Vakantie Turkmenistan Desolate bergvalleien en woestijnen, vervallen handelssteden en burchten

Hartverwarmend gastvrij langs de Zijderoute

Na het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991 kreeg Turkmenistan voor het eerst een eigen plek op de wereldkaart. Toeristen waren er tot op dat moment nauwelijks geweest, en ook in de afgelopen 25 jaar is het beperkt gebleven tot het bezoek aan de hoofdstad Ashgabat en het historisch erfgoed uit de tijd van de oude handelskaravanen langs de Zijderoute. Ook nu is er nog altijd veel te ontdekken in dit land met zijn van oorsprong nomadische bevolking. Het contrast tussen moderne witmarmeren architectuur, het dieprood van traditionele klederdracht, het okergeel van de woestijn en de inktzwarte sterrenhemel is overal aanwezig. Het land, met een oppervlakte van 12 keer Nederland, telt zo’n zes miljoen inwoners, en is tegenwoordig de op drie na grootste aardgas producent ter wereld. Na 25 jaar onafhankelijkheid is Turkmenistan nog altijd op zoek naar balans tussen modernisatie enerzijds en behoud van culturele tradities anderzijds.

Terwijl Ashgabat het boegbeeld is van het moderne Turkmenistan, ga je het land pas echt leren kennen wanneer je de stad verlaat en de natuur in gaat. In de bergvalleien en woestijngebieden leer je de Turkmenen en hun unieke levensstijl in alle rust kennen. Je ziet er vervallen handelssteden en burchten, ontmoet er herders met kuddes schapen en kamelen, bezoekt een lokaal pelgrimsoord en wordt uitgenodigd voor een kopje thee in een nomadentent. De gastvrijheid van de mensen hier is hartverwarmend.

Verrassend is dan ook dat er - ondanks de grote rol die is weggelegd voor de Karakum Woestijn – zoveel verscheidenheid aan landschappen te vinden is in Turkmenistan. Het Kopetdag Gebergte vormt de natuurlijke grens met Iran en strekt zich uit van Ashgabat westwaarts richting de Kaspische Zee. Je kunt er wandelen door heuvels met walnoot- en granaatappelbomen, klauteren op steile rots hellingen, zwemmen in een onderaards meer, en je wanen op de maan. Verder naar het westen, langs het zuidelijke deel van de Kaspische zeekust staan jaknikkers tussen tientallen vulkanen, terwijl de noordelijke kustlijn leidt naar de ongerepte kalksteen kliffen van een prehistorische oceaanoever. Verderop ligt het compacte Balkan gebergte, aan alle kanten omringd door woestijn. Deze woestijn herbergt Turkmenistans enorme aardgas voorraad, en precies in het hart van de woestijn bevindt zich Darwaza, de beroemde gaskrater die al meer dan 45 jaar vuur spuwt. Aan spektakel geen gebrek in Turkmenistan.


Toon alle reizen in Turkmenistan

Kopetdag
SNP reis
Turkmenistan Wandel- en natuurrondreis

kampeertrektocht met hotelovernachtingen

18 dagen v.a. € 4.017
Prijs per persoon incl. heen- en terugreis

Aanbevolen reizen in Turkmenistan

Turkmenistan - Wandel- en natuurrondreis, 18 dagen
Kopetdag 7,4
Wandelen
Groepsreis
Turkmenistan - Wandel- en natuurrondreis mystieke landschappen langs de zijderoute

kampeertrektocht met hotelovernachtingen

Zwaarte
Comfort
18 dagen
vanaf € 4.017
Prijs per persoon incl. heen- en terugreis
Nieuw
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 308 klanten