Zuid-Afrika - Natural Birder’s Paradise, 18 dagen uitbundige natuur in de Zuid-Afrikaanse lente

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

vogel- en natuurreis vanuit hotels en restcamps

Na maanden van dorre droogte brengen de eerste regenbuien het leven in Zuid-Afrika onstuitbaar terug. Duizenden kleuren groen, uitbundig bloeiende bloemen en groot wild met hun jongen. Ontelbare strak in het kleurrijke pak gestoken, onbevangen flirtende vogels in alle soorten en maten. Ervaar aan den lijve tijdens deze vogelreis dat Zuid-Afrika een kleurrijke vogelbestemming is. Je vindt hier veel endemische soorten die bovendien makkelijk en mooi te zien zijn in de mooiste wildparken Kruger, Mhkuze, Umfolozi en iSimangaliso. Ook minder bekende namen als Wakkerstroom, Mlilwane en Mount Sheba worden bezocht. Beleef de zinderende Zuid-Afrikaanse lente met zijn vele vogels en dieren. Natuur in de overtreffende trap in subtropisch Zuid-Afrika.

Uniek aan deze reis

 • Compacte reis met grote concentratie aan vogels en kans op 'big 5'
 • Reis op hoogtepunt Zuid-Afrikaanse lente
 • SNP reisleider/vogelaar Hans de Waard
 • Unieke combinatie van vogelgebieden en wildparken en prachtige landschappen
 • Zuid-Afrikaanse expert voor de cultuur en de zoogdieren
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Natural Birder’s Paradise

Op stap met een toegewijde SNP-reisleider zullen we Umfolozi Game Reserve, de wetlands van het iSimangaliso National Park (het voormalige Greater St. Lucia Wetland Park) en Mkhuze Game Reserve verkennen. Samen met het Kruger Nationaal Park zijn dit dé hotspots in Zuid-Afrika voor vogel- en natuurliefhebbers. We concentreren ons op het gebied met de grootste natuurrijkdommen, waar we zonder al te grote reisafstanden een optimale diversiteit in habitats kunnen onderzoeken. In Kruger zijn alleen al 500 vogelsoorten geteld, in Kwazulu-Natal zelfs 600, waarvan velen worden aangetroffen in de gematigde en tropische klimaatzones van Mkhuze, in de wetlands en bij het meer van St. Lucia. Naast de vogels in Umfolozi en Kruger vergeten we het grote wild natuurlijk niet. Beide parken huisvesten de big-five en vele antilopesoorten. Met een bootcruise op de St. Lucia-rivier, een verblijf in het authentieke Swaziland en een verkenning van de nevelwouden van de noordelijke Drakensbergen, is deze reis uitermate geschikt voor elke natuurliefhebber!

Dag 1

Vertrek vanaf de luchthaven Schiphol, waar een directe lijnvlucht ons comfortabel naar Johannesburg brengt. Laat in de avond arriveren we in ons middenklasse hotel op een kwartiertje van het vliegveld.

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2

Na het ontbijt begroeten wij de chauffeur die ons met de bus vervoert naar het op ca. 4 uur rijden gelegen Wakkerstroom, dat op 1800 meter hoogte een eigen bijzonder habitat vormt bestaande uit prachtige open graslanden en levendige wetlands. Elke Zuid-Afrikaanse vogelaar kent Wakkerstroom en is er meestal ook al meerdere malen geweest. Het is dan ook de makkelijkste plek om op het hoogveld gespecialiseerde endemische soorten te zien. In de middag verkennen we de wetlands vlakbij het dorp, waar we ons kunnen vergapen aan de kleurenpracht van de in hun kunstige nesten broedende felrode Southern Red Bishop en knalgele Southern Masked Weavers. Verder wemelt het van de vele soorten reigers, ibissen, snippen, eenden, steltlopers, zwaluwen en zangers. Met een beetje geluk komen Grey Crowned Cranes over vliegen en zijn de Amur Falcons net terug van hun tocht uit China (!).

Overnachting in

Wakkerstroom

Dag 3

De hele dag staat in het teken om de omgeving van Wakkerstroom te verkennen. Het kan niet missen dat we een eerste Long-tailed Widowbird in rood-wit-zwart verenpak met zijn bizarre staart (zeker 3 keer groter dan de vogel zelf) over de graslanden zien ploeteren (in de winter is dit één van de vele niet te onderscheiden kleine bruine vogeltjes). Survival of the fittest krijgt hier een bijzondere lading. We kijken uit naar de prachtige Blue Cranes die met wat geluk hun bizarre baltsdans voor ons uitvoeren en zoeken naar Denham’s en Blue Bustards in de ongerepte uitgestrektheid van de grazige heuvels. Tussen de rotsachtige toppen van de heuvels vinden we de Mountain Wheatears, Sentinel Rockthrushes en fraai getekende Buff-streaked Chats. En natuurlijk trekken we ook een uurtje uit om te doen waar alle vogelaars voor naar Wakkerstroom reizen: het met behulp van een lokale gids zoeken naar de vrijwel alleen in dit gebied nog voorkomende zeldzaamheden als de Rudd’s Lark, Botha’s Lark en Yellow-breasted Pipit. Na een mooie dag toont een heerlijk maal met fonkelende wijn hoe aangenaam Zuid-Afrika kan zijn.

Overnachting in

Wakkerstroom

Dag 4

Na een kort bezoek voor het ontbijt aan de wetlands, waar de vogels zich in alle vroegte maximaal uitsloven om de aandacht te trekken van mogelijk partners, vertrekken we richting de kust naar St. Lucia. Deze rit over prima doorgaande wegen zal ongeveer 6 uur in beslag nemen en in de loop van de middag zullen we met onze bus dit gezellige plaatsje bereiken. Om optimaal te profiteren van de perfecte ligging te midden van bijzondere habitats en van misschien wel de beste visrestaurants van Afrika, zullen we hier de komende drie nachten blijven. In de middag lopen we op ons gemak nog even naar het unieke kustbos vlakbij onze lodge, waar Livingstone’s Turaco, Trumpeter Hornbill en Rufous-capped Robin-chat duidelijk maken dat we in tropische sferen zijn beland.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 5

Na wat vroeg vogelen in de weelderige tuin van onze lodge en het ontbijt, schepen we in voor een unieke boottocht over de lagune van St. Lucia. Hoogtepunten van deze tocht zijn de African Marsh-harrier, de talrijke African Fish-eagle, Pink-backed Pelican, de schitterende Thick-billed Weaver en de African Golden Weaver. Maar ook de van zeer dichtbij te bewonderen krokodillen en nijlpaarden zijn fascinerend en met een beetje geluk zijn de kleurrijke Blue-cheeked Bee-eaters net terug uit het Midden-Oosten. Na de lunch rijden we naar het iSimangaliso (Zoeloe voor "wonder") Wetland Park voor een prachtige safaririt en waar mogelijk wat korte wandelingen. Dit natuurpark staat bekend om zijn enorme hoeveelheden watervogels, waaronder pelikanen, ooievaars en flamingo’s, en staat niet voor niets op het Wereld-erfgoedlijst van de UN. Maar ook hebben we kans op de eerste neushoorns, giraffen of koedoes. In de avond dineren we in één van de vele gezellige restaurantjes in St. Lucia.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 6

In de vroege ochtend rijden we in een uurtje met een open safari-voertuig naar het oudste wildpark van Zuid-Afrika dat zijn wereldfaam heeft verkregen om haar neushoorn reproductieprogramma. Men heeft hiermee de witte neushoorn voor een zeker uitsterven behoed! In het gecombineerde park Hluhluwe Umfolozi Game Reserve (spreek uit: sjloesjloewe) maken we een heuse 'big five'-safari. We genieten van de spanning voor een onverwachte ontmoeting met een leeuw, olifant, buffel, luipaard of zwarte neushoorn. Meer dan 45 roofvogelsoorten speuren met ons mee, waaronder de eerste White-backed Vultures, de elegante Wahlberg’s Eagle en met geluk de op apen jagende Crowned Eagle. Op de picknickplaatsen kunnen we even onze bus uit en hebben dan een beter zicht op kleinere vogels zoals de Diederik Cuckoo, Mocking Cliff-chat of Red-collared Widowbird.

In de middag gaan we bij terugkomst in St. Lucia naar het strand van de Indische Oceaan, waar we onze lijst aanvullen met vele soorten sterns en steltlopers, die net als ons de Europese winter ontvlucht zijn.


 

Overnachting in

St. Lucia

Dag 7

Na een laatste uitgebreide wandeling door het bos, op zoek naar White-eared Barbet, Yellow-bellied Greenbul, Dark-backed Weaver en Collared Sunbird, vertrekken we richting het noorden naar het op ruim twee uur rijden gelegen Mhkuze Game Reserve. Na een weldadige lunch stoppen we bij Muzi Pans, een prachtige plek om van dichtbij watervogels en steltlopers te bewonderen en waar in de rietvelden maar liefst 5 soorten wevers hun kunsten vertonen. Vervolgens maken we nog een stop vlak voor de ingang van Mhkuze, waar een op mangrove lijkend rivierbos zorgt voor een uniek habitat met bijzondere soorten als Broad-billed Roller, Rudd’s Apalis, Red-faced Cisticola en Tambourine Dove. Dan rijden we Mhkuze zelf binnen, dat bekend staat om zijn enorme concentratie van verschillende habitats (pans, moerassen, acacia thornveld, zand- en rivierbossen en open woodland) op een klein oppervlak. De speciale soorten die in dit park voorkomen zijn de witte en zwarte neushoorns, nyala en suni antilope en van de maar liefst 413 vogelsoorten zijn b.v. de miniscule maar o zo fraaie Pink-throated Twinspot en de curieuze African Broadbill dichtbij onze campsite te vinden. Omdat er geen echt restaurant is op deze nog echt wilde plek, nemen we genoegen met een snack of wat we meegenomen hebben (vandaar de uitgebreide lunch) en omringd door junglegeluiden zoeken we ons comfortabele bed op.

Overnachting in

Mkhuze Game Reserve

Dag 8

Vandaag staat de hele dag in het teken van natuurbeleving en vogels spotten in Mhkuze. Er zijn veel observatiehutten om wild en vogels te observeren, wat Mhkuze bij fotografen zeer populair maakt. Rondom het kamp zoeken we naar de drie soorten Scrub-robins die er voorkomen, naar de uitbundig gekleurde Orange-breasted Bush-shrike en de altijd luidruchtige Green Woodhoopoe. Verder nemen we bij de schuilplaatsen de tijd om de briljante Purple-crested Turaco op de gevoelige plaat vast te leggen of te zoeken naar zeldzaamheden als Greater Painted-snipe of de zeer lokale Neergaard’s Sunbird. Maar misschien dat een neushoorn voor onze neus een modderbad gaat nemen of dat een schitterende Nyala antilope in beeld komt. In de avond maken we van de nood een deugd en vieren we de helft van de trip met een authentieke, onder deskundige leiding van onze gids en chauffeur, klaargemaakte Afrikaanse braai. Boerewors zal voor altijd in je geheugen gegrift staan. Midden in de wildernis zullen we weer slapen als een buffel.

Overnachting in

Mkhuze Game Reserve

Dag 9

Na de traditionele optionele zonsopgangwandeling, vertrekken we naar het authentieke, eigenwijze en kleurrijke Swaziland, één van de kleinste koninkrijken ter wereld. Na een rit van ruim 4 uur arriveren we in de namiddag in Swaziland en merken we direct dat het een uitermate vrolijk land is. De kleurrijk uitgedoste mensen lachen veel en zijn trots op hun zelfstandigheid en bijzondere heden en verleden. Het land is groen en vruchtbaar en lijkt gezegend door de natuur. Ons einddoel is het plaatsje Mhlambanyatsi, ten westen van het  Mlilwane Game Reserve, waar vele rotsformaties een bijzondere tint geven aan het tropische landschap. De komende twee nachten verblijven in het gerieflijke Foresters Arms Hotel.

Overnachting in

Swaziland, Mhlambanyatsi

Dag 10

Vandaag doen we het rustig aan, zonder ook maar iets af te doen aan de natuurbeleving. We rijden naar het Mlilwane Game Reserve waar we kunnen genieten van de bijzondere antilopen waaronder de machtige Sable antilope. Na ruim een week zullen we ons nog verbazen hoeveel nieuwe soorten vogels in onze kijkers terecht komen. We wandelen rustig door de velden en langs het water en stellen onze telescopen scherp op al het prachtigs dat hier hun thuis heeft. Fraaie soorten die zich van dichtbij laten bewonderen zijn onder andere African Sacred Ibis, Purple-crested Turaco, Fan-tailed Widowbird, Rufous-necked Wryneck, Holub’s Golden Weaver, Pied Kingfisher, White-fronted Bee-eater en Golden-tailed Woodpecker. Ook blesbokken en gnoes kunnen zich laten zien.

Overnachting in

Swaziland, Mhlanbanyatsi

Dag 11

Tijd om Swaziland weer te verlaten en de grens met de gebruikelijke papierwinkel te passeren. Vlak na de grens is er eerst ruimte voor een lekkere lunch bij de rivier, om daarna de brug over te gaan en via de poort bij Malelane het legendarische Kruger Park in te rijden.

De lijst van 147 zoogdieren, 119 reptielen en 520 vogels spreekt voor zichzelf. Kruger behoort tot de top-10 natuurbestemmingen van de wereld, waar we dan ook 4 dagen en nachten ons geluk zullen gaan beproeven. We rijden, al zoveel wild en vogels spottend, dat we steevast veel vertraging oplopen, door naar Skukuza, het hoofdkamp van Kruger dat prachtig gelegen is aan de Sabie rivier en een heerlijke plek is om te wandelen en te genieten van al het moois dat voorbij komt vliegen, lopen en zwemmen. Vooral aan de rivier is het druk met prachtige vogels als Saddlebill, African Green-pigeon, Greater Blue-eared Starling, Collared Sunbird en White-browed Robin-chat. Af en toe komt er beneden een nijlpaard of een kudde olifanten traag voorbij waggelen en tussen de tafels door schieten de Mangoesten van hapje naar hapje. De avond en nacht brengen we midden in de wildernis door in de relatieve luxe die het Krugerpark typeert.

Overnachting in

Kruger National Park

Dag 12

Vroeg in de ochtend gaan we naar de vlakbij Skukuza gelegen vogelschuilplaats bij Lake Panic. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is dit meestal één van de meest vreedzame plekken op aarde. Een idyllisch gelegen meertje biedt de unieke gelegenheid om soorten als Malachite Kingfisher, African Jacana, African Darter en Arrow-marked Babbler haarscherp op de foto te krijgen. Maar het kan ook zomaar zijn dat een olifant een bad komt nemen of dat een luipaard de schaduw van de bomen opzoekt. Na de lunch kunnen we even uitrusten, lekker vogelen in het grote kamp of (optioneel) met een middag-avondrit meegaan op safari. Zo’n rit in een open jeep gaat door tot na het donker en is een unieke gelegenheid om de zoogdieren en roofdieren zeer actief mee te maken tijdens de zonsondergang en om nachtdieren als Civet, Genet en Hyena te spotten op hun heimelijke rooftochten. Zolang het licht is duimen we voor het geluk van een roedel zeer zeldzame Hyenahonden of een troep jagende leeuwen, terwijl we na het donker uitkijken naar de Fiery-necked Nightjar, Verreaux’s Eagle-owl en het onvoorspelbare luipaard. Na het diner zal het niet laat worden, tenzij de leeuwen het op een brullen zetten.

Overnachting in

Kruger National Park

Dag 13

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar het 160 km noordelijker gelegen Letaba Rest Camp, dat bekend staat om de vele olifanten die in de omgeving rondstruinen. De rit er naartoe is een belevenis op zich, omdat het door één van de beste roofdieren-gebieden gaat van Kruger. We letten dan ook extra op leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden, maar ook op olifanten, buffels, neushoorns, giraffen, zebra’s, impala’s (even mooi als talrijk) en de ongelooflijke hoeveelheid andere dieren. Ook de vogels zullen ons niet in de steek laten en fraaie soorten als Purple Roller, Jacobin Cuckoo, African Grey Hornbill, Common Scimitarbill, Magpie Shrike, Black-bellied Bustard en Red-collared Widowbird behoren tot de mogelijkheden. Tel daar de parmantig rondstappende Southern Ground-hornbill, de druk poetsende Red-billed Oxpecker en de zwaarst vliegende vogel ter wereld, de Kori Bustard, bij op en het belooft weer een onvergetelijke dag te worden. In de avond kijken we moe maar voldaan naar de overweldigende sterrenhemel en worden in slaap gewiegd door de rustgevende geluiden van uilen, nachtzwaluwen, vleermuizen, krekels en kikkers.

Overnachting in

Kruger National Park - Letaba Restcamp

Dag 14

Na een rustig ontbijt gebruiken we de ochtend om vogels en wild te gaan kijken bij de rivier of vanuit de Matambeni vogelschuilhut. Na de lunch duiken we de hele middag de wildernis van Kruger in en hopen zoveel mogelijk te zien en te ervaren van de ongerepte spectaculaire natuur. Wat we zien is onvoorspelbaar, maar altijd de moeite waard. Misschien wel een leeuw met welpjes of een pak gieren op een kadaver. Ook houden we onze ogen speciaal open voor soorten die hier het meest zuidelijke punt naderen, zoals de Brown-headed Parrot en Southern Carmine Bee-eater. We stoppen zoveel mogelijk bij plaatsen waar we de auto kunnen verlaten (op de meeste plekken terecht verboden) en vooral de dammen en watertjes met nijlpaarden, krokodillen en vele soorten reigers (17!), ooievaars (9) en ibissen (4) krijgen onze aandacht. In de avond zoeken we in het kamp naar de Pearl-spotted Owlet, African Barred Owlet en African Scops-owl, voordat we als een blok in slaap vallen.

Overnachting in

Kruger National Park - Letaba Restcamp

Dag 15

In de ochtend nemen we afscheid van ons restcamp met een lekker ontbijt en een laatste rondje. Daarna gaan we op pad, waarbij we heel langzaam Kruger verlaten om onderweg nog zoveel mogelijk mee te pikken. Daarna gaan we lunchen in het Blyde River Resort, zodat we een prachtig uitzicht hebben op de beroemde Three Rondavels en met een forse dosis geluk nog een Klipspringer of op Dassies jagende Verreaux’s Eagle te kunnen spotten. Daarna rijden we in nog ongeveer twee uur door naar de waardige afsluiting van onze reis, het op een briljante plek in de noordelijke Drakensbergen gelegen Mount Sheba. Omgeven door maagdelijk nevelwoud, verblijven we de laatste twee nachten in een heerlijk luxe lodge. Het eten en de wijn zullen ons goed smaken.

Overnachting in

Mount Sheba

Dag 16

Vandaag staat in het teken van het prachtige nevelwoud. In de ochtend en middag gaan we met eenvoudige wandelingen het netwerk aan paden door het bos verkennen. Het is één van de laatste echt ongerepte nevelwouden van Zuid-Afrika en daarmee terecht beroemd bij natuurliefhebbers. Naast de speciale Samango-apen, is er een keur aan specialiteiten die ook voor ons na 15 dagen spotten nog nieuw zullen zijn. We zoeken naar onder andere Knysna Turaco, Narina Trogon, Olive Woodpecker, Grey Cuckoo-shrike, Cape Batis, Yellow-streaked Bulbul, Orange Ground-thrush, Chorister Robin-chat en White-starred Robin. Rond de middag rusten we lekker uit rond het zwembad, ondertussen genietend van de vele soorten oversuizende zwaluwen. In de avond bekijken we onze vogellijst nog een rustig door en het is niet ondenkbaar dat we de grens van 300 soorten gepasseerd zijn.

Overnachting in

Mount Sheba

Dag 17-18

Vanwege een late terugvlucht naar Amsterdam, hebben we 's ochtends nog tijd om te genieten van het bos, het zwembad en het heerlijke ontbijt. Afhankelijk van waar we nog zin in hebben, kiezen we een route richting het op ongeveer 5 uur rijden gelegen Johannesburg. Als de tijd het toelaat, bezoeken we het bij Pretoria gelegen Rietvlei-dam park, waarin we afscheid nemen van de dieren en wellicht nog op nieuwe soorten stuiten als Northern Black Bustard, Black-throated Canary of de gratieuze Cape springbok. Daarna rijden we voldaan in de loop van de avond naar het vliegveld van Johannesburg voor onze terugvlucht naar Amsterdam.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in gevarieerde mix aan middenklasse hotels, guesthouses, restcamps en lodges, waarbij alle kamers beschikken over eigen sanitair. Alleen in het Mkhuze Game Reserve overnachten we in huisjes met maximaal 3 slaapkamers waarbij we per huisje het sanitair delen.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groepen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk vooral de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven heeft geleid tot een fusionkeuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen lager dan in Nederland. Voor een goede lunch betaal je ca. ZAR 100-150 pp en een diner ZAR 150-250 pp. Uiteraard zijn deze bedragen voor kinderen wat lager. Het spreekt voor zich dat de meeste (uitstekende) wijnen die worden geserveerd van eigen bodem komen. De lokale reisleider draagt zorg voor de aanschaf van 10 liter waterflessen, waarmee je altijd in de bus je veldfles kunt bijvullen voor schoon drinkwater. Minder plastic, beter voor het milieu. 


Duurzaamheid

De agent van SNP vatte de Travelife training als volgt samen: "Small changes and efforts can make a big difference". Veel activiteiten op het kantoor van de agent zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 footprint kan verlagen. Via de voorlichting aan lokale reisleiders, streeft men er naar klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, waterflessen te hervullen, niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen. Last but not least, onze agent heeft zich verbonden aan het behoud van neushoorns. In samenwerking met de Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) in Zuid-Afrika zijn zij actief in fundrasing. Elke maand doneren zij 30 balen hooi (lucern hay), ter waarde van € 330,-, om twee neushoorns te kunnen voeden die een stroopactie waarbij hun neushoorns zijn afgezeegd (30 aug 2013) wisten te overleven. Door deze traumatische ervaring kunnen deze neushoorns zichzelf in het wild niet meer in leven houden, maar met het plan van een 'Rhino Breeding Centre' op te zetten, wordt er van deze nueshoorns dankbaar gebruik gemaakt om de genenpoel sterk te houden.

Tijdens deze reis zijn er grote waterflessen aan boord van de bus waarmee je je veldfles kunt navullen. Hiermee dragen we een klein steentje bij aan de vermindering van de grote berg plastic afval.

Inbegrepen

 • 14 overnachtingen o.b.v. logies & ontbijt
 • 2 overnachtingen o.b.v. half pension
 • Alle transport ter plaatse
 • Lokale gids en chauffeur
 • SNP-reisleider
 • Excursie bootcruise St.Lucia lagune (dag 5)
 • Excursie Hluhluwe Umfolozi Game Reserve met open safari-voertuig (dag 6)

  Conservation fee included.
 • Entrees diverse nationale parken en reservaten (ter waarde van ca. € 90,-)
 • Boekje ‘Te gast in Zuid-Afrika´
 •  SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis (optioneel)
• Overige maaltijden
• Excursies en entreegelden
• Persoonlijke uitgaven (drankjes en fooien)

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

Met deze rondreis staat ons een eigen bus ter beschikking met airco, maximaal 22 stoelen groot, met grote ramen die open kunnen en voldoende beenruimte.

Vluchtinformatie

Vluchtinformatie
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vliegt je met KLM naar Johannesburg. v.v.

Vluchtschema
KL591 Amsterdam-Johannesburg, vertrek om 10.15 uur aankomst 22.05 uur
KL 592 Johannesburg-Amsterdam, vertrek om 23.59 uur aankomst 10.20* uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek

Een *betekent aankomst de volgende dag.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. Je kan je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel. Als je langer wegblijft betaal je maar €5,- per dag. Meer informatie.

Airporthotel

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.

Praktische informatie

In de gekozen reisperiode (november-december) is het in het gekozen gebied (Oostelijk Zuid-Afrika) aangenaam warm: gemiddeld tussen de 25 en 30 graden met veel zon. Er valt op onvoorspelbare momenten de spreekwoordelijke tropische bui (het ene jaar meer dan het andere). De kustgebieden langs de oostkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden (juni-aug) groter dan in de zomermaanden (nov-febr). Houdt er rekening mee dat, als we bijvoorbeeld een vroege gamedrive maken, het 's ochtends altijd wat fris kan aanvoelen.

De entrees van de volgende nationale parken en wildreservaten zijn bij de reissom inbegrepen: Wakkerstroom: Private Farm, iSimangaliso Wetland Park, Mkuze Game Reserve, Mlilwane Wildlife Sanctuary en Kruger NP. Tijdens je reis dien je op een aantal kosten ter plaatse te rekenen die niet inbegrepen zijn bij de reissom. Denk hierbij aan alle lunches, nagenoeg alle diners, drankjes, optionele activiteiten, fooien en andere persoonlijke uitgaven.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kan je vrijwel overal terecht met je creditcard en je pinpas. Pinnen kan in de meeste steden, mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. Houd rekening met een bedrag van minimaal € 600,- per persoon aan extra uitgaven tijdens de reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Tijdens de gehele reis staat ons een bus ter beschikking met een lokale chauffeur. Ondanks dat deze reis zich in een relatief klein gedeelte van Zuid-Afrika afspeelt, zijn de afstanden toch aanzienlijk vanwege de grootte van het land. De wegen zijn over het algemeen goed tot zeer goed en bijna overal geasfalteerd. Bij een groepsgrootte van minimaal 10 deelnemers wordt een bus ingezet met airco, een coolbox om drankjes koud te houden en met 13 zitplaatsen aan de raamkant. Per rij kunnen de ramen open zodat je ook vanuit de bus kunt fotograferen. Bij een groepsgrootte van 14 tot en met 16 deelnemers zijn er 3 plaatsen niet direct aan het raam. Natuurlijk wordt er in dit geval gerouleerd om iedereen toch ook de kans te geven om vanuit de bus te kunnen fotograferen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

 • Weekendtas (op wieltjes) met zachte bovenkant of rugzak 
 • Lichte wandelschoenen 
 • Sandalen of (hut)slippers 
 • Fleece-jack
 • Luchtige kleding 
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van verzekeringspapieren en van paspoort (een set kopieën thuis laten)
 • Eenvoudige EHBO-middelen
 • Zonnebrandolie 
 • Zonnebril 
 • Verrekijker-telescoop
 • Zaklamp 
 • Veldfles (min. 1 liter)
 • Anti-muggenspray (DEET)

Voor deze reis adviseren wij je een weekendtas (op wieltjes) met zachte bovenkant of rugzak mee te nemen voor de hoofdbagage. Met weekendtassen/rugzakken kan de ruimte in de bus optimaal worden benut. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastig is deze in te pakken in de bus. Voor je uitrusting van foto- en/of filmapparatuur neem je natuurlijk een goede beschermende tas mee, dit mag een hardshell zijn. Denk wel aan het maximaal toegestane gewicht voor handbagage en bagage die je incheckt. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen, deze wordt daar waar nodig altijd voor je vervoerd. Een dagrugzakje voor een veldfles (minimaal 1 liter), regencape, verrekijker, fototoestel en/of videocamera is voldoende.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een lokale gediplomeerde Nature Guide. Deze Engels/Afrikaans sprekende gids wordt vergezeld door Hans de Waard, SNP-reisleider én vogelkenner bij uitstek. Hans kijkt uit naar het weerzien met Zuid-Afrika. Naar de vérdragende roep van de Afrikaanse zeearend of het klagende gefluit van de grijze tok met z’n omhoog geheven snavel en flapperende vleugels  Of het gebrul van een leeuw ’s nachts in de verte. Van al dat moois, kun je nooit genoeg krijgen. Ook die uitgestrekte landschappen en gigantisch grote nationale parken. Zó veel vogelsoorten bont gekleurd en in allerlei maten. En niet te vergeten de rijkdom aan tot de verbeelding sprekende grote zoogdieren. De Big Five en veel meer. Hans is van jongs af aan een vogel- en natuurliefhebber in hart en nieren. Thuis in zo ongeveer alle landschappen van subarctische, via boreale wildernissen, mediterrane gebieden, woestijnen, tot en met de tropen. Zijn verre (vogel)reizen brachten hem naar vele uithoeken. Graag fotografeert hij de vogels en natuur die hij tegenkomt. Hij begeleidt al tien jaar vogelreizen naar Spanje, Portugal, Engeland, Schotland, Bulgarije, Italië, Roemenië, Marokko, Mauritanië, Senegal, Gambia en India. Hans deelt zijn passie graag met anderen en wil alle deelnemers een onvergetelijke reis bezorgen. De lokale gids en Hans zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en zij doen er alles aan om je reisplezier zo groot mogelijk te maken.

SNP-reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Of je nu afreist naar Zuid-Afrika of via Zuid-Afrika - met minimaal 1 nacht verblijf - doorreist naar een naburig land (bijvoorbeeld Namibië), dan is het volgende van belang. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar: 

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door een van de volgende instanties: 
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos) 
2. Een erkende notaris 
3. De gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwqezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties.

Alles nog eens rustig nalezen? Klik op Mijnafrika.nl voor alle informatie. Indien men zich niet houdt aan deze regels wordt u door de immigratie geweigerd, dan wel door de luchtvaartmaatschappij bij vertrek vanuit Nederland/België.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (oa. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de Noordelijke provincie en noordoost-Kwazulu/Natal), de provincies Vhembe en Mopane, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar Malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer).
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vogelen_in_wakkerstroom.jpg

Zuid-Afrika - Natural Birder’s Paradise

uitbundige natuur in de Zuid-Afrikaanse lente

vogel- en natuurreis vanuit hotels en restcamps

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen