Zuid-Afrika - Westkaap per fiets, 18 dagen door wijngaarden en fynbos

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Deze afwisselende route door de Kaapprovincie leidt je langs wijngebieden, savannen, regenwouden, twee oceanen en prachtige steden. Geniet van goede hotels, sfeervolle guesthouses en natuurlijk van de lokale wijn. Start in Kaapstad, schitterend gelegen aan de voet van de Tafelberg en fiets door het fynbos naar de indrukwekkende Kaappunt. Fiets vanaf het charmante Stellenbosch, een van de oudste stadjes van Zuid-Afrika, naar de Atlantische kust en bekijk bij Hermanus voorbijtrekkende walvissen. Rijd via Swellendam verder naar Victoriaans Montagu, ingeklemd tussen twee bergketens. Over een prachtige bergweg en door fameuze wijngaarden fiets je terug naar Kaapstad.

Uniek aan deze reis

 • Accommodaties mooi gelegen én altijd met restaurant/supermarkt in de buurt
 • Bruisend Kaapstad
 • Fiets 11 km lange Bainskloof pas geopend in 1853!
 • Regenbestendige fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden (1:150.000)
 • Wijnstreek bij Stellenbosch
 • Zeer gevarieerde landschappen
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Westkaap per fiets

Je maakt een ronde vanuit Kaapstad door de Westkaap. Na Kaapstad en het Kaapse schiereiland met z’n bijzondere fynbosvegetatie verkend te hebben, zak je vanuit de Kaapse wijnlanden af naar de kust. De schitterende kustweg leidt je langs walviscentrum Hermanus. Via het gebied de Overberg fiets je weer landinwaarts. In het gebied van Overberg wordt met name tarwe, haver en lijnolie verbouwd. Bij Swellendam, aan de voet van de Langeberg Mountains buig je af richting Stellenbosch en fiets je door de vallei van wijn en rozen bij Robertson. Vele Kaapse kwaliteitswijnen komen uit dit gebied. Via de prachtige bergpas Bainskloof fiets je terug naar het beginpunt van je fietstocht.

Dag 1

Aankomst in Kaapstad. Je wordt opgewacht op het vliegveld en naar het hotel in de stad gebracht.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 2

Je kan vandaag rustig acclimatiseren in Kaapstad en alvast een indruk krijgen van Zuid-Afrika. Drink koffie in het V&A Waterfront; de oude, opgeknapte haven van Kaapstad. Maak een boottocht naar Robbeneiland waar o.a. Nelson Mandela en andere ANC- leden gevangen gezeten hebben. Je kan door het centrum van Kaapstad wandelen en genieten van de Zuid-Afrikaanse keuken en gastvrijheid. Via de kabelbaan kan je boven op de imposante Tafelberg wandelen om van de prachtige flora en het uitzicht over Kaapstad te genieten. Bezoek de VOC-tuinen van Jan van Riebeeck met het historisch museum, slenter door de straten van Kaapstad en ga op zoek naar Afrikaanse kunst en gebruiksvoorwerpen.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 3

Van Kaapstad naar Simon's Town (60km, 750 m stijgen, 780 m dalen).
Je maakt een fietstocht naar Simon's Town over het Kaaps Schiereiland. Dit schiereiland maakt deel uit van het 'Cape Floristic Kingdom'. Het kent een grote verscheidenheid aan plantensoorten (8500 soorten). Fietsend langs de kust kan je dolfijnen, zeehonden en walvissen in het heldere water zien zwemmen. Als je geluk hebt is Chapman's Peak Drive geopend voor fietsers en fiets je over een 9km lange, adembenemend mooie weg met spectaculaire uitzichten over de oceaan. Als de weg afgesloten is, neem je een route door het binnenland. Je overnacht aan de oostkant van het schiereiland in Simon's Town, een havenplaatsje en thuisbasis van de marine. Bezoek hier de pinguïns bij Boulder's Beach.

Overnachting in

Simon's Town

Dag 4

Rondrit Kaappunt (55 km, 730 m stijgen en dalen).
Je fietst naar het uiterste puntje van het Kaapse schiereiland, waar het Kaap de Goede Hoop Nationaal Park zich bevindt. Naast de beroemde flora die het park in het voorjaar omtovert tot een ware bloemenzee, bevinden zich in het park populaties van de zeldzame bontebok. De fietsroute over het schiereiland is een beleving op zich, met die bijzondere fynbos begroeiing. De weg ernaartoe is wel even klimmen. Je neemt een andere weg terug naar Simon’s Town. De rondrit is in totaal 55km.

Overnachting in

Simon's Town

Dag 5

Vanuit Simon's Town word je in ruim een uur naar Stellenbosch gebracht, in het hart van de wijnstreek. Stellenbosch is één van de oudste stadjes van Zuid-Afrika met veel historische gebouwen in de Kaap-Hollandse stijl.

Overnachting in

Stellenbosch

Dag 6

Van Stellenbosch naar Gordon's Bay (40km, 230 m stijgen, 340 m dalen).
Je fietst door de Kaapse wijnstreek naar de kust. Het terrein is licht glooiend. Rond Somerset West is het verkeer drukker. Je overnacht in het gezellige badplaatsje Gordon's Bay.

Overnachting in

Gordon's Bay

Dag 7

Fietstocht Gordon's Bay - Hermanus (83km, 550 m stijgen, 520 m dalen).
Een erg fraaie fietstocht vandaag langs de kustweg. Het terrein is flink heuvelachtig met soms pittige klimmetjes. Maak kennis met de pinguïns bij Pringle Bay die je van dichtbij kan bewonderen. Bezoek Harold Potter Botanical Garden in Betty's Bay. Fietsend over de kustweg heb je prachtige vergezichten over de oceaan. Van juni t/m november kan je hier de Zuidelijk Noordkaper walvis zien die met name hier haar walvisbaby's baart. De beelden van spelende jonge en volwassen walvissen zijn fascinerend. Hermanus, waar je overnacht, is het walviscentrum van Zuid-Afrika. Je kan heerlijk wandelen door dit gezellig havenstadje met leuke kroegen en winkeltjes.

Overnachting in

Hermanus

Dag 8

Fietstocht Hermanus – Elim (65km, 600 m stijgen en 580 m dalen).
Vanaf het moment dat je de wat drukkere kustweg die je Hermanus uit leidt verlaat, daalt de rust van het binnenland als een deken op je neer. Via prachtige gravelwegen fiets je naar Elim, een klein dorp dat is gesticht door een Duitse missionaris. In Elim vind je een café en een winkeltje, nabij de kerk.

Overnachting in

Elim

Dag 9

Fietstocht Elim - Cape Agulhas (47km, 50 m stijgen, 70 m dalen).
Door vrij vlak landbouwgebied fiets je weer naar de kust. Er is een grote kans dat je vandaag blauwe kraanvogels zal zien; de blauwe kraanvogel is de nationale vogel van Zuid-Afrika. In de zomer kan dit een ‘droge en hete’ dag zijn, met weinig schaduw. Aan het eind van de etappe kom je weer in de bewoonde wereld. Cape Agulhas is de meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent, waar twee oceanen samenkomen. De vuurtoren, de op twee na oudste in het land, kan je bezoeken. De kaap is berucht om zijn vele schipbreuken die er zijn geleden.

Overnachting in

Cape Agulhas

Dag 10

Een vrij korte etappe (39km, 120 m stijgen en 50 m dalen) door de glooiende binnenlanden brengt je in Bredasdorp, het centrum van de tarwe-industrie in de wijde omgeving. Je kan hier allerlei craft-shops bekijken.

Overnachting in

Bredasdorp

Dag 11

Fietstocht van Bredasdorp naar Swellendam (73 km, 650 m stijgen, 540 m dalen).
Door de heuvels, langs landerijen met graan en schapen, fiets je naar Swellendam. Door de afstand en de hoogteverschillen is dit een pittige tocht. Evenals Stellenbosch staat Swellendam bol van de Kaaps-Hollandse huizen aan straten die worden omzoomd met eiken. De Kaapse wijnen en maaltijden in de vele goede restaurantjes zullen je zeker smaken.

Overnachting in

Swellendam

Dag 12

Van Swellendam naar Montagu (74km, 570 m stijgen, 500 m dalen).
Het eerste deel van de route van vandaag voert door droog gebied, met rechts van je de Langeberg Mountains. Langzaam maar zeker fiets je het wijngebied in. In Bonnievale kan je even afstappen bij één van de wijngaarden om heerlijke Kaapse wijnen te proeven. De laatste paar kilometer naar Montagu fiets je door een prachtige kloof.

Overnachting in

Montagu

Dag 13

Rustdag Montagu.
Door de ligging tussen twee bergketens leent de omgeving van Montagu zich bij uitstek voor het maken van fraaie wandelingen. Voor een meer ontspannen rustdag breng je een bezoek aan de Avalon Springs, warmwaterbronnen die aan de rand van het dorp liggen.

Overnachting in

Montagu

Dag 14

Van Montagu naar Worcester (75-84km 460 m stijgen, 440 m dalen).
Je fietst door de Kogmanskloof terug naar Ashton. Na de kloof opent de Breede Rivier vallei met haar vele wijngaarden zich voor je. Onderweg kom je door Robertson, in het hart van het wijngebied; hier zijn vele wijnkelders met mogelijkheid voor een proeverij. De hier vaak aanwezige zuidoostenwind duwt je, met de Langeberg Mountains aan je rechterhand, over de goede begaanbare R60 of een fraaie onverharde weg naar Worcester.
Worcester is de hoofdstad van de Breede Rivier Vallei en de grootste producent van brandewijn in Zuid-Afrika.

Overnachting in

Worcester

Dag 15

Van Worcester naar Wellington (63km, 510 m stijgen, 620 m dalen).
Via een fraaie vallei bereik je het beginpunt van Bainskloof: één van de mooiste passen in Zuid-Afrika die zijn naam dankt aan z’n bouwer Thomas Bain. Bain begon met de bouw van deze pas in 1849 toen hij slecht 18 jaar oud was. Op de top heb je prachtig uitzicht over de vallei rondom Wellington en de Atlantische Oceaan 60km verder. Bij Tweede Tol campsite is een mooie zwemplek. Een 15km lange afdaling brengt je in Wellington waarbij het lekker  toeven is bij het zwembad van de lodge. 's Avonds bereidt de eigenaresse een heerlijk drie gangen menu.

Overnachting in

Wellington

Dag 16

Van Wellington naar Stellenbosch (45km, 210 m stijgen en 800 m dalen).

Om de drukke R44 te vermijden vindt er een transfer plaats van Wellington naar de top van de Franschhoek pas. Vanaf daar vindt de start plaats van de een-na-laatste etappe langs vele wijngaarden naar Stellenbosch, bijna het eindpunt van de fietstocht.

Overnachting in

Stellenbosch

Dag 17

Fietsrit Jonkershoek Valley (27 km); 's middags transfer Stellenbosch - Kaapstad.

Vanuit de accommodatie in Stellenbosch verlaten jullie het guesthouse voor een 27 km lange fietsrit over onverharde wegen de Jonkershoek vallei in. Na bijna 9 km komen jullie bij de entree van het Jonkershoek reservaat. De 10 km lange rit de vallei in - langzaam klimmend tot een hoogte van ca. 285 meter- voert je langs de wijnvelden van het fameuze Lanzerac Wine Estate, fraaie uitzichten over de Hottentot bergreeks met veel fynbos vegetatie waaronder heide planten en protea's.

In de namiddag vindt de transfer (ca. 3 kwartier) plaats naar Kaapstad. Het zal even schakelen zijn van de wijnvelden naar deze iconische stad. Je verblijft aan de voet van de Tafelberg in de wijk Oranjezicht met uitzicht op het stadscentrum. Een prachtig oud familiehuis uit begin van de 20e eeuw is verbouwd tot een slechts 7 kamers tellende B&B dat door eigenaren wordt gerund. Bij mooi weer is een heerlijk ontbijt in de tuin mogelijk. Voor lunch en diner biedt de op loopafstand gelegen Kloofstraat uitkomst of het V&A Waterfront dat makkelijk met een taxi is te bereiken.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 18

Je wordt vandaag naar het vliegveld van Kaapstad gebracht. Hier eindigt het arrangement.

NB Programma

De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van drie weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in comfortabele hotels, guesthouses, lodges en B&B's. Het zijn accommodaties waar je je welkom voelt. Ze zijn sfeervol, verzorgd en hebben vaak ruime kamers met altijd een eigen badkamer, uitgebreid ontbijt en soms een zwembad.

Over de maaltijden

Alle ontbijten zijn inbegrepen. De lunch koop je onderweg zelf in. Voor het diner kan je terecht in je accommodatie of in een restaurant in de plaats waar je verblijft.

Het Zuid-Afrikaanse culinair erfgoed is rijk en gevarieerd. Hoe kan het ook anders, in een bonte natie zoals deze. Overal kan je genieten van een grote diversiteit aan smakelijke gerechten. Probeer onderweg eens struisvogelbiefstuk, boerewors en biltong, een Zuid-Afrikaans gerecht, bestaande uit in de zon gedroogd rundvlees. Je zal ongetwijfeld een van de wijnproeverijen aandoen, waar je een slokje kan nemen van de beroemde Kaapse wijnen. In veel gebieden kan je onderweg gedroogde zuidvruchten kopen: een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners en een goede energiebron voor jou tijdens het fietsen.

Inbegrepen

 • 17 overnachtingen
 • 17x ontbijt en 1x diner (dag 15)
 • Transfer van en naar luchthaven, evt. inclusief eigen fiets
 • Transfer Simon's Town – Stellenbosch, inclusief fiets
 • Transfer Wellington - Franschhoek pas, inclusief fiets
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • Regenbestendige fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden (1: 150.000)

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis
• Overige maaltijden
• Verzekeringen
• Entrees, fooien en persoonlijke uitgaven
• Bagagevervoer (niet mogelijk)
• Huurfiets (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Hou je van afzien? Wil je sportief bezig zijn? Dan is dit je reis. Met deze pittige fietsreis, fiets je tussen de 40 en 90 km per dag over wegen van goede kwaliteit. In Zuid-Afrika zijn nauwelijks fietspaden. Je fietst over 't algemeen over rustige wegen, maar je deelt de weg wel met ander verkeer. Een aantal trajecten voeren over opnvermijdelijke hoofdwegen die wat drukker zijn. Er is meestal een vluchtstrook waarover je kan fietsen, soms is deze er niet. Dan is het even goed opletten. Een deel van de route en enkele alternatieve routes voeren over zeer rustige, goed begaanbare gravelwegen die landschappelijk erg mooi zijn maar na regen wat lastiger te befietsen zijn. Onder het tabblad 'geschikte reisperiode' lees je meer over het klimaat wat natuurlijk een grote invloed heeft op de zwaarte van deze reis.

Extra dagen

Je kan overal extra dagen boeken. Kaapstad is de moeite van een extra dag verkenning meer dan waard. Hermanus leent zich prima voor een rustdag aan de kust; van juni t/m november kan je vanuit Hermanus walvisexcursies doen. Als je een rustdag neemt in Swellendam kan je eventueel een bezoek brengen aan het Bontebok National Park, zo’n 7km ten zuiden van Swellendam.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Fietshuur

touring_bike.jpg

Hybride fiets

De huurfiets is een goede hybride-fiets met 21 versnellingen, voorvering, bagagedrager en bidonhouder. Bij de fiets wordt standaard meegeleverd: extra slot, snelheidsmeter (voor snelheid en afstand), reparatiesetje voor lekke banden, een extra binnenband en een Multitool. Zelf dien je achtertassen en evt. een stuurtas mee te nemen plus de ophanging daarvoor.

Voorwaarden:

Je ontvangt de huurfiets op dag 3 en levert deze in op dag 17, tijdens de transfer van Stellenbosch naar Kaapstad.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Kaapstad. Houd er bij de planning van je terugreis rekening mee dat je - door de vluchttijden - vaak pas een dag later weer thuis bent.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden je aan om je vlucht tegelijkertijd met je arrangement te boeken. Informeer bij onze reiswinkel naar de mogelijkheden.

Fiets mee in het vliegtuig
Indien je geen fiets huurt via SNP, neem je je eigen fiets mee in het vliegtuig. Geef dit bij boeking aan onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. Je dient je fiets goed te verpakken. Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Elke maatschappij kent haar eigen voorwaarden en het aantal kilo’s dat je mag inchecken kan per maatschappij verschillen. SNP heeft met een aantal maatschappijen goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Je kan het beste kiezen voor een vlucht met KLM. Je mag bij de KLM één stuk bagage gratis inchecken met een maximum gewicht van 23kg (afm. l+b+h, max. 158cm). Elk 2e stuk bagage van max. 23kg (of een stuk sportbagage dat als 2e item geldt) kan op de heenreis worden meegenomen tegen betaling van € 100, - per persoon per enkele reis en op de terugreis tegen betaling van € 75, - per persoon per enkele reis. Indien het gewicht van het bagagestuk de 23kg overschrijdt, geldt een ‘heavy piece charge’ (tussen 23-32kg) van € 100,- per enkele reis. Een 3e stuk (of meer) bagage van max. 23kg kost € 200,- per bagagestuk per enkele reis. Voor de terugreis gelden deze bedragen in USD. Betaling voor de extra bagage vindt plaats op de luchthaven voor vertrek. Een doos of hoes is verplicht. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van KLM.

SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Hoe kom ik van het vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst in Kaapstad volgt er een transfer (eventueel incl. je eigen fiets) naar de accommodatie. Aan het einde van de reis word je vanuit Kaapstad weer naar het vliegveld gebracht.

Je kan deze reis het hele jaar door starten op elke dag van de week. Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door goed kan bezoeken. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van Nederland. Door de ligging ten zuiden van de evenaar begint de Zuid-Afrikaanse zomer in december en de winter in juni.
Door de schoolvakanties ter plaatse zijn december en januari drukke maanden. De drukste maanden met internationale toeristen zijn oktober en november. In deze maanden is het aantrekkelijk weer in het gehele land. De droge wintermaanden zijn bij uitstek geschikt voor wie in de wildparken veel dieren wil zien, aangezien er minder gebladerte is en de dieren gedwongen zijn om naar de drinkplaatsen te komen. Hartje zomer (januari/februari) kan het erg warm zijn in het binnenland, dus is het er alleen goed vertoeven voor de echte liefhebbers van tropische hitte. In Kaapstad is het weer dan op zijn best. De meeste neerslag in de Westkaap valt in de maanden juni tot en met augustus.

De kustgebieden langs de zuidkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40°C in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20°C in de winter (april tot en met september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden tot zelfs een graad of 5°C.

Lokale partner van SNP

De lokale partner die deze fietsreis uitvoert is zich zeer bewust van het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Daar waar er een keuze is, gaat de voorkeur uit naar de samenwerking met accommodaties die bewust duurzaam worden gerund. In zeer kleine gemeenschappen waar deze fietsreis langs komt is die keuze er soms niet. De Westkaap is altijd al een zeer droge regio geweest, om die reden gaan veel accommodaties bewust om met hun watergebruik. Daar waar men kan bespaart men water door o.a. gebruik te maken van het opvangen van hemelwater dat priam kan dienen voor de tuinen en de doorspoeling van toiletten. Ook onze partner maakt gebruik van het opvangen van regenwater om WC’s door te spoelen. Tevens is het voor hen de normaalste zaak om papier dubbelzijdig af et drukken en papier en ander afval gescheiden te verzamelen voor hergebruik. Werknemers gebruiken zo vaak als mogelijk het openbaar vervoer dan wel de fiets om naar hun werk te gaan.

Onze partner steunt een kinderdagopvang in de township Khayelitsha waar de constructies van hout zijn vervangen door steen waarmee het brandgevaar aanzienlijk is verminderd, de temperatuur aangenamer is vanwege een betere isolatie en het geeft een betere bescherming aan de kinderen en begeleiders. Tevens heeft men hen financieel geholpen regenwatertanks te installeren waardoor de WC’s gespoeld worden. Hiermee bespaart men tevens geld door minder gebruik te maken van duur leidingwater van de gemeente. 

 

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Deze neem je zelf mee.

Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheck-balie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

TW_DSC_6798.jpg

Zuid-Afrika - Westkaap per fiets

door wijngaarden en fynbos

Fietsvakantie langs hotels en guesthouses

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten