Chili - Carretera Austral , 13 dagen Valdiviaans regenwoud tot pampa's in de Chileense wildernis

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Rondreis langs hotels, guesthouses en lodges

De ‘Zuidelijke Weg’ in Chili, beter bekend als de Carretera Austral. Per 4x2 rijd je 1200 km over voornamelijk onverharde wegen waarbij woorden tekort schieten. Mistige fjorden, rokende vulkanen, Valdiviaans regenwoud, rollende heuvels, prachtige rivierdalen met turkoois gekleurd smeltwater van gletsjers, droge Andesweiden tot aan de steppe van Patagonië. In een van Chili’s dunbevolkste provincies zijn gaucho’s, bosarbeiders en zalmkwekers je vrienden onderweg. Gadegeslagen door condors, kans op walvissen en verbaasde zeehonden tot vlak aan de kust, groepjes guanaco’s en bedreigde Huemul herten, flamingo’s in meertjes en wellicht de pootafdruk van een poema, krijgt het reizen door de Chileense wildernis een nieuwe dimensie.

Uniek aan deze reis

 • Heerlijk 'disconnected' zijn
 • Onbeschrijfelijke schoonheid 1200 km lang
 • Onderga de geografische diversiteit rijdend over de weg die 'niet gebouwd' kon worden
 • Pumalín en Patagonia Park parels van filantropen-echtpaar Tompkins
 • Van gematigd regenwoud tot gortdroge pampa's
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Blog - De mooiste roadtrip ter wereld

‘Mindblowing’, dat was de krachtterm waarmee Noel van Bemmel, chef Reizen van de Volkskrant, zijn Chileens avontuur beschreef. Met een camper was hij in ruim een week over de grotendeels nog onverharde Carretera Austral gereden van Puerto Varas naar het zuidelijke Lago General Carrer. Lees verder...

Dag tot dag

Chili - Carretera Austral

 

Dag 1

Deze enerverende rondreis met huurauto over de 'carretera austral' begint in de hoofdstad Santiago de Chile met een privé-transfer van de internationale luchthaven naar een aangenaam goed middenklasse hotel in het centrum. Het hotel, dat op nog geen vier blokken van het historische Plaza de Armas ligt, bestaat uit zes verdiepingen die elk een gedeelte van de Chileense geschiedenis uitbeelden. Tijd om even uit te rusten van de lange vliegreis, op je kamer of lekker bij het zwembad. Het Plaza de Armas is het centrale plein van Santiago waar het altijd bruist. Ook de rommelige, kleurrijke markthallen van de ‘Mercado Central’ bevinden zich in het centrum, evenals het prachtige postkantoor, een aantal belangrijke musea en enkele andere klassieke gebouwen, pleinen en parken. Op de top van de Cerro San Cristobal ‘waakt’ een groot wit Mariabeeld met gespreide armen over de vallei waarin Santiago ligt. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de stad. Voor het avondeten hoef je niet ver te zoeken, het hotel beschikt over een goed aangeschreven restaurant.

Verlenging Santiago de Chile, wijntour en Valparaíso! Mocht je meer tijd willen hebben om niet alleen de stad Santiago de Chile te verkennen, maar ook om bijvoorbeeld een wijntour te maken of om de mooie kustplaats Valparaiso te verkennen, dan adviseren wij je hierin graag. Ook na afloop van deze reis kun je deze verlenging natuurlijk bijboeken.

Overnachting in

Santiago de Chile - Hotel Galerias (Santiago de Chile)

Dag 2

Een transfer brengt je van het hotel naar de luchthaven van Santiago de Chile voor de binnenlandse vlucht naar de havenstad Puerto Montt aan de golf van Ancud. Bij de luchthaven word je opgewacht voor de transfer naar de autoverhuurder. Nadat je de huurauto in ontvangst hebt genomen, begint het eerste 'geciviliseerde' stukje rijden over Chileens asfalt naar de ca. 20 km noordelijker gelegen stad Puerto Varas. Deze levendige moderne stad - aan het Lago LLanquihue - heeft merkbaar invloeden ondergaan van de Duitse immigranten. Niet alleen zie je dit terug aan de architectuur van de huizen, maar ook aan de naam 'Puerto (=haven) Varas'. Ten tijde van de komst van vele Duitse immigranten aan het einde van de 19e eeuw waren boten de enige manier om op afgelegen plaatsen te komen. Vandaar dat Puerto Varas een havenplaats was en zo langzaam werd gekoloniseerd. Met helder weer domineert de Osorno-vulkaan aan de horizon.

Overnachting in

Puerto Varas

Dag 3

's Ochtends  (alleen tijdens weekdagen) in Puerto Varas bestaat de mogelijkheid om de reis nog door te nemen met de lokale vertegenwoordiger van SNP. In de omgeving van Puerto Varas zijn tal van activiteiten te ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld de vulkaan Osorno beklimmen onder begeleiding van een gids. Ook een bezoek aan het Alerce Andino Nationaal Park is de moeite waard voor het maken van mooie wandelingen door dicht regenwoud en over met Alerces begroeide berghellingen. Puerto Varas kent een grote hoeveelheid aan verschillende restaurants, je kunt hier 's avonds dan ook uitstekend uiteten.

Overnachting in

Puerto Varas

Dag 4

Vandaag begint de reis door de 'Chileense wildernis'. 's Ochtends doe je in een van de supermarkten de laatste boodschappen voor de lange reis. Langs de zuidoever van Lago LLanquihue rij je in nog geen half uur naar de prachtige watervallen van Petrohué die in het Peres Rosales NP liggen. Het smeltwater van de vulkaan Osorno baant zich een weg door fraai gepolijst basaltlava. Het meestal turkuoois gekleurde water contrasteert prachtig tegen het zwarte gestolde lavagesteente met de Osorno vulkaan op de achtergrond. Verder gaat de route richting Puelo, daar waar de rivieren Petrohué, Cochamó y Puelo uitmonden in de Grote Oceaan. Ne een kort stukje asfalt in het begin, bestaat de weg van vandaag al direct uit onverhard wegdek. De carretera austral is echt begonnen! Je eindigt in Hornopirén, een klein vissersdorp aan de rand van een fjord.

Totale netto rijduur: ca. 6,5 uur, afstand 220 km.

Overnachting in

Hornopirén

Dag 5

Vandaag begint de dag met de ferry-oversteek. In 4 uur vaar je door een van de mooiste fjorden van deze kust. Mistflarden bedekken de bergtoppen, uit het zwarte water duiken dolfijnen op en zwemmen mee met het vrachtschip waarop je de oversteek maakt. Aan het einde van de middag bereik je weer de route en vrijwel direct volgt een tweede, korte ferry-oversteek. Nu ben je echt aan het einde van de wereld. Je overnacht in de nabijheid van de prachtige Reñihué fjord in een van de warm ingerichte bungalows naast de baai met fraai uitzicht op de overdadige begroeiing in de omringende bossen, vlakbij het Pumalin Nationaal Park dat je morgen kunt gaan verkennen. 

Overnachting in

Caleta Gonzalo

Dag 6

Vandaag een vrije dag die je de mogelijkheid biedt het nabijgelegen nationaal park Pumalin te verkennen. In het nabijgelegen bezoekerscentrum kan je veel informatie tot je nemen over de fraaie natuur. Dit park - dat in 2005 tot nationaal park is uitgeroepen - is een van de twee parken (de andere is het Patagonia Park) dat door het filantropen-echtpaar Tompkins is opgericht. Zie voor meer informatie hierover het kopje 'Carretera Austral & Patagonia Park'. In Pumalin zijn korte wandelroutes te maken van 1 en 3 uur. De trails voeren je door het kletsnatte, bemoste regenwoud met duizendjaar oude Alerce bomen. 's Avonds wacht je vertrouwde cabin en een maaltijd in de nabije lodge. Bij helder weer kan je genieten van een waanzinnige sterrenhemel.

Overnachting in

Caleta Gonzalo

Dag 7

Vandaag wacht een afwisselende reisdag (netto rijduur ca. 4,5 uur; afstand ca. 200 km) over de Carretera Austral door de Chaitén-regio, bekend om de gelijknamige vulkaan die in 2008 uitbarstte. De gevolgen waren destijds groots, met de overheersende westenwinden werd met name het Argentijnse vliegverkeer ontregeld. De bewoners van de plaatselijke provincie-hoofdstad Chaitén werden geëvacueerd waarmee de stad een spookstad werd. Met de opening van de Carretera Austral in de jaren 80 van de vorige eeuw en de verbetering van de veerdiensten vanaf Puerto Montt, verminderde de geïsoleerde ligging van de Chaitén regio langzaam. De opkomst van de mobiele telefonie verspoedigde de ontsluiting van de regio. 

Chaitén vormt nu de 'poort' naar Chileens Patagonië en de regio van Aisén. Al rijdend ervaar je vandaag de verandering van vegetatie en landschappen. De vele uitzichtpunten maken deze reisdag adembenemend. Voorbij Chaitén ligt het meer Lago Yelcho. Een mooi plaatje is de brug die je naar de andere kant brengt. Her en der verspreid liggen eenvoudige thermale baden die je een lekker 'boost' geven. Zodra je de rivier Palena bent overgestoken doemt het plaatsje La Junta rechts op. Je overnacht er in een aangenaam kleinschalig hotel.

Overnachting in

La Junta

Dag 8

De dag start met een goed ontbijt om een bodem te leggen voor een prachtige maar lange rijdag (netto rijduur ca. 4,5 uur; afstand ca. 260 km) op weg naar de hoofdstad Coyhaique. Eenmaal het meer Risopatron en de nederzetting Puyuhuapi gepasseerd, doemen in de verte de ijsvelden van het Quelat NP op. Hier kan je een schitterende wandeling maken naar de 'hangende gletsjer' om vervolgens door te rijden naar de provincie hoofdstad Coyhaique. De provincie wordt gezien als een van de mooiste landschappen in Patagonië. In de plaats Coyhaique kan weer getankt worden en de nodige proviand ingeslagen worden voor de komende dagen. Vanaf hier zal de Carretera Austral alleen nog maar rustiger en rustiger worden. Dus nog interessanter! 

Verlenging Puyuhuapi! Kom tot rust en laat je verwennen met spa- en massagebehandelingen van de Puyuhuapi Lodge & Spa (4*). Zodra je op deze reisdag de nederzetting Puyuhuapi bent gepasseerd, kun je je verblijf verlengen met een verblijf van twee nachten of langer. Een bootje (speciaal voor haar gasten) voert je over de rustige baai naar deze lodge. Klik op Chili Patagonië * Puyuhuapi Lodge (reiscode 263131)  voor meer informatie. Na je verblijf vaart een bootje je weer naar de overkant van de baai en word je afgezet bij de plek waar je huurauto staat geparkeerd. Vervolgens is het nog ca. 4 uur en 240 km doorrijden naar de provincie-hoofdstad Coyhaique waar je deze reis weer oppikt. 

Overnachting in

Coyhaique

Dag 9

Vroeg uit de veren voor de lange rijdag naar Puerto Guadal dat aan het meer Lago General Carrera ligt. Vandaag merk je dat met het doorsteken van de Andes de vegetatie verandert van de natte gematigde regenwouden naar de goudgele droge pampa's. Een fantastische variatie in klimaatzones zo dicht bij elkaar. Je doorkruist het hooggelegen nationale reservaat Cerro Castillo met zijn lengabossen en indrukwekkende rotstorens - de naam zegt het al - in de vorm van een middeleeuws kasteel. Onderweg zal de ene picknick plek nog mooier zijn dan de andere. De weg slingert naar beneden de Ibañez-vallei in richting de plaats Villa Cerro Castillo. Een bezoek per boot aan de marmeren grotten - even ten zuiden van de plaats Puerto Rio Tranquilo - is beslist de moeite waard. In het SNP informatiepakket geven we je informatie hoe je dit schouwspel van zeer nabij kunt aanschouwen. De komende nachten overnacht je aan de zuidoever van het meer Lago General Carrera nabij het plaatsje Puerto Guadal. De accommodatie en de kamers bieden een adembenemend mooi uitzicht over het azuurblauwe meer Lago General Carrera en de gletsjers van de 'Northern Ice Field' in de verte.

Netto rijduur ca. 7 uur; afstand ca. 270 km

Overnachting in

nabij Puerto Guadal

Dag 10-11

Vandaag en morgen even geen verplichte reisdag. Stefan, de Nederlandstalige eigenaar van de accommodatie geeft veel informatie om de regio te bezichtigen, met of zonder lokale begeleiding. Maak bijvoorbeeld een natuurwandeling met een lokale gids, ga paardrijden of kayakken op een van de nabijgelegen rivieren. Eveneens de moeite waard is de excursie naar de Glacial Exploradores, een enorm ijsveld dat een schitterend morene-landschap heeft achtergelaten.Alleen de weg is al de moeite van het rijden waard! In je reispakket vind je een aantal suggesties.

Bezoek een prachtige waterval ten zuiden van de Rio Baker (een van de krachtigste rivieren van Chili (lees het verhaal onder kopje 'Carretera Austral & Patagonia Park'). Je rijdt dan richting de schitterende Chacabuco-valley, de laatste verovering van Thomkins. Deze enorme vallei heeft hij in 2008 gekocht en wordt nu ingericht als het nieuwe Parque Patagonia. Bezoek het indrukwekkende bezoekerscentrum en/of maak een van de fraaie wandelingen die zijn uitgezet. Je waant je hier in een andere wereld. Het is wel een lange rit op en neer naar het nieuwe Nationale Park Patagonia, je zou er ook voor kunnen kiezen hier te verblijven (zie becshrijving onder dag 13). Bij het bezoekerscentrum zijn een paar fraaie trails uitgezet.

's Avonds weer terug bij je accommodatie zal het smullen zijn van typische Patagonische gerechten, zoals geroosterd lam die met een 'asado' - een typisch Argentijnse barbecue - zal worden bereid. Een goede (stevige) wijn erbij zal de smaak beslist versterken. 

Overnachting in

nabij Puerto Guadal

Dag 12

Deze dag rijd je weer treug via Puerto Rio Tranquillo en Villa Cerro Castillo naar Coyhaique, waar je weer in dezelfde accommodatie verblijft als op de heenweg.

Verlenging met hoogtepunt Carretera Austral! Voordat je terugrijdt naar Coyhaique, kun je je reis bekronen met een bezoek aan de Chacabuco valley dat tot de mooiste landschappen van Zuid-Chili behoort. Leer alles over het Parque Patagonia project van het filantropen echtpaar Thompkins en verken vanuit een luxe accommodatie de trails die zijn uitgezet in dit toekomstige (nationale) park. Klik op Chili Patagonië * Chacabuco Lodge (reiscode 263132) voor meer informatie over deze verleinging.

Overnachting in

Coyhaique

Dag 13

Vanochtend rijd je vanaf Coyhaique naar de luchthaven van het nabijgelegen Balmaceda alwaar je de huurauto inlevert.

Verlenging reis naar Torres del Paine, Valparaíso en Paaseiland! Dagelijks vinden er maximaal drie vluchten plaats van Balmaceda naar Puerto Montt. Vanaf daar kun je besluiten de reis te verlengen naar het zuidelijk gedeelte van Patagonië door te vliegen op Punta Arenas om de schoonheid van het Torres del Paine bergmassief te ondergaan. Ook kun je terugvliegen naar Santiago de Chile om vanuit daar naar Paaseiland te vliegen. Mocht je na afloop van deze reis direct willen terugvliegen naar huis, dan is een overnachting in Santiago de Chile noodzakelijk ivm de aansluiting met de vlucht van KLM/Air France.  

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Paaseiland * Gomero

Rondreis vanuit hotel

4 dagen v.a. € 650
Prijs per persoon bij min. 2 personen

Carretera Austral & Patagonia Park

Om al het moois in nog te openen Patagonia Park, moet je eerst 1200 kilometer door de Chileense wildernis rijden. Maar dat is geen straf, want de Carretera Austral – de Zuidelijke Weg - is een van de mooiste autoroutes ter wereld, zo niet de mooiste. Ooit begonnen als militair project, maar inmiddels een topattractie in aanbouw. Door het voorraam van je jeep doemen eerst mistige fjorden op, daarna maagdelijk regenwoud, ijzige bergpassen, woeste valleien en tot slot de oneindige pampa. De Chileense overheid is bezig de smalle gravelweg vol ribbels en kuilen, geleidelijk te asfalteren. De Carretera Austral begint bij het Pumalín National Park, een van de eerste projecten die de Amerikaanse filantropen Douglas en Kris Tompkins hebben opgezet.

Doug Tompkins (helaas in december 2015 overleden) en zijn vrouw Kristine hebben hun fortuin verdiend met de buitensportmerken The North Face en Patagonia. Met hun gelden hebben ze grote stukken land opgekocht in Chili (en Argentinië) om die te beschermen en toegankelijk te maken voor toeristen. Stukken regenwoud, bergketens en stroomgebieden knopen de Amerikaanse filantropen aan elkaar, herstellen de natuur om daarin vervolgens boswachters aan te stellen, wandelpaden en campings aan te leggen om daarna de hele boel weg te geven aan de overheid.

Op 29 januari 2018 hebben de Chileense president Michelle Bachelet en Kristine Tompkins (president en CEO van Tompkins Conservation) de krachten gebundeld en een contract getekend om vijf nieuwe nationale parken in Chili te creëren en drie te vergroten. Tevens is bevestigd dat beide parken Pumalín en Patagonia Parks nationale parken gaan worden. De Tompkins Foundation is hiermee de grootste private grondbezitter in Zuid-Amerika. Aan de ca. 4000 km² voegt de Chileense overheid nog eens ruim 36.000 km² toe, waarmee een gebied zo groot als Zwitserland de hoogste graad aan natuurbehoud en bescherming heeft verkregen. Hiermee is de kroon op het werk van met name Doug Tompkins gezet, een gedachtengoed dat met verve wordt voortgezet en uitgedragen door zijn echtgenote.. 

Patagonia Park is een magische plek volgens Kristine Tompkins. De guanaco’s – die tachtig jaar lang waren verdreven naar de bergen – komen naar beneden naar de pampa’s in het goudgele gras. Condors cirkelen weer in de blauwe lucht. Het park bestaat uit bijzondere ecosystemen; van de ijsvelden in het westen en de ongetemde Baker rivier, tot loofbossen met poema’s en het bedreigde Huemul-hert, meren met flamingo’s en in het oosten begint droog grasland waar nog Ñandu’s (Zuid-Amerikaanse struisvogel-red) rondrennen.

Het Pumalín National Park staat bekend om haar machtige bomen van 3000 jaar oud. Het park bestaat uit maagdelijk woud waarin alle klimaatzones aanwezig zijn..

De Tompkins kozen Chili, omdat daar nog veel wildernis te koop is. Wildernis die bovendien wordt bedreigd door bosbouw, mijnbouw, zalmkwekerijen en stuwdammen. Vaak koopt het echtpaar een grote veehouder uit, waarna de Amerikanen grote stukken land toevoegen. Een epische strijd tegen een damproject in de rivier de Baker werd na zeven jaar gewonnen door het Tompkins-kamp. Het maakte de Amerikaanse filantropen bekend èn omstreden onder Chilenen. De Tompkins willen al hun geld weggeven in Zuid-Amerika, voor hun dood. Ze kopen land om als meesterwerk te bewaren en om vervolgens zoveel mogelijk mensen daarvan te laten genieten. Door nationale parken te bouwen ontwikkelen Chilenen en Argentijnen liefde en trots voor hun eigen natuur, hopen de Tompkins. Ze zien het als een democratische daad.

Alleen al Patagonia Park kostte 45 miljoen dollar om op te zetten. De bezoekerslodge is opgetrokken uit blokken natuursteen, het dak is van koper, de hardhouten vloeren ruiken naar boenwas. Ook het bezoekerscentrum, de campings en gemarkeerde wandelpaden: alles ziet er piekfijn uit.

NB Programma

Op dag 5 vindt de ferry-oversteek van Hornopirén naar Leptepu plaats, waar vandaan er 10 km gereden wordt voor de volgende korte ferry oversteek naar Caleta Gonzalo. Er zijn twee rederijen werkzaam naar Caleta Gonzalo waarvan de rederij die route binnendoor neemt onze voorkeur heeft. De 'buitenroute' is een uur langer en zal alleen worden gebruikt indien de ferry van de 'binnenroute' vol is. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op deze reis wordt er overnacht in een mix van hotels, cabañas, guesthouses en bungalows, soms eenvoudig, vaak verrassend comfortabel en allemaal gekozen vanwege hun unieke ligging en goede service. Veel accommodatiehouders serveren een prima ontbijt, een perfect begin van de dag. Alle kamers zijn voorzien van privé sanitair.

Bij de reissom gebaseerd op een driepersoonskamer, beschikt de accommodatie in Hornopirén hier niet over en wordt er een twee- en een eenpersoonskamer geboekt. 

Over de maaltijden

Ontbijt is altijd inbegrepen evenals een aantal keer het diner, meestal op plaatsen waar er weinig keuze is. In de stadjes laten we graag de keuze voor het restaurant aan jou. Lunches koop je onderweg, bij de spaarzame tankstations of kleine winkeltjes. In je reispakket krijg je daarvoor goede aanwijzingen.

Inbegrepen

 • Transfers volgens programma
 • 12 nachten in hotels, cabaña's en lodges met ontbijt
 • 5x diner (Caleta Gonzalo en Puerto Guadal)
 • 12 dagen huurauto Puerto Montt - Balmaceda (incl. CDW-verzekering en ongelimiteerde km's)
 • huurauto categorie J (Toyota New Hilux 2x4 of vergelijkbaar)
 • ferry Hornopirén - Caleta Gonzalo
 • one way drop off fee huurauto Puerto Montt - Balmaceda (ca. US$ 690)
 • twee COPEC-wegenkaarten (1:400.000) - ter plaatse te ontvangen
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • binnenlandse vlucht (Santiago - Pto. Montt), prijs vanaf € 200 pp
 • maaltijden voor zover niet inbegrepen
 • excursies
 • brandstof huurauto
 • uitgaven van persoonlijke aard

Huurauto inbegrepen

Bij een reisgezelschap van maximaal 4 personen is bij deze reis de volgende huurauto inbegrepen:

 • categorie J (Nissan NP300 2x4, Toyota New Hilux 2x4 of Mitsubishi L200 2x4 of vergelijkbaar)

Optioneel kun je bij deze huurauto een dekzeil bijhuren waarmee je de bagage in de achterbak afdekt. Indien je met zijn tweeën of drieën reist kun je de bagage ook op de achterbank plaatsen. 

Wil je een nog grotere en/of nog sterkere huuauto, dan adviseren we je de volgende autohuurcategorieën: 

 • Categorie Y (4x4 Hyundai Santa Fe automaat) voor reisgezelschappen van 2 - 3 volwassenen
 • Categorie G (Toyota RAV of vergelijkbaar) voor reisgezelschappen van 2 – 3 volwassenen
 • Categorie K (Pick-up Mitsubishi Katana L200 4x4 of vergelijkbaar) voor reisgezelschappen van 2 - 4 volwassenen.

Categorie Y en G is voor 4 volwassenen te klein vanwege de te kleine kofferruimte.

Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Santiago de Chile en een terugvlucht vanaf Balmaceda. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

De reistijd voor het maken van deze themareis is de periode oktober tot en met april. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Carretera ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale partner

Onze partner in Chili heeft een eigen ecologisch label ontwikkeld genaamd Pro Nature. Het label staat voor een minimale impact op de natuur in combinatie met de stimulering van positieve duurzame elementen met reizen die dit label verkrijgen. Men vertrouwt erop dat gezien hun goede reputatie in Chili meerdere partners in de toerisme-industrie dit initiatief zal volgen. De partner van SNP in Chili heeft verschillende beleidsmaatregelen genomen die zijn ontwikkeld om hen te helpen sociale verantwoordelijkheid bij bedrijven te realiseren. 

Een van de belangrijkste doelen in de nabije toekomst is leveranciers op een lijn te krijgen en zich te houden aan basisrichtlijnen voor duurzaamheid. Verder hoopt men dat in 2019 de nationale duurzame certificering wordt verkregen die bekend staat als "Sello S" die wordt uitgegeven door Sernatur.  De partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald. Deel uitmaken van Travel Life heeft hen ‘opgevoed’ hun sterke en zwakke punten met betrekking tot duurzaamheid beter te begrijpen. Hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid willen ze blijven verbeteren met als doel uiteindelijk het label van Travelife Certified te verkrijgen. 

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Reken ter plaatse op de nodige uitgaven. Denk hierbij aan de kosten die je maakt in verband met de maaltijden die niet zijn inbegrepen, entrees voor nationale parken, fooien en persoonlijke uitgaven.

De munteenheid in Chili is de Chileense Peso. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of op www.xe.com.

Pinnen kan bijna overal in Chili. Met de creditcards VISA en Mastercard kun je terecht. Commissies bedragen vijf tot tien procent van de prijs. Het betalen met cash US$ is vaak niet mogelijk. Gangbaar is om in de lokale valuta te betalen. Meestal kun je ook wel in US$ betalen, maar hiermee zijn de koersen wat ongunstiger. In het SNP informatiepakket tref je nog meer tips aan over het geldverkeer.

Er zijn momentel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. U doet er verstandig aan uw waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in uw hotel. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

CL_guanaco's_02_WEB.jpg

Chili - Carretera Austral

Valdiviaans regenwoud tot pampa's in de Chileense wildernis

Rondreis langs hotels, guesthouses en lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten