Zuid-Afrika - KwaZulu-Natal & Kruger met de kids, 15 dagen Op avontuur in het land van de Zulu’s en wilde dieren

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Gezinsvakantie per huurauto langs lodges, cottages, rondavels, safari-tent en een resort

Een reis zonder eindeloze autoritten. Veel tijd om te wandelen of paard te rijden in Blyderivier Canyon, te zoeken naar wilde dieren in de wereldberoemd Kruger wildtuin. Met jullie eigen auto maken jullie de mooiste safari's van Phalaborwa tot aan het zuiden in Kruger. Op de Olifantsrivier op een boot is het genieten om de dieren in alle rust te bestuderen. Bezoek St. Lucia met zijn grootste binnenmeer van Zuid-Afrika met zijn keigrote krokodillen en nijlpaarden. Of geniet van het strand, of dichterbij van het zwembad van de lodge. In Swaziland ervaar je hoe de Swazi's in rieten hutten wonen, kun je de mooi Mantenga-waterval bezichtigen of mountainbiken door de heuvels. 

Uniek aan deze reis

 • 'Big five' in Kruger
 • Reis voor avontuurlijke kids van 6 jaar en ouder
 • Kosi Bay Mouth: top natuurbestemming
 • Malaria-vrij van mei-november
 • Tented lodge aan de Sabie-rivier
 • Uitgebreid SNP-reispakket met veel tips
 • Verleng je reis naar Kaapstad en omgeving!
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Zuid-Afrika - KwaZulu-Natal & Kruger met de kids

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van Johannesburg staat de shuttlebus van het hotel voor jullie klaar om naar het nabij gelegen middenklasse hotel te rijden. 

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2

Na het ontbijt staat er een briefing gepland met de vertegenwoordiger van SNP die jullie graag de laatste tips geeft voor de reis, het autorijden en de algemene veiligheid.

Na afloop van dit gesprek, brengt de shuttlebus jullie weer terug naar de luchthaven van Johannesburg om jullie huurauto op te halen. In ca. 6 uur rijden jullie van Johannesburg via Polokwane, de hoofdstad van de provincie Limpopo, naar Tzaneen en tenslotte naar Phalaborwa. De komende drie nachten verblijven jullie in de Sefapane Lodge, op slechts 2 km afstand gelegen van de Phalaborwa-toegangspoort van het Nationale Park Kruger. Geniet lekker van de leuke rondavels in de ruim opgezette tuin en de twee heerlijke zwembaden. Op warme dagen biedt dit een aangename verkoeling. 's Avonds genieten jullie van het heerlijke a-la-carte diner dat op een zwoele zomeravond in de tuin wordt geserveerd. Met een keuken die is afgestemd op fijnproevers is het heerlijk dineren onder de sterrenhemel. 

Overnachting in

Phalaborwa - Sefapane Lodge

Dag 3-4

De komende twee dagen hebben jullie de tijd om met de huurauto op safari te gaan in de vermaarde 'Kruger Nasionale Wildtuin', beter bekend als Kruger. In het uitgestrekte park gaan jullie op zoek naar de 'big five'. Kruger staat bekend om zijn flora en fauna, verschillende eco-systemen, drinkplaatsen, uitzichtpunten en heel veel dieren en vogels. Tegen lunchtijd keren jullie weer terug bij de lodge of jullie genieten van een zelf meegebrachte lunchbox op een van de aangewezen plaatsen in Kruger. 's Middags natuurlijk weer op pad om zebra's te spotten, antilopen, wrattenzwijnen, nijlpaarden en wie weet de roofdieren. Wat is er spannender dan een hele grote groep leeuwen te zien in het gebied waar jij te gast bent!

Bij de Sefapane Lodge kunnen jullie een keur aan optionele excursies maken en boeken zoals een boottocht over de Olifant's rivier, een bezoek aan een lokale gemeenschap (die de lodge ondersteunt), een spannende avondsafari of via een kleine gamedrive onderweg naar een plaats rijden waar je een zipline hebt, kunt gaan boogschieten en een uitkijktoren kunt beklimmen. Afhankelijk of je deze activiteit 's ochetnds of 's middags doet, heb je erna een licht ontbijt of de mogelijkheid om zelf te braaien. Ook is het mogelijk om met een ranger in een daarvoor speciaal geschikte safari-auto het Kruger park in te gaan om jullie nog meer moois te laten zien en wellicht wat tips te geven voor de gamedrives die jullie zelf ondernemen met de huurauto. 

Overnachting in

Phalaborwa - Sefapane Lodge

Dag 5

Via de provinciale wegen (R40, R36 en de R 532) rijden jullie naar de omgeving van Hazyview, een afstand van ongeveer 200 km (ca. 3 uur rijden). Vlak voor de eindbestemming rijden jullie langs de Panorama-route! De naam is ontleend aan de landschappelijke schoonheid en de vele uitzichtpunten op de Blyde River Canyon. Met zijn 33 km lengte is dit een weg met uitzonderlijk mooie uitzichtpunten. Jullie eerste stop is bij het uitzichtpunt op de 'Three Rondavels', drie rotsen van dolomiet die door erosie zodanig zijn gevormd dat ze een gelijkenis hebben met de typische Afrikaanse rondavels, de ronde hutten met puntig rietendak. Daarna verkennen jullie Bourke's Luck Potholes, rondgevormde gaten die in miljoenen jaren zijn gevormd door draaikolken die ontstonden bij het samenvoegen van de rivieren Blyde en Treur. Vele paden en wegen bieden een fraai zicht op de 6 meter diepe potholes. Uit de erosiegaten haalden de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog. Bij God's Window ligt een mooi aangelegd wandelpad door fynbos met prachtige vergezichten.  In het SNP Informatiepakket geven we je een tip voor de lunch in de openlucht langs de Treur rivier. Een prachtplek met een geweldige beleving!  

Tussen Sabie en Hazyview ligt jullie 'glamping site'. De komende nachten verblijven jullie in een compleet ingerichte safaritent voorzien van een keuken, potkachel, eettafel, twee slaapruimtes en een badkamer (douche mét warm water en WC). Je kookt zelf dus dit is de perfecte plek om je braaivaardigheden te oefenen. Alle slechts tien safaritenten bieden uitzicht op de Sabie-rivier en zijn omgeven door grasvelden en bos. Vanaf je eigen terras loop je zo naar de rivier of neem je een duik in het zwembad van de lodge.

Overnachting in

Tussen Sabie en Hazyview

Dag 6-7

De komende dagen bepalen jullie zelf wat te doen, wanneer en hoe laat. Beetje uitslapen bij het heerlijke geruis van de Sabie-rivier, alles kan, het is vakantie! Wat kun je zoal doen in de omgeving van jullie tented lodge: 

 • op nog geen drie kwartier rijden ligt de Phabeni toegangspoort het Kruger NP in. Kruger gaan jullie natuurlijk op zoek naar de 'big five' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard). Of je een luipaard ziet...... hij is erg schuw. Olifanten kruisen jullie pad regelmatig. Ga op zoek naar nijlpaarden, krokodillen, antilopen, giraffen en heel veel vogels. Vroeg in de ochtend en later in de middag - als de temperaturen wat lager zijn dan midden op de dag - zijn de dieren het meest actief. Dit zijn dus dé beste tijden op e game-drives te maken. Veel dieren houden zich graag op bij de waterpoeltes en rivieren;
 • via mooie bergweggetjes kom je aan in het voormalig mijnstadje Pilgrim's Rest waar je een tijdsbeeld krijgt van de periode van de goudkoorts aan het einde van de 19e eeuw. Veel gebouwen staan op de Nationale Monumentenlijst;
 • aan de rand van Graskop - de plek om te lunchen (Harry's Pancakes!) -  ligt de Graskop Gorge Lift. Met een lift daal je 51 meter naar beneden om in een Afromontaan bos uit te komen. Dit habitat, dat in geheel Zuid-Afrika maar 0,5% van de oppervlakte beslaat, komt voor in bergachtige gebieden met voldoende water. Gebieden waar je dit weelderige bos het meeste aantreft zijn zuidelijke hellingen (die weinig direct zonlicht verkrijgen) en rivierravijnen zoals de Graskop kloof. Onder de bovenlaag van bomen tref je een betoverend bos aan waarin planten, insecten, vlinders, reptielen en vogels tezamen een uniek ecosysteem vormen. Langs het vlonderpad van slechts 600 meter lengte staan borden met veel tekst en uitleg;
 • de adrenaline-zoekers gaan tokkelen over de beboste valleien waar de Sabie-rivier doorheen stroomt. De tokkelbaan heeft een lengte van 1,2 km. De lengtes tussen de 10 platforms variëren van 70 tot 230 meter. Aan de noordkant van de Sabie leven veel vogels (groene toerako’s en geelwangtrogonen) en andere dieren. Er zijn ook zeldzame orchideeën te zien en wie weet spot je een bosvarken, bosbok of rode duiker, een kleine antilopensoort.

Overnachting in

Tussen Sabie en Hazyview

Dag 8-9

Via Witrivier, Nelspruit en Badplaas koersen jullie naar de grensovergang Oshoek waar jullie het koninkrijk Swaziland inrijden. De Swazi's zijn vriendelijke mensen die hun rijke cultuur met trots bewaren. Jullie verblijven de komende twee nachten in zogenaamde beehives (Swazi-rieten hutten, met gewone bedden) waarin enkele Swazi's nog steeds woonachtig zijn. De totale rijafstand voor vandaag bedraagt ca. 4 uur (235 km) waarbij de grensovergang altijd wat meer tijd in beslag kan nemen. Breng 's middags of de volgende dag beslist een bezoek aan Ezulwini, de koninklijke vallei waarin het Mlilwane Game Sanctuary ligt. De dierenrijkdom is er minder groot dan in een doorsnee Afrikaans park, maar het reservaat vormt een harmonieus geheel en is een bezoek meer dan waard. De grote ronde rotsen zijn van een enorme afmeting! Te voet kan dit park worden verkend. Altijd weer een spannend avontuur.

Overnachting in

Swaziland-Mlilwane’s Rest Camp - Mlillwane Beehive Huts

Dag 10

Vandaag een lange reisdag voor de boeg. Mocht de tijd het toelaten maak dan nog een stop bij de Swazi kaarsenfabriek en een openluchtmarkt waar veel ambachtelijke producten aan de man worden gebracht. Onderweg naar het vlakke kale oosten van Swaziland, zullen jullie wellicht kale plekken in de bergen waarnemen. Dit kan het gevolg zijn van het regelmatig afbranden van de vegetatie. Elke 2 tot 3 jaar wordt dit gedaan om een maximale plantendiversiteit te verkrijgen en ter bevordering van de voedselrijkdom voor de dieren. Het aantal niet eetbare grassen neemt na een paar jaar sterk toe. Binnen een week is het veld weer groen met opnieuw uitlopende planten en grassen. Op deze velden worden vele vogels aangetroffen, waaronder de grote ijsvogel, heilige ibis en de secretarisvogel.

Nadat jullie via de grensovergang Golela weer in Zuid-Afrika zijn, slaan jullie links af voor Mkuze. het is dan nog steeds een kleine 3 uur rijden naar een oase van rust en schoonheid tijdens deze reis. De komende nachten verblijven jullie jullie bij Kosi Bay, een gebied dat odnerdeel is van het Greater iSimanagliso Wetland Park. Met de in Zud-Afrika als eerste park verkregen Unesco-status, kreeg het de erkenning van een bijzonder ecosysteem dat uit 4 meren bestaat met elk verschillende typen water, van zoet tot alkaline. Vanaf de tijd dat Koning Shaka Zulu hier al regeerde, leven de Tonga al 250 jaar in harmonie met de Zulu's. De lokale gemeenschap startte de lodge in 1992 en sindsdien is er middels een fonds veel geld in geïnvesteerd. Met het verblijf in chalets dragen jullie een steentje bij aan een inkomstenbron voor de Tonga en tevens het behoud en overdracht van hun cultuur. Door de geïsoleerde ligging is de lodge zelfvoorzienend in zijn energie (zonnenpanelen) en water (eigen waterbron). 

Rijafstand: van Swaziland naar Kosi Bay ca. 350 km, 5 uur rijden plus 1,5 uur grensformaliteiten (excl. pauzes)

Overnachting in

Kosi Bay

Dag 11-12

De komende twee volle vrije dagen bepalen jullie zelf wat je doet. Een aanrader is om te gaan snorkelen in de riviermonding van Kosi Bay Mouth. De lokale naam 'aquarium' is te danken aan de helderheid van het water en de overvloed aan circa 200 tropische vissoorten. Het water is ook erg schoon daar er geen enkele rivier in afwatert en vervuiling geen kans krijgt. Terwijl je aan het snorkelen bent kun je op de achtergrond roze flamingo’s zien en vissers die in bootjes de bijzondere rietconstructies inspecteren. Van deze visnetten maakte de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama al in 1682 melding in zijn scheepslogboeken. Vissen worden via rieten hekwerken in een fuik gelokt. Met wat geluk zie je hoe succesvol deze vangtechniek is als de vissers in netten lange slierten gespieste stompneusvissen achter zich aan slepen. Het bewijs dat oude vistechnieken nog altijd springlevend zijn. Voordat je gaat snorkelen zuig je met een holle buis grijze garnalen uit het zand waarmee je later bij het snorkelen de vissen tussen de mangroven weer kunt voeren. De lodge biedt snorkeluitrusting aan. Verder kun je in deze omgeving bootcruises maken om nijlpaarden te bezichtigen, flamingos en visnetten in het meanderende kanalensysteem van vier meren. Door de laagdrempeligheid van de lodge, heb je snel contact met andere reizigers die hier verblijven. 

Overnachting in

Kosi Bay

Dag 13-14

Kosi Bay Mouth verruilen jullie weer voor de auto. Het is een lange rijdag van ca. 5 uur (excl. pauzes) op weg naar Ballito. De kustlijn ten noorden van Durban is nagenoeg volgebouwd met veel resorts, hotels en tweede huizen als vakatiewoning. Niet voor niets want de stranden zijn prachtig en het weer is gedurende het gehele jaar aangenaam tot subtropisch. De ligging aan de kust zorgt voor een gematigd klimaat en een frisse zeebries. De komende nachten verblijven jullie in een resort waarbij de self-catering appartementen zicht hebben op de Indische Oceaan. Jullie appartement beschikt over een kitchenette, alle vrijheid om zelf te bepalen of je wilt kokerellen of niet. Het resort beschikt over een restaurant waar alle maaltijden kunnen worden genuttigd. Ook in plaatsje Ballito heb je volop keuze om uit eten te gaan. Het resort biedt voorts alle faciliteiten om de laatste dagen van jullie vakantie zorgeloos door te brengen (o.a. (kinder)zwembad, restaurant, coffee-shop, welness/sauna, bordspelen en huurfietsen). 

Bezoek de St. Lucia lagune, snorkelen Cape Vidal en wildpark Hluhluwe-Umfolozi!  Wil je niet in een keer naar Ballito rijden, overnacht dan in St. Lucia of bijvoorbeeld bij het plaatsje Hluhluwe zelf. Onze reisadviseurs geven je graag advies waar je kunt verblijven. Vanuit St. Lucia - een druk bezochte toeristische plaats in de maanden juli en augustus - kun je bijvoorbeeld  het volgende ondernemen:

 • verken het oudste wildreservaat van Zuid-Afrika: Hluhluwe/Umfolozi Nationaal Park. In dit wildpark tref je een grote verscheidenheid aan vogels en wilde dieren, in het bijzonder de zwarte en de witte neushoorn;
 • twee maal per dag vindt er vanauit St. Lucia een bootexcursie plaats de St. Lucia lagune op om de nijlpaarden, krokodillen en vele vogels te spotten;
 • de maanden juni, juli en augustus lenen zich perfect voor het spotten van walvissen;
 • St. Lucia biedt voorts een paar restaurants waar o.a. de visliefhebbers goed aan hun trekken komen;
 • ga snorkelen bij Cape Vidal eventueel aangevuld met een gegidste wandeling in het iSimangaliso Wetland Park.

Overnachting in

Ballito beach

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 15

In een half uurtje ridjen jullie naar King Shaka International Airport, de luchthaven die ca. 20 km ten noorden ligt van Durban. Jullei leveren hier de huurauto weer in. De reis zit erop. met veel mooie herinneringen weer terug naar Nederland/België. 

Verlenging Drakensbergen voor natuur- en wandelliefhebbers! Voordat jullie in Durban de huurauto inleveren, geven we jullie graag de suggestie deze 15-daagse reis nog iets te verlengen naar het het uKhahlamba Nationaal Park, beter bekend als de Drakensbergen. In de reismaanden juli en augustus is het winterweer prachtig. Vaak overdag strak blauwe luchten, maar altijd kans op sneeuw in de hoger gelegen delen van de Drakensbergen. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is groot. De accommodaties zijn allen geopend, maar het kan er rustig zijn in tegenstelling tot de zomermaanden december en januari, dan is het er heerlijk warm en drukker met toeristen. Mocht je hieronder een van de mooie wandel- en natuurarrangementen bijboeken, dan rijd je daarna in ca. 5 uur door naar de luchthaven van Johannesburg. Zo voorkom je de betaling van de one way huurauto toeslag!

Verlenging naar Kaapstad? De Tafelberg op (een van de 7 nieuwe Wereldwonderen!), Robbeneiland, V&A Waterfront, verkenning van het Kaapse schiereiland, er valt genoeg te doen in deze metropool. Verblijf in de rustige woonwijk Fresnaye aan de voet van Lions Head. Omdat de wijk wat hoger ligt, heb je vaak uitzicht op Tablebay. Met de auto ben je binnen 10 minuten bij het V&A Waterfront met haar vele restaurantjes, terrasjes, bioscopen en het zee aquarium Two Oceans. Bij mooi weer pak je natuurlijk de kabelbaan naar de 1086 meter hoge Tafelberg of neem je de boot naar Robbeneiland. Ook de wijk Seapoint, die nog iets dichterbij het V&A Waterfront ligt, ademt een vriendelijke sfeer uit met in de nabijheid veel restaurantjes en een heerlijk stukje strand. Iets meer rust nodig? Op ca. 45 minuten rijden vanaf Kaapstad ligt het prachtige Colourful Manor aan de rand van Gordon's Bay. Je wordt er gastvrij verwelkomd. Geniet van het prachtig uitzicht op 'False Bay'! De eigenaren - die zelf ook kinderen hebben - adviseren jullie graag wat je allemaal met kids kunt doen.

Verlenging naar Mauritius! Echt er even helemaal tussenuit? Vanuit Durban zijn er directe vluchten naar Mauritius, een échte strandbestemming. Vanaf Mauritius kun je met Air France (via een tussenstop in Parijs) terugvliegen naar Nederland.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Jullie overnachten in een hotel, fraaie lodges en rondavels (familiekamers), een safaritent met twee slaapkamers, in Swaziland in rietenhutten (zogenaamde beehives) of rondavels. De laatste twee overnachtingen vinden plaats in een resort bij de Dolphin Coast waarmee je een onbezorgd einde beleeft aan deze actieve familiereis. In het resort zijn de appartementen (allen met zeezicht) uitgerust met een kitchenette en verder alle algemene faciliteiten die ej van een resort mag verwachten (oa.zwembaden, restaurant, welnesscentre en huurfietsen). Alle accommodaties zijn geselecteerd vanwege hun bijzondere ligging en sfeer. De safaritent (tussen Sabie en Hazyview) bestaat uit twee slaapkamers (met plek voor maximaal 5), is voorzien van een keuken, een veranda met bank, een buitenbank en braai. Je krijgt hier een ontbijtpakket geserveerd. Voor het avondeten kun je hier een braaipakket bestellen, wel zo makkelijk. 

In Zuid-Afrika is het gebruikelijk dat huizen verwarmd worden middels elektrische plaatjes aan de wand, extra warme dekens, dikke dekbedden en kruiken. In algemene ruimtes tref je vaak open haarden aan. Ook worden bijna alle zwembaden in Zuid-Afrika niet verwarmd. Het geeft je echter wel altijd de mogelijkheid wat baantjes te trekken, de verkoeling te zoeken of te ontspannen.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt (12x) en Lunch (1x) 
 • Excursie 'Valley of 1000 Hills' incl. lunch (dag 14)
 • Entree Mlilwane Game Sanctuary (dag 8 en 9)
 • Autohuur (incl. total cover verzekering en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • Rijk geïllustreerd boek 'Roofdieren' (64 pag.)
 • SNP-Travelkids reispakket
 • Boekje Te gast in Zuid-Afrika

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • maaltijden voor zover niet inclusief
 • optionele activiteiten en excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof en 'one way drop off')
 • fooien
 • uitgaven van persoonlijke aard

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: Toyota Etios/Corolla of vergelijkbaar - categorie DB, 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: Toyota Fortuner SUV of vergelijkbaar - categorie FS, 5 deurs, handgeschakeld

Voor reisgezelschappen vanaf 5 t/m 8 personen raden we ook een VW Kombi T5 Minivan (categorie WS) aan. Indien de voorkeur uitgaat naar deze of een andere auto (luxer merk, groter, SUV of een automaat), laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Ter plaatse te betalen

'One way drop off' kosten voor de huurauto

Geschikt voor kinderen

Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. In het Krugerpark kun je optioneel met een ranger in een open 4x4 safarivoertuig gamedrives maken, waardoor je gericht op zoek gaat naar de dieren. Aan deze gamedrives mag je deelnemen vanaf 6 jaar.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Johannesburg en een terugvlucht vanaf Durban. Het traject Durban-Johannesburg wordt gevlogen met South African Airways en een paar goede 'prijsvechters'. Turkish Airlines vliegt 4x week heen op Johannesburg en terug vanaf Durban (op de terugweg wordt er geen tussenstop in Johannesburg gemaakt (!), alleen in Istanbul). De vlucht vertrekt rond 18.30 uur vanaf Durban en je komt de volgende dag om 11.00 uur op Schiphol-Amsterdam aan.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond in de zogenaamde subtropische zone. In vergelijking met andere landen op dezelfde breedtegraad liggen de temperaturen in de meeste gebieden wat lager. Dit komt vanwege de koude Bengula golfstroom die vanuit de Arctische wateren langs Kaapstad omhoog gaat richting de Namibische kust. In het noordoosten daarentegen worden de wateren juist verwarmd door de golfstroom die langs de kust van Mozambique zuidwaarts gaat. In het centrale gedeelte van Zuid-Afrika heerst voronamelijk een landklimaat. vanwege de hoge ligging (Johannesburg ligt op 1753 meter) zijn de temperaturen in de zomer hoog en de winter laag (tot 's nachts zelfs onder het vriespunt).

In de wintermaanden van Zuid-Afrika (juni t/m augustus) varieert de temperatuur in het noordoosten en oosten in het algemeen van aangenaam overdag tot koude nachten (tot bijna het vriespunt) in met name de hoger gelegen gebieden (Johannesburg, Graskop en Swaziland). De vrijwel constante temperatuur van 21°C van het zeewater in de Indische Oceaan (kan in de wintermaanden dalen tot 17°C) heeft zijn effect op het kustklimaat in KwaZulu-Natal. Temperaturen overdag variëren in de wintermaanden (mei t/m augustus) in Durban van 16 tot 25 °C (in de zomermaanden van 23 t/m 33 °C). Naarmate je van Durban lamgs de kust verder omhoog gaat, worden de temperaturen subtropisch met kans op een hoge luchtvochtigheid en zwoele nachten. Ook al is de periode juni t/m augustus niet de regenperiode, er kan beslist af en toe een bui vallen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid- Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Tijdens jullie reis dienen je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met een creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits jullie in het bezit zijn van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. Ter voorkoming van misbruik hebben veel banken de pinpas standaard op gebruik 'Europa' staan. Vergeet om die reden niet de pinpas op 'Wereld' te plaatsen.

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 550 per persoon aan uitgaven tijdens deze reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • zomerkleding, zwemkleding 
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • insectenwerend middel
 • regenkleding
 • zaklamp
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol.

24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika. 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheck-balie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zuid-Afrika - KwaZulu-Natal & Kruger met de kids

Op avontuur in het land van de Zulu’s en wilde dieren

Gezinsvakantie per huurauto langs lodges, cottages, rondavels, safari-tent en een resort

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten