Duitsland - Eifel, Gerolsteiner Land, 5 dagen Over Vulkanpfad en Eifelsteig: vulkanisme dichtbij huis

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Wandelen over de Eifelsteig en het Vulkanpfad op zoek naar oude vulkanische verschijnselen. Oude mineraalbronnen, prachtige rotsformaties en kratermeren staan centraal in deze reis dicht bij huis. Deze kratermeren staan in de Eifel bekend als Maaren en zijn kenmerkend voor deze wandelvakantie die start en eindigt in het vulkaanstadje Gerolstein. Onder andere sporen van Romeinen, Kelten, oude watermolens en burchten, het Kriminalhaus en café Sherlock zorgen voor de broodnodige portie cultuur onderweg.

Uniek aan deze reis

 • Even helemaal eruit voor een goede prijs
 • Goed gemarkeerde route
 • Relatief weinig hoogteverschillen
 • Vulkanen en Kratermeren
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Gerolsteiner land

In het kort ziet het programma voor het Gerolsteiner land in de Eifeler als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Gerolstein
 • Dag 2: wandeling Gerolstein - Hillesheim
 • Dag 3: wandeling Hillesheim - Steffeln 
 • Dag 4: wandeling Steffeln - Gerolstein 
 • Dag 5: rondwandeling Gerolstein, thuisreis of verlenging

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Gerolstein. Dit middelgrote stadje ligt aan het riviertje de Kyll en is het centrum van de Vulkaaneifel, ontstaan onder bescherming van de middeleeuwse Löwenburg. Gerolstein is erg bekend door de mineraalwaterbronnen, het Gerolsteiner Sprudelwasser. Hoog boven Gerolstein steken steile, honderden miljoenen jaren oude dolomietrotsen uit: de Munterley, de Hustley en de Auberg. Gerolstein is een levendige plaats, omgeven door fraaie natuur. Als je vroeg in Gerolstein aankomt, kun je er een van de bezienswaardigheden bezoeken of een korte wandeling maken over het Gerolsteiner ‘Felsenpfad’ (8,2 km) of het Gerolsteiner ‘Keltenpfad’ (8,5 km).

Overnachting in

Gerolstein

Dag 2

Vanuit het centrum van  Gerolstein wandel je langs het Spoorwegmuseum met historische locomotieven en ander treinmaterieel naar het dorpje Pelm. Over veldweggetjes gaat het dan naar het dorp Rockeskyll dat aan de voet van een van de grootste en meest complete vulkanen van de Eifel, de Rockeskyller Kopf, ligt. In deze deels afgegraven vulkaan zie je in de groevewand de prachtige opbouw ervan met fraai gekleurde as- en basaltlagen. Na de afdaling door beukenbos op de noordflank wandel je door het Kylltal over een gedeelte van de Eifelsteig naar het nog deels ommuurde en kleine historische stadscentrum van Hillesheim. Hillesheim geniet enige faam als ‘Kriminalhauptstadt’ van de Eifel, decor van vele bekende Duitse Krimi’s. 

Wandeling: 17,5 km, 360 m stijgen en 280 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Hillesheim

Dag 3

De wandelroute begint vandaag langs de mooie, rode en gelaagde zandsteenrotsen van de Birgeler Hardt, één van de vele interessante geologische natuurmonumenten uit de regio. Je wandelt door de uitgestrekte beuken- en sparrenbossen van het Hillesheimer Wald naar de dorpen Birgel en Lissendorf. Vroeger was hier het grootstse watermolencentrum van Europa, waarvan de historische Birgeler Wassermühle een fraai voorbeeld is. De wandeling gaat verder over de Möschelberg, een prachtig beschermd natuurgebied begroeid met schraal kalkgrasland en een bloemenrijke vegetatie. Vervolgens wandel je door het uitgestrekte Lissendorfer Kammerwald en door de velden naar de hooggelegen bedevaartkapel ‘Wahlhausen’. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Tenslotte daal je af langs een wegje met kruiswegstaties naar het dorpje Steffeln. 

Wandeling: 19 km, 335 m stijgen en 290 m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Steffeln

Dag 4

Na een uitgebreid ontbijt wandel je door de velden over meest onverharde landweggetjes langs verschillende vulkanische verschijnselen naar Gerolstein. Eerst kom je door de Steffelner Vulkangarten, waar je in de wanden van de oude steengroeve de opbouw van de vulkaan nog goed kunt zien. Vervolgens kom je langs de Steffelner Drees, een ‘Mineralquelle’, en het kleine idyllisch gelegen Eichholzmaar. Onderweg naar het dorpje Roth word je zomaar verrast door de restanten van een Romeinse boerderij, een ‘villa rustica’. Na Roth gaat de wandeling omhoog naar de ‘Rother Kopf’ (568 m), een typische basaltvulkaan. Vanaf het uitzichtpunt op de top heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Na een fraaie afdaling kom je langs de Gerolsteiner Stausee en wandel je over de Auberg omlaag het Eifelstadje in. 

Wandeling: 18 km, 290 m stijgen en 420 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Gerolstein

Dag 5

Voor je naar huis gaat, kun je vandaag nog kiezen uit twee korte rondwandelingen rond Gerolstein, het Gerolsteiner Keltenpfad en/of het Gerolsteiner Felsenpfad. Door beide te combineren wandel je over de ‘Gerolstein-Acht’. Via het Keltenpfad loop je over de Heiligenstein (506 m) naar de top van de Dietzenley (617 m), waarop zich ca. 2500 jaar geleden een ommuurd Keltisch ringfort stond en nu een uitzichttoren. Via het Felsenpfad wandel je over de honderden miljoenen jaren oude Gerolsteiner Dolomiten langs een Romeinse tempel, voor een evt. bezoek aan het Adler- und Wolfspark en de Kasselburg, langs de Geoacker en door de Papenkaul. Ook gaat de wandeling langs de 30 m diepe Buchenloch-grot waar in de laatste IJstijd al mensen woonden en heeft als prachtige afsluiting de Panoramablick op de Munterley (481 m). Terug in Gerolstein ga je huiswaarts of je kunt een extra nacht bijboeken voor een rustige afsluiting van deze wandelreis. 

Keltenpfad: 8,5 km, 260 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.
Felsenpfad: 9 km, 270 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in kleinschalige, goede hotels en pensions (niveau 3*), typisch voor de streek. Alle kamers zijn comfortabel ingericht met een goede badkamer.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht er een stevig Duits ontbijt op je. In Steffeln is het diner inclusief. Op de andere locaties kun je soms  á la carte dineren in het hotel, maar je kunt ook in de plaatsjes zelf in goede eetgelegenheden het avondeten gebruiken. Tegen betaling kun je een lunchpakket voor de volgende dag meekrijgen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • avondeten in Steffeln
 • bagagevervoer op dag 2,3 en 4  (1 stuk max. 20 kg)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers met openbaar vervoer
 • lunches
 • overige diners
 • meer dan 1 stuk bagage
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax)
 • toeslag bij meer dan 1 stuk bagage voor bagagevervoer

Over de activiteiten

De totale lengte van de wandeltocht in het Gerolsteiner land bedraagt ongeveer 72 kilometer, verdeeld over vier wandeletappes. De hoogteverschillen blijven beperkt, maar af en toe kom je een steiler klimmetje tegen. De route voert door een afwisselend heuvellandschap van dichte bossen, weilanden, gesteentes en vulkanen. Je loopt over landwegen, bospaden en rond de dorpjes over asfaltweggetjes.

Geschikt voor kinderen

Dichtbij en eens wat anders dan een huisje in de Ardennen. Genoeg afwisseling tijdens wandelingen door de eerste 'echte' bergen buiten Nederland stimuleert sportievere kinderen vanaf ca. 8 jaar om aan de wandel te gaan. Rondom de plaatsen zijn ook voldoende interessante activiteiten voor kinderen tijdens een extra dag.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Gerolstein is ca. 305 km. Je kunt de auto gratis parkeren bij het eerste hotel waar het arrangement ook eindigt.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Gerolstein     08:08 - 13:02 1
Gerolstein – Amsterdam CS 16:56 - 21:58  1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Je kunt dit arrangement starten van 1 jan t/m 31 dec. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars-) weekend of vakantieperiode wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Gerolsteiner land ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Vulkanische Maar wandelvakantie Duitsland

Duitsland - Eifel, Gerolsteiner Land

Over Vulkanpfad en Eifelsteig: vulkanisme dichtbij huis

Wandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.