Zuid-Afrika - & Lesotho, 19 dagen Pade slaan in Drakensbergen, Karoo en Westkaap

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en guesthouses, groepsreis

Wandelen in Zuid-Afrika en Lesotho is puur genieten! Aan de voet van het 'Amphitheater' voel je de nietigheid terwijl je wandelelt door het Royal Natal National Park. Glooiende grasvlaktes, stijle granieten rotswanden en ijskoude bergbeekjes. Geniet van het fynbos en de kans op de zeldzame lammergier en elandantilopen. In het koninkrijk Lesotho voeren Basotho gidsen ons over het 'dak van Afrika’ met een twee daagse trekking naar een afgelegen Basotho-dorpje in een onherbergzame streek. Wandelingen in de nationale parken Camdeboo, De Hoop en Agulhas en natuurreservaten Mont Rochelle en het zuidelijk tipje van het Kaapse schiereiland, geven je een beeld van de enorme diversiteit van de Karoo en het Kaapse florarijkdom. Geniet van de spectaculaire uitzichten vanaf de Swartbergpas, de lokale gerechten in pittorseke plaatsjes als Graaff-Reinet, Oudtshoorn en Franschhoek. Deze wandelvakantie laat je het andere Zuid-Afrika zien!

Uniek aan deze reis

 • Kaapse natuurpracht
 • Kustwandelingen in De Hoop en Agulhas
 • SNP klassieker
 • Te voet over de Swartbergpas
 • Tweedaagse trektocht Lesotho
 • Vanaf 6 deelnemers garant vertrek
 • Wandelparadijs Drakensbergen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Wandelvakantie Zuid-Afrika & Lesotho

 

Dag 1

Vertrek vanaf de luchthaven Schiphol met de directe KLM-lijnvlucht van Amsterdam naar Johannesburg. Bij aankomst op de internationale luchthaven OR Tambo word je verwelkomd door de lokale reisleider. Middels een shuttle bus van het hotel, rijden we naar het op slechts 3 km verderop gelegen hotel.

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2

Vanuit onze eigen comfortabele bus zien we, zodra we de buitenwijken van Johannesburg hebben verlaten, prachtige gele bergen in het vlakke land. Dit zijn de restbergen van de goudvelden, hetgeen de stad en de plaats Johannesburg heeft gevormd. Aan de horizon zie je regelmatig grote steenkoolcentrales, die naast de mijnen zijn gevestigd en een groot deel van het land van elektriciteit voorzien. We rijden over het 'highveld' naar het zuiden richting het Golden Gate Highlands National Park. Dit park staat bekend om zijn door winderosie fraai vormgegeven zandsteenformaties. Bij de ondergaande zon kleuren deze rotsen prachtig goudgeel op, vandaar de naam. De wandeling (2,4 km, 150 meter stijgen en dalen, ca. 2 uur) over de Brandwag Buttress Trail is een eenvoudige binnenkomer. Eenmaal bovenop de van afstand herkenbare 'Brandwag Buttress' is het genieten van het uitzicht. Het laatste stukje rijden we naar de opdoemende Drakensbergen. Vanaf de lodge met haar fraaie ruime tuin rondom, geniet je van een fantastisch uitzicht op het 'Amphitheater'. Daarna is het tijd voor een prima maaltijd in het bijzonder ingerichte restaurant en voor wie dat wil is er volop ruimte 's avonds aan de bar om deze dag op een gezellige manier af te sluiten.

Overnachting in

Drakensbergen - nabij Royal Natal NP

Dag 3

De Drakensbergen, met toppen tot 3400 meter, is een wandelparadijs met wandelingen van verschillende lengte en zwaarte. Glooiende heuvels bedekt met grasland, ijskoude bergbeekjes en in de dalen nog stukjes oerbos, indrukwekkende gekartelde en scherpe pieken, watervallen, fantastische uitzichten die zich 60 km ver uitstrekken, dat zijn de Drakensbergen! Voorts tref je er een verbluffende verscheidenheid aan fauna aan. Er leven ruim 150 vogelsoorten waaronder de zwarte adelaar en de lammergier. Op de hooggelegen graslanden vind je antilopensoorten zoals de zwarte gnoe en de eland. 

Na het ontbijt rijden we naar het een half uurtje verderop gelegen Royal National Park, zodat we in alle rust van de schoonheid van dit hoogebergte kunnen genieten waarbij het decor wordt bepaald door de 5 km lange basalten rotswand die bijna 1000 meter uit het landschap opdoemt. Beter bekend als het 'Amphitheater'. Vanaf de parkeerplaats lopen we geleidelijk omhoog door het met protea's en rozenbottelstruiken bezaaide landschap. In de Mahai kloof worden de rotsformaties en het uitzicht met elke meter stijgen indrukwekkender. Het pad is goed en de stijging geleidelijk, zodat we onze ogen de kost kunnen geven de velden af te struinen naar Mountain Reedbucks en de lucht naar lammergieren. Het eindpunt van de wandeling is de in vier trappen naar beneden stortende Mahai waterval, de ideale picknickplek (niet inbegrepen). Het woord 'Mahai' betekent in de Sesuto-taal 'overhangende rotsen' en dat is precies wat we zien. Hierna lopen we rustig weer naar beneden.

Wandeling: 17 km, ca. 5-7 uur, stijging en daling 550 meter.


 

Overnachting in

Drakensbergen - nabij Royal Natal NP

Dag 4

Via een prachtige route bereiken we de grens van Lesotho, een onafhankelijk koninkrijk met een nog traditionele bevolking; de Basotho. Liefhebbers van het oorspronkelijke Afrika kunnen hier hun hart ophalen. Kleine nederzettingen met lemen hutten en rieten daken en Basothoherders te paard met hun kuddes zie je hier veelvuldig langs de kant van de weg. De Basotho's gaan warm gekleed met dekens, hun traditionele klederdracht, een teken dat de avonden en nachten koud tot zeer koud kunnen zijn. Over soms niet al te goede wegen bereiken we in de namiddag de Malealea Lodge, gelegen in de 'Valley of Paradise'. De familie die lodge al jarenlang runt zet zich enorm in voor de lokale bevolking. Verschillende projecten zijn opgezet waaronder de aanplant van bomen en de inzameling van kleding, schrijfwaar en schoolboeken. Schroom vooral niet om wat extra kleding van huis mee te nemen om dit goede werk te ondersteunen, ze zullen er erg blij mee zijn.

Overnachting in

Lesotho

Dag 5

We maken een tweedaagse tocht door een spectaculair landschap. We beginnen met een vlak gedeelte, een lekker begin, om daarna de riviervallei van de Makhaleng-rivier over te steken via een voetgangersbrug. Onderweg gedurende de gehele wandeling passeren we traditionele Basothodorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. De bevolking leeft eenvoudig doch het ontbreekt hen niet aan voedsel vanwege het vruchtbare land dat met sorghum, maïs en vele knolgewassen wordt verbouwd. Het water wordt gedronken uit bronnen. De mannen en jongens verplaatsen zich vaak te paard door het landschap, gewikkeld in de traditionele Basothodekens. Via een rivierdal lopen we langzaam omhoog over een hoogvlakte naar het Basothodorpje waar we de nacht doorbrengen in een eenvoudige Basotho-hut. De hutten zijn voorzien van matrasjes en gasbranders om de meegebrachte maaltijden klaar te maken.

Tijdens de tocht worden we begeleid door Basothogidsen en wordt je bagage vervoerd door pakpaarden. Ter plaatse kun je besluiten om met een makkelijk bereidbaar paard deze tocht te maken (tegen meerprijs) wat de tocht aanzienlijk minder zwaar maakt. Uit ervaring blijkt dat paarden en wandelaars bijna hetzelfde tempo aanhouden. Je wandelt ca. 5 uur (excl. pauzes), 20 km. Startpunt is 1700 meter, eindpunt 1915 meter.

Overnachting in

Lesotho - Basothodorp Ha-Khatso

Dag 6

Nadat de koeien in de kraal ons al met hun bellen hebben gewekt en de kippen al vrolijk weer aan het rondscarrelen zijn, begint de dag vroeg. Net zoals voor de lokale bewoners. Na het ontbijt en het optuigen van de paarden voert het pad ons weer terug naar Malealea. De route zal aan het begin en einde dezelfde zijn als gisteren, maar het middenstuk is anders. We passeren de akkers waar gezaaid en/of geploegd kan worden. Kinderen in de Basotho dorpjes zwaaien in het begin terughoudend maar zullen op ons af komen rennen als we ze iets geven. Het pad is goed begaanbaar en de riviertjes zijn niet moeilijk over te steken. De tocht vandaag is nagenoeg evenlang als gisteren, ook al lopen we een iets andere route. We overbruggen ongeveer 500 meter waaronder opnieuw de afdaling en de klim door de Makhaleng rivier. Aan het eind van deze dag keren we weer terug naar de Malealea Lodge.

Overnachting in

Lesotho

Dag 7

Op deze lange reisdag (ca. 6 - 6,5 uur; 490 km) verlaten we Lesotho en keren we terug naar Zuid-Afrika. Via landbouwgebied bereiken we uiteindelijk de Grote Karoo, een indrukwekkend half-woestijnlandschap met uitgestrekte droge vlaktes, waar ruige bergketens en kopjes (rotspartijen) uit oprijzen. Op het gebied van de flora kenmerkt het gebied zich door een grote verscheidenheid. In eerste instantie zien we veel agaves, daarna steeds meer acacia, spekboom, aloë en karoobos (zoethout). Het steppeachtige landschap trekt een bepaald soort fauna zoals de antilopensoorten kudu, impala en eland. In dit gebied verschijnen de eerste huizen in de bijzondere Kaaps-Hollandse stijl. We verblijven de komende twee nachten in Graaff-Reinet, de 4e oudste Europese stad in Zuid-Afrika gesticht door de VOC. Het is gebouwd in een vallei van het Sneeuwgebergte en wordt beschermd door de (weinig water bevattende) Zondags Rivier. De architectuur geeft alvast een voorproefje voor Kaap-Hollandse huizen die we later tijdens de reis ook gaan zien. Ruim 220 van deze huizen zijn uitgeroepen tot nationaal monument.

In de middag verkennen we de 'Valley of Desolation' op zo'n 15 km vanaf Graaff-Reinet. We maken een korte rondwandeling (45 min, 1,5 km) over een goed pad. Onderweg stoppen we natuurlijk bij het adembenemende uitzichtpunt op de dolomieten pieken - die tot 120 meter lengte als vingers omhoog wijzen - tegen de achtergrond van het weidse Karoo landschap. Wie weet vliegt er net een zwarte arend van de rotsen af en liggen er dassies op de rotsen te relaxen. De komende twee nachten verblijven we in Graaff-Reinet in 19e-eeuwse Karoo-huisjes die allen zijn voorzien van airco, een zithoek en een keuken met een oven, een magnetron en een koelkast. Na een lange dag is het heerlijk ontspannen bij het zwembad of in de tuin. Het restaurant serveert een verscheidenheid aan Zuid-Afrikaanse gerechten. 

Overnachting in

Graaff-Reinet

Dag 8

Het Camdeboo National Park, pas in 2005 tot 22e nationale park in Zuid-Afrika uitgeroepen, met een oppervlakte van 194 km2, omsluit bijna in zijn geheel Graaff-Reinet. De hottentottennaam voor Graaff-Reinet is 'Dekamdeboea' ofwel 'de groene vallei’. We maken vandaag een wandeling (ca. 11 km) die aanvangt door een stuk geërodeerd land dat snel plaatsmaakt voor dik struikgewas naarmate we hoger klimmen in de richting van Spandaunek (935m). Op onze wandeling zijn er schaduwrijke grote bomen, drinkbaar bronwater, een ideale plek om van onze picknick lunch (niet inbegrepen) te genieten. We wandelen verder naar Agterstefontein - een heerlijke beschaduwde plek - waarbij we onderweg kudu’s, Kaapse bergzebra’s, bergrietbokken, springbokken en bavianen kunnen tegenkomen. Na de wandeling rijden we weer terug naar Graaff–Reinet waar we kunnen uitrusten in onze gerieflijke huisjes.

Overnachting in

Graaff-Reinet

Dag 9

We rijden via de N9 zuidwestwaarts richting Oudtshoorn. Aan de noordkant van de Baviaanskloof ligt het pittoreske dorpje Willowmore, voor ons het begin- en eindpunt voor een rondwandeling (ca. 4 km, 2,5 uur) om van dichtbij van de flora van de Grote Karoo te genieten. De Pierre Ferreira Hiking Trail, vernoemd naar de burgemeester, voert ons door onaangetast Karoo-veld, mooie uitzichten over valleien en langs overblijfselen van fortificaties die dienden om de spoorlijn te beschermen tegen aanslagen van rebelse Boeren in het begin van de 20e eeuw.

In de namiddag rijden we door de Kleine Karoo naar Oudtshoorn, die onder Zuid-Afrikanen niet alleen bekend staat als de hoofdstad van de Kleine Karoo, maar tevens als verenhoofdstad van Zuid-Afrika. Deze naam onleent het aan de veren boa's die de halzen opsierden van dames in het begin van de 20e eeuw. Hedentendage bevinden zich nog steeds enkele grote struisvogelfarms in deze stad.

Overnachting in

Oudtshoorn

Dag 10

Via De Rust en Meiringspoort rijden we via een pracjhtige route naar Prince Albert aan de noordelijke voet van de Swartbergen. Deze pittoreske stad vormt de toegangspoort tot de 27 kilometer lange Swartberg-pas, een National Monument. In 1884 werd begonnen met de aanleg van de gravelweg ontworpen door de fameuze bouwkundige Thomas Bain. De weg werd opengesteld op 10 januari 1888. Met de inzet van veel arbeiders heeft de 'dry stone' constructie tot op de dag van vandaag stand gehouden. We rijden zigzaggend omhoog tot vlak voor de top waar we te voet naar de top lopen op 1583 meter hoogte. De pas is in de wintermaanden vaak besneeuwd. Het gebied kent een micro-klimaat waarin protea's het vlaggeschip zijn onder de fynbossoorten. Ook het aantal vogelsoorten is opvallend groot. Houd je ogen open terwijl we langzaam naar beneden wandelen. In het luchtruim kunnen we de Verreaux Eagle en de Jackal Buzzard waarnemen. Temidden van het rotsachtige landschap zien we wellicht de klipspringer, een kleine antiloop. In de spectaculaire kloof, waarin je je zeer klein voelt, nemen we aan alle kanten prachtige gelaagde afzettingen waar. Bij voldoende tijd en belangstelling kan er optioneel nog een bezoek aan de Cango-grotten worden gebracht. Het 5 km lange grottenstelsel behoort tot een van 's werelds mooiste grotten. Uiteindelijk rijden we weer terug naar onze accommodatie in Oudtshoorn.

Wandeling: ca. 20 km.

 

Overnachting in

Oudtshoorn

Dag 11

Op weg naar het De Hoop Nature Reserve, rijden we een klein stukje over de fameuze R62, de weg die vroeger Kaapstad met Port Elizabeth verbond en daarmee alle bewoners in de vele pittoreske dorpjes aan deze weg, een uitvalsweg naar de grote stad gaf. Ondanks de droogte van de Kleine Karoo en de aanleg van de snelweg N2, is het een vruchtbaar gebied gebleven met welgestelde boerenbedrijven. Voorbij Ladysmith rijden we zuidwaarts naar Riversdale, het beginpunt van deze 14 km lange Sleeping Beauty Hiking Trail. Met een geleidelijke stijging aan het begin, wandelen we door struiken van speciosa-, grandiceps- en coronata-protea's. De bloemetjes van de Erica Blenna Grandiflora (met de prachtige Afrikaanse naam belletjieheide) kleuren prachtig helder oranje (periode april-november). Waterdichte wandelschoenen komen je van pas bij het doorwaden van stroompjes die opwellen na regenval. Een pittige klim van 1,5 km wordt beloond met het uitzicht op de Langeberg bergreeks.  

Het laatste stukje van deze reisdag leggen we weer af met onze bus naar De Hoop Nature Reserve. Aan de overkant van onze accommodatie ligt de Hoopvlei aan een 16 km lang meer dat is afgesloten van de Indische Oceaan door hoge zandduinen. Het unieke natuurgebied is een van de 16 wetlands in Zuid-Afrika die op de lijst staat van de Ramsar Convention, een internationale erkenning! Het gebied is een el dorado voor waadvogels, bontebokken, zebra's en elandantilopen. Zodra we bij De Hoop aankomen kan er optioneel een maritieme wandeling (afhankelijk van de getijden) plaatsvinden of een vogelwandeling, beiden gegidst.

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve

Dag 12

Het De Hoop Nature Reserve is in 1957 opgericht als een experimenteel project waar beschermde diersoorten zoals de bontebok en de Kaapse zebra werden gefokt om te worden verkocht aan andere reservaten. Vanaf 1970 stelde De Hoop zich ten doel de florarijkdom te beschermen. Van de 8600 planten- en bloemensoorten die tot het Kaapse fynbos worden gerekend, komen er alleen in De Hoop al 1500 voor. Hiervan zijn ruim 100 soorten bedreigd, 34 zijn endemisch en 14 zijn recentelijk ontdekt! Het 34.000 hectare grote reservaat, waarbij ook een deel van de oceaan is beschermd tot 5 km vanaf de kust, is een favoriete bestemming onder wandelaars, vogel- en walvisliefhebbers (periode juni-november). Vanaf de hoge zandduin Koppie Alleen is het zicht op de Zuidkapers fascinerend. Naar schatting kalveren 120 elk jaar weer in deze wateren. De Hoop Nature Reserve is de plek om volop van zandstranden en kustduinvegetatie te genieten.

Onze wandeling vangt aan op loopafstand van onze accommodatie. We wandelen meestal over een zandweg langs de Hoopvlei met veel zoetwater vogels, daarna langs en door de duinen, naar het strand voor walvissen en dolfijnen en daarna door fynbos terug naar het beginpunt, waarmee we ca. 13 km (3-4 uur) erop hebben zitten.

 

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve

Dag 13

Via Bredasdorp komen we aan op het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent, Cape Agulhas. In het desolate gebied van het Agulhas National Park strekken we de benen en maken we een rondwandeling door inheems fynbos (10,5 km, ca. 4-5 uur). De 'Two Oceans Hiking Trail' ontleent zijn naam aan een uitzichtpunt bovenop de Sandberg vanaf waar je de denkbeeldige scheiding kunt zien tussen de Atlantische- en Indische Oceaan. Met de bus verruilen we de winderige vlaktes voor het 2 uur rijden verderop gelegen Franschhoek. Temidden van de veelal groene wijnlanden aan de voet van de Hottentotten-bergreeks, is het contrast haast niet groter. In de plaats waar gevluchte Hugenoten neerstreken doet weinig meer aan hen denken. De invloed beperkt zich hedentendage tot Franse familienamen,  wijnboerderijen en het belang van gastronomie. In Franschhoek bevinden zich enkele van de top 100 resuatrants in Zuid-Afrika, dé reden van de bijnaam 'gourmet capital' van Zuid-Afrika.

Overnachting in

nabij Franschhoek

Dag 14

Vandaag maken we een pittige wandeling (13,4 km, stijging en daling 850 meter, 6-7 uur) naar de hoogste top in het Mont Rochelle Nature Reserve, de Perdekop (1575m). Zoals altijd, na gedane arbeid en de nodige zweetdruppels, is de beloning des te groter bij het behalen van de top met rondom zicht op natuur met de uitgestrekte wijngaarden in de verte. Na afloop keren we terug naar Franschhoek.

Wandelen maakt hongerig! Verwen jezelf in Franschhoek met een bezoek aan de Hugenot Fine Chocolates en proef de unieke combinaties van handgemaakte chocola (op Belgische wijze) mét Zuid-Afrikaanse smaken als Amarula, rooibos en honing, pinotage en sauvignon blanc en Black Label bier. De winkel en ‘werkplaats’ is open voor het publiek, alle dagen!

Overnachting in

nabij Franschhoek

Dag 15

Na het ontbijt maken we een ontspannen ochtendwandeling (ca. 6 km) door de wijngaarden van de Delvera Farm nabij Stellenbosch. Maak kennis hoe de wijngaard wordt gerund, wat is het onderscheid tussen een merlot en een sauvignon blanc en hoe en waar wordt de wijn gebotteld. Na de lunch (niet inbegrepen), rijden we 's middags door naar het Kaapse schiereiland. Zo'n 30 km ten zuiden van Kaapstad nemen we onze intrek in de Boulders Beach Lodge. Met deze naam van onze accommodatie kunnen we natuurlijk niet om de Afrikaanse pinguïns heen bij Boulders Beach. We vereren ze natuurlijk met een bezoekje.

Overnachting in

Simonstown

Dag 16

We rijden naar het puntje van het Kaapse Schiereiland naar het Cape Point Nature Reserve. Het Phyllisia Circuit, genoemd naar een grote trawler die in 1968 strandde aan deze kust, is een rondwandeling (ca. 7 km, 3 uur) die parallel loopt aan de westelijke kustlijn en terugkeert langs de kust. Zelfs op drukke dagen in het natuurreservaat biedt deze trail vaak een verrassende 'Cape Point-rust'! Het Kaapse florarijkdom kent niet alleen een grote verscheidenheid aan plantensoorten (8500 soorten) - die in het voorjaar het gebied omtoveren tot een ware bloemenzee - er bevinden zich ook populaties van de zeldzame Bontebok.

De Cape of Good Hope trail voert ons over een goed onderhouden vlonderpad naar het beroemde 'Cape of Good Hope' bord langs de rotsachtige kustlijn. Deze eenvoudige wandeling (ca. 3,5 km, 2-3 uur), waarbij we door dik zand kunnen lopen, staat bekend om zijn mooie uitzichten over het ongerepte Diaz strand en de ruige kustlijn. De trail reikt tot het meest zuidelijke punt van het Kaapse schiereiland dat tevens het meest zuidwestelijke stukje van het Afrikaanse continent is. In de middag rijden we door naar onze accommodatie in de wijk Seapoint aan de voet van Lions Hill. 's Avonds kunnen we het V&A Waterfront bezoeken of het nabij gelegen historische centrum om heerlijk uit eten te gaan. 

Overnachting in

Kaapstad - Leeuwenzee Guesthouse

Dag 17

Wat is dé plek om te genieten van het uitzicht over het historische centrum van Kaapstad, haar zuidelijke woonwijken, Robbeneiland, de Twaalf Apostelen en de wijnlanden in de verte? Precies: bovenop de Tafelberg! We beklimmen de Tafelberg via de Platteklip Gorge Trail. Door een spelonk bedwingen we gestaag de 950 hoogtemeters over een lengte van ca. 9,5 km. Ondanks de zweetdruppels, wordt het weer genieten van de flora. Wist je dat het aantal plantsoorten op de Tafelberg het aantal in geheel het Verenigde Koninkrijk overtreft! Mocht deze wandeling je net iets teveel van het goede zijn, dan is het nemen van de kabelbaan uiteraard een relaxte optie. 

Interesse in de culturele geschiedenis van Kaapstad? In de namiddag kun je deelnemen aan een stadswandeling (ca. 90 min.) door de Bo Kaap wijk, een van de oudste en boeiendste woonwijken van Kaapstad gelegen tussen de Long Street en de Waterkant. Een Engelssprekende Kaapstad-stadsgids neemt je mee langs felgekeurde 19e eeuwse huisjes, woningen van de nazaten van de Kaap-Maleiers. Dit is de naam die werd gegeven aan de slaven die door Nederlanderse kolonisten hier naartoe werden gebracht. In de tegenwoordige moslimwijk Bo Kaap ligt ook Zuid-Afrika's oudste moskee, de Auwal die in 1795 werd gesticht. 

Overnachting in

Kaapstad - Leeuwenzee Guesthouse

Dag 18

Na het ontbijt rijden we naar Kloof Nek, het begin van een makkelijke wandeling die zigzaggend de contouren volgt van de Twaalf Apostelen. We wandelen onder Lions Hill langs en vervolgen bovenlangs de mondaine wijk Camps Bay. De wandeling (ca. 12 km, 140 m. stijgen en dalen) over een goed onderhouden wandelpad (met hier en daar trappen) vormt een ideale afsluiting van deze wandelvakantie door het hart van Zuid-Afrika, de Grote en Kleine Karoo en de Westkaap. In de middag/avond (afhankelijk van de door jou gekozen vlucht) stappen we de bus op richting de luchthaven van Kaapstad. De terugreis kan beginnen.

Verlenging Kaapstad? Verleng de groepsreis met een individueel reisarangement met een huurauto. In de bruisende metropool Kaapstad valt veel te zien, proeven en ruiken. Verblijf bijvoorbeeld in een kleinschalig bed & breakfasts Westkaap * Kaapstad Fresnaye Atlantic (reiscode 288278) of een van de andere sfeervolle accommodaties in de wijken Seapoint of Constantia. Iets meer rust nodig? Op ca. 45 minuten rijden vanaf Kaapstad ligt het prachtige Westkaap * Gordon's Bay Colourful (reiscode 288281) met een fraai uitzicht op False Bay en aan de einder de Tafelberg. De lodge Colourful Manor vormt een prachtige uitvalsbasis om de wijnlanden rondom Stellenbosch en Somerset-West te verkennen en vele dagwandelingen te maken in de omgeving.

Dag 19

Vandaag arriveer je weer in Amsterdam.

NB Programma

Bij het vertrek op 23 juli 2017, is de reis 1 dag langer omdat de heenreis een nachtvlucht met Air France is. Je komt bij deze vlucht 's ochtends aan in Johannesburg. Een shuttlebus van het hotel draagt zorg voor je transfer naar je hotel. De rest van deze aankomstdag is ter vrije besteding.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze reis verblijven we in een mix aan middenklasse hotels, guesthouses, cottages, B&B's, restcamps en een Basotho-hut. Op de meeste plaatsen beschik je over eigen sanitaire voorzieningen, behalve in de lodge in Lesotho, de Hoop Nature Reserve en in een enkele kamer in Franschhoek. Op deze plaatsen deel je de sanitaire voorzieningen met medereizigers. 

Tijdens de tweedaagse trektocht in Lesotho naar het Basotho-dorpje Ha-Khotso, overnachten we in eenvoudige hutten waarin per hut met meerdere deelnemers wordt overnacht. De hutten zijn voorzien van matrasjes. Potten, pannen, borden en bestek zijn aanwezig om te eten. Er is geen electriciteit noch stromend water, noch een douche. De WC is een latrine die bestaat uit een hokje met een zitgedeelte met 'gat in de grond', ook wel een 'long drop toilet' genoemd. Een slaapzak dien je zelf mee te nemen (!) daar de beschikbaarheid van slaapzakken ter plaatse beperkt is. Het staat je natuurlijk vrij om een lakenzak mee te nemen. 

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groepen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk vooral de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven heeft geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen lager dan in Nederland. Voor een goede lunch betaal je ca. ZAR 100-150 pp en een diner ZAR 150-250 pp. Het spreekt voor zich dat de meeste (uitstekende) wijnen die worden geserveerd van Zuid-Afrikaanse bodem komen. De lokale reisleider draagt zorg voor de aanschaf van 10 liter waterflessen, waarmee je altijd in de bus je veldfles kunt bijvullen voor schoon drinkwater. Minder plastic, beter voor het milieu. 

Duurzaamheid

 

Inbegrepen

 • vervoer per privé bus volgens programma
 • lokale Afrikaans/Engelssprekende chauffeur én reisleider
 • 17 nachten accommodaties o.b.v. logies & ontbijt
 • tweedaagse tocht Lesotho incl. maaltijden (lunch dag 4 t/m lunch dag 5)
 • bagagevervoer Lesotho (dag 4 en 5)
 • National Park entrees (Royal Natal en Camdeboo NP)
 • entrees/permits wandelingen volgens programma
 • boekje 'Te gast in Zuid-Afrika'

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • fooien (chauffeur en lokale gidsen)
 • persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Wandelen is een geliefde buitensport in Zuid Afrika. Het land kent talrijke natuurparken en reservaten waarin een uitgebreid netwerk van wandelpaden is uitgezet. De wandelingen die we maken variëren van 2,5 tot 14 km met hoogteverschillen die kunnen liggen tussen de 200 en 950 m. Op de tweedaagse wandeltocht in Lesotho wandel je ca. 20 km per dag waarin op de eerste dag en gering hoogteverschil van iets meer dan 200 meter wordt overbrugd en op de tweede dag een daling van ca. 200 meter. Voor de geoefende wandelaar is deze tocht prima te doen over paadjes waarin af en toe wat stenen liggen. Optioneel heb je ter plaatse de mogelijkheid een paard te huren voor twee dagen. Het klimaat in de Drakensbergen en Lesotho kan een verzwarende factor zijn in met name de wintermaanden (juni t/m augustus). Het kan dan 's nachts zeer koud zijn en sneeuw is niet ondenkbeeldig. De meeste wandelpaden zijn gericht op een enigszins avontuurlijk publiek, er moet af en toe geklauterd worden (overigens nooit gevaarlijk), waardoor het hebben van een goede wandelconditie een vereiste is.

Geschikt voor kinderen

16 jaar

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Johannesburg.

Vluchtinformatie

Informatie
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM rechtstreeks naar Johannesburg en terug vanaf Kaapstad.

Vluchtschema

KL 591 Amsterdam - Johannesburg vertrek 10.35 uur aankomst 21.20 uur

KL 598 Kaapstad  - Amsterdam vertrek 23.00 uur aankomst 10.45 uur *)

*) aankomst de volgende dag

 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van diverse factoren; de hoogte van het gebied en de ligging ten opzichte van de twee oceanen die het land bijna geheel omspoelen. Globaal gezien heeft het hele land een gematigd klimaat. Hoewel het in de tropische zone ligt zorgt de hoogte voor mildere temperaturen. In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat het klimaat omgekeerd is t.o.v. de seizoenen zoals we die op het noordelijke halfrond kennen. Per regio zijn er een aantal duidelijke verschillende weerspatronen te onderkennen:

 • In het noord-, noordoosten van Zuid-Afrika (de provincies Gauteng (Johannesburg en Pretoria), Limpopo, Mpumalanga en KwaZulu-Natal zijn de wintermaanden april t/m september droog met een gematigde aangename temperatuur. Overdag niet te warm en ’s nachts koel tot soms zeer koud. In Gauteng (gebied van Johannesburg en Pretoria) kan het 20 graden overdag zijn met een vaak strak blauwe hemel, doch bij een aanwakkerende zuidoostenwind kan het overdag guur en koud aanvoelen met temperaturen die niet boven de 10 graden Celsius uitkomen. ’s Nachts koelt het snel af tot soms aan het vriespunt toe. In Kruger is het warm en vochtig tegelijk in de zomermaanden (oktober-april). Het wolkendek zorgt direct voor een aangename verkoeling.
 • De zuid- en oostkust staan onder invloed van de warme Indische Oceaan waardoor de temperaturen kunnen oplopen tot 30 a 40 graden in de zomer (november - februari). In de wintermaanden blijft de temperatuur in het kustgebied van Durban en noordelijker overdag aangenaam (15-20 graden Celsius). ’s Nachts kan het sterk afkoelen. Neerslag valt er in het algemeen niet veel, de meeste in de zomer.
 • Het uiterste zuiden van Zuid-Afrika kent een vergelijkbaar weerspatroon als in Nederland, doch de zomermaanden duren in Zuid-Afrika langer en de wintermaanden korter. De meeste neerslag valt in de maanden juli-augustus. Temperaturen zijn overdag zelden lager dan 10 graden Celsius. In de zomermaanden (oktober-maart) is de temperatuur overdag aangenaam variërend van 20 tot 35 graden.
 • Het westen van het land wordt sterk beïnvloed door de ijskoude Bengula-golfstroom waardoor de temperaturen gematigd zijn aan de kust. Landinwaarts loopt de temperatuur al weer snel op. In de wintermaanden (juni-augustus) schommelen de dagtemperaturen tussen de 10 en 15 graden, 's nachts kan het zeer koud zijn. Naarmate men meer landinwaarts naar het noorden reist - richting de Kalahari-woestijn - nemen deze extreme temperatuurverschillen tussen dag en nacht weer wat af.

Door de hoge gemiddelde ligging van Lesotho, kan je spreken over een typisch bergklimaat. De wintermaanden (mei-sept) zijn relatief droog, koud met heldere blauwe luchten. Overdag warm tot aangenaam maar nadat de zon weg is, dalen de temperaturen snel tot zelfs -3 graden C in de koudste maand juli. Er is altijd kans op sneeuw, meestal aan het begin of aan het einde van de winterperiode. Als het sneeuwt, is de sneeuwlaag meestal dun en deze smelt bij helder weer overdag door de warmte van de zon. De zomermaanden (okt-april) kenmerken zich door de wartmte (oplopend tot 32 graden C) met kans op korte (regen)stormen en sterke winden. De meeste regen valt in de maanden december tot februari.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale agent

De agent van SNP vatte de Travelife training als volgt samen: "Small changes and efforts can make a big difference". Veel activiteiten op het kantoor van de agent zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 footprint kan verlagen. Via de voorlichting aan lokale reisleiders, streeft men er naar klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, waterflessen te hervullen, niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen. Last but not least, onze agent heeft zich verbonden aan het behoud van neushoorns. In samenwerking met de Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) in Zuid-Afrika zijn zij actief in fundrasing. Elke maand doneren zij 30 balen hooi (lucern hay) om twee neushoorns te kunnen voeden die een stroopactie waarbij hun neushoorns werden afgezaagd (30 aug 2013) wisten te overleven. Door deze traumatische ervaring kunnen deze neushoorns zichzelf in het wild niet meer in leven houden, maar met het plan van een 'Rhino Breeding Centre' op te zetten, wordt er van deze neushoorns dankbaar gebruik gemaakt om de genenpoel sterk te houden.

Tijdens deze reis zijn er grote waterflessen aan boord van de bus waarmee je je veldfles kunt navullen. Hiermee dragen we een klein steentje bij aan de vermindering van de grote berg plastic afval.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Je kunt er vrijwel overal pinnen of met creditcard betalen. Pinnen kan in de meeste steden en dorpen mits u in het bezit bent van een creditcard of een pinpas met het Cirrus-logo, Visa, Mastercard of American Express.

Een indicatie voor de fooi voor de gids en chauffeur is een bedrag van Rand 20-50 per persoon per dag. Dit bedragt wordt normaliter gelijkelijk verdeeld tussen de gids en de chauffeur. De vermelde hoogte van de fooi is beslist niet in steen gebijteld. Mocht je tevreden zijn over de geleverde diensten, zie de vermelde bedragen als een indicatie wat gebruikelijk is in Zuid-Afrika. 

Tijdens je reis maak je natuurlijk kosten. De lunches en diners (tijdens de trekking in Lesotho zijn de maaltijden inbegrepen) en drankjes dien je zelf ter plaatse te betalen evenals fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard. Indien je een eigen rijpaard wilt hebben voor de tweedaagse trektocht in Lesotho, reken dan op een bedrag van ca. ZAR 350 extra. Mocht je voor de overnachting in het Basotho-huisje een slaapzak willen huren, dan kan dat ter plaatse, de kosten bedragen ZAR 30 pp plus ZAR 150 waarborg. Als richtlijn voor het zakgeld dien je rekening te houden met een minimaal bedrag van € 600 per persoon.

In Zuid-Afrika staat een bus voor u klaar die u gedurende de reis zal vervoeren. Hou er rekening mee dat Zuid-Afrika een zéér groot land is met afstanden die ons Europees vermogen soms te boven gaan. Dat betekent dat op sommige dagen een pittige afstand per bus (5 tot 8 uur) moet worden afgelegd. Dit wordt weergegeven in het dag tot dag programma.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede training kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken in Nederland of België. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Met de bagage wijzen wij je er op dat in de maanden mei tot en met augustus het natter en kouder is. In deze maanden kan het tijdens de wandeltocht in Lesotho erg koud zijn. Sneeuw is niet ondenkbaar in het hoog gelegen Lesotho, we overnachten immers op 2000 meter hoogte. De provincies Westkaap en Oostkaap kennen in de maanden juni tot en met augustus de meeste regenval. In de Drakensbergen kan er gedurende het gehele jaar een bui vallen. Goede en warme (regen)kleding is dus een must.
Paklijst:

 • EHBO diacure
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak
 • Bergschoenen (waterdicht of neem spray mee)
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Eventueel eigen slaapzak voor overnachting Basotho-hut, Lesotho (huur ter plaatse is mogelijk)
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • Eventueel wandelstokken
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Mok
 • Veldfles (min. 1 liter)
 • Handdoek
 • Bestek

Voor deze reis adviseren wij je een weekendtas (op wieltjes) met zachte bovenkant of rugzak mee te nemen voor de hoofdbagage. Met weekendtassen/rugzakken kan de ruimte in de bus optimaal worden benut. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar we hiermee geen optimaal gebruik kunnen maken van de bagageruimte van de bus. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen, deze wordt daar waar nodig altijd voor je vervoerd. Een dagrugzakje voor een veldfles (minimaal 1 liter), regencape en eventueel verrekijker, fototoestel en/of videocamera is voldoende. De lokale reisleider draagt zorg voor de aanschaf van 10 liter flessen, waarmee je altijd in de bus je veldfles kunt bijvullen voor schoon drinkwater en we niet onnodig platic flesjes met een kleine inhoud hoeven aan te schaffen. Voor de picknicks die we onderweg en tijdens de diverse wandeluingen zullen hebben raden wij je aan om een mok, bord en een lepel mee te nemen.

Voor de tweedaasge trektocht in Lesotho overnachten we in een Basotho-huisje. Slaapmatten zijn aanwezig, de slaapzak kun je ter plaatse huren (a ZAR 30 plus ZAR 150 waarborg) of je neemt je eigen slaapzak mee. De trektocht wordt begeleid door Basothogidsen. Paarden gaan mee om je bagage (o.a. slaapzak en toiletspullen) te vervoeren. Zelf wandel je alleen met je dagrugzak waarin je o.a. de veldfles, lunchpakket, snacks, camera, warme trui, zonnebrand, zonnebril en regenkleding meeneemt. Als schoeisel raden wij aan goed ingelopen (waterbestendige) wandelschoenen mee te nemen waarbij je een goede enkelsteun hebt. De bescherming tegen regen is handig daar er na een buitje altijd wel wat bergstroompjes zijn. Voor de transfers en voor 's avonds is het lekker om gemakkelijk zittende schoenen mee te nemen (denk hierbij aan gympen, Teva's/Keens, sandalen). Voor de lichte (kust)wandelingen zijn Teva's/Keens ook heerlijk om in te wandelen. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

Deze reis wordt begeleid door een gediplomeerde ervaren lokale Engels/Afrikaans sprekende reisleider met een groot enthousiasme voor reizen in zijn algemeenheid en het land in het bijzonder waar u doorheen reist. De reisleider vertelt u met plezier over allerlei wetenswaardigheden omtrent natuur en milieu. Tevens bezitten zij een grote passie voor de lokale gebruiken, omgangsvormen en cultuur. De reisleider staat altijd open voor uw vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor u reist en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgt hij of zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Indien je afreist naar Zuid-Afrika, Namibië of Botswana, dan is het volgende van belang. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika (of Namibië, of Botswana), dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door een van de volgende instanties: 
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos) 
2. Een erkende notaris 
3. De gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwqezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ZA_Amphitheater_02_WEB.jpg

Zuid-Afrika - & Lesotho

Pade slaan in Drakensbergen, Karoo en Westkaap

Wandelvakantie langs hotels en guesthouses, groepsreis

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen