Frankrijk - Bretagne, 8 dagen Presqu’île de Crozon

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Voettocht in het département Finistère, dat 'eind van de wereld' betekent en waar de GR34 over steile rotskliffen voert die scherp afsteken tegen het helblauwe water van de Atlantische Oceaan. Je wandelt ondermeer om de uitgestrekte baai van Douarnenez met onderweg prachtige zandstranden, vriendelijke dorpen en steeds met de machtige oceaan aan je zijde. Een van de hoogtepunten van deze reis is de rondwandeling langs de spectaculaire kust van Cap de la Chèvre. Een heerlijke kustwandelreis.

Uniek aan deze reis

 • Kliffen en stranden
 • Heerlijk uitwaaien
 • Stille Bretonse kusten
 • Kleurrijke vissersdorpjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Bretagne - Crozon

Verkort programma van dit arrangement:

 • Dag 1 aankomst in Douarnenez
 • Dag 2 transfer, wandeling terug naar Douarnenez
 • Dag 3 korte transfer, wandeling naar Pentrez
 • Dag 4 korte transfer, wandeling naar Morgat
 • Dag 5 rondwandeling Cap de Chèvre, overnachting Morgat
 • Dag 6 wandeling naar Cameret-sur-Mer
 • Dag 7 wandeling naar Le Fret
 • Dag 8 vertrek
Voor uitgebreide info kijk je op de betreffende dag

Dag 1

Aankomst in het levendige havenstadje Douarnenez, waar je na een lange reis rustig kunt bijkomen alvorens een kijkje te gaan nemen in het centrum.

Overnachting in

Douarnenez

Dag 2

Je wordt een stukje westwaarts weggebracht naar Pointe du Millier aan de weidse kust. Vandaar volg je de GR34 bovenlangs de klifkust terug naar Douarnenez. Het pad kent veel korte, soms steile klimmetjes en is niet geschikt voor mensen met veel hoogtevrees. Wandelduur: 15,5 km, 300m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Douarnenez

Dag 3

Na een korte taxirit de stad uit, ga je verder met de tocht om de Baai van Douarnenez. Je volgt de GR34, met afwisselend lange, brede zandstranden en rotsachtige stukken, met opeens een klein haventje. Pentrez is een kleine nederzetting aan zee, maar je overnacht een stukje het binnenland in. Wandelduur: 21 km, 250 m stijgen en dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Pentrez

Dag 4

Je wordt naar de kust gebracht en begint daar de mooie, maar vrij lange, wandeling langs de zuidkust van het schiereiland Crozon. Paden voeren dicht langs de kust, waardoor je van de mooiste vergezichten kunt genieten. Al naar gelang het weer en behoefte kun je af en toe van de route afwijken om een lekker zwemplekje op te zoeken of te picknicken. Het tweede gedeelte van de wandeling is tamelijk geaccidenteerd en rotsachtig. De wandeling eindigt in de badplaats Morgat. Wandelduur: 23,5 km, 200 m stijgen en dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Morgat

Dag 5

Rondwandeling naar de Cap de la Chèvre. De route voert langs vele mooie baaien en je kan genieten van schitterende vergezichten. Het terrein langs de kust is rotsachtig met veel stijgen en dalen, vooral langs de oostkant van het schiereiland. In het binnenland landelijk en licht glooiend. Wandelduur: 21,5 km, 200 m stijgen en dalen, ca. 7 uur lopen.
Je kunt vandaag uiteraard ook een rustdag nemen, of met een ter plekke te huren fiets de Cap de la Chèvre verkennen.

Overnachting in

Morgat

Dag 6

Via een aantal schitterende uitzichtpunten wandel je over de westzijde van het schiereiland Crozon naar Camaret-sur-Mer. Natuur wordt hierbij afgewisseld door het Megalitische erfgoed van Lagatjar. De wandeling eindigt in het kreeftvissersplaatsje Camaret-sur-Mer. Wandelduur: 21 km, 175 m stijgen en dalen dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Camaret

Dag 7

Een ontspannen wandeling van Cameret-sur-Mer naar Le Fret. De wandeling voert een stukje over de “Sentier Cotier”, gevolgd door landelijker terrein met afwisselend akkers. Vanaf het schiereiland kun je het eilandje 'Ile des Morts' in de brede baai van Brest zien liggen evenals de bebouwing en de havens van Brest. Wandeling: 11 km, 100 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen. Je kan ook het hele schiereiland rond lopen via Pointe des Espagnols, dan ben je 23 km onderweg, een mooie uitsmijter.

Overnachting in

Le Fret

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in vriendelijke hotelletjes op kamers met privé badkamer. Als de hotels aan zee liggen, proberen we een kamer met zeezicht te reserveren.
In Pentrez zijn geen hotels, daar overnacht je in een gastvrije chambre d'hotes.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een goed ontbijt klaar.
Op de laatste 2 avonden wordt er ook een diner geserveerd in het hotel. Op de andere avonden kan je zelf een eethuisje naar keuze zoeken. 

De lunch kun je ter plekke inkopen of in het hotel bestellen. Het is handig altijd wat mueslirepen e.d. bij je te hebben, omdat er (zeker buiten het hoogseizoen) weinig eten en drinken te krijgen is tijdens de wandelingen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners
 • bagagevervoer op dag 3, 4, 6 en 7
 • transfer op dag 2, 3 en 4
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed begaanbare paden door een heuvelachtig terrein en bovenlangs kliffen, met weinig grote hoogteverschillen, maar wel veel op en neer. Verder loop je ook flinke stukken over het strand, zwemkleding mee.
Op dag 2 en 5 zitten er wat lastige passages in de route en een aantal wandelingen zijn aan de lange kant. Doordat de totale hoogteverschillen meevallen, is de tocht met een redelijke wandelconditie goed te doen. 

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Morgat is een leuke badplaats, waar je aankomt na een paar lange wandel etappes, een heerlijke plek voor een rustdag. Camaret is een leuk vissersplaatsje aan het eind van het schiereiland.

Extra's

Transfers

Transfer van Le Fret naar Douarnenez (vanaf € 127,- per boeking)

Optionele taxitransfer van het laatste hotel in Le Fret naar het eerste hotel in Douarnenez. Handig indien je je auto bij het beginpunt hebt achtergelaten.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking (max 4 personen).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Douarnenez is ca. 1000 km. Vlakbij het hotel is een (gratis) openbare parkeerplaats.
Om vanuit Le Fret terug te komen bij de auto zijn er een aantal opties.
Vanuit Le Fret kan je de veerboot naar Brest nemen (ca. 50 min). Vanaf de haven in Brest is het 1 km lopen naar het station. 
Daar pak je de rechtstreekse trein naar Quimper (ca. 1,5 uur) en dan de bus naar Douarnenez (lijn 51, ca. 35 min).

Je kan ook vanuit Le Fret met de bus (lijn 37) naar Quimper en dan met lijn 51 naar Douarnenez (totaal ca. 2,5 uur).

De snelste optie is een taxitransfer van Le Fret naar Douarnenez (45 km, 1 uur rijden), die je via SNP kan boeken. 
Het is mogelijk om na de (korte) wandeling van dag 7 de auto vast op te halen, zodat je de volgende dag gelijk aan de thuisreis kunt beginnen.

Klik hier voor bustijden
Klik hier voor de veerboot tussen Brest en Le Fret

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Quimper en een terugreis vanaf Brest.

Vanaf het station in Quimper reis je per bus naar Douarnenez (lijn 51, ca. 35 min). Let goed op of de bus aansluit op de trein op de door jou gekozen dag.
Aan het eindpunt van je arrangement reis je per boot (50 min) van Le Fret naar Brest. Vanaf de haven in Brest is het 1 km lopen naar het station.
Een alternatieve route naar Brest is met de bus (lijn 34, ca. 1,5 uur).
Voor vroeg vertrek met de trein vanuit Brest ben je meestal aangewezen op een taxi van Le Fret naar Brest (ca. 70 km).
Dit is een dure rit, probeer daarom een latere trein te nemen en kijk voor je die boekt of de veerboot hierop aansluit.

Klik hier voor bustijden
Klik hier voor de veerboot tussen Brest en Le Fret

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden en westen van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. Reserveer tijdig voor de zomermaanden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bretagne ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_kust_bij_morgat.jpg

Frankrijk - Bretagne

Presqu’île de Crozon

Wandelvakantie langs hotels en chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten