Las Alpujarras in Spanje Het wandelparadijs van Andalusiƫ

Las Alpujarras

Verscholen achter de hoge bergen van de Sierra Nevada ligt een weergaloos wandelgebied: Las Alpujarras. De vruchtbare hellingen, besneeuwde bergtoppen, witte dorpjes en authentieke bergcultuur van het Spanje van de Moren vormen jaarrond het decor van een van de populairste wandelklassiekers van SNP Natuurreizen. Bekijk hier alle wandelvakanties in Spanje.

Wie op de de snelweg tussen Granada en Motril voor de afslag ‘Las Alpujarras - Lanjarón’ kiest, rijdt een gebied binnen met een uitzonderlijk karakter. Het lijkt alsof de drieduizenders van de Sierra Nevada en het relatieve isolement van de regio een barrière vormen voor het drukke, gestresste stadsleven elders. Er heerst rust in deze bergachtige uithoek van Andalusië.

Bloeiende berghellingen

In het dorpje Capileira laat je de auto achter. Tegen een achtergrond van immense bergtoppen loop je langs diepe ravijnen, door oerbossen van donzige eiken en over hellingen begroeid met geurende kruiden of bloemen. Overal klinkt het verfrissende ruisen van stromend water op weg naar de Middellandse Zee. Met dit water brachten de Moren eeuwen terug de berghellingen tot bloei. Zij bevloeiden de terrasvormige akkers via eeninventief systeem van irrigatiekanaaltjes, acequias. De Moorse dorpjes liggen als arendsnesten verstrooid tegen de leisteenwanden. Slenterend door deze rustieke gehuchtjes met witte huizen waan je je in lang vervlogen tijden.

Alpujarras, een echte bergstreek
Volgens reisleider en professioneel berggids Jon Sanz, zelf van Spaanse afkomst, is de sfeer in Alpujarras anders dan in andere delen van Spanje. ‘Je proeft er de zoete smaak van de mediterrane cultuur: rustig aan, problemen relativeren en tijd nemen om te genieten.’ Alpujarras is een echte bergstreek. Anders dan in de rest van Andalusië vind je in de afgelegen bergdorpen nog de traditionele manier van leven. Uit de tijd dat alles eenvoudiger was. En ruiger. De bakkerij geurt nog naar vers brood, uit schoorstenen kringelt rook van brandend haardhout, oude mannen bewerken met muilezels het land. Tegen de hellingen groeien tomaten, komkommers, kool, sinaasappelen, amandelen... Wat een overvloed!

Hippies en kunstenaars
De islamitische Moren regeerden vijf eeuwen lang over grote delen van het Iberisch Schiereiland. Alpujarras was hun laatste toevluchtsoord. Zij noemden het gebied ‘Al-Busherat’, Arabisch voor ‘het grazige land’. Ze bleven er na de val van het koninkrijk Granada in 1492 nog honderdvijftig jaar wonen. Tot de christelijke Spaanse vorsten hen definitief verjoegen. De streek bleef daarna lange tijd bijna onbevolkt. In de afgelopen decennia werd Alpujarras opnieuw een toevluchtsoord. Veelal Engelse en Duitse hippies, new-age-aanhangers en kunstenaars zoeken er nu naar een alternatieve manier van leven, wonend in Indiaanse tipi’s, caravans, grotten en oude bussen.

Skiën en zonnebaden in Alpujarras

De Sierra Nevada torent met vijftien toppen van meer dan 3000 meter boven de Alpujarras uit. De hoogste berg, Mulhacén, is met 3482 meter tevens de hoogste berg van het Spaanse vasteland. Door de grote hoogteverschillen tussen zeeniveau en bergtoppen kent de streek grote klimaatverschillen op een relatief kleine oppervlakte. Dat biedt ongekende mogelijkheden. Van november tot april kun je in de ochtend skiën aan de noordkant van de bergen en ’s middags zonnebaden op de stranden van de Costa Tropical.

Smeltkroes van culturen
Volgens sociaal geograaf, hispanoloog en SNP-reisleider Dick van der Veen is de wandelreis door de Alpujarras al twintig jaar een van de best gewaardeerde reizen. ‘Met SNP zie en beleef je de cultuur en de natuur van de echte Alpujarras. We kennen er de weg en leiden je langs de culturele hoogtepunten, maar ook door traditionele dorpen waar geen toerist komt, zoals Pórtugos of La Tahá. Je volgt gemarkeerde routes, maar wandelt ook dwars door de natuur. Je slaapt in gezellige dorpshotelletjes op mooie locaties en wordt door de hoteleigenaren uitstekend verzorgd. Beroemde gastheren zijn inmiddels de tweeling Pepi y Coqui (Paco en Pepe van Mesón Poqueira in Capileira).’

Wandelen in de sneeuw
In de winter is het in de Alpujarras extra rustig. Het is kouder en de hoogste toppen van de Sierra Nevada liggen onder een dik pak sneeuw. Maar ook in de winter leent het gebied zich voor wandelingen. De SNP-wandelroutes liggen onder de sneeuwgrens en voeren door een prachtig landschap van koperbruine kruiden en grassen en mediterrane bossen. Maar toch, het blijft wel een berggebied. In de middag kan het bij zonnig weer even opwarmen, maar in de avond, nacht en ochtend is het koud. Hou er rekening mee op je wandelingen dat het kan het regenen of zelfs sneeuwen.

Wereldberoemd Alhambra en Albaicín
Je maakt je wandelreis naar de Alpujarras compleet met een bezoek aan de stad Granada. In deze smeltkroes van oude culturen vind je veel architectonische hoogstandjes uit zowel de Moorse als de christelijke tijd. Hoogtepunt is het wereldberoemde Alhambra: een verzameling van rijk versierde paleizen, elegante woningen, romantische patio’s en kleurrijke badhuizen. Deze middeleeuwse stad ‘in de stad’ werd in twee eeuwen tijd gebouwd door opeenvolgende sultans van de Moorse Nasrid-dynastie.
Ook de Moorse flamencowijk El Albaicín, het Monasterio de la Cartuja en de Mirador San Nicolas zijn fascinerende historische plekken. En ook in Málaga, Córdoba en Torremolinos vind je prima alternatieven om je wandelreis mee te omlijsten.

REVIEWS 
- ‘Prachtige omgeving, leuke dorpjes, lekker eten en heerlijk weer. Een aanrader!’
- ‘Mooie reis. Goede mix tussen natuur en cultuur. Schitterende wandelingen door een ruig en afwisselend landschap.’
‘- Heerlijke combinatie van veel natuur met als toetje Granada! Hierdoor het gevoel twee vakanties in één te hebben.’

'Een boeiende reis, de witte dorpen en de Moorse invloed.'

Onze reizen

Wandelvakantie door het Moorse paradijs 
Spanje - Alpujarras
8-daagse voettocht langs pensions en hotel, groepsreis

Reiscode 101003
Vertrek feb - dec 

Langs irrigatiekanaaltjes en grillige rotspartijen, door mediterrane bossen, kloven en kleine akkers. We verblijven in schilderachtige witte dorpjes, zoals Trevélez, Capileira en Pórtugos. De bouwstijl van de Berbers is nog goed te herkennen in de opeenstapeling van kleine huizen met platte daken. De laatste dag bezoeken we cultuurstad Granada met Arabische bouwwerken als het feeërieke Alhambra en de beroemde Moorse flamencowijk Albaicín.

Het Spanje van de Moren, wandelvakantie
Spanje - Alpujarras
7-daagse individuele wandelreis langs hotels en pensions

Reiscode 321015
Vertrek jan - dec