Elzas herfst wijn wandelen

Frankrijk - Elzas, 6 dagen Wandelen door de Elzasser wijnstreek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wijnwandelvakantie langs chambres d'hôtes en hotels,

Ontspannende wandelingen door de wijngaarden van de Elzas, die in de zonnige luwte van de beboste Vogezen liggen. Je wandelt tussen de wijngaarden waar de beste Rieslings, Pinot Gris, Pinot Noirs en Gewürztraminers vandaan komen. Wandel van het vestingstadje Eguisheim naar Ribeauvillé, langs dorpjes met prachtige vakwerkhuizen, of hogerop door dichte bossen en langs imposante kasteelruïnes. Onderweg kom je langs diverse proeverijen en je verblijft in sfeervolle chambres d'hôtes en hotels.

Uniek aan deze reis

 • Een smaakvol diner op de laatste avond
 • Proeverijen onderweg
 • Verblijf in Elzasser vakwerkdorpjes
 • Wijnhellingen in de luwte van de Vogezen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Elzas

Deze prachtige wijnreis voert via sfeervolle hotels door het hart van het Elzas wijngebied. Je wandelt tussen de wijngaarden onderaan de hellingen van de beboste Vogezenrug. Soms zoek je het hoger op en wandel je door prachtige bossen, langs indrukwekkende kasteelruïnes, mooie uitzichtpunten over de brede Rijnvallei en mysterieuze rotspartijen. Deze trektocht doet zes belangrijke, zeer schilderachtige wijndorpen aan, alle gelegen aan de voet van de Vogezen. Er zijn een aantal proeverijen en diners voor je gereserveerd en in de gedetailleerde routebeschrijving vind je tal van tips voor goede wijnadressen, proeverijen en restaurants. Je proeft onder andere riesling, muscat, pinots blanc, pinot gris en pinot noir. Ook staat de Elzas bekend om zijn prachtige "vendenges tardives", hoge kwaliteit dessertwijnen van laat geoogste druiven. De wandelingen voeren deels door de wijngaarden en deels de Vogezen in. Als je dan moe en voldaan aan het eind van je etappe aankomt, wacht er elke dag een comfortabele kamer in een gezellige dorpshotel. En je bagage wordt voor je vervoerd.

Dag 1

Aankomst in het prachtige middeleeuwse wijnstadje Eguisheim aan de voet van de beboste uitlopers van de Vogezen, waarop de drie kastelen van Eguisheim pronken. Deze avond kan je dineren in een van de restaurants in Eguisheim.

Overnachting in

Eguisheim

Dag 2

Vandaag loop je van Eguisheim naar Turckheim, meteen de pittigste wandeling van de reis. Na het ontbijt klim je tussen de wijngaarden naar Château Hohlandsbourg, waar je "op stand" kan lunchen en van het prachtige uitzicht kan genieten. Je kan er ook voor kiezen een iets langere route te nemen die je langs Husseren-les-Châteaux en de drie vervallen torens van les Trois Châteaux de Egusiheim voert. Ook hier heb je prachtig uitzicht op de brede Rijnvallei, met aan de overkant de donkere heuvels van het Zwarte Woud. Een bezoek aan het onlangs gerestaureerde kasteel en haar kleine museum is zeer de moeite waard, al is het alleen maar vanwege het indrukwekkende 360° panorama vanaf de kantelen van de burcht. Dan volgt de afdaling naar het dorpje Turckheim, een schitterend vestingstadje, waar de hele zomer ’s avonds de nachtwacht in traditionele kleding zingend de lichten dooft. Ook tijdens de afdaling kan je kiezen voor een extra rondje via de indrukwekkende ronde toren van Pflixbourg. Aan het eind van de middag is er een bezoek en een kleine wijnproeverij bij de cave cooperative, die aan de rand van Turckheim ligt.
Wandeling: maximaal 13,5 km, 490 m stijgen en 450 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Turckheim

Dag 3

Vandaag wandel je de hele dag tussen de wijngaarden en langs mooie wijndorpjes van Turckheim naar Kaysersberg. Je loopt via de wijngaarden en komt door de schilderachtige dorpjes Niedermorschwihr en Katzenthal. De route gaat steeds op en af. Je kan uitstekend lunchen in restaurant l’Agneau in Katzentahl. 's Middags wacht je een wijnproeverij met chocola in Ammerschwihr. Daarna is het nog een kort stukje wandelen naar het prachtige stadje Kaysersberg, waar op loopafstand van het hotel prima restaurants te vinden zijn.
Wandeling: 13,5 km, 340 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

NB. als deze dag op een zondag valt is de wijnproeverij in Ammerschwihr niet mogelijk. Er is dan een wijnproeverij (met kaas) geregeld op dag 1 bij de accommodatie. Hier dien je dan voor 17 uur aan te komen.

Overnachting in

Kaysersberg

Dag 4

Je maakt een wandeling van Kaysersberg naar het stadje Ribeauvillé. Na het ontbijt stijg je noordwaarts door een stille, beboste vallei naar de hooggelegen ferme-auberge Saint-Alexis, waar je de lunch kan gebruiken. Vervolgens daal je door mooie bossen via de grand cru-wijngaarden naar Hunawihr, waar een aantal interessante wijnproducenten te bezoeken zijn. Ook het gefortificeerde kerkje aan de rand van het dorp is interessant. Dan is het nog een klein stukje lopen tussen de wijngaarden naar het beroemde middeleeuwse wijnstadje Ribeauvillé. De drie kastelen die over het stadje heen kijken, getuigen van de macht die de landheren van Ribeauvillé van de 12e tot de 15e eeuw hadden. Wandeling: 16 km, 460m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Ribeauvillé

Dag 5

De laatste wandeling voert je van Ribeauvillé naar Bergheim. Eerst wacht je een stevige klim vanuit Ribeauvillé via de beboste hellingen naar de middeleeuwse kastelen van Ribeauvillé, waarvandaan je een mooi uitzicht over het dal met z’n wijngaarden en dorpjes hebt. Geleidelijk aan daal je naar het dorpje Thannenkirch, dat tussen de weilanden en beboste hellingen van de Vogezen genesteld ligt. De sfeer is hier heel anders dan in de lager gelegen wijndorpjes. Hier kan je de lunch gebruiken in een plaatselijke auberge. Via een klein bospad loop je richting het nog authentieke wijndorpje Bergheim. 
Je overnacht in een middeleeuws decor in een hotel in Bergheim. ’s Avonds is er een laatste diner voor je gepland, met bijbehorende wijnen, in of nabij het hotel.
Wandeling: 14 km, 390m stijgen en 420 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Bergheim

Dag 6

Na het ontbijt word je weer terug naar Eguisheim gebracht. Als je per trein reist kan je bij het station van Colmar worden afgezet (als je dit bij boeking aangeeft). Hier eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in vijf verschillende hotels en chambre d'hotes, elk met een eigen karakter. Alle accommodaties beschikken over kamers met eigen badkamers.
In Eguisheim verblijf je in een splinternieuwe chambres d'hotes met moderne kamers, gesitueerd op het terrein van een wijnproducent, middenin het centrum van dit middeleeuwse dorp.
In Turckheim verblijf je in een charmant hotel in het historische centrum. 
In Kaysersberg verblijf je in het moderne Les Remparts: een driesterrenhotel dat net buiten het centrum in een rustige straat ligt. De kamers zijn comfortabel.
In Ribeauvillé ben je te gast in Hotel au Lion, een vriendelijk tweesterrenhotelletje aan een mooi stadsplein in het centrum.
In Bergheim verblijf je  in het uitstekende driesterrenhotel la Cour de Bailli, dat zich op het wijndomein van de familie Halbeisen bevindt. De kamers zijn comfortabel en het hotel beschikt over een zwembad en een spa. Het restaurant is uitstekend. Boek je op basis van een 2-persoonskamer met gescheiden bedden, dan slaapt de 2e persoon in la Cour de Bailli op een bijzetbed.
NB. Mocht een van de bovengenoemde accommodaties geen plaats hebben op de gevraagde datum, dan kunnen we een gelijkwaardig alternatief reserveren.

Over de maaltijden

Elke ochtend geniet je van een uitgebreid ontbijt.
Op de laatste avond is het diner met bijbehorende wijnen geregeld. Op de overige avonden kan je kiezen uit een van de vele restaurants in de omgeving.
De lunches zijn niet inbegrepen. Op de meeste dagen ben je rond lunchtijd op een plek waar je in een restaurant kan lunchen, maar je kan natuurlijk ook dagelijks zelf inkopen doen voor je lunch in het veld. Er zijn ook enkele bezoeken aan wijnhuizen (inclusief kleine proeverijen) voor je gereserveerd.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen ontmoetten ontbijt
 • 1 diner met wijn (op dag 5)
 • 2 bezoeken wijnhuizen van wijnkelders (incl. kleine wijnproeverijen)
 • Bagagevervoer
 • Taxi van Bergheim naar Eguisheim (OF naar station) op dag 6
 • Documentatie over de Elzaswijnen
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt van het ene bekende wijndorp naar het andere. Het landschap is afwisselend liefelijk en ruig: beboste berghellingen, wijngaarden en mooie wijndorpen met de bekende vakwerkhuizen. Je wandelt afwisselend over stille landweggetjes, kleine paadjes door wijngaarden en over bospaden. In het wijngebied, dat onderaan de hellingen gelegen is, zijn de paden licht glooiend en is het gemakkelijk wandelen. Wanneer je de Vogezen in gaat worden de bospaden steiler. Op dag 2 en 3 kan je er voor kiezen de wandeling te verlengen.

Extra dagen

Je kan in alle accommodaties nachten bijboeken. Als je in Turckheim een dag extra hebt kan je met de trein in een paar minuten naar de leuke stad Colmar.

Extra's

Transfers

Transfer van treinstation Colmar naar het eerste hotel (vanaf € 11,- per persoon)

Optionele taxitransfer van treinstation in Colmar naar het eerste hotel. Ideaal voor treinreizigers.

Voorwaarden: Prijs is per rit (max. 4 personen)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Een voordeel van het reizen met eigen auto is dat je zelf de gekochte wijnen mee naar huis kan nemen. De afstand van Utrecht naar Eguisheim is ca. 650 km. Aan het eind van de reis word je naar de eerste accommodatie in Eguisheim teruggebracht. De accommodatie in Eguisheim heeft geen eigen parkeerplaats. Net buiten het centrum van het dorp, op enkele minuten lopen van de accommodatie, kan je de auto parkeren.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Colmar.

De accommodatie in Eguisheim ligt op ca. 6 km van Colmar, een korte rit per taxi, die je eventueel vooraf kunt reserveren.
Op de laatste dag word je teruggebracht naar het station (inbegrepen).

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

 

Je kan deze reis dagelijks starten in de periode van 1 april  t/m 31 oktober. De wijngaarden van de Elzas worden aan de westzijde beschut door de Vogezen, die ook de regen opvangen. Elzas heeft evenveel zonne-uren als de Côte d'Azur! Voor- en najaar zijn goede reisperiodes. Toch is het altijd mogelijk dat er een regenachtige dag tussen zit. Het najaar is een populaire reis- en wandelperiode vanwege de mooie herfstkleuren en de wijnoogst. Voor deze periode dien je tijdig te boeken, omdat veel accommodaties dan al lang van tevoren vol zitten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Elzas ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Eguisheim Elzas wandelen

Frankrijk - Elzas

Wandelen door de Elzasser wijnstreek

Wijnwandelvakantie langs chambres d'hôtes en hotels,

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten