Terug naar Zuid-Afrika

Verblijf vanuit duurzame natuurlodge

Verblijf in de in Venda-stijl opgetrokken Leshiba Wilderness lodge in de Soutpansbergen. In het 2500 hectare grote reservaat wandel je over goed gemarkeerde wandelpaden (variërend van 2 tot 7 uur) door kloven, langs waterpartijen en over uitgestrekte vlaktes. Een gids toont je San-bushmen rotstekeningen én ze nemen je mee op een game-drive. Met 335 (!) inheemse boomsoorten, witte neushoorns, luipaarden, giraffen, antilopesoorten en maar liefst 255 vogelsoorten is de biodiversiteit in dit natuurreservaat enorm. Leshiba Wilderness is Fair Trade Tourism gecertificeerd.  

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 288316
3 dagen

Zuid-Afrika - Limpopo * Hide Away in de Soutpansbergen

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Op ca. 6 uur rijden vanaf de luchthaven Johannesburg ligt het Leshiba Wilderness reservaat. Circa 50 km ten westen van Louis Trichardt (Makhado) ligt het 'walhalla': Leshiba Wilderness Nature Reserve. 

De provincie Limpopo (vroeger bekend als Noord Transvaal), bestaat uit een heuvelachtig landschap, struiksavanne en de zo kenmerkende grote baobab-bomen. Het gebied, dat door Venda's, Noord-Sotho's (Hananwa's) en Tsonga's wordt bewoond, met hun nog immer rijke levende tradities, wordt dwars doorsneden door de 130 km lange Soutpansbergen. Dit is een natuur- en wandelparadijs. Het verblijf ligt op een van de mooiste plekken in het natuurreservaat met een prachtig uitzicht over een vallei waarin neushoorns en giraffen zijn waar te nemen met rondom de grillige vormen van de Soutpansbergen. 's Avonds is het genieten in het gezellig ingerichte restaurant met het (h)eerlijke eten dat door de lokale kok en zijn team is bereid. De stilte van de nacht, de hopelijk heldere sterrenhemel en wellicht wat nachtelijke dierengeluiden staan garant voor een goede nachtrust. 

Overnachting in

Leshiba Nature and Game Reserve - Leshiba Wilderness

Dag 2

In het Leshiba wildreservaat staat jullie een keur aan prachtige wandelingen te wachten die variëren in lengte en zwaarte. In overleg met de lodge maken jullie vandaag een game-activiteit die kan bestaan uit een gegidste game wandeling of een game drive. De overige tijd kunnen jullie heerlijk besteden aan wandelen. Maar liefst 12 gemarkeerde wandelingen zijn uitgezet die je middels een wandelkaart goed kunt volgen. Omdat alle wandelingen in het Leshiba Wildreservaat plaatsvinden, is de kans aanwezig om wilde dieren tegen te komen zoals giraffen, bokken, antilopen en zelfs luipaarden en witte neushoorns. Uiteraard krijg je een 'safety-briefing' wat te doen en vooral wat niet te doen als je oog in oog komt te staan met een van deze bijzondere viervoeters. Leshiba staat bekend om haar ongelooflijke variëteit aan boomsoorten, er zijn er bijna 400 geteld!  Het Leshiba Wildreservaat is een hotspot in biodiversiteit.

Overnachting in

Leshiba Game and Nature Reserve - Leshiba Wilderness

Dag 3

Na het ontbijt checken jullie uit om de reis verder te vervolgen.

Vervolg van de reis! Vanaf de Soutpansbergen is het een paar uur noordelijk rijden naar het Mapungubwe Nationaal Park (heuvel van de jakhals) dat tegen de grens van Botswana en Zimbabwe aan ligt. In Mapungubwe tref je prachtige natuur aan, je ziet veel wildlife en tevens is het een gebied met belangrijke archeologische vondsten die getuigen van een van de eerste koninkrijken in de sub-Sahara regio uit de 10e en 11e eeuw. Het park is bijzonder afwisselend, eerst is het vlak met zandstenen formaties, dan weer bosachtig en vervolgens weer bergachtig. Sinds juli 2003 is het uitgeroepen tot World Heritage Site. Uiteraard kunnen jullie je reis ook voorzetten naar Tzaneen of Kruger.

NB Programma

Om bij de lodge te komen, dien je over een steil stuk van ca. 3 km te rijden. Hiervoor is een auto nodig met hoge wegligging. Het hoeft dus niet per se een 4x4 auto te zijn. In de reissom van dit reisarrangement is een privé transfer inbegrepen om dit steile stuk te berijden op zowel dag 1 als dag 3 daar de meeste huurauto's sedan-auto's zijn met een 'normale' wegligging. Mocht je met de rondreis wel in het bezit zijn van een auto met hoge wegligging, dan zal de reissom iets lager zijn daar er dan geen gebruik gemaakt hoeft te worden van deze privé transfers.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Voor meer informatie klik op de link onderaan bij de dag-tot-dag beschrijving.

Duurzaamheid

De accommodatie Leshiba is door Fair Trade Tourism (www.fairtrade.travel) gecertificeerd. Fair Trade, oftewel 'eerlijke handel' houdt in dat bij de inzet van mensen en de natuur voor toeristische doeleinden, beiden er beter van worden. De accommodatie wordt elke twee jaar opnieuw intensief beoordeeld en het tussenliggende jaar aan de hand van een vragenlijst. De certificatie is voor de accommodatie een geweldige beloning en waardering voor hetgeen zij al jarenlang deden, en dat is zich bewust zijn van de voordelen van duurzaam ondernemerschap.

Info kindvriendelijkheid

Kinderen van 12 jaar en ouder zijn welkom. 

Inbegrepen

 • privé transfer entree Leshiba v.v. (zie NB Programma)
 • twee nachten verblijf Venda Village Lodge (standaard kamer of luxury suite) o.b.v. vol pension 
 • één game-activiteit (gegidste game wandeling of een game drive)
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden en drankjes
 • excursies voor zover niet inbegrepen
 • persoonlijke uitgaven

Praktische informatie

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Paspoort 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Belangrijk 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs