Zweden - Dalarna winterexperience, 8 dagen Op sneeuwschoenen door de Zweeds wildernis

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit lodge

Ver afgelegen, midden in de Zweedse wildernis van Dalarna ligt het Old Logging Camp. Vanuit deze primitieve, maar zeer sfeervolle hut verken je in een kleine groep op sneeuwschoenen de bossen en de fjällen. Hoogtepunt is natuurlijk de sledetocht met de husky’s… of zal het het noorderlicht zijn… Een bijzondere winterervaring voor echte avonturiers!

Uniek aan deze reis

 • Huskytocht
 • Kleine groep
 • Zweedse wildernis
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Zweden - Dalarna winterexperience

Na aankomst op de Noorse luchthaven van Gardermoen rijden we samen met onze gids Peter Lucas naar de Zweedse provincie Dalarna. Peter woont hier al vele jaren en hij kent als outdoorgids en bosbouwer het gebied als zijn broekzak.

Je maakt heerlijke wandelingen op sneeuwschoenen door de eindeloze bossen, langs bevroren rivieren en je maakt een gat in het ijs om vis te vangen voor de maaltijd. Je overnacht in een primitieve houten hut en zorgt samen met je reisgenoten dat de hout gestookte kachel op temperatuur blijft. De heldere sterrenhemel en wie weet het noorderlicht zal je niet snel vergeten…

Halverwege de week maak je een mooie tocht met sledehonden over de fjällen, de heuvels boven de boomgrens. Peter Lucas zal je deze week laten kennismaken met de Zweedse winter en het zal duidelijk worden waarom hij zich hier zo thuis voelt…

Dag 1

Aankomst op luchthaven Gardemoen bij Oslo en transfer naar Råforsen in de provincie Dalarna (ongeveer 4 uur rijden). We verblijven in the Old Logging Camp, gelegen in de bossen in de provincie Dalarna.

Overnachting in

Råforsen

Dag 2

Terwijl het vuur alweer knappert voor het ontbijt, maakt iedereen een lunchpakket. Vandaag maken we een sneeuwschoentocht langs de snelstromende rivier de Västerdalälven in het natuurreservaat Haftahederna. De lunch eten we halverwege in een “slogbod” een schuilhut waar we kampvuur maken en genieten van het winterlandschap rond de rivier. Afstand: 9 km, licht glooiend terrein.

Overnachting in

Råforsen

Dag 3

De tocht van vandaag gaat naar de topstuga Skalet. We wandelen vanaf 300 naar 560 meter hoogte en kunnen ver kijken over het berglandschap van Dalarna. Terug in the Old Logging Camp stoken we naast de kachels in de hutten en het houtgestookte fornuis om de avondmaaltijd te bereiden, ook nog eens de sauna op en genieten van de contrasten warm en kou in deze Zweedse winter. Afstand: 8 km.

Overnachting in

Råforsen

Dag 4

Vandaag rijden we al vroeg richting de fjällen, waar we een huskytocht gaan maken. De tocht is duurt ongeveer 3 uur. Onderweg lunchen we in een typische Sami-tent, een Kåta. De huskytocht gaat door natuurgebieden en over typisch fjällgebied. Drie personen delen een slee en iedereen die wil kan zelf sturen. In de middag komen we weer terug bij the Old Logging Camp.

Overnachting in

Råforsen

Dag 5

Vandaag wandelen we naar een oude “kolarkoja” een oude veenbranders hut. Binnen maken we een vuurtje en genieten van de lunch. 's Middags wandelen we over een oude stuwdam naar de “Stora Sten”, Dalarna's grootste zwerfkei uit de ijstijd. In de middag komen we weer aan bij onze hut.  Afstand: ongeveer 10 km.

Overnachting in

Råforsen

Dag 6

Na het ontbijt rijden we naar Hemfjället, de meest zuidelijke fjäll van Zweden en we lopen boven de boomgrens via een top op 953 m naar Mellan Hemfjällstugan, waar we een koffiebreak doen. Om door te lopen naar Hemfjällstugan. Dit is een bemande houtgestookte stuga. Hiervandaan wandelen we terug naar het beginpunt. Afstand: 12 km.

Overnachting in

Råforsen

Dag 7

Vandaag maken we een laatste wandeling vanuit onze hut. We trekken op onze sneeuwschoenen door een hoger gelegen veengebied en door het bos komen we bij de rivier die we volgen totdat we weer bij onze hut komen. Afstand: 9 km.

Overnachting in

Råforsen

Dag 8

Na een vroeg ontbijt rijden we naar de luchthaven Gardemoen bij Oslo, ongeveer 4 uur rijden. Hier nemen we afscheid van Peter de gids en vliegen terug naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Deze week verblijven we in hout gestookte hutten van the Old Logging Camp. Het zijn een aantal houten hutten, mooi gelegen aan een rivier. In de hoofdhut worden de maaltijden klaargemaakt en deze hut is de verblijfsruimte. Je slaapt in apart gelegen tweepersoons hutten. Het toilet en de douche zijn in een aparte hut gevestigd. De hutten zijn zeer primitief, maar bijzonder knus. Alle hutten zijn houtgestookt en je moet zelf zorgen dat het aangenaam warm blijft in de hut. Je moet zelf zorgen voor een slaapzak. Onderlakens, kussenslopen en handdoeken zijn aanwezig. Voor de sauna is het handig om een grote badhanddoek mee te nemen. Er is middels een accu en omvormer 220 volt waar accu's van telefoons en camera's kunnen worden opgeladen. Er is geen wifi!

Over de maaltijden

De eenvoudige maaltijden worden samen met de gids bereid. Je wordt geacht hier actief een bijdrage aan te leveren. De maaltijden bereiden we op een houtgestookte kachel.

Inbegrepen

 • verblijf tweepersoons hut
 • maaltijden op basis van volpension vanaf diner dag 1 tot en met ontbijt op dag 8
 • huskytocht
 • transfers met minibus volgens programma
 • huur sneeuwschoenen
 • diensten lokale gids

Niet inbegrepen

 • (optioneel) heen- en terugreis en luchthavenbelastingen
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Let op! Het vervoer van de ruimbagage (koffer) is bij KLM niet meer inbegrepen. Voor KLM vluchten kan het vervoer van ruimbagage met korting geboekt worden via KLM.com. Op de luchthaven moet het volledige tarief betaald worden (ongeveer 30 euro per koffer). Actuele informatie staat op de website van KLM (

www.klm.com).

Over de activiteiten

De wandeltochten variëren in lengte tussen de 8 en 10 km en het hoogteverschil is maximaal 350 m. Voor het sneeuwwandelen hoef je geen ervaring te hebben, een goede conditie is voldoende.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Oslo v.v.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 10.05 aankomst 11.55 uur
KL 1144 Oslo - Amsterdam vertrek om 12.40 aankomst 14.35 uur

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. Je kunt de auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als je langer wegblijft betaal je maar 5 euro per dag. Meer informatie.

De temperaturen in de winter kunnen zakken tot wel -20 ºC . Omdat de lucht in deze omgeving echter droog is, voelt dit lang niet zo koud aan. De gemiddelde temperaturen in de omgeving zullen in de winter rond –5 ºC liggen. Een goede uitrusting is daarom belangrijk! In eind februari en maart is er voldoende daglicht om het programma uit te voeren. Ook is er kans op het zien van noorderlicht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Dalarna ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens het verblijf in de hut kun je niets uitgeven.

De huur van de sneeuwschoenen met stokken is inclusief de reissom. Je moet je eigen slaapzak meenemen. Er zijn lakens, kussenslopen en handdoeken aanwezig. In Zweden kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot warm, zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Uw uitrusting moet dus van een goede kwaliteit zijn.

Paklijst:

 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Slaapzak
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Muts
 • Sjaal
 • Wind- en waterdichte jas en broek
 • GELDIG paspoort of ID
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril
 • Snacks (bijv. mueslirepen)
 • Thermosfles
 • Lang thermo-ondergoed
 • Skipully
 • (langlauf)handschoenen
 • Skibril
 • hoofdlamp (bv Petzl)
 • Lippencreme met UV-filter
 • Gamaschen

Deze reis wordt begeleid door de Nederlander Peter Lucas. Peter kreeg het Scandinaviëvirus nadat hij als dienstplichtig marinier wintertraining deed in Noorwegen. Daarna reisde hij zomer en winter door Zweden, Finland en Noorwegen tijdens al zijn vakanties. In 2003 besloot hij met zijn gezin (vrouw en drie kinderen) te verhuizen naar Zweden. De natuur, ruimte en de vier weerseizoenen deed hem belanden in Dalarna, waar hij nu graag zijn kennis van het land en de natuur wil delen met zijn gasten. 

Tijdens de heen- en terugvlucht is er geen reisleiding bij. Op de luchthaven Gardermoen wordt je welkom geheten door Peter of een van zijn medwerkers.

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

Voor een verblijf in Zweden hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Zweden zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Toeristen worden in Zweden slechts zelden het slachtoffer van gewelddadige criminaliteit, maar in de drukkere winkelstraten van de grote steden zijn wel veel zakkenrollers actief. Zweden heeft efficiënte en betrouwbare hulpdiensten. De politie is zeer behulpzaam en spreekt zijn talen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

sneeuwschoen_op_fj_ll.jpg

Zweden - Dalarna winterexperience

Op sneeuwschoenen door de Zweeds wildernis

Sneeuwwandelen vanuit lodge

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 285 klanten