Zuid-Afrika - Van Kaapstad tot Addo, 14 dagen Wijnlanden, Karoo en Greater Addo

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actrieve rondreis per huurauto langs guesthouses, hotels en tented-camp

Deze rondreis vangt aan in Kaapstad en voert je via de wijnlanden in de Franschhoek vallei dwars door de Grote en Kleine Karoo, het ‘land van de dorst’ volgens de Hottentotten. De Swartbergpas, een van Zuid-Afrika’s meest spectaculaire, verbindt de droge Karoo via de wijnroute R62 met de gematigde zone van de tuinroute. Geniet van de kleurenpracht van protea’s, de vaandeldrager van het 6e florarijkdom ter wereld. De grillige kust met zijn brede zandstranden voert je langs de lagunes bij Knysna, een el dorado voor de natuurliefhebber. Deze selfdrive eindigt in het weidse malariavrije 'Greater Addo' waar het Addo Elephant National Park een onderdeel van is. De naar schatting 600 olifanten (in 1931 nog maar 11!) leven er als een geïsoleerde soort tezamen met luipaarden, buffels, leeuwen, zwarte neushoorns tot aan de Addo vleugelloze mestkever. Vanuit twee rustieke safarikampen verken je dit ‘big seven’ park waarbij je naast de gebruikelijke ‘big five’ ook de witte haai en walvissen in het maritieme gedeelte van Addo kunt waarnemen.

Uniek aan deze reis

 • Fraaie accommodaties
 • Swartbergpas de mooiste in Zuid-Afrika
 • Tuinroute in al zijn pracht
 • Uniek verblijf in safaritenten in Addo Elephant NP
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Natuurpracht van Kaapstad tot Addo

In het kort ziet je programma voor de komende 14 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Kaapstad, overnachting Kaapstad
 • Dag 2: verkennen omgeving Kaapstad, overnachting Kaapstad
 • Dag 3: rijden naar Franschhoek, overnachting in Franschhoek
 • Dag 4: vrije dag om de wijnstreek te ontdekken, overnachting in Franschhoek
 • Dag 5: rijden naar Matjiesfontein, overnachting in Matjiesfontein
 • Dag 6: rijden naar Prince Albert, overnachting Prince Albert
 • Dag 7: rijden naar Oudtshoorn, overnachting Oudtshoorn
 • Dag 8: vrije dag, overnachting Oudtshoorn
 • Dag 9: rijden naar Knysna, overnachting Knysna
 • Dag 10: wandelen, overnachting Knysna
 • Dag 11: rijden naar Addo Elephant Park, overnachting in tented camp
 • Dag 12: verkennen Addo Elephant Park, overnachting in tented camp
 • Dag 13: rijden naar ander deel Addo Elephant park, overnachting in Addo Elephant Park
 • Dag 14: rijden naar luchthaven, einde arrangement

 • Voor meer details klik je op de betreffende dag.

  Dag 1

  Bij aankomst op de moderne luchthaven in Kaapstad word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Met een privé transfer word je na een lange vlucht naar een prachtig gerenoveerd boutique guesthouse aan de voet van Signal Hill in de wijk Greenpoint gereden. Hoge plafonds en prachtig stucwerk geven dit voormalige Engels Victoriaans huis zijn charme en prachtige lichtinval. Het V&A Waterfront met zijn restaurants, cafés en winkels ligt op loopafstand en met een taxi zit je zo in het centrum met de Greenmarket en mooie Compagniestuinen.

  Overnachting in

  Kaapstad

  Dag 2

  Na een heerlijk ontbijt wordt ’s ochtends de huurauto bij het guesthouse afgeleverd. Lekker makkelijk en comfortabel, de vakantie kan beginnen! Kaapstad en omgeving heeft zoveel moois te bieden, we geven je een paar tips:

  • met de kabelbaan ben je nog in geen 5 minuten bovenop de Tafelberg, die je natuurlijk ook, voor de echte diehards, kunt beklimmen. Wandel over het plateau en bewonder, naast het fantastische uitzicht, de grote verscheidenheid aan protea’s en andere plantensoorten die behoren tot de fynbosvegetatie.
  • Kirstenbosch Nationale Botanische Tuin
  • het historische stadscentrum van Kaapstad met de altijd gezellige Groenmarkt (en de vele souvenirs) en de Compagnietuinen
  • V&A Waterfront in de haven van Kaapstad; een bijzonder geslaagde mix van winkels, restaurants, terrassen en attracties (o.a. zeeaquarium Two Oceans en Robben Island Museum).
  • Robbeneiland, het eiland waar Nelson Mandela het grootste gedeelte van zijn 27-jarige gevangenschap heeft gezeten.
  • Ontdek het prachtige Kaapse Schiereiland. Hiervoor heb je minimaal een dag nodig. Natuurliefhebbers genieten volop door de grote verscheidenheid aan plantensoorten (8500 soorten) in het Table Mountain NP. In het Cape Point deel van het park bevinden zich ook populaties van de zeldzame bontebok, struisvogels en bavianen. Rijd over de adembenemende Chapman's Peak met spectaculaire uitzichten over de oceaan. In de puntzak van het schiereiland ligt Kaap de Goede Hoop, daar waar de Hollandse schepen in de Gouden Eeuw, na te zijn bevoorraad in Kaapstad, de ronding namen op weg naar het verre Indië. Op de terugweg kun je de pinguïnkolonie bij Boulder's Beach in Simon’s Town nog bezichtigen.

  Op relaxfauteuils in de achtertuin van het boutique guesthouse sluit je de namiddag heerlijk af met het verkoelende water van het zwembad en een drankje. In de nabije omgeving is er een overdaad aan leuke restaurantjes waar Capetonians de kunst van het chillen en ‘fine dining’ lijken te hebben uitgevonden.

  NB De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

  Overnachting in

  Kaapstad

   

  Uitbreidingen

  Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

  Cape Malay Cooking Experience

  Spreek al je zintuigen aan met de specerijen die gebruikt worden in de bereiding van de Cape Malay keuken. Om van deze smakelijke kookles te genieten, maak je eerst kennis met de wijk Bo-Kaap. Tegenwordig een hippe wijk waarin de historische panden er kleurrijk bij staan. Maar eens was dit een achtergestelde wijk met de eerste generaties die afstamden van de slaven uit Maleisië die door de Nederlandse kolonisten met VOC-schepen naar de Westkaap werden gehaald en te werk werden gesteld op plantages en de verblijven van de Nederlandse kolonisten. Met de inheemse Malay'ers kwam ook hun cultuur en traditie mee die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Na een eenvoudige wandeling van een uur door de wijk Bo-Kaap vertelt de gids over de historie van deze huidige levendige islamitische wijk waarin de oudste moskee van Kaapstad staat. In dé specerijenwinkel stap je binnen in een wereld van masala’s, linzen, aromatsche rijstsoorten, een keur aan kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat, koriander en komijn. Je krijgt over van alles uitleg en natuurlijk is dit dé kans om wat voor thuis mee te nemen. Met de interactieve kookles die volgt bij de gastvrouw thuis, leer je hoe je een traditionele curry moet bereiden, roti, samosa's, chili bites en sambal. Natuurlijk is het na afloop “aan tafel” en geniet je van je eigen bereide lunch. Smaaklik eet!

  Inbegrepen:

  • wandeling door Bo Kaap (ca. 1 uur)
  • bezoek non profit organisatie Monkeybiz (kunstproject)
  • kookles met gebruik van alle ingrediënten
  • Engelssprekende gastvrouw
  • lunch met sapje

  Extra Informatie:

  • Start:  10.00 uur
  • Einde: 13.00 uur
  • Internationale groep (ca. 6 deelnemers)

  Dag 3-4

  Op nog geen uur rijden vanaf Kaapstad ligt een van ’s werelds mooiste wijnvalleien, ingeklemd tussen torenhoge bergen. De Franschhoek Valley dankt zijn naam en faam uit de tijd dat de Franse Hugenoten hun land moesten ontvluchten en zich in deze vallei vestigden. Ze ontdekten dat het klimaat grote overeenkomsten vertoonde met de wijnregio’s in Frankrijk waardoor 300 jaar later een grote variëteit aan wijnen wereldwijde bekendheid verwierf. In de wijnlanden en ‘om de hoek’ in Fransschoek liggen een paar toprestaurants met Le Quartier Français als vaandeldrager in de top 100 van de wereld. De komende nachten verblijven jullie in een van de slechts acht kamers van een boutique guesthouse. Prachtige oude eiken liggen in een verzorgde tuin met zwembad.

  Op jullie vrije dag verkennen jullie de wijnstreek in jullie tempo. Een leuke tip is het rijden van de Cap Classique route die jullie langs 9 wijnhuizen voert (slechts 4 km rijden). Mocht het proeven van deze sparkling wines overgaan in een heerlijke lunch, reserveer dan een chauffeur bij jullie accommodatie of een gids die jullie alle ins en outs van de Kaapse wijnregio bijbrengt. Via de landschappelijk fraaie Hellshoogte pas kunnen jullie naar de wijn- en studentenstad Stellenbosch rijden. Deze 2e oudste stad van Zuid-Afrika herbergt prachtige Kaaps-Hollandse huizen en kerken die de moeite van een bezichtiging waard zijn. Een andere tip is om bij Stellenbosch een fietstocht met mountainbikes te maken tussen de wijngaarden. Je fietst dan over de heuvels naar een aantal wijnboerderijen waar wijnproeverijen op je wachten. Een leuke manier om actief en relaxed met elkaar te combineren!

  Overnachting in

  Franschhoek

  Dag 5

  Vandaag stap je in de auto voor een 2-3 uur durende rit. Na het beklimmen van de eerste bergketens en het passeren van de wijngaarden rondom het stadje Worcester, verandert het landschap van karakter. De leegte van de weg houdt gelijke tred met het indrukwekkende onherbergzame landschap.

  Midden in de Karoo ligt, als een groene oase, het museumdorp Matjiesfontein (spreek uit als ‘Maaikiesfontien’). In dit geliefde kuuroord voor de ‘rich and famous’ van eind 19e eeuw, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In het dorp tref je amper 20 huizen waaronder een postkantoor, bank, koffiehuis en een hotel, allen fraai in de oude staat hersteld. Ook is er een groot transportmuseum met klassieke auto’s en treinwagons en er is het veld waarop de eerste min of meer officiële cricketwedstrijd tussen Zuid-Afrika en Engeland plaatsvond.

  Elke dag vertrekt rond vijf uur ’s middags de kortste stadsrondrit ter wereld. In een oude Engelse dubbeldekker wordt bijna 500 meter afgelegd waarbij de gids op geheel eigen wijze commentaar levert op de bezienswaardigheden. Daarna vergezelt hij je naar het café waar hij zich zelf begeleidt en luidkeels oude songs ten gehore brengt. Als de sfeer goed is en af en toe een tip of een drankje zijn weg vindt, kan hij dit een uur volhouden.

  Je verblijft vandaag in een klassiek hotel in Matjiesfontein. Dineer vanavond in de oude met stijl ingerichte eetzaal, een belevenis op zich!

  Overnachting in

  Matjiesfontein

  Dag 6

  Na het ontbijt heb je de tijd om het museum te bezoeken en te genieten van koffie met gebak in het koffiehuis. Daarna rijd je 160 km door de Grote Karoo naar Prince Albert aan de voet van de Swartbergen.

  In de 19e eeuw trokken de Voortrekkers door deze uitgestrekte dorre onbewoonde vlakte op 1220m hoogte richting de Oranje Vrijstaat en Transvaal (vandaag de Free State en Gauteng provincies). De Karoo kreeg z’n naam van de Khoi en San, die hun rotstekeningen als erfenis nalieten. De naam komt van het woord ‘Karusa’, een Khoi woord, dat ‘droog, leeg en  dorstig land’ betekent. Het lege landschap is schitterend door de vele bergenketens die het doorsnijden.

  Aan de voet van de Swartbergen ligt Prins Albert, genoemd naar de echtgenoot van Koningin Victoria. Je verblijft hier in het enige hotel – een van de 19 nationale monumenten – dat het Karoo plaatsje rijk is.

  Overnachting in

  Prince Albert

  Dag 7

  Vanaf Prince Albert leidt de weg eerst door een nauw Tafelbergzandsteen ravijn waar je blik naar boven wordt getrokken door de kronkelige rotswanden en de strak blauwe hemel. De enige geluiden zijn het borrelende water, de wind door de bomen en het vogelgezang. Er zijn een aantal picknickplaatsen langs de rivier waar je van de stilte kan genieten. Hierna begin je aan de beklimming van de Swartbergpas, een van de meest spectaculaire bergpassen ter wereld.

  Thomas Bain was de eerste weg- en waterbouwkundige die met behulp van dwangarbeiders de fameuze Swartbergpas in 1888 aanlegde, die de eens onneembare barrière tussen de Kleine en de Grote Karoo moest slechten. De pas is een meesterwerk qua aanleg. Bain, die ook zijn sporen verdiende als botanist en geoloog, gebruikte als een van de eerste baanbrekers dynamiet. De 27 km lange onverharde weg tussen Prince Albert en Oudtshoorn slingert zich via steile haarspeldbochten naar de top van de 1586m hoge Swartberg, vanwaar het afdaalt naar de vallei waar Oudtshoorn in ligt. Bij vrijwel elke bocht zijn adembenemende uitzichten te bewonderen. In 1988, honderd jaar nadat de weg werd opgeleverd – in totaal werd er 8 jaar aan gewerkt – werd de weg tot nationaal monument in Zuid-Afrika verklaard.

  De komende dagen verblijf je in De Zeekoe Guestfarm ten zuidenwesten van Oudtshoorn. Dagafstand: 73 km.

  Overnachting in

  nabij Oudtshoorn

  Dag 8

  Op deze vrije dag laten bepaal je zelf wat je doet. Natuurlijk geven we je wat inspiratie voor leuke activiteiten. Wat wellicht niet direct op je ‘bucketlist’ staat maar we wel adviseren is een nadere kennismaking met een zeer nieuwsgierig tot de tanden bewapend diertje. Het stokstaartje! Sta voor dag en dauw op. In een groepje rijd je met de gids ca.10 km op het terrein van De Zeekoe naar de burrows (holen) van deze diertjes die in grote groepen leven. Ga zitten op een stoel, warme deken over je heen, kop koffie of thee erbij en dan geduld hebben. De gids neemt je mee in de samenleving van deze sociale diertjes. Zo schattig als ze eruit zien, zo onbevreesd jagen ze.

  Met je eigen auto kun je er natuurlijk ook op uit trekken. Vanaf de lodge zie je ze al liggen: de Swartbergen. Hieronder lees je meer over een optionele excursie naar de Swartbergen. Ook een bezoek aan de grootste druipsteengrotten van zuidelijk Afrika is de moeite waard. In deze Cango Caves, die ca. 30 km ten noorden van Oudtshoorn liggen, worden begeleide wandelingen aangeboden door het wijdvertakte grottenstelsel. Sommige van de zandsteenformaties zijn kleurrijk verlicht.

  Overnachting in

  nabij Oudtshoorn

   

  Uitbreidingen

  Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

  Explore Swartberg Mountains (halve dag)

  Thomas Bain was de eerste weg- en waterbouwkundige die met behulp van dwangarbeiders de fameuze Swartbergpas in 1888 aanlegde waardoor de eens onneembare barriere tussen de Kleine en de Grote Karoo werd weggenomen. De pas is een meesterwerk qua aanleg en staat op de nationale monumentenlijst in Zuid-Afrika. Bain, die ook zijn sporen verdiende als botanist en geoloog, gebruikte als een van de eerste baanbrekers dynamiet. De 27 km lange onverharde weg tussen Prince Albert en Oudtshoorn slingert zich via steile haarspeldbochten naar de top van de 1586 meter hoge Swartberg. Met je eigen reisgezelschap ga je op pad met een Engelssprekende gids de Swartberg pas op. Geniet van weidse uitzichten en van de wandeling die je maakt door het Cape Nature Reserve dat een groot natuurgebied in de Swartbergen beschermd. Fynbos, klipspringers (kleine antilope) en wellicht Verreaux Eagles en Jackal Buzzards in het luchtruim. Na een lichte lunch keren we terug naar Oudtshoorn.

  Inbegrepen:

  • Wandeling door fynbos in de Swartbergen
  • Swartberg Mountain conservation fee
  • Lichte lunch
  • Gediplomeerde Engelssprekende gids 

  Informatie:

  • Start: 09.00 uur
  • Einde: 13.30 uur
  • Je wordt opgehaald vanaf je accommodatie (Oudtshoorn en 20 km omtrek) 
  • Eetrestrictie: glutenvrij en vegetarisch is mogelijk

  Explore Swartberg Mountains (hele dag)

  Thomas Bain was de eerste weg- en waterbouwkundige die met behulp van dwangarbeiders de fameuze Swartbergpas in 1888 aanlegde waardoor de eens onneembare barriere tussen de Kleine en de Grote Karoo werd weggenomen. De pas is een meesterwerk qua aanleg en staat op de nationale monumentenlijst in Zuid-Afrika. Bain, die ook zijn sporen verdiende als botanist en geoloog, gebruikte als een van de eerste baanbrekers dynamiet. De 27 km lange onverharde weg tussen Prince Albert en Oudtshoorn slingert zich via steile haarspeldbochten naar de top van de 1586 meter hoge Swartberg. Met je eigen reisgezelschap ga je op pad met een Engelssprekende gids de Swartberg pas op. Geniet van weidse uitzichten en van de wandeling die je maakt door het Cape Nature Reserve dat een groot natuurgebied in de Swartbergen beschermd. Fynbos, klipspringers (kleine antilope) en wellicht Verreaux Eagles en Jackal Buzzards in het luchtruim. Na een lichte lunch in Prince Albert, aan de noordzijde van de Swartbergen vervolg je de tocht met uitleg over Karoo-vetplanten in de Grote Karoo en bezichtig je de 60 meter hoge waterval bij Meiringspoort alvorens je via het plaatsje 'Dorpie' terug rijdt naar Oudtshoorn.

  Inbegrepen:

  • Wandeling door fynbos in de Swartbergen
  • Swartberg Mountain conservation fee
  • Lichte lunch
  • Gediplomeerde Engelssprekende gids

  Informatie:

  • Start: 08.00 uur
  • Einde: uiterlijk 17.00 uur
  • Je wordt opgehaald vanaf je accommodatie (Oudtshoorn en 20 km omtrek)
  • Eetrestrictie: glutenvrij en vegetarisch is mogelijk

  Dag 9

  Ingeklemd tussen de Swartbergen en de Outeniqua bergen rijd je in de Kleine Karoo over een klein stukje R62, de fameuze tegenhanger van Amerika's Route 66. Eenmaal de Outeniqua pas over verandert het landschap drastisch. Droge vegetatie maakt plaats voor een uitbundigheid in geuren en kleuren. Vanaf George voert het laatste gedeelte van deze lange rijdag (ca. 380 km) via de ‘tuinroute’ naar Knysna.

  Knysna ligt aan de lagune die zich leent voor allerlei watersportactiviteiten (zwemmen, zeilen en kanoën), Het nationale merengebied van is een beschermd gebied dat zich ca. 18.000 hectare uitstrekt even ten oosten van Buffelsbaai tot de Noetzierivier. Het omvat de lagere uitlopers van de Knysnarivier en de lagune die bestaat uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen. Knysna is tevens het grootste centrum van de oesterteelt in Zuid-Afrika. Kenners beweren dat deze de beste ter wereld zijn. Een bezoek aan de Knysna Oyster Company op Thesen Island is beslist de moeite waard.

  De komende nachten verblijf je in een aangenaam guesthouse mooi gelegen tussen het centrum van Knysna en de Knysna Heads, daar waar het water van de Indische Oceaan de lagune binnenstroomt. Lekker dichtbij de plek om van mooie uitzichten over de oceaan te genieten!

  Overnachting in

  Knysna

   

  Uitbreidingen

  Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

  Knysna Whale Watching

  In de haven op Thesen Island in de lagune van Knysna, ligt de speedboot klaar om je mee te nemen door de Knysna Heads het ruime sop op. Op de Indische Oceaan ga je op zeok naar de Southern Right Wales (Zuidkapers) en bulruggen. Wie weet stuiten we ook nog op dolfijnen en orca's die hier sporadisch worden waargenomen. Het belooft een enerverende tocht te worden uitgevoerd oor een organisatie die gecertificeerd is door Fair Trade Tourism. De boten dienen een veilige afstand tot de walvissen te bewaren van minimaal 50 meter . 

  Inbegrepen:

  • bootexcursie 
  • Engelssprekende gids
  • Zwemvest 

  Extra Informatie:

  • Start:  09.30, 12.00 of 15.00 uur 
  • Duur excursie: 1,5 - 2 uur
  • Internationale groep: minimaal 4, maximaal 25 deelnemers
  • Voor kinderen tot en met 11 jaar geldt een korting van ca. 20%

  Dag 10

  Alle tijd om zelf te bepalen hoe je deze vrije dag indeelt. Slaap lekker uit of ga vroeg uit de veren om iets actiefs te doen. Verken het havenfront van Knysna met zijn wandelpromenade. Wandelaars komen aan hun trekken in het achterland van Knysna. In het Knysna Forest zijn goed gemarkeerde wandelroutes uitgezet waarbij je de kans hebt om de kleurenpracht van de Knysna loerie te bewonderen. Ook vind je er vele ijzerbomen, een verzamelnaam van endemische hardhouten bomen als stinkhout, Outeniqua geelhout en witmelkhout die de zuidelijke hellingen van de Outeniqua bergreeks bebossen. De ouderdom van geelhoutbomen (Podocarpus) in dit gebied wordt geschat op ruim 800 jaar oud!

  Op ca. 40 km van Knysna vandaan ligt bij Plettenbergbaai het schiereiland met het Robberg Nature Reserve. Maak hier een puike kustwandeling van bijna 10 km (duur max. 4 uur) die je voert over een goed gemarkeerd pad met hier en daar wat kort klauterwerk over rotsen. Met deze kustwandeling zie je op enkele plaatsen zeeleeuwen kolonies en als je geluk hebt een silhouet van een witte haai. Zeevogels rusten uit op afgelegen stukjes strand. Wees niet verbaasd als je hier bultruggen ziet springen (periode juni t/m oktober). De wandeling in Robberg kun je inkorten tot 2 km.

  's Avonds kun je aan de haven heerlijk eten met uitzicht op de Knysna-lagune en het silhouet van de zeilmasten tegen wellicht een fraaie zonsondergang. 

  Overnachting in

  Knysna

  Dag 11-12

  Vandaag staat een rit van ca. 320 km naar het Addo Elephant National Park op het programma. Dit ligt ca. 60 km ten noordoosten van Port Elizabeth. Het Addo Elephant National Park is gelegen in de Sundays River Valley. Het centrale deel van het park herbergt een beschermde kudde olifanten, die eens over de velden van de Oost Kaap liepen. Het is een prachtig park met een schitterende flora. De olifanten overleven door de aanwezigheid van de ‘pink-flowered spekboom’ (Portulacaria Afra). Dit is een plant die wel drie meter hoog wordt en dient als overheerlijk olifantenmaal. De eerste kolonisten die in het Addo gebied kwamen wonen, slachtten meteen een groot deel van de olifantenkuddes af omdat de dieren vaak hun velden en plantages verwoestten. Het aantal dieren bleef in de loop der jaren afnemen, tot er nog maar 11 over waren. 

  Ter bescherming van deze kleine groep werd het Addo Elephant Park in 1931 opgericht. Deze dieren stonden bekend als zeer agressief en om ze wat rustiger te maken werden ze gevoerd met vrachtwagens vol verrotte sinaasappels. Dit experiment bleek succesvol en de kudde begon zich uit te breiden. Het voeren met sinaasappels werd stopgezet, maar tot vandaag toe zijn de olifanten nog dol op deze vruchten. Ze zullen een auto verpletteren als ze ruiken dat er citrusvruchten inzitten. Daarom mag je bij een bezoek aan het park geen citrusvruchten in de auto meenemen! Het park is ook je aandacht waard vanwege de kleinere dieren die hier te vinden zijn, zoals de vleugelloze mesttor die alleen in dit gebied voorkomt. Het insect rolt grote broedballen van olifantenmest en brengt ze naar ondergrondse broedkamers. Zo is een perfecte kringloop ontwikkeld: de door de olifanten verteerde planten worden broedkamers voor de mesttor en tenslotte mest voor de aarde.

  Doordat het park in de loop der jaren steeds is uitgebreid met de aanschaf van aangrenzende boerderijen, bestaat het niet uit een groot terrein maar uit verschillende terreinen ofwel zones met elk hun eigen karakter en dierenleven. Je verblijft in twee verschillende zones met elk hun eigen karakter en aantrekkingskracht.

  Je verblijft twee nachten in een uit slechts 5 safari-tenten bestaand Spekboom Tented Camp, dat in zijn geheel is omheind. Op loopafstand van het tentenkamp bevindt zich een 'hide' die je van zeer nabij uitzicht biedt op een waterpoel waar olifanten en andere wilde dieren op afkomen. Ondanks dat het Main Camp van Addo dichtbij is, bevind je je dichtbij de natuur en even weg van de massa. 's Avonds regel je je eigen braai middenin de natuur.

  Overnachting in

  Addo Elephant National Park

  Dag 13

  In de ochtend kun je nog een gamedrive maken voordat je dit deel van het park verlaat. Daarna verplaats je je naar het hoogste deel van het park, de Zuurbergen. Met name in de diepe dalen en op de minder steile hellingen vind je het inheemse fynbos. Deze vegetatie vond je vroeger overal, maar is nu nog maar op enkele plaatsen behouden gebleven. Fynbos dankt zijn naam aan de smalle bladeren en fijne vertakking van de planten die ze hebben ontwikkeld om beter tegen de droogte bestand te zijn. In dit gebied leven geen roofdieren of andere grote dieren, maar wel veel vogels. Hierdoor is dit gebied bij uitstek geschikt om 's middags te verkennen met een wandeling door de Zuurberg Mountains, het biotoop van bijzondere plantsoorten. Neem de camera en verrekijker beslist mee! Het einde van de wandeling wordt beloond met een verkoelende dip in een natuurlijke waterpoel. Zwemkleding mee dus. Je verblijft de komende nacht in de Zuurberg Mountain Village.

  Overnachting in

  Addo Elephant National Park

  Dag 14

  Addo staat bekend als het enige park waar je niet alleen de ‘big five’  maar zelfs de ‘big seven’ kunt zien. Voor de kust leven walvissen (juli – november) en de grote witte haai. Je kunt deze laatste dag ’s morgens, er vanuit gaande dat je vlucht aan het einde van de dag vertrekt, een facultatieve boottocht maken naar bijvoorbeeld een vogeleiland. Onderweg heb je grote kans om dolfijnen, pelsrobben, pinguïns en met een beetje geluk ook walvissen of een witte haai te zien. Het doorgaan van deze tocht is afhankelijk van weer en wind.

  Daarna rijd je in 1,5 uur naar de luchthaven bij Port Elizabeth. Je levert de huurauto weer in en hiermee komt deze actieve natuurrondreis tot een einde.

  Blader door het programma

  Reisdetail

  Over de accommodaties

  Tijdens deze rondreis verblijf je in uitstekende accommodaties, variërend van boutique guesthouses in Kaapstad (Fair Trade Tourism gecertificeerd) en Franschhoek tot aan goede middenklasse hotels en guesthouses in Matjiesfontein, Prince Albert, Oudtshoorn en Knysna. In het Addo Elephant National Park verblijf je in een kleinschalig selfcatering safarikamp en een prachtig historisch hotel in de Zuurberg Mountains.

  Inbegrepen

  • 11 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
  • 2 overnachtingen safaritent Addo o.b.v. logies
  • 13 dagen autohuur (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
  • Transfer luchthaven Kaapstad naar hotel (dag 1)
  • Entree Addo Elephant NP (2 dagen)
  • Digitale reisinformatie

   

   

   

  Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • maaltijden en entrees voor zover niet inbegrepen
  • excursies
  • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, hotelaflevering en 'one way drop off')
  • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

  Huurauto inbegrepen

  In Zuid-Afrika rijdt men links. Dat is in het begin misschien even raar, maar went heel erg snel. Wegen zijn een stuk rustiger dan in Nederland, routes worden goed aangegeven met borden en wegnummering. Rijd alleen bij daglicht en tank op tijd! 

  Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

  • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
  • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

  Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag.

  Klik hier voor de huurvoorwaarden.

  Extra dagen

  Je kunt overal extra dagen boeken. 

  Praktische informatie

  Algemeen

  Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Je kunt deze reis dan ook het gehele jaar en op iedere dag van de week starten.

  Houdt er wel rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika precies tegengesteld zijn aan die van Nederland. De Zuid-Afrikaanse zomer loopt grofweg van december tot en met februari, de Zuid-Afrikaanse winter loopt ongeveer van juni tot en met augustus. Aangezien Zuid-Afrika een enorm groot land is, zijn er flink wat regionale variaties in het klimaat. Het weer van een bepaalde regio wordt met name bepaald door de hoogte- en geografische ligging ervan. De meeste SNP reizen gaan door een flink gedeelte van het land, daarom zul je op vakantie vaak een combinatie van verschillende klimaten aantreffen

  De winters zijn in Zuid-Afrika veelal koel en droog. Met uitzondering van de Kaap, daar regent het dan net het meest. Vaak zijn er uitermate veel zonne-uren in deze tijd van het jaar. Overdag kun je meestal genieten van lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot zelfs onder het vriespunt. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan wel hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is vanwege de kalere begroeiing overigens de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.

  De zomers zijn in Zuid-Afrika in het binnenland overal warm tot heet en er valt in deze periode grofweg de meeste neerslag van het jaar. Behalve in de Kaap-regio. Aan de westzijde van het land valt overigens vaak zo weinig neerslag, dat je van een woestijnklimaat kunt spreken. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark in de zomer vaak erg vochtig en warm, er is dan ook sprake van zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met mei kan in deze regio malaria voorkomen.

  Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar wat betreft toerisme.  


  Voor deze reis

  De kustgebieden langs de zuidkust van Zuid-Afrika staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 oC in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 oC in de winter (april t/m september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden kan het zelfs afkoelen tot 5 oC. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge warme tot hete zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni t/m augustus. In de maanden december t/m februari kunnen de temperaturen in het binnenland zeer hoog oplopen, met name in het binnenland.

  De meeste neerslag in het zuiden van Zuid-Afrika valt in de maanden juni t/m augustus, maar net zoals in vele andere landen heeft klimaatverandering ook in Zuid-Afrika al een tijd geleden zijn intrede gedaan. Het heeft geleid tot steeds onvoorspelbaardere weerspatronen. In de periode oktober 2017 t/m maart 2018 was het extreem droog in Kaapstad en het gebied dat tot aan Hermanus reikt. In de periode april t/m oktober 2018 viel er zoveel neerslag dat de gehele Westkaap-regio in 2019 totaal geen problemen zou ondervinden van droogte. Er stond voldoende water in de dammen om mensen, land en bedrijven van water te voorzien. Alle accommodaties zijn altijd prima voorzien van voldoende water, doch men spreekt alle reizigers meer aan op verantwoordelijk waterverbruik. En laten we eerlijk zijn, daar staan wij bij SNP volledig achter. 

   

   

  Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

  Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

  Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


  Over onze lokale partner

  Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

  "To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

  Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

  In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

  Over de accommodaties 

  De accommodatie Antrim Villa in Kaapstad is door Fair Trade Tourism (www.fairtrade.travel) gecertificeerd.

  Fair Trade Tourism (FTT) promoot eerlijk en verantwoord ondernemerschap in zuidelijk Afrika. FTT ondersteunt agenten, eigenaren van accommodaties en excursie-aanbieders op het pad van verduurzaming van hun onderneming door middel van op maat gemaakte ‘toolkits’. Een certificering van het FTT verkrijgt men door een onafhankelijke audit gebaseerd op eenduidige voorwaarden waar men aan moet voldoen. De peilers waarop FTT haar lidmaatschap en certificering baseert zijn eerlijke beloning en goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en verdeling van winst, ethische bedrijfsvoering en respect voor mensenrechten, cultuur en de natuur. Door FTT gecertificeerde accommodaties worden elke twee jaar intensief beoordeeld en het tussenliggende jaar aan de hand van een vragenlijst. De certificatie is voor Antrim Villa een geweldige beloning en waardering voor hetgeen zij al jarenlang deden, en dat is zich bewust zijn van de voordelen van duurzaam ondernemerschap.

  Tijdens deze reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden, entrees en excursies die niet inbegrepen zijn in de reissom. Ook het geven van fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard zijn niet in de reissom inbegrepen.

  In Zuid-Afrika betaalt men met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Je kunt vrijwel overal terecht met een creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card.

  Houd rekening met een bedrag van minimaal € 700 per persoon aan uitgaven tijdens deze reis waarbij de meeste kosten opgaan aan de maaltijden, drankjes en de brandstof van de auto. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

  Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

  • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
  • dagrugzak
  • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
  • zomerkleding, zwemkleding (periode okt-apr)
  • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème (periode okt-apr)
  • regenkleding
  • zaklamp
  • paspoort
  • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
  • fotokopieën van je paspoort en verzekeringspapieren
  • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. paracetamol.

  Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

  24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

  Paspoort 

  • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
  • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
  • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

  Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

  Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

  • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
  • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
   • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
   • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
   • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
   • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
   • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
  • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
  • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
  • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
  • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

  Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

  Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

  Belangrijk 

  Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
  Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  SNP service visumverplichtingen
  SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

  VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

  Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

  Gezondheidszorg
  De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
  N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Medicijnen
  Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

  EHBO
  Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

  Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
  • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
  • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
  Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

  Verplicht
  Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

  Aanbevolen
  Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

  Malaria
  In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen

  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?

  Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

  Money-belt
  Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

  Veilig met de auto
  Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Addo_big_bull_JB_WEB.jpg

  Zuid-Afrika - Van Kaapstad tot Addo

  Wijnlanden, Karoo en Greater Addo

  Actrieve rondreis per huurauto langs guesthouses, hotels en tented-camp

  Zwaarte
  Comfort
  Rondreizen
  Privéreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  Kirsten de Baar

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten