Moezel

Duitsland - Moezel, 6 dagen Klauteren tussen burchten en wijngaarden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Gezinsvakantie langs hotels

Een familieavontuur in het centrale en meest spectaculaire deel van het Moezeldal. Ontdek kleine vakwerkstadjes, de groenblijvende buxusbossen, wandel over rotsachtige bergpaden en doorkruis de steilste wijngaarden van Europa. Onderweg heb je fantastische uitzichten op de rivierkronkels van de Moezel, talloze wijngaarden en burchten. Een panoramische boottocht, spannende spoortunnels en vele terrasjes met lekkers zijn de andere attracties op deze reis.

Uniek aan deze reis

 • De steilste wijnhelling van Europa
 • Elke dag imposante uitzichten
 • Spannende paden op hoogte
 • Vakwerkstadjes en burchten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Family special 6 jaar en ouder

Dag tot dag

Duitsland - Moezel

In het kort ziet het programma in het centrale Moezeldal er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Bullay
 • Dag 2: rondwandeling Marienburg, overnachting Bullay
 • Dag 3: wandeling wijnpad, Neef en de Calmont, overnachting Cochem 
 • Dag 4: wandeling naar klif en uitzicht, boottocht, overnachting Cochem 
 • Dag 5: wandeling Pinnerkreuz, avonturenpark, overnachting Treis-Karden
 • Dag 6: naar Burg Elz, einde van de reis of verlenging

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Het charmante Moezelstadje Bullay ligt temidden van wijngaarden aan de Moezel. In de namiddag kun je het dorp met de mooie fontein op de Lindenplatz verkennen. Maar een leuke middagactiviteit is ook een bezoek aan het stadje Traben-Trarbach, waar je naar een fraaie ruïneburcht kunt klimmen en kunt genieten van een leuk terrasje of van de oude wijnkelders in het 'Vinorellum'. Of maak een wandeling in de omgeving van Bullay.
Wandeling: 5 km, 180 m stijgen en dalen, 2 uur.

Overnachting in

Bullay

Dag 2

Korte treinrit door de tunnel naar Reil. Jullie doorkruisen de wijngaarden met een spectaculair uitzicht op het langste heuvelviaduct van Duitsland en de meanderende rivier ver beneden. Bij de uitkijktoren op de Prinzenkopf kun je de rivier aan twee kanten zien. Hier is het land tussen de lussen van de Moezel slechts een paar honderd meter breed, je waant je bijna op een eiland. Via de Marienburg weer naar beneden en over een bijzondere brug met twee verdiepingen, terug naar Bullay.
Wandeling: 8 km, 160 m stijgen en 180 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Bullay

Dag 3

Over een 'wijnleerpad' klim je tussen de wijnranken de heuvel op. Op hoogte volg je dan bos- en weidepaden naar de Petersberg. Vanaf het topkruis heb je een indrukwekkend diep uitzicht op de meander van de Moezel. Na een rustpauze op de panoramaplaats aan de Eulenöpfchen kom je in Neef. Wie nog energie heeft, kan dan de Calmont beklimmen, de steilste wijngaard van Europa, over de 'Calmont Klettersteig'. Geen echte Klettersteig, wel steil, stenig, met trappen en ladders! Met de trein door de Kaiser-Wilhelmtunnel verder naar Cochem.
Wandelingen: 11 km, 340 m stijgen en 330 m dalen, 4,5 uur en 8 km, 390 m stijgen en 380 m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Cochem

Dag 4

Na het ontbijt met de bus naar Bruttig. Je klimt door de schaduwrijke kloof van de Kabainerbach omhoog naar heet uitkijkplatform 'Eiserner Mast', waar je één van de beroemdste uitzichten op de Moezel hebt. Midden tussen de wijngaarden steek je de rotsachtige bergflanken van de Brauselay over, die als een legendarische zwarte klif boven de rivier uittorent. 's Middags kunnen jullie de Cochemer Reichsburg bewonderen, ook vanaf het water tijdens een boottocht.
Wandeling: 10 km, 320 m stijgen en 310 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Cochem

Dag 5

Te voet of met de stoeltjeslift naar het Pinnerkreuz, een prachtige rotspunt boven Cochem. Dan naar het wild- en avonturenpark, waar jong en oud zich helemaal kunnen uitleven. Over bospaden hoog boven de rivier naar de "Wingerts Budche". Het verre uitzicht op de Moezelvallei en de tegenoverliggende heuvelrug is fantastisch. Met de Moselbahn reis je verder naar je bestemming in Treis-Karden. In de middag kun je nog naar het indrukwekkende sprookjeskasteel 'Burg Elz', maar dat kan ook morgen voor vertrek nog.
Wandeling
: 6,5 km, 260 m stijgen en 270 m dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Treis-Karden

Dag 6

Einde van jullie reis of verlenging.
Vanaf Treis-Karden kun je het immense kasteel Burg Eltz bezoeken, via een fraai wandelpad door een kloof. Met de trein reis je naar begin en einde van deze wandeling. Met de bus kom je helemaal bij het sprookjeskasteel. Je kunt er ook een mooie wandeling van maken, 9,5 km en 220 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je slaapt in pensions en hotels van gemiddeld 3* niveau, waar families welkom zijn. We werken met meerdere accommodaties die variëren van een knus pension tot een slothotel. Bij je boeking leggen we de definitieve onderkomens vast.

Let op: in Duitsland zijn er geen echt gescheiden bedden; gescheiden bedden worden gevormd door één bedombouw met twee matrassen, kussens en dekbedden.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een goed ontbijt voor je klaar. Je lunch kun je ter plaatse als picknick kopen of je kunt onderweg ergens lunchen. Elke dag kom je onderweg horeca tegen, al zal dat niet altijd rond lunchtijd zijn. In de verblijfsplaatsen zijn meerdere restaurantjes voor het avondeten; we raden wel aan van te voren te reserveren.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3 en 5
 • boottocht vanaf Cochem
 • entree Avonturen-wildpark Klotten
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

 • eventuele toeristenbelasting (Kurtax)

Over de activiteiten

Je wandelt meestal over goede wandelpaden, over onverharde wijnbouwpaden en eenzame bospaden. De paden leiden deels over steil terrein en rotsen, enige tredzekerheid is vereist. De beklimmingen en afdalingen over de heuvels van het Moezeldal vragen een goede basisconditie. Je loopt tussen ca. 8 en 12 km per dag met 150 tot 350 m hoogteverschil. Zo blijft er onderweg genoeg tijd over voor pauzes, een burchtbezoek of een stadje.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is geschikt voor avontuurlijk ingestelde kinderen vanaf ca. 6 jaar, die over enig uithoudingsvermogen beschikken. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Cochem en omgeving zijn toeristisch het leukst, Treis-Karden is leuk omdat je er een dag een fiets kunt huren, burcht Enz kunt bezoeken of een dagje naar Koblenz kunt gaan, waar de Moezel in de Rijn uitmondt.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Bullay is ca. 350 km. Parkeren kan beperkt bij de accommodatie, maar anders op een openbare parkeerplaats. Een optie is om de auto bij het eindpunt in Treis Karden neer te zetten (alleen openbare parkeerplaatsen) en dan per trein naar Bullay te reizen (ca. 30 min.). 

Trein informatie

Je kiest een treinreis naar Bullay en terug van Treis-Karden naar Nederland. Vanaf het station ligt de accommodatie in Bullay op loopafstand, of je neemt een taxi.

Je kunt deze wandelreis maken van april tot medio oktober en dagelijks starten. September is in het Moezeldal de drukste maand, vanwege de wijnoogsten. In de zomer kan het op de hellingen flink warm worden, terwijl het in april nog fris kan zijn. Op het einde van het seizoen kleuren de wijngaarden op hun mooist.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Moezel ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Moselsteig Gezinsreis 355045

In Duitsland is het op veel minder plaatsen dan in Nederland mogelijk met PIN te betalen. Zorg dus altijd voor voldoende contant geld.

Van en naar de wandelingen maak je enkele keren gebruik van de frequent rijdende treinen door het Moezldal.

Jullie kunnen je trouwe viervoeter meenemen op deze wandeltocht. Een hond mag mee op reis, indien doorgegeven bij reservering! Indien je met je hond op reis gaat kun je bij het LICG (www.licg.nl) zien wat de voorwaarden voor het reizen met een hond in een bepaald land zijn. Soms is bijv. een muilkorf in het openbaar vervoer verplicht of een bepaalde inenting. Geef bij het reserveren het ras en de grootte van de hond door. Je dient er op te rekenen dat er extra kosten zijn, die ter plaatse betaald moeten worden.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Moezel

Duitsland - Moezel

Klauteren tussen burchten en wijngaarden

Gezinsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.