Vogelreizen Voor beginnende vogelaars en echte kenners

Ga met ons mee op vogelreis

De ontwikkeling van nieuwe reizen is bij SNP Natuurreizen een non-stop proces. Regelmatig voegen we nieuwe vogelreizen aan ons aanbod toe. Hier de meest recente aanwinsten op een rij.

Op zoek naar bijzondere vogels, genieten van het vaak opmerkelijke gedrag en luisteren naar hun karakteristieke zang of roep. Soorten noteren en bijhouden, op het juiste moment van de dag er zijn. SNP biedt vogelreizen voor beginnende vogelaars en echte kenners. Onze natuurgidsen leren je de beginselen van het 'vogelen'. 
Bekijk al onze vogelreizen

Expeditiecruise naar de Falkland Eilanden

Argentinië, 16-daagse vogel- en natuurreis Falkland 
Een onvergetelijke vogel- en natuurreis naar de Falkland Eilanden. Stap aan boord van het expeditieschip Ortelius voor een bijzondere ontdekkingsreis. Onderweg kijk je uit naar verschillende soorten albatrossen, stormvogels en pijlstormvogels. Dolfijnen van Peale en kortsnuitdolfijnen zwemmen een stukje met het schip mee. Je bezoekt zelden bezochte eilanden zoals Steeple Jason, Carcass, Saunders, Bleaker en Sea Lion. Met ervaren en deskundige Engelssprekende gidsen vaar je in zodiacs naar de eilanden.
 

Bekijk deze reis

Portugal

Najaarstrek, wetlands, steppes en zeevogels, 10-daagse vogelreis Alentejo & Algarve
Ervaren vogelaars nemen je mee naar de mooiste wetlands van de Alentejo en de Algarve. Van de monding van de Taag to de omgeving van Faro. Beleef het hoogtepunt van de najaarstrek bij de uiterste zuidwest punt van Portugal. Hier ga je per boot op zoek naar pijlstormvogels, jan-van-genten en stormvogeltjes.

  Bekijk deze reis

Polen

Bialowieza-oerbos en Biebrza-moerassen8-daagse natuurreis vanuit hotels
Een weekje ontspannen vogels kijken in oostelijk Polen, in twee van Europa's unieke en kostbaarste leefmilieus: het beroemde oerbos van Bialowieza en de Biebrza-moerassen. We gaan op zoek naar negen soorten spechten en naar bijzondere vogelsoorten als roodmus, halsbandvliegenvanger en waterrietzanger. Speur ook mee naar wisenten en elanden onder begeleiding van een SNP-bioloog en lokale gidsen. Een bezoek aan Oost-Polen is een feest voor de natuurliefhebber! 

Bekijk deze reis

Nederland

Texel, 4-daagse vogelreis vanuit goed hotel
In eigen huis ligt een van de beste vogelbestemmingen van Europa! Texel is de plek bij uitstek voor een korte vogelreis, voor beginnende vogelaars. Toch is er ook voor de meer ervaren vogelkijkers van alles te beleven tijdens deze korte vogelreis. De schorren en slikken van de wadden, de duinen van de Slufter, de Muy en de Hors, de weilanden, plassen en rietkragen van de polders. Wandelend en op de fiets bezoeken we de beste observatieplekken. We overnachten in een vermaard hotel, pal achter de Waddendijk. 

Bekijk deze reis

Duitsland

Elbe5-daagse vogelreis vanuit karakteristiek pension
De Elbe is een waar vogelparadijs op slechts een paar uur rijden van Nederland, en dus de perfecte bestemming voor een korte vogelreis. De uiterwaarden van de prachtige Elbe zijn voor vogelaars en natuurliefhebbers een toplocatie. Er komen allerlei soorten voor die in ons land zeldzaam of zelfs helemaal verdwenen zijn. We gaan onder meer op zoek naar ooievaars, kraanvogels, zwarte en rode wouwen en zeearenden. En we houden onze ogen open voor kleurrijke vlinders, mysterieuze amfibieën en schitterende bloemen. Het verblijf is in een vriendelijk pension, pal aan de uiterwaarden van deze voormalige grensrivier.

Bekijk deze reis

Mecklenburg7-daagse natuurreis vanuit 19-de eeuws landhuis
Vogelreis naar het merengebied van Mecklenburg in voormalig Oost-Duitsland. We verkennen nationaal park Müritz en spotten zeearenden, visarenden, schreeuwarenden, kraanvogels, roerdompen en ontelbare andere vogelsoorten. We kunnen wandelen, fietsen of varen door ongerepte oerbossen, vennen en moerassen. Het verblijf is in een comfortabel landhuis aan de rand van het natuurpark. In het najaar hebben we een afwijkend programma met aandacht voor de ganzen- en kraanvogeltrek en een bezoek aan Oostzee-eiland Usedom. 

  Bekijk deze reis

Frankrijk

Lac du Der5-daagse natuurreis vanuit dorpshotel 
In het vroege voorjaar en in november speelt zich aan de oevers van het Lac du Der-Chantecoq, in het groene bosgebied van de Franse Champagnestreek, een oorverdovend spektakel af. Dat is als talloze gracieuze kraanvogels er neerstrijken om te foerageren. Behalve kraanvogels zijn er in de meren ook tal van andere watervogels te zien. En in de omringende bossen zijn volop bosvogels te vinden. Ook roofvogels vinden in deze vogelrijke omgeving een goed gedekte tafel. Deze korte vogelreis dicht bij huis zal een onvergetelijke indruk achterlaten.

Bekijk deze reis

Spanje

Extremadura7-daagse vogelreis vanuit sfeervol casa rural
Extremadura is een begrip onder vogelaars. Deze afgelegen landstreek van Spanje is misschien wel het beste en mooiste vogelgebied van Europa. Nergens zie je meer roofvogels en gieren dan hier. We hopen oog in oog te komen staan met de zeldzame Spaanse keizerarend, met de monniksgier, de grijze wouw en de kleine torenvalk. Op zoek naar de prachtigste vogels struinen we door bossen, steppegebieden en rivieren. We kunnen de grote en kleine trap spotten maar ook de griel, kuifkoekoek, vorkstaartplevier, witbuikzandhoen en grijze gors. 
Bekijk deze reis

Straat van Gibralter7-daagse natuurreis vanuit hotels 
Beleef de spectaculaire najaarstrek boven de Straat van Gibraltar vanaf de beroemde ‘Miradores’ van Tarifa en spot vele, bijzondere vogelsoorten. Ook is er aandacht voor de standvogels in het achterland, zoals de Vallei van Ojen en de velden van La Janda en bezoeken we de moerassen en zoutpannen bij Barbate en de kaap van Trafalgar.

Bekijk deze reis

Griekenland

Lesbos, 8-daagse ontspannen vogelreis vanuit hotel
Het Griekse eiland Lesbos ligt vlak voor de Turkse kust, op de vogeltrekroute naar het noorden. Begin mei is het eiland een waar paradijs voor vogelaars. Het is er dan nog niet heet en zowel de zomergasten als de doortrekkers zijn aanwezig. Het leuke van Lesbos is bovendien dat de afstanden tussen de vogelplekken niet groot zijn en dat je vrijwel overal kunt stoppen om te vogelen. Veel soorten zijn niet erg schuw en goed te benaderen. Het maakt dat dit een erg ontspannen en leuke vogelreis wordt, waarbij we verblijven in een prima en comfortabel hotel.   Bekijk deze reis

Estland

Matsalu, Audru, Sooma, Tartu, 8-daagse natuurreis vanuit hotels
Een weekje vogels kijken in Estland, de kleinste en welvarendste Baltische staat. De week is gepland midden in de periode van de spectaculaire voorjaarstrek. We gaan op zoek naar de enorme rijkdom aan trek- en broedvogels. Vanuit uitstekende hotels verkennen we Estland, waarvan het vele natuurschoon is beschermd in grote en kleine reservaten. We vogelen in de ‘wetlands’ van Matsalu en Audru, het bijzondere Soomareservaat en de dampende moerassen rond historisch Tartu. Een comfortbele en fascinerende natuurreis! 

Bekijk deze reis

Bulgarije

Fotoreis7-daagse fotoreis vanuit sfeervol hotel 
Je reist terug in de tijd in Bulgarije. Houten karren worden er  voortgetrokken door paarden, koeien staan aan touwtjes in de wei staan en de bermen barsten nog van de bloemen. Op deze workshop macrofotografie verkennen en fotograferen we 'het kleine': vlinders, insecten, amfibieën, reptielen. Je leert ze te vinden, benaderen en fotograferen door gebruik te maken van verschillende technieken. Door te spelen met licht, reflecties en actie kun je een foto sfeer, spanning en zelfs emotie geven. We besteden aandacht aan spanning, kleuren en beeldopbouw - ze kunnen het verschil maken tussen een mooie foto en een wereldplaat. 

Bekijk deze reis

Balkan10-daagse vogelreis vanuit hotels en gasthuis
Vogelreis naar Bulgarije, het hart van de Balkan. De vele nationale parken maken het land tot een Europa's topbestemmingen voor vogelaars. Er vliegt een groot aantal zeldzame vogels rond, zoals de maskerklauwier, de kleurrijke rotskruiper, de spectaculaire keizerarend en de withalsvliegenvanger. Ze houden zich allemaal schuil in het schitterende landschap. Vanuit sfeervolle en authentieke dorpjes zullen we behalve vogels ook vlinders en bloemen fotograferen. 

Bekijk deze reis

Costa Rica

Vogelreis17-daagse vogelreis met verblijf in hotels
Of je nu een ‘casual birder’ of een fervente ‘twitcher’ bent, het zien van kleurrijke toekans, sierlijke quetzals en schichtige kolibries zullen je niet onbewogen laten. Mede dankzij het goede beheer van nationale parken kent Costa Rica een enorme biodiversiteit. De reis voert door de vochtige regenwoudvegetatie van de Caraïbische laaglanden, de dorre weilanden en savannes van het Guanacaste gebied, de Ramsar-site Parque Nacional Palo Verde, het Parque Nacional Carara en het La Selva biologisch station. Je ziet vele vogels, apen, kleurrijke kikkertjes, neusbeertjes, bromelia’s, azuurblauwe Morpho-vlinders, parasolmieren, leguanen en boomvarens - het wordt een onvergetelijke ervaring. De reis wordt begeleid door vogelexpert Pieter Westra, een Belgische bioloog die in Costa Rica woont. 

Bekijk deze reis

Roemenië

Donaudelta en Zwarte Zee, 8-daagse vogelreis vanuit hotel en met hotelboot
De monding van de Donau is de grootste rivierdelta in heel Europa. Overweldigend zijn de aantallen water- en moerasvogels, die je vanaf een kleine, maar comfortabele boot van dichtbij kunt bekijken. We overnachten tijdens deze vogelreis middenin het gebied, op een moderne hotelboot. Woudaapjes, zwarte ibissen, roze pelikanen, vele soorten reigers, wielewalen, valken en allerlei andere vogels wachten om van dichtbij gespot te worden. We verkennen vervolgens te voet de kust van de Zwarte Zee en gaan vogelen in prachtige bossen en steppelandschappen. 

Bekijk deze reis

Groot-Britannië

Schotland10-daagse vogelreis langs lodge en hotel
Een korte vlucht op Aberdeen en een uurtje rijden: Schotland is dichterbij dan je denkt! Voor vogelaars is Schotland aantrekkelijk vanwege het voorkomen van een aantal arctische vogelsoorten, die hier de zuidgrens van hun verspreidingsgebied bereiken. Het zijn de parelduiker, roodkeelduiker, grote jager, kleine jager, morinelplevier, Alpensneeuwhoen, sneeuwgors, beflijster en smelleken. Op deze vogelreis gaan we naar ze op zoek. Daarnaast besteden we aandacht aan de spectaculaire zeevogelkolonies. 

Bekijk deze reis

Engelse Noordzeekust, 6-daagse vogelreis vanuit hotel
De vogelrotsen van Farne Island, de slikken van Lindisfarne, de duinen van Bamburgh, de kliffen van St. Abb’s en Dunbar - het zijn de beste vogelplekken van de Engelse Noordzeekust die we aandoen op deze korte, intensieve vogelreis. We spotten drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, Noordse sternen, papegaaiduikers, alken, zeekoeten, jan van genten en kuifaalscholvers, zelfs de visarend wordt langs dit afwisselende stuk Noordzeekust regelmatig waargenomen. Ook een dagje binnenland staat op het programma. Je verblijft tijdens de vogelreis in een uitstekend hotel aan de voet van het imposante kasteel van Bamburgh. We maken gebruik van de nachtboot naar Newcastle, dus geen lange transfers! 

Bekijk deze reis

Marokko

Sahara,13-daagse vogelrondreis langs karakteristieke pensions en hotels
Marokko is de ‘poort naar Afrika’ waar West-Palearctische en Afrikaanse vogelsoorten elkaar ontmoeten. In december zijn alle wintergasten aanwezig; het merendeel van de karakteristieke Noord-Afrikaanse soorten is standvogel. Waarom zouden ze wegtrekken als het niet echt koud wordt? In december kun je overdag doorgaans zonder jas rondlopen en in de woestijn zijn de temperaturen aangenaam. We bezoeken de kliffen en riviermondingen langs de Atlantische Oceaan, de vruchtbare vallei en de groene oases van de Dades, de rotsgebergtes en steenwoestijn van Djbel Sarhro en natuurlijk de zandduinen van Merzouga. Kortom de Sahara in al haar vormen. 
Bekijk deze reis

Turkije

Göksudelta & Taurusgebergte9-daagse vogelreis langs kleine, karakteristieke pensions
Turkije is een immens groot land met een enorme variatie aan landschappen en vogelsoorten. Deze vogelreis is gepland tijdens de voorjaarstrek. We bezoeken eerst de Göksudelta aan de warme zuidkust. Vervolgens het alpiene Taurusgebergte, waar we aansprekende vogelsoorten zien die in Nederland slechts een enkele keer als dwaalgast te spotten zijn, zoals de lannervalk, de roodvoorhoofdkanarie, de Turkse boomklever, de Kaspische berghoen, de bergkalanderleeuwerik, de steenheggemus en de Smyrna-ijsvogel. 

Bekijk deze reis

Vogelbescherming 

Vogelbescherming Nederland zet zich in voor alle in het wild levende vogels en hun leefgebieden. Vogels geven als geen andere diergroep de toestand van natuur en milieu aan. Gaat het slecht met een vogelsoort, dan is dat een signaal dat er iets mis is met zijn leefomgeving. Vaak heeft het beschermen van vogels een positief effect op natuur en landschap.