Zweden - Rondreis, 13 dagen De heerlijkheden van Midden-Zweden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Autovakantie langs pensions

Je rijdt tijdens deze rondreis door Midden Zweden in je eigen tempo door het vriendelijke heuvellandschap van Dalarna en wandelt langs het schilderachtige Siljanmeer. Op het ruige Fullufjälletplateau wandel je naar een 9000-jaar oude naaldboom en in Medelpad kano je over een meanderende rivier of bezoek je de Höga Kusten. In Hälsingland zwem je in de Oostzee of volg je het Gästrikledenwandelpad. De Zweedse gemoedelijkheid en het afwisselende landschap, de historische Hergårds, de groene naaldbossen en vele meren zijn de basis voor een prachtige autovakantie door Midden-Zweden.

Uniek aan deze reis

 • Autovakantie met enkele excursies en activiteiten
 • Het populaire Siljanmeer maar ook het onbekende Medelpad
 • Zwemstranden en wildernis
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zweden - Rondreis

Tijdens deze autorondreis maak je kennis met Midden-Zweden. Vanuit gezellige Zweedse pensions verken je al wandelend, fietsend, in een kano en natuurlijk vanuit je auto de lieflijke natuur.

Na drie dagen trek je weer verder en natuurlijk bezoek je op een 'verplaatsdag' de kopermijn van Falun, de rode Dalarna paardjes, de Hergård van Erik Andersen, de Dode watervallen of zwem je in een van de vele meren. Zweden heeft immers heerlijk warme zomers!

Aan het Siljanmeer maak je een wandeling met een gids en bezoek je een historische boerderij. In Särna wandel je naar de hoogste waterval van Zweden en in Lustorp maakt je een prachtige kanotocht. Verder kun je ter plaatse diverse excursies boeken of zelfstandig op pad gaan. Eigenlijk is drie dagen veel te kort en daarom kun je in ieder pension extra dagen bijboeken.

De laatste dagen van deze rondreis ben je te gast in het kleine dorp Åmot en zorgen Jeroen en Sam voor een gastvrij ontvangst. Je verblijft in een knusse Bed & Breakfast en je kunt de omgeving al wandelend verkennen of gewoon lekker in de tuin zitten en genieten van... de rust!

Dag 1

Aankomst in Vikarbyn, een klein dorpje op de oostelijke oevers van het Siljanmeer. Het in de provincie Dalarna gelegen Siljanmeer trekt ieder jaar zeer veel Nederlanders en dat is natuurlijk niet voor niets: een lieflijk landschap met beboste heuvels, een meer met zeer veel zwemstranden, gezellige stadjes, lekker fietsen en wandelen en prachtige roodgeverfde boerderijen.

Overnachting in

Vikarbyn

Dag 2-3

Met Vikarbyn als uitvalsbasis zijn er rondom het Siljanmeer talloze activiteiten te ondernemen.

 • Historische wandeling. Samen met een plaatselijke, Engels sprekende gids maak je een historische wandeling langs de oever van het Siljanmeer en bezoek je Rättviks Gammerlgard, een historische boerderij en de kerk uit de dertiende eeuw. Deze wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. Deze excursie is inclusief de reissom.
 • Wandelen en fietsen. De Siljansleden is een goed gemarkeerde route van 340 km rondom het Siljanmeer. Je kunt met de fiets of al wandelend een deel van deze mooie tocht maken. De route voert soms langs het meer, maar veelal door de beboste heuvels en het boerenland in de omgeving van het meer Fietsen langs de oevers van het Siljanmeer. Er loopt een fietsroute over de oevers van het meer met een totale lengte van ongeveer 175 km. De trajecten variëren in lengte van 12 tot 50 km.
 • Bezoek aan Tällberg. Een Idyllisch dorpje met oude boerderijen, dat tegenwoordig veelal door kunstenaars worden bewoond. Leuk om doorheen te slenteren met een mooi uitzicht over het Siljanmeer.

Overnachting in

Vikarbyn

Dag 4

Na het ontbijt rijd je naar het noordoostelijke deel van Dalarna, richting Noorse grens. Je verlaat het 'drukke' Zweden en komt in de meer verlaten grensstreek met eindeloze naaldbossen met af en toe een klein meer waar je kunt zwemmen. De volgende verblijfsplaats op deze rondreis is het dorpje Särna. Rijafstand 150 km, 2 uur rijden.

Op weg naar Särna kun je een bezoek brengen aan:

 • Orsa berenpark. Orsa berenpark is het grootste berenpark van Europa. In dit berenpark kun je diverse roofdieren, waarvan enkele voorkomend in Zweden, in hun vrij natuurlijke leefomgeving bekijken: verschillende soorten beren, wolf, ijsbeer, sneeuwluipaard, Perzisch luipaard, veelvraat, berguil, Siberische tijger en lynx. Het park is vrij groot, door het park lopen asfaltpaden en om de dieren goed te kunnen zien in de ruim aangelegde kooien, zijn er diverse uitzichtspunten. 
 • Dalapaardjes. In Nusnäs kun je de fabriek bezoeken waar de wereldberoemde houten Dalahästa worden gemaakt. De kleine felgekleurde houten paardjes worden met de hand beschilderd. Nusnäs is ongeveer 20 min rijden.

Overnachting in

omgeving Särna

Dag 5-6

In de omgeving van Särna kun je tal van activiteiten ondernemen:

 • Een wandeling in het Fulufjället Nationale Park. In het park zijn diverse gemarkeerde wandelingen uitgezet.  Je kunt een prachtige wandeling maken naar de Njupeskär, met 93 meter de hoogste waterval van Zweden en op het ruige plateau staat de oudste boom ter wereld. Het wortelstelsel van deze spar is naar schatting 9550 jaar oud. Na de wandeling kun je nog het interessante bezoekerscentrum bezoeken.

 • Aan de oever van het meer bij het hotel ligt een kano. deze kun je in overleg gebruiken voor een tocht over het neer.

 • Vanuit het hotel kun je een gemarkeerde wandeling maken in de omgeving (3 km).

 • Bezoek aan de Herrgård en de Gammelkyrka uit 1684 van Särna.

 • Bezoek aan Idre en wandeling in het Städjan-Nipfjället natuurreservaat. Idre is het meest zuidelijke Sami-dorp van Zweden. Hier kun je de Sami cultuur bekijken en grazen de kuddes rendieren op de hellingen van de Nipfjället.

 • Bezoek het nabij gelegen bosmuseum Lomkällan. Je maakt kennis met het culturele verleden van deze afgelegen streek. In vroeger tijden was de bosbouw hier de belangrijkste bron van inkomsten. In het museum zie je hoe men hier leefde en met de schaarse middelen het hoofd boven water hield. Verhalen en legendes komen tot leven in de film over Stor Per, een reus van een houthakker.

Overnachting in

omgeving Särna

Dag 7

Vandaag verlaten we de provincie Dalarna. Al snel kom je in Härjedalen. In het eerste deel van de route rijd je door een verlaten gebied, waar nauwelijks mensen wonen. De kans om een  rendier te zien is zeker aanwezig. Aan het einde van de middag kom je in de provincie Medelpad. Je logeert in het kleine dorpje Ljustorp, gelegen aan de Ljustorpsån, een meanderende rivier. Rijafstand 350 km, 5 uur rijden.

Overnachting in

Ljustorp

Dag 8

Een echt verblijf in de Zweedse natuur zou niet compleet zijn zonder een kanotocht. Ervaring met kanoën op de Ljustorpsån is niet echt nodig. De Ljustorpsån is een langzaam stromende rivier die zich meanderende een weg zoekt naar de zee. De tocht in de tweepersoons Canadese kano duurt ongeveer 3 uur. Natuurlijk kun je op veel plaatsen zwemmen. Deze activiteit is inclusief de reissom.

Overnachting in

Ljustorp

Dag 9

Vandaag kun je in de omgeving van Ljustorp tal van activiteiten ondernemen:

 • Excursies met natuurgidsen in Ljustorp zoals een wandeling over het hoogveen met sneeuwschoenen of een wandeling in Mjällådalen.
 • Wandeling in het Nationale Park de Höga Kusten. Het is ongeveer 1 uur rijden naar het nationale park. In het park is een uitgebreid netwerk van paden uitgezet.
 • Fietstocht in de omgeving van Ljustorp.

Overnachting in

Ljustorp

Dag 10

Na het ontbijt rij je zuidwaarts en al snel kom je in de regio Hälsingland en Gästrikland met zijn grote herenboerderijen. De vaak historische Herrgårds liggen her en der in het licht glooiende boerenlandschap en de Herrgård van Erik Anders in Asta staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Zeker een bezoek waard. Dat geldt ook voor de dierentuin in Järvsö. De route gaat vandaag voor een deel langs de kust en dus kun je regelmatig zwemmen! Rijafstand 250 km, 3 uur rijden.

Overnachting in

Åmot

Dag 11-12

In de omgeving van Åmot kun je tal van activiteiten ondernemen:

 • Wandelen met Willen Jan door zijn eigen jachtgebied, op zoek naar dierensporen
 • Wandeling over het Berenpad, een goed gemarkeerde wandeling van 9 km.
 • Wandeling over het lange afstandpad van de Gästrikenleden.
 • Wandelingen met GPS. De GPS is ter plaatse te huur. 
 • Kanoën en zwemmen op het meertje van Åmot..
 • Barbeque en houtgestookte hottub aan een verlaten meer...
 • Zwemmen in de Oostzee. De Oostzee ligt ongeveer 30 km van Åmot.

Overnachting in

Åmot

Dag 13

Einde van de rondreis.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze rondreis in vier gebieden, in kleine pensions, op eenvoudig ingerichte tweepersoonskamers.

In Vikarbyn verblijf je in een gezellige B&B, op een tweepersoonskamer. De douche en wc zijn gemeenschappelijk. In het pension zijn diverse gezellige zitkamers met veel boeken. Er is een grote keuken waar je eventueel je eigen maaltijden kunt klaarmaken. Er is een supermarkt in het dorp. Het ontbijt is inclusief. In Vikarbyn en het nabij gelegen Rättvik zijn vele restaurants.

In de omgeving van Särna ben je te gast bij Annika en Kjelle. Zij hebben een sfeervol hotelletje en je verblijft op een tweepersoonskamer met eigen douche en wc. Het ontbijt is inclusief en het diner kun je nuttigen in het gezellige restaurant.

In Ljustrop in de provincie Medelpad logeer je in een mooi gelegen, knusse B&B. De tweepersoonskamers zijn zeer gezellig ingericht en douche en toilet deel je met de andere gasten. Er is ook een kleine sauna. Het ontbijt is inclusief. De overige maaltijden kun je zelf in de keuken klaarmaken. Er is een supermarktje in de buurt (2 km). Ook kun je ter plaatse een kant en klare maaltijd bestellen bij de eigenaresse.

In Åmot verblijf je drie nachten in de tot hotel omgebouwde oude school van het dorp. De Belgen Jeroen en Sam hebben er een zeer sfeervolle accommodatie van gemaakt. Ontbijt en avondeten worden door Jeroen en Sam verzorgd. 

Over de maaltijden

Het ontbijt is overal inclusief. Voor de kanotocht in Ljustrop krijg je een lunchpakket mee en in Amot is ook het avondeten inbegrepen. Voor de overige maaltijden kun je terecht in een plaatselijk restaurant of de maaltijden zelf klaarmaken en boodschappen doen in de plaatselijke supermarkt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten, driemaal lunchpakket in Ljustrop
 • driemaal diner in Amot 
 • kanotocht in Ljustorp
 • wandeling met gids langs het Siljanmeer
 • SNP reisinformatiepakket en kaartmateriaal (o.a. autokaart 1:400.000, Midden Zweden)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • (huur)auto

Over de activiteiten

De activiteiten die je ter plaatse optioneel kunt doen, kun je natuurlijk zo zwaar maken als je zelf wilt. De excursies die inclusief zijn tijdens deze rondreis zijn voor iedereen met een normale conditie te doen.

Extra dagen

Je kunt in iedere accommodatie een extra nacht bijboeken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

Het beginpunt in Vikarbyn is per auto eenvoudig te bereiken en ligt ca. 1500 km van Utrecht. je kunt ook gebruik maken van één van de ferry’s (Puttgarden-Rødby + Helsingør-Helsingborg of Kiel – Göteborg of Frederikshaven – Göteborg).

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Stockholm of Oslo

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Praktische informatie

Je kunt deze reis boeken in juni, juli, augustus en september. Je kan elke gewenste dag van de week starten.

Over het weer in Zweden hoort men vaak uiteenlopende verhalen. Dat is ook logisch, want het land is 1600 km lang! Het klimaat is in werkelijkheid gunstiger dan wij ons meestal voorstellen. Omdat het in het zomerhalfjaar zeer lang licht is treedt er ‘s nachts relatief weinig afkoeling op. Daarnaast voert de warme golfstroom het hele jaar door relatief warme lucht over Scandinavië aan. Zuidelijk Zweden profiteert hier het meest van, omdat het niet in de luwte van de Noorse bergen ligt. De rest van Zweden wordt van de oceaan afgeschermd door de Noorse bergruggen en het grootste deel van de regen valt zodoende aan de Noorse kant. Daardoor heeft het klimaat in Midden-Zweden een meer continentaal karakter met warme droge zomers en koude winters. De zomers zijn er vaak warmer dan in West-Europa. Fulufjället ligt in het overgangsgebied tussen deze twee klimaatzones. De eerlijkste manier om het weer te beschrijven is natuurlijk met officiële statistieken. Die geven aan dat Göteborg in de maanden mei t/m september 1268 zonne-uren telt en Stockholm 1327 en ter vergelijking: De Bilt 979. Natuurlijk regent het in Zweden geregeld, ook in de zomer. Meestal gebeurt dat echter in snel opkomende buien en zelden in langdurige regenperiodes. De nachten zijn vaak fris.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zweden ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel

 

Tijdens de wandelingen hoeft u meestal alleen uw dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, muskietennetje, een veldfles, uw lunchpakket en eventueel een fototoestel in uw dagrugzak mee te nemen.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

Voor een verblijf in Zweden hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Zweden zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Toeristen worden in Zweden slechts zelden het slachtoffer van gewelddadige criminaliteit, maar in de drukkere winkelstraten van de grote steden zijn wel veel zakkenrollers actief. Zweden heeft efficiënte en betrouwbare hulpdiensten. De politie is zeer behulpzaam en spreekt zijn talen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

image_00067.jpg

Zweden - Rondreis

De heerlijkheden van Midden-Zweden

Autovakantie langs pensions

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen