Duitsland - Sächsische Schweiz & Elbevallei, 7 dagen Over de Malerweg door het Elbezandsteengebergte

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotel

Verrassend wandelparadijs dichtbij huis! Maak een week lang fraaie wandelingen door het spectaculaire landschap van het Elbsandsteingebirge in de Oostduitse deelstaat Saksen. Heerlijke wandelingen tussen bizarre rotsformaties, tafelbergen en labyrinten van kloven en steenpartijen. De Elbevallei is hier op haar mooist. Heerlijk verblijf in een goed hotel in het kuurstadje Bad Schandau.

Uniek aan deze reis

 • Fijn verblijf in Kurstadje Bad Schandau
 • Het rotslandlandschap van Saksen
 • Vallei van de Elbe op haar mooist
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Sächsische Schweiz & Elbevallei

Bizarre rotsformaties, majestueuze tafelbergen, afgewisseld met diepe kloven en dichte bossen vormen het decor van deze wandelreis door het Nationale Park de Sächsische Schweiz. Het samenspel van water en wind hebben het zandsteengebergte op de grens met Tsjechië zijn grillige en fantasievolle vormen gegeven. De diepe vochtige rotsspleten en rotsrichels hebben vanwege hun microklimaat een bijzondere flora en het moeilijk toegankelijke rotslandschap is een ideaal leefgebied voor o.a. de Oehoe, Visotter, Slechtvalk en Dwergooruil. In dit paradijs voor de wandelaar en natuurliefhebber hebben we een afwisselende reis uitgezet. We maken spectaculaire en afwisselende wandelingen naar de markante rotspilaren van de Schrammstein, de tafelbergen Lilienstein en Pfaffenstein en het mystieke labyrint van kloven van de Affensteine en Grosser Zschand. We worden getrakteerd op prachtige uitzichten over dit surrealistische landschap van zandsteenpilaren en de burcht Königstein, die als een onneembare adelaarsnest boven de Elbe uittorent. Regelmatig steken we per pont de Elbe over.

We overnachten in een fijn hotel in kuuroord Bad Schandau, vanwaar we makkelijk bij alle wandelingen in de streek kunnen komen.

Dag 1

Heenreis naar Bad Schandau een kuurstadje aan de Elbe ten oosten van Dresden, aan de voet van de imposante rotspartijen van de Sächsische Schweiz.

Overnachting in

Bad Schandau - Hotel Lindenhof

Dag 2

Onze kennismaking met de Sächsische Schweiz begint met een wandeling naar twee van de meest bijzondere rotsformaties van het Elbsandsteingebied. Allereerst beklimmen we de 415 meter hoge Lilienstein. Vanaf deze berg, die door de eroderende werking van de Elbe volledig los van het Elbsandsteingebirge is komen te liggen, hebben we schitterend uitzicht. Aan de andere zijde dalen we weer af naar de oever van de Elbe en lopen naar het dorp Rathen. Dit dorpje ligt onderaan de Bastei, de meest beroemde klif van de streek. Trappen voeren ons door de zeer nauwe kloof Schwedenlöcher tot bovenop het natuurlijke ’rotsbastion’. Een brug verbindt de rotspilaren van het Basteiaussicht met het plateau. We kunnen eindigen in Rathen of nog doorlopen naar het charmante stadje Wehlen.
We benutten vandaag de Elbepontjes en een klein stukje trein (of bus) om bij de wandeling te komen.

Wandeling: 14 km, 440 m stijgen en 480 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Bad Schandau - Hotel Lindenhof

Dag 3

We reizen eerst per bus of trein naar het centrum van Königstein, vanwaar we aan de steile klim naar de gelijknamige burcht beginnen, bovenop een tafelberg. Na een kort bezoek aan het complex dalen we weer af en vervolgen onze tocht. De opvallende Pfaffenstein kent bijzondere rotsformaties, waarvan de rotsnaald Barbarine als het handelsmerk van de Sächsische Schweiz wordt gezien. De beklimming van de Pfaffenstein is spectaculair (‘door het oog van de naald’), de afdaling eenvoudig. Na een stukje afwisselend berken-beukenbos, lopen we door akkerland, met zicht op de Papststein en Schrammsteine. We dalen weer af naar de Elbe bij het station van Bad Schandau. Daar nemen we het pontje naar Bad Schandau.

Wandeling: 16 km, 610 m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Bad Schandau - Hotel Lindenhof

Dag 4

Met de wandelbus gaan we door het groene Kirnitzschtal naar de Neumannmühle. We wandelen door beboste heuvels naar het sfeervolle Zeughaus, met wenkend terras. Door het 'Grosse Gschwanz' wandelen we door uitgestrekte bossen naar het Goldsteinaussicht. We eindigen de wandeltocht nabij Schmilka, waar we bus terug kunnen nemen naar Bad Schandau. Maar we kunnen dit traject ook wandelen langs de Elbevallei.

Wandeling: 8,5 km, 350 m stijgen en 430 m dalen, 3,5 uur lopen (doorlopen naar Bad Schandau: 14,4 km, 400 m stijgen en 480 m dalen, 5,5 uur lopen).

Overnachting in

Bad Schandau - Hotel Lindenhof

Dag 5

Met de wandelbus gaan we naar Hinterhermsdorf, bekend om zijn houten huizen in de lokale Umgebinde-stijl. We dalen af naar de nauwe Kirnitzschklamm, op de Tsjechische grens. Op de grensstenen is de recente geschiedenis af te lezen. Aan de Tsjechische zijde zijn de letters CS (van Tsjechoslowakije) overgeschilderd met de C van Tsjechië; aan de andere kant is DDR vervangen door een D. In de kloof ligt, half onder de rotsen gebouwd, een leuke Gaststätte (met heerlijke Torte). Hier maken we een boottochtje op het stille water, alvorens door te lopen langs de Kirnitzsch, waar nog visotters leven. Via wat trappen en tunneltjes verlaten we de rivier en lopen weer terug naar Hinterhermsdorf waar we de bus terugnemen naar het hotel.

Wandeling: 14,5 km, 340 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Bad Schandau - Hotel Lindenhof

Dag 6

Met de Kirnitschtalbahn of wandelbus rijden we naar de Lichtenhainer Wasserfall. Daar begint het brede pad naar de Kuhstall, een enorme rotsboog, waaronder, volgens de legende, in tijden van gevaar het vee werd gestald. Na een vlakke bos-etappe begint de pittige klim naar de Oberer Affenstein Weg, een panoramisch pad langs de beboste rotswand. Bij de imposante Frienstein begint de Schrammsteinweg, dit pad slingert zich met veel trappen, op- en afstapjes en uitzichtpunten tussen de rotstorens omhoog tot bovenop de Schrammsteine, met een uitzicht dat alle inspanningen goed maakt. We dalen af naar de Elbe en lopen terug naar Bad Schandau.

Wandeling: 13 km, 400 m stijgen en 480 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Bad Schandau - Hotel Lindenhof

Dag 7

Het verblijf in Sachsen is ten einde. Aan het einde van de ochtend reizen we per trein via Dresden terug naar Nederland.

Het is een goede optie om extra dagen in Dresden bij te boeken, om deze historische stad te verkennen. Dat is ook te doen vanuit Bad Schandau met extra nachten in het hotel daar.
Tijdens W.O. II is Dresden plat gebombardeerd, maar nu bijna volledig gerestaureerd. Alleen de Frauenkirche scheen het inferno te hebben overleefd, maar twee dagen na de grote brand stortte de kerk alsnog in. Behalve deze kerk zijn er nog de collectie van het Albertinum (die de oorlog overleefde), de Semper Opera, de Hofkerk, het Taschenbergpaleis, de parken en het Japanse paleis in de Neustadt aan de overzijde van de rivier. Het Zwinger, de ultieme barokke uitspatting, mag je in geen geval missen.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met je, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven de hele reis in Hotel Lindenhof, een heerlijk en goed hotel (niveau 3-4 sterrren) bij het kuurpark in het charmante kuurstadje Bad Schandau, aan de Elbe. Modern ingerichte kamers en badkamers, maar ook de sfeer van het kuuroord gaan hier samen. Het hotel is één van de oudste in Bad Schandau. Naast het historische deel is er ook een modern deel aangebouwd maar daar bevinden zich geen kamers.
Meer informatie over het hotel is te vinden via de link bij het dagprogramma

Over de maaltijden

Het verblijf in de Sächsische Schweiz is op basis van halfpension. Ons hotel heeft een uitstekend restaurant, waar we dan ook onze avondmaaltijden genieten. Lunches voor onderweg laten zich eenvoudig in het stadje inkopen.

Inbegrepen

 • overige transfers ter plaatse per trein, bus en veerpont
 • verblijf in goed 3* hotel op basis van halfpension, vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 7.
 • entree Königstein, boottochtje op de Kirnitzsch
 • diensten 1 SNP-reisleider
 • toeristenbelasting (€ 3,- p.p.p.d)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis per trein plus aansluitende transfer
 • vervoer van en naar de opstapplaats van de internationale trein
 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De Sächsische Schweiz wordt doorkruist door een dicht netwerk van zeer goed gemarkeerde wandelpaden, die meest goed begaanbaar zijn. Op steilere stukken zijn er telkens voorzieningen als trappen, armleuningen en dergelijke aangebracht, wat niet wegneemt dat enige tredzekerheid gewenst is. De hoogteverschillen zijn niet erg groot, maar de hellingen meestal behoorlijk steil en per dag zijn er meerdere klimmen en afdalingen, waardoor een goede wandelconditie belangrijk is. Soms zijn er stukken waarbij u langs laddertjes en trappetjes omhoog of omlaag gaat. Voor hoogtevreesgevoelige mensen kan dit vervelend zijn, hoewel de meeste ladders in smalle kloven aangelegd zijn en dus niet bijzonder 'luftig' zijn. Na een klim of afdaling volgt meestal een min of meer vlak stuk in de route.

Extra dagen

Het is leuk om deze reis te verlengen om de historische stad Dresden te bezoeken. We hebben een hotel in Dresden zelf, maar ook een of meer extra nachten in Bad Schandau zijn mogelijk. In dat laatste geval hoeft u niet extra met bagage te slepen. Bij verblijf in Bad Schandau is een gastenkaart inbegrepen die gratis openbaar vervoer in de regio biedt. Naar Dresden is een frequente treinverbinding.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet je reisgezelschap in het hotel in Bad Schandau (reizend met eigen vervoer)

Parkeren: je kunt je bagage uitladen bij het hotel. De auto kun je parkeren op de afgesloten parking van Bad Schandau, nabij de Thermen. Dat is met korting van het hotel € 8,- per dag. Dit is op ca. 200 m vanaf hotel Lindenhof.

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Bad Schandau is ca. 750 km. Bij het hotel is geen parkeergelegenheid. Je kunt je auto parkeren tegen gereduceerd tarief (ca. € 8,- per dag) op nabijgelegen parking bij de Thermen.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Trein informatie

Je boekt een treinreis naar Bad Schandau (Bahnhof Nationalpark). Vanaf dit station ga je met een veerpont of per bus naar het stadje, waar het nog ca. 400 m. lopen is naar het hotel.

Treinschema

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je:

Groepsreis met vertrek 27 April 2024

Heenreis Tijd  Trein
Amsterdam CS – Berlijn hbf 07:59 - 13:51     IC 143
Berlijn Hbf  – Bad Schandau       15:16 - 17:34 EC 177
Terugreis  Tijd Trein
Bad Schandau -Berlijn Hbf 10:25 - 12:43   EC 176
Berlijn Hbf - Amsterdam CS          14:06 - 20:00    IC 142

Groepsreis met vertrek 4 Augustus 2024

Heenreis    Tijd    Trein
Amsterdam CS – Berlijn Hbf    07:33 - 13:51    IC 143
Berlijn Hbf – Bad Schandau    15:16 - 17:34     EC 177
Terugreis    Tijd Trein
Bad Schandau – Berlijn Hbf    10:25 - 12:43     EC 176
Berlijn Hbf – Amsterdam CS    14:06 - 20:26   IC 142


Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Het klimaat in Sächsen kent grote gelijkenis met het onze, al heeft het al meer kenmerken van een landklimaat: de winters zijn er kouder en de zomers gemiddeld warmer. Het voor- en najaar kennen hetzelfde weerbeeld als in Nederland met kans op stabiel weer, maar ook op regenachtig en onstuimig weer. Tijdens de najaarsreis zijn de bossen en parken gehuld in prachtige rode, gele en gouden herfsttinten!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens uw verblijf in Sachsen hoeft u op weinig extra kosten te rekenen. Zo zijn alle maaltijden bij de reissom inbegrepen, behalve de maaltijden op de heen- en terugreis. Reken per dag op ca € 30,- voor uw persoonlijke uitgaven en eventuele entrees. Het is handig ook wat contant geld mee te nemen, op sommige plekken wordt nog steeds cash betaald.

Per lokale trein of de tram door het Kirnitzschtal komen we bij alle wandelingen.

http://reiseauskunft.bahn.de/

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar de Sächsische Schweiz te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Tijdens de wandelingen heb je aan een dagrugzakje voor wat extra (regen)kleding, lunchpakket, veldfles, en eventueel fototoestel of verrekijker voldoende. De rest van je bagage wordt steeds voor je vervoerd. Bij de stations moet je een aantal keer je bagage zelf een paar honderd meter dragen.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool en ingelopen
 • dagrugzak (30-35 liter)
 • warme en luchtige kleding
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • lunchtrommel, zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

basteibrucke_bad_schandau.jpg

Duitsland - Sächsische Schweiz & Elbevallei

Over de Malerweg door het Elbezandsteengebergte

Wandelvakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.