Groene Cultuurreis Toscane,Italië Langs de schatten van de Etrusken

De Etrusken 

Bijzonder volk, die Etrusken. Fijne beeldhouwers. Naturalistische schilders. Mysterieuze wegenbouwers. Tussen Rome en Florence lieten ze de meeste sporen na. Archeologe Diana de Wild loopt voorop door dodensteden en holle wegen tijdens de Groene Cultuurreis Toscane.

Dodensteden van de Etrusken

Norchia. Een Etruskische necropolis verborgen in een prachtig landschap. De graven werden tussen de vierde tot eerste eeuw voor Christus uitgehakt en zijn alleen te voet bereikbaar. De wandeling begint op een plateau, slingert langs de graftombes naar de bodem van de vallei, volgt de rivier en klimt vervolgens weer de heuvel op. Norchia is slechts een van de vele Etruskische dodensteden langs de westkust van Italië. Tussen Rome en Florence vind je de meeste, waarvan die van Cerveteri en Tarquinia de bekendste zijn. Ze worden bezocht tijdens de Groene Cultuurreis naar Toscane. Iets om naar uit te kijken, want de rijke Etrusken zorgden ervoor dat ze na hun dood een luxueuze graftombe tot hun beschikking hadden. Ze lieten gebeeldhouwde sarcofagen en versierde grafkelders na. Schilderingen van onder meer dansers, dolfijnen, vogels, herten kunnen van heel dichtbij bekeken worden

Een geheimzinnig volk

Je zou denken dat zulke fijnbesnaarde beeldhouwers en schilders op zijn minst een paar interessante geschriften hebben nagelaten. Helaas, de Toscaanse bodem is heel geschikt om smakelijke ingrediënten voor de Italiaanse keuken op te verbouwen, maar totaal ongeschikt om beschreven linnen of papyrus in te conserveren. De langste Etruskische tekst werd als windsel in een Egyptische mummie uit de tweede eeuw voor Christus aangetroffen. Verder zijn archeologen aangewezen op korte grafopschriften in steen of metaal. Het ontbreken van een sleuteltekst tot hun taal draagt bij aan het geheimzinnige karakter van dit volk.

De toekomst voorspellen

Volgens reisleider en klassiek archeologe Diana de Wild bestaan er verschillende theorieën over hun herkomst. Woonden ze al sinds de bronstijd in het noorden van Italië of kwamen ze omstreeks rond 1200 voor Christus uit Lydië (Turkije): archeologen zijn het er niet over eens. Ook blijft het gissen naar de betekenis van bepaalde afbeeldingen. "Feest" is een terugkerend thema op grafschilderingen. Maar of hier nu een afscheidsmaal of scène uit het hiernamaals wordt verbeeld, is volgens Diana niet duidelijk. Wel is bekend dat de "Etrusci" of "Tusci" diepreligieus waren. En heel bijgelovig, want ze voorspelden de toekomst aan de hand van de vlucht van vogels of de ingewanden van een offerdier. Behalve gelovig waren de Etrusken ook opvallend technisch aangelegd. Ze bouwden dragende boogconstructies en groeven metersdiepe wegen uit. Deze via cava, holle wegen, zijn nog altijd begaanbaar.

Uitzicht over Toscaanse heuvels

"Zo gaaf om door die cava te lopen", vertelt Diana enthousiast. Ze kijkt ernaar uit om eens met wandelaars op pad te gaan. "Ik ben archeologieliefhebbers van respectabele leeftijd gewend. Toen we vorig jaar Norchia bezochten, moest het grootste deel van de groep helaas boven blijven. Zij misten weliswaar de magie van de graven, maar hadden wel een geweldig uitzicht over de Toscaanse heuvels. Als toegift kregen ze ook nog een paar herten op bezoek. Zo zie je maar: dit landschap stelt niemand teleur."

Verborgen verleden van een mysterieus volk

Italië - Etrusken, Groene Cultuurreis | 8-daagse Groene Cultuurreis vanuit twee hotels, groepsreis
Reiscode 121285 | prijs v.a. 1.760,- | vertrek 21 okt Op zoek naar het cultureel erfgoed van een mysterieus volk. Deze Groene Cultuurreis biedt je de perfecte mix van culturele hoogtepunten, verborgen opgravingen en mooie wandelingen door het lieflijke landschap op de grens van Toscane en Lazio. Wandel over de via cava, over het opgravingsterrein van Vulci en langs de necropoli van Sovana en Blera. Excursies naar de graftombes van Cerveteri en Tarquinia en het Etruskisch museum in Rome. Verblijf in sfeervol kasteel en uitstekend stadshotel met vermaarde keuken. Deskundige begeleiding door Vrije Academie-docent Diana de Wild en een ervaren SNP-reisleider.

 

Naar de reis
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten