Armenië - wandelreis, 16 dagen Te voet door een geschiedenisboek

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met tenten

Afwisselende wandelvakantie door het kleine Armenië, een land met prachtige landschappen, bezaaid met kerken en kloosters en met een bijzonder gastvrije bevolking. Wandelen over groene hoogvlaktes, ’s zomers bezaaid met bloemen, door ruige kloven en over de flanken van uitgedoofde vulkanen. Hoogtepunten zijn ondermeer een korte trektocht langs de petroglyfen van Mt Ughtasar en naar de hoogste toppen van het Aragats gebergte. Verblijf  in hotels en bij mensen thuis, waar we proeven van de uitstekende Armeense keuken.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend rustige wandelingen en stevige trekking
 • Door kloven; over grasvlaktes en vulkaanflanken
 • Eerste Nederlandse wandelreis naar Armenië
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Armenië - wandelreis

Armenië mag dan een klein land zijn, amper groter dan België, het heeft de wandelaar veel te bieden! Prachtige natuur: van de diepe kalkkloven in het zuiden, waar alle gierensoorten van europa voorkomen, tot de met gras bedekte hoogvlaktes, waar ’s zomers de Yesidi-nomaden met hun kuddes rondtrekken, en uitgedoofde vulkaantoppen rondom het op 1900 meter hoogte gelegen Meer van Sevan. En dan zijn er nog de met bloemen bezaaide steppeachtige hoogvlaktes in het noorden, de tot boven de 4000 meter hoge toppen van de Aragats en de ongerepte bossen rond Dilijan. We maken er prachtige dagwandelingen, sommige wat lichter, andere inspannend. Hoogtepunt is de driedaagse trektocht door de stille bergwereld van Mt Ukhtasar, war we op zoek gaan naar duizenden jaren oude rotstekeningen en waar arende door het luchtruim zweven. En tot in de meest afgelegen uithoeken van het land, tref je als wandelaar de herinneringen aan de eeuwenoude en rijke cultuur van de Armeniërs, dat zich in het jaar 301 als eerste volk tot het Christendom bekeerde. Overal vindt je prachtige kerken en kloosters, die teruggaan tot de 6e eeuw! Een ongekend cultureel erfgoed en dan ook nog in de mooist denkbare landschappen gesitueerd! Kloostercomplexen als Noravank, Tatev, Gerghard of Haghbat,als wandelaar bereik je ze via de mooiste paden, door spectaculaire kloven, over eindeloze hoogvlaktes. De bevolking is bijzonder gastvrij en trots op haar land. Die gastvrijheid kom je overal tegen, maar beleven we vooral als we te gast zijn in een van de privéhuizen in de dorpen waar we overnachten en van de overvloedige en heerlijke Armeense keuken proeven! En op heldere dagen is daar op de achtergrond de Ararat, de ruim 5000 meter hoge en voor de Armeniërs Heilige, maar onbereikbare berg….

Dag 1

Avondvlucht van Amsterdam naar Yerevan, waar we na middernacht aankomen. Aansluitend transfer naar het hotel in de stad.

Overnachting in

Yerevan

Dag 2

In de nacht arriveren we in ons hotel in het centrum van Yerevan. Na een korte nacht en een rustig ontbijt gaan we in de loop van de ochtend op pad voor een korte stadstoer per bus. Zo krijgen we een goede indruk van de moderne hoofdstad van het land. Bij helder weer zien we op de achtergrond de Ararat, de ruim 5000 meter hoge en voor de Armeniërs Heilige, maar onbereikbare berg. Op een heuvel boven de stad ligt het indrukwekkende Genocidemuseum en monument, dat de herinnering aan de volkerenmoord op de Armeniërs in 1914 en 1915 levend houdt. Het uitzicht op de stad is fraai. Dan verlaten we de stad en rijden naar het dorpje Oshakan, waar we lunchen. Via het kleine, intieme klooster van Saghmosavank, waar we een kijkje nemen, rijden we verder naar het noorden, naar de stad Vanadzor, waar we in een hotel overnachten. Totaal ca 3 uur rijden.

Overnachting in

Vanadzor

Dag 3

Na het ontbijt rijden we door de diepe Debet Gorge naar het plateau van het dorp Odzun, met en prachtige 7e eeuwse kerk. Hier beginnen we aan onze wandeling hoog langs de flanken en basaltkliffen van de Debet Gorge. We passeren de hoog in de rotswand gelegen mysterieuze kloosterruïne van Kobayr en dalen geleidelijk af naar de bodem van de kloof, waar de bus op ons wacht, om ons naar het Haghpat Monastery. Dit prachtige en complete kloostercomplex uit de 10e tot de 12e eeuw, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat ligt op een plateau boven de kloof. Een mooie klokkentoren, een refter, bibliotheek en diverse mooie kruisstenen (de khatchkars) sieren het complex. Aan het eind van de dag rijden we terug naar het levendige stadje Vanadzor. Wandelduur 4,5 uur, 10 km, 100m stijgen en 350m dalen.

Overnachting in

Vanadzor

Dag 4

We verlaten Vanadzor en rijden in ca 1 uur naar het in de Sovjettijd geliefde vakantieoord Dilijan, dat te midden van prachtige gemengde wouden ligt. Via het in het bos verscholen meertje van Parz wandelen we door het bos, waar hazelnoot, wilde appel, wilde pruim, beuk en eik, maar ook dennen en lariksen groeien, en dat vol wild zit, geleidelijk stijgend naar de graslanden boven het dorpje Goshavank. Dan zien we beneden ons het 12e eeuwse klooster van Goshavank liggen, aan de rand van het gelijknamige dorp. Moeilijk voor te stellen dat deze afgelegen plek ooit een van de belangrijkste culturele centra van het land was, met een bibliotheek met meer dan 15.000 werken! Na de wandeling rijden we door de nieuwe tunnel in ca 1 uur naar het grote Meer van Sevan, dat op 1900 meter ligt en in de Sovjetperiode de belangrijkste toeristische trekpleister van het land was. We slapen in een onlangs gerestaureerd postcommunistisch hotel, aan de oever van het meer. Wandelduur 3,5 uur, 11 km, 300m stijgen en 450 dalen.

Overnachting in

een goed hotel aan Lake Sevan

Dag 5

Vandaag wacht ons een lange reisdag, waarop we ook nog een wandeling maken! We gaan dus vroeg op pad. We rijden langs de westoever van het Lake Sevan verder naar het zuiden. In het westen zien we de uitgedoofde kraterreeks van de vulkaanketen van het Gegamgebergte. We stoppen even in het dorpje Noraduz, waar op het Middeleeuwse kerkhof de grootste collecte khachkars (kruisstenen) van het land te vinden is, daterend uit de 7e tot de 10e eeuw. De oude schonen van het dorp verkopen tussen de zerken hun borduursels. Dan rijden we verder naar de weidse en met ‘s zomers met bloemen bezaaide grashellingen van de Selim pas. Sinds de vroege middeleeuwen trokken de karavanen van de Zijderoute over deze 2400 meter hoge pas. Op de pas ligt dan ook een 14e eeuwse karavansaray, die nog vrijwel intact is. Over de eindeloze grashellingen maken we een korte, prachtige wandeling. In de zomer staan de velden vol bloemen en zijn overal bijeneters en scharrelaars te zien. Nomaden laten hun vee op de koele hellingen grazen, waar altijd water te vinden is. Op de achtergrond reikt de fraai gevormde kegel van de Mt. Armaghan naar de heldere hemel. Na de wandeling steken we de pas over en verandert het landschap abrupt. Het landschap wordt droger. We dalen af naar de stad Eegheghnadzor, waarna we over een volgende pas rijden, tot we het stadje Sisian bereiken. Hier overnachten we in een hotel. Rijduur totaal ca 5 uur, Wandelduur ca 4 uur, 11 km, 200m stijgen.

Overnachting in

Sisian

Dag 6

Na het vroege ontbijt rijden we (met wat extra bagage voor 1 overnachting in onze dagrugzakken) naar het afgelegen dorpje Bartsravan, dat hoog boven de diepe kloof van de Vorotan rivier ligt. Deze tamelijk spectaculaire rit duurt ruim 2 uur. Hier beginnen we aan de prachtige wandeling bovenlangs de Vorotankloof naar het eenzame klooster van Tatev. We nemen wat extra spullen voor één overnachting mee in de dagrugzak. We lopen bovenlangs langs spectaculaire rotsformaties, en hebben regelmatig zicht op de bodem van de kloof, 600 meter onder ons. Uiteindelijk dalen we geleidelijk af naar de bodem van de kloof. Nadat we een vervallen en overwoekerde kloosterruïne zijn gepasseerd begint het pad weer flink te stijgen en eindigen we in het dorp Tandzapat, vanwaar we het laatste stukje per bus afleggen naar het prachtig gelegen kloostercomplex van Tatev, dat met zijn indrukwekkende verdedigingsmuren eerder op een fort lijkt. Het klooster dateert uit de 9e eeuw, maar de muren zijn uit de 17e eeuw. Ooit woonden hier 700 monniken. Nabij het klooster organiseert onze gids vanavond een barbecue en we slapen in enkele particuliere huizen in het dorp. Wandelduur 6 uur, 14 km, 400m stijgen en 600m dalen. 

Overnachting in

Tatev

Dag 7

We vervolgen onze wandeltocht door de vallei van de Vorotan. We klimmen over een kam van een van de stille uitlopers van het Bargusha gebergte en dalen dan geleidelijk weer af naar het dorpje Ltsen, dat boven de diepe vallei van de Vorotan ligt. Vandaag genieten we geregeld van de prachtige vergezichten. Andere buitenlanders komen hier zelden. Na de wandeling is het nog een korte rit terug naar Sisian. Als we nog tijd hebben bezoeken we ook nog even de megalithische stenen van Karahunge, het ‘Stonehenge van Armenië’, dat net buiten Sisian ligt. Bij een lage avondzon is de sfeer op deze plek die al 5000 jaar geleden voor de bestudering van de zon en de sterren werd gebruikt, bijzonder. Wandelduur 5 uur, 16 km, 550m stijgen en 600m dalen.

Overnachting in

Sisian

Dag 8

Vandaag beginnen we aan de driedaagse trektocht door de bergwereld van Ukhtasar. In het kleine bergdorpje Ishkanasar maken we kennis met het team dat ons tijdens de trekking zal begeleiden. Dan stappen we in de militaire trucks om het eerste stuk de bergen in te overbruggen. Als we op ca 2500 meter hoogte zijn stappen we uit en beginnen aan onze wandeling. De bagage en de tenten worden alvast naar de kampeerplek gebracht, terwijl wij geleidelijk stijgend over de alpiene grashellingen het massief van de Ukhtasar naderen. Onderweg zien we prachtige bergbloemen en het berglandschap is ook rijk aan vogels. Vlak voor we de kampeerplek bereiken wandelen we langs enkele van de honderden rotstekeningen die rondom de Mt Ukthasar te vinden zijn. Sommige van deze petroglyphen zijn ca 5000 jaar oud. Uiteindelijk bereiken we het kaarmeer onder de top van de Mt Ukhtasar, waar we onze tenten opzetten op 3250m hoogte opzetten.  Wandelduur ca 4 uur, 750m stijgen, 11 km wandelen
Noot: Als de weersomstandigheden ongunstig zijn (bijvoorbeeld bij kans op onweer) passen we het programma van de tweedaagse trek aan: we overnachten dan op een aan drie kanten door kliffen beschut veld op 3000m hoogte. Daar verblijven we dan 2 nachten en maken dan op dag 9 een rondwandeling van ca 5 uur.

Overnachting in

tenten bij het Meer van Mt. Ukhtasar

Dag 9

We vervolgen onze trektocht door het gebergte van Ukhtasar en blijven vandaag de hele dag op hoogte. We maken een flinke wandeling. Onderweg kunnen we genieten van het ongerepte berglandschap en de vergezichten. We kamperen vanavond aan de oever van een beek, op ca 2 km van het bergmeer van Istisou. We slapen op ca 3000 meter hoogte. Wandelduur 19 km, 7 uur wandelen, ca 250m stijgen en 500m dalen.

Overnachting in

tenten bij  Lake Istisu

Dag 10

Na het ontbijt breken we voor de laatste keer het kampement op en gaan we op pad voor de derde dag van onze minitrek. Na een kort klimmetje naar een pas van 3250m hoogte wacht ons een lange afdaling. Door een zee van bloemen en over eindeloze grashellingen dalen we af, het gebergte achter ons latend. Uiteindelijk bereiken we de bewoonde wereld weer, waar de bus wacht en we afscheid nemen van het kampeerteam. We rijden over de Vorotanpas naar het mondaine kuuroord Jermuk, dat in een weidse vallei ligt, op 2080m hoogte. We overnachten in een nieuw en vriendelijk, klein hotel. Lengte wandeling 22 km, 250m stijgen en 700m dalen, duur ca 6 uur.

Overnachting in

Jermuk

Dag 11

Dag ter eigen besteding in Jermuk. Je kunt een korte wandeling maken naar de waterval en de basaltkolommen van de kloof die het kuuroord in tweeën snijdt, of een duik nemen in het zwembad van een van de grote spahotels.

Overnachting in

Jermuk

Dag 12

's Ochtends maken we een wandeling naar de warmwaterbronnen buiten Jermuk. We moeten hierbij een aantal maal een beekje doorwaden; waadschoentjes of sandalen gaan dus mee in de dagrugzak. Een uur rijden van Jermuk ligt de prachtige kloof van Noravank, een waar paradijs voor vogelaars, onder meer omdat de imposante lammergier er nestelt. We lunchen hier in een bijzonder grotcafé. Waar de meeste kloosters en kerken uit donkere basalt zijn opgetrokken, is het complex van Noravank gebouwd met lichte zandsteen, wat het complex een vriendelijker uitstraling geeft. Prachtige beeldhouwwerken en een ranke klokkentoren geven het onlangs gerestaureerde 13e eeuwse klooster een uniek karakter.  Dan rijden we via het klooster van Khor Virap, dat op een heuvel boven de wijngaarden en akkers van de brede Arasvallei ligt, op een steenworp afstand van de Turkse grens. Een fotogenieke ligging, zeker bij helder weer, als de imposante Ararat, hier slecht 30 km ver, naar de hemel torent. Dan is het nog 1,5 uur rijden, via Yerevan naar het welvarende boerendorp Garni, waar we in een gasthuis verblijven. ’s Avonds wordt ons een uitstekend diner voorgezet. Wandelduur 2,5 uur, 10 km, 150m stijgen en 250m dalen.

Overnachting in

Garni

Dag 13

’s Ochtends maken we een korte wandeling door de prachtige kloof van Garni, waar we de indrukwekkendste basaltzuilen zien. Ook op deze wandeling zien we talrijke vogelsoorten. Tot de bijzondere soorten die hier voorkomen, behoren de blauwe rotslijster en de zeldzame reusachtige monniksgier. Een laatste klimmetje brengt ons bij de gerestaureerde Griekse tempel van Garni, daterend uit de 1e eeuw. Daarna wacht een kort ritje naar het klooster van Geghard, dat achterin een prachtige kloof ligt. Ook dit klooster staat op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Bijzonder zijn de 7e eeuwse grotkerken. Na de lunch bij ons gastgezin in Garni rijden we naar Yerevan, waar we vroeg in de middag aankomen. Wandelduur 2 uur, 150m stijgen en dalen.

Overnachting in

Yerevan

Dag 14

Onze laatste wandeldag brengt ons op grote hoogte. Na ca 1,5 uur rijden over de uitgestrekte met gras bedekte flanken van Armeniës hoogste bergmassief, het uitgedoofde vulkaancomplex van Aragats. Onderweg zien we overal schaapskuddes die door de semi-nomadische Yezidi ’s zomers hoog de bergen in worden geleid. Bij het op 3250m hoogte gelegen bergmeer van Kari (Steenmeer) beginnen we aan de apotheose van deze reis; de beklimming van de zuidpiek (3880m) van de Aragats. Het pad is stenig en tot diep in de zomer liggen er sneeuwvelden, maar de klim is niet lastig. Vanaf de zuidtop hebben we een indrukwekkend uitzicht over de grote caldeira van de uitgedoofde vulkaan. Uiteindelijk dalen we weer af naar het bergmeer, vanwaar we in 1,5 uur naar Yerevan terugrijden. Wandelduur 6 uur, 10 km, 600m stijgen en dalen. Vanavond is het diner niet inbegrepen en kun je zelf een keus maken uit een van de vele uitstekende restaurants van de stad.

Overnachting in

Yerevan

Dag 15

Vandaag heb je de hele dag gelegenheid om de stad Yerevan te verkennen. We dineren vanavond in een goed restaurant in de binnenstad.

Overnachting in

Yerevan

Dag 16

In de nacht rijden we naar het vliegveld van Yerevan en vliegen naar Nederland terug.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in accommodaties die sterk in karakter uiteenlopen. In Yerevan verblijven we in totaal 4 nachten een goed en aan de rand van het centrum gelegen ***-stadshotel. In Vanadzor en Sisian in een klein, maar gastvrij hotel, aan het meer van Sevan een onlangs gerestaureerd post-communistisch hotel, pal aan het meer (met een privé strandje). In Jermuk zijn we te gast in een nieuw, klein en gastvrij hotel. In Tatev en Garni verblijven we twee nachten bij mensen thuis, op twee- tot vierpersoonskamers met gedeelde sanitaire faciliteiten. Hier maakt u intensief kennis met de gastvrijheid van de Armeense bevolking en proeft u van de voortreffelijke en overvloedige lokale keuken. Tijdens de minitrek slapen we twee nachten in tweepersoonstenten en wordt er voor ons gekookt. U kunt tegen betaling van een toeslag ook voor een eenpersoonskamer kiezen (u heeft dan ook een tent voor uzelf). De twee nachten in de gasthuizen kunnen we echter geen eenpersoonskamers aanbieden.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen, uitgezonderd de maaltijden op dag 1, diner op dag 14 en lunch op dag 11 en 15. Meestal dineren we in de accommodatie of in een restaurant. De lunch bestaat soms uit een uitgebreide picknick, soms lunchen we in een restaurant. Met name bij de gastgezinnen uit u bijzonder smakelijk en overvloedig! Tijdens de driedaagse trektocht worden de eenvoudige maaltijden verzorgd door de lokale gidsen. De Armeense keuken is bijzonder gevarieerd, kruidig en smakelijk, waarin zowel Turkse als Georgische en Perzische invloeden herkenbaar zijn. En altijd wordt het platte ‘lavash’-brood op tafel gezet. De drankjes zijn overigens niet bij de reissom inbegrepen, als zal het geregeld gebeuren dat de gastheer ons een drankje ter verwelkoming aanbiedt. Hierbij wordt uitgebreid getoast op het geluk en de gezondheid van de gasten.

Inbegrepen

 • alle transfers conform programma per midibus of minibusjes
 • bagagetransport tijdens trekking (niet op dag 6 en 7)
 • verblijf in hotels op tweepersoonskamers met douche/wc en bij gastgezinnen op twee- tot vierpersoonskamers met gedeelde faciliteiten (2 nachten) of in tweepersoonstenten, zonder sanitaire voorzieningen (2 nachten)
 • verblijf op basis van volpension, vanaf ontbijt op dag 2 t/m diner op dag 15 (uitgezonderd  lunch op dag 11 en 15 en diner dag 14)
 • gebruik kampeeruitrusting tijdens 3-daagse trekking
 • entree en gids Garni Tempel
 • diensten 1 SNP reisleider, 1 Engelssprekende Armeense berggids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • maaltijden op dag 1,  lunch op dag 11 en 15, diner op dag 14 en ontbijt dag 16
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard, fooien
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De eerste dagen van de reis zijn de wandelingen korter en kennen minder hoogteverschillen, dan in het tweede deel van de reis. De eerste dagen wandelt u tussen 3 en 5 uur, en worden de wandelingen afgewisseld door excursies. Later in de reis zijn de wandelingen pittiger, tot 7 uur en lopen de hoogteverschillen op tot max. 800m stijgen en dalen per dag. De paden zijn in de bergen stenig, en na regenval op sommige plaatsen modderig. De paden worden frequent door de lokale bevolking en hun vee gebruikt. Sommige wandelingen voeren deels over onverharde wegen. Tijdens de driedaagse trekking en op de laatste wandeling naar de Aragats, wandelen we op grote hoogte, tussen 2000 en 3500 meter. Als we de top van de Aragats beklimmen komen we zelfs tot 3900 meter hoogte ! Maar aangezien deze wandelingen in het 2e deel van de reis plaatsvinden, bent u dan al meer gewend aan de hoogte. Tijdens de trekking wordt de bagage per landrovers vervoerd, u hoeft dan dus geen extra bagage in uw rugzak mee te nemen. Alleen op de wandelingen van dag 6 en 7 moet u wat extra spullen voor één overnachting in uw dagrugzak meenenemen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Yerevan of de eerste accommodatie in Yerevan.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Austrian Airlines via Wenen naar Yerevan v.v.

Vluchtschema - Austrian Airlines
OS 374 Amsterdam - Wenen vertrek om 17.45 aankomst 19.40 uur
OS 641 Wenen - Yerevan vertrek om 22.20 aankomst 03.35 uur (dag 2)
OS 642 Yerevan - Wenen vertrek om 04.25 aankomst 06.10 uur
OS 371 Wenen - Amsterdam vertrek om 07.15 aankomst 09.10 uur

Vluchtschema - vertrek 6 juli met LOT Polish Airlines
LO 268 Amsterdam - Warsaw vertrek om 19.45 aankomst 21.45 uur
LO 727 Warsaw - Yerevan vertrek om 22.20 aankomst 03.55 uur (dag 2)
LO 728 Yerevan - Warsaw vertrek om 04.45 aankomst 06.30 uur
LO 265 Warsaw - Amsterdam vertrek om 07.20 aankomst 09.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen.Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Armenië kent een landklimaat, met warme droge zomers, en koude, sneeuwrijke winters. Uiteraard zijn er lokale verschillen en is het in de laaggelegen vallei van Yerevan en in het zuiden in het algemeen warmer en droger dan in het noorden en rondom het hooggelegen meer van Sevan. In de bergen heerst een hooggebergte klimaat met ook in de zomer een relatief grotere kans op buien. Daar kan het ’s nachts flink afkoelen, ook in de zomer. In de zomermaanden, wanneer deze wandelreis plaatsvindt, moet u rekening houden met temperaturen die in het zuiden overdag tot boven de 30 graden kunnen oplopen. In de bergen en op de hoogvlaktes is het dan meestal enkele graden koeler. Daar kan het ’s avonds zelfs fris zijn. De zomer is de droogste periode, maar ook dan is er mn in de bergen kans op een bui. Houd daarom met de keuze van uw (wandel)kleding rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Armenië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de lokale agent

Onze lokale agent heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij zijn een kleinschalige organisatie die intensief samenwerken met lokale gidsen en dienstverleners. Ze zijn zich bewust van de impact die toerisme op het milieu en landschap hebben. In hun gehele bedrijfsvoering proberen zij dit bewustzijn zoveel mogelijk te laten meewegen: zo wordt het gebruik van plastic tot een minimum beperkt en proberen ze het afval tijdens de trekkings zoveel mogelijk te scheiden en tot een minimum te beperken.

Aangezien vrijwel al uw kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houdt u voor uw persoonlijke uitgaven rekening met een bedrag van ca. € 75,- voor de gehele reis. Het beste kunt u bij aankomst in Yerevan op het vliegveld geld wisselen of op dag 2 in de stad pinnen. Euro's en dollars worden hier bij banken en wisselkantoren algemeen geaccepteerd. De munteenheid is de dram.

Ter plaatse staat een midibus met lokale chauffeur tot onze beschikking, waarmee we alle kortere en langere transfers afleggen. Eenmaal worden we een stukje met jeeps de bergen in gebracht.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door Armenië te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan uw reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw bergwandelschoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Tijdens de dagwandelingen en de trektocht hoeft u alleen uw dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, een grote veldfles, uw lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in uw dagrugzak mee te nemen. Goede, hoog sluitende bergschoenen met een goed profiel zijn voor deze tocht, waar geregeld over stenige (en bij nat weer over modderige) paden wordt gelopen, onmisbaar. In de dorpen, en met name bij bezoek aan kerkjes of kloosters, is decente kleding gewenst.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • slaapzak en slaapmatje (beschermend tot 0 graden)
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp + batterijen
 • waadschoenen of gymschoenen die nat mogen worden of sandalen (tefa's) voor de wandeling op dag 12
 • extra tas of flightbag voor achterlaten bagage tijdens trekking
 • euro's
 • max. 20 kg bagage (liefst minder dan 16 kg)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: diacure,pijnstillers, anti-insectenmiddelen, rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Er zijn momenteel geen mededelingen

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De gehele reis wordt hij/zij vergezeld door een Engelstalige Armeens berggids. Hij/zij kent de wandelpaden van het land uitstekend en vertelt graag over het land, zijn geschiedenis, cultuur en natuur. Bovendien fungeert hij/zij als tolk en perfecte intermediair tussen u en de lokale bevolking. Tijdens de trekking is er bovendien een team van kok plus assistent aanwezig.

Voor een verblijf in Armenië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Armenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Reizigers met een paspoort van Schengen- of andere EU-lidstaten hebben voor een verblijf in Armenië geen visum nodig voor een verblijf van max. 180 dagen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Armenië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg

De laatste 10 jaar is de gezondheidszorg in Armenië sterk verbeterd. Het best uitgeruste ziekenhuis staat in Jerevan, in de andere hoofdplaatsen zijn ziekenhuizen en klinieken verbeterd. Doktoren zijn behoorlijk geschoold, maar spreken vaak geen Engels, Duits of Frans. Medische spullen zijn niet altijd ruim aanwezig, faciliteiten niet in dezelfde goede staat als wij gewend zijn. Voor een lijst met Engels sprekende doktoren, zie Amerikaanse Ambassade.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apothekers
Geregistreerde apothekers zijn op veel plaatsen in Armenië aanwezig. Soms ook in de betere hotels. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het lastig kan zijn dezelfde ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne

Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO

U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de hoogte’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Aanbevolen
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Armenië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose en Rabiës (Hondsdolheid).

Malaria
In Armenië kan gedurende de maanden juni t/m oktober Malaria (de goedaardig verlopende P. vivax-vorm) voorkomen in de Araratvallei en het Masisdistrict. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum ( GGD Nederland). 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Voorzichtigheid geboden

Armenië is een erg veilig land. Het is in het algemeen aan te raden niet te openlijk met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat te lopen. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven. Vermijd 's avonds door onverlichte straten te lopen.

Politie In alle Armeense steden en hoofdplaatsen zijn politiebureaus. Ook politiemensen spreken nauwelijks of geen Engels. Tenzij ze overtuigd zijn van de ernst van een situatie, ze zijn niet gauw geneigd in actie te komen. Blijf dus vriendelijk en beleefd aandringen.

Belangrijke telefoonnummers:

 • Brandweer: 101
 • Politie: 102
 • Ambulance: 103
 • Reddingsdienst (Rescue): 118
 • Weerbericht: 186
 • Zvartsnot Airport (informatie): 187

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

bloemenvelden_op_de_selim_pas.jpg

Armenië - wandelreis

Te voet door een geschiedenisboek

Wandelvakantie langs hotels, gasthuizen en met tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen