Terug naar Zuid-Afrika

verblijf vanuit een duurzame lodge

Reizen door Limpopo staat synoniem voor een kennismaking met de Soutpansbergen. Op het kruispunt van oude handelsroutes, waarin het oudste koninkrijk in Zuid-Afrika haar geheimen onlangs heeft onthuld, leven Venda's, Tsonga's, Noord Sotho's en Hananwa's vreedzaam samen. Elk met hun eigen culturele identiteit. Maak kennis met hun ambachten, legendes en levenswijsheid. Laat u verrassen door de landschappelijke schoonheid van de Soutpansbergen, de meest noordelijk gelegen bergreeks in Zuid-Afrika. De duurzame gerunde accommodatie Madi a Thavha staat garant voor onbezorgd genieten van deze 4* lodge met haar enorme gastvrijheid en een bron van informatie over de culturele diversiteit van de omgeving.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 149
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 288313
3 dagen

Zuid-Afrika - Limpopo * Ontdekkingstocht van tradities, symboliek en ambachten

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Via secundaire goed geasfalteerde wegen arriveer je bij de meest noordelijk gelegen bergreeks in Limpopo, de Soutpansbergen. Deze 150 km lange bergreeks zie je vanaf verre opdoemen. De komende nachten verblijf je in Madi a Thavha (”water van de bergen”), een rustiek gelegen lodge gerund door het Nederlandse echtpaar Marcelle & Aart. De lodge is door Fair Trade Tourism (www.fairtrade.travel) gecertificeerd en stelt haar functie volledig in dienst van de wisselwerking met haar omgeving. Gun jezelf vanmiddag een kijkje in de ‘Dancing Fish Gallery’,  een galerie en permanente expositieruimte over de cultuur van de Tsonga’s, Venda’s en Noord-Sotho’s en de ontwikkeling die zij hebben gemaakt van oude naar hedendaagse kunst. De culturele verscheidenheid uit zich in kleurrijke tradities op het gebied van decoraties op huizen, kleding, houtbewerking, potten, dit alles geïnspireerd op een ongerept natuurlijk landschap met heilige meren, inheemse bossen, rotsschilderingen in het nabijgelegen Makgabeng plateau. 

Bij aangenmaam weer, zal het diner (niet inbegrepen) op de veranda worden geserveerd. Een heerlijke plek om van de met zorg bereide maaltijden te genieten die met veel lokale producten zijn bereid.

Overnachting in

Soutpansbergen - Madi a Thava Mountain Lodge

Dag 2

Deze dag bepalen jullie zelf wat jullie willen doen. De optionele excursies die de lodge aanbiedt worden allemaal door deskundige lokale gidsen van Madi a Thavha begeleid. Omdat de meeste plaatsen moeilijk zijn te vinden, ga je op pad met lokale gidsen die in hun auto’s moeiteloos de weg weten te vinden in een soms doolhof aan onverharde wegen. Heb je bepaalde wensen bij excursies, laat het de lokale gidsen weten, ze zullen altijd proberen de tours naar wens aan te passen daar waar mogelijk. Onderstaande bijzondere excursies geven een indicatie van wat mogelijk is:
   

 • Elim tour; verken de lokale markt van Elim, textielbedrijf Twananani Textiles waarbij het textiel wordt verfraaid met Tsonga patronen en -symbolen, bezoek aan een door de Tsonga gemeenschap gerunde creche, bezoek beroemde Tsonga-kunstenaar Thomas Kubayi  en een werkplaats van potten die door Venda worden gemaakt;
 • Levubu Valley tour; verken de lokale markt van Elim, bij Sasavona Kubayi thuis zie je hoe zij Tsonga-manden weeft van gras, bezoek aan het huis van de kunstenaar David Murathi, bezoek aan de galerie van de vermaarde ‘Venda-granddame’ Noria Mbasa en tot slot de hoofdstad van de Venda’s Thohoyandou met zijn authentieke markten waar je het leven van alledag ervaart.
 • Workshop in houtbewerking, traditionele pottenbakken, traditionele muziekinstrumenten, textielbewerking met kralen en borduurtechnieken, het maken van kralenkettingen
 • Wandelingen naar Medikwe, Hanglip en de omgeving van Schoemansdal.
 • Trek er met mountainbikes op uit naar het westelijk gedeelte van de Soutpansbergen met een bezoek aan het dorpje Tshikota.

Mocht je interesse hebben in eeuwenoude rotstekeningen van de San bushmen en tekeningen van meer recente aard, laat je dan meenemen naar het zandstenenplateau van Makgabeng. Wandelen door dit geologische oude gebied, dat zelden door toeristen wordt bezocht, is een lust voor het oog. Door erosie van wind en water zijn prachtige sculpturen ontstaan.

Overnachting in

Soutpansbergen - Madi a Thava Mountain Lodge

Dag 3

Na het ontbijt checken jullie uit om de reis verder te vervolgen naar bijvoorbeeld het drielandenpunt Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe. Op nog geen 2 uur rijden vanaf de Soutpansbergen ligt het Mapungubwe Nationaal Park, waarbij het landschap op de lijst staat van Werelderfgoed.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Madi a Thava is een kleinschalige lodge in een vallei aan de voet van de Soutpansbergen. De lodge 'ademt' een en al culturele diversiteit uit middels de inrichting van de lodge (veel is op de lodge zelf gemaakt), de 'Dancing Fish' galerie in de tuin, de kleine souvenirwinkel en de vele excursies die door lokaal opgeleide gidsen worden begeleid. Daarnaast zijn de eigenaren zeer begaan met het behoud van de culturele rijkdom van de vele etnische groepringen die Limpopo rijk is. Voor meer informatie klik op de link onderaan bij de dag-tot-dag beschrijving.

Duurzaamheid

Madi a Thava is sterk gericht op duurzaam toerisme en onder andere gecertificeerd door Fair Trade Tourism (www.fairtrade.travel). 

Info kindvriendelijkheid

Kinderen vanaf 0 jaar zijn welkom. In de leeftijd van 0 t/m 2 jaar is hun verblijf gratis (babybedjes zijn aanwezig). Kinderen van 3 t/m 10 jaar genieten een 50% korting op de volwassenen prijs mits zij op een extra bed verblijven in de kamer van de ouders. Kinderen vanaf 11 jaar betalen de volwassene prijs. De lodge biedt leuke excursies aan voor kinderen of de excursies kunnen zelfs op maat worden gemaakt afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Verder is er een verwarmd zwembad en een grote grastuin om in te spelen. 

Inbegrepen

 • twee overnachtingen o.b.v. half pension
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • maaltijden voor zover niet inbegrepen plus drankjes
 • excursies
 • persoonlijke uitgaven

Geschikt voor kinderen

Voor kinderen van elke leeftijd kunnen de excursies die Madi a Thava aanbiedt op maat worden gemaakt. Op het grote veilige terrein van de lodge zelf bevindt zich een grote grastuin waarin allerlei sporten kunnen worden beoefend en er is een verwarmd zwembad.

Praktische informatie

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Of je nu afreist naar Zuid-Afrika of via Zuid-Afrika - met minimaal 1 nacht verblijf - doorreist naar een naburig land (bijvoorbeeld Namibië), dan is het volgende van belang. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar: 

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door een van de volgende instanties: 
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos) 
2. Een erkende notaris 
3. De gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwqezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties.

Alles nog eens rustig nalezen? Klik op Mijnafrika.nl voor alle informatie. Indien men zich niet houdt aan deze regels wordt u door de immigratie geweigerd, dan wel door de luchtvaartmaatschappij bij vertrek vanuit Nederland/België.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (oa. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de Noordelijke provincie en noordoost-Kwazulu/Natal), de provincies Vhembe en Mopane, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar Malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer).
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Prijsinformatie

24 mei 2018 - 31 oktober 2018
1 persoon (eenpersoons suite) € 175
1 persoon (eenpersoonskamer) € 163
2 personen (tweepersoons suite) € 160
2 personen (tweepersoonskamer) € 149

01 november 2018 - 29 december 2018
1 persoon (eenpersoons suite) Prijs op aanvraag
1 persoon (eenpersoonskamer) Prijs op aanvraag
2 personen (tweepersoons suite) Prijs op aanvraag
2 personen (tweepersoonskamer) Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs