Herbst, Bürgstadt, Weinberge, Weingebiet

Duitsland - Spessartweg, 5 of 8 dagen Wandelen langs de mooiste trajecten van de Spessartweg

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs boutiquehotels

Naturpark Spessart is een beetje 'vergeten' wandelparadijs op ideale treinafstand van Nederland. Dompel je onder in het landschap waar het sprookje van Sneeuwwitje is ontstaan. Door uitgekiend gebruik van het openbaar vervoer loop je tijdens deze wandelvakantie de mooiste trajecten van de Spessartweg. Door prachtige eikenbossen en andere wouden wandel je naar fraaie vakwerkstadjes. De fraaie parken van Aschaffenburg lopen helemaal door tot in het historische centrum bij de Main, het Heimbuchental middenin 'roversland' geldt als de ultieme 'geheimtip' van deze wandelvakantie in Duitsland, in het noordelijkste puntje van Beieren. Elke avond overnacht je in een sfeervol boutiquehotel.

Uniek aan deze reis

 • Perfect bereikbaar met de trein
 • Wandelen door uitgestrekte eikenwouden
 • Lopen in de sporen van Sneeuwwitje
 • Overnachten in oude vakwerkstadjes
 • Het beste van Naturpark Spessart door uitgekiend gebruik van OV
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Spessart

In het kort ziet het programma voor deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Gemünden, overnachting Gemünden
 • Dag 2: van Gemünden naar Lohr am Main, overnachting Lohr am Main
 • Dag 3: van Lohr am Main naar Waldaschaff, overnachting Aschaffenburg
 • Dag 4: van Waldaschaff naar Aschaffenburg, overnachting Aschaffenburg
 • Dag 5: einde korte variant; van Strassbessenbach naar Mespelbrunn, overnachting Mespelbrunn
 • Dag 6: rondwandeling in het 'Roversland', overnachting Mespelbrunn
 • Dag 7: van Mespelbrunn naar Hochprozelten, overnachting Aschaffenburg
 • Dag 8: einde van het arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Gemünden, een mooi stadje waar de riviertjes de Saale en de Sinn uitmonden in de Main. Neem de tijd om het stadje en het aardige 'Kuurpark'  te verkennen.

Omdat je morgen begint met een flinke wandeling naar Lohr, is het wellicht een goed idee hier een extra nacht bij te boeken, zodat je kunt beginnen met een wat kortere inloopwandeling als kennismaking met het landschap van de Spessart. We hebben een rondwandeling door de dalen van de Sinn en Saale en de befaamde wouden van het natuurgebied de Spessart,. Je loopt een deel van het ‘Nonnenpad’ tussen Rieneck (met burcht), dat uitkomt bij het minorietenklooster Schönau.
Rondwandeling Sinn en Saale, 13 km, ca. 4 uur, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Gemünden

Dag 2

Vanuit Gemünden wandel je door het bosrijke gebied van de Spessart naar Lohr am Main. Dit is meteen een van de langere tochten op deze wandelreis. Tijdens je wandeling zie je de indrukwekkende ruïne Schönrain liggen en kom je langs het bedevaartsoord klooster Mariabuchen, dat zijn oorsprong vindt in 1406. De wandeling eindigt in het vakwerkstadje Lohr am Main, een levendige sprookjesstad, waar Sneeuwwitje misschien wel geboren is!  

Als je meer tijd hebt in Lohr am Main, dan kun je op een extra dag een rondwandeling maken door de uitgestrekte wouden, in de vermeende sporen van Sneeuwwitje. De gebroeders Grimm hebben namelijk in deze omgeving hun inspiratie opgedaan voor dit sprookje.

Wandeling Gemünden - Lohr: 21 km, 6 uur, 500 m stijgen en dalen.
Rondwandeling Lohr: max. 15 km, 5 uur, 450 m stijgen en dalen (is in te korten).

Overnachting in

Lohr am Main

Dag 3

Na een korte rit met het openbaar vervoer, kom je in het kuuroord Heigenbrücken. Van hieruit wandel je door prachtige, uitgestrekte bossen naar het plaatsje Waldaschaff. De bossen worden afgewisseld door vergezichten op het Laufachdal. Na aankomst in Waldaschaff neem je de bus naar Aschaffenburg, een van de noordelijkste steden van Beieren. Overal in Aschaffenburg zie je gebouwen in de karakteristieke rode zandsteen van deze omgeving. Een mooi voorbeeld daarvan is de H.H. Petrus en Alexanderkerk. 

Wandeling: 15 km, 5 uur, 450 m stijgen en 550 m dalen.

Overnachting in

Aschaffenburg

Dag 4

Per bus ga je terug naar Waldaschaff. Daar pik je de Spessartweg weer op richting Aschaffenburg. De Spessartweg voert je langs de mooie uitzichten die het glooiende landschap van de Spessart rijk is. Het bos maakt plaats voor karakteristieke dorpjes en het laatste deel van de tocht loop je ongemerkt de stad binnen via uitgestrekte prachtige parken, die helemaal doorlopen tot het centrum van Aschaffenburg.

Wandeling: 18 km, 5 uur, 550 m stijgen en 600 m dalen (af te korten door eerder uit de bus te stappen)

Overnachting in

Aschaffenburg

Dag 5

5-daagse reis
Als je de korte variant hebt geboekt is vandaag het einde van je reis.

8-daagse reis
Bij de 8-daagse reis ga je na het ontbijt per bus naar Strassbessenbach. Vandaaruit wandel je de Hochspessart in. Door prachtige dichte bossen wandel je langs rode zandstenen muren en kom je tot rust bij de Herrenbild kapel, omringd door weilanden. Via een prachtig pad met mooie uitzichten op de dorpen in het Heimbuchental kom je aan in Mespelbrunn, waar je een bezoek kunt brengen aan Schloss Mespelbrunn; een idyllisch gelegen waterburcht.

Wandeling: 14 km, 4 uur, 400 m stijgen en 350 m dalen.

Overnachting in

Mespelbrunn of omgeving

Dag 6

Vanuit het charmante dorpje Mespelbrunn maak je een rondwandeling door het mooiste dal van de Spessart: het Heimbuchental. Uiteraard weer prachtig bos, maar ook verrassende doorkijkjes en uitzichten op het afwisselende landschap van de vallei. De wandeling vandaag staat in het teken van de struikrovers die vroeger de Spessart onveilig maakten. Maar geen zorgen, vandaag de dag is lopen hier een feest.

Wandeling: 12 km, 4 uur, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Mespelbrunn of omgeving

Dag 7

Vandaag wacht je de laatste en langste wandeldag, maar ook de mooiste en meest afwisselendste! Om goed afscheid te nemen van de Spessartbossen loop je van het Heimbuchental naar het Maintal, over rustige bospaden en langs het hoogste punt van de Spessart. Met prachtig uitzicht op het weidse Maintal daal je af naar Stadtprozelten. Na deze mooie, maar inspannende wandeling neem je het openbaar vervoer terug naar Aschaffenburg.
NB: in de ochtend kun je ook een stuk de bus nemen, zodat de wandeling tot 7 km korter wordt met ca. 150 m minder hoogteverschil.

Wandeling: max. 25 km, 7 uur, 700 m stijgen en 800 m dalen (verdeeld over meerdere trajecten)

Overnachting in

Aschaffenburg

Dag 8

Na het ontbijt komt het arrangement in de Spessart ten einde. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede kleinschalige hotels met de charme van de streek en meestal gehuisvest in historische gebouwen. Je kunt het comfortniveau van goede 3* hotels verwachten, met ruime kamers, goede bedden en eigen badkamer met douche of bad. In Aschaffenburg kan het zijn dat we af en toe naar een iets groter en moderner hotel moeten uitwijken. Alle hotels liggen in het centrum van de stadjes en op loopafstand van station of bushalte.

Over de maaltijden

In de hotels krijg je elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet, zodat je met een goed gevulde maag aan je wandeldag begint. De lunch kun je overal vooraf aan de wandeling inkopen; soms is er horeca onderweg waar je kunt lunchen.
Voor het avondeten zijn er overal genoeg mogelijkheden; van al dan niet traditioneel Duits tot Grieks en Italiaans.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5- daagse reis: bagagevervoer op dag 2 en 3
 • 8- daagse reis: bagagevervoer op dag 2,3, 5 en 7
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • openbaar vervoer of taxi's
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting (Kurtax)

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed beloopbare paden en landweggetjes; soms is een stukje asfalt niet te vermijden. De hoogteverschillen zijn per klim of afdaling beperkt tot 100-300 m., maar soms wel met meerdere trajecten per dag; echt steil is het maar zelden. Je loopt tussen 12 en maximaal 25 km. per dag, waarbij de langere wandelingen in te korten zijn door gebruik te maken van het (goede) openbaar vervoer in de regio. Meer details vind je bij het dagprogramma.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. We raden Gemünden aan, omdat je daar nog een extra rondwandeling kunt maken, zodat je beter ingelopen aan de lange dag 2 kunt beginnen. Lohr is het leukste stadje onderweg en ook hier hebben we een extra wandeling. Het Heimbuchental bij Mespelbrunn is landschappelijk het mooiste deel van de reis en hier kun je met de markeringen en beschrijvingen ter plaatse ook nog een extra wandeling maken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Gemünden is ca. 500 km. Je kunt de auto in Gemünden gratis parkeren op openbare parkeerplaatsen gedurende de rest van de reis. Direct bij het hotel zijn de mogelijkheden beperkt. Op het einde van de reis ben je met de trein snel van Aschaffenburg in Gemünden om je auto weer op te halen.

Trein informatie

De trein is voor deze reis de beste keuze voor de heen- en terugreis. Met slechts éénmaal overstappen kom je met goed aansluitende ICE's snel in Aschaffenburg, waar je verder reist met een frequent rijdende regionale trein naar Gemünden. Na afloop reis je vanaf Aschaffenburg per ICE terug naar Nederland. 

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS –Gemünden (main)  08:08 - 15:51   2
Aschaffenburg Hbf – Amsterdam CS    10:47 - 17:32 2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Deze reis is te maken vanaf begin mei t/m medio september. Dan is het wandelweer op zijn best en zijn horeca en toeristische faciliteiten geopend. In de zomer kan het warm worden, maar doordat je veel door loofbossen loopt, is er genoeg koelte door de schaduw van de bomen.

In Duitsland is het op veel minder plaatsen dan in Nederland mogelijk met PIN te betalen. Zorg dus altijd voor voldoende contant geld.

Je maakt regelmatig gebruik van het uitstekende regionale openbaar vervoer. Soms vooraf, soms na afloop van de wandeling. Zo kun je de mooiste wandeltrajecten lopen en wandelingen ook eenvoudig inkorten.

Een hond mag mee op reis, maar alleen indien doorgegeven bij reservering! Indien je met je hond op reis gaat kun je bij het LICG (www.licg.nl) zien wat de voorwaarden voor het reizen met een hond in een bepaald land zijn. Soms is bijv. een muilkorf in het openbaar vervoer verplicht of een bepaalde inenting. 

Voor een hond betaal je ter plekke aanvullende kosten, per accommodatie verschillend. Je dient bij boeking aan te geven als je je hond mee wilt nemen, welk ras het is en de grootte.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Herbst, Bürgstadt, Weinberge, Weingebiet

Duitsland - Spessartweg

Wandelen langs de mooiste trajecten van de Spessartweg

Wandelvakantie langs boutiquehotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.