rtr5317att196.jpg

Duitsland - Zuid-Eifel, 5 dagen Kleinschalig heuvelland in Natuurpark Zuid-Eifel

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en appartement

Het vriendelijke, kleinschalige heuvelland in het Duits-Luxemburgse Natuurpark Zuid-Eifel bestaat uit een bloemenrijk plateau met veel akkerland, doorsneden door dicht beboste valleien. Je wandelt in een lus door dit gebied en verbaast je over de rust, zo dicht bij het hectische Nederland. En over de bijzondere gastvrije accommodaties die soms in een boerengehucht, dan weer in een levendig stadje liggen.

Uniek aan deze reis

 • Overnachting in boerendorpjes en leuk stadje
 • Relaxed wandelen
 • Rijke flora en fauna
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Zuid-Eifel

Op het drielandenpunt van Duitsland, België en Luxemburg ligt een bijzonder natuurpark: de Zuid-Eifel. Het open en uitgestrekte plateau wordt doorsneden door riviertjes als de Irsen, de Our en de Prüm. Smalle heuvelruggen worden afgewisseld met kleine valleien. De vochtige dalen zijn rijk aan vlinders en vogels, met in het voorjaar velden vol sleutelbloemen en orchideeën. Tussen de akkers liggen bossen in alle kleuren groen, een ideale schuilplaats voor schichtige reeën en everzwijnen.

Je wandelt door een prachtig kleinschalig landschap met kleine, verstilde dorpjes en witte boerenhoeves. Elke dag word je gastvrij onthaald in een mooi gelegen onderkomen.

Dag 1

Aankomst in Krautscheid, een gehucht gelegen boven Waxweiler op het Eifelplateau. Als je tijd hebt, kun je het nieuwe Devonium naast de kerk van Waxweiler bezoeken, een museum over de bijzondere geologie van de Eifel.

Overnachting in

Krautscheid

Dag 2

Vanuit Krautscheid daal je via het gehucht Lauperath af naar Waxweiler aan de Prüm. Hier begint de klim naar de Mariensäule, een Mariabeeld hoog boven het dorp. Over een rustig pad langs de Dierbach daal je af naar de Prüm. Via het vriendelijke gehucht Niederpierscheid stijg je vervolgens geleidelijk naar Oberpierscheid dat, boven op het plateau, wat meer aan de elementen is blootgesteld. Met mooi uitzicht loop je door naar Berkoth, een klein dorp op het plateau.

Wandeling: 18,5 of 23 km, 360 of 470 m stijgen en dalen, 6,5 of 8 uur.

Overnachting in

Berkoth

Dag 3

Je maakt een rustige wandeling langs de Radenbach naar het verstilde Fischbach-Oberraden. Na een korte klim gaat de route verder door fraai beukenbos naar Niederraden. Hier begint een gestage klim tussen akkers naar de Sinspelter Berg, met uiteraard een fraai uitzicht. Tot slot daal je via de in het bos verstopte Kreuzkapelle naar het centrum van Neuerberg.

Wandeling: 16 km, 280 m stijgen, 460 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Neuerburg

Dag 4

In de ochtend kun je Neuerburg bekijken. Ook kun je een rondwandeling maken, waarbij je via de burcht omhoog loopt naar het plateau. Nadat je hebt genoten van het uitzicht, wandel je via een fraai dal terug naar de Marktplatz.

’s Middags loop je van Neuerburg naar Krautscheid, met in het begin een klim met steeds weer andere gezichten op het kleiner wordende historische centrum. Daarna loop je over een glooiend pad langs de Wahlbach door afwisselend eiken- en beukenbos, soms onderbroken door een grazige weide, naar het op het plateau gelegen Krautscheid.

Rondwandeling: 10,5 km, 260 m stijgen en dalen, 3,5 uur. Wandeling Neuerburg-Krautscheid: 10,5 km, 300 m stijgen en 120 m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Krautscheid

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Op weg naar huis is er wellicht nog tijd voor een bezoek aan het natuurmuseum Devonium in Waxweiler of een bezoekje aan Prüm.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Overal wordt u gastvrij ontvangen in kleinschalige accommodaties. De eerste en laatste nacht verblijf je in Krautscheid waar je in een oude herberg overnacht, op het hoogste punt van de verre omgeving. De tweede nacht overnacht je bijna 'bij de mensen thuis' in een appartement in het gehucht Berkoth met schitterend uitzicht, in Neuerburg wacht een uitstekend en stijlvol 3* hotel op je, onder de Burcht. Het hotel in Neuerburg is wat groter dan de overige accommodaties, maar biedt extra comfort. Overal zijn de kamers zijn voorzien van douche en toilet.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt elke dag uitstekend voor u verzorgd en u krijgt een lunchpakket mee. De diners kunt u naar eigen keuze nuttigen. In Krautscheid kan dat ook in het hotel, bij het verblijf in het appartement in Berkoth kookt de eigenaresse speciaal voor u en eet u dus echte 'Hausmannskost'. In Neuerburg vindt u genoeg eetgelegenheden in het stadje.

Ruhetage: overal in Duitsland zijn restaurants bepaalde dagen gesloten, de zgn. Ruhetage. Bij deze reis is dat als volgt:

Krautscheid: afhankelijk van de accommodatie waar je verblijft: maandag-dinsdag-woensdag. Bij voldoende beschikbaarheid is er elke dag gelegenheid voor het avondeten.
Neuerburg: hier zijn geen Ruhetage

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diner dag 2 (Berkoth)
 • 4 lunchpakketten
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige diners
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan grotendeels over brede (bos)paden door het glooiende heuvelland. Soms ook wat steiler over smalle wandelpaden; bij dorpjes veelal over rustige asfaltweggetjes.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden het stadje Neuerburg aan, vanwege het gezellige, historische centrum met diverse voorzieningen. Vanuit Neuerburg is er bovendien een extra rondwandeling beschreven.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Lauperath is ca. 300 km. U kunt uw auto parkeren bij de eerste accommodatie.

Gezien de tamelijk omslachtige reis per openbaar vervoer naar Krautscheid (of een relatief dure transfer per taxi) kunt u het beste met de auto komen.

Trein informatie

Vanaf Gerolstein kan je per bus via Prüm naar Arzfeld reizen. Vanaf daar bel je de accommodatie om opgehaald te worden of reis je per taxi. Op de terugweg neem je ook weer de bus vanaf Arzfeld. Je moet vrijwel altijd overstappen in Prüm en de rit is tijdrovend. Het alternatief is een taxi nemen naar station Gerolstein. Dit kost ca. 90 euro.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Gerolstein     08:08 - 13:02 1
Gerolstein – Amsterdam CS 16:56 - 21:58  1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

U kunt dit arrangement starten van 1 mrt t/m 30 nov. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

12-8-21: Hotel in Neuerburg gesloten voor renovatie-
Dit hotel is tot in september vol geboekt en ga-at daarna sluiten voor renovatie t.g.v. hoogwaterschade. Je kunt de reis boeken met 2 nachten Berkoth, waarbij we voor transfers zorgen om van en naar:  Neuerburg te komen i.v.m. de wandelingen. In 2022 is het hotel weer normaal geopend en gaat het programma als gebruikelijk.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Zuid-Eifel

Kleinschalig heuvelland in Natuurpark Zuid-Eifel

Wandelvakantie langs hotels en appartement

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten