Schwäbische Alb

Duitsland - Schwäbische Alb, 6 dagen Langs kalkkliffen, kuuroorden en wijngaarden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

In het zuiden van Duitsland bevindt zich één van de mooiste en meest gevarieerde middelgebergten van Duitsland: de Schwäbische Alb. Dit UNESCO biosfeergebied is groot genoeg om verschillende landschappen, culturele en klimatologische omgevingen te bieden en aan de andere kant klein genoeg om alle bezienswaardigheden binnen een korte reistijd te beperken. Ontdek de overblijfselen van de Swabische vulkaan, beklim fantastische uitzichtpunten, bezoek kasteelruïnes, treed in de voetsporen van de Kelten en ervaar pure natuur in het hart van Europa. 

Uniek aan deze reis

 • UNESCO biosfeergebied
 • Kasteelruïne Hohenneuffen
 • Talloze uitzichtpunten
 • Natuurgrotten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Schwäbische Alb

In het kort ziet het programma voor deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst in Neuffen
 • Dag 2: rondwandeling in Neuffen met bezoek aan kasteelruïne Hohenneuffen
 • Dag 3: wandeling van Neuffen naar Bad Urach
 • Dag 4: rondwandeling in Bad Urach met bezoek aan de Falkensteiner grot
 • Dag 5: wandeling van Bar Urach naar Dettingen an der Erms
 • Dag 6: einde van het arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in het middeleeuwse stadje Neuffen aan de voet van de Schwäbische Alb. Hier verblijf je in een comfortabel hotel in het oude centrum. 

Overnachting in

Neuffen - Hotel Traube

Dag 2

Tijdens de rondwandeling van vandaag krijg je een goede indruk van het fascinerende landschap van de Schwäbische Alb. Je wandelt door het Keltische Neuffen door naar het Schwabische boomgaardparadijs, een van de grootste aaneengesloten boomgaarden van Europa. Eenmaal aangekomen in Beurener Fels, wacht een prachtig uitzicht over de wijngaarden, de stad Beuren en de kasteelruïne Hohenneuffen, de volgende etappe van de wandeling. Je wandelt langs de rand van de alb kort omhoog naar Hohenneuffen, een van de grootste kasteelruïnes van Zuid-Duitsland. Vanaf hier geniet je van een van de mooiste uitzichten in Duitsland, op een heldere dag zelfs tot aan het Zwarte Woud. Wandel vervolgens via de wijngaarden terug naar Neuffen. Ook kan je kiezen voor een omweg langs grotten en via paden langs talrijke orchideeën.

Wandeling: 19 km, 6 uur, 560 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Neuffen - Hotel Traube

Dag 3

Na het ontbijt begint je wandeling via de langeafstandsweg Albsteig door de wijngaarden naar Bad Urach. Onderweg heb je fantastisch uitzicht op Kasteel Hohenneuffen, dat op een bergrichel torent. De kleine omwegen naar uitkijkrotsen maken de tocht van vandaag bijzonder mooi. Onderweg ontdek je hele rotsformaties die zich langzaam maar gestaag dalwaarts bewegen en die uiteindelijk in de vallei terecht zullen komen. Dit fenomeen zal je nog een paar keer tegenkomen tijdens deze reis. Aan het einde van je wandeltocht bereik je het prachtig gelegen Bad Urach, met zijn talrijke vakwerkhuizen en het mooie marktplein. Je kunt hier de dag ontspannen afsluiten in de Albthermen, de warmste thermale bron van Baden-Württemberg.

Wandeling: 18 km, 6 uur, 470 m stijgen en 410 m dalen

Overnachting in

Bad Urach - Hotel Bischoffs

Dag 4

Vandaag volg je het wandelpad door het Pfählertal naar de Falkensteiner Höhle, een actieve watergrot. Met een lengte van meer dan 5000 meter is het één van de grootste grotten van Europa. Wandel vervolgens verder via kleine wandelpaden en door wilde kloven omhoog naar het alb-plateau, met een fraai zuiticht op het agrarische landschap en de restanten van de Keltische geschiedenis. Voorbij Grabenstetten wandel je langs een bezienswaardige oude korenmolen. Tegenwoordig herbergt het pand een prachtige mix van een museum en historiewinkel voor streekproducten. Een aanrader is een bezoek aan het plaatselijke café, voor wat wellicht de beste cheesecake van heinde en verre is. Vanaf hier volg je dezelfde wandelroute weer terug naar Bad Urach.

Wandeling: 18,5 km, 6 uur, 400 m stijgen en dalen

Overnachting in

Bad Urach - Hotel Bischoffs

Dag 5

Het eerste hoogtepunt van de wandeling van vandaag is de tocht naar de hoogste waterval van de Schwäbische Alb en is vooral indrukwekkend na zware regenval. Onderweg naar de waterval is een korte omweg naar de ruïnes van Hohenurach ook zeker de moeite waard. Na de waterval wandel je bergopwaarts en bereik je de uitkijktoren “Hohe Warte”, die je een prachtig uitzicht biedt over de Schwäbische Alb. Daal vervolgens af en als je wilt kun je wandelen naar het prachtig gelegen dorp Glems. Met een beetje geluk opent daar het fruitteeltmuseum. Je wandelt verder via landbouwpaden en bereikt de Calverbühl, een kleine vulkanische kegel van de Schwäbische vulkaan die hier ongeveer 17 miljoen jaar geleden uitbarstte en het landschap vormde. Loop vanuit hier naar het nabij gelegen Dettingen an der Erms, vanwaar je per trein in enkele minuten weer terug bent in Bad Urach.

Wandeling: 18,5 km, 6 uur, 590 m stijgen en 650 m dalen

Overnachting in

Bad Urach - Hotel Bischoffs

Dag 6

Na het ontbijt eindigt je arrangement. Als je nog dagen hebt bijgeboekt, raden we een bijzondere mooie rondwandeling aan van ongeveer 10 km, van kasteel Lichtenstein naar de Nebelhöhle op de premium wandelroute "High Dreams". De Nebelhöhle is een van de mooiste druipsteengrotten in de Schwäbische Alb en zeker de moeite waard als je ervoor kiest nog langer in het gebied te verblijven.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens je reis zijn twee prima hotels geselecteerd in het centrum van twee van mooiste stadjes van de omgeving. Je verblijft in een 3 en 4* hotel in het centrum van de stad Neuffen en Bad Urach in het gezellige centrum van de stadjes, meestal in historische panden. Hier verblijf je in een comfortabele en ruime tweepersoonskamer, voorzien van eigen badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is iedere dag bij het arrangement inbegrepen en kan worden genuttigd bij de accommodaties. Voor de lunch is het mogelijk om inkopen te doen in een supermarkt of bakker in Neuffen en Bad Urach. Ook voor je avondmaaltijden kan je terecht in deze dorpjes, of bij je accommodatie.  

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3 
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

Deze reis vraagt een goede conditie en wat uithoudingsvermogen. Je wandelt gemiddeld tussen 15 en 20 kilometer per dag en daarbij overwin je (meestal in meerdere etappes) tussen ca. 400 en 600 meter hoogteverschil. De route volgt gemarkeerde paden en kleine weggetjes, vrijwel allemaal onverhard. Soms kan het pad stenig en/ of modderig zijn en er zijn ook enkele steile trajecten bij. Gelukkig loop je ter afwisseling ook stukken die relatief vlak zijn. De route kent geen specifieke moeilijkheden of hoogtevreesgevoelige trajecten.

Extra dagen

Indien je nog langer in het gebied wilt verblijven is het mogelijk om nog extra bij te boeken. Het ongerepte natuurgebied de Schwäbische Alb heeft nog meer vele mooie wandeltochten te bieden, zoals een wandeling naar kasteel Lichtenstein of naar druipsteengrot de Nebelhöhle (zie dag 6).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht – Neuffen is ca. 615 km. De auto kan kosteloos bij de accommodatie worden geparkeerd. Op de laatste dag reis je vanuit eindbestemming Bad Urach weer terug per trein en bus naar je starthotel in Neuffen, om je auto weer op te halen. Ook kan je ervoor kiezen om bij aankomst door te rijden naar je eindhotel in Bad Urach en vanuit daar je bagage mee te nemen in het openbaar vervoer naar beginpunt Neuffen. In dit geval hoef je de auto aan het einde van de reis niet meer op te halen.

Trein informatie

Indien je met de trein wilt reizen, kies je voor een heenreis naar Nürtingen en een terugreis vanaf Bad Urach. Helaas is het voor ons niet mogelijk om via de NS de treinreis tot aan Neuffen te boeken. Op het station van Nürtingen zul je dus voor dit laatste stukje zelf nog een kaartje moeten kopen.

Dit arrangement is beschikbaar in de periode van 2 april t/m 8 oktober. Je kunt de reis starten op iedere gewenste dag in de week.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

In Duitsland is het op veel minder plaatsen dan in Nederland mogelijk met PIN te betalen. We raden daarom aan om voldoende contact geld mee te nemen.

Je hond mag mee op reis, mits dit is doorgegeven bij het reserveren. Eventuele extra kosten kunnen ter plaatse worden betaald.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Schwäbische Alb

Duitsland - Schwäbische Alb

Langs kalkkliffen, kuuroorden en wijngaarden

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.