Costa Rica - Vogelreis, 16 dagen tirannen, quetzals en geelvleugelara’s

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis met verblijf in hotels

Of je nu een ‘casual birder’ of een fervente ‘twitcher’ bent: het aanzien van kleurrijke toekans, de sierlijke quetzal en de schichtige flitsen van kolibries zullen je niet onbewogen laten. Met deze vogelreis ontdek je de enorme biodiversiteit die Costa Rica bezit, mede dankzij het goede beheer van nationale parken. De reis voert ons van de vochtige regenwoudvegetatie van de Caraïbische laaglanden tot aan de dorre weilanden en savannes van het Guanacaste gebied. Je bezoekt verder de Ramsar-site Parque Nacional Palo Verde, het Parque Nacional Carara en het La Selva biologisch station. 

Na deze reis kijk je terug op een onvergetelijke natuurervaring! Naast de vele vogels geniet je van apen, kleurrijke kikkers, neusbeertjes, bromelia’s, azuurblauwe Morpho-vlinders, parasolmieren, leguanen maar ook boomvarens en ondoordringbare bamboebossen.  De in Costa Rica woonachtige Belgische bioloog en vogelexpert Pieter Westra begeleidt deze SNP-vogelreis al jaren.

 

 

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding lokale vogelgids Pieter Westra
 • Costa Rica: land met de meeste vogelsoorten per km2
 • Grote variatie in habitats
 • Kans op ca. 350 vogelsoorten waar te nemen!
 • Kleurrijke tangara's en kolibries én de fantastische quetzal
 • Tot 6 soorten toekans
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Costa Rica - Vogelreis

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst wordt de groep verwelkomd door de Nederlandstalige reisleider Pieter Westra. We rijden naar een comfortabel hotel op slechts 10 minuten gelegen vanaf de luchthaven. Wifi is gratis, altijd handig om even met familie of vrienden contact te hebben dat je reis in Costa Rica van start gaat!

Overnachting in

San José

Dag 2

Via de bulderende watervallen en het dichte nevelwoud van Varablanca komen we stilaan in de Caraïbische laaglanden terecht. Onderweg stoppen we in een wegrestaurantje in Cinchona waar we verwend worden door een 8-tal kolibriesoorten die zich makkelijk laten zien aan de suikerfeeders. Hier maken we o.a. kans op de endemische Coppery-headed Emerald, enkel voorkomend in Costa Rica en nergens anders ter wereld! Daarnaast zijn er ook bananenfeeders die kleurrijke tangara’s aantrekken en soms zelfs de Emerald Toucanet of Red-headed Barbet. Vervolgens wandelen we een eindje langs de weg naar La Virgen de Socorro die zich een weg baant door prachtig regenwoud waar we op zoek kunnen gaan naar bijzondere soorten zoals Black-and-yellow Tanager, Emerald Tanager, Broad-billed Motmot en White Hawk.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui

Dag 3

’s Morgens worden we gewekt door de brulapen die bij het eerste zonlicht ontwaken, gevolgd door het gekwetter van luidruchtige papegaaien en Oropendola’s. We hebben vandaag de hele dag om de biodiverse regio uit te kammen en maken kans op tot drie soorten toekans (de Collared Aracari, de Chestnut-mandibled Toucan en de Keel-billed Toucan), de met uitsterven bedeigde Buffon’s Ara, de Tinamous, de bizarre Crested Guan en de Sunbittern. Optioneel kan er een bezoek gebracht worden aan het La Selva biologisch station, één van ‘s lands beste plekken voor vogelobservatie. Meer dan 400 vogelsoorten werden hier reeds waargenomen. Daarnaast is deze unieke plek ook goed voor de observatie van enkele typische regenwoudzoogdieren zoals de Collared Pecarry (soort wijntje), de 3-toed Sloth en de Tyara (wezelachtig roofdier). Anderzijds kan ook optioneel een organische cacaoplantage worden bezocht en voor de avonturiers behoort een rafting-trip tot de mogelijkheden.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiqui

Dag 4

Onderweg naar onze volgende bestemmingen kijken we uit naar enkele roofvogels zoals de Laughing Falcon of lachvalk, Amerikaanse grijze wouw en grijze Havik. Tegen de middag komen we aan in het gezellige dorpje La Fortuna met op de achtergrond de geometrisch perfecte kegel van de Arenal vulkaan. Hier kunnen we optioneel de erg actieve vruchtenfeeders bezoeken bij Bogarin waar Yellow-throated Euphonia, Orange-chinned Parakeet en White-throated Crake heel dichtbij waar te nemen en te fotograferen zijn. Vanaf de wandelpaden zien we vaak luiaards en de zeldzame Keel-billed Motmot. We verblijven de komende dagen in een erg afgelegen lodge omgeven door regenwoud en een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Bij de vruchtenfeeders kunnen we enkele bijzondere soorten van zeer dichtbij waarnemen zoals de bizarre Bruine Hokko, Montezuma Oropendola en enkele kleurrijke tangara’s.

Overnachting in

nabij La Fortuna

Dag 5

Het nabijgelegen regenwoud trekt heel wat interessante soorten aan zoals de Crimson-fronted Parakeet, de Red-lored Parrot en de Black-cowled Oriole. Vandaag kan er optioneel deelgenomen worden aan een unieke wandeling, gedeeltelijk door de toppen van de bomen van het regenwoud. Via lange hangbruggen komen we in de boomkruinen terecht wat ons toelaat de fauna en flora van de bovenste etages van het bos te bestuderen. Daarnaast levert dit mooi vergezichten op van de Arenal vulkaan en de omgeving. Opnieuw is dit een zeer interessant gebied voor vogels en tot de mogelijkheden behoren o.a. de zeldzame Keel-billed Motmot, de Spotted Antbird en kleurrijke tanagers zoals de Black-and-yellow Tanager en de Emerald Tanager. Optioneel kan je ’s avonds enkele natuurlijke warmwaterbronnen bezoeken: de ideale manier om de dag relaxed af te sluiten.

Overnachting in

nabij La Fortuna

Dag 6

Via een mooie route met prachtige uitzichten op het Arenal stuwmeer en de vulkaan verlaten we de Caraïbische laaglanden en komen we plots van het ene moment op de andere in een heel ander landschap terecht. De vochtige regenwoudvegetatie maakt plaats voor dorre weilanden en savannes van het Guanacaste gebied: de droogste streek van Costa Rica. We verblijven in een eenvoudige lodge met uitzicht op zee, waar we verwend worden met prachtige vogels: de Turqoise-browed  Motmot, de Black-headed Trogon, de Rufous-naped Wren, de Spote-breasted Oriole, en nog veel meer. In de namiddag nemen we een kijkje rond enkele zoutbekkens waar we op zoek gaan naar strandlopers en andere watervogels zoals de White Ibis, de Great en Snowy Egret, de Tricolored, de Little Blue Heron en nog veel meer.

Overnachting in

Abangaritos - Haciënda La Ensenada

Dag 7

's Morgens bij het ontbijt worden we vergezeld van de spectaculaire White-throated Magpie-Jays, die als je niet uitkijkt met de helft van je ontbijt gaan vliegen! Vandaag bestaat de mogelijkheid om optioneel een bezoek te brengen aan het gebied van Hacienda San Joaquin. Hier bezoeken we een mooi stuk tropisch droog bos, waar we o.a. kunnen kennismaken met één van de mooiste vogels van Costa Rica: de Long-tailed Manakin. Vervolgens trekken we naar een moerasgebied waar het wemelt van de watervogels. De ideale plek om de gigantische Jabirú, de Limpkin en de Roseatte Spoonbill te spotten. Een andere optie is een boottochtje door Parque Nacional Palo Verde; dit is één van de grootste wetland van Centraal-Amerika en door zijn belang als rustplaats voor doortrekkende watervogels uitgeroepen als RAMSAR site.

Overnachting in

Abangaritos - Haciënda La Ensenada

Dag 8

We trekken verder zuidwaarts en via de Inter-Amerikaanse snelweg komen we in het gebied rond het Carara National Park, een biologisch zeer uniek gebied. Het is één van de laatste beschermde overgangswouden in Costa Rica, gelegen tussen droog tropisch bos in het noordwesten en het tropisch regenwoud in het zuidoosten. Invloeden van beide ecosystemen zorgen in Carara voor een zeer interessante soortenmix. Daarnaast is dit één van de laatste gebieden in Costa Rica met een nog gezonde populatie Scarlet Macaws. Deze knalrode ara's zijn regelmatig te zien in lawaaierige groepjes in de wilde amandelbomen die de kust omzomen of in de nabijgelegen mangroves. In de namiddag gaan we een kijkje nemen bij de Tarcoles brug. Van deze grote brug kunnen we krokdillen zien liggen, zonnebadend op de zanderige oever van de Tarcoles rivier. Daarnaast zijn hier vaak heel wat watervogels te zien en met wat geluk pikken we enkele koppeltjes Scarlet macaws mee. Tegen de schemering is dit de ideale plek om de nerveuze vlucht van Lesser Nighthawks te bewonderen.

Overnachting in

nabij Carara National Park

Dag 9

Een bezoek aan het Carara National Park kan niet ontbreken in een vogelreis naar Costa Rica en staat garant voor een productieve vogeldag met heel wat soorten. Lokale specialiteiten van Carara zijn de endemische Baird’s Trogon, de Fiery-billed Aracari, de Streak-chested Antpitta, de Orange-collared Manakin en de Rufous-tailed Jacamar. Het woud van Carara is ook een magneet voor andere dieren, en regelmatig worden hier slingerapen, brulapen en kapucijnapen aangetroffen. Ook agouti’s (of goudhaas) en drie-tenige luiaards zijn hier te vinden, en met wat geluk treffen we zelfs een miereneter.

's Middags kunnen we een bezoek brengen aan de monding van de Tarcoles rivier, waar het krioelt van de Magnificent Fregatbirds, Brown Pelicans en verschillende soorten meeuwen. Optioneel kan er een boottochtje gemaakt worden door de mangroves op de Tarcoles rivier. Dit is een prachtige tour waarbij heel wat watervogels aan bod komen, waaronder vijf soorten ijsvogels en enkele typische mangrove-vogels zoals de Mangrove Warbler, de Mangrove Vireo, de Mangrove Cuckoo en de endemische Mangrove Hummingbird. Onze ervaren kapitein loodst de boot geruisloos steeds dichterbij de vogels, zodanig dat mooie foto’s kunnen worden gemaakt.

Overnachting in

nabij Carara National Park

Dag 10

Een extra dag in de buurt van Parque Nacional is geen overbodige luxe als je van vogels houdt. We bieden vandaag een mooie excursie aan in Orotina met een lokale gids die op de hoogte is van de slaapplaats van enkele uilen soorten. Zo maken we kans op de piepkleine Brazilaanse Dwerguil, de Zwarte-witte Bosuil en de erg goed gecamoufleerde Mangrove Schreeuwuil. Daarnaast levert deze excursie vaak ook een heel leuke 'bijvangst' op met o.a. Caraïbische Griel, Amerikaanse Torenvalk en kleurrijke papegaaitjes zoals de Witvoorhoofd amazone en de Ivooraratinga.

Overnachting in

nabij Carara National Park

Dag 11

Vandaag rijden we langs de zuidkust grenzend aan de Grote Oceaan naar de Hacienda Barú Lodge. Deze eco-lodge heeft een trackrecord ten aanzien van natuurbehoud. De inspanningen om natuurlijke habitats in de wijde omgeving te herstellen werd in 1995 bekroond door de 330 hectare waaruit de Hacienda Barú Lodge bestaat tot een National Wildlife Refuge te verklaren. De eens grazige weiden worden weer door secundair regenwoud ingenomen waardoor stukken oorspronkelijke primaire tropisch regenwouid weer met elkaar zijn verbonden. Dit is essentieel wil je de natuurlijke migratie van diersoorten in stand houden. Op en rondom de lodge maken we natuurlijk een vogelobservatie. 's Avonds wordt er gedineerd in het restaurant van de lodge, alle tijd om de mooiste belevenissen van de dag met elkaar te delen.

Overnachting in

nabij Dominical

Dag 12

Vandaag hebben we de hele dag de tijd om de mooie en biodiverse streek rond Dominical en Uvita te verkennen. We maken weer een regenwoudwandeling door het Hacienda Barú regenwoudreservaat, waar we buiten heel wat vogels zullen tegenkomen zoals Fiery-billed Aracari en de endemische Spot-crowned Euphonia. Ook luiaarden en kapucijnaapjes kun je verwachten. Daarnaast kan men door het regenwoud naar een prachtig verlaten strand wandelen bezaaid met kokospalmen. Verder zal er voor de liefhebbers ook de mogelijkheid bestaan om even lekker te relaxen aan het zwembad of vanuit een luie stoel voor de lodge en te genieten van de overweldigende natuur rondom. Je hoeft maar de deur open te doen van je kamer en je zit meteen midden in de natuur.

Overnachting in

nabij Dominical

Dag 13

Vandaag trekken we de endemen-rijke Talamanca bergen in en verandert de omgeving opnieuw drastisch. Naarmate we stijgen komen we steeds meer het nevelwoud in, en vervolgens, rond 3000 m zelfs boven de boomgrens. De natuurlijke vegetatie die hier ontstaat, de zogenaamde paramó, huisvest enkele unieke planten en dieren. We maken een korte wandeling in dit bizarre gebied en gaan op zoek naar de Volcano Junco, de Volcano Hummingbird (ja zelfs op deze hoogte komen deze miniatuurvogeltjes voor!) en de Large-footed Finch. Onze eindbestemming is de idyllische vallei van de Savegre rivier. We verblijven in een mooie afgelegen lodge aan de rand van het nevelwoud. De bloemrijke tuinen en suikerfeeders van het hotel trekken heel wat kleurrijke kolibries aan die tot op 1 m kunnen worden benaderd. Ideaal voor de natuurfotografen!

Overnachting in

Nevelwoud - Savegre vallei - Savegre Hotel Natural Reserve & Spa

Dag 14

San Gerardo de Dota is de beste plek in het land voor de observatie van de Resplendent Quetzal: volgens velen de mooiste vogel van het westelijk halfrond. Het mannetje van deze prachtige rood-groene vogel heeft een staart van wel 1 meter lang die sierlijk achter hem aanzweeft in de vlucht. De Quetzals zijn steeds te vinden in de buurt van hun lievelingsvoedsel: wilde avocadobomen, waarvan er heel wat zijn in dit gebied, waardoor het hele jaar door de Quetzal hier te vinden is. Naast de Quetzal zijn hier ook heel wat andere soorten te vinden. De meeste endemische soorten, enkele voorkomend in Costa Rica en het westelijk gedeelte van buurland Panama zoals de Collared Redstart, de Yellow-thighed Finch, de kleurrijke Golden-browed Chlorophonia, de Slaty Flowerpiercer, de Spangle-cheeked Tanager en de Tufted Flycatcher zijn hier te zien. Optioneel kunnen we in de middag een prachtige wandeling maken door een oud eikenbos waar we met een 4 x 4 naar toe worden gebracht. We treffen hier een waar sprookjesbos aan met oude bomen beladen met baardmossen en andere epifyten. We gaan op zoek naar lokale bijzonderheden zoals de Ruddy Treerunner, Spotted Woodquail, en met wat geluk zelfs de  Costarican Pygmee-owl, een schattig dwerguiltje. We verblijven twee nachten in de Savegre vallei.

Overnachting in

Savegre vallei - Savegre Hotel Natural Reserve & Spa

Dag 15-16

Met een transfer rijden we naar het vliegveld en nemen we afscheid van de gids en chauffeur. De aankomst in Nederland is de volgende dag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De keuze voor de accommodaties tijdens deze reis is gemaakt in de eerste plaats op basis van de natuurbeleving die het hotel of de lodge biedt in zijn directe omgeving of de nabijheid van een leuk natuurgebied, een rustige locatie, de aanwezigheid van "feeders", wandelpaden evenals de makkelijke toegang tot het regenwoud en het nevelwoud. Ook op kleine details is gelet zoals de mogelijkheid om ’s morgensvroeg verse koffie te drinken, een vroeg ontbijt te krijgen om op die manier het maximale te halen uit de momenten met de hoogste vogel-activiteit. Alle accommodaties beschikken over tweepersoons kamers en een eenpersoonskamer indien je deze hebt geboekt. Alle kamers hebben privé sanitair. Alle accommodaties beschikken over Wifi. De netspanning in Costa Rica is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Duurzaamheid

De kleinschalige SNP agent draagt ‘groots’ bij aan de hedendaagse milieuproblematiek. Ze participeren in het project van de stichting ‘Work with Nature’ waarbij ze bezig zijn met de aankoop van een stuk regenwoud dat is gelegen in de bufferzone van het nationale park Barbilla in het Caraïbische middelgebergte. De grote hoeveelheid plastic afval en het minimale percentage dat daarvan hergebruikt wordt, heeft deze agent ertoe doen besluiten om in de nabije toekomst klanten bij aankomst een fles te geven die ze kunnen hervullen en weer naar huis meenemen waarmee het kopen van plastic flessen ter plaatse wordt ontmoedigd.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis (zie prijsinformatie)
 • Alle overnachtingen in hotels/lodges met logies en ontbijt
 • Diner tijdens verblijf Abangaritos en Savegre-vallei
 • Vervoer met privébus (incl. airco en ijskastje aan boord)
 • Excursies volgens programma
 • Bird checklist
 • Boekje ‘Te gast in Costa Rica & Panama’
 • Lokale Nederlandssprekende reisleider en vogelkenner

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Entrees (o.a. nationale parken)
 • Optionele excursies
 • Verzekeringen
 • Eventuele inentingen
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De reis is zeer geschikt voor de hobby- en meer professionele fotograaf. Verschillende lichte wandelingen worden gemaakt in een rustig tempo door mooie natuurgebieden waar uitgebreid gefotografeerd kan worden. Af en toe gaat het wel wat op en af, de langste wandeling die we maken is ca. 4 km lang. De warmte is een factor die een impact heeft op je fysiek. In de laaglanden doen we het dan ook rustig aan en zorgt de reisleider ervoor dat iedereen voldoende water mee heeft, zelf neemt hij altijd wat extra liters mee voor de zekerheid. Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor macro-fotografie, landschapsfotografie en fotografie van fauna met telelenzen waarbij de nadruk natuurlijk ligt bij de vogels. De reis is beslist te maken voor mensen van jong tot oud, zeker als je een vogelliefhebber bent mag je niet twijfelen. Mocht je aan een aantal excursies niet mee willen of kunnen doen, dan zullen er sowieso voldoende mooie momenten en activiteiten bijzitten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Aan te raden is een camera mee te nemen met een lens van 300 maximum 400 mm die toelaat uit de hand (of eventueel met een één-poot) te fotograferen en je ook toelaat mobiel te zijn. Voor grotere lenzen van 500 mm en hoger zijn vaak zwaardere statieven nodig wat vaak ten koste gaat van de mobiliteit, waardoor de wandelingen fysiek (erg) zwaar worden. Op verschillende lodges zulllen ook voederstations zijn om vogels van dichtbij te kunnen waarnemen en fotograferen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de vlucht inbegrepen in de reissom. De heen- en terugreis vindt plaats met KLM naar San José v.v.

Vluchtschema
KL 717 Amsterdam – San José  vertrek 12.35 aankomst 17.15 uur 
KL 717 San José - Amsterdam   vertrek  19.15 aankomst 14.20 uur  *

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

 

Costa Rica wordt in het noorden doorsneden door een vulkaanketen en in het zuiden door de Cordillera de Talamanca. Hier ligt de hoogste top van het land, de 3819 meter hoge Cirripó. Het land kent door deze hoogteverschillen een grote variatie in klimaatzones:

• Tierra caliente: de hete droge tropen aan de noordwestkust en de vochtige warme tropen van het regenwoud aan de oostkust
• Tierra templada: het aangename klimaat van de koffiezone in de Centrale Vallei (1200 m) en de koele nevelwouden (2000-2700 m)
• Tierra fria: koude berggraslanden of páramos boven de 2800 m

San José heeft een aangenaam lenteklimaat van circa 25 °C overdag en zwoele nachten. In het gebied rond de Cerro de la Muerte kan het overdag fris zijn en ligt de temperatuur ‘s nachts rond het vriespunt. Voor de vulkanen geldt eveneens dat het overdag fris kan zijn, zeker als het mistig is.

Vogels kijken in Costa Rica kan in principe het hele jaar door. De spectaculaire soorten waarvoor de meeste vogelliefhebbers naar Costa Rica komen zoals toekans, trogons (inclusief quetzal), miervogels, kolibries, (90 % van de) tangaras, motmots, muisspechten, cotingas, et cetera zijn resident en het hele jaar in Costa Rica aanwezig. Vanaf oktober/november tot en met april/mei komen er echter nog eens een extra 150 a 200 soorten bij (voornamelijk zangertjes, steltlopers, reigers en roofvogels) die in Costa Rica komen overwinteren (of te zien zijn als doortrekker tijdens trekperioden). Dit maakt die periode (november – april) extra interessant. De gekozen novembermaand voor deze vogelreis is dus zeer goed voor vogelobservatie in Costa Rica!

In de maand november is de kans op een regenbuitje wat groter omdat in deze periode het klimaat omslaat van de natte naar de droge periode. Een regenbuitje is niet alleen verfrissend, het is ook één van de momenten dat de vogels het meest actief zijn en daardoor beter te zien. Juist ná een fikse regenbui! Een bijkomend voordeel hierbij is dat het reizen in november wat rustiger is en dat veel lodges en hotels een wat lagere prijs hanteren waar je weer van profiteert.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Costa Rica ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Zie voor de actuele wisselkoers www.oanda.com of www.xe.com. Tijdens deze reis door Costa Rica dien je rekening te houden met bijkomende kosten voor maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, souvenirs, fooien en persoonlijke uitgaven. Hieronder tref je een overzicht aan van andere bijkomende kosten (per persoon): 

 • dag 2: fooi voor de feeders aan Cinchona US$ 5
 • dag 3: optionele halve dag excursie La Selva biologisch station: US$ 30
 • dag 4: bezoek Bogarin feeders US$ 10
 • dag 5: hangbruggenexcursie US$ 22
 • dag 7: optioneel bezoek Hacienda San Joaquin US$ 25
 • dag 9: optioneel bezoek PN Carara, entree US$ 10
 • dag 9: privé bootexcursie Tarcoles Rivier US$ 25
 • dag 10: excursie Orotina US$ 20
 • dag 13: feeders bij Tolomuco US$ 5
 • dag 15: met 4 x 4 naar boven US$ 5

Reken op een bedrag van minimaal €500,- p.p. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Wij adviseren om je zakgeld mee te nemen in de vorm van cash US$ (in briefjes van maximaal US$ 20 voor de eerste paar dagen), je pinpas en creditcard. Bij de bank BAC San José is het mogelijk om met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. Deze banken vind je in de plaatsen San José, La Fortuna, Quepos, Limon en Liberia. Ook kan je geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de meeste pinautomaten kan je Colones pinnen, in enkele ook US$. Credit Cards zijn ook algemeen aanvaard (in restaurants, supermarkten, souvenirwinkels, hotels en voor luchthavenbelasting).

Je doorkruist het gebied met een comfortabele bus.

Deze reis vereist geen speciale conditie en hebben wij dus met niveau 1 gekwalificeerd. Wel raden wij natuurlijk aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het plezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Maak de reis met goed ingelopen wandelschoenen: wel zo prettig tijdens de vele vogelobservaties en de korte wandelingen.

 • Dagrugzak
 • Weekendtas en/of rugzak
 • Rugzak
 • Waterdichte wandelschoenen met goed profiel
 • Sandalen/teva's
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Fotocamera
 • Verrekijker en/of een telescoop
  Anti-insectenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencrème met UV-filter

Wij adviseren voor deze reis je bagage mee te nemen in een bij voorkeur zachte koffer of weekendtas met daarnaast je handbagage in een kleine rugzak. Je hebt voor het laagland/regenwoud/bladverliezend bos zomerkleding nodig, bijvoorbeeld: dunne lange en korte broek, zwemkleding, regencape, sweater, t-shirts met lange en korte mouwen. Voor 's avonds als het wat afkoelt is een trui aan te raden. Daarnaast zijn goede wandelschoenen nodig voor de korte wandelingen. Het is aan te raden een paar lichte gympen of makkelijk zittende schoenen voor ‘s avonds mee te nemen. Je hoeft geen klamboe mee te nemen met deze reis.

Let op! Indien je via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

De reisleiding is in handen van de ervaren Nederlandssprekende vogelkenner Pieter Westra die in Costa Rica woont. Hij laat je naast de vele vogels ook kennismaken met andere diersoorten die we haast niet kunnen missen. Tijdens de vogelobservaties is Pieter uitgerust met een Swarowski telescoop, een I-pod met vogelgeluiden en een laserpointer. Daarnaast draagt de reisleiding er zorg voor dat alles ook goed organisatorisch verloopt.

Voor een bezoek aan Costa Rica moet u een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over voldoende financiële middelen tbv. uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Costa Rica

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).


Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

emerald_toucanet.jpg

Costa Rica - Vogelreis

tirannen, quetzals en geelvleugelara’s

Vogelreis met verblijf in hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten