Griekenland - Cycladen, 15 dagen Eilandhoppen over Santorini, Amorgos, Naxos en Andros

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie per boot langs hotels

Wandelen op de Cycladen; wat is het mooiste eiland? Santorini is in elk geval fotogeniek. Dan varen we naar het afgelegen Amorgos, bergachtig, met een imposante kliffenkust, bekend van de cultfilm 'Le Grand Blue'. Over eeuwenoude paden naar het tegen de loodrechte kliffen gebouwde klooster van Chozoviotisa. Op het groene Naxos, beklimmen we de berg Zas en kijken we uit over een zee van olijfbomen. Ga op zoek naar de Kouros. Over de diepblauwe zee naar het wandeleiland bij uitstek: het groene eiland Andros. Over historische oude wandelpaden, verrassende dorpjes, een bijzonder klooster en ruisende watervallen. Op elk eiland genieten van de stranden, de sfeer op de dorpspleintjes en in de kafeneions.

Uniek aan deze reis

 • Drie bijzondere eilanden
 • Chozoviotissa: mooist gelegen klooster van Griekenland
 • Oude ezelpaden en klifkusten op Amorgos
 • Groen en welvarend Naxos
 • Unieke historische wandelpaden op Andros
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Cycladen, Santorini-Amorgos-Naxos-Andros

Eiland-hopping langs de Cycladen: de meer dan vijftig eilanden van de Griekse Cycladen vormen een cirkel (‘kyklos’) rond het onbewoonde, heilige Delos. Per veerboot ‘hop’ je langs de drie mooiste wandeleilanden van de archipel, steeds weer naar een nieuwe (kleine) wereld. We overnachten in kleine typisch Griekse familiehotels en pensions waar we gastvrij worden onthaald.

Santorini is ongetwijfeld het meest bekende eiland. Ongemeen fotogeniek en geliefd. Wij verblijven afzijdig van de massa toeristen in een familiehotel in het kleine dorpje Akrotiri, dat nog enigzins zichzelf is gebleven. De wandeling langs de kraterrand, de zonsondergang en de opgravingen van het 'Griekse Pompeï ' maken ons verblijf bijzonder.

Amorgos heeft, als meest oostelijk gelegen Cycladen-eiland,  nog niets van een toeristenoord. Stil en relatief onontdekt is het de woonplaats van slechts 1650 mensen, die behalve in de pittoreske hoofdplaats Chora ook in gehuchtjes in de bergen verscholen zitten. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Pas een paar jaar geleden is er een asfaltweg aangelegd tussen Katapola en Aegiali, maar nog altijd zijn de twee havenplaatsjes twee andere werelden. Hoge bergen met ruige toppen en honderden meters hoge kliffen aan de oostkant zorgen voor een spectaculair landschap. Aan de westkant zijn het juist de onverwacht vruchtbare valleien die de aandacht trekken; hier vinden we nog echt traditionele landbouwdorpjes.

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen met vruchtbare valleien, ruige bergen en rustige zandstranden. We in het bergachtige binnenland door prachtige dorpjes, oude kerkjes en wijdse uitzichten We bezoeken de marmeren jongeling Kouros, die onafgemaakt in een groeve achterbleef vanwege een gebroken been. In de vruchtbare Tragea-vallei dwalen we door eeuwenoude olijfgaarden, langs forten en door witte dorpjes.

Andros is niet toeristisch en relatief onbekend, gelukkig maar. Bij SNP delen we het "geheim" van dit groene en waterrijke eiland graag, want het is in onze ogen één van de meest boeiende Cycladen. Ideaal wandel-eiland door een dicht net van oude muilezelpaden, prachtige terrashellingen en mooie dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het eilandhoofdstadje is zeker een van de fraaiste in deze eilandengroep. Fijn is ook dat er prachtige en rustige baaitjes zijn met heerlijke zandstrandjes, met in het hoogseizoen op een aantal plekken ook genoeg vertier voor wie dat wil, want de Grieken zelf weten dit eiland al lang op waarde te schatten!

Dag 1

We vliegen vandaag naar Santorini. Santorini is een enorme ontplofte vulkaankrater en een fotogeniek eiland. Men neemt aan dat dit de ondergang van Atlantis is geweest. We verblijven in het minder toeristische zuiden van het eiland, in Akrotiri, vlakbij de wereldberoemde historische opgravingen en de witte, rode en zwarte stranden. Het dorpje Akrotiri is buiten de hoofdstraat nog grotendeels zichzelf gebleven met mooie voorbeelden van in de zachte tufsteen gebouwde woningen.

Overnachting in

Akrotiri - Hotel Kalimera

Dag 2

We rijden In de ochtend naar Fira, het hoofdstadje van Santorini. Het is een zeer schilderachtig, hoog boven de zee gelegen stadje met een doolhof van straatjes. U heeft de gelegenheid om hier rond te struinen, het archeologische museum te bezoeken (met o.a. fresco’s van de opgravingen in Akrotiri) en te lunchen.
Na de lunch maken we een wandeling langs de vulkaankrater van Fira naar het op de Noordwestpunt gelegen Oia. Deze wandeling is een klassieker. De kraterrand met zijn witte dorpjes en blauwe koepelkerkjes is onweerstaanbaar fotogeniek. De gelaagdheid in de gesteenten vertelt het verhaal van de verschillende vulkaanerupties. De diverse fraaie aardetinten van de rotsen contrasteert prachtig met het diepe blauw van de kraterzee. Wandelduur Fira - Oia: ca. 2,5 uur; 200 m. stijgen en dalen.

Overnachting in

Akrotiri

Dag 3

In de loop van de ochtend reizen we door naar Amorgos. We varen weg uit de vulkaankrater en dat heeft iets overweldigends. We varen bij voorkeur met de veerboot die onderweg ook stops maakt bij de 'kleine Cycladen'. Daarmee wordt dit een heerlijk relaxed eiland-hop boottochtje. Indien dit niet mogelijk is, nemen we een snelle catamaran. Bij aankomst op Amorgos zul je ervaren dat de sfeer hier totaal anders is dan op Santorini. Weliswaar zie je diverse reclameuitingen van 'le grand Bleu/ the big blue' (naar de beroemde speelfilm van Luc Besson), maar daarmee houdt de toeristische indruk van het eiland wel op. Verder heerst hier rust en ben je heel ver van het massatoerisme op andere eilanden. We kunnen hier een mooie zonsondergang gaan bekijken.

Overnachting in

Katapola

Dag 4

Vanaf Katapola wandelen we de bergen in door een fraaie vallei naar het prachtige eilandhoofdplaatsje Chora, één van de mooiste van de Cycladen. Hier kun je heerlijk zwerven door de kleine steegjes en pleintjes. Vanaf een uitzichtspunt kun je nog naar de oude molens. Met uitzicht over de baai lopen we over het mooie oude ezelpad weer omlaag  naar het hotel in Katapola. De enthousiastelingen kunnen over een kustpaadje nog verder naar een strandje voor een frisse duik. Wandelduur ca. 3 - 4 uur , 300-400 m stijgen en dalen (afhankelijk van de gekozen route).

Overnachting in

Katapola

Dag 5

Per taxi naar Chora. Vandaar wandelen we over een stil en verlaten stukje eiland. We lopen grotendeels weer over de prachtig bewaard gebleven kalderimia, eerst dalend, naar het klooster Chozoviotissa, wat adembenemend mooi aan de steile klif ’hangt’. Vanaf het klooster lopen we door een weidse vlakte en volgt de bergrug langs twee verlaten gehuchtjes, dwars over het eiland naar Egiali en Langada. Verschillende malen heb je uitzicht aan beide kanten op de diepblauwe zee. Het laatste stuk van de wandeling brengt ons weer in de bewoonde wereld, via een mooie kalderimi komen we via Egiali in Langada. Wandelduur: 5-6 uur; 550 m stijgen en 650m dalen

Overnachting in

Langada - Pagali

Dag 6

Rondwandeling vanuit Langada over het noordelijke, en meest spectaculaire deel van het eiland. Deze wandeling voert ons door het groene stukje van het noorden van Amorgos via rotsig bergland naar de imposante kliffen aan de oostkust bij het kerkje Stavros. Langs velden met olijfbomen wandelen we naar het klooster Agios Theologos aan de voet van de Krikkelosberg. Over een oud pad lopen we verder naar het kerkje Panagia Epanochori, en over een ezelspad naar het dorp Tholaria met zijn witgewassen huisjes. Daarna dalen we af over een oude kalderimi door de vallei naar Egiali, waar het strand is en een duik in zee lokt. Je kunt via de oude kalderimi naar Langada terug lopen, maar met de bus kan ook!
Wandelduur: 4 uur, 400 m. stijgen en dalen. Naar Stavros 2 uur en 300 m extra stijgen en dalen.

Overnachting in

Langada - Pagali

Dag 7

In de ochtend maken we een korte, maar pittige, wandeling naar de 8 ruïnes van de molens op de Machós-heuvel. We zijn hier 540 meter hoog en er wacht ons hier een uitzonderlijk uitzicht! We kunnen het hele eiland overzien, met de zee aan de 2 kanten. Rondom zijn allerlei eilanden te zien: Astipálea, Anáfi en Santoríni, Ios, de kleine Cycladen, Náxos, Donoússa en bij helder weer zelfs Ikaría. Al de muren en velden aan onze voeten kunnen ons doen dromen van de landbouw van vroeger en de grote activiteit die er tot hier boven moet geweest zijn. Wandelduur: ca. 2,5 uur, 350 m stijgen en dalen.
In de middag is er tijd om uit te rusten, het dorpje en fotogenieke omgeving te verkennen of om naar het leuke kleine strand van Aegiali te gaan.

Overnachting in

Langada - Pagali

Dag 8

In de ochtend worden we vroeg naar de haven van Aegiali gebracht. Daar schepen we in op de locale boot die via de 'Kleine Cycladen' naar Naxos gaat. Varend langs deze kleine eilandjes kom je rond het middaguur op Naxos aan (ca. 5 uur varen, waarbij de boot aanlegt op Donoussa, Koufonisis, Schinousa en Iraklia).
In de (na)middag kun je het oude centrum van Naxos Stad en het daarboven gelegen Kastro verkennen. Natuurlijk moet je ook een kijkje gaan nemen bij de Portara, maar dat is wellicht iets meer voor de zonsondergang...
Het mooie Agios Georgios strand nabij het stadje is ook een heerlijke plek om te vertoeven; hoe verder van het stadje af, hoe rustiger het wordt. Bij de lagune is het een genot om naar de windsurfers te kijken.

Overnachting in

Naxos-Chora

Dag 9

Met de bus of de taxi gaan we vanuit Naxos naar het dorpje Moni. Over oude muildierpaden wandel je door olijfboomgaarden naar het mooie dorpje Chalki. Over de vruchtbare vlakte van Tragea lopen we langs enkele Venetiaanse woontorens en het fort Ano Kastro, dat temidden van een grillig granietlanschap bovenop een heuvel ligt. De wandeling eindigt bij Kouros. Dit is een onafgemaakt marmeren beeld van een jongeling die in een groeve is blijven liggen i.v.m. een gebroken been. Naxos’ marmer was in de oudheid zeer geliefd. Wandelduur: totaal ca. 4 uur met 300 m. stijgen en 500 m. dalen.
Bij de zonsondergang moet je zeker naar de Portara gaan, de marmeren rechthoekige poort die op een eilandje voor de stad ligt. Het is een restant van een tempel uit 530 v. Chr.

Overnachting in

Naxos-Chora

Dag 10

We rijden wederom het fraaie binnenland van Naxos in, maar dit keer niet al te ver. We beginnen onze wandeltocht vandaag in Kynidaros, een mooi dorp op de grens van het groen van de dal en de ruigere berghellingen. Vlakbij is een van de groeves van het beroemde Naxiotisch marmer te vinden. Wij lopen over oude voetpaden door groene dalen en velden naar het dorp Eggares. Onderweg begeleid door een beekje, een oude watermolen en met uitzicht op de zee in de verte. In Eggares bezoeken we het Olive press museum.

Wandeling: 7,5 km, 3 uur; 450m dalen en 60m stijgen

Overnachting in

Naxos-Chora

Dag 11

Afhankelijk van de vertrektijd van onze boot heb je nog een ochtend in het stadje of even tijd voor het strand? 
Vanaf Naxos varen we met een snelle ferry in ca. 3-5 uur (afhankelijk van wel of geen overstap) via Mykonos naar het meest noordelijke Cycladeneiland: Andros. Net als Naxos heeft dit eiland een prachtig eilandhoofdstadje. Bijzonder is, dat dit 'Chora' niet tevens de haven is van het eiland. Om er te komen gaan we per bus in ca. 45 min. naar de 'achterkant' van dit groene eiland. Het voordeel: Andros Chora heeft veel van haar oorspronkelijke karakter behouden. Na aankomst heb je tijd om door het stadje te zwerven en wellicht een van beide musea te bezoeken.

Overnachting in

Andros Chora - Pension Stella

Dag 12

Rond Andros Chora in centraal Andros is de dichtheid van het wandelpadennet het grootst. Ook zijn er in Chora  twee bezienswaardige musea: het archeologisch museum en een museum voor moderne kunst. Als je tijd hebt na de wandelingen moet je hier zeker een bezoek aan brengen.
Vandaag lopen we direct vanaf ons pension over brede kalderimia (geplaveide ezelpaden) en een fraai bospad naar Apikia, een dorp in een groene vallei dat bekend is om haar bronwater. Een kleine afsteker brengt ons bij een idyllische waterval. Langs cipressenhagen omlaag langs de oude Bitsis-woontoren en het Gialia-zandstrandje. Na nog even een pittige klim daal je af naar het Nimborio-strand. Wandeling: 9-10 km (4-5 uur), 400m stijgen en dalen.

Overnachting in

Andros stad - Pension Stella

Dag 13

Een pittige, maar heel erg mooie dag! Langs kunstig gestapelde stenen muurtjes en oude bronnen, door de fraaie dorpen Lamira en Mesaria naar Menites, het meest waterrijke dorp van Andros. Een heerlijke plek voor een kleine pauze bij de fraaie leeuwenbronnen onder de platanen. Over een oude Venetiaanse brug, waarna je stevig klimt over de oude trappenweg naar het hoog tegen een berghelling aangeplakte Panachrantou-klooster, een paradijselijke plek. Afdalen door het groene dal en de ‘moerassige’ delta van de Livadia-beek terug naar Andros Chora. Mooi uitzicht op de gele, roze en witte huizen van het stadje. Wandeling: 17,5 km (6,5 uur), 600m stijgen en dalen; diverse afkortingen mogelijk!

Overnachting in

Andros stad - Pension Stella

Dag 14

We worden via de westkant van de vallei naar Ormos Korthiou gebracht, zodat je vandaag steeds nieuwe vergezichten krijgt. Vandaag loop je van Ormos Korthiou naar Andros Chora. Je volgt een prachtige route door het halfverlaten binnenland. Fraaie uitzichten, kleine verstopte dorpjes, oude watermolens en mooie oude stenen paden zijn onderweg je deel. Het eerste deel van de route voert door oud cultuurland, waarna je de vallei van Korthi verlaat. We klimmen naar een klif met daarop het Paleokastro. Na de laatste bergrug heb je prachtige uitzichten over de brede vallei en het stadje Andros Chora. Via een route door bos en boomgaarden, en dwars door het stadje, bereik je pension Stella aan het Nimborio-strand.

Wandeling: 15 km (6 uur), 700 m stijgen en 700 m dalen.

Overnachting in

Andros stad

Dag 15

Afhankelijk van de vertrektijd van onze boot is er nog een laatste ochtend om te genieten van Andros. Vervolgens brengt de bus ons naar Gavrio, waar we op de veerboot terug naar Rafina op het vasteland stappen. Vanaf de haven van Rafina worden we in ca. 30 minuten naar het vliegveld van Athene gebracht, vanwaar je terugvliegt naar Nederland.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Athene

Verken de groene longen en de oudheden van Athene tijdens dit bijzondere SNP 'walking-dinner'. Verspreid je diner over 3 bijzondere tavernas en geniet van het moois dat de hoofdstad van Griekenland te bieden heeft. Na dit 'lopend buffet' lekker slapen in een centraal gelegen hotel.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Met name willen we er op wijzen dat de vaarschema’s van de veerboten soms aan verandering onderhevig zijn, hetgeen wijzigingen in het programma tot gevolg kan hebben. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op mooie locaties in typisch Griekse, door plaatselijke families gerunde onderkomens op tweepersoonskamers met douche en toilet op de kamer. Overal zul je gastvrij ontvangen worden als SNP reiziger, zoals de Griekse traditie is. Veel kamers hebben een balkon en de bedden zijn zonder meer van goede kwaliteit. De accommodaties zijn schoon en de kamers hebben airco, maar je moet geen grote luxe verwachten. Met alle accommodaties werken we tot tevredenheid al jarenlang samen.

Elk hotel op Amorgos heeft zijn eigen charme. In Katapola ligt het ruime hotel maar 300 m. van zee en je maakt er de levendigheid van een havenplaatsje mee.
Het kleine hotel in Langada kent een bijzondere gastvrijheid, men kookt er met ecologische producten en het brood komt er warm uit de oven op tafel. Traditionele cycladische bouw met alle comfort, waaronder airconditioning. Door de vorm van het hotel, eigenlijk een aantal aan elkaar geschakelde dorpshuisjes, zijn alle kamers zijn weer anders qua vorm en ligging. Vanaf het terras heb je een heerlijk uitzicht op de baai van Aegiali en de ondergaande zon.

Op Naxos verblijf je in een volgens Cycladische traditie gebouwd boutiquehotel, middenin het autovrije oude centrum bij de burcht. Er is een heerlijk ontbijtterras met uitzicht richting zee en de 'Portara' en je bent meteen in de leuke steegjesdie Naxos-stad bijzonder maken.

Op Andros verblijf je in een eenvoudig pension, direct aan het Nimboriostrand dat grenst aan Andros Chora. Qua kamers de eenvoudigste plek, maar qua ontbijtterras en met het zandstrand voor de deur wellicht de fijnste locatie. Bovendien is er de vriendelijke entourage en hebben we het pension bijna helemaal voor onszelf. Met de gastvrije familie werken we al sinds onze eerste wandelreis op Andros samen.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt geserveerd in de accommodatie waar we verblijven. Voor de avondmaaltijden zoeken we meestal een sfeervol terras, bij een echte Griekse taverna aan een idyllische haven. In Katapola eet je in een taverne in het dorpje bij de haven. In Langada heeft de taverne van het hotel zoveel faam dat we graag hier gaan eten; er wordt zoveel mogelijk gekookt met ecologische producten. Op Naxos is in het nabijgelegen Chora keuze te over en op Andros zijn enkele fantastische tavernas te vinden.

De lunch nuttig je meestal in het veld. Deze is niet in de prijs inbegrepen en kun je in de dorpjes onderweg kopen.

Inbegrepen

 • overige transfers op de eilanden per touringcar, taxi, lijnbus, conform programma
 • verblijf in hotels op basis van 2-persoonskamers
 • alle bootovertochten
 • alle ontbijten
 • avondmaaltijden van diner dag 2  t/m diner dag 14
 • transfers/bagagevervoer havens-hotels v.v. en Katapola-Langada
 • diensten 1 SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • heenreis naar Santorini en terugreis vanaf Athene inclusief aansluitende transfers van/ naar haven (optioneel)
 • maaltijden op de veerboten
 • alle lunches
 • verzekeringen
 • entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen zijn nooit echt lang: ze variëren van 3 tot 5 à 6 uur en de hoogteverschillen bedragen gemiddeld tussen 300 en 700 m. Amorgos en Naxos zijn bergachtig, dus regelmatig is er een klimmetje of afdaling. Overal vinden we stenige oude muildierpaden, die nog grotendeels goed begaanbaar zijn en slechts zelden overgroeid zoals in andere delen van Griekenland. Stukjes steil stijgen en dalen en paden met losse stenen maken het wandelen soms lastig. De bijna altijd waaiende wind maakt dat het zelden of nooit te warm wordt om te lopen, ook in de zomermaanden niet. Wel kan op sommige kale stukken de zon tamelijk onbarmhartig branden. Halverwege de reis is er een rustdag in het programma. De overige dagen maken we dagtochten waarop we het binnenland verkennen en je een blik in het ware leven en landschap van dit bijzondere eiland gunnen.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Santorini of in de haven van Santorini.

De transfer van het vliegveld Santorini naar de haven (en terug van de haven van Rafina naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia naar Santorini en terug vanaf Athene.

Vluchtschema
HV 6891 Amsterdam - Santorini vertrek om 05.45 aankomst 10,10 uur
HV 6866 Athene - Amsterdam vertrek om 20,.40 aankomst 23.15 uur

Vluchtschema - vertrek 6 september 2024
HV 6891 Amsterdam - Santorini vertrek om 05.45 aankomst 10.10 uur
HV 6866 Athene - Amsterdam vertrek om 21.20 aankomst 23.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

De Cycladen-eilanden hebben een mediterraan klimaat met een lange, warme en droge zomer. In het voor- en najaar is de temperatuur het meest aangenaam om te wandelen. Het kwik loopt dan overdag op tot ongeveer 20º à 25 ºC en de nacht is relatief koel met 10º tot 15 ºC. In de zomer zijn uitschieters tot 30 ºC mogelijk. In het bergachtige binnenland zorgen wolken vaak voor verkoeling. De eilanden staan ook bekend om hun winderig karakter. Vooral de noordelijke winden overheersen. Komend over de Aegeïsche Zee brengen ze verkoeling. De in het zomerhalfjaar waaiende Meltemi kan bij een onbewokte hemel windkracht 8 bereiken. Het is daarom ook in de zomer niet vaak te heet om te wandelen en na afloop van een wandeldag kunt u bovendien geregeld een duik nemen in de heerlijke Aegeïsche Zee. De kans op regen is van mei tot oktober zeer gering. April en oktober zijn overgangsmaanden met een grilliger klimaat. Het kan prachtig weer zijn, maar enkele dagen wisselvallig weer met koele temperaturen (als het hard waait wordt het dan niet warmer dan zo’n 15 ºC) behoren dan ook tot de mogelijkheden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Cycladen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Een diner heeft u al vanaf ca. € 15,- incl. een drankje. Voor de lunch kunt u voor een picknick onderweg inkopen doen. Rekent u aanvullende maaltijden (2 diners, lunches) en drankjes onderweg op ca. € 250,- Onderweg is regelmatig gelegenheid om geld te pinnen.

Na aankomst in Santorini scheept u in voor uw bootreis naar Amorgos. Dit gaat óf per rechtstreekse catamaran of per ferry met een overstap op Naxos. Tussen de eilanden maken we gebruik van grote en snelle veerboten. Uitzondering kan het traject Amorgos-Naxos zijn, waar we afhankelijk van de dienstregeling met een locale en kleinere boot varen, die er langer over doet maar waarbij u ook aanlegt bij enkele kleine en onbekende Cycladeneilanden.
Vanaf de havens op de eilanden gaat u steeds per taxi, kleine touringcar of te voet naar uw eerste accommodatie, afhankelijk van hun ligging. Op de laatste dag wordt u naar het vliegveld van Santorini gebracht en vliegt u rechtstreeks terug naar Amsterdam.

De wandelingen beginnen soms vanuit het hotel of pension en soms maken we gebruik van openbaar busvervoer of taxi’s om bij de wandelingen te komen. De duur van deze ritten is zelden meer dan ca. 30 minuten, zodat ons hoofddoel (wandelen) niet in het gedrang komt!

Wij maken u er op attent dat de vaarschema’s van veerboten in Griekenland weersafhankelijk zijn; bij te harde wind kunnen vertragingen of het uitvallen van boten het programma mogelijk in de war schoppen. Wij zijn door deze omstandigheden soms genoodzaakt ad hoc het programma aan te passen. Wij vragen van u begrip voor deze situatie.

http://www.aia.gr/ (het vliegveld incl. transport vliegveld-Athene v.v.)

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis naar de Cycladen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Door in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken in Nederland of België kunt u evt. uw wandelconditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Op de trektocht tussen Katapola en Langada op Amorgos wordt uw bagage vervoerd. Alle andere dagen maken we dagtochten met slechts een dagrugzakje. Wel zult u uw bagage zelf over korte stukken moeten dragen, zoals de boten op en af (maximaal 200 m.). Verpak daarom uw bagage niet in een grote harde koffer, maar in een rugzak of in een weekendtas; dat draagt stukken prettiger!
Tijdens het wandelen hoeft u slechts een dagrugzakje te dragen waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een grote veldfles (of meerdere kleine), regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel en verrekijker.

Mee te nemen

 • warme en luchtige kleding
 • voor vrouwen: ivm. kloosterbezoek rok of jurk tot over de knie en met armen bedekt
 • zwemkleding, en eventueel snorkel en duikbril
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • voorts eventueel verrekijker, fototoestel, fauna, en floragids, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: sporttape (breed), middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten.

Voor de wandelingen:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en goed ingelopen
 • regenkleding
 • luchtige én warme wandelkleding
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld + waterfles en broodtrommel
 • dagrugzak (min. 25 liter)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Cycladen

Griekenland - Cycladen

Eilandhoppen over Santorini, Amorgos, Naxos en Andros

Wandelvakantie per boot langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.