Duitsland Allgau lichte wandelvakantie

Duitsland - Allgäu, 5 dagen Lichte wandelingen aan de Alpenrand

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit hotel

Tijdens deze bijzondere wandelvakantie aan de voet van de Alpen maak je lichte wandelingen vanuit het historische stadje Füssen, aan de voet van de Beierse Alpen. Meren, bossen en prachtige bergmassieven vormen het decor voor beroemde paleizen, kerken en kloosters. Vergaap je op lichte dagwandelingen aan de buitenissige creaties van koning Ludwig de Waanzinnige, met als hoogtepunt Schloss Neuschwanstein behoren tot de beroemdste Duitse attracties.

Je overnacht in een comfortabel familiehotel in het historisch centrum van het mooie Füssen.

Uniek aan deze reis

 • Historisch Füssen
 • Hotel Füssen op loopafstand centrum
 • Monumentale kastelen
 • Wandelen aan de voet van de Alpen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Allgäu

In het zuiden van Duitsland, op de grens met Oostenrijk en aan de voet van de hoog oprijzende Alpen, ligt het historische stadjein het centrum van de 'Königswinkel'. In dit fraaie gebied heeft Ludwig, de zoon van Koning Maximiliaan, in de negentiende eeuw enkele bijzondere bouwwerken laten verrijzen. Ludwig was een aantrekkelijke jongeman, werd al jong koning en was populair bij zijn onderdanen, maar bleek dit leven niet aan te kunnen. Ludwig trok zich terug in zijn romantische fantasiewereld, werd krankzinnig verklaard en afgezet. Schloss Neuschwanstein, zijn ultieme fantasiekasteel, was nog niet af toen hij op mysterieuze wijze verdronk in kniediep water.

Je maakt vanuit Füssen lichte wandelingen en gaat in de voetsporen van König Ludwig op zoek naar twee van zijn paleizen: Hohenschwangau en Neuschwanstein. Daarnaast kun je de beroemde Wieskirche bezoeken, schitterend gelegen in het groene heuvelland.

Verblijf in een heerlijk en sfeervol hotel in Füssen, een goed behouden en gezellige kleine stad met een lange geschiedenis, gelegen aan een belangrijke handelsroute door de Alpen.

Dag 1

Aankomst in Füssen. Ben je vroeg, dan is een prachtige rondwandeling te maken vanuit Steingaden naar de Wieskirche. Deze fraaie barokkerk, midden in de weilanden, is een bekende bedevaartsplaats.

Wandeling: 10 km, 140 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 2

Vanuit Füssen maak je een rondwandeling via de Lechfall naar de fraai op een beboste heuvelrug gelegen Alatsee. Onderweg volg je het water van de Faulenbach stroomopwaarts via de Mittelsee en de Obersee.

De terugweg gaat over een hoger gelegen bosweg, met hier en daar mooie uitzichten over het gebergte. 

Wandeling: 13 km, 250 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 3

Via de Kalvarienberg en de Schwansee loop je vanuit Füssen over een stil weggetje naar de Königsschlösser. Je nadert Schloss Hohenschwangau van de mooiste kant en zet de wandeling voort naar het iets verder gelegen sprookjeskasteel Neuschwanstein. Afhankelijk van de tijd die je in en rond de kastelen doorbrengt, keer je te voet of per bus terug naar Füssen.

Wandeling: 13 km, 290 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Tip: als je echt veel tijd voor de kastelen wilt, raden we aan de wandeling met kasteelbezoek op aparte dagen te plannen, en dus een extra overnachting te boeken.

Overnachting in

Füssen

Dag 4

Je neemt de boot over de Forggensee naar Rosshaupten of je reist per bus. De Forggensee is schitterend gelegen aan de voet van de Alpen: vanaf de boot heb je een fraai uitzicht op de toppen van het Ammergebirge. Buiten de zomermaanden vaart de boot niet en reis je altijd per taxi of bus.

De wandeling leidt je van Rosshaupten, over de heuvels bij Ussenburg, naar de Faulersee, en verder naar het plaatsje Hopfen, gelegen aan de Hopfensee. Hier kun je besluiten of je op de bus stapt of ontspannen verder wandelt tot in Füssen. Ga je per boot, dan is de wandeling vanaf de aanlegsteiger ca. 4 km langer, langs de oevers van het meer.

Wandeling: 8 of 12,5 km, 110 of 125 m stijgen en dalen, 3,5 of 5 uur (= excl aanloop vanaf de aanlegsteiger/bushalte, daar komt nog max. 3 km bij).

Overnachting in

Füssen

Dag 5

Het arrangement eindigt na het ontbijt.

Een extra overnachting is een goede optie als je nog niet bent toegekomen aan de bij dag 1 beschreven wandeling. Of als je meer tijd wilt inruimen om de bijzondere kastelen te bezichtigen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Füssen verblijf je in een prima, rustig gelegen familiehotel met een mooie tuin. De kamers zijn ruim en comfortabel en het hotel heeft een prima keuken. Via de Ludwig Promenade, een wandel-fietspad met zicht op de bergen en Schloss Neuschwanstein, loop je in 15 minuten naar de historische binnenstad.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het uitgebreide ontbijtbuffet wordt elke dag door het hotel verzorgd. Het avondeten is in Füssen de eerste twee avonden inbegrepen, het hotel heeft een prima restaurant. De andere avonden kun je zelf een restaurant naar keuze uitzoeken. De lunchpakketten koop je zelf in de verblijfplaatsen; soms is het ook mogelijk onderweg in een Gasthof te lunchen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • toeristenbelasting Füssen
 • 2 diners, tijdens de eerste twee avonden in Füssen
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • lokale transfers met bus en trein (ca. 10 euro)
 • boottocht (ca. 10 euro)
 • entrees (ca. 10 euro per kasteel/slot)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt niet al te lange wandelingen aan de voet van de Alpen. De paden zijn goed (soms verhard). Om de actieradius te vergroten is er op enkele dagen een transfer met bus, trein of boot nodig.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement extra (rust)dagen boeken. In en rondom Füssen is veel te zien en te doen. Er worden verscheidene gegidste stadswandelingen georganiseerd, bijvoorbeeld met het thema muziek (Füssen is bekend als stad van viool- en orgelbouwers). Verder is er een fraai historisch museum in een oud klooster gevestigd. Zie ook www.stadt-fuessen.de

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Füssen is ca. 800 km. Bij het hotel is gratis parkeerruimte voor gasten.

Treinschema

Het station van Füssen is (afhankelijk van welk hotel) op loopafstand gelegen. Ook een taxi is altijd mogelijk.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Füssen    09:06 - 19:55   3
Füssen – Amsterdam CS 08:05 - 19:05 4

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van half april tot eind oktober. Vooral voor de maand september zul je vroeg moeten reserveren.
De kastelen rond Füssen behoren tot de grootste toeristische attracties van Duitsland en in het hoogseizoen worden ze druk bezocht. Tijdens de wandelingen zul je van deze drukte overigens weinig last hebben.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Allgäu ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Nadere informatie over de Königsschlösser kun je vinden op de websites : www.neuschwanstein.de, www.hohenschwangau.de

Mogelijk betaal je ter plekke een bedrag van 5 tot 8 euro voor de overnachting van je huisdier.

Graag willen we je wijzen op het volgende:

Tot nader order is het bezoek aan de Königschlösser na openstelling met beperkte capaciteit: boek je tickets tijdig online: https://shop.ticket-center-hohenschwangau.de/

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

schloss_neuschwanstein.jpg

Duitsland - Allgäu

Lichte wandelingen aan de Alpenrand

Lichte wandelvakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.