Duitsland - Rijnland Palts, 10 dagen Wandelen over Rotweinwanderweg, Rheinsteig en Pfalzer Weinsteig

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Je reis begint in het mooie wijnstadje Altenahr, gelegen in een dal in de noordelijke Eifel dat beroemd is vanwege de heerlijke rode Spätburgunder. Je wandelt een deel van de Rotweinwanderweg en Ahrsteig die slingeren over de hellingen van het Ahrtal tussen bos en druivenranken. Romantische vakwerkhuizen, volle wijnkelders en uitstekende restaurants zijn een lust voor oog en mond. Vervolgens volg je de Rijn en kom je in het idyllische stadje Kaub waar je een stuk van de befaamde Rheinsteig wandelt. Na een bezoek aan de Lorely-rots en wandelingen met prachtige uitzichten op het Rijndal nemen we je mee naar Edenkoben waar de Pfälzer Weinsteig op je wacht.

*NB 2021: In het door watersnood getroffen Ahrtal kan voorlopig niet gereisd worden. Naar verwachting kan dat pas weer vanaf medio 2022. Deze reis is daarom slechts in verkorte vorm te maken en begint bij dag 4. De prijzen zijn op de verkorte variant aangepast.

Uniek aan deze reis

 • Drie Duitse wijnstreken in één wandelreis
 • Flexibel programma met eigen auto
 • Mooie wijnstadjes
 • Ontspannen wandelen
 • Uitgebreide reisdocumentatie en achtergrondinformatie
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Langs Rijn en Wijn

In het kort ziet je programma voor deze 10-daagse wandelvakantie er als volgt uit: 

Dag 1: aankomst in Altenahr
Dag 2: wandeling Rotweinwanderweg
Dag 3: wandeling Steinerberg
Dag 4: van Altenahr via het Moezeldal naar Kaub
Dag 5: wandeling Lorely-rots en Rheinsteig
Dag 6: keuze tussen wandeling of andere activiteiten
Dag 7: van Kaub naar Edenkoben
Dag 8: wandeling Rietburg
Dag 9: wandeling toren van St. Martin
Dag 10: einde van het arrangement

Voor meer details per dag klik je op de beschrijving van de betreffende dag.

Dag 1

Je komt aan in het plaatsje Altenahr, in het noorden van de Eifel. Altenahr wordt omringd door steile hellingen met bos en wijnvelden. In het Ahrtal vind je enkele van de steilste wijnhellingen van Europa. Altenahr is gelegen aan de voet van de middeleeuwse Burg Are, gelegen op een rots die meer dan 100 meter steil uit het dal omhoog rijst. Ook de Romaanse parochiekerk is een bezoekje waard.

Overnachting in

Altenahr

Dag 2

Vandaag volg je een deel van de fraai aangelegde Rotweinwanderweg. De route voert door het grootste aaneengesloten ‘rode-wijngebied’ van Duitsland: de Spätburgunder, die al eeuwen lang gemaakt wordt van Pinot Noir-druiven. In Walporzheim staat het oudste wijnhuis van het Ahrdal, uit de dertiende eeuw. Je wandelt deels hoog over de flanken van de vallei, tussen de wijngaarden, dan weer onderin het dal langs vriendelijke wijndorpjes als Dernau en Mayschoss tot in Altenahr. 
De wandeling start in Ahrweiler, waar je met de Ahrtalbahn in 18 minuten bent. Maar je kunt ook in een van de andere dorpjes beginnen om de route in te korten.

Wandeling: maximaal 18 km, 520 m stijgen en 460 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Altenahr

Dag 3

Vandaag is er keuze tussen een rondwandeling of een pittige tocht naar Ahrweiler. Om nog tijd voor Altenahr over te houden past de rondwandeling het beste. Vanuit Altenahr loop je over een mooi pad via de Ahrtalweg vlak langs de rivier stroomafwaarts naar het wijndorp Mayschoss. Daar stap je over op de Ahrsteig om over fraaie berghellingen met wisselende uitzichten terug richting Altenahr te lopen. Het laatste stuk over een steile en grillige kwarstietkam is het fraaist, met uitzichten links en rechts en een bijzonder doorkijkje in het 'Teufelsloch'.
Wandeling: 10 km, 285 m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Maar je kunt ook een wandeling maken met een pittige klim over de beboste heuvelrug naar de Steinerberg (531 meter), alvorens weer dalwaarts en wijngaar(d)ts te gaan. 
Wandeling: 14 km (Dernau) of maximaal 19,5 km (Ahrweiler), max. 420 m stijgen en 490 m dalen, 4-6 uur lopen.

Dag 4

Je verlaat het Ahrtal op weg naar Kaub am Rhein. Je kunt een tussenstop maken in Koblenz, waar de Moezel in de Rijn uitmondt, maar je zou ook de mooie route door het Moezeldal naar Trier kunnen volgen, de oudste stad van Duitsland. Daar hebben we een mooie stadswandeling langs alle Romeinse, middeleeuwse en hedendaagse ‘highlights’ van deze levendige stad. Op die manier zie je ook nog van het vierde belangrijke wijngebied van Duitsland: de Moezel. Als je op tijd aankomt in Kaub is het leuk om het Lotsenhaus (klein museumpje van rivierloodsen) te bekijken en naar Burg Pfalzgrafenstein te varen.

 • Wandeling Trier: maximaal 11 km, 150 m stijgen en dalen, 5 uur, maar eenvoudig in te korten.
 • Autorit Ahrtal - Kaub am Rhein: rechtstreeks via Rijndal: ca. 1,5 uur, 120 km; via Moezeldal en Trier ca. 3,5 uur, 240 km.

Overnachting in

Kaub

Dag 5

Na de reisdag van gisteren, vandaag een pittige, maar prachtige wandeling. Vanaf Kaub reis je een stukje met de trein naar St. Goarshausen. Ca. 1 km voor dit dorp zie je op een dam in de rivier het beroemde Loreley-beeld. Je start de wandeling met een pittige klim, waarna je al snel de legendarische Loreley-rots bereikt. Je volgt de Rheinsteig door wijngaarden en stille loofbossen, met steeds weer uitzichten op dit smalle stuk van het Rijndal. Na het dorpje Dörscheid kijk je van grote hoogte op het vakwerkstadje Kaub met haar wijnhellingen en het eilandje Pfalzgrafenstein, met een klein kasteel.

Wandeling: 19.5 km, 630 m stijgen, 640 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Kaub

Dag 6

Vandaag kun je kiezen tussen een wandeling of een van de andere opties in de omgeving.

Wandeling
Na het ontbijt neem je de trein naar Kestert. Je start met een pittige klim; gelukkig is er in Oberkestert gelegenheid om koffie te drinken. Daarna wandel je verder door fraai loofbos en relatief vlak akkerland, met weids uitzicht en grote bloemenrijkdom, naar een gebied waar vroeger enige mijnbouw was. Langs de Wellmicher Bach maalden stonden vroeger vele watermolens. Na bezoek aan het lokale Gasthaus weer omhoog, naar Burg Maus, die een kat- en muis-spel speelt met Burg Katz, bij St. Goarshausen. Dit is een spectaculair stuk van de Rijn, met steeds zicht op de imposante Burg Rheinfels en de kleurrijke gevels van St. Goar aan de overkant. Als toegift kun je vandaag nog besluiten naar het Loreley-beeld te lopen (+ 2 km). Met de trein reis je terug naar Kaub.

Wandeling: 13,5 km, 460 m stijgen en 470 m dalen, 5 uur lopen.

Maar er zijn meer opties:

 • Maak vandaag een Rijncruise (website www.k-d.com voor vaarschema's), waarbij je ook een paar mooie, bezienswaardige plaatsen aan de overkant van de Rijn kunt bezoeken, zoals Bacharach. 
 • Wil je nog een korte wandeling maken, dan kun je de Rheinsteig ongeveer 10 kilometer lang volgen tot het station van Lorchhausen (niet door SNP beschreven), of de Kulturweg rond Burg Gutenfels.

Overnachting in

Kaub

Dag 7

Je rijdt in ca. 2 uur via het Rijndal zuidwaarts naar de weelderige Pfalz. Als je vroeg in Edenkoben aankomt, kun je nog een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Weingut ‘Kloster Heilsbruck’, een dertiende-eeuws Cisterziënzerklooster. Of maak een wandeling langs verschillende wijnlandgoederen in het karakteristieke wijndorp Rhodt unter Rietburg, met mogelijkheden voor een proeverij. Je maakt kennis met het landschappelijke gezicht van de Pfalz: beboste bergen en heuvelachtige uitlopers naar de vlakke Rijnvallei, dicht beplant met wijnstokken en verspreid liggende romantische wijndorpjes.

Wandeling: 8,5 km, 110 m stijgen en dalen, wandelduur: ca. 2,5 uur.

Overnachting in

Edenkoben - Hotel Gutshof Ziegelhütte

Dag 8

Vandaag neem je de bus naar Gleisweiler. Je volgt in eerste instantie het gebied met overgang tussen de beboste hellingen en de glooiende wijngaarden. Vanaf de St. Anna Kapelle, een belangrijke bedevaartsplek, heb je een prachtig uitzicht over de Rijnvallei. Vervolgens kun je door het Pfalzer Wald omhoog klimmen en kom je langs de statige, okergele zomerresidentie van de vroegere koning Ludwig I von Bayern, of wie hoger wil: de Rietburg. Vanaf deze hoogte kijk je in het middaglicht uit over Rodt unter Rietburg en Edenkoben. Via het 'Friedensdenkmal' tussen amandelbomen en wijngaarden, terug naar Edenkoben.

Wandeling: 14,5 km, 420 m stijgen en 550 m dalen. Wandelduur: ca. 5 uur.

Overnachting in

Edenkoben - Hotel Gutshof Ziegelhütte

Dag 9

Je begint de dag met een busrit naar Diedesfeld en eventueel een  bezoek aan het Hambacher Schloss, gelegen hoog boven de wijngaarden op een vooruitstekende heuvelrug. De Weinsteig voert je door prachtige bossen gestaag omhoog naar de Kalmit, met 673 meter de hoogste top van het Haardtgebirge. Hier zie je waarom het Pfälzerwald een Unesco-Biosfeerreservaat is.  De rode zandstenen toren van St. Martin is het volgende doel en is al van verre tussen de wijngaarden te zien. Vele historische panden, vaak in barokstijl en getooid met bloembakken, sieren dit prachtige, maar populaire dorp. Via een stukje Pfalzer Wald en het Friedensdenkmal terug naar het hotel in Edenkoben.

Wandeling: 16,5 km, 550 m stijgen en 600 m dalen. Wandelduur: ca. 6 uur.

Overnachting in

Edenkoben - Hotel Gutshof Ziegelhütte

Dag 10

Vandaag is aan je wandelvakantie langs Rijn en Wijn een einde gekomen. Tijd om weer huiswaarts te keren óf om nog wat langer in Edenkoben te blijven. Je kunt nog een mooie E-bike tocht maken (E-bikes bij het hotel) of tijd inruimen voor culturele bezoeken aan Wijnstadje Bad Dürkheim of historisch Speyer am Rhein.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in drie verschillende wijnstadjes in kleinschalige en familiair gerunde middenklasse hotels op kamers voorzien van modern comfort. Alle drie de accommodaties zijn comfortabel en bieden prima kamers met eigen badkamer. Bij elk hotel is er gelegenheid om buiten te zitten.

 • In Altenahr bieden we een uitstekend en modern hotel in het centrum met ruime kamers. Aan de rustige achterzijde is een heerlijk terras nabij de rivier.
 • In het wijnstadje Kaub, dat direct aan de Rijn ligt, verblijf je in een sfeervol historisch pand met prima eigen restaurant in het centrum.
 • In Edenkoben is je verblijf een tot eco-hotel omgebouwde fabriek, bestaande uit diverse gebouwen. Sfeervol, gericht op duurzaamheid en ook hier een prima eigen restaurant.

Over de maaltijden

Het uitstekende ontbijt wordt steeds door het hotel verzorgd. Lunchinkopen voor onderweg kunt u in een van de stadjes of dorpjes doen, maar soms vind je op de wandeling ook een fijn lunchadresje.  Voor het avondeten is genoeg keuze op diverse niveau's: of in het hotel zelf, of elders in het stadje. In Edenkoben ligt het hotel iets buiten het centrum (ca. 15 min. lopen), maar ook hier heeft het hotel een prima eigen restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • gastenkaart verblijf Edenkoben met o.a. gratis openbaar vervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax)

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens dit arrangement zijn stevig te noemen: gemiddeld tussen 10 en 15 km met per dag 400 - 600 meter hoogteverschillen, vooral in het Ahrtal en langs de Rijn. In de Pfalz zijn de hoogteverschillen iets gematigder. Diverse wandelingen zijn echter in te korten door de trein of bus te nemen; waar mogelijk noemen we ook alternatieven in onze wandelbeschrijvingen. De tochten voeren via de dalhellingen door heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden paden, door bos, velden en langs wijngaarden. Ter afwisseling volg je makkelijk begaanbare onverharde of soms ook verharde landweggetjes. Tijdens regenachtig weer kunnen sommige bospaden flink modderig worden. Dagelijks wachten je meerdere korte, soms pittige stijgingen en dalingen, de vallei in of uit.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Op elke locatie zijn er meerdere activiteiten of extra wandelingen mogelijk.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Altenahr is iets meer dan 300 km. In Altenahr is bij het hotel parkeermogelijkheid, net als bij de andere hotels bij deze reis. In Edenkoben is dat tegen een kleine vergoeding. Vanaf eindbestemming Edenkoben is het ca. 475 km terug naar huis.

Trein informatie

Onderweg naar Braubach en Edenkoben dien je zelf je treintickets te boeken. Alle hotels zijn goed te voet bereikbaar vanaf het station. In Edenkoben is dat wat verder lopen, maar als je op tijd het hotel belt, halen ze je af vanaf het station

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Altenahr 07:38 - 12:46 2
Edenkoben – Amsterdam CS    10:26 - 17:28    2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement starten van maart t/m november. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in september-oktober wil boeken. Dit laatste vanwege de wijn-oogstfeesten. Wil je nog iets van de amandelbloesem zien in de Pfalz, dan is maart de aangewezen maand. De bomen en druivenstokken blijven verder nog mooi gekleurd tot ver in het najaar; dus ook november kan nog een mooie maand zijn als het weer meezit. En daartussenin heeft elke periode een eigen charme. Hoogzomer kan het in het Rijndal flink warm worden, maar als je dan voor de wandelingen de bossen opzoekt in de hogere delen is het ook dan een prima tijd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Het is in principe mogelijk je hond mee te nemen, mits aangegeven bij boeking. Mogelijk accepteren niet alle standaard accommodaties huisdieren, waardoor we soms een alternatief moeten reserveren indien je met je hond reist. Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. Je dient verder altijd een hondenkussen/deken mee te nemen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

19-7-2021
Als gevolg van de dramatische wateroverlast in het Ahrdal is toeristisch reizen daar niet mogelijk gedurende deze zomer en waarschijnlijk ook nog niet in het najaar. Deze reis is nog wel te boeken in ingekorte vorm, waarbij de 3 nachten van het Ahrdal uit het programma zijn gehaald. De prijs van de reis is hierop aangepast.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wandelen-ahrtal

Duitsland - Rijnland Palts

Wandelen over Rotweinwanderweg, Rheinsteig en Pfalzer Weinsteig

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten