banner leeuwen

Zuid-Afrika - Swaziland & Zuid-Afrika met de kids, 20 dagen 'wilde' reis voor jonge rangers en echte avonturiers

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Rondreizen

gezinsvakantie vanuit gevarieerde accommodaties

Yebo Nkosi! Hartelijk welkom in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het meest wildrijke en authentieke gedeelte van Zuid-Afrika. In de malaria-vrije wintermaanden (juni - aug) is het heerlijk toeven in een aangenaam warm en droog klimaat. Deze Family Special in Zuid-Afrika staat bol van de activiteiten. 'Tuben' stroomafwaarts door de Letaba-kloof, op safari door het Kruger National Park en met een ranger op zoek naar dieren. Van dichtbij zie je cheetahs, Afrikaanse wilde honden en maak je kennis met twee bijzondere neushoorns. In het koninkrijk Swaziland kun je mooie wandelingen maken in een privé natuurreservaat of zipline je naar beneden hangend aan een koord in een harnas. Ook bezoeken we een basisschool en een opvangcentrum voor wilde dieren. Vakantie is pas vakantie met de Indische Oceaan binnen handbereik. Verken de onderwaterwereld al snorkelend vanaf Kosi Mouth en Cape Vidal, ga kayakken op de lagunes en stap aan boord van de bootcruise om nijlpaarden en krokodillen te zien. O ja, heb je wel eens haaiennetten geïnspecteerd? Family Special Zuid-Afrika, spannender en leuker kunnen we het niet maken! Verre groepsreis

Uniek aan deze reis

 • 100% kidsreis met veel te doen
 • Speciale vertrekdata voor tieners: 25 juli en 1 augustus 2018
 • 'big-five' in Kruger
 • Verblijf in een mix van safari-tenten, lodges en chalets
 • Kidsreis vanaf 6 jaar
 • Lang verblijf bij Kosi Mouth: top natuurbestemming
 • Mini-rangers cursus
 • Verlenging Kaapstad mogelijk
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent.

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Swaziland & Zuid-Afrika met de kids

Zuid-Afrika wordt ook wel de regenboognatie genoemd vanwege zijn grote verscheidenheid aan culturen, officiële talen (maar liefst 11!) en natuur. Met deze avontuurlijke reis voor ouders met hun kids vanaf 6 jaar, laten we je kennismaken met enkele highlights maar beslist ook verborgen juweeltjes. De reis is voor 2018 weer vernieuwd omdat SNP er altijd naar streeft gezinsreizen een mooie balans te geven van ontdekken, balans in reizen en rust en highlights afgewisseld met onontdekte plekjes. Beleef met deze Family Special in Zuid-Afrika & Swaziland de diversiteit van deze beide landen. Alle ontbijten, evenals enkele diners en excursies die je niet wilt missen, zijn inclusief.

Vanuit Johannesburg - waar we slechts een nachtje slapen - rijden we naar de 50 km verderop gelegen hoofdstad van Zuid-Afrika, Pretoria. In deze van origine 'Boerenstad' maken we kennis met het Voortrekkersmonument, een gebouw met een bijzondere symbolische waarde voor de Afrikaner-bevolking. Via Bela Bela (Warmbad) rijden we naar de bosrijke omgeving van de Magoesbaskloof waar we een wandeling maken door Afromontane bossen. 's Middags hebben jullie de mogelijkheid om door de Letaba-kloof te 'tuben' (zittend op een grote zwemband) of te tokkelen van platform naar platform. De adrenaline giert je door de keel al zwevend boven de Letaba-rivier. Vanuit ons verblijf nabij Manyeleti Game Reserve of het Kruger National Park ligt de safari-lodge. We gaan allemaal meedoen aan een mini-rangers cursus waarmee je veel te weet komt over het grote én kleine wild. Als een ware speurneus probeer je sporen en uitwerpselen te herkennen. In het Kruger National Park gaan we natuurlijk op zoek naar de 'big-five' (luipaard, olifant, buffel, neuhoorn en leeuw) maar ook naar de vele soorten antilopen, apen, giraffen en vogels. Je opgedane kennis tijdens de mini-rangercursus komt je beslist van pas!

We bezoeken het 'Hoedstruit Endangered Species Centre' en krijgen inzicht hoe deze organisatie gewonde en verweesde dieren opvangt. Met een audiovisuele presentatie en een gegidste tour komen jullie veel te weet over de opvang van deze dieren en hoe men probeert sommige daarvan weer in het wild terug te plaatsen. De Blyde River Canyon met zijn Three Rondavels en Bourke's Luck Potholes slaan we natuurlijk niet over. De Panorama-route is een van de landschappelijke highlights in deze regio. Vanuit onze gerieflijke lodge in Sabie verkennen we een aantal watervallen en voor de echte adrenaline-liefhebbers de enige zomerrodelbaan van Zuid-Afrika. Met de Long Tom Toboggan roetsj je 1,7 km naar beneden!

In het onherbergzame noordwesten van het koninkrijk Swaziland verblijven we in een klassiek ingerichte kleinschalige lodge met chalets en safari-tenten. Het is de basis om tot rust te komen en relaxte  wandelingen te maken. In het 600 hectare grote natuurreservaat glijdt het rivierwater over eeuwenoud gesteente bergafwaarts. Het ziplinen tussen de bergwanden in het nabij gelegen Malolotja Nature Reserve is beslist een aanrader voor de avonturiers. In de uiterste noordoosthoek van Zuid-Afrika tegen de grens met Mozambique aan, verblijven we drie nachten bij een door de lokale gemeenschap gerunde lodge. Het vormt een natuurlijk rustpunt in de reis. Weinig toeristen bezoeken dit meest noordelijke gedeelte van het iSimangaliso Wetland Park. Sinds Shaka Zulu wonen de Tonga hier al ruim 250 jaar in harmonie met de natuur. Snorkel in het heldere visrijke estuarium van Kosi Bay Mouth en zie hoe Tonga hun succesvolle vistechnieken eeuwenlang hebben weten te behouden. Bij Cape Vidal staat ons het volgende snorkelavontuur te wachten. Met laagtij is het mogelijk om bij het vlak voor de kust liggende rif te gaan snorkelen. Hierbij worden alle snorkelaars bijgestaan door deskundige instructeurs.

Omdat St. Lucia steeds toeristischer wordt, beperken we ons verblijf in dit toeristische plaatsje tot een nacht. St. Lucia is namelijk de opstapplaats om met een open boot de grootste lagune van het iSimangaliso Wetland Park te verkennen op zoek naar nijlpaarden, krokodillen en veel (water)vogels. Alsof aan het watervertier geen einde komt, brengen we de laatste twee nachten van deze reis door vlakbij Ballito dat aan de Indische Oceaan ligt. Houd het vakantiegevoel vast in dit subtropische noordoosten van Zuid-Afrika. Het klimaat is aangenaam en de wateren relatief ondiep en lekker warm. Nog puf om wat te ondernemen? Denk bijvoorbeeld aan een boottocht op zoek naar walvissen of lekker kayakken. Met een binnenlandse vlucht van Durban naar Johannesburg eindigt deze avontuurlijke Family Special reis door Zuid-Afrika & Swaziland waarin je veel nieuwe 'outdoor-vrienden' hebt gemaakt.

Dag 1

Vanaf Schiphol vliegen jullie naar Johannesburg waar jullie dezelfde dag nog arriveren. Met een shuttle service van het hotel rijden we in ca. 10 minuten naar het  middenklasse hotel, lekker dichtbij de luchthaven om snel van een goede nachtrust te genieten. 

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2

Na een lekker ontbijt beginnen we vandaag rustig. Met de lange vlucht nog in de benen, verkennen we eerst het nabij gelegen Pretoria, de stad  (sinds 2005 officieel Tshwane genoemd) die ca. 50 km noordelijk van Johannesburg ligt. In deze 'paarse' stad met de mooie bijnaam 'city of jacaranda' verkennen we het Voortrekkersmonument. Vanaf verre doemt het granieten vierkante blok al op. Dit  bijzondere historische gebouw uit 1940 wordt omringd met een reliëf aan ossenwagens, waarmee de Boeren in de 19e eeuw rondtrokken en slag moesten voeren met de Zulu's. Na dit bezoeken rijden we nog ca. 2 uur verder naar Bela Bela (Warmbad) voor onze overnachting in het Forever Resorts Warmbaths. Een heerlijke plek om 's middags lekker te zwemmen in het binnen(hydro) bad of het buitenbad de 'wave pool'. Er bevindt zich een speeltuin bij het resort, je kunt er minigolf spelen of even lekker 'scheuren' in de go-karts.

Overnachting in

Bela Bela (Warmbad)

Dag 3

We vervolgen onze weg door de noordelijke provincie Limpopo dat voornamelijk bestaat uit boom- en grassavannen, veeteelt en akkerbouw waar allerlei gewassen worden verbouwd. We passeren Polokwane, de hoofdstad van Limpopo om vervolgens de Letaba-vallei in te duiken. Dit subtropisch gebied kenmerkt zich door een weelderige flora met inheemse bomen zoals stinkhout, ijzerhout en rooihout en uitgestrekte theeplantages. Het plaatsje Haenertsburg biedt de toegang tot de Magoesbaskloof, een prachtig steile beboste bergpas die de overgang van het Hoogveld en het Laagveld markeert. We passeren de Ebenezer Dam aan het stuwmeer dat door veel watersportliefhebbers wordt gebruikt. Voorbij de plaats Tzaneen ligt na ca. 4 uur rijden de lodge waar we de komende twee nachten verblijven. De duurzaam gerunde lodge is ruim opgezet met veel wandelmogelijkheden op hun terrein. In de Mhangela Tea Garden worden heerlijke lunches geserveerd.

Overnachting in

nabij Tzaneen

Dag 4

We rijden een stukje terug naar de Magoebaskloof waarin veel dier- en plantensoorten voorkomen. Het gebied kent een hoge biodiversiteit dat wordt veroorzaakt door de hoge regenval (voornamelijk in de Zuid-Afrikaanse zomermaanden december tot en met april) en mist waardoor het originele Afromontane bos nog in stukjes voorkomt. We maken een rustige wandeling van maximaal 4 uur waarin we de tijd nemen om onderweg stil te staan bij bijzondere planten en bomen.

's Middags hebben jullie de mogelijkheid om allerlei optionele (water)activiteiten te ondernemen. Denk hierbij aan een tokkelbaan (ook wel canopy-tour genoemd) waarbij je veilig in het harnas door de kloof van de Leteba-rivier zweeft. Met in totaal 13 (!) platformen roetsj van het ene platform naar het andere. Je kunt tevens kanoën, een fiets huren, pony rijden, wandelen in de omgeving om de vele vogelsoorten waar te nemen of een bezoek brengen aan de Mangela Animal Farm. Op deze boeredrij houdt men o.a. ezels, struisvogels, emus, varkens, geiten, eenden, konijnen en kippen. Je zult je deze middag niet vervelen!

Overnachting in

nabij Tzaneen

Dag 5

We zetten de reis voort en dalen langzaam naar beneden naar het 'lowveld', de Afrikaanse benaming die wordt gebruikt voor het gebied waarin o.a. het uitgestrekte Krugerpark ligt. In het lowveld in de wintermaanden juli en augustus koelt het hier 's avonds en 's nachts behoorlijk af.

's Middags gaan jullie iets spannends beleven: een mini-rangers cursus! De ranger laat jullie verschillende bomen zien en vertelt erbij waarvoor ze worden gebruikt door dier en mens. Wanneer is een plant giftig? Daar krijg je antwoord op. Van welk dier zijn de sporen en uitwerpselen op de grond? Ook wordt er natuurlijk gelet op door stropers uitgezette vallen, we letten op insecten en spinnen en holen in de grond waarin dieren zich kunnen verschuilen. De wandeling zal ongeveer 2 uur duren. Bij het diner (inbegrepen) wachten alle geslaagden van de rangers cursus een verrassing. Als jullie interesse en nieuwsgierigheid is gewekt, verken dan 's middags optioneel het nabij gelegen Kruger National Park of het Private Game Reserve Moholoholo. Afhankelijk van de precieze plek waar we overnachten kan dit worden ingepland. 

Overnachting in

nabij Kruger National Park (Orpen gate)

Dag 6

Na het ontbijt bezoeken we de basisschool Sihlekisi, een school met maar liefst 350 kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar. Hierna rijden we naar het Hoedspruit Endangered Species Centre. Middels een korte video-introductie en daarna een gegidste tour rijden jullie in 'open' ruimtes om cheetahs, Afrikaanse wilde honden en neushoorns van dichtbij te kunnen zien. Jullie krijgen natuurlijk te horen wat het HESC allemaal doet. We sommen de belangrijkste zaken op:

 • opvang van verweesde of gewonde dieren 
 • fokken van bedreigde/kwetsbare en zeldzame diersoorten
 • uitzetten in het wild van in gevangenschap geboren cheetahs

Bij het HESC heeft men twee neushoorns opgevangen die een stroperij omwille van hun hoorns hebben overleefd. Veel steun heeft men verkregen, kennis vergaard en onderzoek gedaan naar het opvangen van deze prachtige beesten wier voortbestaan op het spel staat. Beide getraumatiseerde neushoorns zullen niet meer in staat zijn in het wild los gelaten te worden, maar er is hoop! Het HESC is bezig met een ‘Rhino Breeding centre’ om te zien of het lukt de twee neushoorns zich in de toekomst te laten voortplanten met andere neushoorn-weesjes. De agent die deze reis voor SNP uitvoert doneert maandelijks 30 balen hooi voor deze twee neushoorns. Tegen het einde van de middag keren we weer terug bij de safari-lodge.

Overnachting in

nabij Kruger National Park (Orpen gate)

Dag 7

Deze ochtend staat in het teken van het Krugerpark. We rijden met onze bus bij de Orpen-toegangspoort de nationale 'wildtuin' Kruger in dat als nationaal park in 1896 door Paul Kruger als 'beschermd' gebied werd aangewezen. Toen nog onder de naam 'Sabie Sabie'. Het was het jachtterrein voor rijke mensen. Inmiddels is dit nu het grootste nationale park van Zuid-Afrika. Met zijn bijna 20.000 km2 beslaat het bijna tweederde van Nederland. Jullie gaan op zoek naar groot en klein wild. Natuurlijk probeert de gids de 'big five' voor jullie op te speuren (olifant, neushoorn, Kaapse buffel, luipaard en leeuw) tezamen met vele andere soorten zoogdieren en vogels. Wat je gaat zien hangt voor een groot deel af van lokale omstandigheden en toeval. Maar als je goed oplet lukt het misschien om de zeldzame sabelantilope of de Afrikaanse wilde hond waar te nemen. 

Na de lunch (niet inbegrepen) bij het Satara Restcamp, wordt de safaridag vervolgd met onze eigen bus. We rijden zuidwaarts om uiteindelijk te gaan overnachten in een van de restcamps in het zuidelijk gedeelte van Kruger.

Overnachting in

Kruger Nationaal Park

Dag 8

Vandaag verkennen we natuurlijk weer het Kruger park op zoek naar de 'big five'. Dit gedeelte van Kruger is behoorlijk populair. Niet voor niets. Het meeste wild van Kruger bevindt zich in dit gedeelte. Grote hoeveelheden antilopen, zebra's, giraffen, jakhalzen, olifanten en vogels kun je er waarnemen. Neem de verrekijker beslist mee. Bij de waterpoeltjes is de kans groot om oog in oog te staan met de dieren die nauwlettend de omgeving in de gaten houden terwijl hun soortgenoten water drinken. In de wintermaanden juni tot en met augustus is het weer droog wat de zichtbaarheid van de dieren makkelijker maakt. Er schijnt verder een heerlijk zonnetje met een gemiddelde temperatuur van 25 °C. De avonden en nachten daarentegen zijn fris tot koud. Vooral tijdens een vroege ochtend game drive is het dragen van een fleece met windstopper geen overbodige luxe.

Op deze dag maken we aan het begin van de ochtend of tegen het einde van de middag een gamedrive met een 'open' safarivoertuig onder begeleiding van een lokale parkranger. Met de wind in de haren en het vrije zicht is de beleving super. De rangers weten het wild altijd makkelijk te vinden daar ze goed letten op sporen, uitwerpselen (hoe vers zijn ze), geuren en geluiden. Natuurlijk kennen zij het gebied goed, want verkeersborden staan er echt niet. Naarmate de zon daalt, veranderen de geluiden en nemen alle dieren weer hun 'posities' in om de nacht ongeschonden door te komen. 

Overnachting in

Kruger Nationaal Park

Dag 9

We rijden op ons gemak door het Kruger Park om naar de ca. 40 km verderop gelegen Phabeni-toegang het park te verlaten. De Blyde River Canyon vormt het prachtige decor voor een bezoek aan de 'Panorama' route. We maken een aantal stops rijdend over de 'Panorama-route'. We verkennen 'Gods's Window (bij helder weer een fraai uitizchtpunt) en de 'Three Rondavels'. Deze heuvels hebben vormen die gelijken op rondavels, de zo typerende ronde hutjes in Zuid-Afrika met daken van riet. Tot slot de 'Bourke's Luck Potholes', vreemdoortige gaten die in het gesteente zijn gevormd door draaikolken die ontstonden bij het samenvoegen van de rivieren Blyde en Treur. In miljoenen jaren zijn de potholes uitgeslepen tot ronde en gladde gaten van wel 6 meter diep. Er zijn vele paden en wegen zodat jullie ze van alle kanten kunnen bekijken. Uit de erosiegaten haalden de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog.

Hongerig? Wat dachten jullie van een stop bij Harry's pancake in Graskop. Met overheerlijke gerechten en natuurlijk hartige en zoete pannenkoeken is dit smullen geblazen. De komende twee nachten verblijven we in een fraaie lodge aan de rand van het plaatsje Sabie. 

Overnachting in

Sabie

Dag 10

We rijden naar het een lodge in de nabijheid op wiens terrein gemarkeerde wandelingen zijn uitgezet alsmede MTB-trails met verschillende zwaartes. Inheemse en migrerende vogels worden vaak waargenomen op het terrein. Binnen de grenzen van de lodge bevinden zich twee watervallen, een dichtbij en een wat verderop én de 'toboggan', een 1,7 km lange trail door de Long Tom Pass waarmee je naar beneden roetsjt. Voor deze excursie gelden een paar restricties voor deelname (o.a. minimale leeftijd 7 jaar). Na afloop brengen we een bezoek aan twee fraaie watervallen die ten westen van Sabie liggen. De Breidal Veil waterval is maar liefst 70 meter hoog. De Lone Creek waterval, die 68 meter naar beneden valt, is zelfs tot nationaal monument verklaard. Bij beide watervallen wandelen we door inheems bos. 

Overnachting in

nabij Sabie

Dag 11

Deze lange reisdag onderbreken we met een bezoek aan de botanische tuinen waar de Nels- en Krokodilrivier samenvloeien. Naast veel endemische plant- en boomsoorten, komen er vogels, vlinders, reptielen, groene meerkatten en mangoesten voor. Voor geïnteresseerden in chimpansees maken we optioneel een uitstapje naar Chimp Eden, de enige opvangplek voor chimpansees in Zuid-Afrika die wees zijn geworden of gered zijn uit handen van illegale handelaren. Chimp Eden is onderdeel van het Jane Goodall Institute, de instelling wier naam is verbonden aan Jane Goodall, de primatologe die haast synoniem staat voor het behoud van chimpansees en hun natuurlijke habitat. Bij Chimp Eden vinden op vaste tijden rondleidingen plaats, uiteraard zorgen wij ervoor dat je die niet mist.

We zetten de reis voort naar Swaziland, het koninkrijk dat zijn onafhankelijkheid verkoos boven de opname in het grote Zuid-Afrika ten tijde van de afschaffing van de Apartheid. Veel meer dan op veel plaatsen in Zuid-Afrika heeft de oorspronkelijk Swazi-bevolking haar rijke cultuur behouden. De kleurrijke gewaden van de verschillende etnische bevolkingsgroepen bepalen er in belangrijke mate het straatbeeld. De komende twee nachten verblijven we in een heerlijke lodge in het noordwesten van Swaziland in een privé natuurreservaat.

Overnachting in

Natuurreservaat nabij Piggs Peak

Dag 12

De lodge waarin we verblijven - in het noordwesten van Swaziland - ligt in een onherbergzaam landschap met veel watervallen en een weelderige begroeiing. Het natuurreservaat is een favoriete plek voor liefhebbers van rust. Het motto van de lodge 'peace, privacy & paradise' is op het 'SNP-lijf' geschreven. De rijke biodiversiteit van het bedreigde Middenveld, een savanneachtige vegetatie op een hoogte van ca. 700-800 meter, trekt grote hoeveelheden vogels aan (240 soorten zijn geteld), rode duikers en de zeldzame bosbok. Water baant zich een kilometerslange weg naar beneden over zeer oud gneis-gesteente dat naar schatting 3,6 miljard jaar oud is. Hiermee behoort het tot een van de oudste steensoorten ter wereld. Bezichtig de watervallen op veilige afstand op een van de wandelingen die we vandaag kunnen ondernemen. Door regenwater af te tappen via een kanaal wordt het zwembadwater van de lodge ververst. De vriendelijke eigenaar checkt regelmatig of zijn gasten het naar de zin hebben. Kom vandaag heerlijk tot rust, slaap uit en bepaal zelf of je aan een paar optionele wandelexcursies wil deelnemen.  

Overnachting in

Natuurreservaat nabij Piggs Peak

Dag 13

Vandaag een lange reisdag voor de boeg. Mocht de tijd het toelaten dan maken we een korte stop bij de Swazi kaarsenfabriek en een openlucht markt waar veel ambachtelijke producten aan de man worden gebracht. Onderweg naar het vlakke kale oosten van Swaziland, zullen jullie wellicht kale plekken in de bergen waarnemen. Dit kan het gevolg zijn van het regelmatig afbranden van de vegetatie. Elke 2 tot 3 jaar wordt dit gedaan om een maximale plantendiversiteit te verkrijgen en ter bevordering van de voedselrijkdom voor de dieren. Het aantal niet eetbare grassen neemt na een paar jaar sterk toe. Binnen een week is het veld weer groen met opnieuw uitlopende planten en grassen. Op deze velden worden vele vogels aangetroffen, waaronder de grote ijsvogel, heilige ibis en de secretarisvogel.

Tegen het einde van de middag komen we aan bij onze bijzondere lodge in Kosi Bay. Het gebied waarin we zijn maakt onderdeel uit van het Greater iSimanagliso Wetland Park. Met de in Zud-Afrika als eerste park verkregen Unesco-status, kreeg het de erkenning van een bijzonder ecosysteem dat uit 4 meren bestaat met elk verschillende typen water, van zoet tot alkaline. Vanaf de tijd dat Koning Shaka Zulu hier al regeerde, leven de Tonga al 250 jaar in harmonie met de Zulu's. De lokale gemeenschap startte de lodge in 1992 en sindsdien is er middels een fonds veel geld in geïnvesteerd. Met ons verblijf van drie nachten dragen we een steentje bij aan een inkomstenbron voor de Tonga en tevens het behoud en overdracht van hun cultuur. Door de geïsoleerde ligging is de lodge zelfvoorzienend in zijn energie (zonnepanelen) en water (eigen waterbron). 

Overnachting in

Kosi Bay

Dag 14-15

De komende twee volle vrije dagen bepalen jullie zelf wat je doet. Wat we beslist aanraden is te gaan snorkelen in de riviermonding van Kosi Bay Mouth. De lokale naam 'aquarium' is te danken aan de helderheid van het water en de overvloed aan circa 200 tropische vissoorten. Het water is ook erg schoon daar er geen enkele rivier in afwatert en vervuiling geen kans krijgt. Terwijl je aan het snorkelen bent kun je op de achtergrond roze flamingo’s zien en vissers die in bootjes de bijzondere rietconstructies inspecteren. Van deze visnetten maakte de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama al in 1682 melding in zijn scheepslogboeken. Vissen worden via rieten hekwerken in een fuik gelokt. Met wat geluk zie je hoe succesvol deze vangtechniek is als de vissers in netten lange slierten gespieste stompneusvissen achter zich aan slepen. Het bewijs dat oude vistechnieken nog altijd springlevend zijn. Voordat je gaat snorkelen zuig je met een holle buis grijze garnalen uit het zand waarmee je later bij het snorkelen de vissen tussen de mangroven weer kunt voeren. De lodge biedt snorkeluitrusting aan. Verder kun je in deze omgeving bootcruises maken om nijlpaarden te bezichtigen, flamingos en visnetten in het meanderende kanalensysteem van vier meren. Door de laagdrempeligheid van de lodge, heb je snel contact met andere reizigers die hier verblijven. 

Overnachting in

Kosi Bay

Dag 16

St. Lucia aan de Indische Oceaan is sinds jaar en dag een trekpleister. Het biedt een perfecte uitvalsbasis om het iSimangaliso Wetland Park te verkennen. Twee keer zo groot als de provincie Utrecht omvat dit wildreservaat een 7660 km lange riviermond waar diverse rivieren op uitkomen. Hierdoor is een grote riviermonding ontstaan van slechts 1,5 m diepte. Het meer wordt omringd door dichte palm- en kustbossen, meren, savannen, grasland en moerassen, bergen, mangroven en zandduinen tot 150 meter hoogte. Vanwege de verschillende natuurlijke leefmilieu's en de ligging is de soortenrijkdom aan planten en dieren groter dan in bijvoorbeeld Kruger.

Vanmiddag maken jullie een boottocht over de lagune St. Lucia om nijlpaarden, krokodillen en heel veel vogels te spotten, lekker relaxed. De komende nacht verblijven we aan de oevers van het St. Lucia estuarium in  zelfvoorzienende chalets die jullie alle vrijheid bieden om zelf voor de maaltijden te zorgen. Wees 's avonds niet verbaasd als het gras van de tuin wordt gekortwiekt door een paar grazende nijlpaarden. Geniet van deze curiositeit, blijf op veilige afstand en er overkomt je niets! 

Overnachting in

St. Lucia

Dag 17-18

Voordat we verder zuidwaarts afzakken, staat eerst nog een bezoek aan Cape Vidal op het programma. Met zijn ligging aan de Indische Oceaan aan een doodlopende weg in het oosten van het iSimangaliso Wetland Park, is dit een prachtplek om de onderwaterwereld al snorkelend te verkennen. Vlak voor de kust ligt een rif waar zich vele mooie vissen en andere dieren zich ophouden. We bieden je de optie te gaan snorkelen onder professionele begeleiding, een goede snorkeluitrusting en een T-shirt ter bescherming van je schouders. 

Na dit avontuur rijden we van Cape Vidal langs de 'Dolphin' kust wier naam is ontleend aan de tuimelaars die zich ophouden in deze wateren van de  Indische Oceaan. De laatste twee nachten verblijven we aan de monding van de Zinkwazi-rivier met het geluid van brekende golven op de achtergrond. Elk chalet bestaat uit meerdere slaapkamers, een keuken, plafondventilator en een plek om buiten te 'braaien'. Met uitzicht over de lagune vormt dit een relaxte afsluiting van deze gezinsreis. Het a-la-carte restaurant beschikt over Wifi. De lagune en de Indische Oceaan lenen zich uitstekend om veilig te zwemmen. In de wintermaanden juni tot en met augustus staat dit gebied bekend om haar milde winters met aangename temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 graden Celsius. 

Mochten jullie vanuit Balito iets actiefs en leerzaams willen ondernemen, dan zijn de volgende activiteiten zeer de moeite waard:

 • Harold Johnson Nature Reserve; prachtige kustwildernis met historische plaatsen uit de Britse-Zulu-oorlogen uit de 19e eeuw; 7 km aan wandelroutes!
 • Natal Sharks Board in Umhlanga; deze internationaal erkende organisatie houdt zich naast wetenschappelijk haaien-onderzoek ook bezig met de bescherming van de zandstranden tegen haaien middels de minimale inzet van netten en patrouilles. Leer het werk kennen via een audio-visuele presentatie en ervaar van dichtbij op de boot hoe de haaiennetten worden geïnspecteerd. Ondertussen geniet je van de opkomende zon en de skyline van Durban tot aan Umhlanga 
 • KwaDukuza; de plaats waar de fameuze koning van de Zulu's, Shaka Zulu, het leven liet en werd vermoord door zijn halfbroer Dingane. Een mooie audiovisuele presentatie en een kleine expositie geven een beeld van deze heroïsche koning van de Zulu's 

Overnachting in

Zinkwazi beach

Dag 19-20

Afhankelijk van het vertrektijdstip van de binnenlandse vlucht van Durban naar Johannesburg, hebben jullie de ochtend nog ter vrije besteding. In een klein uur rijden we naar de luchthaven Shaka Zulu, ten noorden van Durban, voor de incheck van de binnenlandse vlucht naar Johannesburg. 's Avonds vindt de terugvlucht plaats naar Nederland waar je de volgende dag aankomt.

Verlenging naar Kaapstad? De Tafelberg op (een van de 7 nieuwe Wereldwonderen!), Robbeneiland, V&A Waterfront, verkenning van het Kaapse schiereiland, er valt genoeg te doen in deze metropool. Verblijf in de rustige woonwijk Fresnaye aan de voet van Lions Head. Omdat de wijk wat hoger ligt, heb je uitzicht op Tablebay. Met de auto ben je binnen 10 minuten bij het V&A Waterfront met haar vele restaurantjes, terrasjes, bioscopen en het zee aquarium Two Oceans. Bij mooi weer pak je natuurlijk de kabelbaan naar de 1086 meter hoge Tafelberg of neem je de boot naar Robbeneiland. Ook de wijk Seapoint, die nog iets dichterbij het V&A Waterfront ligt, ademt een vriendelijke sfeer uit met in de nabijheid veel restaurantjes en een heerlijk stukje strand. Iets meer rust nodig? Op ca. 45 minuten rijden vanaf Kaapstad ligt het prachtige Colourful Manor aan de rand van Gordon's Bay. Je wordt er gastvrij verwelkomd. Geniet van het prachtig uitzicht op 'False Bay'! De eigenaren - die zelf ook kinderen hebben - adviseren jullie graag wat je allemaal met kids kunt doen.

NB Programma

 • Met de reis die vertrekt op 28 juli 2018 verblijven we op dag 7 en 8 in een van de restcamps in het midden gedeelte van het Kruger National Park. De activiteiten zoals beschreven in het dagprogramma blijven onveranderd.
 • Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Voor uitgebreide informatie check de info onder het mapje 'van belang' en 'reisdocumenten'.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Jullie verblijven in een gevarieerde mix aan middenklasse hotels, lodges, rondavels, chalets, safari-tenten en restcamp (Kruger) die met zorg zijn geselecteerd. Gezien de wintermaanden juli en augustus, zijn de buitenzwembaden bij de accommodaties geen optie om te zwemmen, ze zijn helaas niet verwarmd. Alleen het 'holiday resort' tijdens jullie verblijf in Bela Bela (Warmbad) heeft een verwarmd zwembad. Afhankelijk van de gezinssamenstelling, beschikbaarheid en het aanwezig zijn van voldoende twee-, drie- of vierpersoonskamers, reserveren wij zoveel mogelijk wat past bij de diverse gezinssamenstellingen. Bij de indeling van de accommodaties slapen kinderen tot en met 12 jaar meestal in de kamer van de ouders (tot maximaal 2 kinderen), dan wel in de kamer met tussendeuren of zo dicht mogelijk in de buurt van de ouders. 

Alle accommodaties waar jullie tijdens deze reis verblijven hebben beschermingsmaatregelen tegen muggen in de vorm van muskietennetten, horren voor de ramen of antimuggen spray. Uiteraard dienen jullie zelf ook maatregelen te nemen om de kans op muggen in de kamers zo klein mogelijk te houden. Hoe minder licht er ‘s avonds brand, hoe minder muggen erop afkomen. Alle deuren en ramen dienen gesloten te zijn. Draag beschermende kleding waarbij tenminste de enkels en armen goed zijn beschermd. Check ook of er in de kamers anti muggen spray aanwezig is. Zo ja, spuit de kamer hiermee in, bij voorkeur minimaal een uur voordat je naar bed gaat. Mocht je onverhoopt toch worden gestoken, alle accommodaties beschikken over een EHBO-doos met antihistamine om eventuele jeuk en zwelling tegen te gaan.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groepen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk vooral de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven heeft geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen lager dan in Nederland. Voor een goede lunch betaal je ca. ZAR 100-150 pp en een diner ZAR 150-250 pp. Uiteraard zijn deze bedragen voor kinderen wat lager. Het spreekt voor zich dat de meeste (uitstekende) wijnen die worden geserveerd van eigen bodem komen. De lokale reisleider draagt zorg voor de aanschaf van 10 liter waterflessen, waarmee je altijd in de bus je veldfles kunt bijvullen voor schoon drinkwater. Minder plastic, beter voor het milieu. 

Duurzaamheid

De agent van SNP vatte de Travelife training als volgt samen: "Small changes and efforts can make a big difference". Veel activiteiten op het kantoor van de agent zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 footprint kan verlagen. Via de voorlichting aan lokale reisleiders, streeft men er naar klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, waterflessen te hervullen, niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen. Last but not least, onze agent heeft zich verbonden aan het behoud van neushoorns. In samenwerking met de Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) in Zuid-Afrika zijn zij actief in fundrasing. Elke maand doneren zij 30 balen hooi (lucern hay), ter waarde van € 330,-, om twee neushoorns te kunnen voeden die een stroopactie waarbij hun neushoorns zijn afgezaagd (30 aug 2013) wisten te overleven. Door deze traumatische ervaring kunnen deze neushoorns zichzelf in het wild niet meer in leven houden, maar met het plan van een 'Rhino Breeding Centre' op te zetten, wordt er van deze nueshoorns dankbaar gebruik gemaakt om de genenpoel sterk te houden.

Tijdens deze reis zijn er grote waterflessen aan boord van de bus waarmee je je veldfles kunt navullen. Hiermee dragen we een klein steentje bij aan de vermindering van de grote berg plastic afval.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is speciaal ontwikkeld voor ouders met kinderen vanaf 6 jaar. Vanaf deze leeftijd genieten de 'kids' niet alleen van dieren, maar beginnen ze ook alle wetenswaardigheden van dieren leuk te vinden en de natuur in zijn algemeenheid. Omdat SNP deze Family Special Zuid-Afrika al jarenlang aanbiedt, hebben wij met alle feedback van de ouders en reisleiding de reis voortdurend beter gemaakt. Na de lange vlucht naar Johannesburg (directe vlucht 10 uur), overnachten we in een nabij gelegen lodge. Omdat de afstand op de 2e dag naar Magoesbaskloof ook lang is, hebben we bewust een overnachting in Warmbad ingepland. Verder overnachten we op alle plaatsen twee nachten waarmee we altijd een volle 'vrije' dag hebben waarin we een avontuurlijk programma aanbieden. Bij Kosi Mouth overnachten we drie nachten op ca. 2,5 km vanaf de Indische Oceaan. In deze nauwelijks door toeristen bezochte plek is het na 13 reisdagen heerlijk bijkomen. Omdat St. Lucia in de wintermaanden juli en augustus steeds toeristischer en drukker wordt verblijven we in deze plaats slechts een nacht. In de droge wintermaanden juni t/m augustus is er een minimale kans op malaria.

Inbegrepen

 • vervoer per comfortabele bus
 • binnenlandse vlucht Durban - Johannesburg
 • alle overnachtingen
 • 17x ontbijt en 5x diner
 • wandeling Magoebaskloof (Lesedi-trail)
 • mini-rangers cursus voor de kids en bushwalk voor de ouders
 • bezoek aan de Sihlekisi basisschool 
 • bezoek Hoedspruit Endangered Species Centre
 • gamedrives Kruger in eigen bus
 • game drive open safarivoertuig in Kruger NP op dag 8 (zonsopkomst of bij zonsondergang)
 • entreegelden Kruger (ter waarde van ca. € 41 pp)
 • entree Panorama-route (Blyde River Canyon, God's Window en Bourke's Luck Potholes)
 • entree botanische tuin Nelspruit
 • boottocht over de lagune St. Lucia
 • lokale reisleider (Engels- en Afrikaans sprekend)
 • Zuid-Afrikaanse chauffeur
 • SNP-travelkidspakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overige maaltijden
 • activiteiten en excursies voor zover niet inclusief
 • inentingen
 • verzekeringen
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Deze reis is voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouders prima te doen mits je beschikt over een gezonde basisconditie. De wegen verkeren over het algemeen in een goede staat, zodat op de dagen dat we kilometers maken dat ook goed kunnen doen. Op alle dagen van de reis staat ons een bus ter beschikking waarmee we naar de beginlocaties kunnen rijden van de activiteiten. Daar waar deze optioneel zijn zal altijd in overleg met de groep en de reisleiding het beste plan worden gemaakt. Het spreekt voor zich dat met de zovele activiteiten die je kunt ondernemen er bepaalde keuzes gemaakt moeten worden. Voor Afrikaanse begrippen is Zuid-Afrika een rijk land maar helaas zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk groot. Omdat Zuid-Afrika al zo'n lange tijd is ingesteld op het toerisme, zijn de mensen er vriendelijk en gastvrij. Het feit dat veel mensen Afrikaans spreken, een erkende taal die is afgeleid van het Nederlands, is bijzonder en ook praktisch omdat de kinderen daarmee veel dingen verstaan. Uiteraard als het stadig (langzaam) wordt uitgesproken. Naast de op sommige plaatsen herkenbare westerse cultuur, blijven er veel cultuurverschillen bestaan in het land dat maar liefst 11 officiele talen telt.

Geschikt voor kinderen

Vanaf 6 jaar en ouder

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maken jullie geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar willen jullie op eigen gelegenheid rezien, dan ontmoeten jullie het reisgezelschap op het vliegveld van Johannesburg.

Over de route en parkeergelegenheden

Met deze rondreis staat ons een eigen bus ter beschikking met airco en verwarming.

Vluchtinformatie


Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met de KLM naar en van Johannesburg. De binnenlandse vlucht Durban - Johannesburg vindt plaats met een lokale luchtvaartmaatschappij.

Vluchtschema

KL591  Amsterdam Johannesburg vertrek 10.35  aankomst 21.15 uur  

MN 660  Durban  - Johannesburg vertrek 16.25 aankomst 17.30 uur

KL 592 Johannesburg  - Amsterdam vertrek 23.15 aankomst 10.25 uur 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

Deze reis speelt zich af in het noordoosten van Zuid-Afrika gezien het heerlijke klimaat in de reismaanden juni tot en met augustus. Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging ten opzichte van de oceanen die het land bijna geheel omsluiten. Globaal heeft het hele land een gematigd klimaat, maar hoe verder je naar het noorden en  het noordoosten gaat, het gebied van deze gezinsvakantie, hoe lekkerder en aangenamer het subtropische klimaat. Omdat de kust ten noorden van Durban een subtropisch klimaat heeft, verblijven we daar ook op twee verschillende plaatsen om lekker van het weer en de natuur te genieten.

Temperaturen kunnen oplopen tot een aangename 20-25 graden Celsius overdag in de maanden juni tot en met augustus. 's Nachts kan het sterk afkoelen tot een paar graden boven Celsius. Neem dus beslist warme kleding mee! Neerslag valt er in het reisgebied niet veel. De wintermaanden leveren een droge lucht op met vaak keiblauwe luchten. Een heerlijk klimaat om in te reizen. Omdat Johannesburg erg hoog ligt (1700 m.), het begin en einde van deze reis, is het 's nachts erg koud. Gelukkig overnachten we er maar 1 nacht, de volgende dag rijden we al direct naar de Magoebskloof dat een stuk noordelijker ligt en lager en dus een milder klimaat heeft. 

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com/convert/cheatsheet.  Je kunt vrijwel overal geld pinnen met een pinpas (voorzien van het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card) of betalen met een creditcard.

Tijdens deze reis zijn veel excursies inbegrepen zoals af te lezen valt onder het kopje 'inbegrepen'. Jullie hebben op een paar dagen de mogelijkheid optionele excursies bij te boeken. Hierbij kun je denken aan de volgende excursies met daarbij een prijsindicatie (prijspeil oktober 2017): 

 • dag 4: canopy tour Magoesbaskloof incl. maaltijd, leeftijd vanaf 7 jaar Rand 550 pp; huur fiets Rand 25 pp per uur (Rand 40 pp per 4 uur)
 • dag 11: Chimp Eden Rand 200 pp, Rand 90 voor kids vanaf 6 jaar
 • dag 14-15:Transport en huur snorkeluitrusting Kosi Mouth Bay Rand 100 pp; boottocht over 3 meren Rand 300 pp; kanoën Rand 300 pp; gegidste wandeling Rand 50 pp
 • dag 16/17: snorkelen Cape Vidal Rand 300 pp
 • dag 18/19: bezoek Crocodile Creek (14 km vanaf Ballito) Rand 95 volwasenen, Rand 50 kids 4 t/m 10 jr en Rand 70 kids 11 t/m 17 jr)

Los gezien van de optionele excursies, zijn er bijkomende kosten zoals maaltijden, entrees voor zover niet inbegrepen, drankjes en souvenirs en fooien.

Een indicatie voor de fooi voor de gids en chauffeur is een bedrag van Rand 20-50 per persoon per dag. Dit bedragt wordt normaliter gelijkelijk verdeeld tussen de gids en de chauffeur. Het geadviseerde fooibedrag geldt alleen voor de volwassenen, kinderen hoeven hier niet aan bij te dragen. De vermelde hoogte van de fooi is beslist niet in steen gebijteld. Mocht je tevreden zijn over de geleverde diensten, zie de vermelde bedragen als een indicatie wat gebruikelijk is in Zuid-Afrika. Voor lokale rangers die excursies begeleiden in het Kruger NP, geldt de regel dat er tussen de Rand 30-50 per persoon aan fooi wordt gegeven. 

Een richtlijn aan zakgeld is natuurlijk persoonsgebonden, maar de ervaring leert dat een richtbedrag voor volwassenen € 600 pp is en voor kinderen € 400 pp.

In Zuid-Afrika staat een bus klaar die door een lokale buschauffeur zal worden bestuurd. Bij kleine groepen (minder dan 9 personen) is de chauffeur tevens de lokale gids. In het Kruger NP maken we  een safari-excursie met een 'open' safarivoertuig onder begeleiding van een lokale parkranger.

Deze reis is voor iedereen geschikt mits je over een goede basisconditie beschikt. Wij raden je in ieder geval aan om uitgerust aan de reis te beginnen. Je zult dan veel meer plezier beleven aan deze avontuurlijke rondreis.

 • eenvoudige EHBO-benodigdheden
 • dagrugzak
 • weekendtas/zachte koffer/rugzak
 • lichte wandelschoenen
 • fleecejack
 • luchtige kleding
 • regenkleding
 • warme kleding
 • zonnehoed of pet
 • zwemkleding
 • handdoek(en)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reisdocumenten
 • zonnebrandolie
 • zonnebril
 • anti-insectenmiddel
 • veldfles (min. 1 liter)
 • verrekijker
 • zaklamp (bij voorkeur (Petzl-)hoofdlamp)
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • wc-papier
 • lippencrème met UV-filter

Voor deze reis adviseren wij je een weekendtas (op wieltjes) met zachte bovenkant of rugzak mee te nemen voor de hoofdbagage. Met weekendtassen/rugzakken kan de ruimte in de bus optimaal worden benut. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastig is deze in te pakken in de bus. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen, deze wordt daar waar nodig altijd voor je vervoerd. Een dagrugzakje voor een veldfles (minimaal 1 liter), regencape en eventueel verrekijker, fototoestel en/of videocamera is voldoende.

Belangrijk! Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft in juni 2015 de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kinderen. Voor meer informatie lees alles onder het kopje 'van belang' en 'reisdocumenten'.

De reisleiding is in handen van een ervaren gekwalificeerde reisleider, die jullie het karakteristieke van Zuid-Afrika laat zien en jullie veilig door het land gidst. De reisleider kent het land op zijn duimpje, houdt van activiteiten (o.a. wandelen), geeft jullie veel informatie, helpt met de maaltijden, beantwoordt vragen, geeft tips voor lokale optionele excursies en activiteiten en waar het lekker is om 's avonds een hapje uit eten te gaan. Daarnaast draagt de reisleider er zorg voor dat alles organisatorisch goed verloopt. Kortom, ze zijn professioneel en gepassioneerd over hun land. Het voordeel van lokale gidsen is dat ze het Engels en Afrikaans goed beheersen en daarnaast vaak één van de andere 9 officiële talen in Zuid-Afrika spreken. Hiermee kunnen ze veel vertellen over de cultuur en tradities van hun land. Wat vooral van belang is, ze zijn geselecteerd op hun affiniteit en ervaring met kinderen en snappen wat het reizen met gezinnen met zich meebrengt. 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Of je nu afreist naar Zuid-Afrika of via Zuid-Afrika - met minimaal 1 nacht verblijf - doorreist naar een naburig land (bijvoorbeeld Namibië), dan is het volgende van belang. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar: 

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door een van de volgende instanties: 
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos) 
2. Een erkende notaris 
3. De gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwqezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties.

Alles nog eens rustig nalezen? Klik op Mijnafrika.nl voor alle informatie. Indien men zich niet houdt aan deze regels wordt u door de immigratie geweigerd, dan wel door de luchtvaartmaatschappij bij vertrek vanuit Nederland/België.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (oa. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de Noordelijke provincie en noordoost-Kwazulu/Natal), de provincies Vhembe en Mopane, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar Malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer).
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

op_bezoek_bij_het_kapama_cheetah_project.jpg

Zuid-Afrika - Swaziland & Zuid-Afrika met de kids

'wilde' reis voor jonge rangers en echte avonturiers

gezinsvakantie vanuit gevarieerde accommodaties

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen