Armenië - wandelreis, 16 dagen Te voet door een geschiedenisboek

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met tenten

Afwisselende wandelvakantie door het kleine Armenië, een land met prachtige landschappen, bezaaid met kerken en kloosters en met een bijzonder gastvrije bevolking. Wandelen over groene hoogvlaktes, ’s zomers bezaaid met bloemen, door ruige kloven en over de flanken van uitgedoofde vulkanen. Hoogtepunten zijn onder meer een korte trektocht langs door het vulkanische gebergte van Geghama en naar de hoogste toppen van het Aragats-gebergte. Verblijf in hotels en bij mensen thuis, waar we proeven van de uitstekende Armeense keuken.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende zwaarte
 • Kloven, grasvlaktes en vulkaanflanken
 • Eerste Nederlandse wandelreis in Armenië
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Armenië - wandelreis

Armenië mag dan een klein land zijn, amper groter dan België, het heeft de wandelaar veel te bieden! Prachtige natuur: van de diepe kalkkloven in het zuiden, waar alle gierensoorten van europa voorkomen, tot de met gras bedekte hoogvlaktes, waar ’s zomers de Yesidi-nomaden met hun kuddes rondtrekken, en uitgedoofde vulkaantoppen rondom het op 1900 meter hoogte gelegen Meer van Sevan. En dan zijn er nog de met bloemen bezaaide steppeachtige hoogvlaktes in het noorden, de tot boven de 4000 meter hoge toppen van de Aragats en de ongerepte bossen rond Dilijan. We maken er prachtige dagwandelingen, sommige wat lichter, andere inspannend. Een van de hoogtepunt is de driedaagse trektocht door de ruige bergwereld van Geghama, die bestaat uit een reeks uitgedoofde vulkaankegels, van meer dan 3000m hoogte. Hier slapen we twee nachten in tenten die we opzetten nabij een hooggelegen bergmeer.
Tot in de meest afgelegen uithoeken van het land, tref je als wandelaar de herinneringen aan de eeuwenoude en rijke cultuur van de Armeniërs, dat zich in het jaar 301 als eerste volk tot het Christendom bekeerde. Overal vindt je prachtige kerken en kloosters, die teruggaan tot de 6e eeuw! Een ongekend cultureel erfgoed en dan ook nog in de mooist denkbare landschappen gesitueerd! Kloostercomplexen als Noravank, Tatev, Gerghard of Haghbat, als wandelaar bereik je ze via de mooiste paden, door spectaculaire kloven, over eindeloze hoogvlaktes. De bevolking is bijzonder gastvrij en trots op haar land. Die gastvrijheid kom je overal tegen, maar beleven we vooral als we te gast zijn in een van de privéhuizen in de dorpen waar we overnachten en van de overvloedige en heerlijke Armeense keuken proeven! En op heldere dagen is daar op de achtergrond de Ararat, de ruim 5000 meter hoge en voor de Armeniërs Heilige, maar onbereikbare berg….

Dag 1

Avondvlucht van Amsterdam naar de Armeense hoofdstad Yerevan, waar we na middernacht aankomen. Vanaf het vliegveld worden we naar het hotel in de stad gebracht.

Overnachting in

Yerevan

Dag 2

Na deze korte nacht beginnen we rustig, met een korte stadstoer per bus. Zo krijg je gemakkelijk een indruk van de moderne hoofdstad. Als we helder weer hebben, zien we op de achtergrond de ruim vijfduizend meter hoge Ararat, een heilige berg voor de Armeniërs. We bezoeken o.a. het gigantische beeld van Moeder Armenië dat hoog  boven de stad uittorent, de Cascade promenade met prachtige beeldhouwwerken van o.a. Botero en het indrukwekkende Genocide-museum op een heuvel bij de stad, waar de herinnering levend wordt gehouden aan de volkerenmoord op de Armeniërs in 1914 en 1915. Aansluitend rijden we naar het dorpje Oshakan om te lunchen. Via het kleine, intieme klooster van Saghmosavank reizen we verder naar het noorden, waar we in Haghpat in een mooi hotel overnachten, dat op de rand van de kloof van de Debed rivier ligt. Onze totale rijtijd is 4 uur.

Overnachting in

Haghpat

Dag 3

Armenië is een land van geschiedenis en cultuur. Dat zullen we vandaag weer zien: door de diepe Debed-kloof rijden we naar het plateau van het dorp Odzun, met een prachtige zevende-eeuwse kerk. Onze wandeling leidt hoog langs de kloof, waar vale gieren op de warme thermiek rondcirkelen. Verscholen in de rotswand ligt de mysterieuze ruïne van het klooster van Kobayr, een mooie pauzeplek. Onze bus wacht beneden, na een pittige en stenige afdaling om ons terug naar Haghpat te brengen. Vlak bij het hotel ligt een kloostercomplex uit de tiende tot de twaalfde eeuw met adembenemend uitzicht - werelderfgoed volgens Unesco. Wandelduur 4,5 uur, 11 km, 50 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in

Haghpat

Dag 4

Een kleine 3 uur rijden brengt ons in het in Sovjettijd geliefde vakantieoord Dilijan, midden tussen de wilde fruitbomen. Boven het kuuroord begint onze wandeling bij een in de bossen verscholen bergmeertje. Geleidelijk stijgend wandelen we naar de graslanden boven het dorpje Goshavank. Dit afwisselende berggebied is rijk aan wild en vogels. Beneden zien we het twaalfde-eeuwse klooster, het einddoel van de wandeling van vandaag. Afgelegen, maar ooit was het een van de belangrijkste culturele centra van het land, met een bibliotheek met meer dan vijftienduizend werken! Na de wandeling rijden we in een uur naar het grote Meer van Sevan. Op 1900 meter hoogte gelegen, was dit in de Sovjetperiode dé toeristische trekpleister van het land. We slapen hier in een postcommunistisch hotel. Wandelduur 3,5 uur, 6,5 km, 210 m stijgen en 315 m dalen.

Overnachting in

een goed hotel aan het Meer van Sevan

Dag 5

Deze lange reisdag beginnen we na een korte rit langs de oeveres van het Sevanmeer met een bezoek aan het dorpje Noraduz. Westelijk van ons liggen de vulkaankraters van het Gegam-gebergte, waar later deze reis onze trekking zal plaatsvinden. Bij het dorpje Noraduz kunnen we tussen de grafzerken van een middeleeuwse begraafplaats met grote aantallen middeleeuwse ‘khachkars’ souveniers kopen, waaronder fraai borduurwerk van de oude dames die daar tussen de mysterieuze 'khachkars' verscholen op toeristen wachten.
Klimmend naar de Selimpas maken we een korte maar fraaie steppenwandeling.  Onze volgende stop is de 2400 meter hoge Selim-pas, een deel van de beroemde Zijderoute. Hier ligt een prachtig geconserveerde veertiende-eeuwse herberg waar karavanen overnachtten. Aan de andere kant van de pas wordt het landschap abrupt droger. We dalen af naar de stad Jecheghnadzor, waarna we via een volgende pas ons hotel in het zuidelijke stadje Sisian bereiken. Totale rijtijd zo'n 5 uur, wandelduur 4 uur, 11 km, 130 stijgen en 75 meter dalen. 

Overnachting in

Sisian

Dag 6

Pak wat extra spullen in voor de nacht: we gaan bij Armeniërs thuis overnachten. Een spectaculaire rit van een uur brengt ons in het afgelegen dorpje Harzhis aan de rand van de Vorotan kloof. Na een kort bezoek aan Harzhis beginnen we aan de wandeling en dalen we af in de Vorotankloof. Onderweg passeren we  een middeleeuws kerkje. Na het oversteken van de rivier wacht ons een langdurige klim de kloof weer uit, waarbij we op een zeker moment Harzhis weer aan de overkant van de kloof zien liggen. Na een stuk door een bos daalt het pad vervolgens flink tot we het negende-eeuwse kloostercomplex van Tatev zien, net een fort met zijn indrukwekkende verdedigingsmuren. Ooit woonden hier zevenhonderd monniken. Na een bezoek aan dit klooster gebruiken we een smakelijke avondmaaltijd bij één van de gasthuizen, waar we de nacht zullen doorbrengen. Wandelduur 6 uur, 17 km, 700 m stijgen en 800 m dalen.

Overnachting in

Tatev

Dag 7

Na het ontbijt begint de wandeltocht van Tatev naar het dorpje Lor. We wandelen over een bergkam van een van de stille uitlopers van het Bargusha-gebergte. Vanaf de kam hebben we een adembenemend uitzicht over de berg Aramazd met zijn scherpe besneeuwde toppen en enkele dorpen van de provincie Syunik. Onderweg ontmoeten we lokale herders. Sommige delen van het pad zijn relatief steil en voeren over met grasland bedekte hellingen. De afwisseling van het terrein, de uitzichten en de rijke flora vormen de beloning tijdens deze stevige wandeling. Uiteindelijk dalen we geleidelijk af naar het dorpje Lor. Buitenlanders komen hier maar weinig. Een korte rit brengt ons terug naar Sisian. Wandelduur 6,5 uur, 15,5 km, 800 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Sisian

Dag 8

Na het ontbijt worden rijden we van Sisian in ca 1,5 uur naar de startpunt van onze wandeling in het dorp Ughdezor. Onderweg bezoeken we Karahunge, het ‘Stonehenge van Armenië’, waar vijfduizend jaar geleden mensen al de zon en sterren bestudeerden. Vanaf Ughdezor wandelen we door bloemrijke bergweiden, waar we onderweg regelmatig herders met kuddes treffen, naar het dorp Artavan. Op de route lunchen we met uitzicht op het schitterende spiegelmeer. In Artavan worden we opgepikt door de bus en rijden we naar het in een groene vallei gelegen dorpje Hermon. Diner en overnachting in een comfortabel hotel in een prachtige omgeving.
De totale afstand van de wandeling is 11 km. Duur: 4 uur, hoogteverschil ca 500m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Hermon

Dag 9

Even ontspannen vandaag. Op deze vrije dag in Hermon kun je heerlijk relaxen in het groene resort met zwembad. Voor degenen die willen kan er ’s morgens een korte wandeling worden gemaakt over de bergflanken van Yeghegis naar het prachtig gelegen middeleeuwse fort van Smbataberd. Het fort ligt bovenop de kam die de vallei van Yeghegis van die van Artrabuynk scheidt Je hebt daarbij een prachtig uitzicht over de ruige bergwereld boven de valleien. Langs een andere route daal je af naar het dorp Yeghegis, waarna een korte busrit je naar het resort terug brengt voor een picknicklunch in een lommerrijke omgeving en een verder relaxte middag. 

Overnachting in

Hermon

Dag 10

Een korte busrit brengt ons naar het dorp Sevazhayr, vanwaar we een prachtige wandeling door de bergen maken. Dit is een gebied waar alleen herders met hun kuddes schapen komen. Onderweg kun je optioneel een top beklimmen, waarbij het laatste stuk met wat klauterwerk gepaard gaat. Na de top dalen we eerst geleidelijk en daarna steiler af naar de vallei waarin het  dorp Aratez ligt. Hier wacht de bus op ons en rijden we naar het dorp Nerqin Getashen, dat aan de oever van het Sevanmeer ligt. Hier overnachten we in gasthuizen.
Totale rijtijd zo'n 5 uur, wandelduur 6 uur, 12 km, 700 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in

gasthuizen in het dorp Nerqin Getashen

Dag 11

Na het ontbijt rijden we naar het dorpje Tsakhasen, waar onze driedaagse trekking begint, die ons over de vulkanische bergketen van Geghama leidt, van de hoogvlakte van Sevan naar de vallei van Yerevan.  Onze bagage en de kampeeruitrusting wordt door terreinwagens naar de hooggelegen kampeerplek gebracht, terwijl wij aan onze lange, gestage klim beginnen naar de voet van de indrukwekkende vulkaan Aghdahak (3599m). We kamperen op 3000m hoogte nabij het bergmeer dat onder de vulkaan ligt. Bij helder weer wacht ons een koude nacht, maar met een ongekende sterrenhemel! Lengte 17 km, 950m stijgen, duur 7 uur.

Overnachting in

1e dag trekking: Tshakashen - Aghdahak Mountain Lake

Dag 12

Vanuit ons kampement aan de voet van de vulkaan Aghdahak stijgen we naar de 3599m hoge top van deze slapende vulkaan. Als het weer helder is wordt onze inspanning beloond met een panorama over een groot deel van de vulkaanketen van de Geghama Range en het azuurblauwe meer dat de nabijgelegen krater vult. In het oosten ligt het Sevanmeer en in het westen zien we de reusachtige Araratvulkaan.  Lengte 13 km 600m stijgen en dalen, duur 6 uur.  We kamperen aan de oever van een ander meer.

Overnachting in

in tenten aan oever bergmeer in Geghama gebergte

Dag 13

Na het ontbijt vervolgen we onze tocht over de Geghama bergketen. We passeren een 3200m hoge pas en wandelen geleidelijk dalend door een leeg en eindeloos golvend berglandschap, waar we onderweg slecht hier en daar een schaapskudde tegen komen. De wandeling eindigt in het dorp Sevaberd, waar de bus wacht om ons in ca 1 uur via de buitenwijken van Yerevan naar het mooie, groene dorp Garni te brengen.  Hier overnachten we in een gasthuis met een mooie tuin en genieten er van het heerlijke eten van onze gastvrouw. Lengte 11 km,  5 uur wandelen, 200m stijgen en 1300m dalen. 

Overnachting in

trekking en transfer naar Garni

Dag 14

’s Ochtends starten we met een bezoek aan de gerestaureerde Griekse tempel van Garni, daterend uit de eerste eeuw.  Aansluitend wandelen we kort door de schitterende kloof van Garni met de basalten 'orgelpijpen’. Ook dit is weer genieten voor de vogelaars onder ons: met wat geluk zien we de blauwe rotslijster en de monniksgier. Aan het einde van deze kloof rijden we met de taxibus naar het klooster van Geghard, dat achterin een mooie kloof ligt - ook weer Unesco werelderfgoed -. Hier zijn bijzondere zevende eeuwse grotkerken te zien. Na de lunch in de tuin van ons gastgezin in Garni rijden we naar Yerevan, waar we vroeg in de middag aankomen. Wandelduur 2 uur, 150 meter stijgen en dalen.

Overnachting in

Yerevan

Dag 15

We sluiten af op hoogte. We rijden anderhalf uur over uitgestrekte grashellingen van het vulkaancomplex van Aragats. Onderweg zien we schaapskuddes van de semi-nomadische Yezidi’s, die 's zomers hoog de bergen in gaan. Bij het bergmeer van Kari beginnen we aan de climax van de reis: de beklimming van de zuidelijke piek van de Aragats (3880 meter). Het pad is stenig en tot diep in de zomer liggen er sneeuwvelden, maar het is niet lastig. We hebben uitzicht over de gigantische krater van de uitgedoofde vulkaan. Na de afdaling rijden we in 1,5 uur naar Yerevan terug. Wandelduur 6 uur, 10 km, 600 m stijgen en dalen. Vanavond is het diner niet inbegrepen en kies je zelf uit een van de vele restaurants van de stad.

Overnachting in

Yerevan

Dag 16

In de nacht rijden we naar het vliegveld van Yerevan. Daar zeggen we Armenië vaarwel en reizen terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: Alle vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijzigingen met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven we altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Onze slaapplaatsen zijn afwisselend. In Yerevan blijft je in een driesterren hotel aan de rand van het centrum. Het comfortabele en smaakvol ingerichte hotel in Haghpat ligt op de rand van een plateau en biedt een mooi uitzicht. In Sisian slapen we in een klein stadshotel. Aan het meer van Sevan hebben we een postcommunistisch hotel aan het meer, met privéstrand. In Hermon verblijven we in een eco-hotel.  Het hotel heeft een grote groene tuin, goed restaurants, prima kamers verdeeld over meerdere chalets en een overdekt zwembad. In Tatev, Nerqin Getashen en Garni slapen we bij mensen thuis, op twee- tot vierpersoonskamers met gedeeld sanitair. Dit betekent: genieten van de gastvrijheid van de Armeense bevolking en van hun overvloedige lokale keuken. Tijdens de minitrek slapen we twee nachten in tweepersoonstenten en wordt er voor ons gekookt. Je kan voor een eenpersoonskamer en eigen tent kiezen tegen betaling van toeslag. De drie nachten in de gasthuizen is er geen eenpersoonskamer te garanderen.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn tijdens deze reis inbegrepen, uitgezonderd de maaltijden op dag 1 en  het diner op dag 14. Op dag 16 krijgen we voor het vertrek een eenvoudig ontbijt mee. We dineren afwisselend in de accommodatie of in een restaurant nabij de accommodatie. De lunch is soms een uitgebreide picknick en op reisdagen meestal in een restaurant. Tijdens de driedaagse trektocht worden de eenvoudige maaltijden verzorgd door de lokale gidsen. De Armeense keuken is erg afwisselend, kruidig en smakelijk, met Turkse als Georgische en Perzische invloeden. Met name bij de gastgezinnen zal je dit in overvloed kunnen proeven. De drankjes zijn niet bij de reissom inbegrepen, al zal het vaak zat gebeuren dat de gastheer ons een rondje aanbiedt om bij het welkom te kunnen proosten.

Inbegrepen

 • alle overige transfers conform programma
 • bagagetransport tijdens trekking
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 16, uitgezonderd diner op dag 14 (NB geen diner dag 1)
 • gebruik kampeeruitrusting tijdens 3-daagse trekking
 • entree en gids Garnitempel
 • diensten 1 SNP reisleider en een Engelssprekende Armeense berggids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel) 
 • maaltijden dag 1
 • diner op dag 14
 • lunch en diner dag 16
 • verzekeringen
 • persoonlijke uitgaven, fooien
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze reis bouwt op qua zwaarte: de eerste dagen zijn de wandelingen korter en het hoogteverschil kleiner. Dan wandel je tussen de 3 en 5 uur. Er wordt afgewisseld met excursies. Later wandel je tot 7 uur met hoogteverschillen tot 800 meter stijgen en dalen. De paden zijn in de bergen stenig en na regenval soms modderig. De wandelpaden worden veel door de lokale bevolking en hun vee gebruikt. Tijdens 3-daagse trekking en op de laatste wandeling naar de Aragats wandelen we op grote hoogte, tussen 2.000 en 3.800 meter. Omdat dit in het tweede deel van de reis is ben je al meer gewend aan de hoogte. Tijdens de trekking wordt de bagage per landrover vervoerd, dus hoe je meestal geen extra spullen in je rugzak mee te nemen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Yerevan of in de eerste accommodatie in Yerevan.

De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Austrian Airlines via Wenen naar Yerevan v.v.

Vluchtschema
OS 374 Amsterdam - Wenen vertrek om 17.40 aankomst 19.30 uur
OS 641 Wenen - Yerevan vertrek om 22.35 aankomst 03.55 uur (dag 2)
OS 642 Yerevan - Wenen vertrek om 04.45 aankomst 06.30 uur
OS 371 Wenen - Amsterdam vertrek om 07.10 aankomst 09.05 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Armenië kent een landklimaat, met warme droge zomers, en koude, sneeuwrijke winters. Uiteraard zijn er lokale verschillen en is het in de laaggelegen vallei van Yerevan en in het zuiden in het algemeen warmer en droger dan in het noorden en rondom het hooggelegen meer van Sevan. In de bergen heerst een hooggebergte klimaat met ook in de zomer een relatief grotere kans op buien. Daar kan het ’s nachts flink afkoelen, ook in de zomer. In de zomermaanden, wanneer deze wandelreis plaatsvindt, moet u rekening houden met temperaturen die in het zuiden overdag tot boven de 30 graden kunnen oplopen. In de bergen en op de hoogvlaktes is het dan meestal enkele graden koeler. Daar kan het ’s avonds zelfs fris zijn. De zomer is de droogste periode, maar ook dan is er mn in de bergen kans op een bui. Houd daarom met de keuze van uw (wandel)kleding rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Armenië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de lokale agent

Onze lokale agent heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij zijn een kleinschalige organisatie die intensief samenwerken met lokale gidsen en dienstverleners. Ze zijn zich bewust van de impact die toerisme op het milieu en landschap hebben. In hun gehele bedrijfsvoering proberen zij dit bewustzijn zoveel mogelijk te laten meewegen: zo wordt het gebruik van plastic tot een minimum beperkt en proberen ze het afval tijdens de trekkings zoveel mogelijk te scheiden en tot een minimum te beperken.

Aangezien vrijwel al uw kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houdt u voor uw persoonlijke uitgaven rekening met een bedrag van ca. € 120,- voor de gehele reis. Het beste kunt u bij aankomst in Yerevan op het vliegveld geld wisselen of op dag 2 in de stad pinnen (bankpas op Wereld zetten). Euro's en dollars worden hier bij banken en wisselkantoren algemeen geaccepteerd. De munteenheid is de dram (AMD).

Ter plaatse staat een midibus met lokale chauffeur tot onze beschikking, waarmee we alle kortere en langere transfers afleggen.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door Armenië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan uw reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw bergwandelschoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Tijdens de dagwandelingen en de trektocht hoeft u alleen uw dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, een grote veldfles, uw lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in uw dagrugzak mee te nemen. Goede, hoog sluitende bergschoenen met een goed profiel zijn voor deze tocht, waar geregeld over stenige (en bij nat weer over modderige) paden wordt gelopen, onmisbaar. In de dorpen, en met name bij bezoek aan kerkjes of kloosters, is decente kleding gewenst.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zwemkleding
 • zonnebrandcreme, zonnebril en zonnehoedje
 • slaapzak en slaapmatje (beschermend tot 0 graden)
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp + batterijen
 • waadschoenen of gymschoenen die nat mogen worden of sandalen (teva's) 
 • extra tas of flightbag voor achterlaten bagage tijdens trekking
 • euro's
 • max. 20 kg bagage (liefst minder dan 16 kg)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: diacure, pijnstillers, anti-insectenmiddelen, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De gehele reis wordt hij/zij vergezeld door een Engelstalige Armeens berggids. Hij/zij kent de wandelpaden van het land uitstekend en vertelt graag over het land, zijn geschiedenis, cultuur en natuur. Bovendien fungeert hij/zij als tolk en perfecte intermediair tussen u en de lokale bevolking. Tijdens de trekking is er bovendien een team van kok plus assistent aanwezig.

Ga je binnenkort op reis naar Armenië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/armenie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Reizigers met een paspoort van Schengen- of andere EU-lidstaten hebben voor een verblijf in Armenië geen visum nodig voor een verblijf van max. 180 dagen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Armenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg

De laatste 10 jaar is de gezondheidszorg in Armenië sterk verbeterd. Het best uitgeruste ziekenhuis staat in Jerevan, in de andere hoofdplaatsen zijn ziekenhuizen en klinieken verbeterd. Doktoren zijn behoorlijk geschoold, maar spreken vaak geen Engels, Duits of Frans. Medische spullen zijn niet altijd ruim aanwezig, faciliteiten niet in dezelfde goede staat als wij gewend zijn. Voor een lijst met Engels sprekende doktoren, zie Amerikaanse Ambassade.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apothekers
Geregistreerde apothekers zijn op veel plaatsen in Armenië aanwezig. Soms ook in de betere hotels. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het lastig kan zijn dezelfde ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne

Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO

U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de hoogte’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Aanbevolen
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Armenië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose en Rabiës (Hondsdolheid).

Malaria
In Armenië kan gedurende de maanden juni t/m oktober Malaria (de goedaardig verlopende P. vivax-vorm) voorkomen in de Araratvallei en het Masisdistrict. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum ( GGD Nederland). 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Voorzichtigheid geboden

Armenië is een erg veilig land. Het is in het algemeen aan te raden niet te openlijk met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat te lopen. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven. Vermijd 's avonds door onverlichte straten te lopen.

Politie In alle Armeense steden en hoofdplaatsen zijn politiebureaus. Ook politiemensen spreken nauwelijks of geen Engels. Tenzij ze overtuigd zijn van de ernst van een situatie, ze zijn niet gauw geneigd in actie te komen. Blijf dus vriendelijk en beleefd aandringen.

Belangrijke telefoonnummers:

 • Brandweer: 101
 • Politie: 102
 • Ambulance: 103
 • Reddingsdienst (Rescue): 118
 • Weerbericht: 186
 • Zvartsnot Airport (informatie): 187

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

bloemenvelden_op_de_selim_pas.jpg

Armenië - wandelreis

Te voet door een geschiedenisboek

Wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.