Duitsland - Eifel, Ahrtal, 6 dagen Volg de Ahrsteig over Duitse wijnbergen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

In het noordelijkste wijngebied van Duitsland volgen we een ideale mix van langeafstandswandelpaden: van Rotweinwanderweg tot Ahrsteig, Ville-Eifelweg en Ahrtalweg. Zo krijg je de mooiste uithoeken van deze bijzondere vallei te zien. Het microklimaat in de lieflijke, maar tegelijkertijd ruige, vallei van de Ahr zorgt ervoor dat er op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. De mooi gelegen wijnstadjes Altenahr en Ahrweiler zijn beroemd vanwege de heerlijke rode Spätburgunder. Oude burchten sieren rotsige kammen met een Teufelsloch en een Teufelsley, terwijl de Ahr zich met grote meanders door dit deel van de Eifel richting Rijn slingert.

Uniek aan deze reis

 • Mooie wijnen
 • Net over de grens
 • Ontspannen wandelen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Alternatieven voor de Eifelsteig

De Eifelsteig is één van de bekendste wandelroutes van Duitsland. De Eifel heeft echter nog zoveel meer moois te bieden. Bekijk nu onze vijf alternatieven

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Ahrtal

De Ahr heeft in het vierhonderd miljoen jaar oude leigesteente een diepe vallei uitgesleten. Hoewel de middeleeuwse burchten op steile rotspieken het beeld van wrede veldslagen verraden, is dit het domein van Bacchus, god van de wijn. Deze machtige wijnstreek nabij Bonn en Keulen produceert ieder jaar weer miljoenen druiven om ze in het najaar te verwerken tot een heerlijke Spätburgunder.

Het microklimaat in de lieflijke vallei van de Ahr zorgt ervoor dat er zo noordelijk op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. Geen wonder dat een deel van de wandelroute de Rotweinwanderweg wordt genoemd. Deze slingert hoog boven het Ahrtal tussen de druivenranken door en verbindt afwisselend bossen en idyllisch gelegen dorpen als Altenahr en Ahrweiler met elkaar.

Helaas zijn nog steeds de dramatische gevolgen van de watersnood van juli 2021 te zien; het herstel vordert slechts langzaam. Wij bieden toch met overtuiging deze wandelreis aan omdat de wandelingen nog steeds prachtig zijn en we zo ook de plaatselijke bevolking en horeca kunnen ondersteunen.

Dag 1

Aankomst in het 1100 jaar oude stadje Ahrweiler. Daar kun je het Ursulinenklooster bezoeken, het Ahrgaumuseum of de onlangs ontdekte restanten van een Romeinse villa uit de tweede eeuw. Ook leuk is een wandeling naar het Kurpark van Bad Neuenahr-Ahrweiler. Als je al wilt wandelen, kan dat door de korte wandelvariant die beschreven is bij dag 2 te volgen.

Overnachting in

Ahrweiler

Dag 2

Vandaag is er tijd om het fraaie centrum van Ahrweiler te verkennen en maak je een fraaie rondwandeling over de dalhellingen bij Ahrweiler. Prachtige uitzichten op het stadje en het bijbehorende kuuroord. Je maakt deze dag kennis met diverse facetten die het wandelen in het Ahrdal zo leuk maken: een mooi stadje, wijnhellingen, diep ingesneden beekdalen en fraaie uitzichten. Er is keuze uit een kortere wandeling ten noorden van Ahrweiler en een langere rondwandeling ten zuiden van Ahrweiler door het mooie Wingsbachtal.
Wandelingen: 10 km, 180 m stijgen en dalen, ca. 3 uur lopen of 14 km, 380 m stijgen en dalen, ca. 5 uur lopen.

 

Overnachting in

Ahrweiler

Dag 3

Vandaag wacht je een pittige tocht. Je volgt een deel van de fraai aangelegde Rotweinwanderweg, naar Altenahr. De route voert door het grootste aaneengesloten ‘rode-wijngebied’ van Duitsland: de Spätburgunder, die al eeuwen lang gemaakt wordt van Pinot Noir-druiven. In Walporzheim staat het oudste wijnhuis van het Ahrdal, uit de dertiende eeuw. Je wandelt deels hoog over de flanken van de vallei, tussen de wijngaarden, dan weer onderin het dal langs vriendelijke wijndorpjes als Dernau en Mayschoss. De wandeling eindigt in het historische stadje Altenahr, aan de voet van de middeleeuwse Burg Are, gelegen op een rots die meer dan honderd meter steil uit het dal omhoog rijst.
Wandeling: 18 km, 520 m stijgen en 450 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Altenahr

Dag 4

Je kunt in Altenahr nog de romaanse parochiekerk bezoeken, voordat je het Ahrtal iets verder stroomopwaarts volgt en afslaat naar het 'romantische' Sahrbachtal. Behalve het fraaie beekdal zelf vormen de burcht Kreuzberg, sporen van mijnbouw bij de 'Gretelstollen' en prachtige vergezichten richting het Siebengebirge hoogtepunten van de wandeling.
Wandeling: 16,5 km, 360 m stijgen en dalen, ca. 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Altenahr

Dag 5

Na het ontbijt is er een transfer naar (de omgeving van) Insul; er zijn twee mogelijke startpunten. Vanaf daar stijg je naar het zacht glooiende Eifel-plateau en wandel je over de Ahrsteig langs boerderijen, weilanden en bossen naar het dorp Kreuzberg. Onderweg stijg je twee keer naar een hoogte die mooie uitzichten garandeert. In het voorjaar zie je hier een uitbundige bloemenrijkdom, in de herfst zijn de bossen prachtig van kleur en in de winter zijn de hoogste heuvels vaak bedekt met een laagje sneeuw. Vanaf Kreuzberg kun je per bus, makkelijk langs de Ahr of wat uitdagender via een laatste stukje Ahrsteig naar Altenahr. Het laatste stuk Ahrsteig tot Altenahr over een steile en grillige kwarstietkam is het fraaist, met uitzichten links en rechts en een bijzonder doorkijkje in het 'Teufelsloch'. 

Wandeling: 16 tot 21,5 km, 440 tot 640 m stijgen en 480 tot 680 m dalen, 6 tot 7 uur lopen, afhankelijk van gekozen alternatief.

Overnachting in

Altenahr

Dag 6

Na het ontbijt eindigt je arrangement. Wellicht is er nog even tijd voor een laatste bezoekje aan Ahrweiler, voor je afscheid van het Ahrtal neemt.

NB Programma

Het Ahrtal is zomer 2021 zwaar getroffen door overstromingen met verlies aan mensenlevens en vooral ook veel schade als gevolg. Tijdens deze reis zul je zeker nog met enkele gevolgen van deze noodlottige watervloed geconfronteerd worden. Met name in Altenahr zijn diverse gebouwen nog in de herstelfase. Horeca en winkels hebben voorzichtig weer wat deuren geopend, maar het herstel gaat nog door. Het gepresenteerde programma is samengesteld op basis van de stand van zaken per juni 2024. 

Er kunnen zich lopende het jaar veranderingen voordoen, die we helaas niet allemaal bij kunnen houden. Mocht je deze onderweg tegenkomen, dan stellen wij het zeer op prijs als je deze aan ons doorgeeft.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede en sfeervolle hotels in het oude centrum van Ahrweiler en met uitzicht op de Ahr in Altenahr. De hotels worden al jarenlang door de huidige families gerund en dat vind je terug in de familiaire sfeer en gemoedelijkheid.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden. Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt door de hotels verzorgd. Lunchinkopen kun je in Ahrweiler doen. In Altenahr zijn momenteel geen winkels voor lunchinkopen (meer). Je kunt in het hotel vragen een lunchpakket te maken (betaling ter plekke). ‘s Avonds kun je in het hotel of in een van de restaurants in de stadjes dineren. In Ahrweiler vind je meerdere restaurants, waarvan enkele zeer goede. In Altenahr dineer je prima bij het hotel. Natuurlijk moet je de uitstekende lokale rode Spätburgunder proeven.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3
 • transfer naar Insul op dag 5
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen)

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens dit arrangement zijn stevig te noemen. De tocht voert door heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden bospaden en onverharde landweggetjes (sommige paden zijn wat verwilderd). Tijdens regenachtig weer kunnen de bospaden flink modderig worden. Dagelijks wachten je meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen, de vallei in of uit.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Zowel Ahrweiler als Altenahr lenen zich uitstekend voor een rustdag, omdat er vanuit beide plaatsjes nog extra wandelingen mogelijk zijn.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ahrweiler is ca. 300 km.

We raden aan om de auto in Altenahr te parkeren, bij het hotel waar je op dag 3 t/m 5 verblijft. Per bus terug naar Ahrweiler. De laatste dag reis je terug vanaf Altenahr.

Trein informatie

De eerste accommodatie is goed te voet bereikbaar vanaf station Ahrweiler.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Ahrweiler    09:08 - 13:58 2
Rheinbach* – Amsterdam CS    16:09 - 20:44 2

* Van  Altenahr naar Rheinbach reis je per bus, bus 840: 15.14-15.53 

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van medio maart t/m 31 dec. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een voorjaars- of najaarsweekend wilt boeken. Dit laatste vanwege de wijn-oogstfeesten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Niet alle standaard accommodaties accepteren huisdieren, dus dienen we een alternatief te reserveren indien u met uw hond reist. Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. U dient verder altijd een hondenkussen/deken mee te nemen.

 

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ahrtal.jpg

Duitsland - Eifel, Ahrtal

Volg de Ahrsteig over Duitse wijnbergen

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.