protea banner 288120

Zuid-Afrika - Kaapstad, Route-62 en de Tuinroute, 15 dagen Cederbergen tot Port Elizabeth

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis per huurauto langs B&B's, cottages en hotels

Brede zandstranden, ruige rotskusten, woeste binnenlanden en een lieflijke 'countryside'. Met deze selfdrive reis en een goede routebeschrijving op zak, verken je in eigen tempo de mooiste natuurgebieden van de Westkaap en Oostkaap. Onderdeel van de reis vormt Zuid-Afrika's beroemde Route 62. Via de landelijke vallei van de Breede Rivier rijd je door de achtertuin van prachtige wijngaarden door lieflijke dorpjes als Montagu en Tulbagh. De vermaarde 'Tuinroute' van Mossel Bay tot Port Elizabeth dankt zijn naam aan het zesde florarijkdom ter wereld met zijn fynbos waarvan de meest kleurrijke 'ambassadeurs' de erica's en protea's zijn. Ga op zoek naar pinguïns op het Kaapse schiereiland, maak dagwandelingen in de Cederbergen en verken de hoge zandduinen in het De Hoop Nature Reserve met zijn Zuidkapers die de kust naderen. In het mooiste kustpark van Zuid-Afrika, het Tsitsikamma Nationaal Park, besluit je deze actieve rondreis voor dé natuurliefhebber.

Uniek aan deze reis

 • Bewandel hoge zandduinen en het kustpark De Hoop Nature Reserve
 • Cederbergen 71000 hectare wildernis
 • Lieflijke Route-62 langs pittoreske dorpjes
 • Regenbestendige wandel- en fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden
 • Schitterend nationaal (marine)park Tsitsikamma
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Kaapstad, Route-62 en de Tuinroute

Rondom de Tafelberg en de 12 Apostelen ligt een van ’s werelds mooiste steden: Kaapstad. Na een bezoek aan het Kaapse schiereiland vervolg je de reis met je huurauto langs Blaubergstrand en Melkbosstrand omhoog richting het Cedergebergte. De Cederbergen, wier naam is ontleend aan de zeldzame Clanwilliam ceders, strekken zich uit over een enorm wildernisgebied ter grootte van 71.000 hectare. Het is de ideale outdoorplek in een prachtig onherbergzaam gebied waar je perfect kunt wandelen en met de auto kunt rondreizen en genieten van de uitzichten. Met een verblijf in het De Hoop Nature Reserve heb je niet alleen kans om bontebokken waar te nemen, zebra's, elandantilopen en struisvogels, maar ook walvissen. Vrouwtjes Zuidkapers komen elk jaar (van juni tot en met november) voor de kust hun jongen baren en voeden alvorens ze weer voor het ruime sop kiezen naar de diepe Arctische wateren. Het nationale merengebied van Knysna omvat de lagere uitlopers van de Knysnarivier en de lagune die uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen bestaat. De lagune leent zich heerlijk voor allerlei watersportactiviteiten: zwemmen, zeilen en kanoën. Knysna is tevens het grootste centrum van de oesterteelt in Zuid-Afrika. Het laatste kustpanorama op deze actieve rondreis staat u te wachten in het Tsitsikamma Nationaal Park, het eerste marinepark van Zuid-Afrika. De ruige kustlijn langs de Indische Oceaan biedt de mogelijkheid het fynbos en de grillige kustlijn te verkennen middels goed gemarkeerde wandelroutes.

Dag 1

Bij aankomst op de moderne en veilige luchthaven in Kaapstad, worden jullie verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Met een privé transfer worden jullie in ca. 30-45 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte, naar een prachtig gerenoveerd boutique guesthouse in de wijk Sea Point gebracht. Na een lange vlucht raden wij niemand aan zelf naar het centrum van Kaapstad te rijden, waarbij je ook nog eens links moet rijden. Jullie accommodatie is een huis dat uit ca. 1900 dateert, echter het is zeer mooi gerestaureerd waarbij de nadruk ligt op kleuren en de sfeer van vroeger. In de keuken of buiten bij mooi weer wordt er aan 1 grote tafel gegeten. Middels het gratis WiFi netwerk kunnen jullie het thuisfront op de hoogte brengen van jullie goede aankomst. Het guesthouse ligt op loopafstand van het V&A Waterfront met zijn grote aantal restaurantjes, barretjes en winkels. Per taxi verplaats je je zo naar de Greenmarket en de Compagniestuinen.

 

Overnachting in

Kaapstad

Dag 2-3

Nadat de huurauto bij het hotel is afgeleverd op de 2e dag in de ochtend, kan de vakantie beginnen. Tijdens de komende twee vrije dagen bepaal je zelf de invulling van je dagen. Wij geven je natuurlijk wat tips:

 • met de kabelbaan (of lopend!) naar de Tafelberg; ervaar het prachtige panorama met het fynbos florarijkdom bovenop de berg waar het heerlijk wandelen is
 • bezoek de Kirstenbosch Nationale Botanische Tuin
 • verken het historische stadscentrum Kaapstad met de gezellig drukke Groenmarkt en Compagnietuinen
 • V&A Waterfront: winkels, restaurantjes, terrasjes, zeeaquarium Two Oceans, Robben Island Museum; vanuit de haven dagelijks vertrek naar Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten
Trek ook beslist een dag uit om het Kaapse Schiereiland te verkennen dat deel uitmaakt van het 'Cape Floristic Kingdom'. Het kent een grote verscheidenheid aan plantensoorten (8500 soorten). Over de Chapman's Peak Drive, een 9 km lange adembenemend mooie weg met spectaculaire uitzichten over de oceaan, rijdt u naar het zuiden. U kunt een bezoek brengen aan de pinguïnkolonie Boulder's Beach bij Simon's Town. Op het einde van het schiereiland ligt het Kaap de Goede Hoop Nationaal Park. Wanneer je van Cape Point naar Kaap de Goede Hoop wandelt heb je een prachtig uitzicht over de woeste zee rondom de Kaap. Naast de kleurrijke flora, die met name in het voorjaar het park omtovert tot een ware bloemenzee, komen er bonteboken, struisvogels en elanden voor.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 4

Vanuit Kaapstad kun je er voor kiezen met een leuke omweg naar de Cederbergen te rijden, een weg die ca. 3,5 - 4 uur duurt. Je rijdt dan via de provinciale kustweg (R27) langs Bloubergstrand en Melkbosstrand naar het noorden. Vergeet niet om af en toe om te kijken. Het uitzicht op Kaapstad met de imposante Tafelberg op de achtergrond is prachtig. Wie weet is de berg gedrapeerd in wolken, lokaal beter bekend als het 'tafelbergkleedje'. Vlak voordat je het Westcoast NP passeert, zou je kunnen afslaan naar het pittoreske kustplaatsje Yzerfontein om daar te gaan lunchen. Vervolg je weg via de R315 en passeer het leuke plaatsje Darling, de woonplaats van de Zuid-Afrikaanse cabaratier Pieter-Dirk Uys. Vanaf Darling rijd je in ca. 2 uur door naar Algeria, het hart van de Cederbergen waar je de komende drie nachten verblijft in fraaie cottages. De Cederbergen, wier naam is ontleend aan de zeldzame Clanwilliam ceders, strekken zich uit van de Middelberg pas in Citrusdal tot aan het noorden bij de Pakhuis pas bij Clanwilliam. Het wildernisgebied ter grootte van 71.000 hectare bestaat uit ruig bergachtig gebied waarmee het een ideale outdoorplek vormt voor wandelaars! 

Verlenging naar het Westcoast NP! De lagune van Langebaan in het Westcoast NP is in het voorjaar een zee van wilde bloemen. Even ten noorden van Westcoast ligt Paternoster, een prachtig oud vissersplaatsje waarbij alle huizen in het wit zijn geschilderd. Hoogbouw komt niet voor. Overnacht in een heerlijk B&B lodge op loopafstand van het brede zandstrand en restaurantjes waar je natuurlijk de visschotel van de dag kunt bestellen. Relax lekker op het terras of de patio van je accommodatie waar je 's avonds ook kunt dineren (niet inbegrepen).

Leer het wijngebied kennen! Voordat je naar de westkust afreist kun je de wijnlanden rondom Stellenbosch verkennen. Met het arrangement Westkaap * Stellenbosch Eikenstad (reiscode 288244) verblijf je in een rustige buitenwijk van de bruisende wijn- en studentenstad Stellenbosch. In deze 2e oudste stad van Zuid-Afrika met zijn sierlijke Kaaps-Hollandse gebouwen liggen vele restaurantjes met veel wijnhuizen in de buurt om te bezoeken. 

Overnachting in

Cederbergen, Algeria

Dag 5

De Cederbergen zijn een onderdeel van het Kaaps florarijkdom en bedekt met typische fynbosvegetatie waarvan de protea de vlaggendrager is, de nationale bloem van Zuid-Afrika. Naast de laurel protea en de zeldzame snow protea groeien hier wilde rooibos en red disa. Het gebied is ook rijk aan wilde dieren zoals stekelvarkens, honingdas, de Kaapse otter en het aardvarken. De ‘lucky few’ krijgen wellicht de zeldzame luipaard te zien, doch bij een pootafdruk mag je al blij zijn. Ook een aantal kleinere katachtigen komen hier voor zoals de Afrikaanse wilde kat, de lynx, vleermuisvos, aardwolf en de Kaapse vos. Meer voorkomende dieren zijn bavianen, dassies (hyrax), reebokantilopen, klipspringers, duikers en de grijsbokken.

De komende twee dagen kun je zelf invullen wat je wilt gaan doen. Op basis van het extreme klimaat (zeer koud in de wintermaanden tot zeer heet in de zomermaanden), bepaal je hoe zwaar je het voor jezelf wilt maken. De wandeling die we vandaag kunnen aanbevelen is een halve dagwandeling (eventueel uit te breiden met ca. 3 uur) naar een waterval. Vanaf de cottages in Algeria voert een mooie wandeling de bergen in naar een waterval. Het pad voert vrij steil de helling op met prachtige vergezichten over de Algeria vallei, de Uitkykrivier en de omringende bergen. Na ca. 2 tot 2,5 uur bereik je de Middelberg waterval. Aan de voet is een kleine pool waar je in de zomer heerlijk kunt badderen en afkoelen. Het is ook een perfecte plek om te picknicken. De afdaling duurt ca. 1 - 1.5 uur.

Wandelinfo: 8 km (heen en terug), 460m. stijgen, 460m. dalen, laagste punt is 480m. boven zeeniveau en het hoogste punt is 905m.

Overnachting in

Cederbergen, Algeria

Dag 6

Op deze vrije dag geven we je de suggestie om een dagwandeling te maken naar het Maltese Cross, een wandeling van ca. 5-7 uur. De wandeling voert door de vallei naar het begin van de klim. Wind en water hebben in dit deel van de Cederbergen prachtig geërodeerde rotsvormen gecreëerd waartussen je omhoog klimt. Eenmaal boven gekomen word je beloond met een schitterend panorama over de omringende bergen en natuurlijk met het Maltese Cross, een van de grootste en mooiste rotsformaties hier. Je loopt hetzelfde pad terug naar beneden waarbij alles er weer helemaal anders uit ziet. De wandeling is goed gemarkeerd al moet je af en toe even zoeken naar het juiste pad. De langste klim van vandaag is 350 meter en de langste afdaling is 350 meter. De paden zijn goed begaanbaar, af en toe steil met soms hoge op- en afstappen die vooral voor kleine mensen lastig kunnen zijn.

Wandelinfo: 8 km (heen en terug), 450m. stijgen, 450m. dalen, laagste punt is 1013m. boven zeeniveau en het hoogste punt is 1408 m.

Overnachting in

Cederbergen, Algeria

Dag 7-8

Vandaag een lange reisdag (ca. 440 km) naar de fraaie historische plaatsjes die langs de fameuze R62-route liggen. Nadat u Gouda voorbij bent gereden ligt 10 km verder naar het oosten de lieflijke plaats Tulbagh, gelegen in de Breede rivier vallei. De eerste gebouwen dateren uit 1743 toen voortrekkers zich hier vestigden. Veel huizen in Tulbagh zijn in Kaap-Hollandse stijl gebouwd. De "oude kerk" is één van de oudste in Zuid-Afrika. Rij verder naar het nabij gelegen Victoriaanse plaatsje Montagu, gelegen tussen twee bergketens. Ook in Montagu zijn de historische gebouwen een lust voor het oog. De komende twee nachten overnacht u in het Montagu Country Hotel. 

Overnachting in

Montagu

Dag 9-10

Het kustreservaat De Hoop Nature is in 1957 opgericht als een experimenteel project waar beschermde diersoorten zoals de bontebok en de Kaapse zebra werden gefokt om te worden verkocht aan andere reservaten. Vanaf 1970 stelde De Hoop zich ten doel de florarijkdom te beschermen. Van de 8600 planten- en bloemensoorten die tot het Kaapse fynbos worden gerekend, komen er alleen al 1500 soorten in De Hoop voor. In het park zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Mits de vegetatie niet wordt plat getrapt mag u overal wandelen. De rit naar de hoge zandduinen van Koppie Alleen is geweldig. Speur de horizon af om de Zuidkapers (walvissoort) te kunnen spotten (juni t/m november). Naar schatting komen elk jaar 120 Zuidkapers vanaf de arctische wateren naar de kust om te kalven. De Hoopvlei is een van de 16 wetlands in Zuid-Afrika die op de lijst staat van de Ramsar Convention. Een internationale erkenning van een uniek natuurgebied waarin een 16 km lang meer is ontstaan in de Sout River waarin de monding compleet is afgeblokt van de oceaan door hoge zandduinen. Het gebied is een el dorado voor wadvogels. U overnacht de komende twee nachten in het De Hoop Nature Reserve.

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve

Dag 11-12

De tuinroute begint officieel bij de stad Mossel Bay. Je kunt er voor kiezen om met een kleine omweg te rijden naar Oudtshoorn, het centrum van de struisvogelteelt. Tussen het Knysna Forest en de lagune ligt het toeristisch plaatsje Knysna. Door de Knysna Heads stroomt het water van de Indische Oceaan de lagune binnen waarmee het een estuarium creëert dat tot nationaal park is uitgeroepen. De lagune leent zich voor allerlei watersportactiviteiten: zwemmen, zeilen en kanoën. Het nationale merengebied van Knysna is een beschermd gebied dat zich ca. 18.000 hectare uitstrekt even ten oosten van Buffelsbaai tot de Noetzierivier. Het omvat de lagune en de lagere uitlopers van de Knysnarivier. De lagune bestaat uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen. Knysna is tevens het grootste centrum van de oesterteelt in Zuid-Afrika. Kenners beweren dat de Knysna-oesters de beste ter wereld zijn. Een bezoek aan de Knysna Oyster Company op Thesen island mag niet ontbreken. Ook de stad Knysna met haar wandelpromenade is leuk om te verkennen.

Het Knysna Forest met zijn vele endemische oude bomen biedt wandelaars allerlei goed gemarkeerde makkelijke wandelroutes de kans om de kleurenpracht van de Knysna loerie te bewonderen. Onlangs heeft men de ouderdom van de geelhoutbomen (Podocarpus) in dit gebied op 800 jaar geschat! 's Avonds kunt u aan de haven heerlijk eten met uitzicht op de Knysna-lagune en het silhouet van de zeilmasten tegen wellicht een fraaie zonsondergang.

De komende twee nachten verblijf je in een aangenaam kleinschalige accommodatie op slechts 15 minuten loopafstand van het Knysna Waterfront. Hier tref je winkels en restaurants aan en tevens is dit de plek waar vandaan excursies per boot en zeilboot vertrekken om de Knysna lagune te verkennen.

Overnachting in

Knysna

Dag 13-14

Op nog geen uur rijden vanaf Knysna ligt Plettenberg Bay, een drukke strandplaats in de Zuidafrikaanse zomer. Je kunt een mooie wandeling maken op het Robberg schiereiland. Vanaf het kustpad kijk je uit over de zee waar dolfijnen en walvissen (periode jun-nov) langs zwemmen. De tocht voert verder langs grotten waar oermensen naar schatting 19.000 jaar geleden hun sporen achterlieten in de vorm van samengeperste lagen van schelpen in hun woonruimten. De reis gaat verder langs de Tuinroute met als einddoel het Tsitsikamma Nationaal Park. Dit park omvat een lang ongerept kustgebied met massieve kliffen, kleine beschutte strandjes en inheems bos in de rivierdalen. 's Middags en de volgende dag kun je het inheemse kustbos verkennen met een grote verscheidenheid aan boomsoorten waarvan namen als Witte Peer, Roodhout en Geelhout tot de verbeelding spreken. Een klauterpartij over het met rotsblokken bezaaide keienstrand brengt je naar een waterval, het eerste stuk van de vijfdaagse Otter-trail, een van de populairste wandeltochten. De waterval, die op nog geen 10 meter van de beukende golven afligt, is een heerlijke plek om te lunchen. Ook een bezichtiging van de monding van de Stormsrivier is de moeite waard. De rivier heeft een steile, nauwe kloof in het land uitgesleten. Je overnacht in zogenaamde 'oceanettes' (houten bungalows) in het park met uitzicht op de Indische Oceaan.

Verlenging met de Otter trail! Deze vijdaagse trail wordt in Zuid-Afriuka beschouiwd als de klassieker! Klik op Oostkaap * Otter-trail (reiscode 288250) en maak deze schitterende kusttrail die je maanden van tevoren moet boeken i.vm. de slechts 12 entreebewijzen die per dag worden afgegeven.

Overnachting in

Tsitsikamma Nationaal Park - Storms River Mouth Restcamp

Dag 15

Afhankelijk van het tijdstip waarop u uw doorvlucht vanaf Port Elizabeth heeft naar bijvoorbeeld Durban, Johannesburg of Kaapstad, levert u uw huurauto vandaag weer in op de luchthaven van Port Elizabeth.

Verlengen met fraaie wildparken! Breng een bezoek aan het fameuze Oostkaap * Addo Elephant NP (reiscode 288204) of laat je verrassen in het Kariega Game Reservaat, een malariavrij 'big five' privé wildreservaat. Klik op Oostkaap * Kariega Game Reserve (reiscode 288251) voor meer informatie om uw reis in stijl af te sluiten.  

NB Programma

 • De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis verblijf je in goede B&B's, cottages en hotels, geselecteerd vanwege de bijzondere ligging en sfeer. In de Cederbergen verblijf je in fraaie cottages waarbij je alle maaltijden zelf inkoopt en bereidt. De cottages zijn voorzien van 1 of 2 slaapkamers, WC, douche (warm en koud stromend water), beddengoed, handdoeken, zitkamer met open keuken met elektrisch fornuis en een braaiplek. Elektriciteit is via gas of zonenenergie dus opladen van batterijen of telefoon is niet mogelijk deze dagen. In Tsitiskamma verblijf je in zogenaamde 'oceanettes' waarbij je alle maaltijden zelf inkoopt en bereidt. De oceanettes bestaan uit een tweepersoonskamer en twee losse bedden in de zitruimte, een keuken, WC, douche, parkeerplaats voor de auto en natuurlijk weer een braaiplek.  

Bij de meeste accommodaties zijn driepersoonskamers beschikbaar, behalve niet tijdens het verblijf in Kaapstad, Montagu en Knysna. Tijdens het verblijf in deze plaatsen verblijf je in een combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer. De reissom is hier uiteraard op gebaseerd.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook ok de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. Heel veel vlees! De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, U betaalt voor een goede lunch circa ZAR 60-100 (€ 6-10 pp) en een diner ZAR 100 - 150 (€ 10- 5 pp).

Duurzaamheid

 

Inbegrepen

 • privé transfer luchthaven Kaapstad - hotel
 • 9 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 5 overnachtingen o.b.v. logies (Cederbergen & Tsitsikamma NP)
 • 14 dagen autohuur (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • Entrees De Hoop Nature Reserve en Tsitsikamma NP
 • Boekje Te gast in Zuid-Afrika
 • Regenbestendige wandel- en fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden (1: 150.000)
 • SNP-informatiepakket en routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden en entrees voor zover niet inbegrepen
 • excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, hotelaflevering en 'one way drop off')
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Ter plaatse te betalen

'One way drop off' kosten voor de huurauto

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Kaapstad en een terugvlucht vanaf Port Elizabeth.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Praktische informatie

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging t.o.v. de Atlantische- en Indische Oceaan die het land bijna geheel omsluiten. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond in de zogenaamde subtropische zone. In vergelijking met andere landen op dezelfde breedtegraad liggen de temperaturen in de meeste gebieden wat lager. Dit komt vanwege de koude Bengula golfstroom die vanuit de Arctische wateren langs Kaapstad omhoog gaat richting de Namibische kust.
De kustgebieden langs de zuidkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 graden in de winter (april tot en met september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden tot zelfs een graad of 5 Celsius. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni tot en met augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals permits (Cederbergen: Rand 40 pp voor de wandeling naar de waterval, Rand 60 pp voor de wandeling naar het Maltese Cross), andere optionele excursies, maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes en fooien plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met je creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. 

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 350 per persoon aan uitgaven tijdens de reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • zomerkleding, zwemkleding (periode okt-apr)
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème (periode okt-apr)
 • regenkleding
 • zaklamp
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol.

 • Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.
 • Indien je reist met minderjarige kinderen (< 18 jaar) is de volgende informatie van belang. Voor minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is het vereist om in het bezit te zijn van een door de gemeente ondertekende geboorteakte van deze kinderen. Indien je deze geboorteakte niet bij de incheck op de luchthaven van vertrek kunt overleggen, worden deze minderjarige kinderen geweigerd om aan boord te gaan. Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie op de SNP website onder het kopje 'Reisdocumenten Zuid-Afrika' onder ‘Praktische Informatie’ en MijnSNP.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 juni 2015 van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Indien je afreist naar Zuid-Afrika, Namibië of Botswana, dan is het volgende van belang. Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika (of Namibië, of Botswana), dien je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarigen te overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door een van de volgende instanties: 
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kosteloos) 
2. Een erkende notaris 
3. De gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwqezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ZA_Cederbergen_uitzicht_WEB.jpg

Zuid-Afrika - Kaapstad, Route-62 en de Tuinroute

Cederbergen tot Port Elizabeth

Actieve rondreis per huurauto langs B&B's, cottages en hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen