Terug naar Zuid-Afrika

Verblijf vanuit een duurzame lodge

Reizen door Limpopo staat synoniem voor een kennismaking met de Soutpansbergen. Op het kruispunt van oude handelsroutes, waarin het oudste koninkrijk in Zuid-Afrika haar geheimen onlangs heeft onthuld, leven Venda's, Tsonga's, Noord Sotho's en Hananwa's vreedzaam samen. Elk met hun eigen culturele identiteit. Maak kennis met hun ambachten, legendes en levenswijsheid. Laat u verrassen door de landschappelijke schoonheid van de Soutpansbergen, de meest noordelijk gelegen bergreeks in Zuid-Afrika. De duurzame gerunde accommodatie Madi a Thavha Mountain Lodge staat garant voor onbezorgd genieten. Je wordt er gastvrij onthaald, je treft er de passie aan over de culturele diversiteit van Limpop en het eten wordt met liefde bereid. Bovenal is het een heerlijke plek om te relaxen en uit te rusten. 

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 288313
3 dagen

Zuid-Afrika - Limpopo * Ontdekkingstocht van tradities, symboliek en ambachten

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Via secundaire goed geasfalteerde wegen arriveer je bij de meest noordelijk gelegen bergreeks in Limpopo, de Soutpansbergen. Deze 150 km lange bergreeks zie je vanaf verre opdoemen. De komende nachten verblijf je in Madi a Thavha (”water van de bergen”), een rustiek gelegen lodge gerund door het Nederlandse echtpaar Marcelle & Aart. De lodge is door Fair Trade Tourism (www.fairtrade.travel) gecertificeerd en stelt haar functie volledig in dienst van de wisselwerking met haar omgeving. Gun jezelf vanmiddag een kijkje in de ‘Dancing Fish Gallery’,  een galerie en permanente expositieruimte over de cultuur van de Tsonga’s, Venda’s en Noord-Sotho’s en de ontwikkeling die zij hebben gemaakt van oude naar hedendaagse kunst. De culturele verscheidenheid uit zich in kleurrijke tradities op het gebied van decoraties op huizen, kleding, houtbewerking, potten, dit alles geïnspireerd op een ongerept natuurlijk landschap met heilige meren, inheemse bossen, rotsschilderingen in het nabijgelegen Makgabeng plateau. 

Bij aangenmaam weer, zal het diner (niet inbegrepen) op de veranda worden geserveerd. Een heerlijke plek om van de met zorg bereide maaltijden te genieten die met veel lokale producten zijn bereid.

Overnachting in

Soutpansbergen - Madi a Thava Mountain Lodge

Dag 2

Deze dag bepaal je zelf wat je wil doen. De optionele excursies die de lodge aanbiedt worden allemaal door deskundige lokale gidsen van Madi a Thavha begeleid. Omdat de meeste plaatsen moeilijk zijn te vinden, ga je op pad met lokale gidsen die in hun auto’s moeiteloos de weg weten te vinden in een soms doolhof aan onverharde wegen. Heb je bepaalde wensen bij excursies, laat het de lokale gidsen weten, ze zullen altijd proberen de tours naar wens aan te passen daar waar mogelijk. 

Onderstaande bijzondere excursies geven een indicatie van wat mogelijk is:

 • Elim tour; verken de lokale markt van Elim, textielbedrijf Twananani Textiles waarbij het textiel wordt verfraaid met Tsonga patronen en -symbolen, bezoek aan een door de Tsonga gemeenschap gerunde creche, bezoek beroemde Tsonga-kunstenaar Thomas Kubayi  en een werkplaats van potten die door Venda worden gemaakt;
 • Levubu Valley tour; verken de lokale markt van Elim, bij Sasavona Kubayi thuis zie je hoe zij Tsonga-manden weeft van gras, bezoek aan het huis van de kunstenaar David Murathi, bezoek aan de galerie van de vermaarde ‘Venda-granddame’ Noria Mbasa en tot slot de hoofdstad van de Venda’s Thohoyandou met zijn authentieke markten waar je het leven van alledag ervaart.
 • Workshop in houtbewerking, traditionele pottenbakken, traditionele muziekinstrumenten, textielbewerking met kralen en borduurtechnieken, het maken van kralenkettingen
 • Wandelingen naar Medikwe, Hanglip en de omgeving van Schoemansdal.
 • Trek er met mountainbikes op uit naar het westelijk gedeelte van de Soutpansbergen met een bezoek aan het dorpje Tshikota.

NB: vanaf 2019 is de Elim tour op deze dag standaard inbegrepen in deze bouwsteen. 

Mocht je interesse hebben in eeuwenoude rotstekeningen van de San bushmen en tekeningen van meer recente aard, laat je dan meenemen naar het zandstenenplateau van Makgabeng. Wandelen door dit geologische oude gebied, dat zelden door toeristen wordt bezocht, is een lust voor het oog. Door wind- en watererosie zijn prachtige sculpturen ontstaan.

Overnachting in

Soutpansbergen - Madi a Thava Mountain Lodge

Dag 3

Na het ontbijt checken jullie uit om de reis verder te vervolgen naar bijvoorbeeld het drielandenpunt Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe. Op nog geen 2 uur rijden vanaf de Soutpansbergen ligt het Mapungubwe Nationaal Park, waarbij het landschap op de lijst staat van Werelderfgoed.

 

NB Programma

De dagexcursie Elim is vanaf 2019 inbegrepen in de reissom. Indien je deze bouwsteen ook in 2018 wenst te maken met de Elim-dagexcursie in begrepen, dan kan dat natuurlijk. Vraag dan een offerte aan bij onze reisadviseurs. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Madi a Thava is een kleinschalige lodge in een vallei aan de voet van de Soutpansbergen. De lodge 'ademt' een en al culturele diversiteit uit middels de inrichting van de lodge (veel is op de lodge zelf gemaakt), de 'Dancing Fish' galerie in de tuin, de kleine souvenirwinkel en de vele excursies die door lokaal opgeleide gidsen worden begeleid. Daarnaast zijn de eigenaren zeer begaan met het behoud van de culturele rijkdom van de vele etnische groepringen die Limpopo rijk is. Voor meer informatie klik op de link onderaan bij de dag-tot-dag beschrijving.

Duurzaamheid

Madi a Thava is sterk gericht op duurzaam toerisme en onder andere gecertificeerd door Fair Trade Tourism (www.fairtrade.travel). 

Info kindvriendelijkheid

Kinderen vanaf 0 jaar zijn welkom. In de leeftijd van 0 t/m 2 jaar is hun verblijf gratis (babybedjes zijn aanwezig). Kinderen van 3 t/m 10 jaar genieten een 50% korting op de volwassenen prijs mits zij op een extra bed verblijven in de kamer van de ouders. Kinderen vanaf 11 jaar betalen de volwassene prijs. De lodge biedt leuke excursies aan voor kinderen of de excursies kunnen zelfs op maat worden gemaakt afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Verder is er een verwarmd zwembad en een grote grastuin om in te spelen. 

Inbegrepen

 • twee overnachtingen o.b.v. half pension
 • Dagexcursioe Elim tour (zie NB programma)
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • maaltijden voor zover niet inbegrepen plus drankjes
 • excursies
 • persoonlijke uitgaven

Geschikt voor kinderen

Voor kinderen van elke leeftijd kunnen de excursies die Madi a Thava aanbiedt op maat worden gemaakt. Op het grote veilige terrein van de lodge zelf bevindt zich een grote grastuin waarin allerlei sporten kunnen worden beoefend en er is een verwarmd zwembad.

Praktische informatie

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Paspoort 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Belangrijk 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs