Jura
Jura

Zwitserland - Jura, 7 dagen Sneeuwwandelen met zicht op de Alpen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandel trektocht langs hotels en auberge

Vanaf de Zwitserse Jura heb je ongehinderd zicht op de hele Alpenketen, met de Eiger, Mönch Jungfrau en natuurlijk de Mont Blanc. Daaronder spiegelen de meren van Neuchatel en Genève. We maken een trektocht op sneeuwschoenen door het fraaie Jura landschap, met een heerlijke afwisseling van bos en weides, fraaie boerderijen en enorme solitaire bomen. De twee comfortabele hotels worden afgewisseld met een sfeervolle auberge midden in de natuur en natuurlijk maken we gebruik van de sympathieke Zwitserse bergtreintjes.  

Uniek aan deze reis

 • Gebruik smalspoortreintjes en postbus
 • Fraai Jura landschap van bossen en weides
 • Langs twee goede hotels en afgelegen auberge
 • Schitterende vergezichten op de Alpen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zwitserland - Zwitserse Jura

In het kort ziet je programma er als volgt uit:

• Dag 1: aankomst in Sainte-Croix
• Dag 2: rondwandeling Aiguilles de Baulmes, overnachting Sainte-Croix
• Dag 3: wandeling naar Buttes, trein naar Couvet 
• Dag 4: met postbus naar La Brévine, wandeling naar Couvet
• Dag 5: korte transfer naar Le Couvent, wandeling via Creux du Van naar Les Rochats
• Dag 6: wandeling naar Sainte-Croix
• Dag 7: naar huis

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in het op 1050 m hoogte gelegen plaatsje Sainte Croix. Nog niet zo heel lang geleden was de Zwitserse Jura de thuisbasis van de fijne metaal techniek. Er waren volop kleine bedrijven waar bv. camera's en typemachines werden genaakt. Totdat de digitalisering deze industrietak overbodig maakte. Alleen de horloge fabricatie houdt stand stand in en rond het wat noordelijker gelegen La Chaux de Fonds.

Overnachting in

Sainte Croix

Dag 2

We lopen het bedrijvige plaatsje uit en gaan op weg naar een voor de Jura kenmerkende bergkam van grijswitte kalksteen. Rustig stijgend bereiken we de almen van de Mont de Baulmes, die langzaam overgaan in een steeds smallere bergkam. Grillige kalksteen en door het ruwe klimaat kromgebogen bomen, zorgen voor en sprookjesachtige sfeer. Bij helder weer zie je diep onder je het Meer van Neuchatel en het Lac Leman terwijl je oog in oog staat met de Alpenketen. Over een eerst steil, maar later ontspannen dalend pad lopen we terug naar het hotel in Sainte Croix.
Wandeling: 15 km, 600 m stijgen en dalen, 5-6 uur lopen. 

Overnachting in

Sainte Croix

Dag 3

Vanuit het hotel lopen we door het dorp omhoog naar Col des Etroits (1152 m), waar nog steeds de anti-tank versperringen staan, waarmee Zwitserland alle grenzen beschermd. De route gaat verder door een typisch Jura landschap van bossen en witte weides, de Prébois, met verspreide boerderijen. Van de Montagnes de Buttes dalen we af naar het gelijknamige dorpje, waar we het treintje pakken naar Couvet. Een kort ritje door het mooie Val de Travers. Het dal ligt met 750 m relatief laag en met het nieuwe klimaat is het niet meer sneeuwzeker.
Wandeling: 16 km, 400 m stijgen en 750 m dalen, 5-6 uur lopen.

Overnachting in

Couvet

Dag 4

Omdat de bus naar La Brevine pas rond het middaguur vertrekt, kunnen we een korte ochtendwandeling langs de rivier maken naar het leuke dorp Môtiers, met beek, grot, waterval en historisch centrum.
La Brévine is een typisch Jura dorpje, gelegen in een enorm breed en komvormig dal op zo'n 1050 m hoogte. Omdat hier het Zwitserse koude record is gevestigd is de vallei ook wel bekend als Sibérie de la Suisse, met uitgestrekte langlauf loipes.
Via een afwisselende route door het stille pré-bois landschap lopen we terug naar Couvet, met aan het eind een lange, geleidelijke daling.
De route van vandaag is niet lang, om de krachten te sparen voor de dagen die komen. Wandeling: 11 km, 300 m stijgen en 600 m dalen, 4 uur lopen. 
Omdat we in Couvet een kaart krijgen voor gratis openbaar vervoer en bezoek aan vele musea, kan je vandaag ook een rustdag nemen en bv. naar Neuchatel treinen.

Overnachting in

Couvet

Dag 5

Na het ontbijt worden we naar Le Couvent gebracht op 1100 m gelegen op de rand van het plateau. Langzaam stijgend door afwisselend bos en open terrein staan we plotseling voor het gapende gat van de Creux du Van, een bijzondere plek. Na een pauze lopen we hoog boven het Lac de Neuchatel verder, met achter het meer de gehele Alpenketen, inclusief Mont Blanc, duidelijk zichtbaar. We eindigen bij het eenzaam gelegen onderkomen van deze avond. Wandeling: 16 km, 450 m stijgen en 400 m dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Les Rochats

Dag 6

Vanuit de Auberge lopen we zo de sneeuw in en gaan op weg naar het hoogste punt van deze trektocht, Le Chasseron. Met 1607 m tevens een van de hoogste toppen van de Jura. Het is even een klimmetje, maar dan heb je ook wat: 360 graden uitzicht over heel Zwitserland en een deel van Frankrijk. Als het hotel geopend is, kunnen we wat gaan drinken. Vanaf de top daal je in een keer af naar het hotel in Ste Croix waar we de week begonnen zijn. 
Bij slecht weer is de top geen goed plan, dan lopen we onderlangs de berg. Wandeling ca. 17 km, 550 m stijgen en 625 dalen, 7 uur lopen. 

Overnachting in

Sainte Croix

Dag 7

Na het ontbijt lopen we naar het station en treinen huiswaarts.

NB Programma

Let op: de uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Sainte Croix verblijven we in een comfortabel hotel midden in het dorp. In het dorp Couvet zijn we te gast in een fraai, sfeervol hotel, met ruime kamers.
In beide hotels hebben de kamers een eigen badkamer.
In het geïsoleerd gelegen Les Rochats overnachten we één nacht met z'n allen op een ruime slaapzaal met gedeeld sanitair. Lakens en een handdoek zijn aanwezig.

 

Over de maaltijden

De dag begint met een goed ontbijt.
Voor de lunch kun je inkopen doen in het dorp waar we overnachten. Alleen in Les Rochats krijgen we een lunchpakket mee.
’s Avonds is er een smakelijk driegangenmenu veelal met lokale specialiteiten.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten en diners
 • Lunchpakket in Les Rochats
 • Bagagevervoer
 • Korte transfers volgens programma
 • Toeristenbelasting
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Huur sneeuwschoenen
 • Eventuele entrees
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Het verschil tussen de Jura en de Alpen is dat je daar veelal in de dalen loopt en in de Jura op bergkammen en plateau's met weids uitzicht, wat heel bijzonder is. Meestal is het heerlijk weer, maar het kan ook flink waaien en guur zijn. Gelukkig kan je dan vaak de route verleggen naar het bos. De stijgingen zijn in de Jura meestal niet steil, maar de wandeltochten vaak wel wat langer. Omdat je een paar dagen van de ene overnachtingsplek naar de andere loopt, zijn niet alle wandelingen in te korten. Sneeuwwandelen is technisch eenvoudig, maar omdat het lopen in de sneeuw net wat zwaarder is dan gewoon wandelen, moet je voor deze sneeuwwandeltocht echt een goede conditie hebben.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als voorbereiding kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken in Nederland of België. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ste Croix is ca. 775 km. Je kunt je auto parkeren op de openbare parkeerplaats in het dorp. 

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Sainte Croix (Sint Croix bij NS International)

Vanaf het treinstation is het 500 m lopen naar het hotel. 

Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

klik hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren als de SNP groepsreis voldoende deelnemers heeft en voorzien is van het label Voldoende Deelnemers.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zwitserland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Zwitserse Jura SW trek 500585

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houd er wel rekening mee dat het prijsniveau in Zwitserland aanmerkelijk hoger ligt dan in Nederland. In tegenstelling tot wat je zou verwachten kan je in Zwitserland nog lang niet overal betalen met pinpas. In Sainte Croix is gelegenheid om Zwitserse Franken (CHF) te pinnen. Als je pint vraagt de automaat of je in Euro's wilt betalen of in CHF. De keuze CHF is meestal voordeliger. Afhankelijk van je eigen bank betaal je een toeslag voor betalen in Zwitserland als niet-Euro land.

Vanwege de overstappen op de treinstations, adviseren we om je bagage in een koffer met wieltjes of een rugzak te vervoeren. Tijdens de wandelingen draag je een ruime dagrugzak van ca. 35 liter omdat je in de winter altijd wat extra kleding in moet passen en je de sneeuwschoenen op je rugzak moet kunnen binden.

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar uitschuifbare wandelstokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, waterdicht en stevig zijn (enkelhoog). Daarbij is het goed als je wat ruimte bij je tenen hebt, dan worden ze minder snel koud.
Om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt heb je gamaschen nodig. Goedkopere zijn van kunststof die geen vocht doorlaat van binnen naar buiten, wat resulteert in klamme enkels aan het eind van de dag. Beter (maar duurder) zijn 'ademende' gamaschen van bv. Gore-tex.
Met sneeuwschoenen mag je niet op harde ondergrond lopen (asfalt), dus in dorpjes en op plekken waar onverhoopt geen sneeuw ligt dien je de sneeuwschoenen op je rugzak te binden. Bij deze reis is het zeker dat je stukken loopt op weggetjes waar de sneeuw weg is. Als er geen bandjes en gespen aan je rugzak zitten waarmee dit kan, kun je die los meenemen.

NB. Als je je eigen sneeuwwandeluitrusting meeneemt moet je er aan denken dat het lastig is deze attributen (met scherpe punten) in de trein mee te nemen. Je zult ze erg goed moeten verpakken.

Denk bij kleding aan een goede wind- en waterdichte jas en broek, fleecetrui, muts en warme handschoenen.

Wat moet je niet vergeten

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • EHBO, bv. sporttape en pijnstillers
 • Dagrugzak (35 liter) stevig en groot genoeg om eventueel je sneeuwschoenen op te vervoeren.
 • Bevestigingsriempjes voor de sneeuwschoenen aan je rugzak
 • Bij geen/weinig sneeuw: chainsen of snow spikes (voor onder je bergwandelschoenen)
 • Bergschoenen
 • Slippers of makkelijke schoenen voor binnen
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Muts en evt. sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • Zonnebril
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Thermosfles voor warme drank en drinkfles voor koude drank
 • Broodtrommel o.i.d. om lunchpakket in te doen
 • Lang ondergoed (kunststof of Merino)
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Gamaschen om de sneeuw uit je schoenen te houden

Januari 2024:
De afgelegen Auberge Les Rochats heeft a la minute besloten in februari en maart niet open te gaan. 
We verblijven daarom een nacht extra in het hotel in Couvet. De sneeuwwandelingen blijven exact hetzelfde, alleen worden we op donderdagmiddag bij Les Rochats opgehaald door een busje en naar het hotel in Couvet teruggebracht. Vrijdagochtend brengt het busje ons terug naar Les Rochats voor de laatste etappe naar Ste.Croix.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Jura

Zwitserland - Jura

Sneeuwwandelen met zicht op de Alpen

Sneeuwwandel trektocht langs hotels en auberge

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)