Bulgarije - Nationale parken, 10 dagen Vogels spotten in het hart van de Balkan

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit hotels en gasthuis

Een vogelreis naar het hart van de Balkan: Bulgarije. Met een groot aantal Nationale Parken vol zeldzame soorten behoort Bulgarije tot een van de Europese topbestemmingen voor vogelaars. De bijzondere maskerklauwier, de spectaculaire maar zeldzame keizerarend en de withalsvliegenvanger; ze houden zich allemaal schuil in het schitterende landschap. Vanuit sfeervolle en authentieke dorpjes proberen we naast alle vogels ook Bulgaarse vlinders en bloemen op de foto te krijgen..

Uniek aan deze reis

 • Ervaren SNP vogelaar en Bulgaarse ornitholoog
 • Ook kleinschalige agrarische gebieden
 • Uitstapje naar Kerkinimeer in Griekenland
 • Vogelrijkdom van de Balkan
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Bulgarije - Bulgarije * Vogelreis

Bulgarije verschilt in alle opzichten sterk van West Europa. De grenzen tussen natuurreservaten en agrarisch gebied zijn niet scherp afgebakend. Op het platteland lijkt de tijd werkelijk stil te hebben gestaan. Akkers worden geploegd met paarden, hooilanden worden vaak nog met de zeis gemaaid en de oogst wordt afgevoerd met paard en wagen. Al deze kleinschalige activiteiten zijn goed voor vogels. We gaan de komende dagen dan ook genieten van tafereeltjes die je alleen in Bulgarije zo kunt aantreffen. We horen in de agrarische velden ortolanen en grauwe gorzen vanaf lage struikjes zingen, terwijl de kwartels roepen vanuit de korenvelden die vol staan met klaprozen en korenbloemen. In het natte hooiland wandelen ooievaars en vanuit het hoge gras klinkt het ‘crex crex’ van de kwartelkoning. En in de steile wand van een kleine zandafgraving hebben bijeneters en scharrelaars hun nestgangen uitgegraven. Op telegraafdraden langs de weg zien we de kleine klapekster, de roodstuitzwaluw en de hop. Er valt enorm veel te ontdekken en te beleven.
Bulgarije heeft naast prachtige agrarische landen ook ruige en dunbevolkte bergen. Anders dan in de Alpen of Pyreneeën zijn veel dalen nog niet in cultuur gebracht maar zwaar bebost. In deze bossen leven beren, wolven en lynxen. Ook allerlei soorten (roof)vogels voelen zich er thuis. De steen-, keizer-, slangen- en dwergarend komen hier alle vier voor! Als we goed luisteren horen we in de oude bergbossen spechtengeroffel, wellicht van de drieteenspecht, de witrugspecht of de grijskopspecht. In de bergen zien we bij de steile kloven zeer waarschijnlijk gieren. Naast vele soorten Bulgaarse vogels zullen we ook geurige bloemen en kleurrijke vlinders op ons pad tegenkomen. Bovendien komen we in contact met de hartverwarmende en authentieke Bulgaarse bevolking en proeven we van hun rijke cultuur. Je verblijft in prima hotels en twee nachten in bijzondere gastenhuizen in het authentieke dorp Koprivshtitsa. De reis wordt begeleid door een deskundige SNP reisleider én een Engelstalige Bulgaarse vogelgids.

Dag 1

We worden op het vliegveld van Sofia verwelkomd door de lokale Bulgaarse gids. Nadat we onze koffers hebben ingeladen, stappen we in de bus en rijden we in ongeveer twee uur door de Strumavallei naar Melnik. Dit kleinste stadje van Bulgarije ligt in het warme zuiden van het land. Als we tijd hebben - afhankelijk van ons vluchtschema - houden we onderweg een korte stop in de Kresna Gorge. Hier maken we kans de Griekse Spotvogel, baardgrasmus, sperwergrasmus en orpheusgrasmus te zien. Dichter bij Melnik, in de heuvels van Ilindentsi zien we mogelijk raven en blauwe rotslijsters.

Overnachting in

Melnik

Dag 2

Na het ontbijt begint onze eerste excursie. Het warme mediterrane landschap rond Melnik, met zijn merkwaardige aardpiramides, is bijzonder rijk aan vogels. We gaan naar het zestiende-eeuwse kloostercomplex van Rozhen. De kloosterkerk is beroemd vanwege zijn spectaculaire glas-in-lood-ramen, houtsnijwerk en iconen. Vervolgens rijden we naar een steppegebiedje vlakbij Hursovo, waar onder andere de kuifleeuwerik, de arendbuizerd,  de grauwe kiekendief, de zwartkopgors en de kalanderleeuwerik voorkomen. Verder bezoeken we ook de oude vulkaankrater Rupite en Hotovo. Vogels die we vandaag mogelijk zien zijn de balkansperwer, de arendbuizerd, de schreeuwarend, de roodkopklauwier, de zwartkopgors,  de grijze gors, de middelste bonte specht, de rotsmus, de grote karekiet, Cetti’s zanger en mediterrane soorten als de hop en de bijeneter. In de middag is er wellicht nog even tijd om Melnik te bezoeken.

Overnachting in

Melnik

Dag 3

Vandaag maken we een uitstapje naar buurland Griekenland. Het Kerkinimeer is een vogelhotspot van jewelste, met name in het voorjaar als migrerende vogels én 'thuisblijvende' broeders samen een bezoek onvergetelijk maken. We maken een boottocht van ca. 1 uur zodat we de vogels van wat dichterbij kunnen bewonderen. Hopelijk zien we onder andere de kroeskoppelikaan, roze pelikaan, witwangstern, dunbeekmeeuw, zomertaling, zwarte ibis, woudaap, ralreiger, koereiger en vele zangvogels in het struikgewas. Na het bezoek rijden we in ruim een uur weer terug naar ons hotel in Melnik.


Overnachting in

Melnik

Dag 4

We verlaten Melnik en rijden naar het oosten, een lange dag reizen, met onderweg diverse korte excursies en stops. Onderweg zien we veel ooievaarsnesten, vaak met Spaanse mussen tussen de takken van het nest. Verder is het heel goed mogelijk dat we drie soorten klauwieren tegenkomen: de grauwe klauwier, de roodkopklauwier en de kleine klapekster. Na een tijdje gereden te hebben, stoppen we op de bergpas bij Popovi Livadi voor een rustpauze en een excursie. Op deze pas zijn vooral veel gebergtevogels te zien. De laatste vogelstop die we maken is in de Mesta River Valley nabij de stad Gotse Deltsjev. In deze riviervallei kunnen we waarschijnlijk het woudaapje, de grote karekiet, de Europese kanarie, de alpengierzwaluw en de rotszwaluw bewonderen. Niet alleen vogels; ook diverse soorten spectaculaire vlinders zijn in dit gebied te zien. Aan het einde van de dag arriveren we in het hotel dat op ca. 15 kilometer van de Tigradkloof ligt.

Overnachting in

Yagodina

Dag 5

Je kan de dag vandaag al vroeg beginnen met een ochtendwandeling. In de omgeving zal je zeer waarschijnlijk de grauwe klauwier, de roodstuitzwaluw, de grijze gors en de cirlgors zien. Ook maken we kans op de notenkraker en de laatste jaren worden hier ook gemzen gezien. Na het ontbijt is het meteen tijd voor de transfer verder naar het oosten, in de richting van Madjarovo. We rijden dieper het Rodopegebergte in en onderweg is er al van alles te zien. Onze eerste tussenstop is de Trigradkloof. Deze kloof heeft vrijwel loodrechte rotswanden. Aan de voet van de kloof komen waterspreeuwen en grote gele kwikstaarten voor. Tevens wemelt het langs de bosranden van de vlinders. Het Rodopegebergte is ook bijzonder vanwege het grote aantal endemische plantensoorten. Heel speciaal is bijvoorbeeld de Habarlea rhodopensis. Deze plant groeit alleen maar op de wand van de Trigradkloof en nergens anders ter wereld. We rijden verder, langs dorpjes met moskeeën en zien boeren werkend op het land met hak en schoffel en koeien aan een touwtje. Onderweg maken we meerdere vogelstops in prachtige vogelgebieden. We hopen tijdens de stops onder andere de volgende vogelsoorten tegen te komen: de blauwe rotslijster, de Izabeltapuit, de zwarte ooievaar, de hop, de slangenarend, het woudaapje, de nachtegaal en de grote karekiet. Rondom de visvijvers van het stadje Kardzhali leeft een grote kolonie kwakken. Ook zien we de kleine zilverreiger en de dwergaalscholver en wellicht woudaapje, ijsvogel en de Syrische bonte specht. Uiteindelijk komen we aan in Madjarovo waar we de komende drie nachten zullen verblijven.

Overnachting in

Madjarovo

Dag 6

Vandaag begint de dag met een excursie naar Studen Kladenets. Studen Kladenets is als het ware het 'gierenrestaurant' van Bulgarije. We hebben grote kans op het zien van de aasgier, de vale gier, de monniksgier, de steenarend en de arendbuizerd. Ook de raaf komt hier veel voor. De omgeving is zeker niet minder interessant en herbergt onder andere de hop, de scharrelaar, de blauwe rotslijster, de sperwergrasmus, de roodkopklauwier en de duinpieper. In het gebied komen ook bijzondere reptielen voor, waaronder de knalgroene smaragdhagedis en de Moorse landschildpad. Na het indrukwekkende bezoek aan Studen Kladents gaan we weer terug naar het hotel.

Overnachting in

Madjarovo

Dag 7

Op deze tweede dag in de prachtige Oostelijke Rhodopen bezoeken we diverse spots in de omgeving. In het informatiecentrum in Madjarovo komen we meer te weten over de (roof)vogels in de omgeving. Op een half uurtje rijden van Madjarovo bevinden zich de imposante kliffen van Kovan Kaya op de noordoever van de Ardarivier. Tussen de rotsen zijn vele vogelsoorten verscholen zoals de blauwe rotslijster, rotsklever en de roodstuitzwaluw. Daarnaast komen er diverse gierensoorten voor zoals de aasgier, vale gier, maar ook de zeldzamere monniksgier. Andere roofvogels die in dit gebied voorkomen zijn de steenarend, slangenarend en de arendbuizerd. Als we geluk hebben zien we de balkanbergfluiter. Verder is Kovan Kaya een belangrijke broedplaats voor de zwarte ooievaar.

Overnachting in

Madjarovo

Dag 8

In de ochtend reizen we verder met de busjes. De eindbestemming van vandaag is het museumdorpje Koprivshtitsa. Onderweg houden we verschillende vogelstops en een lunchpauze. We hopen onder andere de raaf, het paapje,  de zwartkopgors, de grauwe klauwier en de arendbuizerd tegen te komen. Als we in Koprivshtitsa zijn aangekomen brengen we uiteraard een bezoek aan het centrum van het museumdorpje waar schitterende traditionele Bulgaarse huizen staan.

Overnachting in

Koprivshtitsa

Dag 9

Voor het ontbijt heb je de gelegenheid om een vogelwandeling te maken. In de directe omgeving van het hotel kan je onder andere de Izabeltapuit, de rotszwaluw en misschien zelfs de keizerarend tegenkomen. Na het ontbijt gaan we met de groep nog eens op zoek naar allerlei vogelsoorten om onze lijst zoveel mogelijk aan te vullen met nieuwe soorten. We lunchen en dineren in de omgeving van het karakteristieke dorp Koprivshtitsa, dat op 1.000 meter hoogte ligt.

Overnachting in

Koprivshtitsa

Dag 10

Na het ontbijt gaan we vroeg op weg, naar Sofia. Ten noordwesten van Sofia bezoeken we de Dragoman moerassen, waar we nog een paar uur de tijd hebben om onze vogellijst aan te vullen met riet- en watervogels, die we waarschijnlijk nog niet eerder gezien hebben deze reis. Zeldzame broeders hier zijn de witoogeend en het woudaapje. Dit is het grootste karstmoeras van het land.
Let op: het bezoek van de moerassen is alleen mogelijk als we de late namiddagvlucht terug hebben, en is dus onder voorbehoud. Vanaf Sofia vliegen we terug naar Amsterdam.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis verblijven we in vier verschillende accommodaties.
De eerste drie dagen overnachten we in een sfeervol gasthuis in Melnik. We worden hier bijzonder gastvrij ontvangen.
Op dag 4 verblijven we in de omgeving van de Trigradkloof in een vriendelijk familiehotel. Het rustig gelegen hotel heeft nette kamers met eigen badkamer.
In Madjarovo verblijven we 3 nachten op een rustige locatie aan de Arda-rivier. Ons hotel ligt buiten de stad en midden tussen de interessante vogelgebieden. De kamers van het hotel in Madjarovo zijn klein, maar modern ingericht. Alle kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet.
De laatste twee nachten overnachten we in Hotel Bashtina Kashta in Koprivshtitsa. Deze accommodatie is een karakteristiek Bulgaars gebouw met een gezellige en gastvrije sfeer. Het huis ligt rustig gelegen, midden in de natuur. De kamers zijn comfortabel met TV, gratis WiFi en eigen badkamer.

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens deze reis zijn inbegrepen vanaf het diner op de eerste dag tot en met het ontbijt op de laatste dag. Ontbijt en diner vinden meestal plaats in de accommodaties en zijn over het algemeen zeer goed verzorgd. De lunch bestaat uit een lunchpakket dat je meekrijgt als we ‘s morgens bij het hotel of pension vertrekken. De Bulgaarse keuken is bijzonder. We zullen worden verrast met allerlei traditionele en smakelijke gerechten. Er zijn salades van verse tomaten, basilicum, komkommer en sla, met gegrild vlees, stoofschotels en heerlijke lokale wijn. Als toetje zal vaak de bekende Bulgaarse yoghurt op tafel verschijnen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 8 x lunch
 • transfers volgens programma
 • excursies volgens programma
 • diensten SNP-reisleider
 • diensten Bulgaarse gids en chauffeur

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • verzekeringen en persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Tijdens deze reis bezoeken we voornamelijk berggebieden. Het accent ligt niet op het maken van lange bergtochten, maar op het waarnemen van vogels. Waar mogelijk rijden we met de bus omhoog en maken ter plekke wandelingen. Omdat niet alle mooie plekken langs de weg liggen, ontkomen we er natuurlijk niet aan regelmatig (bergopwaarts) te wandelen. Sommige paden zijn stenig of gruizig, mn in de omgeving van Melnik, wat het wandelen wat lastiger maakt. Doordat er zoveel te zien is ligt het tempo op de wandelingen echter laag. Vrijwel altijd bestaat de mogelijkheid om, indien een wandeling toch te zwaar wordt, eerder af te haken.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Sofia. De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Austrian Airlines naar Sofia v.v.

Vluchtschema
OS 372 Amsterdam - Wenen vertrek om 09.55 aankomst 11.45 uur
OS 797 Wenen - Sofia vertrek om 15.30 aankomst 18.00 uur
OS 796 Sofia - Wenen vertrek om 12.50 aankomst 13.25 uur
OS 375 Wenen- Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Vanwege de hoge bergruggen in het zuiden ligt het grootste deel van Bulgarije buiten de invloedssfeer van de Middellandse zee en heeft het een continentaal klimaat. Het kan in de zomer erg droog en warm zijn: een temperatuur van zo'n 30 graden is dan in de dalen niet abnormaal. Over het algemeen is het in mei, de periode dat deze reis plaatsvindt, echter droog weer met een aangename temperatuur. Een flinke bui behoort hoog in het gebergte echter altijd tot de mogelijkheden. In de bergen kan de temperatuur ook flink afkoelen tot nog maar een graad of 15. Het weer is daar soms wisselvallig; prachtig weer op het ene moment kan in een kwartier tijd veranderen in ijzige kou. Het is verstandig om tijdens excursies kleding in je rugzak mee te nemen voor zowel warm, koud als nat weer.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bulgarije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Carmacal 125120R Bulgaria, birds of the Balkan

De munteenheid in Bulgarije is de Leva. De koers van de Leva is afhankelijk van de plaats waar je wisselt. Voor het wisselen kan je het beste cash geld meenemen in kleine biljetten. Het prijspeil in Bulgarije stijgt snel, maar is toch nog veel lager dan in West-Europa. Na aankomst in Sofia of onderweg word je in de gelegenheid gesteld om geld te wisselen of te pinnen. Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €50,- voldoende.

Op het vliegveld van Sofia staat een bus gereed die ons gedurende de rest van de reis zal vervoeren. De bus rijdt ons naar de beginpunten van alle excursies en haalt ons na afloop weer op. De chauffeur brengt ons en onze bagage ook naar alle accommodaties en vervoert ons aan het einde van de reis weer terug naar het vliegveld van Sofia. Houd er rekening mee dat Bulgarije een groot land is en we daarom af en toe vrij lang in de bus zitten. De wegen in Bulgarije zijn over het algemeen goed en gelukkig is er onderweg veel te zien. Er wordt regelmatig gestopt.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

In het vliegtuig is de bagagebeperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de bus is echter gering. We verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Koffers zijn wat onhandig in de bus: je kan het beste een verstouwbare reistas meenemen. Denk er aan dat je een aantal belangrijke spullen in je handbagage stopt voor het geval dat je koffer zoek raakt of wanneer je niet direct bij je koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is meer dan voldoende ruimte voor je telescoop en/of foto-uitrusting.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:
 • Geldig paspoort
 • Wat te eten en drinken voor tijdens de heenreis
 • Eventueel een (kleine) thermosfles voor heet water
 • Schilmesje en lepel (voor fruit / yoghurt tijdens de lunch)
 • Veldfles, plastic beker (mok)
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Evt. wandelstokken
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Lichte regenkleding of paraplu
 • Luchtige kleding en warme kleding voor in de bergen
 • Zaklamp
 • Doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels / lunch in het veld)
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met potlood
 • Deze reizigersinformatie
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes (ter plaatse niet / nauwelijks verkrijgbaar)
 • Muggenolie
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld (voor 'normale' uitgaven is ca. 50,- euro ruim voldoende)
 • Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)

 Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
 •Statief, wandelstok e.d.
 •Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Al onze reizen worden begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik  hier voor meer informatie.

De reis wordt begeleid door Jonna van Ulzen. Jonna werkt als beleidsmedewerker Natuur  bij Vogelbescherming Nederland en is enthousiast vogelaar. Ze heeft voor SNP onder meer vogelreizen begeleid in Bulgarije. 
De SNP-reisleider wordt de gehele reis bijgestaan door een Engelssprekende Bulgaarse gids: Assen Ingnatov. Assen is een van de bekendste wildlife gidsen van Bulgarije. Hij is werkzaam voor het Nationaal Natuurhistorisch museum in Sofia. Zijn passie is natuurfotografie en -schilderkunst. In dat laatste metier heeft hij vele prijzen gewonnen.

Ga je binnenkort op reis naar Bulgarije bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/bulgarije. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/bulgarije/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor paspoorthouders van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten is voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen is een visum verplicht!

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bulgarije

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
De meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Over het algemeen is Bulgarije een vrij veilig land. Toeristen dienen net als in andere toeristische gebieden en grote te steden goed op hun persoonlijke bezittingen te letten. Diefstal en zakkenrollerij komen helaas wel voor.
Bulgarije is een arm land in vergelijking met Nederland en België. Draag daarom liever niet opzichtig digitale camera’s e.d.
Over het algemeen doet iedereen zijn best om het toeristen naar de zin te maken. Als wij ons normaal gedragen hebben we in het land over het algemeen niets te vrezen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

bijeneter.jpg

Bulgarije - Nationale parken

Vogels spotten in het hart van de Balkan

Vogelreis vanuit hotels en gasthuis

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.