Meerfelder Maar Duitsland Eifel

Duitsland - Vulkaaneifel, 4 dagen Wandelen langs oude vulkanen en kratermeren

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit hotel

Het vulkanische hart van de Eifel vormt de entourage voor deze afwisselende wandelvakantie. Tijdens dit goed verzorgde verblijf in een gastvrij en rustiek gelegen hotel aan de kleine Kyll, maak je rustige dagwandelingen naar een aantal geologische fenomenen. Je komt onder andere langs de koudwatergeiser van Wallenborn, de stratovulkaan van de Moserberg en de karakteristieke kratermeren, de 'Maaren'.
Na afloop kom je terug in het gezellige hotel net buiten het leuke kuurstadje Manderscheid, met het Maarmuseum en twee indrukwekkende burchten.

Uniek aan deze reis

 • Korte en wat langere wandelingen mogelijk
 • Lekker dicht bij huis
 • Veel geologische informatie in reispakket
 • Volledig verzorgd wandelarrangement
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Alternatieven voor de Eifelsteig

De Eifelsteig is één van de bekendste wandelroutes van Duitsland. De Eifel heeft echter nog zoveel meer moois te bieden. Bekijk nu onze vijf alternatieven

Dag tot dag

Duitsland - Vulkaaneifel

Nog maar elfduizend jaar geleden was de Eifel het toneel van grote vulkanische activiteit. Vuur, stoom, damp en lava vormden een nieuw landschap. Daarna werd het rustig. De kraters vulden zich met water. De bergen dekten zich toe met een groene vacht. Mensen bouwden een bestaan op, legden velden en weiden aan en bouwden dorpjes en stadjes.

De Vulkaaneifel is een van Europa’s meest authentieke landschappen, waar je je als voetreiziger geen moment zult vervelen. Naald- en loofbossen, weilanden, akkers en graanvelden zorgen voor de nodige afwisseling op je ontdekkingsreis langs de vroegere vulkaanstromen en de prachtige blauwgroene kratermeren, de befaamde Maaren. In Daun en Manderscheid kun je musea bezoeken waar de geologie een belangrijke rol speelt. Maar ook de middeleeuwse burchten in Manderscheid zijn een bezoek waard.

Je maakt rustige dagwandelingen vanuit een landelijk gelegen, vriendelijk en gastvrij hotel, waar ook het eten en een lunchpakket voor je geregeld is. In de routebeschrijving is uitleg over vulkanisme en het hierdoor ontstane landschap opgenomen.

Dag 1

Aankomst in Manderscheid, een klein kuurstadje in het dal van de Lieser. Je verblijft in een mooi beekdal net buiten het dorp, of op een mooie locatie in het dorp. Bij een vroege aankomst kun je nog een rondwandeling langs de twee oude burchten maken, die boven het stad uittorenen. Of je bezoekt het Maarmuseum, met o.a. diverse paleontologische vondsten van het Eckfelder Maar.

Overnachting in

Manderscheid - Hotel-Restaurant Heidsmühle

Dag 2

Door een fraai loofbos loop je langs de rivier de Kleine Kyll en een plateau naar Meerfeld, waar je rond het grootste Maar van de Eifel, het Meerfelder Maar, kunt lopen. Van Meerfeld wandel je vervolgens naar de Windsborner Krater op de Mosenberg, een kleine stratovulkaan. Over oude lavavelden daal je af naar de Wolfsschlucht, waar de beek zich door de lava heeft ingesneden en basaltzuilen heeft blootgelegd. Door dit fraaie beekdal wandel je terug richting Manderscheid.

Wandeling: 13,5 km, 330 m stijgen en dalen, 4,5 uur (2,5 km en 45 minuten extra voor het rondje Meerfelder Maar).

Overnachting in

Manderscheid - Hotel-Restaurant Heidsmühle

Dag 3

Langs de Meerbach loop je naar het dorp Meerfeld. Via de Vulkanweg, een pad met uitleg over de geologische bijzonderheden onderweg, wandel je verder via de westzijde van het Meerfelder Maar naar de uitzichttoren Landesblick voor een perfect uitzicht over de Eifellandschappen. Je daalt af naar de Kleine Kyll, een vriendelijk meanderend riviertje. Hier komt het donkerbruine, driehonderd miljoen jaar oude Devonisch gesteente aan de oppervlakte. Door het Kylltal (kort) of het over het Vulkanmaarpfad (langer) wandel je de laatste kilometers terug naar Manderscheid.

Wandeling: 17 km, 360 m stijgen en dalen, 5 uur. Er is ook een kortere variant beschreven (13km, 300 m stijgen en dalen, 3,5 uur).

Overnachting in

Manderscheid - Hotel-Restaurant Heidsmühle

Dag 4

Na een korte transfer begin je de wandeling in Wallenborn. Het startpunt is een bijzonder natuurfenomeen: een koudwatergeiser die om de 35 minuten actief wordt.

Door het brede, beboste dal van de Walmerbach loop je naar Schutz aan de Kleine Kyll. Via de Vulkanweg klim je naar de kraterrand met mooi uitzicht op Meerfeld. Je loopt langs de oostzijde van het Meerfelder Maar en via de Meerbach terug naar het Liesertal en Manderscheid.

Wandeling: 15 km, 230 m stijgen en 350 m dalen, 5 uur.

Dag 4+ Extra dag

Als je een extra dag bijboekt, is er nog een fraaie rondwandeling te maken in het bontzandsteengebied bij Eisenschmitt.

De wandeling begint en eindigt bij het imposante klooster Himmerod; je hebt dus wel je auto of een transfer nodig. Je loopt stroomopwaarts langs de Salm over het Geologische Pad naar Eisenschmitt, waar vroeger ijzer werd gewonnen. Van de rode bontzandsteen, waar je onderweg langs loopt, zijn hier van oudsher de huizen gebouwd.

Wandeling: 11 km, 240 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in het kleine kuurstadje Manderscheid. Ons hotel bevindt zich op een landelijke locatie in een fraai beekdal iets buiten het stadje. De kamers zijn comfortabel en het hotel is sfeervol. Wij vinden het een plek waar je je heerlijk op je gemak thuis kunt voelen. Bij het dagprogramma is een link naar foto's en nadere informatie van het hotel.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar en je krijgt elke dag een lunchpakket mee. Genieten van het avondeten doe je in de gezellige en rustieke houten 'almhut', die gebouwd is omdat het oorspronkelijke restaurant tijdens de watervloed van juli 2021 verwoest is. Hier is ook een terras. In het menu is aandacht voor regionale producten; de forellen komen vers uit de beek.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 ontbijten
 • 3 lunchpakketten
 • 3 diners
 • Transfer dag 4
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige transfers
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax), ca. € 1,50 per persoon per nacht

Over de activiteiten

Je maakt niet al te lange wandelingen over goede paden en (on)verharde weggetjes. Bij de routebeschrijving en via bordjes onderweg wordt veel extra informatie verschaft over de bijzondere geologische fenomenen die je tegenkomt. Op dag 4 maak je gebruik van een taxibusje om bij het beginpunt van de wandeling te komen (inclusief). Voor de wandeling rond Eisenschmitt kan je je eigen auto gebruiken (ca. 12 km) of een taxibusje bestellen om je te brengen en halen (ca. 15 euro p.p. voor retour, ter plekke betalen).

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. In het reispakket met routebeschrijvingen is daarvoor een extra wandeling opgenomen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De heen- en terugreis per eigen auto is voor dit wandelarrangement het handigste. Ter plekke kun je dan de auto laten staan, maar je bent ook flexibel in je programma. De afstand Utrecht - Meerfeld is ca. 350 km. Je kan de auto nabij de accommodatie parkeren.

Trein informatie

De resterende 40 km van station Gerolstein naar Manderscheid leg je af per taxibus (Dit dien je ter plekke te betalen). Je dient deze transfer ZELF twee dagen voor vertrek te regelen via het hotel of de in de reisinformatie genoemde transferservice te bellen, zodat de taxi(bus) op het juiste moment voor je klaarstaat.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Gerolstein  08:08 - 13:02  1
Gerolstein – Amsterdam CS    16:56 - 21:58 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kan dit arrangement starten van 1 mrt t/m 30 nov. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wil boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. Dit is ca. €5,- per hond per dag. Als je een hond meeneemt, dien je dit bij boeking aan te geven. ECHTER, honden zijn niet toegestaan tijdens de transfer op dag 4. Je kunt dan zelf gemakkelijk een taxi boeken. Je krijgt dan een korting van € 20,- per boeking.

 

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Meerfelder Maar

Duitsland - Vulkaaneifel

Wandelen langs oude vulkanen en kratermeren

Lichte wandelvakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)