Duitsland - Elbe, 5 dagen Vogelen in de uiterwaarden van de Elbe

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit karakteristiek pension

De Elbe: een waar vogelparadijs op slechts een paar uur rijden afstand en dus de perfecte bestemming voor een korte vogelreis! De uiterwaarden van de prachtige Elbe zijn voor vogelaars en natuurliefhebbers een echte toplocatie. Er komen allerlei soorten voor die in ons land zeldzaam of zelfs helemaal verdwenen zijn. We gaan onder meer op zoek naar ooievaars, kraanvogels, zwarte- en rode wouwen en zeearenden. Tevens houden we onze ogen goed open voor kleurrijke vlinders, mysterieuze amfibieën en schitterende bloemen. Je verblijft in een vriendelijk pension, pal aan de uiterwaarden van deze voormalige grensrivier.

Uniek aan deze reis

  • Klassiek oer-Hollands rivierenlandschap
  • Ongerepte natuur langs voormalige IJzeren Gordijn
  • Vriendelijk hotel in natuurpark Elbufer-Wendland
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Duitsland - Elbe

De Elbe is lange tijd grensgebied geweest tussen West – en Oost Duitsland. Er heeft nauwelijks economische ontwikkeling plaatsgevonden en zo kon de regio uitgroeien tot een fantastisch natuurparadijs. Nog altijd is de Elbe een rivier van formaat! Kolken, dode rivierarmen, nevengeulen, natte hooilanden, rivierduintjes en oude ooibossen zijn bewaard gebleven. In al deze gebieden leven diverse prachtige vogels.
Paartjes kraanvogels zijn langs de Elbe druk in de weer met hun jongen. Talrijke ooievaars scharrelen hun kostje bij elkaar in de natte weilanden langs de rivier. In de top van bloeiende meidoornstruiken zit een grauwe klauwier, vergezeld van een aantal druk raspende sperwergrasmussen. We zien een geelgors op een paaltje en horen de kermisgeluiden van een spotvogel. In een bosje populieren roept een wielewaal ‘dideljo’, terwijl hoog in de lucht een zeearend gracieus overzeilt. In de uiterwaard vlak achter ons pension beleven we dit alles in nog geen half uur!
We maken tochten door de uiterwaarden van de Elbe, maar struinen ook rond in het Elbholz: een natuurlijk hardhoutooibos op de oever van de Elbe. We wandelen tussen eeuwenoude eiken, iepen en linden. Wie weet krijgen we de fluiter, de wielewaal, de zomertortel, de middelste bonte specht en met wat geluk zelfs de kleine vliegenvanger voor onze lens. Tijdens een pauze rusten we uit op de dijk met uitzicht op het glinsterende water. Ook hier is veel natuurschoon te bewonderen! Talrijke zwarte wouwen, raven en rode wouwen vliegen voorbij. Op de dijk groeien bijzondere wilde planten. Tussen de akkerklokjes, wilde peen en tripmadam ontdekken we koninginnepages. Uit de poelen achter de dijk klinkt af en toe het mysterieuze geluid van roepende roodbuikvuurpadden en andere amfibieën. De Elbe heeft het allemaal!

Dag 1

We vertrekken in de ochtend uit Nederland en rijden in een paar uur tijd naar het dorpje Gartow. Onderweg, rond een uur of twee, bezoeken we Urwald Hasbruch. Dit woud ligt in de buurt van Bremen. We hebben ongeveer twee uur de tijd om alvast onze eerste vogels te spotten. We zien mogelijk de middelste bonte specht, de appelvink, de wielewaal en de Taigaboomkruiper. Na deze excursie rijden we verder naar onze accommodatie waar we rond 18.00 uur aankomen. In het nabij gelegen restaurant gebruiken gezamenlijk het diner. Na het diner maken we rond 21.00 uur een avondwandeling in de omgeving. We zoeken onder andere naar de grauwe klauwier, de geelgors, de slechtvalk, de kraanvogel, de wielewaal en de fluiter. Misschien zien we vanavond zelfs onze eerste wouwen. Er is ook een kans om boomkikkers te vinden.

Overnachting in

Gartow

Dag 2

Na het ontbijt maken we een dagwandeling door de uiterwaarden van de Elbe. Het wemelt er letterlijk van de vogels en we hebben goede kans op het zien van de volgende soorten: de kraanvogel, de grauwe klauwier, de wielewaal, de groene specht, de zwarte wouw, de zomertaling, de dodaars, de ijsvogel en misschien zelfs de zwarte ooievaar. ‘s Middags bezoeken we het Elbholz waar dikke eiken, essen en iepen staan. Het woud is werkelijk prachtig en huisvest onder meer vele bonte vliegenvangers, fluiters, raven, nachtegalen, middelste bonte spechten en zwarte spechten. Na deze twee excursies gaan we weer terug naar het pension.

Overnachting in

Gartow

Dag 3

Na het ontbijt rijden we met de bus naar een akkerrand waar we op zoek gaan naar ortolanen. Daarna rijden we door naar de uiterwaarden bij Kaltenhof, een prachtig parklandschap met oude solitaire eiken en meidoornstruweel. We nemen een kijkje vanaf de dijk en maken daarna een wandeling door de uiterwaarden bij de voormalige spoorbrug naar Dömitz. In dit gebied hopen we de zeearend, de rode wouw, de zwarte wouw, de kleine plevier, de zomertortel, de sperwergrasmus en de kwartelkoning te spotten. Na de lunch in het veld bezoeken we het grensreservaat bij Gummern. In en bij de rietvelden hebben we grote kans op het zien van de grote karekiet, de buidelmees, het baardmannetje, de zwarte stern, de krekelzanger, de snor, het paapje, de purperreiger, de roodhalsfuut en de watersnip. We rijden vervolgens van deze wetlands in een kwartier tijd weer terug naar het pension.

Overnachting in

Gartow

Dag 4

Vandaag gaan we met de bus het pontje over de Elbe over naar het Rambower Moor. In het Rambower moor maken we een rustige wandeling. In de weilanden en wetlands rond het meer zien en / of horen we mogelijk de roerdomp, de kraanvogel, de krekelzanger, de visarend, de zeearend, de grote karekiet, de appelvink, de spotvogel en de fluiter. In de namiddag nemen we een kijkje bij de 'Wanderdüne' van Klein Schmolen, waar we een mooi uitzicht over de omgeving hebben. Na het diner maken we nog een excursie naar een gebied waar bevers voorkomen.  Na het vallen van de duisternis zijn we weer terug in ons pension voor de laatste nacht aan de boorden van de Elbe.

Overnachting in

Gartow

Dag 5

Na het ontbijt pakken we onze tassen in en verlaten we het pension. Voordat we terugreizen naar Nederland maken we nog een rondwandeling bij Laasche waar rivierduintjes en verschillende wetlands aanwezig zijn. Hier kunnen we voor de laatste keer onze soortenlijst aanvullen. We kunnen waarschijnlijk de zeearend, de zwarte stern, de zomertortel, de raaf en de grauwe klauwier bewonderen. Rond 12.00 uur vertrekt de bus richting Nederland waar we aan het eind van de middag arriveren.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in Hotel Seeblick in Gartow, een prima kleinschalig hotel direct aan het meer. Gartow is een klein dorpje in het natuurpark in het natuurpark Elbufer-Wendland, met enkele fraaie vakwerkhuizen en aan de rand een mooi slot inclusief slotpark. Slechts enkele kilometers verderop beginnen de uiterwaarden van de Elbe, waar elk jaar een paartje kraanvogels broedt.
De sfeer in de accommodatie is hartelijk en gezellig. Alle kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet en zijn ruim en sfeervol ingericht. Het hotel ligt in een natuurlijke omgeving en is daardoor een ideale uitvalsbasis om (vogel)excursies te maken. 4 nachten.

Over de maaltijden

Deze reis is op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 5. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. De lunch kun je bij het ontbijt zelf klaarmaken en deze gaat mee als lunchpakket. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt voor de lunch meestal een rustig plekje in de natuur opgezocht.
Het avondeten vind plaats in een nabij gelegen restaurant aan het meer. Elke dag is er keuze uit diverse gerechten en ook aan vegetariërs is gedacht.

Inbegrepen

• Verblijf in pension op tweepersoonskamers
• Verblijf op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 5
• Excursies zoals beschreven in het programma
• Heen- en terugreis per 32-zits touringcar 
• Alle plaatselijke transfers volgens het programma (met dezelfde touringcar)
• Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

• Vervoer van en naar de opstapplaats
• Verzekeringen
• Eventuele entrees
• Persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens de reis ligt de nadruk op het observeren van vogels en genieten van de natuur. Om dit optimaal te kunnen doen, maken we eenvoudige ontspannen wandelingen over (doorgaans) vlak terrein, die voor iedereen met een normale conditie te doen zijn. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap in de accommodatie in Gartow. Je mist dan echter de excursie op dag 1 in Hasbruch.

Omdat de busreis onderdeel is van de totale reis is helaas geen korting mogelijk bij het reizen op eigen gelegenheid. Denk er svp wel aan dit te melden bij boeking, zodat we niet voor niets staan te wachten bij de bus voor de heenreis!

Touringcar informatie

De heen- en terugreis is per comfortabele touringcar.

Busreis heenreis

Hengelo bij het NS-station: 11.00 uur
Aankomst Gartow: ca. 19.00 uur

Busreis terugreis

Vertrek Gartow: 12.00 uur
Aankomst Hengelo ca. 17.30 uur

N.B. De hier vermelde opstapplaatsen en tijden zijn onder voorbehoud. In de deelnemersbrief die je in de week voor vertrek krijgt toegezonden, vind je de dan geldende informatie.

Noord-Duitsland heeft een zeeklimaat dat sterk beïnvloedt wordt door de gematigde westenwinden van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen komen niet zo vaak voor. De gemiddelde temperatuur in Noord–Duitsland is ongeveer gelijk aan de temperatuur in Nederland. In mei ligt de gemiddelde temperatuur in het gebied rond de 20 graden. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 10 tot 12 graden. Neerslag valt in alle jaargetijden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €50,- tot €75,- voldoende.

Alle transfers ter plaatse worden uitgevoerd met een touringcar die bestuurd wordt door een Nederlandse chauffeur. We verplaatsen ons dagelijks korte stukjes met de bus naar plaatsen van waaruit we excursies en wandelingen maken. De meeste transfers zijn kort: niet langer dan een kwartier tot een half uur.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar de Elbe te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Wel verzoeken we je om bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:

• Paspoort of Europees identiteisbewijs
• Lunchpakket voor de eerste dag
• Schilmesje en lepel
• Extra handdoek
• Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen
• Verrekijker
• Rugzakje voor overdag
• Warme kleding
• Regenkleding
• Zaklamp
• (Reis-)wekker
• Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
• Veldgidsen
• Notitieboekje met potlood
• Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Eventueel: fototoestel met voldoende geheugenkaartjes en/of (dia)filmpjes
• Eventueel: telescoop
• Muggenolie
• (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
• Contant geld (ca. 50 euro)
• Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, medicijnen etc. (de reisbegeleider is in het bezit van een EHBO trommel)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
De reis met vertrek op 21-4-24 wordt begeleid door Rien Jans, de reis met vertrek op 2-6-24 door Sjoerd Schimmel.

Hoe extremer het landschap, hoe beter. Daarom is Rien als vogelaar helemaal blij in open laaglandpolders, maar is hij evengoed hoog in de bergen te vinden, waar sneeuwvinken te vinden zijn. In dat geval zit er een alpiene uitrusting in zijn rugzak en blijft de verrekijker thuis. Die verrekijker gaat overigens wel weer mee op alle lager gelegen bestemmingen. Jaren geleden ruilde Rien de journalistiek in voor zijn passie voor de natuur. Naast IVN-er en KNNV-er is hij ook actief binnen de NKBV, én als SNP reisleider voor vogel- en gewone reizen. De rode draad is de aandacht voor zowel de omgeving als de mens.
Sjoerd is sinds zijn vroege jeugdjaren het liefst buiten in de natuur waar hij zich laat verwonderen door alles wat hij ziet, met een voorliefde voor vogels, en uilen in het bijzonder. Inmiddels heeft hij als bioloog veel veldervaring in zowel binnen- als  buiteland. Dit en de verwondering deelt hij graag middels verhalen aan eenieder die onder zijn vleugels mee het veld in gaat.   

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ortolaan.jpg

Duitsland - Elbe

Vogelen in de uiterwaarden van de Elbe

Vogelreis vanuit karakteristiek pension

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.