Griekenland - Cycladen, 9 dagen Wandelvakantie op wandelparadijs Andros

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit twee hotels

Actief genieten in het ‘wandelparadijs van Griekenland’: het Cycladeneiland Andros. Hier vind je rust en wandel je relaxed over historische paden langs fraaie zandstranden, weelderig groene dalen, natuurstenen huisjes in schilderachtige dorpjes en een prachtig hoofdstadje. Met de stichting Andros Routes maak je op bijzondere manier kennis met natuur en cultuur. Heerlijk overnachten in twee fijne hotels, het eerste in Chora, het tweede direct aan zee. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Arthotel met zwembad en hotel met privé-strand
 • Bijdrage aan duurzaam toerisme
 • Eten bij bijzondere tavernas
 • Het mooiste van de Andros Route
 • Unieke culturele excursies
Zwaarte
Comfort

Artikel - De historische voetpaden van Andros

Kleine dorpjes, oude watermolens. Beschutte kloven vol paarse bloemen. Of een heldere zoetwaterpoel waarboven libellen dansen. Het Griekse eiland Andros is een paradijs voor wandelaars! Lees dit artikel op oppad.nl.

Dag tot dag

Griekenland - Andros en haar historische wandelpaden

Andros is met haar 'Leading Quality Trail', de 'Andros Route', die van noord naar zuid het eiland oversteekt, het nieuwe ‘wandelparadijs van Griekenland’. Op deze groepswandelreis loop je een aantal van de mooiste trajecten van de route, terwijl we onderweg met de plaatselijke bevolking kijken naar de oude historie en tradities van het eiland. De eerste middag na aankomst op Andros is er naast de SNP-reisleider nog een plaatselijke gids die voor bijzondere informatie kan zorgen. Overnachten doen we in twee fijne hotels. In Andros Chora is dat een eenvoudig hotel, maar wel met tuin en zwembad en bij Batsi een stijlvol boven de westkust gelegen hotel met een privéstrand. Deze bijzondere mix belooft een speciale reiservaring op te leveren!

Over Andros
Als noordelijkste eiland van de Cycladen is Andros afzijdig gebleven van het massatoerisme ondanks dat het slechts 2 uur varen is vanaf de haven Rafina. Het is een perfect wandel-eiland dankzij stichting 'Andros Routes', die zo’n 160 historische wandelpaden opnieuw toegankelijk heeft gemaakt en gemarkeerd. Het onderhoud is een voortdurend en arbeidsintensief project, waar SNP Natuurreizen ook aan bijdraagt. Zo kunnen we wandelen over een intact net van oude muilezelpaden, die worden geflankeerd door zeer typische erfscheidingsmuurtjes. Het landschap wordt bepaald door de vele terrashellingen en mooie dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben stilgestaan. Ook biedt het eiland de wandelaar verrassend groene valleien met weelderige tuinen. De huizen in het binnenland zijn gebouwd met platte grijze natuursteen en wijken qua architectuur duidelijk af van de zo bekende witte Cycladenhuizen. Fijn is ook dat er prachtige en rustige baaitjes zijn met heerlijke zandstrandjes. De bevolking was altijd al relatief welvarend door het vruchtbare land en de scheepvaarttraditie, met diverse bekende rederijfamilies. Hierdoor zijn er diverse mooie dorpen met grote huizen en had men het massatoerisme niet nodig, zodat Andros haar oude karakter bewaard heeft. Zo is het de perfecte plek is voor de ontwikkeling van kleinschalig (natuur-)toerisme.

Dag 1

Heenreis naar Athene en hotel nabij haven Rafina

We kiezen voor een comfortabel vliegtijdstip in de namiddag. Na aankomst in Athene gaan we naar de oostkust van het vasteland, in of nabij het havenplaatsje Rafina, waar we in een goed hotel bij zee verblijven. 

Vertrek 14 september 2024: op deze datum kunnen we meteen doorreizen naar ons verblijf in Andros Chora en slapen we niet in Rafina

Overnachting in

Rafina/ Mati

Dag 2

Andros Chora en een citrusboomgaard

Na ons ontbijt gaan we met de ferry naar Andros, ca. 2 uur varen. Vanaf het havenplaatsje Gavrio rijden we per bus verder naar Andros Chora, het hoofdstadje aan de oostkust. Daar nemen we de tijd om het zeer bezienswaardige stadje te bekijken. Met opvallend veel grote huizen in neoklassieke stijl is te zien dat hier al vroeg welvaart was. Er zijn enkele kleine, leuke musea en een plaatselijke gids kan ons fijne wetenswaardigheden vertellen over de geschiedenis van het stadje en het eiland. In de namiddag maken we een eerste korte wandeling in de groene Paraporti-vallei en bezoeken we een mooie boomgaard met olijven en citroenen. We krijgen uitleg over de teelt en er is wat te knabbelen en te drinken. Daarna is het tijd om te gaan eten in een leuke taverna.
Wandelduur: ca. 2 uur, geringe afstanden en hoogteverschillen.

Overnachting in

Andros Chora

Dag 3

De bronnen van Apikia, 'Little England'
Per taxi gaan we naar het in een weelderig groene vallei gelegen Apikia, waar de oorsprong ligt van het fameuze Sariza-bronwater. In en om het dorp is goed te zien hoe waterrijk Andros is, met een idyllisch plekje met waterval. Vervolgens wandelen we via prachtige trappenpaden terug omlaag naar Andros Chora, met fraaie uitzichten op het stadje. Bij het strand van Nimborio zoeken we een terrasje aan zee om de wandeling verfrissend af te sluiten.
In de avond is de plaatselijke cinema ons domein als de film ‘little England’ speciaal voor ons vertoond wordt, over het leven op Andros de eerste helft van de 20e eeuw.

Wandeling:  9 km, maximaal 100m stijgen en  350m dalen. Wandelduur: 3-4 uur.

Overnachting in

Andros Chora

Dag 4

De fonteinen van Menites en de dorpen bij Chora
Per taxi gaan we een klein stukje op weg naar Mesaria. Daarna wandelen we langs een irrigatiekanaaltje en akkers, tuintjes door een weelderige begroeiing naar Menites. Hoog boven ons kunnen we het als een adelaarsnest gelegen klooster Panachrantou zien liggen. Op het idyllische pleintje van dit dorp pauzeren we bij klaterende fonteinen onder grote platanen. Met prachtig uitzicht op een groene vallei en Andros Chora lopen we terug naar het hotel. Onderweg passeren we enkele fraaie dorpjes. Met een klein ommetje is een strandbezoek mogelijk.

Wandeling: 9-12 km, 350 m stijgen en dalen. Wandelduur: 3,5-5 uur.

Overnachting in

Andros Chora

Dag 5

Over de oude karavaanroute naar Batsi

Na het ontbijt brengt de bus ons bij het oude dorpje Ano Pitrofos. Hier pikken we de oude karavaanroute tussen oost- en westkust op. We lopen langs bijzondere stenen muurtjes, bronnetjes, de ‘Turkse’ waterval en enkele kleine landbouwnederzettingen. Bij taverna Balkoni tou Aegeou begint een bijzonder stuk van de route. Prachtig uitzicht op de westkust en de zgn. ‘plakoto’route, met plaveisel van grote platte gesteenteplaten. Het laatste stukje afdalen naar Batsi is steil, maar dan zijn we ook al bijna bij ons hotel in de rustige baai naast het badplaatsje zelf.

Wandeling: 15 km, 200m stijgen en 600m dalen. Wandelduur: ca. 5 uur.

De hele wandeling van vandaag is best pittig, maar je kunt een stuk niet meewandelen. Je gaat dan met de bus mee tot Batsi waar je in de middag een taxi kunt nemen naar Balkoni tou Aegeou, zodat je kunt aansluiten op het laatste stuk van de wandeling. Wandeling 7 km, 50m stijgen en 400m dalen. Wandelduur: ca. 2,5 uur.

Overnachting in

Batsi

Dag 6

Het groene achterland van Batsi

Via een slingerweg komen we bij het in een weidse vallei gelegen Arni. We volgen een prachtig beschaduwd pad rond de vallei om vervolgens af te dalen naar een volgende vallei, richting Katakilos. Hier ligt aan het water een fijne taverna. Hier kun je beslissen of je de hele route naar Batsi wilt uitlopen, of per taxi naar het hotel wilt (niet inclusief).

Voor het avondeten in Batsi zoeken we weer een goede taverna op.

Wandeling: 6,5 of 13km, 10 of 170m stijgen en 260 of 430m dalen.

Overnachting in

Batsi

Dag 7

Agia klooster en Agios Petros

Een korte transfer brengt ons naar het startpunt van onze wandeling, vandaag met aandacht voor het Grieks Orthodoxe geloof. Het eenvoudige klooster vanMoni Agia (Zoodochos Pigis) ligt als een fort op de heuvels achter Batsi. Door de schijnbaar verlaten omgeving en met weidse uitzichten wandelen we naar het fraaie dorpje Agios Petros. Daar zien we de imposante restanten van een antieke wachttoren. In dit dorp kunnen we wellicht een imker bezoeken. Per bus naar Batsi en een vrije namiddag om te relaxen en te zwemmen.

Wandeling: ca. 6 km, 200 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Batsi

Dag 8

De watermolenroute

De bus brengt ons diep in het achterland van Andros. We beginnen onze tocht bij een mooi gelegen kapelletje en dalen af naar de waterrijke vallei van Frousei, waar diverse oude watermolens te vinden zijn. We volgen de landbouwterrasjes langs het water van de beek en eindigen onze laatste wandeling van deze week in het stille binnenland, waarna de bus ons naar een bijzondere en afgelegen taverna annex 'ranch' brengt, die op Andros de nodige faam geniet. Daarna terug per bus naar Batsi.
Wandeling: 5 km, 50m stijgen en 170m dalen. Wandelduur: ca. 3 uur.

Overnachting in

Batsi

Dag 9

Voor de laatste keer genieten we van het ontbijt met heerlijke uitzicht op zee, waarna de bus ons naar Gavrio brengt, waar we op de veerboot terug naar Rafina op het vasteland stappen. Het programma van vandaag is afhankelijk van het veerschema en dat bepaalt of we nog wat vrije tiid in de ochtend in Andros hebben of 's middags in Rafina. Vanaf de haven van Rafina worden we tot slot in ca. 30 minuten naar het vliegveld van Athene gebracht, vanwaar je 's avonds terugvliegt naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Met name willen we er op wijzen dat de vaarschema’s van de veerboten soms aan verandering onderhevig zijn, hetgeen wijzigingen in het programma tot gevolg kan hebben. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We hebben voor deze reis twee hotels op Andros geselecteerd, zowel aan de oostkant als aan de westkant van het eiland, waardoor je zowel de zon kunt zien opkomen als ondergaan.

 

Rafina of Mati

Aan of nabij de haven vanwaar de ferries naar Andros vertrekken overnacht je in een goed 4*-hotel. Zo kun je rustig overnachten na de vlucht en kom je de volgende dag uitgerust op Andros aan. Je hebt vanaf het hotel uitzicht op zee of haven.

 

Andros Chora (3 nachten)

Het Paradise Art Hotel ligt aan de rand van het eilandhoofdstadje Chora. Het hotel heeft een mooie tuin met een fijn zwembad, met uitzicht op de vallei en de zee in de verte. Vanuit het hotel ben je in 10 min. lopen in het centrum van het bezienswaardige stadje en nog eens 10 minuten lopen verder zit je op één van de twee zandstranden. De kamers hebben een eenvoudige, maar sfeervolle inrichting en TV, airco, Wifi, koelkastje en een eigen (kleine) badkamer. Iedere kamer heeft tevens een klein balkon.

 

Batsi (4 nachten)

Hotel Anerousa Beach ligt in een rustige baai net buiten het badplaatsje Batsi, aan de westkust. Het hotel onderscheidt zich door vriendelijke service, originele inrichting en de ligging recht boven zee, met fraaie tuinen en een eigen privéstrandje. Hoewel modern, is de architectuur en inrichting met een aangenaam klassiek tintje. Een trap voert je naar het privéstrandje van het hotel, dat is voorzien met ligbedden. Bij het strand is een kleine ‘beachbar’.

De kamers zijn helder en ruim en met zorg ingericht, zonder al te veel opsmuk. De badkamers zijn van goede kwaliteit. Er is een fijn balkon, dat uitkijkt op de tuin en de zee.

Over de maaltijden

Het ontbijt is altijd bij het hotel, in buffetvorm. Dit is overal goed tot uitstekend verzorgd, zodat we gesterkt op pad kunnen gaan.

Lunchen doen we meestal in het veld, waarbij we inkopen doen bij de plaatselijke winkeltjes of supermarkt.

Het avondeten zullen we meestal nuttigen in een van de plaatselijke tavernas. Zowel in Andros Chora als in Batsi kennen we prima eetgelegenheden. Ook in Rafina of Mati kunnen we terecht bij typisch Griekse tavernas.

Inbegrepen

 • alle overige transfers met eigen bus of taxi conform programma
 • ferry-overtocht Rafina-Andros v.v.
 • logies en ontbijt
 • 1x lunch in taverna (dag 8)
 • diners dag 1 t/m 7
 • excursie met lokale gids dag 2 (Chora stad)
 • 3 culturele excursies: filmvoorstelling, bezoek citrusfarm, bezoek imker
 • bagagevervoer op dag 5
 • originele wandelkaart Andros 1:25.000 en bijdrage onderhoud wandelpaden
 • toeristenbelasting
 • diensten van 1 SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis inclusief de aansluitende bustransfers (optioneel)
 • overige maaltijden
 • overige entrees
 • optionele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De afstanden en het aantal effectieve wandeluren zijn beperkt, het wandeltempo relaxed en we nemen de tijd om van al het moois onderweg te genieten. Je wandelt in een rustig tempo over goede, maar wel stenige paden, meestal geplaveide oude ezelpaden, afgewisseld met stukken over kleine onverharde weggetjes. De topografie van Andros maakt dat hoogteverschillen niet te vermijden zijn. Over korte stukken kan dat ook steil zijn. Per dag moet je rekenen tussen ca. 200 en 600 meter hoogteverschil en we lopen tussen 3 en 5 uur. De paden zijn over het algemeen uitstekend gemarkeerd en vrijgemaakt van obstakels en overwoekerend (stekelige) plantengroei. Dag 4 en 5 zijn de zwaarste wandeldagen. Kijk voor details bij het dagprogramma.

Bij een aantal wandelingen is het mogelijk een langere, dan wel een kortere variant te kiezen. Veel van de andere wandelingen laten zich desgewenst eveneens inkorten door gebruik te maken van openbaar vervoer of een taxi (niet inclusief). De reisleiding kan u hier tijdens de reis over informeren.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Indien je met eigen vervoer reist ontmoet je de groep op het vliegveld van Athene of in de eerste accommodatie.

De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en terug vanaf de haven van Rafina naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM of Transavia naar Athene v.v.

Vluchtschema

KL1955 Amsterdam-Athene vertrek om 12.20 aankomst 16.35  uur

KL1956 Athene-Amsterdam vertrek om  17.20 aankomst 19.55 uur

 

Vluchtschema 14 september 2024

HV6863 Amsterdam-Athene vertrek om 07.20 aankomst 11.35  uur

HV6868  Athene-Amsterdam vertrek om 20.55 aankomst 23.30 uur

 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

De Cycladen-eilanden hebben een mediterraan klimaat met een lange, warme en droge zomer. In het voor- en najaar is de temperatuur het meest aangenaam om te wandelen. Dat zijn dan ook de periodes dat we deze wandelreis gepland hebben.
Het kwik loopt dan overdag op tot ongeveer 20º à 25 ºC en de nacht is relatief koel met 10º tot 15 ºC. In het bergachtige binnenland zorgen wolken vaak voor verkoeling. De eilanden staan ook bekend om hun winderig karakter. Vooral de noordelijke winden overheersen. Komend over de Aegeïsche Zee brengen ze verkoeling. De kans op regen is van mei tot oktober zeer gering, maar in de bergen is een enkele regen- of onweersbui niet uitgesloten. April en oktober zijn overgangsmaanden met een grilliger klimaat. Het kan prachtig weer zijn, maar enkele dagen wisselvallig weer met koele temperaturen (als het hard waait wordt het dan niet warmer dan zo’n 15 ºC) behoren dan ook tot de mogelijkheden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Griekse Cycladen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Ondersteuning lokale projecten op Andros

Met deze reis ondersteunen we de ontwikkeling van kleinschalig verantwoord natuurtoerisme op Andros en dragen we middels een donatie bij aan het onderhoud van de wandelpaden. We maken gebruik van plaatselijke diensten en verdiepen ons in cultuur en historie van het eiland.
 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Een eenvoudig diner is er al voor ca. € 15,- incl. een drankje. Reken voor lunch en drankjes op ca. € 125,- per week. Onderweg is regelmatig gelegenheid om geld te pinnen.

http://www.aia.gr/ (het vliegveld incl. transport vliegveld-Athene v.v.)

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis naar de Cycladen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Door in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken in Nederland of België kun je evt. uw wandelconditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Waar mogelijk wordt de bagage vervoerd. Maar toch zul je je bagage over korte stukken zelf moeten dragen, zoals de boten op en af (maximaal 100 -350 m) en bij het hotel. Neem daarom een niet te grote (en zware) koffer mee. Tijdens het wandelen hoef je slechts een dagrugzakje te dragen waarin ruimte moet zijn voor een extra kledingstuk, een grote veldfles (of meerdere kleine), evt. regenkleding, de lunch en desgewenst een fototoestel en verrekijker.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • luchtige, maar ook warme kleding (volgens het laagjes-principe)
 • lange of afritsbare wandelbroek
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest (met name voor de reizen in april en oktober)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 20 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken (aan te raden gezien het terrein)
 • lunchtrommel, zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp
 • zwemkleding en badhanddoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn).
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Vertrek 14 september 2024 - Dag 1 meteen naar Andros

 • door een gunstiger vlucht kunnen we op deze vertrekdatum vanaf het vliegveld meteen door naar de haven en een snelle boot nemen naar Andros, waardoor we de dag op het vasteland bij de haven overslaan. Op dag 1 overnachten we dus al in het Paradise Art Hotel op Andros. 
 • Het programma voor dag 2 blijft ongewijzigd. Je hebt een relaxte ochtend om zelf vast het stadje te verkennen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

anerousa 15

Griekenland - Cycladen

Wandelvakantie op wandelparadijs Andros

Lichte wandelvakantie vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.