Frankrijk - Vercors, 8 dagen Wandelen rond de Gorges de la Bourne

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Heerlijke natuurwandelreis over het bekende kalksteenplateau. Spectaculair landschap en diepe rust. Fraaie bossen en glooiende weides. Diepe kloven en steile kalkwanden. Uitbundige bloemenpracht in het voorjaar, heerlijk wandelweer in de zomer, schitterende tinten in de herfst. Besneeuwde Alpenreuzen aan de horizon. Prettige hotels met goede maaltijden tijdens deze wandelvakantie in Frankrijk.

Uniek aan deze reis

 • Grote afwisseling in landschappen
 • Kleurrijke herfst
 • Niet te warm in de zomer
 • Ruig en lieflijk
 • Spectaculaire kloof
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Vercors

Hoog, woest, verlaten en adembenemend mooi: dat is de Vercors. De verticale kalkkliffen, diepe ravijnen en dichte bossen belemmerden in vroeger tijden zelfs de meest manmoedigen de toegang tot dit berggebied. Wandelend over eeuwenoude paden ervaar je het beste de intense rust van het Parc Régional du Vercors. Op de dagelijkse tochten over uitgestrekte weides en door bemoste bossen zie je in het landschap de typische verschijnselen die horen bij kalkgesteente, zoals de dolines, die als fossiele bomkraters verspreid liggen, grillige karstformaties en diepe canyons. Je daalt af in de vrij onbekende, maar spectaculaire Gorges de la Bourne en eindigt de dag in het provencaals aandoende Pont-en-Royans.
De Vercors ligt als een hoogvlakte tegen de Franse Alpen aangeklemd, op de dagelijkse wandelingen heeft u dan ook veelvuldig zicht op de hoge sneeuwtoppen. Omdat een groot deel van de reis zich boven de 1000m hoogte afspeelt, is het ook in de zomer niet te warm om te wandelen. Je overnacht in goede hotels met een steeds weer andere sfeer, waar goede maaltijden worden geserveerd.

Dag 1

Aankomst in het op 1000m hoogte gelegen Lans-en-Vercors.

Overnachting in

Lans-en-Vercors

Dag 2

Tussen Lans-en-Vercors en Autrans ligt een beboste bergrug met een maximale hoogte van 1700m. De beklimming door een gemengd beuken-sparrenbos is lang, maar niet steil. Boven op de bergrug en vanaf een gite-alpage in de bergweiden heb je bij helder weer fraai uitzicht op de Alpen en de Mont Blanc. Je kan kiezen voor een extra rondje of gelijk afdalen naar Autrans over een mooi bospaadje. Wandelduur 16 km, 700 m stijgen en 680 m dalen, ca. 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Autrans

Dag 3

Na door het kleine centrum van Autrans gelopen te zijn begin je aan de beklimming van de Pas de Pertuson. De afdaling van de rotsen van Pertuson door een kloofje is even spannend. Het tweede deel van de wandeling gaat over een eeuwenoude handelsroute, geflankeerd door mooie bomen en uitzicht op het dal van de Doulouche. Wandelduur 14 km, 380 m stijgen, 620 m dalen, ca. 5 uur lopen.

Overnachting in

Rencurel

Dag 4

Zeer afwisselende wandeling door de 600 m diepe Gorges de la Bourne in 2 varianten. Korte variant: Je daalt door weidelandschap de kloof in. Even voorbij La Balme de Rencurel neem je een stijgend en dan weer dalend bospad dat uitkomt op een uitzicht plateau over de vallei. Je daalt verder naar een waterkrachtcentrale. Vanaf hier volg je stille weggetjes met schitterend uitzicht over de hier brede vallei en de loodrechte kliffen erboven (een geliefde plek voor rotsklimmers). In het dorpje Choranche kan je mogelijk wat eten of drinken, om vol energie het laatste stuk naar het pittoreske Pont-en-Royans, bekend om zijn ‘Maisons Suspendues’, af te leggen. Wandelduur: 16 km, 470 m stijgen, 1070 m dalen, 6,5 uur lopen.

De lange variant gaat vanuit Rencurel omhoog het uitgestrekte Foret des Coulmes in. Je komt uit bij Abri de la Goulandiere (1075 m), een doodstille, verlaten nederzetting met een verbluffend uitzicht over de Vercors. Naast wat ruïnes is er een schuilhuisje en bij mooi weer heb je zicht op de Grand Veymont, met 2343 m de hoogste berg van de Vercors. Door een mooi bos met veel buxus struiken daal je af en komt op het pad naar het uitzicht plateau. Vanaf hier volg je de korte route naar Pont en Royans. Wandelduur: 21,5 km, 700 m stijgen, 1310 m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Pont-en-Royans

Dag 5

Vandaag staat je wederom een mooie wandeling te wachten. Je begint met een korte transfer naar Les Baraques en Vercors (700 m hoogte). Het laatste stuk van de rit gaat door een lange tunnel die de oude weg vervangt die in de rotsen van de hier smalle kloof was uitgehakt. De oude, erg mooie, weg door de Grand Goulets was te smal en gevaarlijk geworden ivm afbrokkelende rots. Je kan er nog iets van zien door het hekwerk dat de oude weg afsluit.
Je begint aan een geleidelijke maar pittige klim naar de Belvedere de Revoulat (1168 m) met spectaculair uitzicht over het kloofdal van de Vernaison. Daarna volgt een afdaling door koele beukenbossen en langs glooiende weilanden door de besloten Combe de Loscence, een rustig dal met een leuk kapelletje. Na een korte klim daal je af richting Chapelle en Vercors, een wat groter dorp met regionale voorzieningen. In de Tweede Wereldoorlog was de Vercors een belangrijke basis van het verzet. In de zomer van 1944 is er een grote aanval geweest van het Duitse leger, waarbij La Chapelle grotendeels vernietigd is. Het dorp is herbouwd in een stijl die sterk afwijkt van die van de oorspronkelijke middeleeuwse dorpjes. Wandelduur: 15,5 km, 650 m stijgen, 450 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

La Chapelle-en-Vercors

Dag 6

Na een korte transfer loop je vanuit St.Martin het weidse dal in. Al snel begint echter de pittige klim naar een mooi uitzichtpunt op een pad bovenlangs de rotswand. Na een stukje beukebos bereik je de weiden van Herbouilly op 1300m, waar in de winter gelanglauft kan worden. Door een rustige vallei met bossen en weilanden, waar de vele dolines een opvallend verschijnsel zijn, kom je bij Valchevrière, de ruïnes van één van de bolwerken van het verzet in de Tweede Wereldoorlog, gelegen op een mooie plek boven de Gorges de la Bourne. Wandelduur: 16,5 km, 750 m stijgen, 380 m dalen, ca. 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Bois Barbu

Dag 7

Na een korte transfer begint een prachtige alpiene tocht met magnifiek uitzicht vanaf 1960 meter over de Vercors, Grenoble en de Alpen. Het eerste deel van de wandeling is een pittige klim die, ondanks dat deze soms steil is en hier en daar best spannend kan zijn, zeer de moeite waard is! De afdaling leidt je over grillig kalkgesteente naar een Gite met zonnig terras voor een welverdiende pauze. Het laatste deel van de wandeling gaat relaxt door bos en weilanden, terug naar de bewoonde wereld. Een waardige slot-etappe van deze ronde door de Vercors. Wandelduur: 14,5 km, 750 m stijgen, 950 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Lans-en-Vercors

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele dorpshotels (meestal twee sterren), op kamers voorzien van douche en toilet. Ze zijn alle zeer verschillend. De eerste keus hotels in Lans-en-Vercors, Autrans en Rencurel hebben een zwembad (alleen open in de zomer). Het Hotel Museé de l'Eau in Pont-en-Royans is gehuisvest in een historisch pand en modern gerenoveerd. Het hoort bij het gelijknamige museum (dat je uiteraard mag bezoeken). In Chapelle-en-Vercors overnacht je in het dorp, waar op loopafstand een openbaar zwembad is. De accommodatie in le Bois-Barbu is een oude, sfeervolle herberg. 

Over de maaltijden

Een lekker Frans ontbijt en een goed diner worden voor je in het hotel verzorgd. Spullen voor de lunch kan je onderweg inkopen. Het is ook mogelijk voor de 6 wandeldagen een lunchpakket bij te boeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • transfers op dag 5, 6 en 7
 • bagagevervoer op 6 wandeldagen (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • 6 lunchpakketten (eventueel bij te boeken)
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt over goed begaanbare en onderhouden, maar vaak stenige paden door heuvel- tot bergachtig terrein, soms ook over (on)verharde weggetjes. Steile paden en vlakke trajecten, bos en weide wisselen elkaar af. Er zijn een aantal pittige wandeldagen en enkele minder inspannende.

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Het historische stadje Pont-en-Royans wordt aanbevolen om een dagje uit te rusten. Vanuit Autrans kan je een rondwandeling over het Plateau de Geve maken (geen beschrijving, wel in de SNP Route App). In Rencurel en Bois Barbu is verder weinig te beleven. In Chapelle-en-Vercors is iets meer te beleven (groot gemeentelijk zwembad, wandelmogelijkheden, wat winkeltjes).

Extra's

Transfers

Transfer Grenoble treinstation - Lans en Vercors (vanaf € 110,- per boeking)

Hiermee reserveer je een privé transfer van het station van Grenoble naar het eerste hotel in Lans en Vercors

 

Voorwaarden:

De prijs geldt voor een rit met max. 4 personen, op doordeweekse dagen tussen 8 en 19 uur.

In het weekend en buiten deze tijden geldt er een flinke toeslag

Transfer Lans en Vercors - Grenoble treinstation (vanaf € 110,- per boeking)

Hiermee reserveer je een privé transfer van het laatste hotel in Lans en Vercors naar het station van Grenoble

 

Voorwaarden:

De prijs geldt voor een rit met max. 4 personen, op doordeweekse dagen tussen 8 en 19 uur.

In het weekend en buiten deze tijden geldt er een flinke toeslag

Aanvullende opties

Toeslag lunchpakketten (vanaf € 99,- per persoon)

Hiermee bestel je 6 uitgebreide lunchpakketten (voor elke wandeldag).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Lans-en-Vercors is ca. 1000 km. Je kunt de auto (gratis en onbewaakt) parkeren in Lans-en-Vercors.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Grenoble

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Vanaf Grenoble reis je per bus (ca. 50 min) naar Lans-en-Vercors. De terugreis gaat hetzelfde.
Klik hier voor bustijden.
Bekijk de dienstregeling (horaire) van lijn T64 en T65 tussen Gare Routiere van Grenoble en Office de Tourisme in Lans en Vercors.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

U kunt dit arrangement starten van begin mei tot half oktober. Omdat een groot deel van de reis zich boven de 1000m hoogte afspeelt is het ook zomers meestal niet te warm om te wandelen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Vercors ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_vercors_wordt_begrensd_door_imposante_kalksteenrotsen.jpg

Frankrijk - Vercors

Wandelen rond de Gorges de la Bourne

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.