Frankrijk, Italië - Queyras, Haute Ubaye en Valle Maira, 5 of 8 dagen GR5 van Modane naar Larche

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotel, gites d'étape en berghut

De GR5 is de roemruchte, meer dan 2000 km lange wandelroute van Hoek-van-Holland naar Nice. SNP biedt het spectaculairste stuk GR5 aan, van het Meer van Genève door de ruige Franse Alpen naar Nice, in 4 etappes. Etappe 3 loopt van Modane door de Queyras, Haute Ubaye en Valle Maira in Italië naar de Col de Larche door de schitterende, zonnige zuidelijke Alpen. Je overnacht in sfeervolle gites d'étape en een nacht in een afgelegen berghut, met overal een lekker maal om bij te komen van de inspanningen. Bagagevervoer is deels mogelijk. Er is ook een Korte Variant met minder transfers.

Uniek aan deze reis

 • Ruig en leeg berggebied
 • 5- of 8-daagse variant
 • Natuur van Queyras en Valle Maira
 • De legendarische GR5 in zonnig klimaat
 • Sfeervolle en mooi gelegen gites d'étape's en berghut
 • Uitdagende wandelingen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Italië - Queyras & Ubaye - GR5 etappe 3

Dit is de derde etappe van de GR5 tussen het Meer van Genève en de Middellandse Zee. De komende jaren gaan we de 4e en laatste etappe ook aanbieden.

Beknopt programma van Etappe 3 in 8 dagen (Lange Variant)

 • Dag 1 aankomst in Modane of MontDauphin
 • Dag 2 transfer naar Plan Monin en wandelen naar Vallée Etroite 
 • Dag 3 wandelen naar Névache
 • Dag 4 transfer naar Fonts de Cervieres en wandelen naar Abries
 • Dag 5 korte transfer en wandelen naar Refuge de la Blanche
 • Dag 6 wandelen naar Maljasset 
 • Dag 7 wandelen naar Chiappera (Val Maira, Italië)
 • Dag 8 wandelen naar Larche, transfer naar Gare Montdauphin Guillestre.

Beknopt programma van Etappe 3 in 5 dagen (Korte Variant, zie dag 4 t/m 8 van de Lange Variant)

 • Dag 1 aankomst in Abries
 • Dag 2 korte transfer en wandelen naar Refuge de la Blanche
 • Dag 3 wandelen naar Maljasset 
 • Dag 4 wandelen naar Chiappera (Val Maira, Italië)
 • Dag 5 wandelen naar Larche, transfer naar Gare Montdauphin Guillestre.

Voor meer info kijk je bij de beschrijving per dag

Dag 1

Aankomst per trein in Modane op 1050 m in diep dal aan de zuidkant van het Vanoise massief. Indien je met de auto reist overnacht je vandaag bij Mont-Dauphin.

Overnachting in

Modane of Mont-Dauphin

Dag 2

Je wordt afgezet bij Plan Monin op 1600 m. Hier begin je de lange klim over de GR5 naar Col de la Vallée Étroite van 2433 m. Je zit hier tussen bergen van net geen 3000 m. Alleen Mont Thabor van 3178 m is net wat hoger. Je gaat hier de grens over van de Alpes Humides in het noorden, naar de Alpes Sèches richting de Middellandse Zee. Dit merk je meteen in het landschap, met een veel droogtebestendiger vegetatie en hopelijk ook aan het weer tijdens deze etappe van de GR5. Mooie afdaling naar de Vallée Étroite op 1750 m, een bijzonder stukje Frankrijk in Italië of andersom.
Wandeling 14 km, 800 m stijgen, 680 m dalen, 6 uur lopen. 

Overnachting in

Les Granges de la Vallée Étroite

Dag 3

Door een mooi lariksbos stijg je naar het Plateau de Thures, met het hoogste punt op bijna 2200 m. Vanaf deze groene vlakte kan je een optionele klim maken naar de Aiguille Rouge van 2545 m. Het pad naar de top is redelijk steil en lastig, maar deze uitzichtberg is bij mooi weer een hoogtepunt. Vanaf het Plateau de Thures daal je af in een beboste vallei vol mooie erosieverschijnselen. Vervolgens bovenlangs de fraaie Vallée de la Clarée naar het vriendelijke dorpje Névache, waar je op het terras kunt bijkomen van deze mooie wandeling.
Wandeling 11,5 km met 500 m stijgen en 650 m dalen, 4,5 uur lopen. Met de top erbij: 5 km, met 350 m stijgen en dalen, 2 uur extra.

Overnachting in

Névache

Dag 4

Lange Variant
Na het ontbijt word je, via Briancon, naar Les Fonts de Cervières gebracht, een rit van een dik uur. Vanuit dit gehuchtje op 2100 m, aan het eind van een mooie vallei, klim je naar Col du Malrif van 2830 m. Vanaf grote hoogte kijk je op het kaarmeer Lac de Grand Laus. Op de afdaling kom je er langs, het water is erg koud, misschien toch even pootje baden?. De afdaling met veel uitzicht en kans op het zien van een steenarend, brengt je in Abriès op 1550 m, een levendig dorp in de Queyras. 
Wandeling: 15 km, 820 m stijgen, 1320 m dalen, 6,5 uur lopen.

Korte Variant
Aankomst in Abries, een levendig dorp in de Queyras.

Indien je een extra dag in Abries hebt bijgeboekt (of vroeg aankomt met de nachttrein) kan je een rondwandeling maken vanuit Abries, via de Collette de Gilly op 2366 m hoogte. Vanaf de Collette kan je een stukje de spectaculaire graat Crête de Gilly oplopen voor de mooiste uitzichten. Aan de andere kant van de berg Gilly daal je af door rustgevende lariksbossen, terug naar Abries. Wandeling 14 km, 800 m stijgen en dalen, 6 uur lopen. 

Overnachting in

Abriès

Dag 5

Je wordt om 8 uur (het wordt een lange dag) een klein stukje op weg geholpen en afgezet bij l'Échalp (1700 m). Hier begin je aan een van de mooiste wandelingen in de Queyras richting Col Vieux. De vallei is een opeenvolging van glaciale drempels en bergmeertjes. Goeie kans op het spotten van gemzen. Op Col Vieux (2806 m) sta je oog in oog met de karakteristieke Pain de Sucre van 3200 m. Je kijkt van boven op de weg die Frankrijk via Col Agnel met Italië verbindt. Je ziet ook de Refuge Agnel. Het lijkt verleidelijk daar wat te gaan eten of drinken, maar dat levert 150 extra hoogtemeters op. Beter blijf je hoog langs de bergkam lopen op zoek naar Col de Chamoussiere (2884 m). Maar dan ben je er nog niet. Pas na de Col de Saint Véran (2844 m) - met briljant uitzicht op de Monte Viso, met 3841 m de koning van de zuidelijke Alpen - mag je afdalen naar de Refuge (2500 m) waar op het terras een koel drankje wacht.
Wandeling: 15 km, 1300 m stijgen en 510 m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Refuge de la Blanche

Dag 6

Vandaag verruil je de Queyras voor de Haute Ubaye. De route gaat via een stukje Italië, waar vaak sprake is van Nebbia, een hardnekkige mist uit de Po-vlakte, die Piemonte vochtiger en minder zonnig maakt dan de Franse kant van bergkam. Vanuit de refuge een stijve klim naar Col de Blanchet, gevolgd door een afdaling in de Piemonte en een korte klim naar Col de Longet. Je kan overal mooi pauzeren, maar het Lac de Longet op 2600 m vraagt er echt om. De rest van de dag is één lange afdaling door een stille en majestueuze vallei. Wel met een lastig stukje in een kloof. Je eindigt in het gehucht Maljasset op 1900 m.
Wandeling: 17 km, 740 m stijgen, 1000 m dalen, 6,5 uur lopen. 

Overnachting in

Maljasset

Dag 7

Weer een mooie wandeldag door de ruige bergen. Je klimt door de Vallon Mary naar de gelijknamige Col van 2641 m. Hier zie je al de opvallende Monte Castello boven Chiappera, maar het is nog een lange en mooie afdaling voor je er echt bent. Het Italiaanse dorpje Chiappera ligt aan het einde van het geïsoleerde Val Maira. Opvallend hoe veel uitbundiger de natuur hier is. Ook de huizenbouw is anders, maar de ontspannen sfeer en de rust is hetzelfde als aan de Franse kant.
Wandeling: 15,5 km, 740 m stijgen, 1000 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Chiappera, Val Maira (Italië)

Dag 8

Alweer de laatste wandeling, maar zeker niet de minste. Terug van Italië naar Frankrijk kan over Col des Monges (2542 m) of over Col de Sautron (2685 m). Deze laatste route laat een en ander zien van de militaire geschiedenis in het grensgebied in de vorm van fortificaties. Onze favoriet is de (langere) route over Col des Monges, vanwege de geweldige berglandschappen met enkele meertjes. Opvallend is dat je in etappe 3 van de GR5 nergens skigebieden bent tegengekomen, alleen bij Larche, waar de wandeling eindigt, is een kleine skilift, dat geen afbreuk doet aan het mooie landschap.
Wandeling: 17 km, 970 m stijgen en 920 m dalen, 7 uur lopen. Via Col de Sautron 13,5 km met 150 m extra stijgen en dalen.

Aan het eind van de middag is er een transfer van een dik uur, naar Gare Montdauphin-Guillestre, waar het arrangement eindigt. Ga je niet met de nachttrein naar huis, dan kan je hier een extra nacht bijboeken. Als je auto in Abries staat, word je daarheen gebracht.

Overnachting in

Nachttrein of (optioneel) Gare Mont Dauphin-Guillestre

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Modane (of Mont-Dauphin) en in Abries overnacht je in een hotel, op een kamer met eigen badkamer.
Eén overnachting is in een afgelegen refuge op meerpersoonskamer (stapelbedden) met sanitair op de gang. Mogelijk kan je hier (in overleg, alleen hoogzomer) ook overnachten in een ruime privé tent, met goed matras en dik dekbed. Je maakt dan wel gebruik van maaltijden en sanitair in de refuge.

De andere nachten verblijf je in auberges en gites d'étapes, altijd op een eigen kamer.
Bij de Lange Variant slaap je de 2e en 3e nacht op stapelbedden met sanitair op de gang.
In Maljasset en Chiappera heb je meestal gewone bedden met een eigen badkamer.

Je neemt altijd een lakenzak, kussensloop en handdoek mee, die je de meeste (niet alle) nachten gebruikt
Verwacht geen grote luxe, maar wel een prima plek om, met andere wandelaars, bij te komen van een zware wandeling.
NB. Het verhaal hierboven gaat over de plekken waar je normaal gesproken overnacht. Mocht hier geen plek zijn dan reserveren we in overleg een andere accommodatie.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht een Frans (of Italiaans) ontbijt. Behalve in Modane (MontDauphin), is op de plek waar je slaapt ook het avondeten inbegrepen. Goede maaltijden, vaak van streekproducten, zodat je de volgende dag weer vol energie de bergen in kunt. In Modane (MontDauphin) kun je zelf een eethuisje uitzoeken of à la carte eten in het hotel.

Inkopen voor de lunch kun je onderweg alleen in Névache en Abriès doen. Denk ook aan voldoende tussendoortjes. Tijdens de wandelingen kom je geen horeca tegen. In de accommodaties kan je eventueel een lunchpakket bestellen. Eventueel kan je ook vooraf lunchpakketten bijboeken. Omdat je vaak maaltijdsalades meekrijgt, is het handig als je dan een tupperware bakje en vork/lepel meeneemt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6 diners (lange variant) / 4 diners (korte variant)
 • transfer op dag 1,4,5 en 8 (lange variant) / dag 2 en 5 (korte variant)
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • SNP Route App

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele overige transfers
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze unieke doorsteek van noord naar zuid door de Franse Alpen is zonder meer pittig en alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars die Schwindelfrei & Trittsicher zijn. In het dag-tot-dag-programma zijn steeds het aantal kilometers en de hoogteverschillen aangegeven. Je loopt veel over smalle, stenige bergpaden, maar ook over weides en bospaden, in de buurt van dorpjes ook over (on)verharde weggetjes. Tot ver in de zomer liggen er rond de hoogste cols nog flinke sneeuwvelden. Uitschuifbare wandelstokken kunnen hier van pas komen.

Hoewel het weer meestal goed is, kan het in het hooggebergte ook zomers aardig spoken, hierop zal je voorbereid moeten zijn. Als het weer echt te slecht is kan je de geplande route misschien niet lopen. Soms zal je een taxi moeten betalen of gaan liften om bij de volgende overnachtingsplek te komen.

Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen. Je kan wel bagagevervoer bijboeken, maar de bagage kan niet naar Refuge de la Blanche en Chiappera (Italië) gebracht worden, zodat je op vier dagen met wat spullen voor een overnachting in je rugzak loopt. Op de laatste dag krijg je je bagage terug tijdens de transfer naar het station.

Van SNP krijg je naast de Route App, eenvoudig kaartmateriaal en een routebeschrijving mee.

Extra dagen

Als je GR5 etappe 3 direct doet na etappe 2, dan heb je twee overnachtingen en een rustdag in Modane. Dit is echter niet de meest inspirerende plek. Je kan op verzoek de 2e nacht Modane laten vervallen en bv. een rustdag in Nevache nemen, wat een aardig dorp in een erg mooi dal is, met leuke korte wandeloptie.
Je kan tijdens etappe 3 eventueel een extra nacht inlassen in Nevache, Abries, Maljasset en Chiappera, allemaal leuke plekken om te verblijven.

Als je aan het eind niet met de nachttrein naar huis gaat, kan je een extra nacht boeken bij het station van Mont Dauphin-Guillestre, om de volgende ochtend de trein te nemen of met de auto naar huis te rijden. We kunnen daar een kamer met zicht op de mooie tuin reserveren.

NB Korte Variant
De wandeling van Abries naar Refuge de la Blanche is de pittigste van de hele tocht. Daarom adviseren we bij de korte variant om een extra nacht in Abries te boeken en een inloop wandeling te maken. 

 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Lacour

Prima 3*** hotel naast het treinstation Montdauphin-Guillestre. 

Transfers

Taxi transfer van Gare Montdauphin-Guillestre naar Abries (vanaf € 43,- per persoon)

Als je niet afhankelijk wilt zijn van de lijnbus tussen Gare Montdauphin-Guillestre en Abries, kan je deze taxi-transfer reserveren.

Bagagevervoer van Abries naar Larche (vanaf € 59,- per boeking)

Bagagevervoer tijdens je wandelreis over de GR5. De bagage wordt van Abries naar Maljasset gebracht en vandaar naar Larche. De bagage komt dus niet in Refuge de la Blanche en Chiappera. Omdat de af te leggen afstanden groot zijn is deze service duur.

Voorwaarden: Minimaal voor 2 personen per boeking.

Aanvullende opties

Aanvraag lunchpakketten (vanaf € 61,- per persoon)

Hiermee bestel je 4 uitgebreide lunchpakketten (voor elke wandeldag).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Lange Variant

We adviseren naar Gare Montdauphin-Guillestre te rijden (1150 km).
Je dient een transfer naar Modane bij te boeken, die je op dag 2 gelijk naar het begin van de wandeling boven Modane brengt.
Als je dat doet, reserveren we op de eerste avond een kamer in het hotel bij Gare Montdauphin-Guillestre ipv in Modane.
Het voordeel is dat je auto dan de hele week op de ('s  nachts afgesloten) hotel parking mag staan. Hier is ook een (snel)laadpaal voor elektrische auto's.

Korte Variant
Je rijdt naar Abries-Ristolas (ca. 1200 km) en zoekt een plek op een openbare parkeerplaats in het dorp.

Korte en Lange Variant
Op de laatste dag word je, na de wandeling, vanuit Larche naar Gare Montdauphin-Guillestre gebracht (of naar Abries-Ristolas, als daar je auto staat).
Afhankelijk van je verdere plannen kan je hier een extra nacht in het hotel bijboeken.

Hieronder twee websites die de dienstregeling van de bus naar Abries zouden moeten geven.
Klik hier voor de bustijden van ZOU ligne 573
Klik hier voor de bustijden (Klik op ETE (zomer), dan 'Entre Guillestre et le Queyras (payant)', tot slot 'Gare SNCF <> Abries-Ristolas' .

Trein informatie

Lange Variant
Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Modane en een terugreis vanaf Gare Montdauphin-Guillestre
In Modane ligt het hotel tegenover het station.

Korte Variant
Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour naar Gare Montdauphin-Guillestre. Je kan kiezen tussen een dag- of nachttrein.
Aangekomen op dit station neem je de lijnbus naar Abries-Ristolas (ca. 1 uur)

Korte en Lange Variant
Op de laatste dag word je na de wandeling naar Gare Montdauphin-Guillestre gebracht.
Je kan dan bij het station in het hotel avondeten en op de nachttrein naar huis stappen.
Je kan ook een nacht bijboeken in het hotel en de volgende ochtend met de dagtrein huiswaarts gaan.

Hieronder twee websites die de dienstregeling van de bus naar Abries zouden moeten geven.
Klik hier voor de bustijden van ZOU ligne 573
Klik hier voor de bustijden (Klik op ETE (zomer), dan 'Depuis le Gare SNCF (payant)', tot slot 'Gare SNCF <> Abries-Ristolas' .

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van eind juni tot eind september. De vroege zomer is het mooist wat bloemen betreft, maar je zal nog sneeuw op de hogere delen aantreffen. In de hoogzomer is het, met name in de dalen, drukker is. In september wordt het snel stil in de Alpen, winkels en horeca sluiten, terwijl het weer vaak nog schitterend is.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Queyras GR5

Frankrijk, Italië - Queyras, Haute Ubaye en Valle Maira

GR5 van Modane naar Larche

Trektocht langs hotel, gites d'étape en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.