Zuid-Afrika - Tuinroute en de Karoo voor fijnproevers, 18 dagen Land van 'grote dorst' en bloemenpracht

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Rondreis per huurauto langs gastronomische comfortabele hotels en lodges

De West-Kaap biedt een culturele diversiteit die zichtbaar wordt in de verscheidenheid aan keukens, architectuur, musea and historische plaatsen. Verken schilderachtige routes met deze selfdrive reis voor culinaire fijnproevers! Rij langs de Hottentot-bergen naar de Kleine- en Grote Karoo, de gebieden met een onvergelijkbare botanische pracht en wilde dieren. Hoe het Karoo-lam smaakt? Het laat zich raden! Verken het op ca. 260 km vanaf Kaapstad gelegen wildreservaat Inverdoorn en het nationale park The Karoo met zijn zwarte neushoorns, buffels en Kaapse mountain zebra's. Via Addo, Knysna, Oudtshoorn en Swellendam, reist u weer terug naar Kaapstad. Reizen door het 'het land van de grote dorst’, maakt dorstig en hongerig naar de Karoo-keuken. Verblijf in speciaal geselecteerde accommodaties waarbij ligging, gastvrijheid en gastronomie de norm zijn. Puur genieten van de natuur, het eten in combinatie met perfect geselecteerde Zuid-Afrikaanse wijnen. Smullen maar!

Uniek aan deze reis

 • Accommodaties met verfijnde keukens
 • Kleine Karoo fameus om zijn lamsvlees
 • Knysna stad van de oesters
 • Regenbestendige kaart van Kaapstad en de wijnlanden
 • Rondreis Kaapstad-Kaapstad over uitstekend wegennetwerk
 • Safaris en alle maaltijden bij Inverdoorn Game Lodge
 • Winelands rondom Stellenbosch en Fransschoek
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Tuinroute en de Karoo voor fijnproevers

Met als begin- en eindpunt Kaapstad verkent u met uw eigen huurauto een groote gedeelte van de provincies Westkaap en Oostkaap. Verken tijdens deze vakantie in Zuid-Afrika de oude Kaapshollandse stad Graaff-Reinet, het pittoreske plaatsje met maar liefst 220 huizen die als nationaal monument zijn aangemerkt. Het geeft een veel bewogen rijke geschiedenis weer. De nationale parken Camdeboo met hierin de prachtige rotsformaties in de Valley of Desolation en het nationale park Mountain Zebra zijn gebieden waar het rustig toeven en genieten is.

Dag 1

Bij aankomst op de moderne en veilige luchthaven in Kaapstad, worden jullie verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Met een privé transfer worden jullie in ca. 45 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte, naar het prachtige Kaaphollandse guesthouse Glen Avon Lodge gereden. De lodge, prachtig gelegen op de flanken van de 12 Apostelen, bestaat uit fraai ingerichte kamers en een mooi aangelegde tuin. Het zal jullie direct in een vakantiesfeer brengen! 

Overnachting in

Kaapstad - Glen Avon Lodge

Dag 2-3

Nadat de huurauto bij het hotel is afgeleverd op de 2e dag in de ochtend, kan de vakantie beginnen. Vandaag en morgen staat je alle vrijheid om te bepalen waar je voorkeur naar uitgaat. Wij geven je natuurlijk wat tips:

 • met de kabelbaan ben je nog in geen 5 minuten bovenop de Tafelberg, die je natuurlijk ook, voor de echte diehards, kunt beklimmen. Wandel over het plateau en ervaar naast het fantastisch uitzicht de grote verscheidenheid aan protea’s en andere plantensoorten die behoren tot de fynbosvegetatie
 • Kirstenbosch Nationale Botanische Tuin
 • het historische stadscentrum van Kaapstad met de altijd gezellige Groenmarkt (en de vele souvenirs) en de Compagnietuinen.
 • V&A Waterfront in de haven van Kaapstad; een bijzonder geslaagde mix van winkels, restaurantjes, terrasjes en attracties (o.a. zeeaquarium Two Oceans en Robben Island Museum). Tevens is de haven het vertrekpunt voor een bezoek aan Robbeneiland, het eiland waat Nelson Mandela het grootste gedeelte van zijn 27-jarige gevangenschap heeft gezeten.

Tot slot geven wij je mee om beslist een dag uit te trekken het Kaapse Schiereiland te verkennen dat deel uitmaakt van het 'Cape Floristic Kingdom'. Het kent een grote verscheidenheid aan plantensoorten (8500 soorten). Over de Chapman's Peak Drive, 9 km lang adembenemend mooie weg met spectaculaire uitzichten over de oceaan, rij je naar het zuiden. Je kunt een bezoek brengen aan de pinguïnkolonie Boulder's Beach bij Simon's Town. Op het einde van het schiereiland ligt het Kaap de Goede Hoop Nationaal Park. Wanneer je van Cape Point naar Kaap de Goede Hoop wandelt heb je een prachtig uitzicht over de woeste zee rondom de Kaap. Naast de beroemde flora, die het park in het voorjaar (sept-okt) omtovert tot een ware bloemenzee, bevinden zich in het park populaties van de zeldzame bontebok.

Overnachting in

Kaapstad - Glen Avon Lodge

Dag 4

In amper een uur verruil je de metropool Kaapstad voor de Kaapse wijnregio. Jullie overnachten de komende twee nachten in het Devon Valley Hotel dat op ca. 8 km vanaf Stellenbosch ligt, het hart van de Zuidafrikaanse wijnindustrie. Vanaf het terras van Devon Valley geniet je van een fantastsich uitzicht over de rollende heuvels met wijnranken met aan de einder de Tafelberg. Met recht biedt Devon Valley een goede uitvalsbasis om de wijnstreek te verkennen. 

De Dorpsstraat in Stellenbosch wordt aan beide kanten omzoomd met eikenbomen (de bijnaam Eikestad is dan ook direct verklaarbaar) en Kaaps Hollandse huizen met witte gepleisterde muren, hoge voorgevels, groene deuren en luiken en rieten daken. Struin lekker langs de Braak en duik een van de oudste winkels van Stellenbosch in: Oom Samie se Winkel. Het staat er bol van de snuisterijen. Door de grote hoeveelheid studenten en toeristen, vaart de horeca er wel bij. Voor elk moment van de dag en voor elk pallet is er iets te vinden van ronduit klassiek tot super trendy!

Overnachting in

wijnlanden nabij Stellenbosch - Devon Valley hotel

Dag 5

De streek profiteert van een verkoelende zeebries die in de zomer vanuit Fals Bay waait over de wijnlanden rondom Stellenbosch. De kunst van het wijnmaken verstaat men al lang. Laat je verrassen door de schoonheid van de vele wijnhuizen, de prachtige wijnen van Tokara, Lanzerac, Boschendal, Spier, Vergelegen, Murati en nog vele andere wijnhuizen. Op deze wijnboerderijen (wine estates) ben je altijd van harte welkom om van de bekende druiven als chenin blanc, cabernet sauvignon, shiraz, pinotage en merlot te proeven met een informatieve uitleg erbij. Steeds meer wijnhuizen bieden ook de mogelijkheid om te lunchen, picknicken (vaak in de weekeinden) of zelfs uitgebreid te dineren. Sla een bezoek aan het 'wine estate' Vergelegen beslist niet over met zijn oude Kampferbomen die tot nationaal monument zijn verklaard! Naast Vergelegen, dat op ca. 20 minuten rijafstand ligt van Stellenbosch, ligt Morgenster, het bedrijf dat reeds 2 maal een mondiale prijs in de wacht heeft gesleept als beste olijfolieproducent.

Overnachting in

wijnlanden nabij Stellenbosch - Devon Valley hotel

Dag 6

De wijnlanden worden verruild voor de Karoo, het droge gebied dat zich uitstrekt van de binnenlanden van de Westkaap tot aan de de Indische Oceaan. Het is een uniek Zuid-Afrikaans landschap met gigantische vlaktes, majestueuze bergen en historische plaatsen. De inheemse bevolking, de Khonia, noemden deze streek the Karoo, oftwel ‘het land van de grote dorst’. Op circa 60 km ten noordoosten van Ceres ligt het Inverdoorn Game Reserve.

De komende nacht verblijf je in de gerieflijke bungalows van de Inverdoorn Game Lodge. In de middag staat de eerste game drive op het programma in een open safari auto onder begeleiding van een ranger van de lodge. Op het terrein van de lodge (10.000 hectare) bevindt zich ook een Cheetah Rehabilitation Project waarvoor men speciale fokprograma's heeft opgezet met verschillenden genenpoelen om de soort te beschermen. De gidsen kunnen je van alles vertellen over deze bijzondere beesten, die je natuurlijk ook van dichtbij kunt zien. Naast leeuwen komen er tevens witte neusthoorns, zebra's, giraffen, Kaapse buffels, impala's, gemsbokken en aardvarkens voor. Om nog maar te zwijgen over de tientallen vogelsoorten.

Overnachting in

Inverdoorn Game Reserve

Dag 7

's Morgens vroeg uit de veren voor een verfrissende gamedrive alvorens je geniet van een lekker ontbijt. De reis voert verder de Grote Karoo in, op weg naar Beaufort-West. Het is een lang stuk rijden over de N1 snelweg (ca. 350 km) maar je geniet van de uitzichten zo ver als het oog reikt. Het landschap is immers weids en meedogenloos. De komende twee nachten verblijf je nabij de plaats Beaufort-West in een prachtig landhuis daterend uit 1850. Het landhuis beschikt over een fraaie tuin met zwembad en ligbedden (met lekkere dikke kussens) en een terras. Overal is gratis WiFi beschikbaar. De lichte kamers zijn voorzien van airco, modern meubilair en een patio. Elke kamer heeft een zithoek, een kledingkast en koffie- en theefaciliteiten. Het personeel is gastvrij en zeer behulpzaam, Je zult je er snel thuis voelen. Het landhuis werd eens bewoond door een gevierd zakenman die zijn vrienden eens per jaar uitnodigde om te jagen en ontspannen. 

Overnachting in

nabij Beaufort-West en Karoo National Park

Dag 8

Vandaag staat in het teken van het Karoo Nationale Park dat zich op slechts 10 km afstand bevindt. Door de instelling van dit nationale park blijft een (klein) gedeelte van het fascinerende ecosysteem van de Karoo behouden. De Karoo staat bekend om haar fascinerende diversiteit in dierensoorten die zich hebben aangepast om in deze ruwe omgeving te overleven. Het Karoo Nationaal Park wordt overheersd door de Nuweveld Mountains en de golvende vlaktes.  Het park biedt een grote verscheidenheid aan endemische wild. Veel soorten zijn geherintroduceerd zoals zwarte neushoorns , buffels en de Kaapse bergzebra. Meer dan 20 paren van de zwarte adelaar die nu aan het broeden zijn vinden hun 'thuis' in het park. Er is ook een grote diversiteit aan vetplanten en kleine reptielen aanwezig.

Hoe heerlijk om tegen het einde van de middag terug te keren naar de gerieflijke lodge. In de zomermaanden worden diners op de veranda's buiten geserveerd, terwijl in de wintermaanden natuurlijk de gezelligheid en warmte bij de open haard worden opgezocht. 

 

Overnachting in

nabij Beaufort-West en Karoo National Park

Dag 9-10

Via de R63 rijd je haast onopvallend de Oostkaap provincie in. Graaff-Reinet mag natuurlijk niet ontbreken in deze reis door de Karoo. Met haar maar liefst 220 gebouwen die op de nationale monumentenlijst staan, is het met recht de parel van de Grote Karoo. Je verblijft in het guesthouse Aa’Qtansisi, dat in de ooude Khoisan taal ‘we heten je welkom’ betekent. Het guesthouse bevindt zich in een gebouw uit 1856 dat is verbouwd tot een kleinschalig boutique hotel met slechts acht kamers op steenworpafstand van goede restaurants. 

Graaff-Reinet is de 4e oudste 'Europese' stad in Zuid-Afrika en werd gesticht door de VOC. De hottentotnaam voor Graaff-Reinet is 'dekamdeboea' ofwel 'de groene vallei. De plaats ligt in een vallei van het Sneeuwgebergte en wordt beschermd door de Zondags rivier. Graaff-Reinet ligt ingesloten tusssen twee fraaie natuurgebieden, het Camdeboo Nationaal park en de Valley of Desolation. Het relatief onbekende 14.500 hectare grote Camdeboo Nationaal Park ligt tussen de 740 en 1.480 meter boven de zeespiegel aan de voet van de Sneeuberg keten en een klein laagplateau. Op sommige plaatsen vormt doleriet een formatie van torens. Het beste voorbeeld hiervan is de Valley of Desolation waar erosie van het zachtere sedimentaire doleriet gesteente zuilen heeft gecreëerd van 90 tot 120 meter hoogte. De beste tijd van de dag om het park te bezoeken is bij zonsopgang of -ondergang. Er zijn verschillende uitkijkpunten vanwaar je een prachtig zicht hebt op de uitgestrekte vlaktes met verscheidene kleine tafelbergen

Overnachting in

Graaff-Reinet

Dag 11

In ongeveer 2 uur (ca. 200 km) rijd je van Graaff-Reinet over de R75 een prachtige verharde weg door de Karoo naar de Sundays River Valley dat vlakbij de hoofdingang van het Addo Elephant Nationaal Park ligt. 's Middags en de volgende dag heb je de tijd om dit vermaarde park te bezoeken. Het heeft vele prijzen in de wacht gesleept voor verantwoord parkmanagement. De populatie van de destijds slechts 11 Kaapse olifanten is sinds de oprichting van het park in 1931 uitgebreid naar ruim 450! Om hen meer leefruimte te geven is het park uitgebreid naar het zuiden waardoor de zuidentree een stuk dichterbij Port Elizabeth is komen te liggen. Op dit moment is het park 164.000 hectare groot, doch er zijn plannen het uit te breiden naar 360.000 hecatare, meer dan een verdubbeling.

Je verblijft de komende twee nachten in de Addo Dung Beetle Guest Farm dat op ca. 4 km ligt van de hoofdingang van het Addo Elephant NP. Deze 4* kleinschalige accommodatie, gelegen in de Sundays River Valley met een prachtige uitkijk op de Zuurbergen, ligt temidden van een werkende citrusplantage van 250 hectare groot en 151.000 bomen! Daarnaast zet deze lodge zich bijzonder in voor de vleugelloze mestkever (dung beetle of meskruier op zijn Afrikaans). 

Overnachting in

Sundays River Valley (nabij Addo Elephant Nationaal Park) - Addo Dung Beetle Guest Farm

Dag 12

Natuurlijk staat het jullie vandaag vrij om (weer) met de huurauto het Addo Elephant Nationaal Park te verkennen. Het park bestaat uit maar liefst 5 (van de 7) ecosystemen in Zuid-Afrika en beslaat zelfs een groot gedeelte van de Indische Oceaan om o.a. de Kaapse Jan-van-gent te beschermen die met duizenden tegelijk verblijven op Birds' Island. Verder beschermt Addo de mestkever (bijna nergens anders gevonden in Zuid-Afrika) en één van de grootste zandduingebieden waar o.a. de Alexandria hikingtrail doorheen loopt. Het park huisvest de Big 7; olifant, neushoorn, luipaard, buffel, leeuw, zuidkaper en de witte haai. De wegen in Addo zijn zeer geschikt om zelf te berijden met de huurauto. 

Ook kun je er vandaag voor kiezen om vanuit de lodge een hikingtrail te volgen, een mountainbike tocht te maken of met de 'gids-van-het huis' veel te weet te komen van de mestkever en het Conservation Project dat de lodge voor deze zeldzame kever heeft opgezet. Overdag is het verder heerlijk toeven in het zwembad, gebruik te maken van een van de vele Spa-behandelingen (optioneel) en 's avonds van een heerlijk diner in de met riet bedekte open 'lapa'. 

Overnachting in

Sundays River Valley (nabij Addo Elephant Nationaal Park) - Addo Dung Beetle Guest Farm

Dag 13-14

Tussen het Knysna Forest en de lagune ligt de toeristische plaats Knysna. Door de Knysna Heads stroomt het water van de Indische Oceaan de lagune binnen waarmee het een estuarium creëert dat tot nationaal park is uitgeroepen. De lagune leent zich perfect voor allerlei watersportactiviteiten: zwemmen, zeilen en kanoën. Het nationale merengebied van Knysna is een beschermd gebied dat zich ca. 18.000 hectare uitstrekt even ten oosten van Buffelsbaai tot de Noetzierivier. Het omvat de lagune en de lagere uitlopers van de Knysnarivier. De lagune bestaat uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen. Knysna is tevens het grootste centrum van de oesterteelt in Zuid-Afrika. Kenners beweren dat de Knysna-oesters de beste ter wereld zijn. Een bezoek aan de Knysna Oyster Company op Thesen Island mag niet ontbreken.

Knysna is ook als plaats leuk om te verkennen met haar wandelpromenade. Het Knysna Forest met zijn vele endemische oude bomen biedt wandelaars allerlei goed gemarkeerde wandelroutes waarbij je de kans hebt om de kleurenpracht van de Knysna loerie te bewonderen. Onlangs heeft men de ouderdom van de geelhoutbomen (Podocarpus) in dit gebied op 800 jaar geschat! 's Avonds kunnen jullie aan de haven heerlijk eten met uitzicht op de Knysna-lagune en het silhouet van de zeilmasten tegen wellicht een fraaie zonsondergang. De komende twee nachten verblijven jullie in de Lairds Lodge, een fraai Kaapshollands huis waarin op smaakvolle wijze moderne suites aan zijn toegevoegd. De lodge staat zeer goed aangeschreven om haar keuken. Mis het niet om er een keer te dineren!

Verlenging naar het Tsitsikamma Nationaal Park! Voordat u doorrijdt naar Knysna, passeert u het Tsitsikamma NP, een l ang en ongerept kustgebied met uitgestrekte inheemse bossen, massieve kliffen, watervallen en kleine beschutte strandjes. Het Nationale Park kent een fascinerende geologie en herbergt een bijzondere flora en fauna. Maak prachtige wandelingen door het kustbos of naar een met rotsblokken bezaaid keienstrand naar een klaterende waterval. Klik hier voor meer informatie over het reisarrangement naar Tsitsikamma.

Overnachting in

tussen Knysna en Plettenberg Bay - Laird's Lodge

Dag 15

Bij Mosselbaai verlaten jullie officieel de 'Tuinroute' en duiken jullie de Kleine Karoo in om naar de 'struisvogelhoofdstad' Oudtshoorn af te reizen. Er zijn een paar commerciële struisvogelfarms die je kunt bezoeken om kennis te nemen van deze grootste landvogel ter wereld. Even ten noorden van de stad liggen de Cango-grotten, beslist een bezoekje waard. Jullie overnachten op ca. 8 km buiten Oudtshoorn gelegen aan de wijnroute R62 in de fraaie De Zeekoe Guestfarm, een Fairtrade gecertificeerde accommodatie.

Overnachting in

Oudtshoorn

Dag 16-17

Swellendam is de 3e oudste stad in Zuid-Afrika vlakbij de N2 snelweg en op ca. 225 km vanaf Kaapstad. Het  grenst aan de bekende Robertson wijnroute. De meer dan 200 koloniale gebouwen die op de monumentenlijst van Zuid-Afrika zijn geplaatst, geven al aan dat Swellendam een langer bezoek rechtvaardigt. Geniet van wijnroutes, kleine dorpjes en de prachtige kusten met zijn stranden, fynbos vegetatie en walvissen. In de periode juni tot en met november komen hier tot vlak aan de kust zuidkapers en en bultruggen voor die jullie zowel vanaf de kust als een excursie per boot mooi kunnen waarnemen. Voor wandelelaars biedt het Marloth Game Reserve prachtige gemarkeerde wandelroutes.

Het ten zuiden van Swellendam gelegen De Hoop Nature Reserve is een dagbezoek meer dan waard. Bezoek het strand bij Koppie Alleen met rockpools waar je met laag water heerlijk kunt vertoeven. Maak een strandwandeling naar de grens van het reservaat (6 km westelijk van Koppie Alleen) of doe de Vleiwandeling (7 km; 2,5 uur) die begint bij ‘Die Mond’ en eindigt bij het bezoekerscentrum (open tot 16 uur). Je loopt heerlijk langs het water of steekt een beetje af door het fynbos. Aan het eind van de middag grazen er op de open stukken nabij het bezoekerscentrum veel beesten waaronder bontebokken, springbokken en kaapse zebra’s). Ook kun je met de auto naar Tierhoek rijden voor een fraai uitzicht over de Vlei met veel vogels en wild. Check het wateroppervlakte in de periode van juni tot en met november, er liggen hier regelmatig Southern Right whales (Zuidkapers) voor de kust.

De komende twee nachten verblijven jullie in Bloomestate dat synoniem staat voor een onbezorgd verblijf in een heerlijke groene oase. Of jullie nu aan het zwembad liggen, op het dek bij de vijver of in jullie tuinchalets verblijven, overal kom je hier tot rust. De strakke moderne inrichting draagt bij tot een haast serene omgeving. De slechts 7 tuinkamers beschikken over een ruime badkamer met walk-in douche en ligbad waarbij het water wordt verwarmd door zonne-energie. Vanaf je privé terras geniet je van het uitzicht over de tuin. 

Overnachting in

Swellendam - Bloomestate Swellendam

Dag 18

In ca. 2 uur rijden jullie terug naar de internationale luchthaven van Kaapstad waar jullie de huurauto weer inleveren. Mochten jullie nog tijd en zin hebben een afwijkende route te rijden, dan raden wij aan om de R60 en R62 langs Montagu en/of Robertson te rijden. Je rijdt door de mooie Breede River Valley, bekend om haar wijn- en fruitteelt.Ten oosten van Robertson ligt de prachtige botanische tuin Soekershof (ma/di gesloten) met maar liefst 2500 soorten vetplanten en cactussen, waaronder de grootste cactus van Zuid-Afrika. Soekershof is gelieerd aan ‘Faitrade Tourism South Africa’, de organisatie die instellingen/accommodaties certificeert op het gebied van duurzaam toerisme. Vlak nadat jullie de Cogmans koof zijn gepasseerd, komen jullie aan in het rustieke plaatsje Montagu. Met zijn historische gebouwen is dit een lust voor het oog.

Verlenging! Desgewenst plakken jullie aan het einde van deze reis er nog een paar dagen aan vast om in Kaapstad, de wijnlanden of aan de zuidkust te vertoeven.

NB Programma

De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis verblijft u in goede hotels, guesthouses en een comfortabele lodge, allen geselecteerd vanwege de bijzondere ligging en sfeer.

Een driepersoonskamer is bij de volgende accommodaties niet beschikbaar: Inverdoorn, Graaff-Reinet, Sundays River Valley (nabij Addo Elephant Nationaal Park) en bij Knysna/Plettenberg Bay. De reissom is hierbij gebaseerd op een twee- en een eenpersoonskamer.

Over de maaltijden

Bij alle overnachtingen is het ontbijt inbegrepen. Tijdens het verblijf in de Inverdoorn Game Reserve zijn alle maaltijden (excl. drankjes) inbegrepen (zie 'Laatstse Nieuws'). Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook ok de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. Heel veel vlees! De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten.

 

Inbegrepen

 • 16 overnachtingen o.b.v. logies & ontbijt
 • overnachting Inverdoorn Game Lodge o.b.v. vol pension en twee safari activiteiten
 • 17 dagen autohuur (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • boekje 'Te gast in Zuid-Afrika'
 • Regenbestendige kaart van Kaapstad en de wijnlanden (1: 150.000)
 • SNP-informatiepakket en routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden voor zover niet inbegrepen
 • entree Karoo NP
 • optionele excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof en hotelaflevering)
 • uitgaven van persoonlijke aard

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Kaapstad.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging t.o.v. de Atlantische- en Indische Oceaan die het land bijna geheel omsluiten. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond in de zogenaamde subtropische zone. In vergelijking met andere landen op dezelfde breedtegraad liggen de temperaturen in de meeste gebieden wat lager. Dit komt vanwege de koude Bengula golfstroom die vanuit de Arctische wateren langs Kaapstad omhoog gaat richting de Namibische kust.
De kustgebieden langs de zuidkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 graden in de winter (april tot en met september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden tot zelfs een graad of 5 Celsius. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni tot en met augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Over de accommodaties

De Glen Avon Lodge – een 5* boutique lodge in de Constantia Valley in Kaapstad – is omgeven door een prachtige tuin met vele rozen. Ondanks dat de eigenaren veel liefde in de grond stoppen, zijn ze nog het meest trots op hun certificering als duurzame accommodatie verkregen door de certificeringsinstantie Green Tourism Active (www.gt-active.org). Deze non-profit organisatie, die wereldwijd opereert, is erkend door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) (www.gstcouncil.org/gstc-criteria/gstc-recognized-standards-for-hotels-and-tour-operators).

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met je creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card.

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 300 per persoon aan uitgaven tijdens de reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • warme kleding (m.n. in de Drakensbergen)
 • zomerkleding, zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • een goed insectenwerend middel
 • regenkleding
 • zaklamp, grote veldfles
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol.

Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheck-balie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ZA_Lairds_Lodge_pool_WEB.jpg

Zuid-Afrika - Tuinroute en de Karoo voor fijnproevers

Land van 'grote dorst' en bloemenpracht

Rondreis per huurauto langs gastronomische comfortabele hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten