Hoge Venen moeras wandelen België

België - Ardennen, 5 dagen Wandelen door de Hoge Venen

« Terug naar overzicht

Wandelvakantie vanuit twee hotelletjes

In de Hoge Venen, Hautes Fagnes op z'n Frans, vind je de mooiste wandelpaden van België. Vanuit twee gastvrije onderkomens aan de zuidrand van het natuurpark verken je te voet de prachtige omgeving. Uiteraard voert één van onze wandelingen je naar Signal de Botrange, het hoogste punt van België. Je verkent ook de prachtige valleien aan de rand van het park, met watervallen en stoere middeleeuwse burchten. Na een dag lekker wandelen geniet je dubbel van een heerlijk Ardenner speciaalbier.

Uniek aan deze reis

 • Wandelen op het dak van België
 • Fraaie rivierdalen met watervallen en stroomversnellingen
 • Charmante, kleinschalige overnachtingsadressen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

België - Ardennen - Hoge Venen

In het kort ziet je programma voor de komende 5 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Hockai, overnachting Hockai
 • Dag 2: rondwandeling Hockai, overnachting Hockai
 • Dag 3: wandeling Hockai - Robertville, overnachting Robertville
 • Dag 4: rondwandeling Robertville, overnachting Robertville
 • Dag 5: wandeling Robertville - Hockai, einde arrangement
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Hockai, een klein dorp aan de voet van de Hoge Venen. Met zijn ligging op 550m hoogte is Hockai een prima uitvalsbasis voor wandelingen in de Hoge Venen.

Overnachting in

Hockai

Dag 2

Maak een rondwandeling via het prachtige dal van de Hoëgne. Je klimt eerst gestaag naar het kleine veengebied Wihonfange. Een leuk paadje langs de smalle, bochtige rivier La Statte voert je langs de waterval des Nutons en de rotsformatie Rocher des Bilisse. Na de weilanden rond het dorp Solwaster daal je af naar de vallei van de Hoëgne. Deze rivier ontspringt op de Hoge Venen en is even ten noorden van Hockai al uitgegroeid tot een ruisende stroom. Je wandelt over vlonders, trappen en planken paden langs watervallen en stroomversnellingen. Na een korte klim ben je weer terug in Hockai. 
Wandeling: 16,5 km, 300 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Hockai

Dag 3

Je maakt een prachtige wandeling onderlangs de Hoge Venen naar je volgende overnachtingsadres. Via Les Six Hetres, een mysterieus plukje loofbomen in een naaldbos, wandel je naar het veen bij Negus. Langs de Tros Marets daal je af naar de rivier de Warche bij Bevercé. Je volgt het dal van de Warche naar het imposante, in goede staat verkerende Kasteel Reinhardtstein. Een paar kilometer verderop bereik je je volgende onderkomen aan het stuwmeer van Robertville.
Wandeling: 20,5 km, 355 m stijgen en 385 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Robertville

Dag 4

Vanuit Robertville maak je een fraaie rondwandeling in de omgeving. De door ons beschreven wandeling brengt je eerst naar Ovifat. Na wat struinen langs de Ghaster bereik je de hoogst gelegen bierbrouwerij van Belgïe. Voor een biertje is het wellicht nog wat vroeg, maar op het terras met fraai uitzicht kun je ook wel wat anders krijgen. Vervolgens steek je het prachtige veengebied Bosfagne over, waar in WO II Russische krijgsgevangen in een kamp hebben gezeten. Door het pittoreske dal van Le Quarreux keer je terug naar Robertville. Wil je het wat rustiger aan doen dan kun je bv. een rondje wandelen om het stuwmeer (ca. 7 km).
Wandeling: 16,5 km, 200 m stijgen en 210 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Robertville

Dag 5

Na het ontbijt wacht het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van je wandelvakantie. Je wandelt dwars door de Hoge Venen terug naar je startpunt Hockai. Na een laatste blik op Burcht Reinhardstein klim je door het dal van de Bayonne naar het plateau. Uiteraard beklim je even het torentje via Signal de Botrange zodat je op 700 m hoogte bent geweest. Over vlonderpaden met weidse uitzichten steek je de venen over. Via het 'croix des fiancés' (het Kruis der Verloofden) keer je terug in Hockai. Hier eindigt de reis, tenzij je een nachtje hebt bijgeboekt.
Wandeling: 21 km, 360 m stijgen, 330 m dalen, 6,5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in twee verschillende accommodaties aan de zuidrand van de Hoge Venen. De eerste twee nachten ben je te gast in een fraai opgeknapte Ardenner boerderij in het dorpje Hockai. De knusse gastenkamers beschikken alle over eigen (vrij kleine) badkamer met douche en WC. In de sfeervolle salon kun je lekker met een boek wegkruipen op de bank. Daarna verblijf je twee nachten in een charmante B&B aan het stuwmeer van Robertville. Ook hier heb je eigen douche en toilet op de kamer.  

Maaltijden

In Hockai ontbijt én dineer je in je de kleinschalige accommodatie en krijg je een lunchpakket mee voor dag 2 en 3. Er wordt een dagmenu geserveerd, dus beperkte keuze. De kok houdt wel rekening met dieetwensen als vegetarisch maar is niet in staat veganistisch te koken. In Robertville ontbijt je in het hotel en krijg je ook een lunchpakket mee voor dag 4 en 5. Voor het diner kun je zelf een restaurant opzoeken in het dorp (10 min. wandelen) of je geeft bij aankomst aan dat je mee wil eten met het dagmenu.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2x diner
 • 4x lunchpakket
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • evt. entrees
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je wandelt door heuvelachtig terrein, over het algemeen over goed onderhouden bospaden en onverharde landweggetjes. Dagelijks wachten je meerdere korte, maar pittige stijgingen en dalingen, de vallei in of uit. Tijdens regenachtig weer kunnen de bospaden flink modderig worden, zeker in voor- en naseizoen. De wandelingen zijn niet zwaar qua hoogteverschillen; je wandelt tussen de 15 en 20km per dag. Het kan voorkomen dat sommige stukken te nat zijn (bij het buiten haar oevers treden van een riviertje) of dat tijdens het jachtseizoen een stuk verboden is. In deze gevallen zul je met behulp van je navigatie de route zelf moeten aanpassen om dat stuk te omzeilen.

Extra dagen

Je kunt in beide accommodaties extra nachten boeken. Mocht je op dag 5 na de wandeling niet meteen naar huis willen, dan boek je een extra overnachting in Hockai na afloop.

Extra's

Verlengingshotels

Wandelen Hoge Venen, Hockai

Auberge Le Randonneur (Hockai)

Le Randonneur is een fraai opgeknapte Ardenner boerderij in het dorpje Hockai. De auberge is een prima uitvalsbasis voor het maken van wandelingen in de Hoge Venen. De gastenkamers beschikken alle over eigen badkamer met douche en WC. In de sfeervolle salon kun je lekker met een boek wegkruipen op de bank.

Transfers

Treinstation Spa-Geronstere - Hockai (vanaf € 31,- per boeking)

Optionele transfer van treinstation Spa-Geronstere naar de eerste accommodatie in Hockai.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan.

Treinstation Hockai - Spa-Geronstere (vanaf € 31,- per boeking)

Optionele transfer van de accommodatie in Hockai naar het treinstation Spa-Geronstere.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Hockai is ca. 240km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 140km naar Hockai. Je kunt gratis parkeren bij de accommodatie in Hockai. Aan het eind van het arrangement keer je hier weer terug.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Spa-Geronstere.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je kunt een optionele transfer van station Spa-Geronsterre naar Hockai (ca. 13 km) bij boeken.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week van begin april tot eind november. 
De herfstkleuren zijn in dit gebied bijzonder fraai. Wel kun je in herfst te maken krijgen met door jagers afgesloten paden. dat wordt met borden aangegeven. Ga nooit door met je wandeling als dit van toepassing is. Dit is van te voren niet te voorzien. Met hulp van de hoteliers kun je de wandeling aanpassen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Goed ingelopen wandelschoenen met een stevig profiel zijn een must, liefst hoog, voor een betere ondersteuning en om droge voeten te houden. Vaak zijn de paden modderig, vooral pal langs de rivier en door de veengebieden. In natte periodes is het terrein erg modderig en kunnen wandelstokken een voordeel zijn om beter te bepalen waar je je voeten moet neer zetten.

Ga je binnenkort op reis naar België bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/belgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/belgie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Hoge Venen België Hoëgne wandelen

België - Ardennen

Wandelen door de Hoge Venen

Wandelvakantie vanuit twee hotelletjes

Zwaarte
Comfort

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)