Zuid-Afrika - Natuurpracht van Kaapstad tot Addo , 14 dagen Ruige schoonheid van de wijnlanden, Karoo en Greater Addo

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Rondreis per huurauto vanuit kleinschalige guesthouses, hotels en safarikampen

Deze rondreis vangt aan in Kaapstad en voert je via de wijnlanden in de Franschhoek vallei dwars door de Grote en Kleine Karoo, het ‘land van de dorst’ volgens de Hottentotten. De Swartbergpas, een van Zuid-Afrika’s meest spectaculaire, verbindt de droge Karoo via de wijnroute R62 met de gematigde zone van de tuinroute. Geniet van de kleurenpracht van protea’s, de vaandeldrager van het 6e florarijkdom ter wereld. De grillige kust met zijn brede zandstranden voert je langs de lagunes bij Knysna, een el dorado voor de natuurliefhebber. Deze selfdrive eindigt in het weidse malariavrije 'Greater Addo' waar het Addo Elephant National Park een onderdeel van is. De naar schatting 600 olifanten (in 1931 nog maar 11!) leven er als een geïsoleerde soort tezamen met luipaarden, buffels, leeuwen, zwarte neushoorns tot aan de Addo vleugelloze mestkever. Vanuit twee rustieke safarikampen verken je dit ‘big seven’ park waarbij je naast de gebruikelijke ‘big five’ ook de witte haai en walvissen in het maritieme gedeelte van Addo kunt waarnemen.

Uniek aan deze reis

 • Fraaie accommodaties
 • Swartbergpas de mooiste in Zuid-Afrika
 • Tuinroute in al zijn pracht
 • Uniek verblijf in safaritenten in Addo Elephant NP
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Natuurpracht van Kaapstad tot Addo

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de moderne luchthaven in Kaapstad word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Met een privé transfer word je na een lange vlucht naar een prachtig gerenoveerd boutique guesthouse aan de voet van Signal Hill in de wijk Greenpoint gereden. Hoge plafonds en prachtig stucwerk geven dit voormalige Engels Victoriaans huis zijn charme en prachtige lichtinval. Het V&A Waterfront met zijn restaurantjes, barretjes en winkels ligt op loopafstand en met een taxi zit je zo in het centrum met de Greenmarket en mooie Compagniestuinen.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 2

Na een kersvers ontbijt wordt ’s ochtends de huurauto bij het guesthouse afgeleverd. Lekker makkelijk en comfortabel, de vakantie kan beginnen! Kaapstad en omgeving heeft zoveel moois te bieden dat je zelf bepaalt wat te zien en doen. Wij geven natuurlijk wat tips:

 • Met de kabelbaan ben je nog in geen 5 minuten bovenop de Tafelberg, die je natuurlijk ook, voor de echte diehards, kunt beklimmen. Wandel over het plateau en ervaar naast het fantastisch uitzicht de grote verscheidenheid aan protea’s en andere plantensoorten die behoren tot de fynbosvegetatie.
 • Kirstenbosch Nationale Botanische Tuin
 • Het historische stadscentrum van Kaapstad met de altijd gezellige Groenmarkt (en de vele souvenirs) en de Compagnietuinen.
 • V&A Waterfront in de haven van Kaapstad; een bijzonder geslaagde mix van winkels, restaurantjes, terrasjes en attracties (o.a. zeeaquarium Two Oceans en Robben Island Museum). Tevens is de haven het vertrekpunt voor een bezoek aan Robbeneiland, het eiland waar Nelson Mandela het grootste gedeelte van zijn 27-jarige gevangenschap heeft gezeten.

Voor de verkenning van het Kaapse Schiereiland heb je minimaal een dag nodig. Natuurliefhebbers genieten volop door de grote verscheidenheid aan plantensoorten (8500 soorten) in het Table Mountain NP. In het Cape Point deel van het park bevinden zich ook populaties van de zeldzame bontebok, struisvogels en bavianen. Rijd over de adembenemende Chapman's Peak met spectaculaire uitzichten over de oceaan. In de puntzak van het schiereiland ligt Kaap de Goede Hoop, daar waar de Hollandse schepen in de Gouden Eeuw, na te zijn bevoorraad in Kaapstad, de ronding namen op weg naar het verre Indië. Op de terugweg kun je de pinguïnkolonie bij Boulder's Beach in Simon’s Town nog bezichtigen.

Op relaxfauteuils in de achtertuin van het boutique guesthouse sluit je de namiddag heerlijk af met het verkoelende water van het zwembad en een drankje. In de nabije omgeving is er een overdaad aan leuke restaurantjes waar Capetonians de kunst van het chillen en ‘fine dining’ lijken te hebben uitgevonden.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 3-4

Op nog geen uur rijden vanaf Kaapstad ligt een van ’s werelds mooiste wijnvalleien, ingeklemd tussen torenhoge bergen. De Franschhoek Valley dankt zijn naam en faam uit de tijd dat de Franse Hugenoten hun land moesten ontvluchten en zich in deze vallei vestigden. Ze ontdekten dat het klimaat grote overeenkomsten vertoonde met de wijnregio’s in Frankrijk waardoor 300 jaar later een grote variëteit aan wijnen wereldwijde bekendheid verwierf. In de wijnlanden en ‘om de hoek’ in Fransschoek liggen een paar toprestaurants met Le Quartier Français als vaandeldrager in de top 100 van de wereld.

Op jullie vrije dag verkennen jullie de wijnstreek in jullie tempo. Een leuke tip is het rijden van de Cap Classique route die jullie langs 9 wijnhuizen voert (slechts 4 km rijden). Mocht het proeven van deze sparkling wines overgaan in een heerlijke lunch, reserveer dan een chauffeur bij jullie accommodatie of een gids die jullie alle ins en outs van de Kaapse wijnregio bijbrengt. Via de landschappelijk fraaie Hellshoogte pas kunnen jullie naar de wijn- en studentenstad Stellenbosch rijden. Deze 2e oudste stad van Zuid-Afrika herbergt prachtige Kaaps-Hollandse huizen en kerken die de moeite van een bezichtiging waard zijn. Een andere tip is om bij Stellenbosch een fietstocht met mountain bikes te maken tussen de wijngaarden. Je fietst dan over de heuvels naar een aantal wijnboerderijen waar wijnproeverijen op je wachten. Een leuke manier om actief en relaxed met elkaar te combineren!

Overnachting in

Franschhoek

Dag 5

Na het beklimmen van de eerste bergketens en het passeren van de wijngaarden rondom het stadje Worcester verandert het landschap van karakter. De leegte van de weg houdt gelijke tred met het indrukwekkende onherbergzame landschap. Midden in de Karoo ligt als een groene oase het museumdorp Matjiesfontein (spreek uit als ‘Maaikiesfontien’). In dit geliefde kuuroord voor de ‘rich and famous’ van eind 19e eeuw,  lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In het dorp tref je amper 20 huizen waaronder een postkantoor, bank, koffiehuis en een hotel, allen fraai in de oude staat hersteld. Ook is er een groot transportmuseum met klassieke auto’s en treinwagons en er is het veld waarop de eerste min of meer officiële cricketwedstrijd tussen Zuid-Afrika en Engeland plaatsvond.

Elke dag vertrekt rond vijf uur ’s middags de kortste stadsrondrit ter wereld. In een oude Engelse dubbeldekker wordt bijna 500 meter afgelegd waarbij de gids op geheel eigen wijze commentaar levert op de bezienswaardigheden. Daarna vergezelt hij je naar het café waar hij zich zelf begeleidt en luidkeels oude songs ten gehore brengt. Als de sfeer goed is en af en toe een tip of een drankje zijn weg vindt, kan hij dit een uur volhouden.

Je verblijft vandaag in een klassiek hotel in Matjiesfontein. Dineer vanavond in de oude met stijl ingerichte eetzaal, een belevenis op zich!

Overnachting in

Matjiesfontein

Dag 6

Na het ontbijt heb je de tijd om het museum te bezoeken en koffie met gebak te nemen in het koffiehuis. Daarna rijd je door de Grote Karoo naar Prince Albert aan de voet van de Swartbergen. In de 19e eeuw trokken de Voortrekkers door deze uitgestrekte dorre onbewoonde vlakte op 1220 meter hoogte richting de Oranje Vrijstaat en Transvaal (vandaag de Free State en Gauteng provincies). De Karoo kreeg z’n naam van de Khoi en San, die hun rotstekeningen als erfenis nalieten. De naam komt van het woord ‘Karusa’, een Khoi woord, dat ‘droog, leeg en  dorstig land’ betekent. Het lege landschap is schitterend door de vele bergenketens die het doorsnijden.

Aan de voet van de Swartbergen ligt Prins Albert, genoemd naar de echtgenoot van Koningin Victoria. Je verblijft hier in het enige hotel – een van de 19 nationale monumenten – dat het Karoo plaatsje rijk is.

Overnachting in

Prince Albert

Dag 7-8

Vanaf Prince Albert leidt de weg eerst door een nauw Tafelbergzandsteen ravijn waar je blik naar boven wordt getrokken door de kronkelige rotswanden en de strak blauwe hemel. De enige geluiden zijn het borrelende water, de wind door de bomen en het vogelgezang. Er zijn een aantal picknickplaatsen langs de rivier waar je van de stilte kan genieten. Hierna begin je aan de beklimming van de Swartbergpas, een van de meest spectaculaire bergpassen ter wereld.

Thomas Bain was de eerste weg- en waterbouwkundige die met behulp van dwangarbeiders de fameuze Swartbergpas in 1888 aanlegde, die de eens onneembare barriere tussen de Kleine en de Grote Karoo moest slechten. De pas is een meesterwerk in ingenieurswezen. Bain, die ook zijn sporen verdiende als botanist en geoloog, gebruikte als een van de eerste baanbrekers dynamiet. De 27 km lange onverharde weg tussen Prince Albert en Oudtshoorn slingert zich via steile haarspeldbochten naar de top van de 1586m hoge Swartberg, vanwaar het afdaalt naar de vallei waar Oudtshoorn in ligt. Bij vrijwel elke bocht zijn adembenemende uitzichten te bewonderen. In 1988, honderd jaar nadat de weg werd opgeleverd – in totaal werd er 8 jaar aan gewerkt – werd de weg tot nationaal monument in Zuid-Afrika verklaard.

De komende twee dagen  verblijf je in een  oude verbouwde hoeve  op 12 km ten noorden van Oudtshoorn. De kamers zijn lekker ruim, de hoeve heeft een grote mooie tuin met 2 kleine zwembaden met prachtig uitzicht op de Schoemanshoek vallei. Zelf bepaal je of je op de rijdag van Prince Albert naar Oudtshoorn of op je vrije dag de Cango Caves bezoekt die ca. 30 km ten noorden van Oudtshoorn liggen. Deze grotten behoren tot de grootste stalagmietgrotten in Zuid-Afrika. Je kunt een uitgebreide begeleide ondergrondse wandeling maken in de wijdvertakte grotten. Sommige van de zandsteenformaties zijn zelfs kleurrijk verlicht. De bizarre formaties in de grotten bestaan hoofdzakelijk uit calciumcarbonaat. Ze ontstaan als kalkwater van de stenen druipt en verdampt. Zelf kun je ook Oudtshoorn bezoeken waarin ’t lijkt of elke boerderij een struisvogelboerderij is. Er wonen hier tenslotte meer struisvogels per km2 dan mensen.

Overnachting in

Oudtshoorn

Dag 9-10

Ingeklemd tussen de Swartbergen en de Outeniqua bergen rijd je in de Kleine Karoo over een klein stukje R62, de fameuze tegenhanger van Amerika's Route 66. Eenmaal de Outeniqua pas over verandert het landschap drastisch. Droge vegetatie maakt plaats voor een uitbundigheid in geuren en kleuren. Vanaf George voert het laatste gedeelte van deze lange rijdag van ca. 380 km via de ‘tuinroute’ naar Knysna.

Knysna ligt aan de lagune die zich leent voor allerlei watersportactiviteiten (zwemmen, zeilen en kanoën), Het nationale merengebied van Knysna is een beschermd gebied dat zich ca. 18.000 hectare uitstrekt even ten oosten van Buffelsbaai tot de Noetzierivier. Het omvat de lagere uitlopers van de Knysnarivier en de lagune die bestaat uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen. Knysna is tevens het grootste centrum van de oesterteelt in Zuid-Afrika. Kenners beweren dat de Knysna-oesters de beste ter wereld zijn. Een bezoek aan de Knysna Oyster Company op Thesen Island is beslist de moeite waard. Knysna is ook als plaats leuk om te verkennen met haar wandelpromenade. Het Knysna Forest met zijn vele endemische oude bomen biedt wandelaars allerlei goed gemarkeerde wandelroutes waarbij je de kans hebt om de kleurenpracht van de Knysna loerie te bewonderen. Onlangs heeft men de ouderdom van de geelhoutbomen (Podocarpus) in dit gebied op 800 jaar geschat!

's Avonds kun je aan de haven heerlijk eten met uitzicht op de Knysna-lagune en het silhouet van de zeilmasten tegen wellicht een fraaie zonsondergang. De komende twee nachten verblijf jullie in een aangenaam guesthouse mooi gelegen tussen het centrum van Knysna en de Knysna Heads, daar waar het water van de Indische Oceaan de lagune binnenstroomt. Lekker dichtbij de plek om van mooie uitzichten over de oceaan te genieten!

Overnachting in

Knysna

Dag 11-12

Vandaag een lange rijdag van ca. 320 km naar het Addo Elephant National Park, dat ca. 60 km ten noordoosten van Port Elizabeth ligt. De komende twee nachten verblijf je in een afgesloten deel van het Addo nationale park, en wel in het omheinde Spekboom Tented Camp. 's Avonds regel je je eigen braai middenin de natuur. Op loopafstand bevindt zich een 'hide' met een perfect uitzicht op een waterpoel waar allerlei beesten op af komen. In dit licht glooiende deels beboste landschap komt de ‘big five’ voor. Maak ’s middags of de volgende dag gamedrives waarbij je op zoek gaat naar groot en klein wild. Van olifanten tot aan de grote vleugelloze mestkever die nagenoeg alleen maar in Addo voorkomt. Maar ga ook beslist op zoek naar leeuwen, zwartrugjakhalzen, zwarte neushoorns, buffels, veel antilopensoorten, giraffes en roofvogels.

Overnachting in

Addo Elephant National Park

Dag 13

In de ochtend kun je nog een gamedrive maken voordat je dit deel van het park verlaat. Deze dag verplaats je je naar het hoogste deel van het park, de Zuurbergen. Met name in de diepe dalen en op de minder steile hellingen vind je het inheems fynbos. Deze vegetatie vond je vroeger overal doch is nu nog maar op enkele plaatsen behouden gebleven. Fynbos dankt zijn naam aan de smalle bladeren en fijne vertakking van de planten die ze hebben ontwikkeld om beter tegen de droogte bestand te zijn. In dit gebied leven geen roofdieren of andere grote dieren, maar wel veel vogels. Hierdoor is dit gebied bij uitstek geschikt om 's middags een gegidste wandeling (inbegrepen) te maken door het prachtige gebied van de Zuurberg Mountains. Je wordt naar de Zuurberg Mountain pas gereden naar een afgelegen en onaangetast onderdeel van Addo. De Zuurberg Mountains zijn het biotoop van vele bijzondere plantsoorten waar de gids je meer over zal vertellen. Neem de camera en verrekijker beslist mee! Het einde van de wandeling wordt beloond met een verkoelende dip in een natuurlijke waterpoel. Zwemkleding mee dus! Je verblijft de komende nacht in de Zuurberg Mountain Village. 

Overnachting in

Addo Elephant National Park

Dag 14

Addo staat bekend als het enige park waar je niet alleen de ‘big five’  maar zelfs de ‘big seven’ kunt zien. Voor de kust leven walvissen (juli – november) en de grote witte haai. Je kunt deze laatste dag ’s morgens een facultatieve boottocht maken naar bijvoorbeeld een vogeleiland. Onderweg heb je grote kans om dolfijnen, pelsrobben, pinguïns en met een beetje geluk ook walvissen of een witte haai te zien. Het doorgaan van deze tocht is afhankelijk van weer en wind. Het programma op deze dag is afhankelijk van het tijdstip van je terugvlucht vanaf de luchthaven nabij Port Elizabeth.

Je levert de huurauto weer in op de luchthaven van Port Elizabeth waarmee je deze actieve natuurrondreis besluit.

Addo NP algemeen

Het Addo Elephant National Park is gelegen in de Sundays River Valley. Het centrale deel van het park herbergt een beschermde kudde olifanten, die eens over de velden van de Oost Kaap liepen. Het is een prachtig park met een schitterende flora. De olifanten overleven door de aanwezigheid van de ‘pink-flowered spekboom’ (Portulacaria Afra). Dit is een plant die wel drie meter hoog wordt en dient als overheerlijk olifantenmaal. De eerste kolonisten die in het Addo gebied kwamen wonen, slachtten meteen een groot deel van de olifantenkuddes af omdat de dieren vaak hun velden en plantages verwoestten. Het aantal dieren bleef in de loop der jaren afnemen, tot er nog maar 11 over waren.

Ter bescherming van deze kleine groep werd het Addo Elephant Park in 1931 opgericht. Deze dieren stonden bekend als zeer agressief en om ze wat rustiger te maken werden ze gevoerd met vrachtwagens vol verrotte sinaasappels. Dit experiment bleek succesvol en de kudde begon zich uit te breiden. Het voeren met sinaasappels werd stopgezet, maar tot vandaag toe zijn de olifanten nog dol op deze vruchten. Ze zullen een auto verpletteren als ze ruiken dat er citrusvruchten inzitten. Daarom mag u bij een bezoek aan het park geen citrusvruchten in de auto meenemen! Het park is ook uw aandacht waard vanwege de kleinere dieren die hier te vinden zijn, zoals de vleugelloze mesttor die alleen in dit gebied voorkomt. Het insect rolt grote broedballen van olifantenmest en brengt ze naar ondergrondse broedkamers. Zo is een perfecte kringloop ontwikkeld: de door de olifanten verteerde planten worden broedkamers voor de mesttor en tenslotte mest voor de aarde.

Doordat het park in de loop der jaren steeds is uitgebreid met de aanschaf van aangrenzende boerderijen, bestaat het niet uit een groot terrein maar uit verschillende terreinen ofwel zones met elk hun eigen karakter en dierenleven. Je verblijft in twee verschillende zones met elk hun eigen karakter en aantrekkingskracht. Je verblijft twee nachten in een uit slechts 5 safari-tenten bestaand kamp dat in zijn geheel is omheind. Op loopafstand van het tentenkamp bevindt zich een 'hide' die je van zeer nabij uitzicht biedt op een waterpoel waar olifanten en andere wilde dieren op afkomen. Ondanks dat het Main Camp van Addo dichtbij is, bevind je je dichtbij de natuur en even weg van de massa. In het meest noordelijk gedeelte van Addo liggen de Zuurbergen, vanwege haar hoogte een gebied waarin geen gevaarlijke wilde dieren verblijven. Het fynbos is hier zo divers dat het zich perfect leent voor een gegidste wandeling. 

NB Programma

 • De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze rondreis verblijf je in uitstekende accommodaties, variërend van een boutique guesthouse in Kaapstad (Fair Trade Tourism gecertificeerd) tot aan goede middenklasse hotels en guesthouses in Franschhoek, Matjiesfontein, Prince Albert, Oudtshoorn en Knysna. In het Addo Elephant National Park verblijf je in een kleinschalig self catering safarikamp en een middenklasse hotel.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook ok de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. Heel veel vlees! De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten en touroperators traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Veel activiteiten op het kantoor van de agent zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

Inbegrepen

 • 11 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 2 overnachtingen safaritent Addo o.b.v. logies
 • 13 dagen autohuur (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
 • Transfer luchthaven Kaapstad naar hotel (dag 1)
 • Wandeling Zuurbergen in Addo met drankje & snacks (dag 13)
 • Entree Addo Elephant NP (2 dagen)
 • Boekje Te gast in Zuid-Afrika
 • Routebeschrijving
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden en entrees voor zover niet inbegrepen
 • excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, hotelaflevering en 'one way drop off')
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Praktische informatie

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging t.o.v. de Atlantische- en Indische Oceaan die het land bijna geheel omsluiten. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond in de zogenaamde subtropische zone. In vergelijking met andere landen op dezelfde breedtegraad liggen de temperaturen in de meeste gebieden wat lager. Dit komt vanwege de koude Bengula golfstroom die vanuit de Arctische wateren langs Kaapstad omhoog gaat richting de Namibische kust.
De kustgebieden langs de zuidkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 graden in de winter (april tot en met september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden tot zelfs een graad of 5 Celsius. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni tot en met augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Over de accommodaties 

De accommodatie Antrim Villa in Kaapstad is door Fair Trade Tourism (www.fairtrade.travel) gecertificeerd.

Fair Trade Tourism (FTT) promoot eerlijk en verantwoord ondernemerschap in zuidelijk Afrika. FTT ondersteunt agenten, eigenaren van accommodaties en excursie-aanbieders op het pad van verduurzaming van hun onderneming door middel van op maat gemaakte ‘toolkits’. Een certificering van het FTT verkrijgt men door een onafhankelijke audit gebaseerd op eenduidige voorwaarden waar men aan moet voldoen. De peilers waarop FTT haar lidmaatschap en certificering baseert zijn eerlijke beloning en goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en verdeling van winst, ethische bedrijfsvoering en respect voor mensenrechten, cultuur en de natuur. Door FTT gecertificeerde accommodaties worden elke twee jaar intensief beoordeeld en het tussenliggende jaar aan de hand van een vragenlijst. De certificatie is voor Antrim Villa een geweldige beloning en waardering voor hetgeen zij al jarenlang deden, en dat is zich bewust zijn van de voordelen van duurzaam ondernemerschap.

Tijdens deze VK lezersreis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden, entrees en excursies die niet inbegrepen zijn in de reissom. Ook het geven van fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard zijn niet in de reissom inbegrepen.

In Zuid-Afrika betaalt men met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Je kunt vrijwel overal terecht met een creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card.

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 700 per persoon aan uitgaven tijdens deze reis waarbij de meeste kosten opgaan aan de maaltijden, drankjes en de brandstof van de auto. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • zomerkleding, zwemkleding (periode okt-apr)
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème (periode okt-apr)
 • regenkleding
 • zaklamp
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol.

Indien je reist met minderjarige kinderen (< 18 jaar) is de volgende informatie van belang. Voor minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is het vereist om in het bezit te zijn van een door de gemeente ondertekende geboorteakte van deze kinderen. Indien je deze geboorteakte niet bij de incheck op de luchthaven van vertrek kunt overleggen, worden deze minderjarige kinderen geweigerd om aan boord te gaan. Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie op de SNP website onder het kopje 'Reisdocumenten Zuid-Afrika' onder ‘Praktische Informatie’ en MijnSNP.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Indien je afreist naar Zuid-Afrika, Namibië of Botswana, dan is het volgende van belang. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika (of Namibië, of Botswana), dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door een van de volgende instanties: 
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos) 
2. Een erkende notaris 
3. De gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwqezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Addo_big_bull_JB_WEB.jpg

Zuid-Afrika - Natuurpracht van Kaapstad tot Addo

Ruige schoonheid van de wijnlanden, Karoo en Greater Addo

Rondreis per huurauto vanuit kleinschalige guesthouses, hotels en safarikampen

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen