Zuid-Afrika - KwaZulu-Natal & Kruger met de kids, 14 dagen Op avontuur in het land van de Zulu’s en wilde dieren

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Gezinsvakantie per huurauto langs hotels, beehive en lodges

Een reis zonder eindeloze autoritten. Veel tijd om te wandelen of paard te rijden in Blyderivier Canyon, te zoeken naar wilde dieren in de wereldberoemd Kruger wildtuin. Met jullie eigen auto maken jullie de mooiste safari's van Phalaborwa tot aan het zuiden in Kruger. Op de Olifantsrivier op een boot is het genieten om de dieren in alle rust te bestuderen. Bezoek St. Lucia met zijn grootste binnenmeer van Zuid-Afrika met zijn keigrote krokodillen en nijlpaarden. Of geniet van het strand, of dichterbij van het zwembad van de lodge. In Swaziland ervaar je hoe de Swazi's in rieten hutten wonen, kun je de mooi Mantenga-waterval bezichtigen of mountainbiken door de heuvels. 

Uniek aan deze reis

 • 'Big five' in Kruger
 • Reis voor avontuurlijke kids van 6 jaar en ouder
 • Malaria-vrij van mei-november
 • Spot walvissen bij St. Lucia (jun-aug)
 • Uitgebreid SNP-reispakket met veel tips
 • Verblijf safari-tenten Kruger
 • Verleng je reis naar Kaapstad en omgeving!
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Zuid-Afrika - KwaZulu-Natal & Kruger met de kids

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van Johannesburg staat de shuttlebus van het hotel voor jullie klaar om naar het nabij gelegen middenklasse hotel te rijden. 

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2

Na het ontbijt staat er een briefing gepland met de vertegenwoordiger van SNP die jullie graag de laatste tips geeft voor de reis, het autorijden en de algemene veiligheid.

Na afloop van dit gesprek, brengt de shuttlebus jullie weer terug naar de luchthaven van Johannesburg om jullie huurauto op te halen. In ca. 6 uur rijden jullie van Johannesburg via Polokwane, de hoofdstad van de provincie Limpopo, naar Tzaneen en tenslotte naar Phalaborwa. De komende drie nachten verblijven jullie in de Sefapane Lodge, op slechts 2 km afstand gelegen van de Phalaborwa-toegangspoort van het Nationale Park Kruger. Geniet lekker van de leuke rondavels in de ruim opgezette tuin en de twee heerlijke zwembaden. Op warme dagen biedt dit een aangename verkoeling. 's Avonds genieten jullie van het heerlijke a-la-carte diner dat op een zwoele zomeravond in de tuin wordt geserveerd. Met een keuken die is afgestemd op fijnproevers is het heerlijk dineren onder de sterrenhemel. 

Overnachting in

Phalaborwa - Sefapane Lodge

Dag 3-4

De komende twee dagen hebben jullie de tijd om met de huurauto op safari te gaan in de vermaarde 'Kruger Nasionale Wildtuin', beter bekend als Kruger. In het uitgestrekte park gaan jullie op zoek naar de 'big five'. Kruger staat bekend om zijn flora en fauna, verschillende eco-systemen, drinkplaatsen, uitzichtpunten en heel veel dieren en vogels. Tegen lunchtijd keren jullie weer terug bij de lodge of jullie genieten van een zelf meegebrachte lunchbox op een van de aangewezen plaatsen in Kruger. 's Middags natuurlijk weer op pad om zebra's te spotten, antilopen, wrattenzwijnen, nijlpaarden en wie weet de roofdieren. Wat is er spannender dan een hele grote groep leeuwen te zien in het gebied waar jij te gast bent!

Bij de Sefapane Lodge kunnen jullie een keur aan optionele excursies maken en boeken zoals een boottocht over de Olifant's rivier, een bezoek aan een lokale gemeenschap (die de lodge ondersteunt), een spannende avondsafari of via een kleine gamedrive onderweg naar een plaats rijden waar je een zipline hebt, kunt gaan boogschieten en een uitkijktoren kunt beklimmen. Afhankelijk of je deze activiteit 's ochetnds of 's middags doet, heb je erna een licht ontbijt of de mogelijkheid om zelf te braaien. Ook is het mogelijk om met een ranger in een daarvoor speciaal geschikte safari-auto het Kruger park in te gaan om jullie nog meer moois te laten zien en wellicht wat tips te geven voor de gamedrives die jullie zelf ondernemen met de huurauto. 

Overnachting in

Phalaborwa - Sefapane Lodge

Dag 5-6

Via provinciale wegen (R40, R36 en de R 532) rijden jullie naar Hazyview, een afstand van ca. 200 km (ca. 3 uur rijden). Vlak voor de eindbestemming rijden jullie langs de panorama-route! De naam is ontleend aan de landschappelijke schoonheid en de vele uitzichtpunten op de Blyde River Canyon. Met zijn 33 km lengte is dit een van de  meest imposante ter wereld. Jullie eerste stop is bij het uitzichtpunt op de 'Three Rondavels', drie rotsen van dolomiet die door erosie zodanig zijn gevormd dat ze een gelijkenis hebben met de typische Afrikaanse 'rondavels', de ronde hutten met puntig rietendak. Daarna verkennen jullie Bourke's Luck Potholes, rondgevormde gaten die in miljoenen jaren zijn gevormd door draaikolken die ontstonden bij het samenvoegen van de rivieren Blyde en Treur. Vele paden en wegen bieden een fraai zicht op de 6 meter diepe potholes. Uit de erosiegaten haalden de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog. 

Vanmiddag (en morgen) hebben jullie de tijd om te voet of met de auto de omgeving te verkennen. Rijd beslist ook even naar het voormalige mijnstadje Pilgrim's Rest, de fraaie bergweg er naartoe is een lust voor het oog en heerlijk om te rijden. In Graskop ligt tevens Harry's Pancakes....smullen maar. De adrenaline-zoekers kunnen gaan tokkelen! Een nabij Hazyview gelegen tokkelbaan heeft een lengte van 1,2 km. Van de 10 platforms in totaal 'zweef' je over de beboste valleien van de rivier de Sabie van de ene naar de andere platform over een lengte die per traject variëren van 70 tot 230 meter. Aan de noordkant van deze rivier leven veel vogels (groene toerako’s en geelwangtrogonen) en andere dieren. Er zijn ook zeldzame orchideeën te zien en wie weet spot je een bosvarken, bosbok of rode duiker, een kleine antilopensoort. 

De komende twee nachten verblijven jullie 3 km westwaarts van Hazyview. Op het terrein van de lodge loopt een wandelpad naar de Sabie-rivier! Bij de lodge zelf nodigt de 'rockpool' natuurlijk uit tot een zwempartij.

Overnachting in

Hazyview

Dag 7-8

Op minder dan een uur rijden vanaf Hazyview ligt Nkambeni Safari Camp. De komende twee nachten verblijven jullie hier in een van de fraaie tented suites op basis van ontbijt en diner. Jullie suite is  opgetrokken uit canvas en hout en bestaat uit twee lange bedden, uitvouwbare bedden voor de kinderen, een badkamer met een binnen- en buitendouche, airco en een eigen koffie-unit. Nkambeni Safari Camp ligt in het Kruger National Park in een privé concessie van 120 km². 

Via de Numbi toegangspoort rijden jullie het Kruger NP in. Het park beslaat een enorme oppervlakte: het Zuid-Afrikaanse gedeelte is al half Nederland en de plannen om het park tot in Zimbabwe en Mozambique uit te breiden tot het 'Great Limpopo Transfrontier Park' zijn al gedeeltelijk gerealiseerd. Zodra de grenshekken zijn weggehaald, is het park zo groot als heel België! Natuurlijk gaan jullie in Kruger op zoek naar de 'big five' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard). Of je een luipaard ziet...... hij is erg schuw. Olifanten kruisen jullie pad regelmatig. Ga op zoek naar nijlpaarden, krokodillen, antilopen, giraffen en heel veel vogels. Vroeg in de ochtend en later in de middag - als de temperaturen wat lager zijn dan midden op de dag - zijn de dieren het meest actief. Dit zijn dus dé beste tijden op e game-drives te maken. Veel dieren houden zich graag op bij de waterpoeltes en rivieren. 

Overnachting in

nabij Kruger Nationaal Park

Dag 9-10

Via Witrivier, Nelspruit en Badplaas koersen jullie naar de grensovergang Oshoek waar jullie het koninkrijk Swaziland inrijden. De Swazi's zijn vriendelijke mensen die hun rijke cultuur met trots bewaren. Jullie verblijven de komende twee nachten in 'beehives', rieten hutten (met gewone bedden) waarin sommige Swazi's woonachtig zijn. De totale rijafstand voor vandaag bedraagt ca. 4 uur (235 km) waarbij de grensovergang altijd wat meer tijd in beslag kan nemen.

Breng 's middags of de volgende dag beslist een bezoek aan Ezulwini, de koninklijke vallei waarin het Mlilwane Game Sanctuary ligt. De dierenrijkdom is er minder groot dan in een doorsnee Afrikaans park, maar het reservaat vormt een harmonieus geheel en is een bezoek meer dan waard. De grote ronde rotsen zijn van een enorme afmeting! Te voet kan dit park worden verkend. Altijd weer een spannend avontuur.

Overnachting in

Swaziland - Mlillwane Beehive Huts

Dag 11-13

Via de hooglanden van Swaziland rijden jullie via fe plaatsen Manzini en Big Bend naar de grensplaats Lavumisa. Welkom terug in Zuid-Afrika. Jullie zijn in de provincie KwaZulu-Nata aangekomen, het land van de vermaarde Zulu-koning Shaka Zulu. Van oudsher woonden de Zulu’s in kralen: cirkelvormige dorpen met typische, halfronde lemen hutten, de zogenaamde beehives (bijenkorven). Tegenwoordig worden op verschillende plaatsen nieuwe kralen gebouwd. Jullie rijden verder naar St.Lucia dat aan de Indische Oceaan ligt waar jullie de komende drie nachten verblijven in een gerieflijk guesthouse. Een heerlijk rustpunt in het midden van de reis. De totale rijafstand is ca. 5 uur (325 km) waarbij wederom de grensovergang wat extra tijd in beslag kan nemen.

Op een paar minuten loopafstand van de guesthosue ligt de aanlegsteiger van de boot die een enerverende bootrit maakt door het iSimangaliso Wetland Park. Twee maal per dag (11.00 en 15.00 uur) vertrekken de boten de lagune op vanaf waar je van zeer dichtbij de nijlpaarden, krokodillen en vele vogels kunt waarnemen. Vanuit St. Lucia kunnen jullie met een gids een in de buurt gelegen Zuludorp bezoeken. Ontmoet nieuwe vriendjes waar je wellicht een potje mee kunt voetballen. Ook is het nabijgelegen Hluhluwe-wildpark de moeite waard om te bezoeken. In ongeveer een uur rijd je er naartoe om de Kaapse buffels en de vele neushoorns die dit park telt van dichtbij te zien. Walvissen spotten? De beste tijd om dit te doen zijn de maanden juni t/m augustus. O ja, lekker uitwaaien aan het strand is natuurlijk ook een optie!

Overnachting in

St. Lucia

Dag 14

Langs de Dolphin Coast rijden jullie in ca. 3 uur naar Shaka Zulu airport, de luchthaven die ca. 20 km ten noorden ligt van Durban. 

Terugvliegen vanaf Richards Bay. Willen jullie niet helemaal doorrijden naar de luchthaven van Durban, dan kunnen jullie ervoor kiezen om vanaf de luchthaven van Richards Bay, op slechts 1 uur rijden vanaf St. Lucia, terug te vliegen naar Johannesburg.

Verlenging Drakensbergen voor natuur- en wandelliefhebbers! Voordat jullie in Durban de huurauto inleveren, is het ook mogelijk je reis te verlengen naar het uKhahlamba Nationaal Park, beter bekend als de Drakensbergen. Wij hebben hiervoor een paar korte reisarrangementen samengesteld van drie dagen die naar wens kunnen worden verlengd:

In de reismaanden juli en augustus is het winterweer prachtig. Vaak overdag strak blauwe luchten, maar altijd kans op sneeuw in de hoger gelegen delen van de Drakensbergen. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is groot. De accommodaties zijn allen geopend, maar het kan er rustig zijn in tegenstelling tot de zomermaanden december en januari, dan is het er heerlijk warm en drukker met toeristen. Mocht je deze wandel- en natuurarrangementen bijboeken, dan rijd je daarna in ca. 5 uur door naar de luchthaven van Johannesburg en voorkom je de one way huurauto toeslag!

Verlenging naar Kaapstad? De Tafelberg op (een van de 7 nieuwe Wereldwonderen!), Robbeneiland, V&A Waterfront, verkenning van het Kaapse schiereiland, er valt genoeg te doen in deze metropool. Verblijf in de rustige woonwijk Fresnaye aan de voet van Lions Head. Omdat de wijk wat hoger ligt, heb je vaak uitzicht op Tablebay. Met de auto ben je binnen 10 minuten bij het V&A Waterfront met haar vele restaurantjes, terrasjes, bioscopen en het zee aquarium Two Oceans. Bij mooi weer pak je natuurlijk de kabelbaan naar de 1086 meter hoge Tafelberg of neem je de boot naar Robbeneiland. Ook de wijk Seapoint, die nog iets dichterbij het V&A Waterfront ligt, ademt een vriendelijke sfeer uit met in de nabijheid veel restaurantjes en een heerlijk stukje strand. Iets meer rust nodig? Op ca. 45 minuten rijden vanaf Kaapstad ligt het prachtige Colourful Manor aan de rand van Gordon's Bay. Je wordt er gastvrij verwelkomd. Geniet van het prachtig uitzicht op 'False Bay'! De eigenaren - die zelf ook kinderen hebben - adviseren jullie graag wat je allemaal met kids kunt doen.

NB Programma

 • De restcamps in het zuidelijk gedeelte van Kruger (Berg-en-Dal, Pretoriuskop, Lower Sabie, Crocodile's Bridge en Skukuza) zijn in de maanden juli, augustus en december en januari snel volgeboekt. Boek op tijd zodat wij de reservering van de restcamps op tijd in orde kunnen krijgen. Mochten ze toch volgeboekt zijn, dan bieden de noordelijker gelegen restcamps uitkomst (Satara, Orpen, Olifants of Letaba) of de hotels/lodges net even buiten het Kruger NP.
 • Indien bij boeking accommodaties vol zijn, dan worden de alternatieven altijd met jullie afgestemd. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Jullie overnachten in uitstekende middenklasse hotels, beehives (Swaziland) en lodges. Alle accommodaties zijn met zorg geselecteerd. Tijdens het verblijf in Kruger, verblijven jullie in de Nkambeni Tented Lodge, comfortabele canvas tenten die op een eco-vriendelijke wijze zijn gebouwd. In elke tent bevindt zich een tweepersoonsbed en een stapelbeld voor kinderen.

In Zuid-Afrika is het gebruikelijk dat huizen verwarmd worden middels elektrische plaatjes aan de wand, extra warme dekens, dikke dekbedden en kruiken. In algemene ruimtes tref je vaak open haarden aan. Ook worden de zwembaden niet verwarmd. In de wintermaanden van Zuid-Afrika (juni t/m augustus) is de temperatuur in het noordoosten en oosten in het algemeen aangenaam, doch wel met koude nachten (tot bijna het vriespunt) met name in de hoger gelegen gebieden (Jo’burg, Graskop en Swaziland). De temperaturen overdag in de lager gelegen gebieden St. Lucia, Kruger en Phalaborwa zijn redelijk, maar nog steeds niet heel warm. Het is de zon die het water verwarmt waardoor aan het einde van de middag het zwembadwater op zijn warmst is, maar nog steeds aan de frisse en koude kant kan zijn.

Voor meer informatie over de accommodatie klik je op de link bij het dag-tot-dagprogramma.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, U betaalt voor een goede lunch circa ZAR 60-100 p.p. en een diner ZAR 100 - 150 p.p.

Info kindvriendelijkheid

Veel accommodaties in deze reis hebben een zwembad. Voor de zwemmers zijn er dus ook leuke dingen te beleven. Op enkele plaatsen kunnen de kinderen ook lekker hangen bij Zuid-Afrikaanse televisieprogramma's. Misschien is het nog leuk om in Kruger te barbecuen. Maar het spannendste is misschien wel de verschillende soorten accoomodaties zoals o.a. de rondavels - de lokale naam van ronde huisjes met rieten daken - bij de Sefapane Lodge en de 'beehives' in Swaziland. Deze huisjes zijn van riet gemaakt en doen denken aan een bijenkorf.

Inbegrepen

 • Overnachtingen (13x) o.b.v. logies en ontbijt
 • Diner (2x) tijdens verblijf Nkambeni Safari Camp (dag 7 en 8) 
 • Entrees Kruger (dag 7 en 8) en Mlilwane Game Sanctuary (dag 9 en 10)
 • Autohuur (incl. total cover verzekering en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • Rijk geïllustreerd boek 'Roofdieren' (64 pag.)
 • SNP-Travelkids reispakket
 • Boekje Te gast in Zuid-Afrika

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • maaltijden voor zover niet inclusief
 • optionele activiteiten en excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof en 'one way drop off')
 • fooien
 • uitgaven van persoonlijke aard

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Ter plaatse te betalen

'One way drop off' kosten voor de huurauto

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Johannesburg en een terugvlucht vanaf Durban. Het traject Durban-Johannesburg wordt gevlogen met South African Airways en een paar goede 'prijsvechters'. Turkish Airlines vliegt 4x week heen op Johannesburg en terug vanaf Durban (op de terugweg wordt er geen tussenstop in Johannesburg gemaakt (!), alleen in Istanbul). De vlucht vertrekt rond 18.30 uur vanaf Durban en je komt de volgende dag om 11.00 uur op Schiphol-Amsterdam aan.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Praktische informatie

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging t.o.v. de Atlantische- en Indische Oceaan die het land bijna geheel omsluiten. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond in de zogenaamde subtropische zone. In vergelijking met andere landen op dezelfde breedtegraad liggen de temperaturen in de meeste gebieden wat lager. Dit komt vanwege de koude Bengula golfstroom die vanuit de Arctische wateren langs Kaapstad omhoog gaat richting de Namibische kust. In het centrale hoge gelegen gedeelte van Zuid-Afrika (Johannesburg ligt op 1753 meter hoogte!) zijn de temperaturen gematigd en heerst er een echt landklimaat: warme zomers en koude winters.
De kustgebieden langs de zuid- en oostkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 25 graden in de winter (april tot en met september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden tot zelfs koud. Houdt rekening indien u bijvoorbeeld een vroege gamedrive maakt. Neerslag valt er in het noordoosten van Zuid-Afrika in algemeen niet veel, doch een tropische bui in de warme zomermaanden is beslist te verwachten!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid- Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 Over onze lokale agent

 Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren hun duurzaamheid beleid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten en touroperators traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Veel activiteiten op het kantoor van de agent zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

Tijdens jullie reis dienen je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met een creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits jullie in het bezit zijn van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. Ter voorkoming van misbruik hebben veel banken de pinpas standaard op gebruik 'Europa' staan. Vergeet om die reden niet de pinpas op 'Wereld' te plaatsen.

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 550 per persoon aan uitgaven tijdens deze reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • zomerkleding, zwemkleding 
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • insectenwerend middel
 • regenkleding
 • zaklamp
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol.

In Zuid-Afrika gelden strenge voorwaarden om met minderjarige kinderen te reizen. Als ouders van minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is het vereist om in het bezit te zijn van een door de gemeente ondertekende geboorteakte van deze kinderen. Indien je deze geboorteakte niet bij de incheck op de luchthaven van vertrek kunt overleggen, worden deze minderjarige kinderen geweigerd om aan boord te gaan. Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie op de SNP website onder het kopje 'Reisdocumenten Zuid-Afrika' onder ‘Praktische Informatie’ en MijnSNP. 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Indien je afreist naar Zuid-Afrika, Namibië of Botswana, dan is het volgende van belang. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika (of Namibië, of Botswana), dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door een van de volgende instanties: 
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos) 
2. Een erkende notaris 
3. De gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwqezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

blyde_river_canyon.jpg

Zuid-Afrika - KwaZulu-Natal & Kruger met de kids

Op avontuur in het land van de Zulu’s en wilde dieren

Gezinsvakantie per huurauto langs hotels, beehive en lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen