Duitsland - Vulkaaneifel, 5 dagen Beleef de Eifelsteig en het Lieserpfad

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Een zeer afwisselende wandelvakantie, dwars door het meest vulkanische deel van de Eifel, van Wittlich naar Üdersdorf en het kuuroord Daun. Wandelen langs ronde ’maaren’ - blauwgroene kratermeren - over het Lieserpfad langs de beboste oevers van de prachtige rivier de Lieser en delen van het lange-afstandswandelpad Eifelsteig. Over voormalige lavastromen en gedoofde vulkaankegels.

Overnachten in vriendelijke familiehotels en een bijzonder klooster.

Uniek aan deze reis

 • Het Meerfelder Maar
 • Verblijf in Klooster Himmerod
 • Start in vakwerkstadje Wittlich
 • Minitrek dicht bij huis
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Vulkaaneifel

Nog geen elfduizend jaar geleden vormde de Eifel het toneel van een groot vulkanisch spektakel: vuur, stoom en lava creëerden hier een compleet nieuw landschap. Na al dit tumult in de aardkorst vulden de gedoofde kraters zich met water en werden de oude vulkaankegels toegedekt met een groene plantenvacht. Nieuwe bewoners legden wederom akkers en weiden aan en bouwden er hun dorpjes en stadjes.

De 'Vulkaaneifel' behoort tot een van Europa’s meest typische landschappen, waar je je als voetreiziger geen moment zult vervelen. Tijdens een trektocht van het dorpje Wittlich naar het kuuroord Daun vormt het prachtige dal van de kronkelende rivier de Lieser je leidraad. We volgen de mooiste landschappen van het lange-afstandswandelpad de 'Eifelsteig', maar kiezen grotendeels ons eigen rustige pad. Je wandelt door donkere bossen over vroegere lavastromen en komt langs oude watermolens, groene weilanden en goudgele akkers. Je beklimt 'stille' vulkaantjes en geniet van de spiegelende blauwgroene kratermeren: de befaamde 'maaren'.

Na een heerlijke dag wandelen, word je gastvrij ontvangen in je onderkomen; een klein familiehotel, een knus pension of een statige abdij.

Dag 1

Aankomst in Wittlich, dat een sfeervol oud centrum heeft. Misschien heb je tijd om door het stadje te lopen of een korte wandeling in de nabije omgeving te maken naar de overblijfselen van een Romeinse villa.

Wandeling: 4,5 km, wandelduur: 1,5 uur.

Overnachting in

Wittlich

Dag 2

Tijdens de wandeling van Wittlich naar het dorpje Grosslittgen maak je kennis met twee verschillende landschappen van de Eifel: de steile, beboste hellingen van het Lieserdal en de hoger gelegen plateaus met weide- en landbouwgronden. Vanaf het dorp wandel je verder naar de idyllisch gelegen cisterciënzer-abdij van Himmerod.
Wandeling: 16 km, 340 m stijgen, 190 m dalen. Wandelduur: 5 uur.

Overnachting in

Grosslittgen - Abtei Himmerod

Dag 3

Na goed uitgerust te zijn in het klooster, wacht je vandaag de meest uitdagende wandeldag. Vanaf de abdij van Himmerod loop je via een fraai dal weer naar Grosslittgen. Vervolgens voert de wandelroute langs de weilanden en akkers boven op het plateau. Later wandel je door het dal van de meanderende Lieser. Tegen het einde van de dag komt de vulkaan de Mosenberg in zicht. Je klimt naar de top (517 meter) en loopt langs het kleine Windsborn-kratermeer naar het dorpje Meerfeld, dat in een vulkanische explosiekrater ligt, aan de oever van het prachtige Meerfelder Maar.
Wandeling 23 km, 570 m stijgen en 530 m dalen. Wandelduur: 7 uur. Je kunt de route inkorten tot 17 of 7,5 km, door je met een taxi verderop af te laten zetten. 

Overnachting in

Meerfeld

Dag 4

Op deze afwisselende dagtocht wandel je van onder uit de explosiekrater met daarin het Meerfelder Maar, omhoog naar de kraterrand en het plateau van de Eifel, met mooie vergezichten over het Maar en de omgeving. Omlaag en omhoog kruis je het dal van de Kleine Kyll. Aan het einde van de wandeling bereik je de lieflijke vallei aan de bovenloop van de Lieser. De wandeling eindigt in het Liesertal, vlak bij het dorp Üdersdorf.
Wandeling: 17,5 km, 340 m stijgen en dalen. Wandelduur: 6 uur.

Overnachting in

Liesertal, Üdersdorf

Dag 5

Vandaag wandel je door het geologische hart van de Vulkaaneifel, langs de drie Maaren bij Daun: het Schalkenmehrener Maar, het Weinfelder Maar en het Gemündener Maar, die alle drie op verschillende hoogte liggen. Tot slot wandel je door het dal van de Lieser terug.
Wandeling: 13,5 km, 310 m stijgen en dalen. Wandelduur: 4,5 uur.

N.B. Deze rondwandeling kun je alleen maken als je met de auto bent of later in de middag met het openbaar vervoer reist (zie je reisschema per trein). Nog fijner is het natuurlijk om nog een extra overnachting te boeken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op de meeste plekken in kleinschalige en familiair gerunde dorpshotels en pensions van prima kwaliteit met elk hun eigen charme. In het stadje Wittlich overnacht je in het centrum, maar verder laat je alles van stedelijkheid achter je en maak je kennis met typische Eifel-dorpjes. Nabij Grosslittchen overnacht je op de meest bijzondere locatie van de reis: in de nog 'levende' Abdij Himmerod, een prachtige en zeer sfeervolle plek. Je kamer is een voormalige monnikscel, waarin een goed bed en wastafel te vinden is. Douche en toilet zijn hier op de gang. De entourage hier is uniek.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is. In ons pension in Üdersdorf zijn enkele kamers met bedden die echt uit elkaar kunnen.

Over de maaltijden

Ontbijt wordt verzorgd door de hotels. Voor het avondeten zijn bij elke overnachtingsplaats andere mogelijkheden:

 • In het stadje Wittlich zijn meerdere restaurants om lekker te dineren; hier heb je de keuze.
 • Bij het klooster Himmerod kun je voor de warme avondmaaltijd terecht in de vlakbij gelegen Gaststätte of een Gasthof; bij het klooster krijg je een waardebon van 15 euro, waarmee je een maaltijd kunt kiezen bij de Kostergaststätte of het Gasthof. 
 • In Meerfeld kun je prima eten bij ons kleine Gasthof; daar hebben we dan ook het avondeten alvast voor je geregeld.
 • Bij ons pension in Üdersdorf zijn helaas geen warme avondmaaltijden mogelijk. Je kunt met de auto of bus eenvoudig naar de nabijgelegen plaatsjes Daun of Manderscheid, waar een paar restaurants zijn. Of de eigenaresse kan een broodmaaltijd verzorgen.

Lunchinkopen doen kan alleen in Wittlich. Onderweg zijn er geen supermarkten of levensmiddelenwinkels. Je kunt in de accommodaties lunchpakketten bestellen (bij klooster Himmerod hebben we al een lunchpakket voor je geregeld).

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • avondmaaltijd Abdij Himmerod
 • avondmaaltijd in Meerfeld
 • 2x lunchpakket: Abdij Himmerod en in Meerfeld
 • bagagevervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax)

Over de activiteiten

Je wandelt door het heuvelrijke vulkaanlandschap van de Eifel.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wil je echt een dag om tot rust te komen dan is er geen betere plek dan de Abdij van Himmerod, waar je een dag kloosterleven kunt meemaken of gewoon op een prachtig plekje een boek kunt lezen. Ook is een rustdag in de Abdij prettig omdat de volgende wandeldag de langste van de reis is. Meerfeld wordt aanbevolen voor een extra dag, vanwege de prettige accommodatie en de mooie omgeving, waarin extra wandelingen te maken zijn. Vanuit Üdersdorf kun je nog een laatste mooie rondwandeling maken, zonder meteen zonder meteen naar huis te moeten.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

We raden je sterk aan om je auto bij het begin van de reis bij de laatste accommodatie in Üdersdorf neer te zetten. Parkeren kan daar gratis en de auto staat er veilig (bij het beginpunt in Wittlich is het betaald parkeren). De afstand vanaf Utrecht is ca. 350 km. Je reist dan per bus naar Wittlich. Als je te laat bent om nog een bus naar Wittlich te nemen, kun je je auto op 5 min. van het hotel in Wittlich op een grote parkeerplaats parkeren (betaald).

Op deze manier kun je vanaf het eindpunt Üdersdorf op de laatste dag meteen naar huis en wellicht de laatste dag ook onze mooie rondwandeling daar maken. Het is ook handig omdat de accommodatie in Üdersdorf geen warme avondmaaltijden serveert, zodat je met je auto makkelijk een restaurant in het nabijgelegen Daun of Manderscheid kunt opzoeken.

Trein informatie

Het station van Wittlich ligt in Wengerohr vanwaar je per bus of taxi naar Wittlich kunt (4 km). Op de terugreis gaan er bussen van Trittscheid en Daun naar Gerolstein (ca. 1u) voor je aansluitende trein. Dagelijks rijden er meerdere bussen. Kijk voor dienstregelingen op de volgende website: www.vrt-info.de en kijk bij lijn 300.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Wittlich    08:08 - 13:03   2
Gerolstein – Amsterdam CS    16:56 - 21:58 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

U kunt dit arrangement starten van 1 mrt t/m 30 nov. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wilt boeken.

Zondag is geen ideale vertrekdag. Er rijden op zondag weinig bussen en vervolgens heb je onderweg vaak te maken met Ruhetage van horeca. De abdij Himmerod is in de weekenden een populaire bestemming; we raden aan om de vertrekdag zo te kiezen dat je hier niet in het weekend verblijft, zeker niet als je kort van tevoren boekt.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Schade door overstromingen juli 2021
Afgezien van meest kleinere schades is de route zonder grote problemen te lopen. Er wordt gewerkt aan herstelwerkzaamheden en waar nodig omleidingsroutes. Alleen op dag 3 (Himmerod - Meerfeld) is er na Grosslitgen een voetbrug vernield,waardoor de SNP wandeling niet meer te volgen is. Indien de Lieser een normale lage (zomer)waterstand heeft kun je er wellicht doorheen waden, maar beter is het de hier onder te vinden alternatieve route te lopen. 

Meer informatie vind je HIER

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Vulkaaneifel

Beleef de Eifelsteig en het Lieserpfad

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten