bagage wordt vervoerd. Overnachten doe je in kleine, sfeervolle hotels in de fraaie dorpen in de heuvels, in de bossen of vlakbij het strand en de zee. De lokale taverna's hebben enige naam en serveren diverse heerlijke streekgerechten.

De tocht in een notendop

Je begint in het op 600 meter hoogte gelegen bergdorp Portaria. Van daar loop je via het mooie Makrinitsa langs een oud klooster, boomgaarden en bossen terug naar Portaria. Vanaf het koele Chania, net onder de kam en te midden van uitgestrekte bossen, daal je door een verlaten streek af naar Kisos. Vanaf de mooie dorpskerk daal je, met uitzicht op zee, verder af naar het strand bij Agios Ioannis.

Langs de kust, over een wel heel fraai aangelegde kalderimi, kom je via de idyllische baai van Phakistra in het tuindorp Tsangarada, waar je overnacht naast een onwaarschijnlijk grote plataan. Door dit uitgestrekte dorp gaat het verder en wederom de bergkam over, naar Miliès, het eindstation van de vermaarde Pilion-trein. Prachtige oude paden brengen je aan het strand bij Kala Nera.

Ten slotte reis je met de oude spoorlijn terug naar Miliès, waar je vanuit het zwembad van het hotel kunt namijmeren over je tocht.

Dag 1

Aankomst in Portaria, een dorp met fraaie landhuizen en een gezellig centraal plein. Over de kleine geplaveide straatjes kun je het dorp verkennen. Je hotel ligt aan het fraaie dorpsplein.

Overnachting in

Portaria - Hotel Kritsa

Dag 2

Vandaag maak je een rondwandeling vanuit Portaria. Via het fraaie bergdorp Makrinitsa met oorspronkelijke natuurstenen huizen met leien daken, wandel je door geurende maquis naar een idyllisch gelegen kerkje. Via kleine bospaden gaat het pad omhoog, waarna je via een rustig dalende landweg met prachtige uitzichten op de baai van Volos, afdaalt naar Portaria. Het laatste deel van de wandeling voert door een romantisch kloofdal (*).

Wandeling: 15 km, 560 m stijgen en dalen, 5 uur. 

(*) dit is tijdelijk afgesloten; je loopt nu via dorpsstraatjes; dit gaat om ongeveer de laatste kilometer.

Overnachting in

Portaria - Hotel Kritsa

Dag 3

Vandaag begin je met een transfer naar Agios Ioannis, dwars over de groene kam van de Pilion. Aangekomen aan de oostkust kun je kiezen uit twee korte rondwandelingen in het achterland, óf je doet ze natuurlijk allebei. Er is een wandeling in de noordelijk van Agios Ioannis gelegen voetheuvels, waarbij je in de buurt van de kust blijft (8,5 km, 350 m stijgen en dalen). De tweede tocht gaat vanaf Agios Ioannis omhoog naar het rond 350 m hoogte gelegen 'tuindorp' Mouresi en je loopt vanaf daar terug via het idyllische baaitje van Damouchari (7,5 km, 400 m stijgen en dalen). 

Bovenstaand programma is (voorlopig, zie 'Laatste Nieuws') de vervanging van het originele programma, dat voorlopig niet uitvoerbaar is door kapot geslagen paden.

Overnachting in

Agios Ioannis - Hotel Eleana

Dag 4

Je vervolgt je tocht langs de kust naar het authentieke gehucht Damouchari. Van daar loop je, via de best bewaarde kalderimi van de omgeving, in grote slingers omhoog. Bij een afslag moet je een keuze maken: óf rechtdoor via de snelste route, of over een klein maar fraai kustpad naar het strandje van Phakistra.

Het kustpad komt langs een bijzonder grotkerkje, ingemetseld in de kliffen, en naar het idyllische baaitje van Phakistra. Vanaf het strand loop je óf terug naar de kalderimi vanaf Damouchari of stijg je via ca. 3 km (rustige) asfaltweg, een bospad en een kalderimi naar het uitgestrekte dorp Tsangarada. Er zijn diverse kernen en kerkpleinen; je gaat naar Agia Paraskevi. Vanaf het terras van je sfeervolle hotel kijk je uit op het kerkplein waar een duizend jaar oude plataan staat met een onwaarschijnlijke omvang. 

 • Wandeling Agios Ioannis - Tsangarada (korte variant): 6 km, 500 m stijgen en 100 m dalen, 2,5 uur.
 • Wandeling Agios Ioannis - Phakistra - Tsangarada (lange variant met of zonder asfaltweg): 10 km, 500 m stijgen en 100 m dalen, 3,5 uur 

Overnachting in

Tsangarada - The lost Unicorn

Dag 5

Vandaag maak je een doorsteek over de 700 meter hoge kam naar de zuidkant van de Pilion. Eerst loop je een hele tijd door het parkachtige dorp Tsangarada, met zijn drie dorpskernen. Dan ga je de bergkam over. Je volgt een oude muilezel-handelsroute door het kalkstenen landschap met kastanje- en beukenbossen. Met uitzicht op de Pagasitikos Golf daal je via een mooie route, door de maquis af naar het fraaie bergdorpje Miliès, dat wordt omgeven door uitgestrekte oude olijfgaarden.

Wandeling: 14,5 km, 370 m stijgen en 400 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Miliès - Hotel Dryalos

Dag 6

Je maakt vandaag een rondwandeling vanuit Miliès.

Over oude kalderimia daal je af naar de kust, met fraaie uitzichten. Over landweggetjes en langs olijfgaarden ga je via het dorp Koropi naar de badplaats Kala Nera. Onder de plantanen is het op het plein heerlijk lunchen.

Na eventueel een duik in zee ga je over oude paden langs prachtige dikke olijfbomen weer omhoog. Via een klein gehuchtje kom je op de oude Pilion-spoorbaan, een smalspoor dat op 200-300 meter hoogte boven zeeniveau ligt. Na de klim is het heerlijk lopen op het vlakke spoorbed, met uitzicht op de Pagasitische Golf en in het voorjaar allerlei fraaie bloemen in de berm. Over de oude spoorbrug kom je bij de prachtige omgeving van het romantische stoomtreinstation van Miliès, van waar soms de historische Pilion-trein rijdt. Van daar wandel je door het dorp terug naar je hotel.

Wandeling: 12 km, 440 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Miliès - Hotel Dryalos

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Een leuke reisuitbreiding in Athene is ons 'Stap en Hap' -arrangement.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Athene

Verken de groene longen en de oudheden van Athene tijdens dit bijzondere SNP 'walking-dinner'. Verspreid je diner over 3 bijzondere tavernas en geniet van het moois dat de hoofdstad van Griekenland te bieden heeft. Na dit 'lopend buffet' lekker slapen in een centraal gelegen hotel.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleine, sfeervolle en soms bijzondere in lokale architectuur opgetrokken hotels. Overal is douche en toilet op de kamer en de inrichting is in de weelderige stijl van de streek.

 • In Portaria overnacht je in een sfeervol hotel direct aan het knusse dorpsplein met haar platanen en tavernas.
 • In Agios Ioannis ligt het hotel nabij het (zand-)strand. Bij het hotel hoort een prettige tuin.
 • In Tsangarada overnacht je in een meer dan 100 jaar oud Grieks herenhuis, geheel in oude stijl ingericht door de Engels/Griekse eigenaren. De kamers zijn voorzien van alle comfort, er is een goed restaurant en een mooi terras; kortom een heerlijke plek.
 • Het volgende typisch Griekse hotel in Milies is eveneens in de stijl van een typisch oud Pilion-herenhuis gebouwd, ingericht met oog voor traditie en comfort. Er is een terras en een zwembad, dat uitkijkt richting kust. Het is prachtig gelegen in het kleine dorpje Milies, dat een heel erg fraai dorpsplein met wijds uitzicht heeft.

De accommodaties die we hier en bij het dag tot dagprogramma presenteren zijn onze standaard accommodaties. Het kan voorkomen dat een accommodatie vol is op moment van boeking. In dat geval word je ondergebracht in een gelijkwaardig alternatief.
Bij vertrek in april is het onzeker of het hotel in Agios Ioannis al geopend is. Zo niet, dan overnacht je een extra nacht in Tsangarada.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een prima ontbijt, dat ook voor wandelaars ruim voldoende energie levert. Vooral het ontbijt bij ons hotel in Kritsa vormt een ware traktatie. De lunch kunt je steeds makkelijk zelf inkopen of nuttigen op één van de sfeervolle dorpspleinen onderweg en voor de diners kun je terecht in leuke tavernas of soms ook bij het hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3,4 en 5
 • transfer dag 3
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige transfers
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

Je maakt stevige tochten over doorgaans stenige paden en onverharde weggetjes. Veel van die paden zijn zogenaamde 'kalderimia' (e.v.: kalderimi): eeuwenoude geplaveide karavaanwegen en ezelpaden. Op een aantal trajecten is het plaveisel nog bijzonder goed bewaard gebleven en is het makkelijk lopen, op andere trajecten kan het pad deels vervallen zijn, met dus meer losse stenen. Het terrein is bergachtig en dus moet er af en toe flink geklommen of gedaald worden. Grote stukken loop je door bos of olijfgaarden en is er dus regelmatig schaduw. Enig oriëntatievermogen komt van pas, ook al zijn de meeste routes gemarkeerd.
De Pilion is een mooi groen gebied, maar de keerzijde kan soms zijn dat de vegetatie heel erg snel groeit en dus ook sommige delen van de paden (tijdelijk) overwoekert. Regelmatig wordt er gesnoeid of gemaaid, maar het kan dus voorkomen dat je (soms stekelige) plantengroei (helaas doen bramen het in dit gebied ook erg goed) op sommige delen van de route tegenkomt. Zorg er dus bij voorkeur voor altijd een lange broek bij de hand te hebben en een kleine snoeischaar is ook handig.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Vanuit Kritsa is een extra wandeling mogelijk en Agios Ioannis leent zich vanwege de ligging aan zee voor een relaxte dag. Vanwege de bijzondere accommodatie is The Lost Unicorn, gelegen in een erg fraaie dorp Tsangarada, aan te bevelen. Dat laatste geldt ook voor het hotel in Milies, dat bovendien door de aanwezigheid van een zwembad en het nabijgelegen bezienswaardige dorp Vyzitsa uitnodigt voor een langer verblijf. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Astoria (Thessaloniki)

Degelijk 3* hotel op een gunstige locatie in Thessaloniki. Er is een ontbijtzaal met ontbijtbuffet en een bar. De kamers hebben allemaal airconditioning, TV, douche of bad met toilet, telefoon en een koelkastje. Wil je meer luxe en rust, boek dan een suite met ruim balkon op de bovenste verdieping! De meeste overige kamers hebben ook een balkon. Gelegen aan de rand, op 5 min. lopen, van het boeiende centrum van de hoofdstad van Noord Griekenland: Thessaloniki. Ook ligt het dichtbij het treinstations en de belangrijkste interregiobusstations.

interieur_kamer.jpg

Hotel Jason Inn

Modern hotel, prima kwaliteit. Ruime, comfortabele kamers met eigen badkamer, airco, telefoon, tv, minibar. Het hotel beschikt over een bar en een restaurant en tijdesn de zomermaanden worden de maaltijden (naar wens) op het dakterras geserveerd waar u kunt genieten van een magnifiek uitzicht.

Coco-Mat hotel Athens

Middenin de elegante wijk Kolonaki, net buiten de National Gardens, vind je het kleinschalige designhotel 'Coco-Mat Athens'. Het heeft een bijzondere architectuur en is modern ingericht met oog op comfort, service en design alsmede duurzaamheid. Daar past ook het verkooppunt van de duurzaam ontwikkelde Coco-Mat slaapproducten bij. Dit 4* hotel heeft uiteraard alle moderne faciliteiten die je van een dergelijk hotel kunt verwachten, maar bijzonder is dat je slaapt op de superieure bedden van 'Coco-Mat'. In het souterrain is de ontbijtruimte en de cafetaria, met een klein binnenplaatsje. Koffie drankjes en eenvoudige maaltijden worden hier geserveerd, maar eten op het dakterras kan ook. Op het dak vind je een fraai dakterras met schitterend uitzicht op Lycabbettus en de rest van de stad. De muren zijn hier opgefleurd met fantasievolle muurschilderingen.

De verschillende kamertypes zijn ruim en de luxere versies hebben een klein balkon. De exacte inrichting varieert per kamer. De standaardkamers gaan vanaf 20 m2 en de suites gaan tot 30 m2. De luxe metropolitan loft is 40 m2. Er is een moderne badkamer met inloopdouche. De kamertypes:

 • Sleep tight room: de basic slaapkamer, zonder balkon, met zicht op de binnenplaats.
 • Boulevard room: vergelijkbaar met sleep tight, alleen met uitzicht over het Kolonaki district.
 • Urban room: kamer vergelijkbaar met sleep tight, maar met balkon.
 • Boulevard suite: ruime 30 m grote kamer inclusief zithoek, met balkon en uitzicht over Kolonaki
 • Urban Suite en Metropolitan suite: de grootste (40 m2) suites met de meest riante inrichting en balkon met city-view.

Coco-Mat Athens Jumelle

Cocomat Athene Jumelle is gevestigd in Kolonaki, een wijk op stand net buiten het centrum en hier vind je ook veel ambassades. Hotel Jumelle bestaat uit een neoklassiek gebouw met een stijlvolle moderne uitbreiding. De kamers zijn volledig ingericht met hoogwaardige COCO-MAT meubels en beddengoed voor een unieke slaapervaring.

Het neoklassieke gebouw bestaat uit zes kamers en een suite. De overige kamers zijn in de moderne vleugel. De stijl van de inrichting is trendy en eenvoudig. Alle kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat, waterkoker, koffiecapsules en theesoorten, die gratis zijn. Het gebruik van de minibar is ook gratis voor de gasten in de suites.

In het restaurant geniet je van traditionele Griekse gerechten in zoete en hartige smaken, terwijl je je kunt verfrissen in het binnenzwembad of de hamam in de spa van het hotel.

 

De kamers:

‘Proxy’-kamers bevinden zich op de begane grond (raam geen uitzicht).

‘Peer’-kamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel met een groot raam met uitzicht op de wijk Kolonaki

‘Peer’-balkonkamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel en hebben een balkon met uitzicht op de wijk Kolonaki

Familie ‘peer’ kamer bevindt zich op de eerste verdieping met raam voor 4 personen

Neoklassieke kamers hebben de oorspronkelijke vorm van het neoklassieke gebouw behouden, waarbij luxe wordt gecombineerd met de sfeer van een ander tijdperk.

De neoklassieke suite heeft een extra living-ruimte.

Athenean Suites:  suite met balkon met uitzicht op de Atheense skyline en kunstwerken, geïnspireerd op het bruisende stadsleven.

Coco-Mat Athens BC

Coco-mat Athens BC is een luxe 5* designhotell tegenover het Acropolis museum, aan de rand van Plaka. Bijzondere en moderne vormgeving met een prachtig atrium, waar rondom de kamers gegroepeerd zijn. Vanaf het dakterras met zwembad vrij uitzicht op de Acropolis. Eén van de beste hotels in Athene centrum.

Coco-mat Athens BC is slechts een korte wandeling van de Akropolis en dicht bij een aantal bezienswaardigheden van de stad. De elegant ingerichte kamers en suites bieden een ontspannen verblijf op de beste matrassen gemaakt door Coco-mat, een gerenommeerd Nederlands-Grieks bedrijf in het maken van bedden.
Het dakterras met het panoramische uitzicht over de stad Athene (helemaal tot aan de zee) met zwembad is een unieke plek met uitzicht op het Acropolis Museum en natuurlijk de Acropolis zelf.

De entree van het hotel is indrukwekkend met een groot atrium tot aan het glazen dak. Rondom dit atrium zijn de kamers gegroepeerd. Het hotel beschikt over een lounge, café en restaurant. In de wintermaanden is ook het binnenzwembad geopend.

Er zijn de volgende standaard kamertypes; City View, Museum View, Acropolis View en de riante Acropolis Suites.

 • City View (kamers aan de achterkant van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op de buurt van Athene)
 • Museumzicht (kamers aan de voorzijde van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op het Akropolismuseum)
 • Acropolis View (kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis en het Akropolismuseum)
 • Acropolis Suite (ruime kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis, het Akropolismuseum en de heuvel Filopappou).

Transfers

Transfer Athene airport-busstation & busticket Volos incl. retour

Om zo efficient mogelijk vanaf het vliegveld van Athene naar Volos te kunnen reizen kunnen wij een transfer naar het busstation organiseren en een retourticket van de best aansluitende intercitybus naar/ van Volos voor je reserveren en bestellen. Het busticket naar en vanaf Volos is dus inclusief. Je hebt in de intercitybus gereserveerde stoelen. Deze bus doet er 4 uur over naar Volos inclusief een pauze ongeveer halverwege.
De taxichauffeur wacht je op met een SNP-bord in de aankomsthal van het vliegveld.

Zo verlies je geen tijd met het wachten op de expresbus vliegveld-busstation en word je ook niet onverwacht geconfronteerd met een volgeboekte intercitybus. Met deze service reis je op de snelst mogelijke manier van het vliegveld van Athene naar de Pilion en terug.

Voorwaarden:

Je dient deze transfer + busticket bij boeking te reserveren én te zorgen dat wij je vluchtschema weten; indien je de vlucht bij SNP boekt, weten we dat automatisch.

De prijs is per boeking en inclusief:

 • transfer vliegveld-busstation bij aankomst
 • retourbustticket Athene-Volos.
 • transfer busstation - vliegveld- bij vertrek

NB: Indien je op heen of terugweg naar of vanaf een hotel in Athene centrum wilt reizen kan dat ook. Dit moet bij boeking duidelijk worden aangegeven. De prijs blijft gelijk.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Thessaloniki, Athene of Volos.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis

Vlucht op Athene (ATH):
Indien je op Athene vliegt en uiterlijk begin van de middag aankomt ga je per openbaar vervoer of een taxi naar het busstation of treinstation voor de doorreis naar Pilion. Met een lijnbus of per trein reis je van Athene in ca. 4-5 uur naar Volos. De bus gaat ongeveer om het 1,5 uur en de trein gaat 5-6 keer per dag tot rond 18.00 uur. De bus kost ca. € 25,- per enkele reis; de trein is iets duurder.
TIP: we raden aan om een transfer + reservering van de intercitybus bij te boeken: zo voorkom je overbodig wachten en heb je gereserveerde stoelen! Het laatste stuk van Volos naar Portaria kan per lijnbus (1-1,5 uur) of taxi (20 minuten).

Arriveert je vlucht later in de middag dan is een overnachting in Athene noodzakelijk. Overnacht je na aankomst in Athene, dan neem je het openbaar vervoer of taxi naar het hotel.

Vlucht op Thessaloniki (SKG):
Bij een heenvlucht naar Thessaloniki kun je indien je 's ochtends of ’s middags arriveert per bus of trein nog dezelfde dag de Pilion bereiken. Vanaf het vliegveld Thessaloniki gaat er elk half uur een expresbus naar het treinstation of interregio busstation (circa 45 minuten). De bus is de snelste manier om van Thessaloniki naar Volos te komen, maar ook de trein is een goede optie. De reisduur is ongeveer 1 uur korter dan vanaf Athene; ook het bus- of treinstation ligt er gunstiger ten opzichte van het vliegveld. Het laatste stuk van Volos naar Portaria kan per lijnbus (1-1,5 uur) of taxi (20 minuten).

Terugreis
Je eindigt de reis in Miliès. Vandaar reis je per bus of taxi (ca. € 45,-) naar Volos om de bus of de trein naar Athene of Thessaloniki te nemen.

Voor informatie over de busdienstregelingen tussen Athene of Thessaloniki en Volos kun je kijken op: KTEL Volos; klik vervolgens op 'info' en kies 'routes'.
Voor informatie over de treindienstregelingen kun je kijken op de website van de Griekse spoorwegen Hellenic Train.

Je kunt dit arrangement in starten van medio april tot eind september. Reserveer je reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol.
In de maanden juli en augustus kunnen hoge temperaturen het wandelen bemoeilijken, maar vele schaduwrijke plaatsen en de nabije zee maken het toch mogelijk om dan te lopen. Bovendien laten sommige routes zich inkorten. Op zon- en feestdagen hebben veel opgravingen en musea aangepaste openingstijden, terwijl met name de kleinere meestal op maandag gesloten zijn. Er is op zon- en feestdagen minder openbaar vervoer, inclusief veerboten, op enkele feestdagen ligt alles zelfs stil. Zie de landeninformatie Griekenland.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Griekenland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Voorjaar 2024

Door uitzonderlijk slecht weer met hevige slagregens is er najaar 2023 in de Pilion veel schade aan het landschap ontstaan. Naar recentelijk is gebleken heeft dit helaas ook gevolgen voor sommige delen van wandelpaden die gevolgd worden op deze reis:

 • dag 2: het allerlaatste stukje door een kloofje tot aan Portaria is niet toegankelijk. Je volgt nu een route door de straatjes van Portaria.
 • dag 3: de route van Chania via Kissos naar Agios Ioannis is op diverse plekken niet begaanbaar. Er is nu een transfer van Kritsa naar Agios Ioannis en daar kun je 2 korte rondwandelingen maken in het achterland en de groene heuvels van de kuststrook en het dorp Mouresi.

Ook op enkele andere plekken is er schade zichtbaar, maar daar heeft dat geen of nauwelijks effect op de te volgen route. Er wordt gewerkt aan herstel van de schades, maar bij de grotere schades is de verwachting dat pas in 2025 of nog later hersteld zal zijn.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

oude_kalderimi_(ezelpad).jpg

Griekenland - Pilion

Wandelen op bergachtig schiereiland Pilion

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.